Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
Kulisszatitkok a leghíresebb..
  2010-07-02 16:23:58, péntek
 
  Kulisszatitkok a leghíresebb rockoperáról
2010.06.27. | Huszti Zoltán/Ötvenentúl/

Számtalan sláger, rockopera kötődik Szörényi Leventéhez, aki most ünnepelte 65. születésnapját.

Szörényi Levente 1945. április 26-án született az ausztriai Gmundenben. Legfontosabb elismerései: Erkel Ferenc-díj (1983), a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (1994), Kossuth-díj, megosztva az Illés együttes tagjaival (2000). Ha azt írom, hogy gitáros, énekes, szerző, akkor csak a felszínt érintettem. Neve az Illés együttesével együtt szorosan összeforrt a magyar beatzene kialakulásával. Később a Fonográffal is sikert sikerre halmoztak. Lemezei, filmzenéi, színpadi művei a lexikonokban megtalálhatók. Ami mindenki fölé emelte és még életében klasszikussá tette, az a magyar nemzeti rockopera megalkotása az István, a királlyal.

- Nemrég ünnepeltük a 65. születésnapodat a Kárpátia étteremben, ahol az Illés együttes törzsasztalát emléktáblával jelölték meg. Egy újságíró feltette a kérdést, hogy nincs-e szándékodban új Himnuszt írni. Kodályra hivatkoztál, akitől Rákosi ugyanezt kérdezte, mire a Mester azt válaszolta, hogy jó az úgy, ahogy van. Ebben a kérdésben én a szeretet és a tisztelet jelét éreztem, melyet olyan klasszikus zeneszerzőktől is megkapsz, mint Szokolay Sándor.

- Ő klasszikus kortárs zeneszerző, és ,,csak" zeneszerző, nem gitáros, nem énekes. Más irányból érkeztünk, de találkoztunk azon a pódiumon, amely a magyarság sorskérdéseit taglalja, és ebben ő keményen jeleskedett. Ő egy elég zárt, viszonylag szűkebb körnek muzsikál, de mint egyéniség, mint nemzeti idol ennél jóval tágabb körben örvend tiszteletnek, amelynek már nincs egészen szoros kapcsolata a műveivel.
Az én helyzetem másképpen alakult. Eleve egy populáris műfajban tűntem fel, és senki, még én sem gondoltam, hogy a Kőműves Kelementől egészen a legutóbb bemutatott Árpád népéig, és ezen belül a hihetetlenül népszerű, és azt lehet mondani, hogy életünkben klasszikussá vált István, a királlyal valahogy megfejeltem azt a zenekari népszerűséget, amit ,,csak" az Illéssel és a Fonográffal éltünk át. Ez a népszerűség egészen más dimenziókat kapott azáltal, hogy a színpadi műveim a közönség elé kerültek.
Szokolay borzasztóan tiszteli azt, hogy sikerült ilyen művészi rangra emelni a műfajt. A művek: az Attila, az Árpád népe, a Veled, Uram, A kiátkozott, a Fehér Anna, ezekkel sikerült elérni azt, hogy a kollégák, tehát a zenészek és az alkotók is észrevették, hogy ezek átgondolt zenei művek. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a Jézus Krisztus Szupersztár sikere után, úgy gondoltuk, mi is tudunk ilyet csinálni. Bár minden ebből indult ki, de sem a népszerűség, sem a szép dallam nem elég, át is kell gondolni, hogy mit akar az ember a színpadra komponálni. A Kőműves Kelemen közbejött, amikor terveztük az István, a királyt és az Attilát, és azt a feszültséget oldotta fel bennünk, vagy elsősorban bennem mint zeneszerzőben, hogy képes vagyok-e ilyen nagyszabású kompozíciót átgondolni. Az István, a király valójában nem más, mint egy zenei leporelló, amit egyszerű szavakkal úgy lehetne megfogalmazni, hogy az Illésben és a Fonográfban kipróbált különböző zenei fordulatokat emeltem magasabb szintre. Példának mondom, hogy Koppány éneke a három lánnyal egy Fonográf-számként is megélne, mert egy countryihletésű, többszólamú nóta, vagy a papok bevonulása már megjelenik a Szondy két apródjánál, amit Koncz lemezére írtam. Az Attilánál viszont szándékosan szembementem az ilyen nagyon egyszerű megoldásokkal, részben azért, mert a téma mást kíván, de leginkább azt nem szerettem volna, hogy összehasonlítsák az Istvánnal. Ebben jóval átkomponáltabb, sokkal mélyebben szántó zenék jelennek meg. A Veled, Uram, amely kvázi az István második része, ott tudatosan léptem vissza az István felé. Az Árpád népe pedig tökéletesen ennek az esszenciája.

- A Kőműves Kelemen hogyan jött, mennyire volt tudatos alkotás?

- Rágódtunk az Istvánon és az Attilán, de még fényévnyire voltunk tőlük, és akkor Ivánka Csaba hozta ezt a befejezetlen Sarkadi-darabot, hogy olvassuk el, és ha gondolunk róla valamit, foglalkozzunk vele. Annyira nem állt messze tőlünk ez az illési népzenei beütés, hogy egyből nyilvánvaló volt, hogy a téma egy olyan zenei világot kíván, amit a Fonográfban nem, de az Illésben már nagyon is kipróbáltunk. Ekkor már nem zenekarnak kellett írni, már egy teljesen önálló világot alkottam. Az nagyon egy tömbbe faragott zenei világ, sokkal inkább, mint az István, a király, mert a mű is ezt kívánta. Csak zárójelben mondom, ami a szakmában köztudott, hogy ezt megelőzte Déry Tibor felkérése a Popfesztivál témájában. Ha ott mi Bródyval magunkénak érezzük valamennyire ezt a témát, és nem villog a jelzőkészülék, akkor az lett volna az első művünk, és lehet, hogy félresiklik, más pályára megy az egész dolog. Nem Déry, hanem a téma miatt, mi egy kicsit felkaptuk a vizet azon, hogy amikor évek óta Aczél Györggyel szemben próbáljuk a műfajt elfogadtatni, akkor nem írhatunk egy ellenművet.

- Hatvanöt éves vagy. Hogyan látod ma a pályádat, a hitvallásodat, mi valósult meg a terveidből? Egyáltalán, mit akartál annak idején, amikor elkezdted?

- Én mindig feladatban gondolkodtam és nem irdatlan távoli tervekben, legalábbis az első években. Sodródtam, és tudtam, hogy valami jót akarok csinálni. Napról napra éltünk és írtuk a nótáinkat. Nem volt benne különösebb perspektíva. Olyannyira nem, hogy az Illés első éveiben többen is: Brunner Győző, Jinda György, a dzsesszdobos hívtak Németországba, Svédországba vendéglátózni. Képzeld el, ha akkor itt hagyom az Illést, egy év múlva hazajövök egy Mecedessel? Írták a leveleket, és nem mondom, hogy nem tűnődtem el rajtuk, de a kihívás sokkal nagyobb volt, mint az, hogy legyen egy jó autóm. A Fonográf már tudatosan külföldi sikerekre is törekedett. Rengeteget turnéztunk az NDK-ban, Lengyelországban, Bulgáriában, a Szovjetunióban.
A Fonográf végeztével fogalmazódott meg, hogy színpadi művek szülessenek. Ha lehet azt mondani, ez volt az igazán tudatos döntés, és vártuk, hogy megcsinálhatjuk-e, gyűjtöttük hozzá a gondolatokat. Az, hogy a Kőműves Kelemen frissiben több száz előadásban lement, hihetetlen erőt adott az István, a királyhoz. Aztán az István, a király félórás tapsa a Városligetben megerősített abban, hogy ezt kell csinálni: elkészült az Attila, majd a pozsonyi csata évfordulójára, 2007-ben bemutattuk az Árpád népét. Fontos tudni, hogy ez utóbbi nem a honfoglalásról szól, nem Árpádról, hanem az András és Levente közötti konfliktusról, amikor István király halála után az ország elképesztő pályára jut Orseolo Péterrel. És akkor hazahívják Kijevből Andrást és Leventét. Leventéről a krónikákból ismert, hogy megtartotta az ősi hitet, András és Béla, aki Lengyelországban van, ők kereszténnyé váltak. Ez az a három férfi (egyébként Vászoly, azaz Vazul fiai), és ez benne van a Képes Krónikában is, akiknek István a halálos ágyán utat mutat, hogy meneküljetek, gyerekek, mert gáz lesz. Ezért írtam meg a Veled, Uramat és aztán az Árpád népét, hogy ezeket a konfliktushelyzeteket bemutassam a magyar közönségnek. Jelesül azért, hogy a mai világban, ha valakinek van valami sütnivalója, és szereti ezeket a dallamokat és ezt a témát, megértheti, ezer év alatt hogyan jutottunk el oda, ahol ma tartunk.

- A művésznek tanítania vagy szórakoztatnia kell?

- Mindkettőt. És ez döntés kérdése. Nem akarok nevet mondani, de van, aki csak a szórakoztatást, van, aki csak az okítást tartja szem előtt, de ő talán nincs is akkora alkotói vénával ellátva. Az Árpád népével befejeztem ezt a sorozatot.

- Ezt a korszakot lezártad, de vannak terveid.

- Most egy dolog van az ,,esztergapadon", amit egy-két éve már beharangoztam, az a bizonyos Tanúhegyek ,,oratorituálé" műfajú művecske, amely két részből áll. Azt lehet mondani, hogy ez a nagyon kevéssé ismert Innin és Dumuzi Fénylő ölednek édes örömében - melyet a Margit-szigeten mutattunk be 89-ben, majd az Erkel Színházban is - irányába gondolkozik. Igaz, az egy statikus oratórium volt, itt pedig azért rituálé, mert az egyébként statikus oratórium koreografált mozgással egészül ki. És hogy miért Tanúhegyek? Az egyik a közel-keleti Maszada erődjének a történetét veszi alapul. Ott a rómaiakkal szemben az erődbe bezárkózott tulajdonképpen forradalmárok gyakorlatilag csoportos öngyilkosságot követtek el, hogy ne kerüljenek római kézre. A másik történet bő ezer évvel később játszódik a dél-franciaországi Pireneusok északi oldalán, a Montségur hegykúpján, amely a katar vallási mozgalom utolsó fellegvára volt. Kilenc hónapig ostromolták, és fogytán volt minden tartalék. Az a döbbenetes, hogy az utolsó pillanatban a zsoldos katonák, akik vigyáztak rájuk, felvették a katar hitet, hogy megerősödjenek, pedig őket elengedték volna. Több mint háromszáz katar önként máglyára ment. Az ősi áldozatvállalásról szólok, hogy ha nincs más megoldás a hatalmi kényszer alól kibújni, akkor azt akár a saját életünk feláldozásával is vállalni kell.


 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
A foci-vb megnyitója
  2010-06-11 18:01:42, péntek
 
  A foci-vb megnyitója
2010. június 10. | Europress

Link

Óriás koncerttel kezdetét vette a foci-vb. A legnagyobb sztár Shakira volt, aki elénekelte a világbajnokság himnuszát Waka Wakát.



 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
A Kihívás Napja
  2010-05-26 14:18:58, szerda
 
  A Kihívás Napja



A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.

A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1578 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 8 millió negyedórás testmozgást végeztek.

1991-től eddig minden Kihívás Napján részt vettek: Gyöngyöshalász, Szentes, Zagyvarékas, Budapest III. kerület.

A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz - ezért támogatják olimpikonjaink, sportkiválóságaink is személyes részvételükkel ezt az országos eseményt.

A 2010. évi kiírásban egymással párhuzamosan két rendszert hirdetünk a McDonald's Kihívás Napja programjaként. Egyikre a települések önállóan, hagyományos, korábbiakból ismert módon nevezhetnek be és részesülhetnek annak díjazásából. A másik esetben - külön kiírás alapján - a Többcélú Kistérségi Társulás nevezése alatt vehetnek részt a települések.
Amennyiben egy település mindkét rendszerben részt kíván venni, úgy külön-külön kell ezt a szándékot a nevezéssel kinyilvánítani.


 
 
5 komment , kategória:  Zene és Sport  
Fuss, Forest, fuss!
  2010-02-10 10:40:37, szerda
 
  Fuss, Forest, fuss!



Ugye mindenki látta a mára már klasszikusnak mondható filmet?

"Forrest Gump: [running] I had run for 3 years, 2 months, 14 days, and 16 hours"

Hja, lássuk be, sokat futott. És vajon hogy hatott ez az egészségére? Nézzük meg néhány évtized távlatából a dolgot.

James Fries, a Stanford Egyetem kutatója egy 21 éves tanulmány eredményeként megállapította, hogy a futók 38%-kal egészségesebbek azoknál, akik nem űzik ezt a sportot. Ne kérdezzétek, hogy a 38% hogyan jött ki, ez valami számításokból kapott szám lehet, mint a 17 és fél százalékkal erősebb haj. OK, elárulom, hogy létezik egy teszt (Health Assessment Questionnaire Disability Index), mely alapján a fent említett tanulmány készült. Akit bővebben érdekel, annak barátja a gugli, tudjátok.

Lényeg a lényeg, hogy a tanulmány befejeztével a 284 futóból mindössze 15% volt halott - nem, nem a futásba pusztultak bele, hanem megöregedtek - míg a 156 tagú kontroll csoportnak már 34%-a távozott az élők sorából. A tanulmányt a 80-as évek elején kezdték, amikor a kocogás-mánia kezdett pandémiás méreteket ölteni az Egyesült Államokban. (Nagyjából a filmben is erre az időszakra datálható Forrest futása.) Akkoriban az egészségügyben dolgozó szakemberek aggodalmukat fejezték ki a sportőrület miatt, habár belátták, hogy a kocogás remek hatással van a keringési rendszerre és az ideális testsúlyt is szinten tartja. Ellenben úgy gondolták, hogy a kocogás mérhetetlen stressznek teszi ki az ízületeket, és attól tartottak, hogy a szenvedélynek behódoló tömegek később, idősebb korukban, ugyanilyen tömeges mértékben látogathatják majd az ortopéd szakrendeléseket.

A tanulmány ennek az ellenkezőjét bizonyította.

Igaz ugyan, hogy a futók éppúgy megöregedtek, mint a nemfutó tesztalanyok, ám az öregedéssel együtt emlegetett problémák a futóknál átlagosan 16 évvel később jelentkeztek! Ezalatt pontosan az értendő, amit a korabeli orvosok aggályosnak tartottak: az ízületi problémák, a csontritkulás, az izomsorvadás és a mozgással járó fájdalom. Ugyanennél a 284 futónál megállapították, hogy köszvény és a reuma sem jelent meg nagyobb mértékben, mint a korcsoportos átlag.

Szóval fussatok lányaim, barátnőim, anyáim J. Es Ti is, fiuk.

Néhány jó tanács álljon itt azért:

- mindig jó minőségű cipőt használj, ezen nem érdemes spórolni, a futáshoz
szükséges többi felszerelés egyébként is minimális befektetést igényel
- lúdtalpasoknak ajánlatos megfelelő lúdtalpbetét
- ne felejtsd el a rendszeres és folyamatos vízpótlást
- lehetőleg ne betonon vagy egyéb kemény talajon fuss
- egyenetlen talajon futni (terepen versus futópadon) kb. 5%-kal több energiát
igényel, viszont vigyázz, mert a sérülésveszély is magasabb
- lányoknak mindenképp ajánlatos egy erős, jól tartó melltartó viselete
- télen több vékony réteg javasolt, ha kinti futást választasz, de nagyon
taknyos, nyálkás időben inkább a benti futást javaslom
- nyáron 20-30 felett csak nagyon edzett, maximálisan jó kardio-egészségnek
örvendő emberek merészkedjenek terepre, sok-sok vízzel és naptejjel felszerelkezve
- ha mar vannak ízületi problémáid, térd/boka fáslit ajánlok, valamint lassú
szoktatást, inkább a gyorsgyaloglással kezdj, futópadon, és a dőlésszöget
állítsd magasabbra, ha az intenzitást szeretned növelni
- vigyázzatok a fülhallgatókkal, ha városban/terepen kocogtok, mert sok
baleset forrása lehet, hogy a futó nem észleli a környezetét a bömbölő zene miatt

Ezeket szem előtt tartva, mindenkinek kellemes kocogást kívánok!

Forrás:American Journal Preventive Medicine,


 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
Zene Világnapja
  2009-10-01 09:29:30, csütörtök
 
  -Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
Neumann-ház- Irodalmi Szerkesztőség






Weöres Sándor
BEETHOVEN EMLÉKÉRE

Utolsó vonósnégyesek:
a hangzás hasadékai,
a lélek elvesztette dallamait
és nem kiván többé zenét,
se patak, se madarak hangját
ezentúl, csillagforgások
úgyse hallható énekét,
inkább a mennydörgés
vonulását !
Mindig a csöndet,
ahonnan néma rezgések fakadnak,
másvilági üzenetek,
némák, süketek, kénytelen
hangra fordítani --
A bontatlan
magányban társ dalol, a tökéletes,
az egyetlen és akármennyi,
a süketségben sincs többé egyedül.


 
 
5 komment , kategória:  Zene és Sport  
Megemlékezés Marian Cozma.....
  2009-09-09 13:54:44, szerda
 
  Megemlékezés Marian Cozma 27. születésnapján
MTI2009-09-08
Több százan emlékeztek mécsesek, gyertyák gyújtásával a február 8-án meggyilkolt Marian Cozmára, a román kézilabda válogatott és az MKB Veszprém játékosára, 27. születésnapján, kedden este Veszprémben.

A gyilkosság helyszínétől, a Patrióta lokáltól mintegy harminc méternyire lévő mécsestartónál, Marian Cozma bekeretezett nagyméretű fényképénél (alatta e felirattal: Soha nem feledünk!), először a csendes megemlékezést szervező Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke, Remport Csaba helyezte el a szurkolók hatalmas koszorúját, amelynek közepén szegfűből, gerberából és ciklámenből állították össze a 27-es számot; Marian Cozma 1982 szeptember 8-án született. A koszorú szalagjain ez olvasható: "Megemlékezésül születésnapodra: Veszprém Kézilabda Fan Club".





Koszorút helyezett el és mécsest gyújtott Debreczenyi János, Veszprém polgármestere és Márfi Gyula, veszprémi katolikus érsek, továbbá Talabér Márta, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. Mécsest gyújtott, virágot vitt a februári tragédia helyszínére a város képviselő-testületének számos tagja is.
Az emberek csendben gyülekeztek és rótták le sorra a kegyeletüket virággal, mécsesek gyújtásával - többen könnyeztek, sírtak; a kegyeleti helyet, a Marian Cozma arcképe előtti térséget százával borították a virágok, égő gyertyák, mécsesek.

Lerótták kegyeletüket az MKB Veszprém Kézilabda Club vezetői is: Hunyadfalvy Ákos társadalmi, Magyarádi Péter gazdasági elnök, Mocsai Lajos, a csapat vezető edzője és Csoknyai István, a magyar kézilabda válogatott szövetségi kapitánya, a veszprémi csapat másodedzője.

Este 8 óra jóval elmúlt már, amikor megjelentek - edzésük után - az európai hírű csapat játékosai, Marian Cozma sporttársai, barátai; valamennyien fejet hajtottak barátjuk arcképe előtt, megrendülten álltak hosszabb ideig, majd mécsest gyújtottak és virágokat helyeztek el.

A tömeg csendben, lehajtott fejjel emlékezett a belvárosi utcában egy mindig vidám, nagyszerű és nagy sikerekre hivatott sportolóra, aki kedden lett volna 27 éves, ám éppen hét hónappal ezelőtt meggyilkolták.

 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
Mindenki Overdose ............
  2009-09-09 13:46:13, szerda
 
  Mindenki Overdose visszatérésére vár!
2009. szeptember 9. - HírExtra

A világ elsőszámú lóverseny-szaklapja, a Racing Post tudósítója, Neil Clark annyi szépet mondott egyetlen interjúban a mi csodalovunkról, Overdose-ról, hogy el se hisszük neki. Az interjút a PannoniaOverdose.hu oldal segítségével olvashatják.






Mi magyarok igen büszkék vagyunk Overdose-ra. Egyrészt, mert fantasztikus eredményeket ért el, másrészt semmilyen más lovunk sem érhet a nyomába. Nekünk ő az egyetlen. Ön viszont angol, és számtalan kiváló képességű telivért érezhet a magáénak. Ilyen szemmel milyen ló Overdose?

Csak azt mondhatom, amit a kollégáim. Például Graham Dench - az egyik legelismertebb nemzetközi lóverseny-szakértő a világon, és a legnagyobb versenyeket is rendre ő elemzi a Racing Postban - azt mondta róla, hogy messze kiemelkedik az élvonalbeli sprinterek közül. Egy rangidős hendikepperünk pedig az egyik legfantasztikusabb versenylónak tartja.

Mi Nagy-Britanniában pontosan tudjuk, Overdose micsoda ritkaság. Valamennyi általam ismert tapasztalt szakmabéli úgy véli, hogy az elmúlt negyven évet tekintve is egy igazi különlegesség. Nem csak abban az értelemben, hogy jelenleg ő a legjobb magyar ló, de a legkiválóbb angol és tengerentúli lovakkal összevetve is kiemelkedik. Olyan, mint egy igazán rendkívüli dolgokra képes atléta.

Magyar lóként beszél róla, pedig Overdose Angliában született, az ottani sok évszázados tenyészmunka gyümölcse.

Igen, hiszen magyar tréningben áll. Igazán nagyszerű dolog, hogy jelenleg ő a kapcsolat a magyar és az angol lóversenyzés között. Ha visszamegyünk Kincsemig, ő is angol származás...

Overdose egy közel teljes szezon kihagyására kényszerült makacs sérülése miatt. Hogyan vélekedik a visszatéréséről?

Úgy gondolom, hogy csodálatos lesz a következő éve. Kicsit bosszúsak vagyunk az idei miatt, mert nagyszerű sprinterszezonra számítottunk - azt hiszem, hogy a pályáinkon ezzel mindenki egyetért. Ám sajnos egyetlen kiemelkedő ló sem akadt, amely uralta volna a versenyeket.

Szerintem, ha Overdose csak azt a formáját tudja hozni jövőre, amit tavaly, akkor is a legnagyobb sprintversenyek esélyesének számít. Nagyon reméljük, hogy sikeres lesz a visszatérése - hiszen sok nagy visszatérésre volt példa ekkora kihagyás után is - és tudjuk, hogy milyen csodálatos lenne nem csak a magyar, de a világ lóversenyzése számára is, ha Overdose teljes erejében térne vissza, és elérné mindazt 2010-ben, amit idén elérhetett volna.

Mi is fájó szívvel néztük a nagy angol sprintversenyeket, mert nem láttunk bennük olyan lovat, mely - az ön szavaival élve - uralta volna őket.

Eléggé visszaesett az idei angol rövidtávú versenyszezon színvonala. A felhozatal kiváló volt, és nagy volt a várakozás. Az emberek az április 19-i budapesti versenyét követően alig várták, hogy versenyben láthassák ezt a nagyszerű lovat. A Racing Post cikkei mellett a honlapunkon írott kommentárok szerint is mindenki igen izgatott volt. És nagy volt a csalódás, mert ugyan jó lovak nyerték e versenyeket, de mindegyiket más, és igazán kiemelkedő teljesítményt nem láttunk.

Úgy vélem, ha Overdose ott van, és hozza előző évi formáját, nagy szerepet játszott volna bennük. Úgyhogy nagyon szomorúak vagyunk, hogy idén nem futott Angliában, de jövőre megvan az esélye erre...

Forrás: HírExtra/PannoniaOverdose.hu



 
 
5 komment , kategória:  Zene és Sport  
Bolt titka: Lekvár? Gyökér?
  2009-08-28 10:53:30, péntek
 
  Bolt titka: Lekvár? Gyökér? Kokó?
2009.08.28. /Borsonline/
Két évvel ezelőtt még csak a bennfentes atlétarajongók ismerték a nevét. Ma ő a világ első számú sportolója, mindenki rajong érte, ő pedig csak száguld és soha nem veszíti el jó kedvét. Sorozatunk befejező részében azt elemezzük, mitől ilyen gyors, s hol vannak a határai.

- Tudják mi a különbség egy tízmásodperces futó és egy kilenchetes sprinter között? A koksz! - Ezt a kijelentést Bolt pekingi világcsúcsa után (hol volt még akkor a 9.58?) tette Angel Heredia. Ő csak tudja, hiszen a világ leghírhedtebb drogdílere, aki tucatnyi világsztárt látott el tiltott ajzószerekkel.




Az egyik nagy előd, Ato Boldon megvédi a jamaicait. Bár lehet, csak azért, hogy maga is ártatlannak tűnjön.
Fotó: Bors

- Legalább húsz szerem van, amit még nem tudnak kimutatni. Ráadásul Jamaica nem tagja a Karibi Antdopping Szervezetnek, azaz többnyire csak önmagukat ellenőrzik - tette még hozzá, hogy biztosan gyanúba keverje Usaint.
Carl Lewis, aki olimpián és világbajnokságon is képes volt Bolthoz hasonló triplázásra (100, 200 és 4x100 m), sőt a távolugrást is ,,hozzányerte" egy fokkal óvatosabb.
- Egy olyan, doppingolás szempontjából rossz hírű sportágban, mint az atlétika, az ember nagyon csodálkozik az ilyen szenzációs fejlődéseken - ültette el a kétkedés magvát. Sok kollégája viszont megvédi a jamaicait, például Ato Boldon, az 1997 vb 200-as győztese.
- Én csak 16 évesen kezdtem el komolyan atletizálni. Így futottam az én magasságommal és tehetségemmel tisztán 9,86-ot. Akkor Bolt az ő magasságával (196 centi - a szerk.) és tehetségével miért ne futhatna 9,58-at? - kérdezi a trinidadi.
Maga az érintett egyrészt kikéri magának a gyanúsítgatásokat, s tehetségének és rendkívül kemény felkészülésének tulajdonítja sikereit, de a papa, Wellesley még egy tényezőt említ.
- A mifelénk növő jamszgyökér csodákra képes, gazdag vitaminokban és rostokban, a legtöbb honfitársunk asztalán gyakori körete az ebédeknek - magyarázza meg a családfő nemcsak fia, hanem a többi jamaicai sprinter sikereit is.
Magyarországon egyébként sokáig az a hír terjedt, hogy a trelawny-i (ebben a megyében van Bolt szülővárosa) lekvár a száguldás titka, de aztán kiderült, félrefordításról van szó, összetévesztették a yam (jamsz) szót a jam (dzsem) kifejezéssel.
Így vagy úgy, egy biztos: Usain Bolt minden idők leggyorsabb embere, csak az a kérdés: hol vannak a határai.
Nos, ez az a kérdés, amire senki nem tudja a választ. Különböző szakemberek (orvosok, edzők, sporttudósok) úgy vélik, Bolt 100-on 9,4-ig juthat, 200-on 19 alá szoríthatja a világcsúcsot.
- Hol vannak a határaim? Szerintem a lehetőségeim határtalanok. Na jó, komolyra fordítva: az a véleményem, hogy ezt a kérdést egyszerűen nem érdemes feszegetni.
Futni kell és kész - zárja le a vitát a Jamaicai Rakéta.
(vége)
szekeres
 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
Bolt: a gázsija még nem világ
  2009-08-27 15:21:11, csütörtök
 
  Bolt: a gázsija még nem világcsúcs
2009.08.27. /Borsonline/

Két évvel ezelőtt még csak a bennfentes atlétarajongók ismerték a nevét. Ma ő a világ első számú sportolója, mindenki rajong érte, ő pedig csak száguld és soha nem veszíti el jó kedvét. Sorozatunk mai részében a pénzről beszélünk.

Akik azt gondolják, hogy Usain a teljesítményének, a népszerűségének megfelelően keres, azok tévednek. Persze egy átlagos ember jövedelméhez képest irgalmatlan összegeket vághat zsebre, de csak töredékét annak, mint más sztárok. Tiger Woods, a világ legjobban fizetett sportolója legalább hússzor annyit keres, mint a jamaicai.




Világcsúcsával ennyi idő alatt keresett százezer dollárt
Fotó: Reuters

Ha csak a focistákat nézzük, akkor sincs sehol, a legnevesebb profi bokszolók pedig egy meccsért többet kapnak (például Oscar de la Hoya a Manny Pacquiao elleni bunyóért), mint amennyi Bolt egész éves jövedelme.
Lehet persze, hogy Usain hűsége az, ami miatt nem viszi többre. Ahogy barátnője mellett is hosszú évek óta kitart, szponzort és menedzsert sem váltott 15 (!) esztendős kora óta. Azóta is Norman Peart intézi az ügyeit, akinek az a jelszava:
- Nem rohangálunk összevissza a világban szponzorokat vadászni, az igazán komolyak majd jönnek maguktól.
Lehet, hogy éppen a menedzser mentalitásában van a hiba?
- Bolt aranyat ér. Hihetetlen eredményeket ért el, karizmatikus figura és még angolul is beszél. Mi kell még? - érvel Helmut Diegel, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség marketingügyekért felelős vezetője, aki azt is elismeri, hősünk az egész sportágnak jelentős pluszbevételeket hoz.
Usain tinikora óta a Puma felszerelésében fut, s a német cég ezért 2009-re például kereken egymillió dollárt (194 millió forint) fizet neki. Pont egy harmaddal kevesebbet, mint egy kínai sportszergyártó a rúdugró Jelena Iszinbajevának. Teszi mindezt akkor, amikor Jochen Zeitz, a Puma elnöke szerint Bolt piaci értéke már a vb előtt is elérte a negyedmilliárd dollárt. Mi több, szerinte csak a berlini világbajnokságon elért világcsúcsai nyolcvan milliót hoznak a Pumának.
Ehhez képes Usain nagy álma, hogy egyszer tízmillió dollárt keressen egy évben. Mielőtt még krokodilkönnyeket hullatnánk a jamaicaiért, mondjuk el: rajtpénzekkel és prémiumokkal azért szépen keres. A vb-n az egyéni számokban 160 ezer dollárt (31 millió forint) hozott neki a győzelem és a világcsúcs, s a nagy gálákon - igaz, ezekből nyolc-tíznél többön nem szerepel egy évben - már idén is szép pénzeket kap csak a rajthoz állásért, jövőre pedig 20-30 százalékkal emelkedhet az összeg.
A vb utáni első nagy versenyen, a holnapi Zürichi Golden League-viadalon például 200 ezer dollár a startpénze, 16 ezer frank a győzelmi prémiuma, a világcsúcsért meg 50 ezer dollár és egy kiló arany jár. Azaz Bolt legrosszabb esetben 39, legjobb esetben pedig 57 millió forintot kaszál. Kilenc és fél másodperces melóért azért ez sem rossz pénz.
(folyt. köv.)
szekeres
 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
Boltot sírba viheti a száguldá
  2009-08-26 12:24:38, szerda
 
  Boltot sírba viheti a száguldás
2009.08.26. /Borsonline/

Két évvel ezelőtt még csak a bennfentes atlétarajongók ismerték a nevét. Ma ő a világ első számú sportolója, mindenki rajong érte, ő pedig csak száguld és soha nem veszíti el jó kedvét. Sorozatunk mostani részében Bolt szenvedélyeiről és hóbortjairól mesélünk.

Talán még a sorozatunk első részében, a gyerekkoránál kellett volna megemlíteni, hogy Usain kipróbálta a marihuanát és a jointot is.




Rajong a Ferrarikért, s bár megengedhetné magának, (még) nem áll egy sem a garázsában
Fotó: Europress


- Jamaicában már a gyerekek is tudják, hogyan kell marihuanát termeszteni, s mindenki ki is próbálja a könnyű drogokat - emlékszik vissza a régi időkre a jelenkor legnagyobb atlétasztárja.
- De rég volt, s maradtam a kipróbálásnál. Ma sem én, sem a családom nem szív füvet, s távol is tartom magam a drogozóktól.
Usain azért nem lett egy besavanyodott, kalóriatáblázatok és egészségprogramok fogságában vergődő ember. Ha elmegy bulizni - és ezt gyakran teszi -, nem veti meg a jó söröket, s ,,gyorsítónak" egy energiaitalt is utánaküld, abból a fajtából, amelyik szárnyakat ad.
A futópályán a szárnyalását azonban nem ennek köszönheti. Hanem - persze az edzéseken kívül - a csirkefalatoknak!
- Komolyan mondom, jót tesz nekem a csibehusi. És imádom is! Képzeljék el, az a dög Asafa (Powell, a versenyzőtárs - a szerk.) azt hazudta nekem, hogy Berlinben nincs McDonald's. Még szerencse, hogy a százas döntő után találtam egyet, így éjjel fél egykor leküldtem még egy adag csirkefalatot és hasábburgonyát - emlegette fel a világbajnokságon egy újságírónak.
Még egyszer a szárnyalásról és a sebességről! Bolt imádja a sportkocsikat, de jó lesz vigyázni a száguldással! Igaz, az idei szezonja - sőt az élete - majdnem ráment egy május elejei balesetre, de szerencsére egy apró sérüléssel megúszta, amikor a szponzortól kapott BMW M3-as luxusautóját néhány hónapja porrá zúzta. Berlinben a vb-n a születésnapjára kapott - sajnálatára csak kölcsönbe - Ferrari Californiával döngethetett. Testőrei megőrültek, mert egyfelől nem tudtak a nyomában maradni, másfelől meg aggódtak Usain 250-es tempója miatt.
És végül essen szó Bolt legnagyobb szerelméről: Jamaicáról!
- Itt vagyok otthon, megőrülök a honvágytól, ha hosszabb ideig távol kell lennem. Itt kriketteztem gyerekként, itt kosarazok a haverokkal, itt tapsolhatok kedvenc streetdancer csapatomnak, a Ding Dongnak és itt lehetek igazán önmagam. És ami a legfontosabb: itt mindenki szeret engem és én is mindenkit szeretek.

Folytatjuk
szekeres
 
 
4 komment , kategória:  Zene és Sport  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 385
  • e Hét: 2262
  • e Hónap: 5535
  • e Év: 5535
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.