Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
Magyarságellenes magyarok
  2016-08-30 22:16:29, kedd
 
  Ilyenkor, augusztus-szeptember határán szülőként, nagyszülőként, gyermekként vagy fiatalként szinte mindenkit érint a tanévkezdés. Friss fizikus diplomával 37 évvel ezelőtt ebben az időszakban jöttem először Pécskára, tanárnak. Első tanévem mégis Tornyán töltöttem. A kukoricatörési hónap végén megkeresett Takács István, egykori tornyai matematikatanárom, hogy kinevezték igazgatónak, és kellene egy helyettesítő, mennék-e. Szívesen mentem abba az iskolába, amelybe 1965-69 között az V-VIII.-at végeztem.

A tornyai iskola 1968-ig két-tannyelvű volt. A magyar osztályokban mindig volt néhány román, szerb vagy cigány gyerek is, ezért az órákon a tanárok mindent elmondtak magyarul és románul is. A magyarok magyarul, a románok, szerbek és cigányok vagy románul vagy magyarul feleltek, de mindenki írt magyarból is évharmadi dolgozatot. 1968-tól az iskola kéttagozatos lett. Akkor indult be V-VIII.-ban a román tannyelvű ötödik osztály. Az 1979-80-as tanévben is megvolt a magyar és a román osztálysor, de a bentlakás is mintegy 70 nagyvarjasi, kisvarjasi, szederháti, aradi gyerekkel, és én lettem az egyik délutáni, esti, éjszakai felügyelőjük.

Ebben az első tanári tanévemben találtam szembe magam először olyan gyerekekkel a román osztályokban, akik otthon magyarul beszéltek magyar szüleikkel. Megdöbbentett, hogy az egyszerű román szavakat sem értik, de ezen a nyelven kénytelenek tanulni minden tantárgyat, mert a szüleik ezt kényszerítették rájuk. Amikor magyarul mondtam nekik ugyanazt, amit románul nem értettek, akkor azonnal fölragyogott a szemük, és csodálkoztak, hogy ez ilyen egyszerű és könnyű?

Az anyanyelv ugyanis egy tudástár. A családban beszélt nyelven válunk emberré. Az anyanyelvünk alakítja ki a gondolkodásunkat, hiszen annak szavai a téglák, szabályai pedig a kötőanyag tudásunk várának falaiban.

Akit a szülei megfosztanak attól a lehetőségtől, hogy anyanyelvén végezze iskoláit, az szegényebb lesz tudásban, magyarságában pedig különösképpen.

Előbb-utóbb minden nem magyarul tanuló szembesül azzal, hogy megmosolyogják, ha magyartalanul fogalmaz, helytelenül ír magyarul, ha beszédébe idegen szavakat kever, lecsónyelven beszél. És nincs annál kellemetlenebb érzés, mint amikor valaki - bár mondhatná, írhatná helyesen is - nem tudja, mert nem tanulhatta meg.

Az iskolába járás és a tanulás azért fontos, mert akkor gyarapszik szókincsünk, finomodik gondolkodásunk, alakulnak ki olyan készségeink, amelyek megkönnyítik későbbi életünkben a mindennapjainkat. Az eszünk pedig annál fogékonyabb és használhatóbb, minél jobban ismerjük anyanyelvünket. Ez pedig csak akkor lehet így, ha az otthon beszélt nyelven tanul a gyerek. Ezért kellene minden magyar család gyereke magyar iskolába járjon.

De van még egy igen fontos érv a magyar gyerek magyar iskolába járása mellett. Az pedig közösségi. Összmagyar érdek ugyanis, hogy egy-egy osztályban minél több magyar gyerek legyen, és ne hiányozzanak onnan lehetséges jó vagy gyengébb tanulók sem. A lehetséges jók azért, mert anyanyelvükön még jobbakká válhatnak, a lehetséges gyengébbek pedig kevésbé gyengék, mintha nem anyanyelvükön tanulnának.

37 év tanári tapasztalattal állítom, hogy nyer az a magyar gyerek, aki magyar iskolába jár, és árt az a magyar szülő a saját gyerekének, aki nem magyar tannyelvű óvodába, majd iskolába járatja fiát, lányát. Itt Romániában, Erdélyben, Pécskán úgyis minden magyar megtanul annyira románul, amennyire az életviteléhez szüksége van. Nem találkoztam még olyan hazai magyarral, legyen akármennyire gyenge szellemi képességű is, hogy ne boldogult volna, ha románul kellett megszólaljon.

Szabó Dezsővel vallom, hogy minden magyar felelős minden magyarért.

Van, aki úgy tartja, hogy az a magyar, akinek az unokája is magyar lesz.

Lehet ezt fokozni. Az a magyar, aki az unokájától is magyarul írt levelet fog kapni.Nagy István


Nagy István, fizikatanár.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Kállai Eszter Etelka tanárnővel készült videók
  2013-06-18 06:10:36, kedd
 
  Kállai Eszter Etelka - Szépen Emberül mozgalom. Miről szól?


Link


Poprádi Béla szakértő és Kállai Eszter Etelka: A zsidóság négy kérdése!


Link


Kállai Eszter Etelka - Politika. Erdélyi lányok és a zsidó közösség


Link


Poprádi Béla és Prof. Kállai Eszter Etelka - a bölcs asszonyok tanácsa. Anya leszel


Link


Kállai Eszter Etelka elbeszélései: Az arabok és a zsidóság problémái. Igaz történelem.


Link


Poprádi Béla: Hogyan gazdálkodjunk vidéken? mi a jövő?


Link


Poprádi Béla: jöjjenek a magyarok segíteni! minisztérium, termelés, a kormányzó.


Link


Kállai Eszter Etelka - Hitler, Kádár János. Illyés Gyula


Link


Kállai Eszter Etelka: Az igazság Szeptember 11ről! Mit várjunk el a többiektől


Link


Kállai Eszter Etelka prfesszor. A magánember is politikus


Link


Kállai Eszter Etelka elbeszélései: Az arabok és a zsidóság problémái.


Link


Kállai Eszter Etelka - A helyesírás 7 szabálya.


Link


Kállai Eszter Etelka - három költőnk: Berzsenyi Dániel, Arany János, József Attila


Link


MOGY - Magyarok Országos Gyűlése - Kállai Eszter Etelka: 12 szóban kell egyetérteni


Link


Kállai Eszter Etelka tanárnő a "Szépen emberül, szépen magyarul" alapítvány elnöke.

Egy nemrég küldött levele így szól :

A Szépen, emberül Alapítvány 2012-röl készült, az Országos Bírósági Hivatalhoz
leadott beszámolójának szöveges része.

--- A "Szépen, emberül" közhasznú Alapítvány 2012. évi munkáját a napi teendők fölött az eddig végzett munka értékelése, a jelen helyzet felmérése, a jövő megtervezése, előkészítése jelentette: "2014 - 2025 - 2048 - 2056 - A századik méltó lesz!" jegyében.
Ezt a munkát nagyban segítette, segíti a világhálón kiépült internetkapcsolat.
Ami fontos: Az eddigi jelszóhoz: "Magyar nyelven magyarul és "magyarán"! - kapcsolódik egy új: "Légy erénygyűjtő!" Az igaz, szép, fontos gondolatot méltó, tiszta formában kiejtő, erényes ember a Mindenható áldását remélheti. S bizonyított tény, hogy az erényes beszéd együtt jár az erényes cselekedetekkel, vagyis az egyik erényes tett vonzza a másikat.
A fiatalokban felébreszteni erre az igényt, nagyon sokat tehetünk mi, felnőttek. Nagyon fontos ezért az istenhittel megáldottak mellett a nem vallásos nevelésben részesültekben is felébreszteni az akaratot az igaz, tiszta, tisztességes életre, s megszervezni, hogy megkapják érte a megbecsülést, elismerést tőlünk, embertársaiktól is.
Ezért fontos feladatunk, s mi már dolgozunk ezen - visszahozni a társadalomba a FELNŐTTÉ AVATÁS ünnepi szokását, szertartását. A helyi közösségekben legyenek közismertek azok az erkölcsi magatartások, amelyeket elvár, ugyanakkor jutalmaz a közösség.
A fiatalok jelentkezhetnek a próbára, s ha az Öregek tanácsa érdemesnek elfogadja a jelölteket, akkor a március 15-i ünnepségeken úgy lehet bemutatni őket a közösségnek, hogy "Ime, itt vannak, akikkel nemcsak többen, hanem gazdagabbak lettünk."
A gondolatokra fogékony különböző társadalmi szervezetekkel és helyi önkormányzatokkal a kapcsolatkiépítés már megkezdódött, s nagyon reméljük, hogy 2014-ben már lesz település, ahol ez megtorténhet
"Rend - munka - ünnep - szeretet "szépen, emberül"! -- 'Tiszta szóval a tiszta égért, vízért, a tiszta lelkiismeretért az igazságosság, kölcsönösség, méltányosság, a felelősségérzetből fakadó kötelességtudat jegyében igyekezzék az ember leélni azt az átlagosan 80 - (derűlátóbbak számolhatnak 100) évet, ami megadatik nekünk itt a Földön." ---
Kállai Eszter Etelka elnök " -----

www.szepenemberul.hu honlevelünkön azzal a reménnyel tesszük közé a fenti beszámolót, hogy hogy azok közül, akik elolvassák lesznek társaink,akikkel megvalósulhat ez a nemes feladat. Szeretettel várjuk az érdeklődőket, a közös munkára jelentkezőket.
Kállai Eszter Etelka 00-36-1-787-42-09 Bp.2013.06.12.


HONLAPJA :Link 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Szépen,...Idézetek a nyelvhez
  2012-05-16 07:32:29, szerda
 
  Kállai Eszter Etelka nyugdíjas tanárnő levele:

URAIM! Azzal a reménnyel, ahogy levették a "Beszélni nehéz" - műsorcímet --- hiszen "Nem beszélni nehéz, hanem mondani valamit, s ez nem nyelvészeti kérdés elsősorban", ugyanúgy a "szavak ereje" elé is odateszik majd A "TISZTA" szót, s a tiszta szó erejével küzdenek a tiszta, tisztességes, takarékosan tehetős életért.
Jó egészséget, derűt, bölcsességet kívánva, s remélve, hogy Önök nem akarnak nekem ártani - elég, ha a nyelvészek teszik -üdvözlettel
Kállai Eszter Etelka ny.tanár, aki tanítványaival 1983/84-ben elindította a "Szépen magyarul - szépen emberül" mozgalmat.

*************************

Szeretettel küldöm használatra:
Ha úgy idézi valaki valamelyiket, hogy megjegyzi: A "Szépen, emberül" Alapítvány gyűjteményéből, külön köszönet --- de ez sem kötelező. Különösen figyelembe ajánlom a végéről a Petőfi idézetet.
Üdv. Kállai Eszter Etelka www.szepenemberul.hu


"Szépen, emberül" Alapítvány gyűjteménye
Idézetek a nyelvhez, a beszédhez --

1984-ban a "Szépen magyarul - Szépen emberül" mozgalom elindításához 4+1 nagy magyar adta a szellemi alapot: Bessenyei György, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc és Széchenyi István. Magára a nyelvre is, de az erkölcsi alapra vonatkozóan is Széchenyi István volt a legfontosabb. Ma is ő az egyik vezetőnk.

3/1.

Azt gondolom, ma különösen időszerű újra az a megállapítása, amit a Világ című művében írt: ,,Újabb időkben ... annyira nőtt, s mindegyre nő Magyarországban a szólási viszketeg, mintha egyedül a nyelv működése által akarna kibuzogni a magyarnak minden energiája, tettre nem maradván semmi."
Nem vagyok sumerológus. Nem tudom, így nem is kívánom bizonygatni rokonságunkat. Én csak arra tudom felhívni a figyelmet, hogy egyben úgy látszik van némi hasonlóság köztük és köztünk, mostani magyarok között. Mégpedig abban, hogy időnként ránk is ránk lehet mondani: A gondolatból már kifogyott, a szóból még nem."
1966-ban jelent meg Budapesten az Agyagtáblák üzenete c. könyv.
Az 1983-ban megjelent Bölcsességek könyve idéz belőle. Íme néhány az idézetek közül.
1. Kevés szóval élj: ne fecsegj összevissza!

2.Ha bölcs vagy, ésszel élj, jól sáfárkodj a szóval,
Okkal nyisd föl a szád, óvatosan beszélj -
igéidet úgy mérd, mint drágaköveket,
melyeknek értéket épp ritkaságuk ád!

3. Maga fejére hoz szégyent, aki sokat fecseg!

4. Nyelvedre béklyót rakj, szádra lakatot tégy :
A felrobogó szókat tanuld meg visszafogni!
Sok hirtelen beszédet örömest visszaszívnál -
Csakhogy lyukas diót ér a kései okosság!

Hogy náluk is megvolt a másik véglet is, vagyis az olyan ember, aki képes kevés szóval sokat mondani bizonyítja ez a mondat: " Gyűrkőzz neki, - Isten is megsegít." Ahogy a mostani magyarságban - különösen a székelyek, kunok, a hajdúk, a jászok között - találni embert, aki, ha szól, a többiek nem azt mondják legyintve: "Hangot hallunk, embert nem látunk" hanem hümmögve bólogatnak: " Bizony, bizony, ezt meg kell rágni.", vagyis el kell gondolkozni rajta.

3/2.

Széchenyi Naplójában olvasható "Hallgatni, mikor beszélni kell, szintoly nagy hiba, mint beszélni, mikor inkább hallgatni kellett volna." Vagyis legelőször mi a teendő? "Gondolkozz, kételkedj, kérdezz! Megfontoltan cselekedj! - nem véletlenül hangzik a javaslat a "SzéiK"-i - a ,,Szépen, emberül" élni igyekvő - emberekhez. Hogy ez különösen szükséges tanács /lenne/ a magyaroknak, megint csak Széchenyit érdemes meghallgatni. Legalább most, ha már 1848 augusztusában a képviselőházban nem figyeltek eléggé oda rá. "Ismerem a magyart ...annyi nyomorúság dacára is még mindig okulni nem tudott, s nem tudta megtanulni, mikor kell felhúzni a vitorlát, mikor vesztegelni, s mikor horgonyt vetni; hanem csak nekimegy lelkesedésével, mint a vak lény egyik a másiknak."

Hogy mennyire fontos / lenne / a gondolkodás, a mérlegelés, a megfontolás azt már előtte is megmondták néhányan.

l./ Püthagorasz, a "bölcs eszű tudós"-tól, aki Kr. e. 500 körül élt, Hamvas Béla idéz az Arany eposz című könyvében.

"A tett előtt mérlegelj, hogy a meggondolatlanság vádja ne érjen, ne kelljen
meggondolatlan tetteidért vezekelned. A semmirekellő értelmetlenül beszél
és cselekszik."

2./Szophoklész is megmondta már az Antigoné c. drámájában jó 24oo éve:

"... meggondolatlanságnál nincs nagyobb hiba."

és

"Bölcs belátás többet ér / Minden más adománynál."

3./ Gracián Y Morales spanyol író, aki l6o1-l658 között élt Az életbölcsességek kézikönyvében sem mond mást:

"Nem" és "igen" kurta szavak, de hosszú megfontolást kívánnak.

4./Kölcsey Ferencünk a Parainesisben Kálmán nevű unokaöccsének írt biztatása nekünk is szólhat:

"Az, ki életében sokat érzett és gondolkozott; s érzeményit és gondolatait
nyom nélkül elröppenni nem hagyta: oly kincset gyűjthetett magának,
mely az élet minden szakában, a szerencse minden változásai közt gazdag
táplálatot nyújt lelkének."

Mit gondol, mit mond, mit cselekszik , mit mulaszt el(!) - ezek az emberi TETT változatai. Külön-külön értékelendők, de együtt alkotják egy ember értékeit. A tapasztalatok gazdagsága segít a jó tettekben.

Ám tudnunk kell, amit Széchenyi ugyancsak a Hitelben jelzett: "Tapasztalást pénzért venni vagy hagyományképpen kapni nem lehet - fizetni kell azért mindég és mindegyiknek." Vagyis mindenkinek egyénileg meg kell dolgozni érte.

3/3.

Amikor hála a rádió, a televízió, a sajtó munkatársainak 1984-től kezdett híre menni mozgalmunknak, nagy, nagy örömmel tapasztaltuk, hogy milyen sokan érzik magukénak a magyar nyelvet, mennyien éreznek érte felelősséget. S bátorításnak véve idézeteinket, sok "egyszerű" ember is megszólalt és elküldte gondolatait, véleményét, javaslatát. Ez a mozgalom kezdetektől a nyelvet, az anyanyelvet használó ember erkölcsnemesítő és a nemes emberi értékeket erősítő mozgalma volt. Íme néhány az általunk idézettekből:

1./ Kazinczy Ferenc:

A nyelv miénk és így enyém is.

A nyelv nem az enyém, nem a tiéd,
hanem az édes miénk.

Szólj, s ki vagy, elmondom. - Ne tovább!

Ismerlek egészen.

Nékem üres fecsegőt fest az üres fecsegés.

Magyarnak én azt ismerem, s csak azt ...
Gondolatjait tisztán, tekervény nélkül
mondja ki...

2./ Kölcsey Ferenc:

... haza, nemzet és nyelv, három egymástól válhatatlan dolog;
s ki az utolsóért nem buzog, a két elsőért áldozatra kész lenni nehezen fog.

3./ Arany János:

A nyelvnek is törvényeit: Széppé, jóvá mi teszi:
Nyelvész urak jobban "tudják", a költő jobban "érzi".

4. / Veress Péter:

A nyelv hát nem bogarászó tudósok magánügye,
hanem a közösség nagyon is mindennapi gyakorlati
kérdése, mert hisz az emberi tudat - s általa az
ember és környezete - változtatása a nyelven
keresztül lehetséges. --

Széchenyi szavait idéztük naponta: A magyar szó még nem magyar érzés. Az ember, mert magyar még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi és Kiss Mihály bácsit, aki azt a véleményét és kérdését küldte el hozzánk: A nyelv a gondolat ruhája. Járhat-e tisztességes gondolat idegen foltokkal csúfított mocskos ruhában?

A látszólag legjobban elvadult gyerekünk is mit válaszolhatott erre: BIZONY, NEM!

+1.

Az elmúlt évtizedek alatt a "Szépen magyarul - Szépen emberül" néven 1984-ban indult mozgalomban részt vevők sok mindenre rájöttek, sok mindent megtanultak, sok mindent megértettek. Voltak megállapítások, amelyek tévesnek bizonyultak, de voltak, amelyeknek nőttön nőtt tiszta fénye, igazsága. Kodály Zoltán igazsága, elvárásai ma is beteljesülésre várnak:"Semmi sem jellemző annyira egy nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük." (A magyar nyelv - megítélésem szerint - ma itt van a legnagyobb veszélyben. Kállai E.E.) --"Hozzuk rendbe előbb a beszéd, a kiejtés lelki alapját. Akkor szinte magától megjavul a beszédünk." - A magyart is tanulni kell, még a született magyarnak is. Ha nem csiszolja, újítja folytonosan, berozsdásodik."

Széchenyi István ezen kijelentése is megállja a helyét ma is:

1./A szó tökéletessége korántsem áll abban, hogy hangja kellemes zengésű legyen a fülnek. Inkább abban van, hogy vele a lehető legnagyobb tökéletességgel ki lehessen fejezni mindazt, amit a legnemesebb, legtanultabb s legnagyobb erényű férfiú vagy asszony ép fejében, romlatlan szívében - az idő, a tág képzelet s a gerjedelmek határtalanságában - gondolhat, inthet, sejdíthet. S ebben áll a szó vagy a nyelv filozófiája, nem pedig egy -nak vagy -nek kiküszöbölésében, egy y vagy j vagy v s több ilyen kéregaprólék heves pártolásában.

Azt gondolom, ezzel is egyetérthetünk.

2./Ha van saját szavunk, ne tűrjük az idegent, ha pedig nincs, s nyelvünk bányáiból nem teremthető, vagy pedig honi szavunk csak egy árnyalattal is mást jelent, mutassunk az idegen, minket gazdagító s az anyanyelvvel majd-majd összeforrandó szó iránt éppen annyi hospitalitást (szíveslátást K.E.E.), mint amennyivel régi szokás szerint fogadjuk a jövevényt.

Hogyan állunk a vártán? Méltó utódai vagyunk Széchenyinek?

3./ ... ki magyar nyelvünk kifejlését, gyarapodását, gazdagulását hátráltatni akarja, egyenesen a hon legbecsesb javát gátolja, s eképp mint sértője s ellensége nemzetiségünknek, nem dicséretre, hanem büntetésre, átokra méltó.
Íme azon állítása, amely most is sok mindenre magyarázatot ád.

4./A szó szentsége azon bíró, mely uralkodó s nép közt ítél, s ha ez egyszer megsemmisül, hiába szól a törvény, s minden társasági rendnek és szerencsének vége."

Széchenyi szellemében lépünk tovább. Ő is tanítómesterének ismerte el Bessenyei Györgyöt (1746-1811) aki azt írta: "Minden nemzet a maga nyelvén lehet tudós, idegenén sohasem", és azt vallotta: "Nincs jobb fegyver, testvír, a pennánál."

Aki szintén ezt vallja, azt várjuk szeretettel! Várjuk a tanulva tanítani és tanítva tanulni akarókat, azokat, akik az igazságosság, kölcsönösség, méltányosság, felelősségtudat jegyében REND-munka-ünnep-BÉKESSÉG igényével akarnak élni. Kállai Eszter Etelka 00-36-1- 787-42-09 ,,Szépen, emberül" Alapítvány Közhasznúvá bejegyezve Főv.B.Pk.68.538/1992/1. - Adószám:18013980 - 1-42 Szszám: Budapest B. 10101126-06027800-01003003 Nemzetk: HU-88 10101126-06027800-01003003 Gépc.: szepenemberul @ gmail. com www.szepenemberul.hu GYERMEKEINKÉRT, UNOKÁINKÉRT, 1956- 2006/08 - 2012 - 2025 - 2048 - 202056 A MÉLTÓ SZÁZADIKÉRT!

Magyar nyelven MAGYARUL és "MAGYARÁN"! Magyarul: tisztán képzett hangokkal; hangsúly a szó elején; szórend értelem szerint; lehetőleg idegen szavak nélkül! "Magyarán: világosan igazat, fontosat jóakarattal! Ésszel, szívvel, fegyelemmel "szépen magyarul"! Bölcsességgel, tetterővel, szeretettel "szépen emberül"! Kállai Eszter Etelka elnök kallai.eszteretelka @ upcmail.hu
--------
Tegnap, azaz 2012.május 12-én Nagybörzsönyben jártunk.

Ott olvasható egy fiatal székely által faragott, most felállított kopjafán két másik idézet között Petőfi Sándor neve alatt:

Megint beszélünk, csak beszélünk!
A nyelv hazug, s a kéz pihen.
Azt akarják, hogy Magyarország
Inkább kofa, mint hős legyen.

Ember! Nem tudok mást, csak szívből újra és újra ajánlani mindnyájunknak: Gondolkozz, kételkedj, kérdezz; megfontoltan cselekedj.

Budapest 2012.május 13.vasárnap

Kállai Eszter Etelka elnök kallai.eszteretelka@upcmail.hu


A honlap elérhetősége :

Link 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
A magyar nyelv napja
  2011-11-13 06:51:32, vasárnap
 
  November 13. a magyar nyelv napja

Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangúlag, 339 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította. Ezzel lehetőséget teremt arra, hogy évente egyszer a közfigyelem hivatalosan is ráirányuljon a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre.
November 13. - amely a magyart államnyelvvé tevő törvény 1844-es elfogadásának időpontja - ezután alkalmat ad az oktatási, a tudományos és a kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelvápolással foglalkozó civil szervezeteknek, közösségeknek a magyar nyelv közös megünneplésére, a hagyományőrzéssel, a nyelvvédelemmel és -fejlesztéssel kapcsolatos tudásuk és szándékaik megjelenítésére, kezdeményezések elindítására.

A parlamentben a Magyar Nyelv napjáról szóló törvénytervezet kapcsán szóba került a magyarság saját írásrendszere, a rovás is.A magyar nyelv napja és a rovás

A magyar nyelv a nem csak a nemzet megmaradásának, hanem fejlődésének is alapja. Ezért ápolása és védelme kiemelt nemzeti érdek kell, hogy legyen. A magyar nyelv megjelenítésére a latin-betűn kívül használjuk a jelnyelvet és a rovás írásrendszereket (székely-magyar és kárpát-medencei) is.

Természetes tehát a javaslat, hogy a magyar nyelvvel együtt a magyar írások is kiemelt figyelmet és védelmet kapjanak.

Ferenczi Gábor felszólalása - a rovásról is:Link


M E G H Í V Ó


2011. november 13-án 10-18 óra között a Magyarok Házában (Bp.,V. ker.Semmelweis u.1-3.)
a "Szépen, emberül" Alapítvány beszélgető, felolvasó napot tart
"A tiszta szó, a beszéd, az anyanyelv szerepe" témában.

Erre indítást a mostani országgyűlés azon határozata adja, hogy november 13-át a
Magyar nyelv Napjává minősítette. Erre magyarázat: Magyarországon a Szent István által
1000-ben megszervezett államban latin volt a hivatalos nyelv 1844. november 13-ig.
Ekkor fogadta el az akkori országgyűlés alsó és felső háza - a német ellenében -
a magyart hivatalos nyelvvé. -
Szeretettel várunk mindenkit, akinek a témában előre vivő gondolatai vannak...

Gyermekeinkért, unokáinkért, 1956 - (2005/08) - 2012 - 2025 - 2048 - 2056 -
a méltó századikért!!!
----

Tiszta szóval a tiszta égért, tiszta vízért, a tiszta lelkiismeretért!

"Szépen, emberül" közhasznú Alapítvány Adószám:18013980-1-42
Szsz.:Budapest B. 10101126-06027800-01003003
Nemztk.: HU 88 10101126-06027800- 01003003
H-1084 Budapest Tolnai Lajos u.16.I.3. 00-36-1-787-42-09
www. szepenemberul.hu - Gc:kallai.eszteretelka@upcmail.hu

Fő a derű!

VERSEK A NYELVHEZ

"Tőlünk függ minden, csak akarjunk!" Széchenyi István

TISZTA SZÓ! TISZTA ÉG! TISZTA VÍZ! TISZTA LELKIISMERET!

Magyar nyelven magyarul és "magyarán"! Magyarul =a magyar nyelv
törvényei szerint.
Tisztán képzett hangokkal,világos szavakkal, hangsúly a szó
elején.Lehetőleg idegen szavak nélkül.
Magyarán = tömören igazat, fontosat jóakarattal!!!

Baróti Szabó Dávid : A MAGYAR IFJÚSÁGHOZ
(1739-1819)

Serkenj fel, magyar ifjúság! ím, nemzeti nyelved,
Egy szép nemzetnek bélyege, veszni siet.
Fogj tollat; kezdj íráshoz;kezdj szóba vegyülni
Lantos Apollóval nemzeted ajka szerént.
Nincs s nem is lesz ennél tehetősebb eszköz: ezen kap
Minden eszesb ánglus, francia, német, olasz.
S mely szép versekkel telnek sajtói naponként!
Mint hordják hozzád! ... mely ragadozva veszed ...
Mint telik a külsők szédítő kéncsivel honod!
Mint pusztul Árpád hajdani nyelve, neme!
Serkenj fel mély álmodból, és szánd meg hazádnak
Nyelvét, mely ha kihal, tudd meg, örökre kihalsz.Kazinczy Ferenc : HÍVEN SZERETNI ...

(1759-1831)

Híven szeretni a jót,
Gyűlölni vesztig a gonoszt,
Eszköze lenni az isteni kéznek,
Egy nem haszontalan tagja az Egésznek,
Férfiak! ez gyönyörű jutalom.
------------

Batsányi János : BIZTATÁS

(1763-1845)

A hazáért élni, szenvedni s jót tenni,
Ügye mellett önként s bátran bajra menni,
Kárt, veszélyt, rabságot érte fel sem venni,
S minden áldozatra mindenha kész lenni, -

Barátom! oly dolgok, melyek az embernek
Dicsőség mezején oszlopot emelnek,
S melyekért (bár, míg élsz, sokan nem kedvelnek)
A jók sírodban is áldanak, tisztelnek.


Reményik Sándor : AZ IGE
(1890-1941)

Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,
És áhítattal ejtsétek a szót,
A nyelv ma néktek végső menedéktek,
A nyelv ma tündérvár és katakomba,
Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek!

E drága nyelvet porrá ne törjétek,
Ne nyúljon hozzá avatatlanul
Senki: ne szaggassátok szirmait
A rózsafának, mely hóban virul.
Úgy beszéljen ma ki-ki magyarul,
Mintha imádkozna,
Mintha aranyat, tömjént, myrrhát hozna!

És aki költő, az legyen király,
És pap és próféta és soha más,
Nem illik daróc főpapi talárhoz,
S királyi nyelvhez koldus-dadogás.

Vigyázzatok ma jól, mikor beszéltek,
Vigyázzatok: a nyelv ma szent kehely,
Ki borát issza: Élet borát issza,
Előre néz, s csak néha-néha vissza -
S a kelyhet többé nem engedi el!


Böjte Csaba atya írja:

November 13. a Magyar Nyelv Napja

Magyarországon a Szent István által 1000-ben megszervezett államban latin volt a hivatalos nyelv 1844. november 13.-ig. Ekkor fogadta el az akkori országgyűlés alsó és felső háza - a német ellenében - a magyart hivatalos nyelvvé.

Kedves Magyar Nyelven Beszélő Testvéreim!

Magyarországon a Szent István által 1000-ben megszervezett államban latin volt a hivatalos nyelv 1844. november 13.-ig. Ekkor fogadta el az akkori országgyűlés alsó és felső háza - a német ellenében - a magyart hivatalos nyelvvé.

Szeretettel kérlek, hogy minden házunkban ünnepélyesen emlékezzetek meg e szép vasárnapon, - mely itt Erdélyben az idén első ízben megrendezett Szórvány Magyarok napja is - a magyar nyelvről, annak szépségéről, értékéről. Jó lenne, ha kiválasztanátok egy pár szép verset, éneket és a szentmisék után egy - egy kis ünnepséget szerveznétek a plébánosokkal egyeztetve, hogy így öntudatosodjon, elmélyüljön bennünk az anyanyelvünk iránti ragaszkodás, szeretet.

Erdély nagy fejedelméről, iktári Bethlen Gáborról (Marosillye, 1580. november 15. - Gyulafehérvár, 1629. november 15.) ugyancsak ezen a szép vasárnapon szeretnénk megemlékezni Marosillyén, 16.00 órai kezdettel. Erre a központi ünnepre is nagy szeretettel várjuk azokat, akik el tudnak jönni.

Szeretettel kérlek, - még idejében vagyunk - vegyétek komolyan a szervező munkát, hogy méltóan felkészülve, a gyermekeknek élményt nyújtva, tudjuk anyanyelvünket szépen megünnepelni!

Szeretettel,

Csaba t.Link
 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Kállai Eszter tanárnőről
  2011-06-30 08:17:31, csütörtök
 
  Fehér M. Lászlóné oskolai tanévet záró dolgozata

Ezen dolgozattal azt szeretném megmutatni, hogy gondolkodó emberként integráltam magamba az oktatás idején tanultakat. Nem jegyzetek alapján szeretném visszaadni azt, amit úgysem tudok teljességében, csak töredékesen megtanulni, hanem valami olyanról szeretnék írni, ami a sejtjeimben is működik, és amit hitelesebben tudok képviselni, mint bármit, amiről itt hallhattam.

Az én asztalom, az én harcterem és tanítási területem a szépen magyarul vezetett életre oktatás-nevelés. Az én életem kiteljesedése a tanárrá való képzésemmel 18 évesen kezdődött, és máig is tart a folyamatos önképzésem által.

Főiskolásként egyszer megírtam egy pályázatot, amit Bertók László könyvtáros költő-tanárunk hirdetett meg. A témája az volt, hogy hogy és miért lettem pedagógus, s én az ,,Így lettem őrszem" címet adtam neki egy Exupery idézetet választva mottójául. Az akkor első díjat kiérdemlő dolgozatot pár hete újra kézbe véve úgy gondoltam, azt kellene beadnom, hisz én már megírtam egyszer jól, mit is kellene azon átírni, de aztán beláttam, nem lehet összekeverni a körtét az almával.

Ha egy életszakaszt kell kidolgozni, akkor az a dolgozat megjelenítheti a tudatosságra ébredést, a küldetés beteljesítésére való felkészülés idejét, de mostani életszakaszom egy második, talán az elsőnél is fontosabb eszmélés ideje.

Mióta elkezdtem az ébredő magyarok közé betagozódni, hídemberként működök: kapok és adok, amit tanulok, adom tovább. Nem úgy folyik át rajtam a tanulság, mint szitán a víz, szinte lenyomat nélkül, amit az első szél kiszárít, hanem hanem inkább mint a cseppkőn a karsztvíz: maradandón és növelőn.

Lehet, hogy írásom nem felel meg az esztendő köre szerinti életszakasz valamelyikének kidolgozásául, de annál inkább megfelel az én magamat és idekötődésem okát megvalló írásnak.

Kállai Eszter Etelka szinte a pótmamám, előtte is tisztelgek az ő gondolatiságának tömör összefoglalásával.

Forrásaim a sok-sok személyes beszélgetésen kívül az alábbi könyv és a mozgalom honlapja, illetve a neten található, a szimpatizáns támogatók által publikált anyagok voltak.

Patonai Adrienne: Kézikönyv hazaszeretőknek/

Kállai Eszterrel beszélget Patonai Adrienne

Kállai Eszter tanárnő egy budapesti iskolából indította mozgalmát. Azért, hogy felelősségre ébressze kisdiákjait anyanyelvünk iránt, és tudatos felnőtt életükre készülődésükben erősítse őket. Azóta huszonhárom esztendő telt el, s az indító gondolatot sok nagyszerű fiatal és felnőtt tapasztalata gazdagította a Tanárnő hazai és Kárpát-medencei találkozásai nyomán. A gyermekeknek tartott rendhagyó tanórák, a huszonegy pontos életjavaslat, s a hétévenként ismétlődő népegyetem-tervezete ma már együttesen alkotják a " Szépen magyarul, szépen emberül" szemléletet. Célja, hogy a beszületettek természetességével éljük meg emberségünket, ki-ki a maga nemzeti mivoltában.

A könyv megvásárolható, megrendelhető a Kairosz Kiadónál.

Kiadó: Kairosz Kiadó Oldalszám: 140.p. Kiadás éve: 2007 Bolti ára: 1.500 Ft
(Postán küldve + postaköltség)
Megrendelhető /több példányban is/
Kairosz Kiadó
1134 Budapest Apály u. 2/B fszt. 1. Tel / fax: 06-1-237-04-51 E-mail: kairosz@hu.inter.net

Kállai Eszter Etelka tanárnő hitvallása:

Tekintsük úgy életünket, mintha egyetlen nap lenne reggel hattól este hatig. Ha átlagosan nyolcvan évvel számolunk, úgy reggel 9-kor vagyunk 20 évesek. Az első időszakban többet kap az ember, mint mint amennyit ad, gyűjti a tudást, hogy utána negyven évig ő adhasson többet. Utódait fölnevelhesse, gondoskodjék az idősekről, s a jövő nemzedékek számára óvja, művelje környezetét. Így a negyedik 20 évben nyugodt lelkiismerettel fogadhatja újra a többet utódai, unokái körében, végül pedig úgy távozhat, hogy se tartozása, se követelése nincsen, értelmesen élte le az életét.

A tavasz. a fiatalságé, a nyár a felnőtteké, a családoké, az ősz az időseké, a tél a gyermekeké, a személyiségek önmegújításáé.

Az átlagosan 80 (derűlátóbbak által 100) évvel számolt földi életet az emberek egyénileg
boldogan, az emberiség számára hasznosan akarják és tudják végigélni. Istenhittel, istentudattal, a felelős felnőtt tiszta lelkiismeretével hazájuk jó polgára, nemzetük jó gyermeke, családjuk jó tagja, önmaguk jó gazdájaként bizonyítsák emberségüket.

A "szépen emberül" élni igyekvő embernek nem marad más, mint - gyarlóságát beismerve, de a tökéletességre vágyó lélek erejétől hajtva - e szerint tenni a tisztét.

Hogyan? Gondoskodni arról, hogy legyen gyerekmosoly a Földön. A földi életből elköszönő búcsúzzon mosollyal! A természetet ne zavarja meg az ember fölöslegesen! Törvényeit tisztelve napról napra hálatelt szívvel élje meg a csodát! Szeretni valakit azt jelenti, hogy igényt ébresztek benne, bátorítom: így akarjon és tudjon élni... Így közeledünk "szépen emberül" a másik emberhez: "Én szeretni akarlak téged. Segíts, hogy minél jobban megismerjelek. Örülnék, ha Te is szeretni akarnál engem."

SZERETET = A SZÜKSÉGESET MEGADÓ
Azonnal jön a kérdés: kinek?, miért?, hogyan? Kinek? és jön Minek? A tulipánnak víz kell, napfény és csodálat. A lónak zab, mozgási lehetőség és simogatás. Mi kell az embernek? A testének kenyér, a lelkének ünnep, a tudatának, hogy értelme van az életének. Miért kell az, ami kell?

A vízbe tett cseresznyefaág rügyeiből gyönyörű fehér virágokat hoz. Ez a parancs van beleteremtve, s ő engedelmeskedik. A ló lovasát végigviszi az úton, s a ló és lovasa együtt élvezi a száguldást. S az ember? Az embernek mi a rendeltetése?

"AZÉRT VAGYUNK A VILÁGON, HOGY AZ VELÜNK SZEBB LEGYEN, MINT NÉLKÜLÜNK!".

Mit jelent ez fiatalkorban, felnőttkorban, idős korban?

Az Isteni részünk működtetését, az együtt-teremtői képességünk folyamatos üzemben tartását.

Az életen át való tanulás rendszerét., a négy nagy témakör szem előtt tartását.

. A cél: segítsük felismerni Miért -, Ki - , Mit -, Hogyan - kell tudjon ahhoz, hogy a teremtett világban TÁRSALKOTÓI kötelességét felelősséggel, önbecsülésben és mások általi megbecsülésben, eredményesen teljesíthessük. A feladat: segíteni az emberiségnek - minden országon, minden nemzeten belül - elsősorban a NÉP-et, azokat az embereket, akik életük igazolását elsődlegesen a jövő szolgálatában, az utódok biztosításában, azok értékes emberré való nevelésében teljesítik. A tudás másokkal való megosztása kötelező. A tanítva tanulás, a tanulva tanítás a legnemesebb emberi tettek közé tartozik.

Valóság- és önismeretre alapozva, gyarlóságunk tudatában, ám a tökéletességre vágyó lélek erejétől hajtva mértéket tudva és tartva hogyan szolgálhatjuk az életet. A jó magyar ember a közösségben végzendő kötelességeket, a hagyományok tiszteletéből eredő fegyelmezett magatartást tartja természetesnek. A két magatartás összhangjában való emberi élet azt jelenti: ,,itt és most ÉN" úgy élek, hogy legszemélyesebb ügyem a közösség ügye: a gyermekek, az idősek, a természet élete. Azzal a felelősséggel élek, hogy a teremtés bennem, általam, velem (is) továbbfolytatódik.

Az így kialakult kapcsolatok ápolása, gondozása lehetővé teszi, hogy azt érezzem, gondoljam: ÉLEK! ITT ÉS MOST! TESTEMMEL A TEREMTETT VILÁGBA, A FÖLDBE GYÖKEREZVE, SZELLEMEMMEL AZ IDŐT ÉS TERET NEM ISMERŐ VÉGTELENBE LAKOZVA. A TEREMTŐ JOBBJÁN! A "szépen emberül" élni igyekvő MAGYAROK verse :

Wass Albert: ISTEN

Isten nem valamiféle uralkodó, aki a felhők tetején
ül aranytrónuson s onnan ítélkezik emberi mértékkel.
Isten törvény. A szeretet és jóság törvénye. Az
örökkévalóság törvénye. Az élet törvénye. Az
igazság, az összhang, a szépség ... a mindeneket
összefogó és egybekapcsoló nagy együttműködés
törvénye, melynek összhangjában az óriás
naprendszerek éppen olyan fontosak, mint a
legapróbb porszem. Ez a megdönthetetlen erejű
törvény az, amit Istennek nevezünk ősi magyar
szóval. S valahányszor engedelmesen beállunk ennek
a törvénynek a sodrába, és azt cselekedjük, amit ez a
törvény, amely bennünket létrehozott és életben
tart, tőlünk megkíván: se nyomorúság, se betegség,
se semmiféle földi hatalom le nem győzhet, még
csak meg sem félemlíthet bennünket.
/Szőlőhegyi beszéd, l974/

Az IGAZSÁGOSSÁG, KÖLCSÖNÖSSÉG, MÉLTÁNYOSSÁG jegyében teremtsünk itt olyan takarékosan tehetős, tisztességes, tiszta világot, amely más országok, földrészek, más nemzetbéliek számára is példa lehet. Kaptunk képességeket. Ha feltámad benne hozzá az igény és a hajlam, s ha a Kárpát-medencében ősi helyén lakó és a Földön szétszóródottságban élő magyar egymásra talál, egymást segítve munkálkodik három kincséért: gyermekeiért, nyelvéért, földjéért.

Kállai Eszter Etelka - és az én értelmezésem szerint is - ez az egyik legjellemzőbb magyar tulajdonság: az örökkévalóságban élve szemlélni a jelent.Semmi kivételezettség, semmi kiválasztottság, semmi jog -- hanem csak a kötelesség.

A ,,Szépen emberül" élni igyekvő magyarok éneke :

(A Bobula Ida - Szigeti Éva által közölt ősi sumér himnusz kis igazítással készült változata a Kötöttem lovamat... dallamára)

Magyarok hazája, magyarok nemzete,
Napkelet s Nyugatnak összekötő fénye,
Ez a mi életünk, ez a mi végzetünk,
E cél oly magasztos, méltó érte élnünk.

Mint a magas mennyég, szívünk mérhetetlen,
Életünk gyökere szent és sérthetetlen,
Hegyek, árnyas erdők, alföld sík vidéke
Ez a mi életünk ősi öröksége.

Erős, gazdag várként ezt az örök törvényt,
Amit a sors ránk mért, vállalnunk kell önként.
Így teljesülhet be ami szép reményünk,
Igazsághozóként emeljük fel fejünk.

A legfontosabb: TEGYÜK A CSODÁT, NE CSAK VÁRJUK!

A magyar nemzeten belül a magyar nép nem célorientált, hanem ok.1956-ban a magyar nép megmozdult - eltörölni a hazugságot. Történelmi tette az volt, hogy bebizonyította a világ előtt, a sztálini kommunizmus nem változott a 2.világháború alatt.... Ugyanaz a hazug, erőszakos, a kivételezettek hatalmát biztosító, világuralomra törekvő rendszer, mint volt kezdete óta... Most a magyar nemzet, azon belül az igazi erejét adó MAGYAR NÉP /amelyik nem gyűlölködő, nem a maga igazáért, hanem az IGAZSÁGÉRT mozduló, amelyért - mint már írtam, nem célért mozdul, hanem ha oka van rá - mert ő tudja, hogy az életnek nem célja van, hanem rendeltetése, s azt kell betöltenünk! Feladata: Közép-Európát a boldog anyák, a boldog családok hazájává tenni!Felnőttként hazája jó polgára, nemzete jó gyermeke, családja jó tagja, önmaga jó gazdája lenni.

A cél, hogy mindenki elkezdje az ősi hagyományra és hitre épülő jövőt, a nők, az anyák, az élet tiszteletére épülő jövőt építeni. Elindítsa az egész magyarságot azon az úton, hogy küzdjön, munkálkodjon - tanulva és hátrányaiból is előnyt kovácsolva - azért, hogy az igazságosság, kölcsönösség, méltányosság jegyében legyen ez a Kárpát bércei által ölelt táj (remélve, hogy más nemzetbélieknek is példát ad) a tudásból eredő megértés, a megértésből fakadó szeretet hazája, a gyermeket ölelő anyák, a családok otthona. Nőjenek itt fel egészséges testű, lelkű, szellemű fiatalok, ki-ki a maga nemzeti mivoltában, a becsületben megöregedett méltóságban élhesse élete alkonyát, a természetet önhaszna érdekében senki ne pusztítsa, pusztíttathassa tovább.

"(...) az ember annyit ér, amennyit használ."

"TŐLÜNK FÜGG MINDEN, CSAK AKARJUNK" mondta Széchenyi István, a legnagyobb magyar.

A fogadalom:

*Alulírott vállalom, hogy a magyar nyelvet Bessenyei György, Kazinczy. Kölcsey és Széchenyi szellemében védem, ápolom. Nem használom szellemi környezetszennyezésre: hazugságra, mellébeszélésre, üres fecsegésre, trágárkodásra. Igyekszem “Magyar nyelven magyarul és magyarán!" szólni. Magyarán=a magyar nyelv törvényei szerint: tisztán képzett hangokkal, hangsúly a szó elején, szórend értelem szerint. Lehetőleg idegen szavak nélkül. Magyarán= jó szándékkal igazat, fontosat mondani világosan, tömören, úgy, hogy akinek szánom szavam, az azt meg is értse. Ha nem értek valamit, kérdezek. Kérdezek addig, amíg határozott igen-nem választ kapok. Más nyelveknek tiszteletet adva, ezt más anyanyelvűektől is elvárom. A magát magyarnak vallót segítem ezen kötelessége teljesítésében... Úgy segítsen engem az ég, úgy legyenek boldog napjaim, úgy kapjak megbecsülést, ahogy vállalásom megtartom.

N é v , kor, elérhetőség, lakhely, Aláírás --- /Időpont


VIDEÓK KÁLLAI ESZTER ETELKÁVAL :

Link


Link

Nem az elismerés, a siker boldogít hát, hanem a tökéletesedés, aminek mércéje én magam vagyok. (Barcsay Jenő)

**********

A "Szépen emberül" közhasznú alapítványnak honlapja nem gazdag, de talán mégis érdemes megtekinteni. www.szepenemberul.hu / Gc.: szepenemberul@gmail.com Adószám:18013980-1-42

Szszám: Bp.Bank 10101126-06027800-01003003 // HU88 10101126 -06027800-01003003

Kállai Eszter Etelka (újabban a teljes nevét használja) várja a társakat.. kallai.eszteretelka@upcmail.huLink

 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Wass Albert : ISTEN
  2010-11-23 06:13:16, kedd
 
  Többször felolvastam a Magyarok Világszövetsége székházában, a
"Szépen magyarul, szépen emberül Alapítvány" rendezvényein.
Nemrég megkeresett Kállai Eszter Etelka tanárnő, hogy közöljem ismét
gondolatait, mint ahogy régebben is megtettem.

Fogadják szeretettel legújabb írását és egy rövid videót.

A "szépen emberül" élni igyekvő MAGYAROK verse

Wass Albert: ISTEN

Isten nem valamiféle uralkodó, aki a felhők tetején
ül aranytrónuson s onnan ítélkezik emberi mértékkel.
Isten törvény. A szeretet és jóság törvénye. Az
örökkévalóság törvénye. Az élet törvénye. Az
igazság, az összhang, a szépség ... a mindeneket
összefogó és egybekapcsoló nagy együttműködés
törvénye, melynek összhangjában az óriás
naprendszerek éppen olyan fontosak, mint a
legapróbb porszem. Ez a megdönthetetlen erejű
törvény az, amit Istennek nevezünk ősi magyar
szóval. S valahányszor engedelmesen beállunk ennek
a törvénynek a sodrába, és azt cselekedjük, amit ez a
törvény, amely bennünket létrehozott és életben
tart, tőlünk megkíván: se nyomorúság, se betegség,
se semmiféle földi hatalom le nem győzhet, még
csak meg sem félemlíthet bennünket.
/Szőlőhegyi beszéd, l974/
-----
Sokáig keresgéltem a szó tartalmának egyszerű, világos, érzékletes megfogalmazását. A végén ezt találtam:
SZERETET = A SZÜKSÉGESET MEGADÓ

Azonnal jön a kérdés: kinek?, miért?, hogyan?
Kinek? és jön Minek? A tulipánnak víz kell, napfény és csodálat.
A lónak zab, mozgási lehetőség és simogatás. Mi kell az embernek?
A testének kenyér, a lelkének ünnep, a tudatának, hogy értelme van
az életének.
Miért kell az, ami kell? - A vízbe tett cseresznyefaág rügyeiből
gyönyörű fehér virágokat hoz.Ez a parancs van beleteremtve,s ő
engedelmeskedik. -
A ló lovasát végigviszi az úton, s a ló és lovasa együtt élvezi a
száguldást. - S az ember? Az embernek mi a rendeltetése?
AZÉRT VAGYUNK A VILÁGON, HOGY AZ VELÜNK SZEBB LEGYEN,
MINT NÉLKÜLÜNK" mondta az öreg székely - s a "szépen emberül"
élni igyekvő embernek nem marad más, mint - gyarlóságát beismerve,
de a tökéletességre vágyó lélek erejétől hajtva - e szerint tenni a tisztét.

Hogyan? Gondoskodni arról, hogy legyen gyerekmosoly a Földön. A földi
életből elköszönő búcsúzzon mosollyal! A természetet ne zavarja meg
az ember fölöslegesen! Törvényeit tisztelve napról napra hálatelt szívvel

élje meg a csodát! Szeretni valakit azt jelenti, hogy igényt ébresztek benne, bátorítom: így akarjon és tudjon élni... Így közeledünk "szépen emberül" a másik emberhez: "Én szeretni akarlak téged. Segíts, hogy minél jobban megismerjelek. Örülnék, ha Te is szeretni akarnál engem."
Az így kialakult kapcsolatok ápolása, gondozása lehetővé teszi, hogy
azt érezzem, gondoljam: ÉLEK! ITT ÉS MOST! TESTEMMEL A TEREMTETT VILÁGBA, A FÖLDBE GYÖKEREZVE, SZELLEMEMMEL AZ IDŐT ÉS TERET NEM ISMERŐ VÉGTELENBE LAKOZVA. A TEREMTŐ JOBBJÁN!


Budapest 2010. 11. 18. Kállai Eszter Etelka
00-36-1-787-42-06; 00-36-70-27-33-872
"Szépen emberül" Alapítvány H-1084 Budapest Tolnai Lajos u.16.I.3.

Gc: szepenemberul@gmail.com , www.szepenemberul.hu

Adószám: 18013980-1-42 - Szsz.: Erste 11991102-02123963
Nemzetk.szsz: HU42 1199 1102 0112 3963 0000 0000
Tiszta szóval a tiszta égért, vízért, a tiszta lelkiismeretért!
Gyermekeinkért, unokáinkért, 1956 - (2006/08) 2012-2025-2048 -
2056 - a méltó századikért tedd a tiszted!


Videó : Tessék figyelni !


Link
 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Kalász I.:Az átmeneti korból
  2009-12-30 01:21:49, szerda
 
  Kalász István:Az átmeneti korból

Ügyvéd: P.Z. úr segélyen élt. Immár több mint egy éve, és ezért háááát
(itt megakadt a védő hangja) hááát nem voltak barátai, szociális
kapcsolatai sem voltak. Jó-jó, ismert egy csomó embert, de azok csak
futó ismeretségek voltak, parki ismeretségek, afféle namivanveled? Nem
volt senkije, kvázi mert: feleség el, gyerek el. Vagyis egyedül élt.
Külső kerületben, Török utcában. Ez külváros, lakótelep, panel házak,
bandák, munkanélküliek. És kikapcsolták nála az áramot, sötét volt a
lakásban, és a sötétség megterhelő, a lélek szenved a sötétségtől.
Ideig-óráig volt kapcsolata egy nővel, az a nő szenvedélybeteg
csoportot vezetett egy segély alapítványnál. Belváros, pince,
önsegélyező szervezet, csoportterápia, alkoholisták, szexfüggők, éhes
drogosok. Igen, a nő ott vezetett hetente kétszer beszélgetős
csoportot, ide járt a tanár úr. Itt ismerkedtek össze, és a nő azt
mesélte, hogy egyszer éjjel telefonált neki a férfi, és azt mondta,
nem bírja tovább, inni fog (vodkát-pálinkát), ha nem jön el hozzá
azonnal, és erre a nő, pedig az ilyesmi tilos, mégis kocsiba ült,
kiment hozzá. A lakására, de persze ez a kapcsolat inkább ártott neki,
mint használt.

Nő(1): Ült a sötétben, kérem, apatikusan. Kérdésre nem válaszolt. Nem
volt részeg, akkor még nem fogyasztott alkoholt, megállta, hogy ne
igyon, emlékszem, megnyugtattam, simogattam, vigasztaltam, és másnap
délben mentem vissza hozzá, akkor már jobban volt, írásokat mutatott.
Elmesélte, hogy tanár volt, és maga írt önmagának dolgozatokat, ilyet
még nem hallottam, érdekesnek találtam, hogy valaki önmagának írjon
dolgozatot, majd kijavítsa azokat, szigorúan osztályozza is. Ez
reflektáló, ez jó, ebben van erő, igen, szerette a történelmet, a
hősöket. Akik nincsenek ma, mondta, pedig kellenének!

- És ekkor az öreg bíró maga elé vette a gyűrött papírt, melyen ez állt.

Kézírás:

"Mi is a történelem? Erkölcstelenségek, hősiességek sorozata,
szerintem. Ilyet tanár nem mondhat, ezt mondta az igazgató. Miért nem?
De azt igen, hogy az emberiség története maga a történelem? DE én NEM
EZT mondtam. Mondhattam volna, hogy a történelem összefügg az idővel,
de nem ezt mondtam. Az ilyen tanárnak nincs helye iskolában,
tantestületben, hörögtek nekem a tanárok."

- A bíró fáradtan intett, és a kerületi kapitányság munkatársa lépett
elő, megköszörülte torkát, és beszélni kezdett.

Nyomozó: Beszéltem a kollégáival az iskolából, mondták, konok tanár
volt, az örök morgolódó, és apróságokon bebarmult. Veszekedett,
bomlasztott, így mondták a többiek, igen, elveszítette az önuralmát,
és micsodát veszített el még? A családját is, igen, tulajdonképpen
mindenét, az egész életét. -

Ezen a ponton elhallgatott a fiatal nyomozó, és P.Z., a vádlott, aki
addig nem szólalt meg, felállt, beszélni kezdett a vádlottak padján.

P.Z.: Volt családom! Tanár voltam! Szerettem tanítani! Történelmet.
Spartacust, igen, Luthert, a hősöket, akik egyedül voltak, és
nekimentek a világnak, igen, tanár voltam, és nem szerettem a
közösséget, a közösség reguláz, bíró úr! A közösség megfoszt, de azért
lettem tanár, mert a tanár egyedül áll a tömeg előtt, és meggyőzi azt
a jobb világról. A tanítás=menni a bizonytalanba, a fáradt unalomba,
butaságba, a tanterem csatatér ... Hogy szorítkozzam a tényekre? De
nekem ezek a tények, jó legyen hát! Átszervezés jött, a K. gimnázium
bezárt, engem átraktak egy új iskolába! Ott kőműveseket,
szőnyegszövőket képeztünk, a közeli iparvárosból nagydarab diákok
özönlöttek az épületbe, egész nap visszhangzott az üvöltés a folyosón,
adj már 1 cigit, volt WC-zsarolás, alattomos ütés, a "senkisemlátta,
nekimentem az ajtónaktanár úr", volt drog is, pillangókés, tanárúúúr,
adja már meg azt a kettest, jaaa, nem adod,?, a parasztarákostakarodj
anyádba, és persze dühös lettem, visszafordultam, mit mondtál, te
takony, de jött szembe röhögés. Mondtam az igazgatónak a fegyelmi
tárgyaláson, hogy én itt minden nap csak vesztettem, nem bírom, és nem
tanítok olyanoknak olyat, ami nekem szentség. A történelem, a hős
pedig az. Így buktam el. Nem tudtam alkalmazkodni. -

A bíró figyelmesen hallgatta a férfit, majd leintette, és szólították
az iskola dolgozóját, és a férfi hajlongva jött, hajlongva beszélt.

Portás: Reggel bejött az iskolába, veszekedett, hogy a kollégámmal
miért árulunk DVD-ket a diákoknak? Igaz, árultunk, keveset fizetnek
egy portásnak, de nem pornót, vígjátékot adtunk, akciófilmet, horrort
néha, a gyerekek szeretik a filmeket, kell nekik, ha fűrészelik a
lábat az alagsorban, az nem komoly, a filmekben néha gyereket mentenek
gyilkos elől, bármilyen is lehet ma a hős, jó-rossz, a gyerekek
vágynak a példaképre! Emlékszem, P.Z. egy diákkal úgy üvöltött a
lépcsőházban, a fiú nem köszönt neki, pedig hát köszönt, nekem mindig
köszönnek a gyerekek, és a tanár úr meglökte (megütötte durván?) azt a
diákot, a gyerek meg falnak zuhant? Nem tudom, senki sem látta. De a
fal véres volt. Az igazgató úrral összeveszett, pedig az igazgató úr
rendben van, nem bánt senkit, keveset jár az iskolába, a felesége
beteg, izombénulás, P.Z. persze ivott is, érezték a leheletén a diákok
is az alkoholt, a rágógumi nem segít, de ezt a pedagógus nem tudja. -

És ekkor a kövérkés, fiatal ügyvéd élete első olasz öltönyében
felugrott, ingerülten szót kért megint, majd hangosan felolvasott P.Z.
lakásában talált irományaiból:

Kézírás: "Mi a történelem? Hannibál? Akhilleusz? Héraklész? Nagy
Károly? Mi tehát a történelem? Nem tudni. Historia est magistra vitae,
ezt a szállóigét ismételgetni kell, az élet és a történelem kapcsolata
fontos, meg azt is mondtam, hogy a történelemírás nem képes leképezni
hitelesen a történelmet, sok a hamis forrás, hazudtak a múltban is.
Igen, erről gondolkodtam az üres lakásában, tényleg, idővel eladtam a
bútorokat a közeli piacon, és javítottam saját dolgozataimat. Hősökről
írtam, Arminiusról, Fra Diavolóról, és arról, ha baj van a világban,
hősökre van szükség. Hiszen a gondoktól függ a hős személye, és
gondból van ezen a világon elég. Valaki azt mondta nekem, hogy végtére
ugyanazt írja az ember. Hogy mit? A konstantini fordulatot? Azt is." -

A fiatal ügyvéd elhallgatott, lassan körülnézett, a teremben nevettek
az emberek, zavart elme ír ilyeneket. Az éhség, a nélkülözés
megzavarta védencét, hangokat is hallott, fűzte hozzá az ügyvéd, de a
bíró leintette, és ekkor a barátnő=nő1 barátnőjét szólították a
folyosóról.

Nő(2): Valami lakótelepen élt a tanár úr. Kint a bánatban. (Itt
nevetett.) Fia volt, és P.Z. azt mondta, a fia fontos neki, + a
felesége is, de annyira nem, hogy könyörögjön, mert azt is mondta, a
szeretet imádkozhat, de soha ne könyörögjön. A barátnőm ideig a
szeretője volt. Igen, a barátnőm fiatalabb volt nála, de a barátnőm
nem akar gyereket, nem akar családot, a barátnőm tanulni akar, mindene
a tudomány. A lélek! Barátnőm fegyelmezett lány, jó családból
származik, apja igazgató, anyja ügyvéd, a barátnőmnek szép lakása van,
szülei autót vettek neki, barátnőm nem iszik, nem drogozik. Abba a
függő klubba azért járt le, mert kellett a diplomájához a praktikum,
de aztán bevallotta, a klubban vonzódni kezdett a koszos, elvadult
lelkekhez. A barátnőm így nevezte őket. Koszos lelkek! És jött a tanár
úr, telebeszélte a fejét arról, hogy a lélek elvesztése a legrosszabb,
ami történhet velünk. Barátnőm hitt neki, elveszítette a józan
ítélőképességét. Szomorú történet ez, nem volt ez közöttük szerelem,
hanem kellesz nekem, gyenge vagyok, és ha segítek rajtad, jól érzem
magam. Igazi urbánus viszony.-

És a barátnő=nő2 lehajtotta fejét, majd mosolygott.

P.Z. mozdulatlanul hallgatta a tanút, nézte a falat, a címert, benne a
kettős keresztet. Szívesen szólt volna volna arról, hogy: " Talán
ezért nem kellene olyan dolgokkal foglalkoznunk, mint pl. Jézus pere,
vagy a konstantini fordulat. Hogy minden másképpen lett, mint azt
akartuk. Igen, minden másképpen lett nálam is." - De P.Z. nem szólt.
Csak nézte a falat, a címert. És ekkor az ügyész (46 éves, két gyerek
apja, elvált) felállt, és azt mondta, mégis hallana P.Z. volt
barátnőjétől=nő1-től ezt+azt. Hogy is volt a hősökről például? Jöjjön
ki megint előre, és a barátnő ismét előlépett, beszélni kezdett.

Nő(1): Nem csoda, hogy labilis volt. Aki éhes, labilis. Ő meg éhes
volt, dühös, depresszív. Agresszív és csupa szív is, persze. Azt
mondta jó, ha vele vagyok, ha ott alszom nála, jó, ha érzi a hajam
illatát... És hogy miket írt a dolgozatokban? A hős jelleme is fontos,
mondta mindig, nemcsak tettei. A teljesítménye, ahogyan bebeszélik
nekünk. És magyarázta, hogy bizalmatlanok az emberek a hősökkel
szemben. Mért? Mert a szót ellopták, az értelmét elvették, hogy pl.
lett a munka hőse. Tudom, zavaros ez így, és a legszörnyűbb, hogy én,
mint pszichológus, nem vettem észre, hogy a vádlott beletartott a
feladásba. -

Ezen a ponton a tanú=nő1 sírni kezdett, az ügyész megnyalta érdes
nyelvével az ajkát, majd délre járván, mindenki éhes lévén, az öreg
bíró 1,5 órás ebédszünetet rendelt el. Mindenki megkönnyebbülve áradt
ki a teremből, P.Z.-t pedig visszakísérték a cellába.

A vádlott ügyvédje a közeli büfében ebédelt, és ott az asztal fölé
hajolva átfutotta az alább következő aktát.

Jegyzőkönyvszerű: A P.Z lakása: XX. kerület, T.F. Utca 45., 9 emeletes
panelépület, a lakás a földszinten található, az egyik szobaablak
betört, a lift után jobbra kell menni, a folyosói üvegajtó mindig
zárva, a folyosón két lakás található, a 4-es szám alatti P.Z.
tulajdonában lévő ingatlan. A lakást jelzálog terheli, banki kivonat
mellékelve. A lakásban nincs áram, ez nehezíti a helyszíni
vizsgálódást. A lakás területe 52.4 nm, konyha, fürdőszoba, a
nagyszoba és két félszoba. A konyhában csak a gáztűzhely és 1 db.
hokedli található. A konyhabútort teljesen kitépték, és a nagyszobát
kivéve a lakás bútorozatlan. A mennyezeten szennyeződés. A
szőnyegpadló elázott, büdös. A nagyszobában heverő, asztal, 2 db.
szék. A ruhás szekrényben ruhák, szerszámok, könyvek, konyhai edények.
Az egyik kisszobában összetört bútorok darabjai. A padlón papírlapok
hevernek szerteszét, a fotón látható a lakás állapota. A
fürdőszobában, a mosogató alatt műanyag vödörben volt sörétes puskához
való lőszer, db. 2 rugós kés. Kép (JPEG formátumban) mellékelve. És az
egész lakásnak végtelenül szegény szaga van. - De ezt az utolsó
mondatot nem írták bele a rendőrök a jegyzőkönyvbe.

A szünet után új tanút szólítottak.

Tanú(1): Igen-igen, P.Z. haragudott a világra, éjjel nem aludt, láttam
a lakásomból, égett nála a villany, járkált fel-alá a szobában. A
lány=nő(1), a barátnője hozott neki néha hamburgert a benzinkúttól, de
attól hányt, zsíros volt az étel, a lány italt vásárolt neki a sarki
NONSTOP boltban, ha P.Z. könyörgött a lánynak. A telepen sok a
munkanélküli, az emberek ülnek a padokon, beszélgetnek, viccelődnek,
isznak, heccelik egymást, az idő végtelen a külvárosban. Este nem
szabad kimenni a házból, van itt egy banda, megtámadják az embert, a
hajléktalanokat verik össze, hogy húzzanak el már a telepről, tessék?
Nem, a felesége nem jött a telepre, a fia felbukkant néha vasárnap,
hozott bort, ezt aztán P.Z. megosztotta a parkban a többiekkel. Ja,
felolvasott nekünk, beszélt is, de zavaros dolgokat. Emlékszem, arról
mesélt, hogy nem tanította a római történelmet a diákoknak, mert a
rómaiak készítették az első horror(film)t, amikor az amfiteátrumban
egymást mészároltatták a hős gladiátorokkal. Ma mindenki ideges.
Vannak, akik azt mondják, a tombolást (mint reakciót) tanuljuk, de a
düh mégis megvetendő dolog, a harag a főbűnök egyike. A jóra való
restség is! Persze, hogy kiröhögték! De ki viseli el azt, ha állandóan
kiröhögik? -

Ezt mondta a 44 éves tanú, aki mosolygott, és láthatóan élvezte, hogy
végre senki sem szakítja félbe. P.Z. pedig ült az ügyvéd mellett, és
arra gondolt: "Mi nem humanizmus? Az üvöltő stadion? A kihalt tér? A
mennybolt nélküliség? A könyvnélküli világ?" - A bíró ásított, kávéra
gondolt, majd arra, milyen buta arcú ember áll itt előtte, aztán
intett, és jött a következő tanú, aki mérnök volt valamikor.

Tanú(2): Honnan szerezte a pisztolyt, a pisztolyt? A piacon vehette.
Gyakran volt kint a pályaudvar mögötti piacon, az árusok ismerték, ő
is árult, a műszaki cikkeit hordta ki, tévét, rádiót, fényképezőgépet,
telefont, azon a piacon lehet mindent kapni, kerékpárt, ruhát, drogot.
Nekem azon a piacon ukránok Kalasnyikovot ajánlottak, igaz, töltény
nélkül. Ő utálta a fegyvert, és mégis volt fegyvere, nem értem, a
fegyver drága dolog. Miből fizette ki? Sok embernek tartozott P.Z.,
nem fizette a gázszámlát, a gyerektartást sem fizette, nem vett
bérletet, a kábeltévéjét kikapcsolták, enni alig evett, megcsúszik az
ember, nem fizeti a számlákat, és lekapcsolnak-kikapcsolnak mindent a
lakásban, nincs tévé, nincs rádió, a világ elbúcsúzik, minden eladó
lesz. Csak könyv marad, a könyv nem eladható, és jönnek a behajtók. A
baromarcú, kigyúrt állatok üvöltöznek, lefújják az embert könnygázzal,
na, ilyenkor szakad az ember, fura, hogy az a rettenetes DOLOG akkor
történt, amikor állása lett, kezdett felfelé menni az élete. -

A fiatal ügyvéd ekkor biccentet, intett, nincs kérdése, mert úgy
döntött, felolvas a bíróságnak P.Z. írásaiból egy részletet, és ez így
szólt:

"Milyen legyen a jövő? "Legyen benne könyv. A könyv a palackposta az
időben. A remény. Az írás adja át a tudást, a rómaiak pl. adták így
tovább a görögök tudását, köszönet érte, ha nem is gondolkodtak amúgy
a rómaiak. Amúgy a reneszánszban teremtődik meg az igazi könyv. Kérem,
Isten szóban teremt, az ember írást teremti meg, és mit teremt meg az
írás az embernek? És zene is legyen! És legyenek hősök. A hősök viszik
tovább a reményt. - A teremben csönd lett. Ezúttal senki sem nevetett.
Az ajtó mellett egy idősebb tanár ült, lopva megtörölte a szemét. És
ekkor ügyész a nyomozót szólította megint.

Nyomozó: Egyszer a vádlottat bántalmazták a ház előtt. Tudunk a
fiatalkorú bandáról, ők voltak, de a P.Z. nem tett feljelentést.
Tudjuk azt is, hogy több esetben vett hirdetési újságot. Állást
keresett. Érdeklődött a boltban is, alkalmi munkát akart, de senki sem
segített rajta. Magára hagyták.

És ekkor a Nő(1) bekiabált: Hogyan segíthettem volna? A szüleim ellene
voltak, most szerzem a második diplomámat, nem bírtam kint nála. Jött
a fia, kiabált vele, jöttek a behajtók, üvöltöztek, berúgták a
lakásajtót, könnygázzal lefújták, a sarki boltban ordítottak velünk,
mert nem vitte be a pénzt. Mindenki üvöltözött, velem soha nem beszélt
így senki. Senki sem kérdezett tőle semmi fontosat, csak olyanokat,
érted már?, vágod?, figyelsz?, minek jöttél megint?, de P.Z. nem
hagyta, hogy segítsek neki, nem jött a klubunkba sem. Inni kezdett,
üvöltött velem, nem, ezt nem bírtam, végem volt, védenem kellett
önmagamat. Sajnálom. Az ügyvéd azt mondta, nem tettem semmi
büntetendőt. Egyszer meg is ütött, az apám erre azt mondta, nem szabad
tűrni. És éppen P.Z. ment el biztonsági őrnek! - Az ügyész
felnevetett, legyintett, a hallgatók ismét nevettek, a lány pedig
sírni kezdett.

Ekkor P.Z. felállt, rázta megbilincselt kezét, és üvöltött: Min
nevettek, hülyék? A város? Tele erőszakkal. Támadással! A külvárosban
elég, ha az ember visszaszól, és megütik. A saját házam előtt, ezért a
városban őrzik a gyárakat, luxus lakóházakat. Itt a belvárosban jobb,
őrzik a bankot, a plázát, a pályaudvart, a parkolót, a metrót, a
szállodát és őrzik az irodaházat. A hidakat kamerával, a
kereszteződéseket, a felüljárókat, az aluljárókat figyelik. Éjjel,
nappal. Rengeteg biztonsági őr van városban, egyre többen lesznek, ha
haladunk a központ felé. Néha keresnek új őrt, mert egy őr beteg lett,
vagy olyan dolog történt, amiről nem szabad beszélni. Igen, keresnek
vagyonőrt, a keresés bekerül az újságba, a kereső megveszi a lapot, a
hirdetés így szól: Belvárosi vállalkozás vagyonőrt keres éjszakai
őrzésre (napi 12 óra), biztos kereset, a munkaszerződés határozott
időtartamra szól, munkaruha biztosított. Fiatalos csapat, jó hangulat,
elvárás: alkalmazkodási képesség, rugalmasság, jelentkezni: telefon:
+36***. Persze olvastam a hirdetéseket, láttam ezt is, telefonáltam,
mondtam, hogy tanár voltam, mindent vállalok. Amúgy mi a fenét
jelent ez az aljas kifejezés: túlképzett?, ezt kérdeztem a telefonon,
erről kellene már dolgozatot írni, gondoltam, álltam a
telefonfülkében, jövök, kedden, 11:30-kor, az irodában keresse a HR-es
szobát, mondták, igenis, válaszoltam erre, megyek, köszönöm. Így
mondtam. -

Ekkor az biztonsági őrök visszanyomták-lökték a vádlottat a helyére, a
fiatal ügyvéd nyugtatóan P.Z. vállára tette a kezét, a bíró pedig
figyelmeztette a vádlottat, nem szólhat így közbe. Mert baj lesz! És
ekkor P.Z. fia (16 éves) jött be a folyosóról, őt hívták tanúzásra.

P.Z. fia: Apám egy éve változott meg, agresszív lett, velem is az
volt, nem csodálkozom, hogy a telepen összeverték, a bútorokat
összetörte ,édesanyám szakított vele, tanár volt, az iskolában
veszekedett a kollégákkal is, pedig a főnöknek mindig igaza van, nem?
Tudom... - Ebben a pillanatban megszólalt a fiú zsebében a
mobiltelefon, bim-bam-brrr, a bíró, az ügyész egyszerre szóltak,
kapcsolja ki, a fiú vigyorgott, megvonta a vállát, kiment.

P.Z. pedig ült, nézte az ajtót, és arra gondolt, ha most szólhatna a
bírósághoz, akkor azt mondaná: Tudják, két éve azon gondolkodtam,
nyaralni viszem a feleségemet Egyiptomba. De a régi iskolát bezárták,
az újból kirúgtak, az utcára tettek, a feleségem elhagyott, mert
furcsa voltam, így mondta mindig, furcsa vagy. Lehetséges, hogy furcsa
vagyok, mindig is az voltam: furcsa? Veszekedtem, ha nem tetszett
valami, az apám volt veszekedős ember, a fene tudja, honnan van ez a
veszekedés családomban? Azt éreztem, ha nem teszem, mindent elárulok.
Otthon ültem a konyhában, a feleségem magával vitte a fiamat, a fiam
vitte a komputerét, a feleségem barátai vitték a bútorokat lakásból, a
postás hozta az ügyvédi levelet. És ittam persze. Ittam. Reggel néztem
az ablakból a parkolót, emberek ültek az autókba, indultak dolgozni,
délelőtt a buszmegállót figyeltem, a várakozókat, az emberi
zajba-beszédbe menőket. Én voltam a házból kinéző! A senki. Fájt a
fejem, feledékeny lettem, nem mentem sehová. Rengeteg időm volt, és
amiből sok van, az értékét veszíti. Rádióm, tévém sem volt, és ha nem
beszél az emberrel senki, az ember felejteni kezd. Először a jelent,
aztán a múltat veszíti el, a jövőtől meg félni kezd, nem tud jól
beszélni, csak ismétli ugyanazt. Ezért írtam dolgozatokat. Jött a
fiam, beszélt, mentem a klubba, ott mindenki magáról beszélt, nem
bírtam, jött az a nő a klubból, jó volt hozzám, szedd össze magad. Ezt
mondták mindketten, a nő és a fiam. Összeszedtem magamat, de nem úgy,
ahogyan akarták. Írtam dolgozatot magamnak! Hogy velem maradjon az
agyam, és a padon ülő munkanélkülieket-haverokhoz kimentem,
felolvastam nekik a dolgozatomat. Nem nevettek, ez nem igaz. Figyeltek
rám, jó volt tanítani. Megint menni felfelé az életben! Igaz,
megütöttem a fiamat, megütöttem a nőt=nő(1)-t is, de nem a sors, a
kimerült világ döntött felettem. És tudom, borzalmas, amit tettem.
Tudom.

Ekkor az ügyész felállt, unottan felolvasott a jegyzőkönyvféléből:
11.23-án 11:02. perckor P.Z. vádlott 1_buszban ült, utána a
2_villamoson, utána 3_gyalog ment G. utcán, az ég közel volt hozzá,
mintha rá szakadna az ég, a vallomása szerint, mert ezt mondta,
sziréna szólt a házak között, repülőgép zúgott a város fölött,
szédült, ez idegesítette, 4_ az aluljárón haladt, ment 5_az áruház
hátsó bejáratához, a portás rábiccentett, igen, várják magát, ott a
lift. Biccentett vissza, köszönöm, mormolta, ja, harmadik emelet, ott
jobbra, 6_ő ment, kopogott, jöjjön, mondta valaki bentről, 7_P.Z.
benyitott, és az asztal mögött ott ült egykori tanítványa, az a tanú
(Z.), akit megbuktatott. Mert nem tudta ki volt Szolón, nem tudta,
hogy ki volt Bismarck, Hitler sem érdekelte, sem Rákosi, nem tudta,
hol van Jeruzsálem. Ez a Z. nem tudta, mit tett Pilátus, tíz évvel
ezelőtt történt mindez; szegény, vad, pattanásos gyerek volt Z., az
apja eltűnt, börtönben ült rablásért, anyja éjjel konyhán dolgozott
mosogatóként, voltak testvérei, az egyik bátyja lopott állítólag.
Nahát, mondta a tanítványa=Z., a tanár úr. Aztán összevonta a
szemöldökét. Már nem vagyok tanár, mondta ő, vagy csak gondolta? Z.
állítólag vigyorgott, maga beszélt mindig arról a fordulatról, mi is
volt az, csettintett könnyedén, ő pedig nem értette, mi a fenét akar
ez tőlem, gondolta dühösen, ja, tudom már, mondta aztán, a konstantini
fordulatról beszéltem akkor, és Z. felnevetett, amikor minden
megváltozik. Ugye? Ezt megjegyeztem. Amikor hős lesz a ...., mindegy,
akkor ez most olyasmi fordulat, most minden máshogyan van, maga nem
tanár úr, most itt áll előttem, állást akar tőlem, odakint tele az
utca munkanélküliekkel, válság van, igaz, tanáááár úr? Akarja ezt az
állást? És ő=a tanár=P.Z. bólintott, Z. pedig vigyorgott. -

A bíró a vádlottra nézett, P.Z. ekkor nem vigyorgott. Szerencséd, hogy
nem, gondolta a bíró, majd intett a kövér teremőrnek, és ismét tanút
szólítottak a folyosóról.

Nő(3): Minden héten jönnek új biztonsági emberek ebbe a nagy áruházba,
van, aki marad, van, aki két nap után lelép, és akinek vannak papírjai
azokat az épületben használják. Ezek őrködnek a bent, és akinek
nincsen rendben az okmánya, mert beíratták a kamuőrtanfolyamra, vagy
még kezdő, azt az embert a parkolóba küldik ki. Mert bizony kint
feltörnek kocsikat, + hamis márkájú videokamerát árulnak a parkolóban,
igen, a tanár úr is jött, néhányszor beszéltem vele, kérdezte,
szerettem-e iskolába járni, amúgy ő kint volt a parkolóban, járőrözött
két napig, tolta a bevásárlókocsikat, nem volt semmi baj. Azt mondták
Z., a főnök akarta, hogy hozzák be a parkolóból, mert valami
veszekedésbe keveredett emberekkel. Pedig nem voltak rendben a
papírjai, de behozták. Nem tudom, de ez rohadt cég, nem bízik senki
senkiben, vannak tolvajok, a vevők, az eladók lopnak, visznek minden
mozdíthatót, a kávéfőzőt is ellopták az öltözőből, a nem fizetnek jól,
éjjel-nappal itt kell lenni a városszélén, nincs kedvezmény, semmi
sincs. Én már nem dolgozom ott.

És ekkor Z. jelentkezett, lépett elő, hogy tanúskodjon.

Z.: Közel egy éve vagyok vállalkozó, lakóhelyem ismert a bíróság
előtt, sajnos, kellemetlen ember volt a tanár úr. Szemétkedett sokat
az iskolában, egyszer megütött a folyosón. Igaz, mondtam neki előtte,
hogy szarazanyádtecsicska, de megérdemelte, miatta rúgtak ki a
szakközépből.

És Z. beszélt-beszélt, közben a nő1 arra gondolt a padon kuporogva:
P.Z. eljött hozzám, állt az ajtóban, bocsánatot kért, azt mondta, soha
nem ütött meg senkit, de én tudtam, nem igaz. Az apám féltett,
leinformálta a múltját, tudtuk, tettleges volt a diákokkal, volt benne
erőszak-potenciál, akkor kértem, menjen, de ivott, nem volt
belátó=rugdalta az ajtót, azt kiabálta a lépcsőházban, hogy ne hagyjam
cserben. Hárított rám, én féltem, felhívtam az apámat, az apám indult
azonnal, hívott erős embereket egy biztonsági cégtől, akik nem
teketóriáznak, ezt az apám mondta így, de mire megérkeztek, P.Z.
elment. -

Erre gondolt a nő1, miközben közben Z. beszélt. Majd új tanút hívtak.

Őr: P.Z. az áruházi parkolóban őrködött velem akkor este, sötét volt,
20 óra múlt, esett az eső, ott köröztünk az autók között, és akkor
felbukkant két férfi, fekete ruhát viseltek, bankrablós sapkát,
ütötték a kollégámat viperával, ja, tonfával. Nekem azt mondták, ha
jót akarok, nem hívok segítséget, P.Z. megérdemli a verést, rugdalták
a földön, a hátát igen, + ráléptek a kezére, az ujjaira. Közben
üvöltötték, SOHA többé ne zaklassa azt a lányt, felejtse el még a
nevét is, aztán elmentek, én meg kérdeztem tőle, mi volt ez? P.Z ült a
betonon, büntetés, mondta. Az orra vérzett, a homlokán seb volt,
betámogattuk az irodába, ott kérdezte a személyzetis, kik voltak ezek
az emberek a fekete ruhában, de P.Z. nem válaszolt, aztán jött Z., a
főnök, röhögött, és azt mondta, a tiszta hőst verik az aljas
hitelezők, erre a P.Z. felkapta a vizet, üvöltöztek egymással az
irodában, a folyosón, végül a tanár nekilökte a falnak Z.-t, sunyi
voltál mindig, ezt üvöltötte, Z. erre azt mondta végül, nem hívnak
mentőt, meg azt is mondta a tanárnak, ezt még megkeserüli.

Z. közbekiabált: Nem így volt, te! Sok a gyenge ember. Ezért is
figyelünk annyira-de-annyira a munkatársainkra, a tulajdon szent, bíró
úr, itt nincs enyém, tied. Itten csak másé van, tisztelt bíró úr!
Hallgassa csak meg a következő tanút! -

P.Z. közben ült a széken, és eszébe jutott, ahogyan: állt az
áruházban. A neonfényben. Ott látta meg a (szép), szőke nőt, éppen
color-os mosóport, lotion-t lopott=rejtett bőrkabátja alatt, jöjjön
csak, mondta a nőnek határozottan, ez volt az első tettenéréses
lopása. Kísérte a nőt hátra, a sötét folyosón nem volt senki, a nő
könyörögni kezdett, tudom, mondta, ne lopj, tudom, ez a nyolcadik...,
kérem, vallásos vagyok, de egy ilyen áruház nem (is) veszi észre, ha
elvisznek valamit. Az ilyen bolt önből, belőlem él, és folytatta,
tudja őr úr, vert a férjem, itt a seb a karomon, nézze, de lelépett, a
pénzt elvitte, ezért lopnom kell, nincs mit ennem, de jövő héten kapok
pénzt. És akkor minden jó lesz. Engedjen el, tanárnő voltam, ne
hagyjon cserben. Állt a sötétben a nővel, hallgatta a magyarázkodó
hangját, a forró leheletét érezte, a sötét szeme villogott rá, igen,
hatott rá mindez, az ember esendő, én is esendő vagyok, a nő arca
közel volt, és megkérdezte akkor, mit tanított, és a nő azt
válaszolta, Ágnesnek hívják. Történelmet tanít. Illetve tanított. Ez
mondat megütötte, lelkébe karmolt, kinyitotta a biztonsági vasajtót,
te jó ember vagy, mondta neki Ágnes, találkozunk, ő meg kiengedte a
nőt a sötétbe. És évek óta először boldog volt. Másnap?

Másnap megint állt az áruházban a krémek, babaolajok között, ekkor
bukkant fel Ágnes, ő mosolygott. Ágnes, mondta, talán kiabálta is,
mert azt hitte hozzá jön, de Ágnes nem mosolygott vissza. Hogy vagy,
kérdezte, Ágnes bólintott, jól vagyok, mit csinálsz este, kérdezte ő
megint, Ágnes a fejét rázta, nem hiszem, hogy ez jó ötlet, de ő csak
nevetett, átölelte. És ekkor kijött Z. a polc mögül., és azt mondta,
hé, Ágnes az ellenőrök őre! Őt engedted el, teszteltek, most megbuktál
tanár úr, és még azt is mondta, takarodjak az áruházból, a bérről meg
ne is álmodozzak. Igen, ezen az éjjelen álmodott, kertben járt, a
poros földön feküdt, bokrok, ciprusok, olajfák között, fölötte sápadt
hold lebegett, a hegy mögül sötét tárgy emelkedett, odább embert
lógott cafatokban. Elveszített ember=lélek, ezt mondta álmában. Vagy
nem? + ember megint születik. És van tovább. Igen. - Ágnes pedig ezt
mondta a bírónak:

Ágnes: Tisztelt bíróság, a munkámat végzem. Sajnálom. - Az ügyész
pedig P.Z.-t szólította, és a tanár beszélt.

P.Z.: Kirúgtak. Másnap délelőtt levél jött, ajánlott levél, az a
szegény embernek sose jó, mentem a bankba, ültek az unott
kisasszonyok, a fiatal fickók ingujjban a pultok mögött, a bankfiókok
olyan megalázóan sterilek lettek. Emberek mosolyognak gépiesen
emberekre, számot kell húzni, vannak székek, ezen kell ülni/várni,
prospektusok, plakátok a falon. Ott senki sem mer, a bank a gyávák
világa. A bankos nő azt mondta, hogy: mert kirúgtak, nem adnak
kölcsön. Hiába magyaráztam, kell a pénz két hétre, így magyaráztam,
aztán minden rendbe jön, a fiamnak kell a tartásdíj, na, és akkor
éreztem, forr bennem a levegő, rávágtam a pultra, a golyóstoll
leesett, jött a biztonsági őr, menjek, mondta. Én is őr vagyok,
magyaráztam, de nem érdekelte, fogta a karomat, húzott, kilökött az
utcára. Tudják, ha az embert kilökik az utcára, nézni kezdi az eget.
Álltam a lármában, néztem az eget, a házakat, az autókat, a buszokat,
a piszkos járdát, és megint az eget, minden mindegy, mert én
mindenkinek mindegy vagyok ezen a földön. MÁR. És a világon annyi a
fájdalom, és én nem teszek ellene semmit. Lementem az aluljáróba. Ott
néztem az aluljáró plafonját, a hajléktalanokat a borral, majd
1_villamosra ültem, majd 2_másik villamoson álltam, majd 3_bementem az
irodaépületbe, a fegyelmi tárgyalásra. -

És az ügyész felolvasta a beszámolófélét: Íme az emberem, mondta Z.,
az irodában 4 személy várta a vádlottat, Z., két férfi és Ágnes, állt
ott asztal, székek, a sarokban kóla-kávéautomata, P.Z. várt az asztal
előtt, nincs miért tagadni, mondta az egyik férfi, Z. felnevetett, az
őr hibázott, lehetne dumálni hosszasan, de holnap elutazom, a hétvégét
Olaszországban töltöm, ma döntést hozunk, nem várunk! Elismeri, hogy
bűnös, tanár úr? Ő hallgatott, a földet nézte. Nem felelsz semmit sem?
Kérdezte Z., és mosolygott. - Z. ekkor megint bekiabált a bírósági
terembe:

Z.: Bíró úr, elengedtem volna, sajnáltam, a tanárom volt ez az ember,
másik őr is lopott az áruházban, elengedtem volna, de nem tehettem, a
fegyelmi bizottság leszavazott. -

És az öreg bíró az elmeorvos szakértőt szólította, de a doktor nem
érkezett meg, így ismét a nyomozót kérték.

Nyomozó: Bíró úr, a villamoson, aznap 12.02. (péntek), 17.25 perkor
szállt fel, a huszadik kerület G. utcai megállóban a 89-es villamosra,
az első kocsiba szállt, az említett szerelvény két kocsiból áll, nem
tudni hová ment, erről nem beszélt, aznap nem fogyasztott alkoholt,
semmi de gyógyszert vett be, valamit alacsony vérnyomásra, toxikus
anyag lehetséges, nem tudtuk kideríteni, mit fogyasztott, a lőfegyver
nála volt, nem tudni, tervezte-e, és a villamos zsúfolva volt. Öt
megállót utazott, a B. térnél sokan leszálltak, ott még több utas
felszállt, három áruház is van ott, az elővárosi vonat, a metró is
onnan indul, és akkor a következő megállónál, H. utcánál a vádlott
szóváltásba keveredett. -

Az ügyész ekkor ismét P.Z.-t szólította, a vádlott ülve maradt,
beszélni kezdett:

P.Z.: Előtte jól aludtam. Voltam a bankban. A tárgyaláson. Aznap,
pénteken késődélután utaztam a villamoson, a feleségemhez mentem.
Ültem, néztem kifelé, a házak, az ablakok sötétek voltak, velem
szemben fiatal fiú zenét hallgatott, nem értem, miért kell mindig ez
az átkozott zene, az ember éljen önmagából! Mögöttem férfi állt,
fogott egy reklámszatyrot, a zacskót nekem lökte néha, igen, a
vállamnak! Attól az áruháztól volt a reklámzacskó, ahonnan Z.
kirúgott. A feleségemhez mentem, a pénzről akartam beszélni, a
villamoson szólt a zene a gyerek füléből, egy férfi láncfűrésszel
szállt fel, a villamosvezető szólt, nem szállhat fel, a fűrész
veszélyes!, a férfi üvöltött, azanyádteszemét, nem akart leszállni,
leköpte a villamost, az ablakot, két utas lelökte az öreget, mentünk
tovább, igen, a feleségemhez indultam, hogy beszéljek vele, hogy
megértse, nem adom fel, lesz pénz, megint szólt a telefon valakinél,
kakafónia ez az örökös mobiltelefonos vijjogás, telefonáltak egyre, a
zacskó a vállamhoz ért, a villamos zúgott, és ekkor felszállt két
gyerek, megismertem, az egyik volt azok közül, akik megtámadtak,
rugdaltak, megint ütött a zacskó a fájós vállamon, sziszegtem, a fiúk
röhögtek, mutogattak, a köcsög, a villamos zúgott, rohadék, mondta az
egyik, igen, ekkor elővettem a pisztolyt, lőttem feléjük, az egyiknek
a nyakát találtam el, a másiknak a vállát, valaki megütött, lőttem rá
is, a férfit lőttem térden, sikoltottak, üvöltötték, lőőőnek,
segítség, a villamos megállt, mindenki lerohant, maradtam egyedül,
csönd lett.

Végre csönd lett.

Csak a forgalom zúgott a távolban.

Aztán szirénáztak. Igen, az agyamban is.

A villamoson, az ajtó előtt feküdt a meglőtt fiú és nyögött.

Odamentem, megnéztem. Arra gondoltam, meg kellene ölnöm magamat. De
nem tettem. Nem volt erőm, iszonyatosan kimerült voltam.

Aztán, így mondták később, meglőttek a rendőrök. A vállamon. Azt
hitték, megölöm a sebesült fiút.

Mintha helikopter zúgott volna felettem. Vagy velem?

Aztán felébredtem a kórházban.

Majd zárkába kerültem.

Beszélgettek velem nyomozók. Komolyan, hosszasan. És olvashattam
megint. És most itt vagyok. Nem emlékszem mindenre, nem emlékszem,
hogy fenyegettem volna bárkit.

Bíró: Mit szeretne még mondani?

P.Z. ekkor felállt, hosszasan nézte a bírót, a tárgyalóteremben ülő
embereket, nézte, ahogyan őt nézték, majd azt mondta, jó volt bezárva
lenni, pihent, aludt, gondolkodott azon, hogy rossz kor az, amelyik
ilyen hősöket okád ki magából a világra, mint ő, de ki tudja, egyszer
minden másképpen lesz? Hiszen a tisztességről van szó legvégül, és
akit így eldobtak, mint őt, annak nem kell félnie már semmitől, és
ezért ha a bíró majd felszólítja a teremben jelenlevőket, hogy az
ítélethirdetéshez álljanak fel, neki nem kell, ő már felállt. Megint.

********************
Magyarország, Budapest 2009 karácsonya előtt
 
 
4 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Szépen magyarul,szépen emberül
  2008-08-05 01:04:36, kedd
 
  Az egészséges, tisztességes Magyarországért
Cser Ágnesék és a Magosz asszonyköre indította el a mozgalmat

Kérdések azokhoz, akik azt vallják:szeretik a magyar hazát és nemzetet.

1./ Mit is akarsz tulajdonképpen? Harcolni?
Győzni? Vagy azt akarod, hogy az igazság győzzön?
Azt hiszem egyetértünk, hogy más stratégiát és taktikát
követel a három dolog. "A hazát szeretni nehéz, mert
ahhoz is kell egy kis ész" - mondta Vargha Gyula költő
úgy 1920 táján.
2./ Ha nemzetünk felemelkedését nem a kivételezettség jogán,
hanem a kiválóság igazságosságával akarod, akkor nem elég,
hogy ÉSSZEL, SZÍVVEL, FEGYELEMMEL "szépen magyarul", hanem
BÖLCSESSÉGGEL,AKARAT- és TETTERŐVEL "szépen emberül" is
kell tenned a tiszted. El vagy rá szánva, hogy naponta
imádkozol, mint az öreg székely: Óh, Mindenható! Adj erőt és
adj belátást! Erőt, hogy legyen erőm megváltoztatni, amit meg
kell, és elviselni, amit el kell. Belátást, hogy el tudjam
dönteni: ITT és MOST a kettő közül melyiket kell cselekednem.
3./ "A magyar legnagyobb ellensége a magyar" - Széchenyi István mondása
ez. Remélem, nem vonod kétségbe, hanem elgondolkozol rajta. Ki az a
magyar, aki legközelebb van hozzád? Hát Te magad.Mennyire ismered
magad? Erényeid mellett hibáid? Vagy azt csak az ellenséged ismeri
és használja ki? Pl. a túlzott önérzetedből fakadó
hiúságod, irigységed? Már 1848 táján összegyűjtötték a magyar nép
ajkáról, amire már Katona József is célzott: "Köztudott, hogy a
magyar az a jussát, azt nem hagyja! De ha vele bánni tudnak, az
ingét is odaadja" ---Azt hiszem egyetértünk: a gatyáját is, ha jól
bánnak vele. HA BECSAPNAK IS TE VAGY A HIBÁS, MIÉRT HAGYTAD MAGAD
-- nehéz ezt elfogadni? HJM -- Hülyeségig Jóhiszemű Magyar -ezzel
van tele az ország. Mit írt Petőfi az apjáról? "Mert ő becsületes,
igaz, azt gondolá, hogy minden ember az." Hát nem.
+l./"Most kerül dűlőre, érdemesek vagyunk életre, jövőre"
--Az egészséges, tisztességes, a boldog családok Magyarországa,
Kárpát-medencéje, Európája, Földje --- A gyermekek, az idősek, a
természet --FELELŐS FELNŐTT magyar - ezekkel való gondoskodás a dolgod
alázattal (nem alázatosan!), csodálattal hogy teheted.

1956 - 2006/8 -2012-2025-2048-2056 -
Gyermekeinkért, unokáinkért, a méltó századikért.
Rend-ünnep-békesség,boldogság- -Több mint két évtizede hírdetjük!!!
Tiszta szóval a tiszta égért, vízért, a tiszta lelkiismeretért!!!

2008. augusztus 15 -21. Család-nemzet-haza ünnepi hét.
Rokonkodjál, gondolkozz, kételkedj, kérdezz,
megfontoltan cselekedj!
2008. augusztus 15-én 10-18 óra között Bp.-en a Magyarok
Házában a hét Felolvasó/beszélgető napja: Téged is várunk.


A CSALÁD-NEMZET-HAZA ,,szépen emberül" ünnepi hét
augusztus 15-21 .
CSALÁD: Rokonkodjunk! Látogassuk meg a nagyszülőket! Kérdezgessük őket:
milyen volt gyermekkoruk,1956! Beszélgessünk el nagybátyánkkal arról,
mit is jelent egy családért felelősséget érezni.
NEMZET: Egy nemzet egyik kincse a NYELVE!
Más nyelveknek tiszteletet adva, ezen a héten különöen vigyázva
használjuk saját nemzetünk nyelvét!
Magyar nemzetbéliek! Magyarul és"magyarán" szóljatok!
Tisztán képzett hangokkal, helyes hangsúlyozással - lehetőleg idegen
szavak nélkül - mondjatok igazat tömören, világosan! S ezt - udvariasan
- várjátok el másoktól is!
Ne szégyelljetek kérni és kérdezni: szándékra, célra, gondolatra! HAZA:
Ha állampolgára vagy, tulajdonosa vagy! Mennyire akarsz és tudsz a
gazda jogaival élni és kötelességeinek megfelelni? Ezen a héten
tisztázd ez magaddal, beszélgess róla másokkal! Az igazságosság,
kölcsönösség, méltányosság jegyében jogod annyiban van, amennyiben
kötelességet teljesítesz.
**********
2008-ben a hét Felolvasó/beszélgető napja
augusztus 15-én 10-18 óra között
Budapesten a Magyarok Házában.V.ker. Semmelweis u. 1-3. II.em.
Szeretettel várják az adott témában értékes műveket felolvasni
és meghallgatni akarókat. (Felolvasónak ajánlatos előre
jelentkezni /az óhajtott időpont körülbelőli megadásával/ a közölt
címek valamelyikén. Ajánlatos, de nem kötelező.)
"Szépen, emberül" Alapítvány 1243 Budapest Pf.698.
Adószám: 18013980-1-42
Erste: 11991102-02123963 T.:332-65-50 Gc::szepenemberul(a)t-online.hu
www. szepenemberul.hu
A Helytállás - köszöntés - tiszteletadás "szépen emberül" hét
október 23-29-e között 2008-ben Felolvasó/beszélgető napja október 25.
A TISZTA szó erejével "szépen emberül"

---------------------

(A "Szépen emberül" ünnepi hetek Felolvasó/beszélgető napjának
menete: A Nap 10-18. óráig tart. /13-14 óra között az ottlévőknek közös
étkezés./ A lényege a napnak: a közösségi élet. Itt az előadók és
hallgatóság ugyanazok.
Nem kötelező mindenkinek felolvasni. Nem kötelező 10 órától egész nap
ott lenni. Lehet később is érkezni. A szervezők gondoskodjanak
felolvasandóról azok számára, akik nem hoznak magukkal A hét évszázad
versei, magyar klasszikus művek gyűjteménye stb. A felolvasók száma
nincs megkötve. Átlagosan 10-15-20 percet vesz igénybe egy
felolvasó /A felolvasáshoz kapcsolódó vele való beszélgetést is
beleszámítva/
A Nap folyamán 25-35 -40 ember jut szóhoz az eddigi tapsztalat
szerint. A Nap emlékének a megőrzéséhez ajánlatos jelenléti ívet és
külön az előadásokról naplófélét vezetni. (Mikortól ki miket adott
elő.) Szép, ha Emléklapot kapnak a résztvevők. 1.Akik részt vettek, 2.
akik felolvasásukkal megtisztelték a NAP-ot. Az előadókat nagy
vonalakban előre is meg lehet határozni. A pontos kezdés és befejezés
között fő a rugalmasság, természetesség.
A Nap levezetője rövid köszöntője után - a nap menetét a cél: az emberek
lelki, szellemi megerősítése a szépre, jóra; a jószándékú emberek
egymásra találása, egymáshoz való közelebb kerülése határozza meg. A
2012 - 2025- 2048 - 2056-ig való előrenézés jegyében a következő
találkozó pontos időpontjának megadása mellett fontos annak az
igénynek a megerősítése, hogy legközelebb legyenek már több helyen is
ilyen NApok.
Úgy legyen.
A TISZTA szó erejével "szépen emberül"!


Kállai Eszter Etelka

 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Szépen emberül felolvasó-nap
  2008-02-19 00:44:03, kedd
 
  Az IFJÚSÁG - EMBERSÉG - TISZTA SZÓ
"szépen emberül" felolvasó/beszélgető nap
2008.március 16. 10 -18 óra
7 ajánlott verse közül a hetedik.

Medgyes Lajos
/1817-1894/

JÓSSZÓZAT

A nép hiszen, a nép remél;
Az igaz ügy nem veszhet el;
Megdördül az isten szava,
S a zsarnokoknak bukni kell!

Egy emberért a milliók
Nem húzhatnak nehéz igát,
Vagy felszakad minden bilincs,
Vagy összeomlik a világ!

Ajándékból törvény nem kell,
Király sem "isten kegyiből";
Hoz majd a nép törvényeket,
S a kormányt ő alkotja föl.

Elhullottak a vértanúk,
Az átmenő híd készen áll,
Nem ömlik több vér hasztalan:
Lehajlott a szent pálmaszál.

Kezet fognak a nemzetek;
s bételjesül a szentírás:
Egy akol s egy pásztor leszen,
S nem fog lenni több változás.

Kérdés: Mit kell tennűnk, hogy így legyen?
Összefogni az IGASZÁGOSSÁG,KÖLCSÖNÖSSÉG,viszonosság,
MÉLTÁNYOSSÁG jegyében a Kárpát-medencében élő
különféle nemzetbéli TISZTESSÉGES embereknek azért,
hogy nőjenek itt fel egészséges testű, lelkű, szellemű
fiatalok: ki-ki a maga nemzeti mivoltában; a becsületben
megöregedett méltóságban élhesse élete alkonyát; a
természetet önhaszna érdekében senki ne mocsolja, mocs-
koltathassa tovább..."Tőlünk függ minden, csak akarjunk!"
Széchenyi István

--------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------
"Tőlünk függ minden, csak akarjunk!"
Széchenyi István

FELELŐS FELNŐTT ember a XXI.században

2008 a BIBLIA éve a keresztény/keresztyén egyházak szerint
2008 az EU-ban A Különböző Kulturák Egymás mellett Élésének Éve
2008 Magyarországon - "igazságos "Mátyás királyra emlékezve
A Reneszánsz Éve
2008 "szépenemberül" az IGAZSÁGKERESÉS éve
Miért? - Ki? - Mit? - Hogyan? - akar TENNI:
gondolni, mondani, cselekedni?

Most, 2008-ban, "szépen emberül" az IGAZSÁGKERESÉS évében legyen
erőnk, időnk újragondolni a legfontosabb szavaink értelmét:
lét-élet-ember- haza-nemzet-család -rend -öröm -ünnep -boldogság
-IGAZSÁGOSSÁG-KÖLCSÖNÖSSÉG-viszonosság -MÉLTÁNYOSSÁG -
hogy azok ismeretében boldogok lehessünk!
Tudnunk kell: emberi boldogságot nem a pénz ád! Az csak az
emberek vagyoni helyzetét mutatja. Igaz emberi boldogság: az a lelki
állapot amikor nem tudsz, de nem is akarsz megszólalni mert ott
árad benned a teljesség. Ki mikor élheti ezt meg? Mindenki bárhol,
bármikor: amikor valami szép történik vele, s ő fogadhatja azzal a
tudattal: megérdemli, mert ő is részese volt annak, hogy
létrejöjjön. Kívánom: Éljük át mi is minél többször ezt a
lelkiállapotot:
**************

- "Szépen emberül" él az, aki gyarlósága tudatában, de a
tökéletességre vágyó lélek erejétől hajtva elfogadja az öreg
székelymagyar szavát: AZÉRT VAGYUNK A VILÁGON, HOGY AZ VELÜNK SZEBB
LEGYEN, MINT NÉLKÜLÜNK.
--"Szépen emberül" éli le átlagosan 80, derűlátóbbak által 100 évvel
számolt földi életét az. aki valóság- és önismerettel,
mértéket tudva vállalja teremtőtársi feladatát, FELELŐS FELNŐTT
emberként a Föld gondnokságát a 21 pontba foglalt életjavaslat
alapján.
"Szépen emberül" él az, aki a REND-öröm-ünnep-BOLDOGSÁG
igényével FELELŐS FELNŐTT emberként a Mindenséget mozgató MINDENHATÓ
törvények szerint szolgálja a tiszta, tisztességes, takarékosan
tehetős életet. Élet: gyermek, idős, természet, emberi öröm. Tiszta
szóval küzd a tiszta égért, vízért, a tiszta lelkiismeretért.

"Szépen emberül" él az, aki hazája jó polgára, nemzete jó
gyermeke, családja jó tagja, önmaga jó gazdájaként igyekszik
bizonyítani emberségét.S mivel többször is megélte a boldogság
állapotát, gyermekeitől, unokáitól bucsúzva úgy távozik a az
földi élet szinpadáról, hogy sem tartozása, sem követelése nincs.
*****************************-
"Szépen emberül" így közeledünk a másik emberhez:
ÉN SZERETNI AKARLAK TÉGED. SEGÍTS, HOGY MINÉL JOBBAN
MEGISMERJELEK! ÖRÜLNÉK, HA TE IS SZERETNI AKARNÁL ENGEM.
****************--
*********************--
Magyar nemzetbéli FELELŐS FELNŐTT ember!
Előttünk álló feladatok.

A szépen emberül" élő MAGYAR nemzetbéliek elsődleges feladatuknak
tartják, - megnyerve ehhez a többi itt élő más nemzetbélit is - legyen a
Kárpát-medence, benne Magyarország az ANYÁK, A GYERMEKEK, A TUDÁSBÓL
EREDŐ MEGÉRTÉS, A MEGÉRTÉSBŐL FAKADÓ SZERETET hazája. Nőjenek itt fel
egészséges testű, lelkú, szellemű fiatalok, ki-ki a maga nemzeti
mivoltában! - A becsületben megöregedettek méltóságban élhessék életük
alkonyát! A természetet önhaszna érdekében senki ne pusztítsa,
pusztíttathassa tovább! - 1956 az egész emberiség további sorsát
befolyásoló esemény volt. Sajnos, az ötvenedik évfordulóját nem tudtuk
méltóan megtartani...Nem voltunk rá jól felkészülve. Ezért kötelességünk
mostantól készülni rá: 1956 - 2006/08 - 2012 - 2056 gyermekeinknek,
unokáinknak A SZÁZADIK MÉLTÓ LEGYEN! ----.Minden itteni munkánkat úgy
kell végeznünk, hogy segítse az Európa, az egész Föld jövőjének
emberibbé válását.

1./ Legelőször is rendbe tenni magunkat testileg, lelkileg, szellemileg
állampolgárként, nemzetfiként, családtagként, személyiségként .
Kezdd önvizsgálattal. Mennyire ép tested? Lelked? Szellemed?
Elfogadod-e, hogy az ember test-lélek-szellem egysége. Testével
a földbe, a természetbe,lelkével,érzelmeivel az égbe, szellemével,
gondolataival a Mindenségbe tagolódik. Eszméktől vezérelt lényként
az minősíti: milyen szándékkal mit gondol, mond, cselekszik, mit
mulaszt el.
Minden önvizsgáló számára örömhír - ezt közölni kell másokkal is .
Megnyílt a 21. századi damaszkuszi út!!! /Saulus Damaskusba
indult üldözni a keresztényeket. Az úton Jézus Krisztussal
találkozhott, és további életében Pál apostolként tanított.
Amíg élünk minden jóra van remény.
Hiúság-irígység - gyűlölet - bosszúvágy HESS!
Hazudtál, loptál, csaltál? - Tedd jóvá - amíg teheted!!
A jóra való restség szálljon el!
BÖLCSESSÉG - TETTERŐ - SZERETET - ide veletek!

2./ Munkánk következő lépése: Meg kell menteni nyelvünket
"Meleg szeretettel függj a hon nyelvén, mert haza, nemzet és
nyelv, három egymástól válhatatlan dolog, s ki az utolsóért
nem buzog, a két elsőért áldozatra készen lenni nehezen
fog."Kölcsey Ferenc (1790- 1838) unokaöccséhez írta ezt a
felszólítást, de ez máig szól minden nemzetfinek így minden
magyarnak is.
2./ Munkánk következő lépése: Meg kell menteni nyelvünket
"Meleg szeretettel függj a hon nyelvén, mert haza, nemzet és
nyelv, három egymástól válhatatlan dolog, s ki az utolsóért
nem buzog, a két elsőért áldozatra készen lenni nehezen
fog."Kölcsey Ferenc (1790- 1838) unokaöccséhez írta ezt a
felszólítást, de ez máig szól minden nemzetfinek így minden
magyarnak is.
Ha elfogadjuk: Az embert elvégzett és elmulasztott tettei:
gondolatai szavai, cselekedetei minősítik - s hogy: Az ember
hazája jó polgára, nemzete jó gyermeke, önmaga jó gazdájaként
mutathatja meg emberségét - akkor minden tisztességes magyarnak
védőrséget kell vállalnia a magyar nyelvért. Minden más
nyelvnek tiszteletet adva, az IGAZSÁGOSSÁK, KÖLCSÖNÖSSÉG,
MÉLTÁNYOSSÁG jegyében ezt a magyar nyelvet használó
más anyanyelvűektől is elvárni.A más nemzetbélinek saját érdeke,
hogy támogassa Magyar nyelven MAGYARUL és "MAGYARÁN"!
MAGYARUL = a magyar nyelv törvényeinek betartásával:
Elől és tisztán képzett hangokkal, lehetőleg idegen szavak
nélkül. Hangsúly a szó elején, szórend értelem szerint.
"MAGYARÁN"= erkölcsi tett volt, van és lesz! Marad!
Jószándékkal szólj, ne fecsegj összevissza! Ne beszélj
mellé! Ne hazudj!Mondj igazat tömören, világosan, úgy hogy
akinek szánod szavad, az azt meg is értse!
*
Amikor egy nő új életet hordoz a szíve alatt, akkor Ö VÁRANDÓS!

3./ Jövőt kell teremteni gyermekeinknek!
a./ A REMÉNYSÉG GYERMEKEIKÉNT kezelni az önkormányzatoknak - ha
a szülők bejelentik igényeiket a 2006. okt. 23-a és 2012.
okt. 23-a között született gyermekeket, akik úgy nevelődnek,
hogy majd méltóan ünnepeljék a századikat.
b./ FELELŐS FELNŐTT -jelöltként kell kezelni minden 12-18-év
közötti fiatalt, ha vállalja, hogy készül a FELNŐTTÉ AVATÁSI
próbatéltelre.
c./ TISZTES POLGÁR-rá kell kitüntetni minden 65 év feletti idős
nőt, férfit, aki tisztességgel családot nevelt,
dolgozott. *
TISZTA SZÓVAL A TISZTA ÉGÉRT, VÍZÉRT, A TISZTA LELKIISMERETÉRT!
"Szépen, emberül" közhasznú Alapítvány Cím: 1243 Budapest Pf.:698.
Adószám:18013980-1-42 Sz:11991102-02123963 szepenemberul @ t-online.hu.
Nemz.szsz: HU42 1199 1102 0212 3963 0000 0000 www. szepenemberul. hu
*
Télen a gyermekek, tavasszal a fiatalok, nyáron a felnőttek, a családok,
ősszel az idősek évszakában megtartani az ünnepi heteket,
bemutatkozási, együtt ünneplési lehetőséget biztosítva az
"illetékesek' számára a Felolvasó/beszélgető napokon. -- Van mit
tennünk -- s tessék tudni: FELADAT, AMI ÖSSZETART.

2008 március 16. 10-18 óra között Bp.-en a Magyarok Házában
az IFJúSÁG-EMBERSÉG-TISZTA SZÓ (márc.-máj.)évszak ünnepi hetének
Felolvasó/beszélgető napja. Várjuk a témához kapcsolódó klasszikus
magyar verseket felolvasni, a jelen és jövő feladatairól beszélgetni,
azokat megoldani akarókat... /A Nap másutt is megszervezhető./
Az Alapítvány szeretettel várja a jelentkezóket. Kállai Eszter
szepenemberul/a/t-online.hu 332-65-50, 06-70-27-33-872
*- 
 
1 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
Szépen magyarul,szépen emberül
  2008-01-14 00:27:59, hétfő
 
  2008 "szépen emberül" az IGAZSÁGKERESÉS éve
/Aki vállalja, kérjük,jelentkezzék!/
Mit kell tudnunk, milyen igazságokkal kell rendelkeznünk
ahhoz, hogy FELELŐS FELNŐTT emberként élhessük földi életünk
az IGAZSÁGOSSÁG, KÖLCSÖNÖSSÉG, MÉLTÁNYOSSÁG jegyében?

Keressük a szavak jelentését,
hogy megtaláljuk a dolgok igazságát!

Hiúság, irigység - gyűlölet, bosszúvágy HESS!
BÖLCSESSÉG - TETTERŐ - SZERETET Ide veletek!
Magyar nyelven magyarul és "magyarán"!
Minden nyelven "magyarán"!
Dec. január-február a
GYERMEKEK, BARÁTSÁG, MEGÚJULÁS évszaka.
A 7 éven aluli gyermekekkel való foglalkozás, a baráti
beszélgetések, az önvizsgálat, az önmagunkban való
rendteremtés ideje. Aki ezt megteszi, és leírja élményeit
egyikről vagy másikról, vagy mind a háromról, és elküldi
a "Szépen, emberül" Alapítvány H-1243 Bp.,Pf.:698 címre
2008 március 1-ig, az a március 15-i ünnepségre meghívót kap.
szepenemberul@t-online.hu szepenemberul(a)t-online.hu
Tiszta szó! Tiszta ég! Tiszta víz! Tiszta lelkiismeret!
****

Március - ápr. - május az IFJÚSÁG-EMBERSÉG -TISZTA SZÓ
évada.A 24 év ifjúságra való odafigyelés, a példaadás,
az elvárások ismertetésének az ideje.Lehetőség biztosítása
számukra, hogy a felnőtt társadalomba lépve nyilványosan
bizonyíthassák erre méltó voltukat. Legalább minden
önkormányzati képviselői körzetben szervezzék meg a
bemutatkozást.

********
Június-júl.- augusztus a CSALÁD - NEMZET - HAZA évada,
a 18-24 és 65 év közöttieké. A társadalmi szerveződés
egyrészt megy területileg: mint állampolgár, megy vérségileg,
a nemzeti mivolt szerint: magyar, ruszin, román, szerb, horvát,szlovén,
szlovák, zsidó, cigány/roma és a más idetévedt. Ide tartozik a
családi kötődés is --Aztán megy a szakmai érdeklődés szerint.
Vagyis az ember hazája jó polgára, nemzete jó gyermeke, önmaga jó
gazdájaként tudja megmutatni, bizonyítani emberségét.

****
Szeptember-október-november a
HELYTÁLLÁS-SZÁMADÁS-TISZTELETADÁS évada.
A 65 év felettiekre figyelés ideje. Ki az, aki megérdemli
közülök a "Tiszteletre méltó polgár" címet, amit az ott élő
emberek ítélnek oda néki.
 
 
0 komment , kategória:  Szépen magyarul,szépen emberül  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 38 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2077
  • e Hét: 8147
  • e Hónap: 55218
  • e Év: 2083426
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.