Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
Legyen mindenkinek személyes pünkösdje
  2018-05-24 21:35:15, csütörtök
 
  Beszélgetés Bartha Angélával a Városmissziós Napokról
2018. május 24. csütörtök 19:25
Május 25. és június 4. között Budapesti Városmissziós Napokat rendeznek, a Magyar Városmissziós Szövetség szervezésében. Bartha Angéla szociális testvérrel, a tíznapos egyházi esemény koordinátorával Bodnár Dániel beszélgetett.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Ma van az Élet Menete 05.13
  2018-05-14 11:33:04, hétfő
 
  A 16. budapesti Menet - Március 15. tér, Élet Menete szobor
2018.05.13 délután 16:00 óra! volt.
Bővebben Link

- Az Élet Menete angolul March of the Living, héberül: Micád HáHájim) egy nemzetközi oktatási program, amelynek keretében a Holokauszt emléknapján (héberül: Jom HaSoá) a világ minden részéről, több mint ötven országból utaznak fiatalok Lengyelországba, hogy együtt vonuljanak Auschwitztól Birkenauig a legnagyobb haláltábor komplexumban, amely a második világháború idején épült és működött. Auschwitz és Birkenau között három kilométer a távolság,. A két tábor között vonuló kék kabátos embertömeg hosszú folyóra hasonlít. A Tóra szerint a folyó az idő szimbóluma: az időé, amely nem moshatja el az emlékeket. Az Élet Menete üzenete az, hogy emlékezni és emlékeztetni azért kell, hogy soha több ne történhessen meg a szörnyűség. Azon a helyen, ahol megpróbálták elpusztítani a zsidóságot, minden évben összegyűlünk, hogy hitet tegyünk a zsidó jövő mellett.
A szervezet 1988-ban kezdte el tevékenységét azzal a céllal, hogy a világ bármely pontján élő zsidó fiatalokat emlékeztesse a Soá borzalmaira, és ezzel párhuzamosan bemutassa: mit jelent a zsidó nép élni akarása, mit jelent Izrael léte. Minden esztendőben két hetes program keretében nyújt feledhetetlen élményt mindazoknak, akik vállalkoznak erre a megrázó időutazásra. A világ különböző országaiból zarándokok ezrei érkeznek Lengyelországba, hogy megismerkedjenek a hajdani zsidó élettel, majd a fasizmus, a nácizmus, a rasszista gyűlölet világával, és az egykori haláltáborok helyszínein emlékezzenek a genocídiumra. A résztvevők ezt követően az izraeli légitársaság különgépein utaznak Izraelbe, ahol folytatják az ismerkedést a zsidóság jelenével és jövőjével. Először alig ötszázan vettek részt a megemlékezéseken, de a létszám gyorsan nőtt: mind többen és többen vágytak arra, hogy személyesen láthassák és átélhessék a zsidó történelem legszomorúbb pillanatait, majd azt a csodát, amelyről addig csak olvashattak vagy túlélőktől hallhattak.
2002 óta - a szervezetben egyedülálló módon - Budapesten is megrendezzük a menetet. Az első évben néhány száz ember csatlakozott a csendes, fáklyás sétához. 2010-ben a budapesti meneten mintegy húszezren, 2014-ben már közel negyvenezren vettek részt - vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Látkép a városról
  2018-04-24 12:05:07, kedd
 
  ...... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Saját fotózás a virág kiállításról
  2018-04-20 16:38:01, péntek
 
  ...... ........... .............. ........... ............... ........... ...................... ........... ............... ........... .........


 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Virág kiállítás és vásár a XI. kerületben
  2018-04-20 16:32:16, péntek
 
  Nagyobb kép Link

........Dísznövény Szakkiállítás és Vásár 2018. Tavaszkert a Budai Arborétumban
Áprilisban újra virágba borul a Budai Arborétum a Villányi úton! A sokéves hagyomány szerint idén április 20-22. között az ország különböző részeiből érkező kertészetek, növény és virágárusok, termelők, a gasztronómia képviselői, ,,zöldítő" vállalkozások széles kínálattal várják a városi kertészeket, a növény, gasztronómia és a természetes design rajongóit. Kiállítások, előadások, arborétumi séta és színes-virágos programok! Várunk mindenkit, aki szeretne egy igazi természetközeli tavaszi hétvégét a városban!
Jegyárak: 1300 Ft a helyszínen

Saját fotózású képek
............... ........... ................. ........... ................. ........... ...........


 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Liget Budapest – Már épül!
  2018-03-27 19:08:50, kedd
 
  2018. 03. 23.
A Liget Budapest Projekt az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal, melynek köszönhetően hamarosan a Városliget a mostaninál jóval zöldebb és korszerűbb, vonzó intézményekkel gazdagabb park lesz, ismét méltón egykori fénykorához. A 2013-óta zajló alapos előkészítő munkálatok és kiterjedt társadalmi egyeztetések nyomán lezárult a tervezési szakasz, és megkezdődött a park megújítása, zajlik az intézmények kivitelezése.
Tavaly októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti megújítás első üteme. A Liget parkrehabilitációjának első lépéseként a Szépművészeti Múzeum környezete és a Vakok Kertje születik újjá, valamint a környező iskolások igényei alapján új sportpályákat, illetve egy félhektáros kutyás élményparkot is kialakítanak a munkálatok során. A kivitelezés első szakaszában alapvetően újulnak meg a hagyományos parkfunkciók, már részben elkezdődött a közműhálózat cseréje, a közvilágítás bővítése és felújítása, új illemhelyek, kerékpártárolók létesülnek, több hulladékgyűjtőt helyeznek ki és, ami talán a legfontosabb, végre akadálymentesítik a Városligetet.
Hetven év után először megnyílik a látogatók előtt a Szépművészeti Múzeum Román Csarnoka, amely a Liget Budapest Projekt keretében nyerte vissza eredeti pompáját. Az épületrész 2500 négyzetméternyi egyedülálló falfestményeinek megújításán 70 restaurátor dolgozott. A rekonstrukciós munkálatok során a Román Csarnok felújítása mellett korszerűsítették a múzeum elavult fűtőrendszerét, klimatizálták a kiállítótermek egy részét, felújították a nyugati épületszárny feletti tetőszerkezetet, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben. Egyfajta ízelítőként március 15-étől húsvétig ingyenesen látogatható lesz a Román Csarnok, majd rövid időre ismét bezár, hogy a szakemberek beköltöztessék a műtárgyakat, illetve berendezzék a múzeum kiállítótereit. A teljesen felújított és kibővült, új állandó kiállításoknak otthont adó Szépművészeti Múzeum október 25-én nyílik majd meg a nagyközönség számára.
Az Ötvenhatosok tere évtizedekig parkolónak használt területén megkezdődött a Néprajzi Múzeum építése. A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar Napur Architect építésziroda által tervezett új, íves formájú múzeumépület tetejét zöld közösségi térként, a liget meghosszabbított zöld felületeként használhatják a látogatók, legmagasabb pontjáról pedig megcsodálhatják a liget panorámáját. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a 145 éves Néprajzi Múzeum történetében először kap olyan épületet, melyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. A múzeum egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34.000 négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban - a millenniumi kiállításon - először mutatkozott be a nagyközönségnek.
Tavaly novemberben elkezdődött az Olof Palme Ház műemléki restaurálása, amely ez év végére fejeződik be. A park egyik legrégebbi és legszebb, eredeti Zsolnay kerámiákkal díszített épületét a hagyományokra alapozva, de XXI. századi színvonalon újítják meg, és Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Felújítását követően a több mint 130 éves, különleges értékű műemléképület az újkori Magyarország történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát eleveníti majd meg egy különleges, interaktív állandó kiállítással, de helyet kap benne egy, a millenniumi hangulatot megidéző, kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéház is, előtte pedig szép rózsakertben lehet megpihenni.
Szintén a Liget Projekt keretében kezdték meg tavaly ősszel a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítését a Pannon Parkkal, amely a Kárpát-medence egykori élővilágát fogja megidézni, és amelynek központi eleme a Biodóm lesz. A központi, fedett parkként szolgáló építmény belsejében olyan bemutatótér alakul ki, amely a külső időjárástól független, ezért kedvezőtlen időjárási viszonyok között is kínál önmagában annyi látnivalót, amelynek felfedezésével akár órákat is el lehet majd tölteni.
Hamarosan elkészül Európa egyik legkorszerűbb múzeumi és tudományos háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a ligettől kicsit távolabb, a Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres komplexum a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyainak megőrzéséhez biztosít kiemelkedő szakmai feltételeket és technikai hátteret. A területen helyet kap a szintén új intézményként létrejövő Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. Az európai viszonylatban is különleges intézmény együttes körül kialakítanak egy szabadon használható, 13.000 négyzetméteres parkot is.
További képek itt láthatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Archiv kép - 1991. augusztus 16
  2018-02-07 18:05:51, szerda
 
  II. János Pál pápa és Göncz Árpád a budapesti repülőtéren 1991. augusztus 16-án (MTI Fotó: Soós Lajos)
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A Világ második legnagyobb zsinagógája
  2018-01-30 10:56:45, kedd
 
  A Világ második legnagyobb zsinagógája : A Dohány utcai Zsinagóga. - Budapest

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Új Magyar Himnusz 2017 - 2018
  2018-01-23 00:46:11, kedd
 
  A MOB felkérésére 2013-ban készített új magyar himnusz (B dúr).
Közreműködik Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető és a MÁV Szimfonikus Zenekar.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Szent Margit - Margitsziget - Domonkos kolostor
  2018-01-18 09:22:22, csütörtök
 
  - Jókai Mór: Török világ Magyarországon (részlet) XI. A Margitsziget
Ti emberséges hajósok, kik hosszú sor lovakkal vontatjátok a Duna mentében megterhelt hajóitokat, messze hangzó tülökkel tutulva a csendes éjszakában; - ti békeszerető halászok, kik ezüstös karikát vágtok a Duna holdvilágos tükrén csónakaitokkal; - ti ifjú lovászok, kik paripáitokat úsztatjátok a hűs habok között; s ti ábrándos ifjak, kik a túlparti fűzbokrok közül leskelődve hallgatjátok a méla dalt, mit az éj csendes szárnya szertehordoz: kerüljétek a Margitsziget gyászfüzeit, mik oly sötéten úsztatják függő gallyaikat a hullámok között! Közel ne járjatok azon ligetekhez, meg ne próbáljátok ott úszni a folyamot, félre forduljatok, midőn hajótok mellette visz el; szóljatok védszenteitekhez, gondoljatok családaitokra, hallgassatok el; mert soha oly közel nem jártok a halálhoz, mint midőn a Margitsziget szomorúfüzeit látjátok.
Ah ott Hasszán basa paradicsoma van, s annak kincseit még látni is halál! Minden huszadik lépésen egy eunuch állt a sziget bokrai mögött hosszú lőfegyverrel, s ha férfi oly közel jő a vízen, mennyire egy golyó elhat, bizonyára nem fogja elmondani senkinek, mit látott; oly sok ifjat várt hiába haza édesanyja, kit a titkos bűbáj a Margitszigetre csalt, s annyiszor látni fő nélküli testeket úszni a Dunán alá, a szép fiatal arcú fők a Margitsziget ormán vannak hegyes karókba tűzve.
*************
- Gyurkovics Tibor: Margitsziget (részlet)
Addig sétálunk lassan kedvesem
fölényesen a Margitszigeten

Annyi polgár pap kurva idióta
sétál halovány szűz szent Margit óta
e kiterjedt folyamközi magányon
hogy elfedné e szigetet a lábnyom

Mi csak egy pár vagyunk Ne szoríts annyira!
Nemcsak kettőnk szívében van hiba
*************
- Ady Endre: A Duna vallomása (részlet)
Megloptam a vén Iszter titkait,
Titkait az árnyas Dunának.
Magyar földön ravasz a vén kujon,
Hisz látott ő búsabb csodákat.

De akkor pletyka-kedve támadt.
Vallott nekem, nem is tudom, mikor:
Tavasz volt és ő csacska-részeg.
Táncolt, dalolt, kurjongatott, mesélt,

Budapestre fitymálva nézett
S gúnyos nótákat fütyörészett.
Talán Szent Margit híres szigetén
Állott velem részegen szóba.

(Ma is félve kalimpál a szívem
S hajh, már régen késik e nóta.
Ugy-e, Iszter, vén folyam-róka?)
**************
- Arany János: A tölgyek alatt(részlet) Margitsziget
A tölgyek alatt
Szeretek pihenni,
Hova el nem hat
Város zaja semmi.

Zöld lomb közein
,,Áttörve" az égbolt
S a rét mezein
Vegyül árny- és fényfolt.
***************
A szálloda hallja most oly hűs!
Puhán piroslik a bársonyplüss.

Ellépdel a szép kis angol lány.
Rikoltoz a páva a park alján.

Mustárszinű függöny, lenvászon.
Ebédre terítnek a terrászon
/Részlet Babits Mihály: Margitszigeti rímek c. verséből
***************
A margitszigeti domonkos rendi apácakolostort IV. Béla alapította Szűz Mária tiszteletére. A Nyulak szigeti Boldogasszony-zárda a középkorban a sziget legfontosabb intézménye, legjelentősebb és leggazdagabb szerzetesi épülete volt. 1259-ből ismert az alapítólevele, az épülete ekkorra már készen állt. IV. Béla a tatárjárás után tett fogadalma - miszerint, ha elkerülik a pusztulást, születendő gyermekét az egyháznak ajánlja - értelmében lánya, Margit lakhelyeként alapította. Ő építtette a szigeten az apácakolostort és a kolostor melletti királyi házat is. Margit először a veszprémi ágostonos kolostorba került, majd 1252-ben 12 másik apácával együtt érkezett a szigetre. A Szűz Mária tiszteletére szentelt zárdát először az ágostonosok, majd a domonkos-rendiek irányították, létrejöttében nagy szerepet kapott Ákos budai prépost. A kolostor vagyonának alapját hatalmas birtokai adták, 1270-ben már nyolcvan falu tartozott hozzá. Megerősítését segítette az is, hogy a pápa is támogatta, valamint gazdag, előkelő családok gyerekei is ebbe a kolostorba kerültek. Jövedelemforrásai közé tartoztak még jelentős vámösszegek is. IV. László testvére, Erzsébet is a zárda lakója volt, és jelentősen gyarapította vagyonát. A közelben férfi szerzetesházat is építettek, és a királyi ház jelentős országos események színhelye volt: 1266-ban itt kötött békét IV. Béla király a fiával, és itt is halt meg 1270-ben.
Az apácák véglegesen a török megszállás alatt hagyták el a kolostort. A török hódoltság óta a terület romterületként látogatható. A látogatható romkertben lévő maradványok több korszak építkezéseit bemutatják. A romkert fő elemei a templom, Szent Margit sírja és az apácakolostor.[1]
A kolostor jelentősége Margit halála után még tovább növekedett, szentté avatása kapcsán. Már életében több csodás eseményről tudósítottak, életéről, sírjáról és az apácakolostorról sok részletet megőrzött az 1276-ban kezdődött vizsgálat és annak jegyzőkönyvei. Ezek szövegére épült a Margit-legenda is, mely több változatban készült el, és egyik magyar fordítását Ráskai Lea készítette el, aki a kolostor lakójaként több kódexet is leírt az 1510-es években.

- Domonkos kolostor romjai a szigeten
...... ................... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 407 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 7 db bejegyzés
e hónap: 301 db bejegyzés
e év: 2031 db bejegyzés
Összes: 34351 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3924
  • e Hét: 36145
  • e Hónap: 161174
  • e Év: 876707
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.