Belépés
kszilona.blog.xfree.hu
"Semmit nem lehet megtanítani egy embernek. Csak segíteni abban, hogy belül, önmagára rátaláljon." ( Galileo Galilei ) Káesz Ilona
1947.01.13
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Mese almás
  2015-01-20 19:22:06, kedd
 
  Hozzávalók

50 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
2 dl tejföl
1 tojás sárgája a kenéshez
3 kg alma (héjastul, magházastul számolva)
cukor, fahéj

Az almát megpucoljuk, lereszeljük, a levét kinyomkodjuk, fahéjjal és ízlés szerint cukorral ízesítjük, majd félretesszük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk. (Igen, ebben nincsen tojás, tökéletesen működik így is.)
Az egyiket lisztezett munkalapon kinyújtjuk.
Vajjal vagy margarinnal kikent tepsibe ( 30*39 cm - nekem sütőkeret alulról sütőpapírral bélelve) tesszük, az almát rásimítjuk - miután a levét kinyomkodjuk - és befedjük a másik lappal.
Megkenjük tojássárgával és megszurkáljuk villával.
Villával a tetejére húzhatunk csíkokat kedvünkre.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütjük.
Ha kihűlt porcukorral megszórjuk a tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Lusta asszony túrós lepénye
  2015-01-20 19:15:35, kedd
 
  Ez tényleg egy lusta recept. Sőt, én annyira lusta voltam, hogy a krumplinyomót vagy szitát sem vettem elő, hogy átnyomjam a túrót. Kissé rusztikusnak mondható a süti ezáltal, de nagyon jó!
Szkeptikusan álltam hozzá, mert kissé fura volt csak simán a lisztet a tepsibe szórni, majd rá a túrót és megint a lisztet. Valahogy olyan irreális volt az egész és nem láttam, hogyan is fog ez valójában szeletelhető sütivé alakulni....még akkor is, ha leöntöm a tejjel. Persze aztán agyban eljutottam odáig, hogy a tojásos tejecske szépen lecsurog az aljáig és összefogja majd az egészet, de akkor is.

Na lássátok meg mily' egyszerű is az egész!

25 dkg rétesliszt
50 dkg tehéntúró
fél csomag sütőpor
10 dkg mazsola (opcionális)
fél citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
22 dkg porcukor
5+5 dkg vaj
2 dl tej
2 egész tojás

A lisztet a sütőporral, a citrom héjának felével és 22dkg cukorral összekeverjük és a felét 5dkg vajjal kikent tepsibe szórjuk.
Burgonyanyomóval rányomjuk az 50dkg túrót, meghintjük mazsolával, a vanillincukorral és citromhéjjal.Rászórjuk a maradék liszt-cukor keveréket, rátördeljük az 5dkg vajat és az egészet meglocsoljuk a 2dl tejjel, amelyben elkevertük a 2 db tojást.

180-190 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük. A teteje piruljon meg.





 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Csirkés rakott krumpli
  2015-01-20 19:10:39, kedd
 
  Hozzávalók:
50 dkg felkockázott burgonya
50 dkg csirkemell
1 kis konzerv sűrített paradicsom.
2 paradicsom
1 nagyobb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg reszelt sajt
friss bazsalikom
étolaj
só, bors, ételízesítő
Ha van otthon, akkor egy kis bacon
-------------------------------
Elkészítése:

A krumplikat felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Amíg fő a hagymákat apróra vagdossuk és olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott csirkemellet, majd fehéredésig pirítjuk. Közben mehet bele az apróra vagdosott paradicsom és a sűrített paradicsom is.

Egy picit főzzük, majd sózzuk borsozzuk, bazsalikommal és fokhagymával fűszerezzük.

Leszűrjük a krumplit és egy tepsibe öntjük, összekeverjük a csirkés raguval, majd megszúrjuk a tetejét reszelt sajttal. Addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul. (15-20 perc)
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sütőben sült túrós fánk
  2015-01-20 19:06:30, kedd
 
  Sütőben sült túrós fánk

Hozzávalók:
A tésztához:

2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál porcukor,
30 dkg rétesliszt,
1 tojássárga,
csipetnyi só,
3 dkg vaj;

Töltelékhez:

25 dkg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
1 evőkanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
2 tojássárga.

Elkészítés:
1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a sót, a vajat és annyi langyos tejjel dagasztom be a tésztát, hogy közepesen kemény legyen. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom. Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatom. Ezután még 10 percig hagyom kelni. Közben elkészítem a tölteléket: az áttört túrót összekeverem a tojássárgákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral. Minden 2. tésztadarab közepére teszek egy kis tölteléket, majd ráteszek egy másik korongot, a széleit villával lenyomkodom. A fánkokat kivajazott tepsire, egymástól 2 centis távolságra teszem, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm, ezután a lángot takarékra mérsékelve addig sütöm, amíg a fánk szép színt kap.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mézes csirkecomb
  2010-02-26 22:52:06, péntek
 
  A mézes csirkecomb receptjét hoztam:

A csirkecombokat ketté szoktam vágni, mert mostanában olyan nagyra növesztik őket. Most sóból. fokhagymából, vöröshagymából és egy kis piacon vett vegyes fűszerből csináltam egy kencét, amivel bekentem őket még tegnap. ( a hagyma reszelve, a fokhagyma préselve) délutánig álltak benne, most pedig egy RAMA margarint és 4 kanál mézet megforrósítottam, a combokat beletettem, és be a sütőbe. Letakartam fóliával, 20 percig sül. Most van ebben az állapotjában. 20 perc elteltével kiveszem a sütőből, megforgatom a combokat, és fólia nélkül visszateszem megint vagy 20-25 percre. A sütő hőmérséklete olyan 180 fokos. De nem szoktam mérni, közepes állásban van a kapcsoló.
Köret, tetszés szerint...
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Üdítő, tésztasaláta...
  2009-06-08 11:35:29, hétfő
 
  Gazdag tésztasaláta fetával

Hozzávalók:10 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 15 dkg húsos szalonna vagy sonka 1 evőkanál semleges ízű olaj, 3 húsos paradicsom, 4 kisebb hagyma (lehetőleg csemege), fél kígyóuborka,petrezselyemzöld, só, bors, 8 dkg masnitészta (másféle is lehet) A tésztát természetesen meg kell főzni, lecsepegtetni.

A borsót forró vízbe téve 5 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. A szalonnát vagy sonkát az olajon megpirítjuk, majd papírtörülközőre téve lecsepegtetjük. A paradicsomot megmossuk, félbevágjuk, kockázzuk. A hagymát meghámozzuk, cikkekre szeljük. Az uborkát és a fetát kockára vágjuk. A megmosott és leszárított petrust lecsipegetjük apróra. Vágül az összes hozzávalót óvatosan összeforgatjuk, sóval, borssal ízesítjük. Ha valakinek nem elég ilyen szűzen, mártás nélkül, lehet hozzá adni egy ki tartárt, de így is nagyon finom. Jó Étvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Póréhagymás, sonkás galuska...
  2009-05-16 22:56:42, szombat
 
 







Póréhagymás-sonkás galuska

Hozzávalók:
* 7 tojás * 50 dkg liszt 2 bögre víz só 30 dkg füstölt, főtt sonka vagy tarja 5 dkg vaj 1 szép szál póréhagyma egy darabka sajt

Elkészítés:
A vajat egy nagy és mély serpenyő aljába teszem, és a karikára vágott póréhagymát megfonnyasztom rajta, majd az edényemet lehúzom a tűzről. A sonkát kockacukornyi darabokra metélem, és a hagymára teszem.

Egy tálba három tojást ütök, alaposan felhabosítom, egy kis sót adok hozzá, majd a lisztet és a vizet. Ha minden rendben, akkor kellő sűrűségű nokedlitésztát kapok a végén.

Vizet forralok, sót hintek bele. Nokedliszaggatón keresztül apránként a forrongó vízbe eresztem a tésztám. Várok, amíg feljön, leszűröm, és a sonkás póréhagymára teszem. Kicsit átkeverem, majd újabb adag tésztát készítek. Mikor elfogy a tészta, akkor újra tűzre teszem a tálat, a tésztára ráütöm a maradék tojásokat, az egészet alaposan átforgatom, és még egy-két percig főzöm.

Tálaláskor egy kevés sajttal megszórom. Fejes saláta javasolt mellé.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Jóétvágyat...
  2009-05-03 14:47:53, vasárnap
 
  Krumplis lángos


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5 dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj.

A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az élesztőt.

A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva - sok levegőt beledolgozva - dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni.

Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Túrós galuska
  2009-03-12 12:29:05, csütörtök
 
  Most olvastam egyik barátomnál, hát valóban könnyebb finomabb lehet, mint a szokásos...
Próbáljuk ki ...!
25 dkg túró, 3 egész tojás, kicsi só, és annyi liszt, amennyit hozzátéve egy sűrűbb nokedlitésztát kapunk. A túró természetesen villával, vagy még jobb, ha krumplinyomóval összetöretik, a tojás felveretik, és ezután kell a kettőt összeházasítani, majd a liszttel kevergetni. A továbbiak ugyanúgy mennek, ezt nem galuskaszggatóval készítem, hanem deszkáról, késsel szaggatom be a fővő vízbe. Megfő, leszűrés, és meleg vízzel leöblíteni.
Mellé, egy csirke paprikás...hát ? ! Jóétvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tüttyölt ratyli
  2008-11-28 17:22:50, péntek
 
  Tüttyölt Ratyli- magyar étel
Hozzávalók:
- másfél kg nyers ratyli
-egy jókora pese,
2 csobolyó gönyézde
( ha lehet, pöcörgősi )
- három csipet ciháta

Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk,
mig csurmot nem enged.
Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből
pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshatba.
Közben a pocadékot megpeccsentlük,
a ratylit pedig hagyjuk slottyanni.
Tüttyölni csak akkor kezdjük,ha már jó vatyálós.
a pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük,
mert hamar odakaphat....ahova nem szeretnénk. (mindenkinek ajánlom )....
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 2 db bejegyzés
e év: 54 db bejegyzés
Összes: 757 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 204
  • e Hónap: 984
  • e Év: 27667
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.