Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
3 szuper könyv, ha egy kis borzongásra vágysz
  2014-04-14 17:19:20, hétfő
 
  3 szuper könyv, ha egy kis borzongásra vágysz
/2014.04.09. | Gönye László/Ötvenentúl/

Az olvasmányos, izgalmas történet és az irodalmi érték nem zárja ki egymást. Néhány regény, amely igazolja ezt az állítást.

Minőségi horror, szépirodalmi igényű élveboncolás. Ellentmondásos szókapcsolatok, legalábbis a közvélekedés szerint. A legtöbb, magát igényesnek tartó olvasó talán nem is sejti, hogy egy-egy ponyvaborító mögött milyen értékek rejlenek, és talán azt gondolja, hogy a bestsellerszerző nem méltó az ő figyelmére. Pedig a horrorsztorik vagy krimik igenis lehetnek többrétegű, komoly karakterábrázolással és történetmeséléssel elkészített, irodalmi igényű alkotások, a rémisztgetés nem feltétlenül öncélú, a feszültségkeltés nem egyértelműen az olcsó sztorik kelléke. A következőkben olyan könyveket ajánlunk, amelyek a regényirodalom sötétebb régióiba kalauzolnak, és borzongató történetük nem csupán letehetetlenné teszi, de komoly irodalmi értékkel is felruházza őket.

Stephen King: Ragyogás

A világ egyik legismertebb írójának talán legcsiszoltabb alkotását legtöbben csak Stainley Kubrick filmfeldolgozásából ismerik. Pedig a film nagyon sok ponton eltér a könyv történetétől, így annak is érdemes vele megpróbálkoznia, aki ismeri a mára klasszikussá vált mozit. King annak idején éppen azért határolta el magát a filmfeldolgozástól, mert az a könyv kulcsmotívumait hagyta ki, és a történet jelentős fordulatain változtatta meg a sztorit.
A történet főhőse, Jack Torrance egy télre bezárt hotel gondnoki teendőit látja el, és családjával több hónapra be is költözik a világtól elzárt létesítménybe. Az írói ambíciókat tápláló Torrance a hotel magányában írni szeretne, de egyre közelebb kerül a zord épület egy régi tragédiájához, melynek során egy hozzá hasonló gondnok kiirtotta a családját.
King nem csupán a férfi megőrülésének felépítésében brillírozik. A regény éppúgy szól a családfői szerep nyomasztó súlyáról, mint az alkoholizmus pokláról, amit egyébként az író is jól ismert. A hotel, mint a legtöbb klasszikus szellemház-történetben, kiváló metaforája az emberi elmének, és King lebilincselően izgalmas történetben járatja be velünk számtalan rejtélyes szobáját, sarkát, titkát. Az 1977-ben megjelent könyv ma is friss olvasmány, a magyarul is többször megjelent regény itthon King egyik legelismertebb munkája.

Jack Ketchum: A szomszéd lány

A szomszéd lány méltatói nagyjából egyetértenek abban, hogy az egyik legnagyobb hatású horror-thrillerregényről van szó, amely az egyszeri olvasót sem engedi el egykönnyen.
Egy kedves fiatal lányt és testvérét örökbe fogadja elvált, több gyermeket is nevelő nagynénje, a nő pedig frusztrációit és csalódásait az életben egyre inkább a gyönyörű kislányon vezeti le. Ebben egy idő után saját fiai és a környék gyerekei is társulnak hozzá, és a kislány, testvérével együtt hamarosan egy egész utca gyerekhadának céltáblájává válik a nagynéni pincéjében. Mindezt a szomszéd fiú szemén át látjuk, akit a kamaszkor nemi zavarodottsága és útkeresése óhatatlanul a mocskos kis játék felé taszít, ugyanakkor már a gonoszságot is látja az ártatlan kis teremtés egyre eldurvuló kínzásában.
Nehéz kitűnőre értékelni ezt a könyvet, hiszen az olyan lenne, mint valakinek a halálhírét lájkolni a facebookon - mondta a regény egyik méltatója. Megrázó, kegyetlen és emlékezetes olvasmány a kamaszkorról, az emberben oly könnyen felszabaduló gonoszságról, és a tehetetlenség kínzó érzéséről, mellyel kénytelenek vagyunk a körülöttünk eluralkodó brutalitást szemlélni. A torokszorító történet valós esemény alapján íródott.

Clive Barker: Korbács

Clive Barker történetei a horror és fantasy peremvidékére helyezhetők, közülük a legjobb a Magyarországon több kiadást is megért Korbács című munkája.
A történet szerint egy liverpooli ház padlásán egy szőnyeg egy másik világba vezető kaput rejt. Csodálatos, édenszerű világ ez, melyben tökéletes harmóniában élnek a legkülönfélébb fantasztikus karakterek. Ám ezt az univerzumot veszély fenyegeti, és két emberre hárul a feladat, hogy megmentse, mielőtt a Korbács, a megtestesült Gonosz utat talál a szőttes világába.
A történet egyszerűsége és meseszerűsége ellenére sokszor meglepően sötét, ugyanakkor sodró lendületű, nagyszabású íve azokat is rabul ejti, akik egyébként nem rajonganak a fantasy történekért. A regény a hátborzongató felnőttmesék kedvelőit mindenképp érdekelheti, ám azok kerüljék a könyvet, akiket riasztanak a fantasy sztorik kliséi, a jellegzetes archetípusok és fordulatok. 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Extrém otthon - lakások az Úr
  2011-02-07 16:53:48, hétfő
 
  Extrém otthon - lakások az Úr hajlékában
2010.06.22 kat/4 szoba/

A templomok látogatottságának drasztikus csökkenése okozta, hogy az utóbbi évtizedekben több szakrális épület is elvesztette eredeti funkcióját Hollandiában. Azon túl, hogy a különleges építészeti adottságokkal rendelkező, romlásnak indult műemlékek kiállítótermekké vagy egyéb közcélú épületekké váltak, néhány templom és kápolna funkciója gyökeresen megváltozott. A holland Zecc Architecten építésziroda repertoárjában rögtön két olyan lakás is található, amelyet templomból alakítottak át minden igényt kielégítő luxus lakássá Utrechtben.Tiszteletben tartva az eredeti épület karakterét és egyéb adottságait a belső tereket modern enteriőrré alakították át. Mivel ezt az épületet pár éve antik bútorok bemutatótermeként is használják, belső tereiben egy konferencia terem és egy kis koncertterem is helyet kapott. Ezek miatt a tervezők egy újabb szintet illesztettek az épületbe. Ezen a szinten alakították ki a hálószobát, a dolgozó- és tanuló szobát, sőt, a fürdőszobát is. Annak érdekében, hogy a homlokzatot sértetlenül megőrizzék, nem vágtak újabb ablakokat és nem illesztettek be ablakkereteket sem, ezért helyezték el az új szinten azokat az alapfunkciókat, amelyek nappali fényt igényelnek.A szintén Utrechtben épült régi katolikus templom átalakításánál is megtartották az eredeti karaktert, sőt, még meg is erősítették. Az ólomüveg ablakokra jellemző élénk színeket a fehér szín dominanciájával ellensúlyozták a belső térben, amelyet a felülvilágítóként működő tetőtéri ablakok természetes, szórt fénye világít meg. Annak érdekében, hogy valamiféle kapcsolatot alakítsanak ki a külvilággal és a várossal, egy Mondrian ihlette, erős színekből és absztrakt, geometrikus mintákból komponált ablakot is beiktattak ez eredeti oltár mögé. Az új ablak egyébként összhangban van azzal a szervező elvvel, amely szerint a belső tereket is az aszimmetrikus elrendezés határozza meg. Ezek a határozott, egyenes vonalak szintén éles kontrasztot alkotnak az épület eredeti, lágyan ívelt vonalvezetésével. Hangsúlyos a gyönyörű orgona, ami szervező elemként jelenik meg a belső térben. Ez a szoborszerű, plasztikus forma meghatározó szinte minden, egymástól eltérő funkciójú térben: a nappaliban, az ebédlőben, és a konyhában is. Néhány eredeti padot az új enteriőrben megújult funkcióval jelennek meg: ilyenek az étkezőpaddá és étkezőasztallá alakult imapadok. A közösségi funkciót ellátó terek világos és fehér színeivel szemben az intim szférát, azaz a háló- és fürdőszoba terét sötét falfestéssel igyekeztek otthonosabbá tenni. 
 
4 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Első magyar keresztrejtvény
  2011-01-25 12:14:42, kedd
 
  Első magyar keresztrejtvény
/Népszabadság/

Kristóf Károly szerkesztette az első magyar keresztrejtvényt. Huszonegy éves volt akkor. Már dadaista versei jelentek meg Kassák folyóiratában, a Ma lapjain (olvashatatlanok egyébként, de mindegy - 1927-ben kötetben is kiadta őket Mestercsapás címmel). Szeretett játszani a szavakkal, érdekelte rejtett rendszerük. Így figyelt fel az angol lapokban megjelenő, fura "szórácsokra". Talán azokat is valami avantgárd játéknak foghatta fel. Maga is összeállított egy ilyet, magyar szavakból. Amikor elkészült, szerette volna kipróbálni valakin. Leszaladt az EMKE-be, talált ott egy fiatalembert, aki a verseskötetét árulta. Fölhívta a szerkesztőségbe, leültette, s elé tette a feladványt. A fiatalember ránézett a trükkös négyzethálóra, s azt mondta: Van nekem elég rejtvény az életemben! - azzal felállt, és elment. Karcsi bácsi később nagy hírű poétaként látta viszont: József Attilának hívták.

A keresztrejtvény azért megjelent, 1925 januárjában, a Ma Estében. A dadaista költőnek induló Kristóf Károly pedig felhagyott az avantgárddal. A húszas évek végétől az Est-lapok munkatársa lett. Móricz, Kosztolányi, Babits körül forgolódott. Világsztárokat interjúvolt a repülőtéren vagy a pályaudvaron. Bartók Bélának szinte minden lépéséről beszámolt: legalább száz cikket írt róla. Később ezekből állította össze a Beszélgetések Bartók Bélával című könyvét.

Maga is bekapcsolódott a zenei életbe, szövegíróként és fordítóként. Operalibrettókat magyarított. Gyöngy Pállal együtt szerezte a Minden jegy elkelt című operettet, K. Halász Gyulával a Macskazenét és a Handa banda című Eisemann-darab szövegét, Nagypál Bélával a Tarantellát. Huszka Jenő Szép Juhászné című operettjének is ő a szövegírója. Szirmai Albert Tabáni legendájából több dalszöveget jegyez. Operettslágerek, táncdalok (például a Szeretlek, Budapest című) és az ötvenes években indulók kerültek ki a keze alól. De írt filmforgatókönyveket is: az ő sztorija volt a Nászút féláron, a Szenzáció, a Halló, Budapest.

A forradalom után, 1957-ben alapító tagja lett a Fülesnek. Innen ment nyugdíjba 1969-ben. Munkatársai még ma is emlékeznek rá, Iván Katalin például, akitől több információt is kaptam róla. Persze, nyughatatlan nyugdíjas volt, egészen haláláig, 1994-ig naponta gyakorolta mesterségét, az újságírást az Esti Hírlapnál és régi lapjánál, a Fülesnél. Ha élne, talán ma, a századik születésnapján is hozna valami kis színest.


 
 
4 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
R. Heyder művészetfestmények
  2011-01-10 18:15:41, hétfő
 
 
 
 
4 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Irodalmi Nobel-díj
  2010-10-08 16:47:12, péntek
 
  Mario Vargas Llosa kapta az irodalmi Nobel-díjat
MTI2010-10-07

Mario Vargas Llosa világhírű perui írónak ítélte oda idén az irodalmi elismerést a Svéd Akadémia.

Az indoklás szerint a 74 éves író a "hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért" kapta az elismerést. Mario Vargas Llosa eddig több mint harminc művet írt, közülük számos magyarul is olvasható.

A 10 millió svéd koronával (mintegy 300 millió forinttal) járó irodalmi elismerés nyertesét a Nobel-díjak sorában negyedikként hozták nyilvánosságra. Mario Vargas Llosa New Yorkban értesült a hírről, ugyanis jelenleg a Princeton Egyetemen tanít. Beszámolója szerint a perui író nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést.

Legutóbb húsz éve, 1990-ben kapott latin-amerikai író irodalmi Nobel-díjat, akkor a mexikói Octavio Paz volt a nyertes. Mario Vargas Llosa a hatodik latin-amerikai szerző, akit kitüntetett a Svéd Akadémia.

A perui író, akinek a nemzetközi elismertséget a magyarul A város és a kutyák címmel megjelent regénye hozta meg az 1960-as években, 1995-ben megkapta a Cervantes-díjat, amely a legjelentősebb irodalmi elismerés a spanyol nyelven alkotóknak.

A friss Nobel-díjas szerzőnek november 3-án jelenik meg új kötete. Az El sueno del celta (A kelta álma) egyelőre csak spanyol nyelvterületen lesz elérhető, és a várakozások szerint az ősz egyik legnagyobb könyvsikere lehet. A regény Roger Casement, Nagy-Britannia ír születésű kongói konzulja, Joseph Conrad regényíró barátja történetén alapul.

Mario Vargas Llosa többször is járt már Magyarországon: 1998-ban nálunk is népszerűsítette akkor megjelent regényét, a Don Rigoberto feljegyzéseit, majd 2003-ban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt.

A 10 millió svéd koronával (mintegy 300 millió forinttal) járó irodalmi elismerés nyertesét a Nobel-díjak sorában negyedikként hozták nyilvánosságra. A perui író december 10-én veheti át a Nobel-díjat Stockholmban.

Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta a mostani díjazottal együtt 107 személy kapta meg, köztük 12 nő. 2002-ben Kertész Imre is Nobel-díjat kapott ,,írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben".


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Elhunyt Tony Curtis
  2010-09-30 17:32:38, csütörtök
 
  Elhunyt Tony Curtis
/HírExtra/
Elhunyt Tony Curtis magyar származású filmszínész. A 85 esztendős művész halálhírét lánya, Jamie Lee Curtis szóvivője erősítette meg csütörtökön az ET online internetes honlapnak.A 85 esztendős művészt a Las Vegas környékén lévő hendersoni otthonában érte a halál helyi idő szerint szerdán este 9 óra 25 perckor - közölte Mike Murphy körzeti halottkém.

A szegény magyar bevándorlók New Yorkban született gyermekének az ötvenes években ragyogott fel a csillaga Hollywoodban. A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók további olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Herrietta-díjat.

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt.

Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig. Filmszínészként generációja egyik legendás bálványa lett. Pályafutását azonban egy időben beárnyékolta a kokainnal és az alkohollal folytatott küzdelme.

Nagy szoknyabolond hírében állt, barátnői között emlegették Monroe-t és Natalie Woodot is. Élete során hatszor nősült. Egy ízben azt mondta: "Mindaddig nem látszom halottnak, amíg olyan nővel vagyok, aki elég idős hozzá, hogy a feleségem legyen." Hatodik, utolsó felesége, Jill Vandenberg 46 esztendővel volt fiatalabb nála.

Több gyermeke is született, közülük Jamie Lee Curtis hollywoodi filmcsillag a legismertebb. A színésznő nem volt jó viszonyban apjával, Curtis később maga is elismerte, hogy apaként kudarcot vallott.

Az 1925-ben született brooklyni fiút eredetileg Bernard Schwartzként anyakönyvezték, a filmvilágba kerülve változtatta nevét James Curtisre, majd Anthony Curtisre, amit végül Tony Curtisre rövidített.

Korán befejezte tanulmányait, és a második világháború idején egy tengeralattjárón teljesített szolgálatot. Később, az 1959-ben készült Fehérnemű-hadművelet forgatása alatt a tengerészetnél szerzett tapasztalatait is felhasználta alakításához.

A hetvenes években Minden lében két kanál című tévésorozata aratott átütő sikert, amelyben Roger Moore-ral alkotott ütős párost.

A nyolcvanas évek végére filmes és tévés szerepei megritkultak, és ő egyre inkább a festészet felé fordult. 1989-ben egy Los Angeles-i kiállítása első napján több mint egymillió dollárért keltek el munkái.

"A festés többet jelent nekem, mint bármely szerep, amit valaha kaptam" - mondta egy nyilatkozatában.A filmvilágtól elszakadt Curtis végül Las Vegasban telepedett le. Készített egy ötven éven felülieknek szánt testedző videót, ami 1989-ben jelent meg. A kaliforniai-nevadai határon műlovarnő feleségével, Jill-lel lómenhelyet hozott létre elhagyott, bántalmazott lovak számára.
A színész 1994-ben szívbillentyű műtéten esett át. Hetvenedik születésnapja előtt megírta önéletrajzi kötetét - mint mondta - azért, hogy ne csak mások ítélkezzenek fölötte.

Tony Curtis többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, ahonnan családja származott. A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Utoljára tavaly áprilisban járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát, valamint festményeit.

Magyar szinkonhangja, Sztankay István emlékezett a színészre

"Szomorú lettem, amikor meghallottam a hírt, de rögtön eszembe jutottak azok a kellemes emlékek is, amelyek a Minden lében két kanál szinkronizálásához fűződnek" - mondta Sztankay István, Tony Curtis egykori magyar hangja a sztár halála kapcsán.

Sztankay István számos alkalommal adta hangját Tony Curtisnek, filmjeinek mintegy 70 százalékát ő szinkronizálta. A legnagyobb népszerűségnek ezek közül talán a Minden lében két kanál (The Persuaders) című angol televíziós krimivígjáték-sorozat örvendett, amely 1971-1972-ben készült.

A magyar szinkronmunkák 1975 és 1978 között készültek a Pannónia Filmstúdióban. Sztankay felidézte, a hetvenes években nagyon sokat szinkronizált, és éppen a pasaréti stúdióban dolgozott, amikor próbafelvételre hívták a 24 részes sorozathoz.

"Egy-egy órás epizódok készültek, Láng József adta a hangját a Roger Moore által alakított karakternek, Lord Brett Sinclairnek, nekem jutott Tony Curtis, a filmbéli Danny Wilde. Remek hangulatban zajlottak ezek a felvételek, és nagyon boldog voltam a feladattal" - mondta a színész az MTI-nek.

Kitért arra, hogy bár akkor már ismert színésznek számított Magyarországon, ez a szinkronmunka sokat használt népszerűségének. Mint megjegyezte, Curtis nagyon jóképű fiatalember volt, remek humorral, aki soha nem felejtette el, hogy magyar származású.

"Volt egy rész, amelyben Curtis egy mondatot magyarul mondott el, amit az amerikaiak nyilván nem értettek, mi viszont igen" - fűzte hozzá Sztankay István.

Elmondta azt is, hogy miután a Minden lében két kanál szinkronjogai lejártak, 1997-ben újra szinkronizálta Láng Józseffel és másokkal a sorozatot egy televíziós csatorna felkérésére.
"Kicsit idegesek voltak a szinkronstúdióban, mi lesz ebből, elég jók vagyunk-e még erre a feladatra húsz évvel öregebben, de aztán kiderült, hogy nem változott meg nagyon a hangunk" - mondta.

Sztankay István kitért arra, hogy kétszer személyesen is találkozott Curtisszel, aki az elmúlt tizenöt évben többször járt Magyarországon. Az első találkozás 2003 októberében volt, a második pedig tavaly áprilisban, amikor a magyar színész is részt vett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyen a sztár Hollywood hercege című önéletrajzi kötetének magyar kiadását mutatta be.

"Kicsit szomorú volt, mert érezte, hogy az idő rajta sem múlt el nyomtalanul, kicsit meghízott, és tolószékbe kényszerült, de nagyszerűen elbeszélgettünk és igazán örültünk egymásnak" - emlékezett vissza Sztankay István.

A Minden lében két kanál DVD-n is megjelent Magyarországon, az 1997-ben készült szinkronnal.


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
J.K. Rowling árulása
  2010-09-17 17:06:13, péntek
 
  J.K. Rowling árulása
/AURANKA/

Az elmúlt hetek legkeserűbb újdonsága az, ahogyan J.K. Rowling elárulta az olvasóit. A kedvelt Harry Potter könyvek szerzője, Rowling ugyanis bejelentette a legutóbbi könyv részlet ismertetőjén, hogy Dumbledore homosexualis.

Ha valaki nem tudná, Harry Potter varázsló tanonc, aki a Hogwart nevű varászló iskolába jár, s barátaival harcol a rossz erők ellen, melyet Lord Voldemort képvisel, s ebben a harcában segíti őt az iskola igazgatója, Dumbledore, aki a bölcsesség, a bátorság és az önfeláldozó szeretet megtestesítője. Az elmúlt tíz év során, mialatt a könyv sorozat megjelent, sok keresztény aggodalmaskodott, hogy rengeteg gyermek olvassa e könyveket, mely a boszorkányságot ártalmatlannak tünteti fel Sok szülő, köztük magam is úgy véltem, a könyv egyszerűen szórakoztató, s ahogy szerző a varázserőkről beszél, az csak írói fogás, tetszett, hogy a történetekben egyértelmű, hogy mi a jó és mi a rossz, nincsenek összemosva a harátok Most azonban, Rowling, Anglia aki azért vált legismertebb asszonyává, mivel nem kevert erkölcsi, politikai és szociális propagandát a könyvébe, összemosta a határokat. Legutóbbi könyvében, mely ismét nagy hasznot hozott a számára, feltárta, hogy az igen kedvelt iskolaigazgató homoszexualis, és cselekedeteinek rugója frusztrált érzelmi kapcsolata egy másik férfi iránt.

Elöntött a harag, amikor rádöbbentem Rowling' árulására. Hét könyvet írt meg anélkül, hogy említette volna a homoszexualitást. Még Severus Snaperől, aki a hatodik történet szerint a legfeminebb alkat, az derül ki, hogy egy nő iránti szerelme indítja a jó felé.

J.K. Rowling Dumbledore mint erős apa figurát ábrázolta, akin keresztül Harry Potter, s rajta keresztül számtalan gyerek tanult meg ráhagyatkozni arra az apai bölcsességre, amit képviselt Dumbledore elválaszthatatlan az iskolájától, a Hogwarts és annak diákjai iránti szeretete szinte úgy állt előttünk, mint egy házastársi kapcsolat. Idősek és fiatalok számára Dumbledore képviselte az egészséges hűséget, biztonságot.

Harry Potter foggal körömmel védte iskolaigazgatóját, minden gonoszsággal, támadással szemben, rendkívüli nehézségeket, sőt kínzást is vállalva, még a halállal is szembenézett érte. S rajta keresztül gyermekek tanulták ezt a magatartást.

S most, amikor milliónyi gyermek szívét vásárolta meg, a szerző Dumbledore-t a homokos lobby reklámává teszi. Rowling' ezzel az árulásával, a fiatalok megrontását szolgálja.

Hogyan értelmezzük ezek után Harry és Dumbledore a zárt ajtók mögött töltött bizalmas óráit? Hogyan tekintsünk barátságukra, mely eddig olyan nemesnek, tisztának és felemelőnek tűnt?

Vajon mit gondolhat erről Dante Alighieri, a másik író, aki olvasóit a természetfeletti világba vezette? Dante szegényen, száműzve városról városra vándorolva írt, de nagyon jól tudta mekkora hatalom az irodalom, és mekkora felelősség írni.

Valószínűleg azok között a kárhozottak találna helyet Rowling számára, akik mint a trubadur Bertran de Born, sikamls, csábító dalaival híres lett, belebonyolódott a politikába is, és szembeállította a fiatal francia királyt az apjával A firenzei költő pontosan tudta, mennyire súlyos bűn az árulás, és a pokol legmélyebb bugyraiba készített helyet Judáshoz és Brutuszhoz közel az árulóknak.

Ott, Lucifer torkának közelében, vannak azok, akik kivívták mások szeretetét, elfogadták a szeretetet és megcsalták, jégpáncélként veszi körül őket azok lehelete, akikben megfagyott a szeretet, mert bíztak és elárulták őket.

S nincs az a mágia avagy pénz, ami ezt a fagyot oldani tudná.

Elizabeth Lev a Duquesne Egyetem Olasz tanszékének keresztény művészet tanára.

Magánfordításként készült az angol nyelvű eredeti cikkről: http://www.zenit.org/article-20892?l=english


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Pietà
  2010-08-14 16:06:35, szombat
 
 Pietá (Szent Péter-bazilika)
Több kisebb mű után az első alkotás, amely meghozta számára a hírnevet, a Jean Bilheres de Lagraulas bíboros megrendelésére készült Pietà (,,Krisztus siratása") volt. Ez az egyetlen szobor, amelyet Michelangelo a kézjegyével látott el. A Madonna keblén húzódó szalagra ezt véste: MICHELANGELUS. BUONARROTUS. FLORENTINUS. FACIEBAT. (A firenzei Michelangelo Buonarroti készítette).

A Krisztust sirató Mária témáját eddig többször is feldolgozták az itáliai művészek, de Michelangelo az első, aki nem többalakos kompozíciót készített, hanem a kétalakos szoborral egy középkori, az Alpoktól északra kialakult ikonográfiai típust követett: Mária térdén tartja Krisztust, mint egy kisgyermeket. Feltűnő Mária fiatalsága, amit Michelangelo azzal indokolt, hogy Máriának fiatalabbnak kell lennie a Fiúnál, hogy mindörökké szűznek lássák, Krisztusnak viszont a halála után olyannak kell látszódnia, mint bárki emberfiának. Az anya keserve mellett a másik fő vonása a műnek Mária dúsan redőzött ruházata és Krisztus mezítelensége között feszülő ellentét. Ezen az alkotáson is látszik, hogy a fiatal művész milyen pontosan tisztában volt az emberi test formáival, szerkezetével.
 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Nomád Farkas elárulja a maják
  2010-08-11 17:43:30, szerda
 
  Nomád Farkas elárulja a maják titkát
2010.08.11.
Nomád Farkas pénteken Magyarországra jön. Ő a legjelentősebb maja vezető, a híres maja naptár egyetlen ismerője, aki végre lerántja a leplet arról, mi az igazság a 2012-es világvégét illetően.Nomád Farkas őrzi ősei tudását és szokásait
Fotó: Bors
Don Alejandro Cirilo Perez Oxlaj, avagy - ahogyan a törzsbeliek szólítják - Nomád Farkas, a Maja Vének Tanácsának Elnöke nem csak népe, a maja őslakosok között örvend hatalmas tiszteletnek. Az egész világ megismerkedhetett az agg bölcs nevével, amikor legközelebbi spirituális tanítványát, Alvaro Colomot 2008-ban Guatemala elnökévé választották. Azóta töretlen az érdeklődés a korábban a világtól elzártan élő spiritiszta iránt.

Nem csoda: napjainkban kultikus zarándokhellyé váltak az ősi maja romok. A valaha virágzó és fejlett civilizáció monumentális építményeket, ködös rejtélyeket és ijesztő jóslatokat hagyott maga után, ráadásul a több mint tízezer éves kultúra egy csapásra tűnt el a föld színéről. Ám közel sem nyomtalanul.

- Csillagászatban és matematikában messze túlszárnyalták a korukat, ezért volt az építészetük is felfoghatatlanul fejlett. Van egy piramistemplomuk Chichen Itzaban, amelynek lépcsőjére a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején pontosan felés lefelé tekergődző kígyó alakjában vetül a napsugár, kirajzolva még a kígyó fejét is. Ehhez hihetetlenül pontos számítások kellettek - meséli dr. Romhányi Attila majakutató.

A maják híres naptárát is tartalmazó drezdai kódexből a 2012. december 21-i világ végére következtettek, ez több hollywoodi rendezőt is megihletett.
- A kódex legősibb része a 620-as években íródott, de később még tovább bővítették a papok - legutolsó darabjait a 16. században írták. Nagy része csillagászati jóslatokról szól, de az 58. oldalon véget ér, ezért hiszik sokan azt, hogy a világ végét jelöli. Ez nem igaz. A jóslatok pár oldal kihagyás után folytatódnak.
Amikor Diego de Landa püspök meglátta a naptárat, a benne lévő hieroglifákat sátáni szimbólumoknak vélte, ezért elégette jó pár oldalát. Ez tévesztette meg a kutatókat - magyarázza a tudós. A kódexben lévő csillagászati megállapítások azonban a mai napig megállják a helyüket. A bolygóegyüttállásokról, üstökösökről, a nap- és holdfogyatkozásokról pontosak a több száz évvel ezelőtti adatok.

A maják több ábrázolásán asztronautákat véltek felfedezni. Pakal uralkodó szarkofágja mai napig vita tárgya. Sokan állítják: a sírhelyen lévő faragások egy űrkabinban lévő asztronautát ábrázolnak, mások szerint azonban a maja vezér istenné válását mutatja be. Ahogy az indián nép kultúráját, úgy eltűnését is számtalan mendemonda kíséri.
- Nem tudjuk, mi történt, lehetett éhínség, járvány - véli dr. Romhányi Attila. - A mai napig élnek maják szétszóródva Dél-Amerikában. Nagyon erős törzsi tudattal rendelkeznek, fontosnak tartják a régi szokásokat. Az iskolákban még az ősi nyelvet is tanítják, egy átlagos maja 28 nyelvjárást ismer. Orvos helyett sokan ma is sámánokhoz járnak, s a régi szertartásokat is elvégzik.

Szellemi vezetőjük, a híres maja naptár naptárnoka a magyarok vendége lesz.
- A naptárban 2012. december 21-én véget ér az időszámítás, de ez csak egy életmód- és szemléletváltás szükségességét mutatja az elanyagiasodott világban - nyugtat meg Bárdos Szilvia, az Ezo Tv munkatársa, Nomád Farkas magyar összeköttetője. A maja vezető iránt nálunk is óriási az érdeklődés.

- Amellett, hogy Nomád Farkas ellátja a törzsi feladatait, jelenleg ő a maja őslakosok és a guatemalai kormány különleges nagykövete, mégis megmaradt törzsi embernek. Neve sem véletlen: ősei életmódját folytatja. Rendkívül szerény és bölcs ember - mondja róla Bárdos Szilvia.


Mi fog történni 2012. december 21-én?
A maja naptár azt mondja: a téli napforduló kapcsán a tejút közepén látható, hatalmas fekete résből fog felkelni a nap, a Vénusz pedig napnyugta előtt tűnik el a nyugati horizonton, a keletin pedig megjelenik az Orion és a Plejádok (Fiastyúk). Ebben az évben még várható számtalan holdfogyatkozás, Vénusz-átvonulás és napfolttevékenység, de egyesek szerint pólusváltás is lehetséges.


Tűzceremóniát tart Dobogókőn
Két előadáson hallhatják Nomád Farkast: augusztus 13-án nyilvános fellépésen, majd 15- én élő, internetes adásban válaszol a kérdésekre. Ide belépő kell, de 14-én, szombaton, Dobogókőn ingyen is találkozhatnak vele, amikor tűzceremóniát tart - tudtuk meg Bárdos Szilviától. További információ: maja.ezo.tv
Bencze Brigitta-Schieszi Renáta


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Friedrich Schiller: Örömóda
  2010-08-02 14:25:12, hétfő
 
 


Friedrich Schiller: An die Freude

Lángolj fel a lelkünkben szép
Égi szikra szent öröm,
Térj be hozzánk drága vendég,
Tündökölj ránk fényözön.
//:Egyesítsed szellemeddel,
Mit zord erkölcs szétszakít,
Testvér lészen minden ember,
Merre lengnek szárnyaid.:\

Gyúlj ki, égi szikra lángja,
szent öröm, te drága, szép!
Bűvkörödbe, ég leánya,
ittas szivünk vágyva lép.
Újra fonjuk szent kötésed,
mit szokásunk szétszabott,
egy-testvér lesz minden ember,
hol te szárnyad nyugtatod.
Milliók ti, kart a karba!
Gyúljon csók az ajkakon!
Túl a csillagsátoron
él mindnyájunk édesatyja!

Ha célt ért a férfi végül:
társa mellett hű barát,
s kedves nőt nyert hitveséül,
zengje vélünk víg dalát,
s minden szív, ha dobban érte
szív csak egy a földtekén!
Ám ki ezt még el nem érte,
sírva fusson el szegény.
Mind a roppant kör lakóit
szent rokonszenv hassa át!
Csillagokba vonz át
a rejtelmes égi trónig.

Isszuk mind e drága nedvet
a természet keblein.
Jók és rosszak ott repesnek
könnyű rózsaléptein.
Zsenge fürttel, csókkal áldott,
szív hű lángra tőle gyúl;
kéjben úsznak a parányok,
s kerub zengi: szent az Úr!
Milliók ti, porba hulltok?
Érzed, élet, alkotód?
Rejtik őt a csillagok!
Sátrukon túl, él az Úr ott!

Õ a rugó, ő az élet,
ösztökéje: az öröm;
tőle, tőle jár a létnek
óraműve bölcs körön;
csíra szárba tőle szökken,
mennynek napja tőle kél;
szférákat hajt mély ködökben,
hova látcső el nem ér.
Boldogan, mint napja lobban
s száll az ég dús térein,
járjatok ti, véreim,
mint a hősök utatokban.

Az igazság tükre mélyén
a tudóssal szembenéz.
Hív erénye sziklaélén
óvja azt, ki tűrni kész.
Fönn a hitnek fényes ormán
lengedeznek zászlai,
s látni ot a szív omoltán
angyalok közt állani.
Milliók ti, tűrjetek csak,
míg a jobb kor napja gyúl.
Csillagsátron túl az Úr
megjutalmaz érte egy nap.

Isteneknek nincs mit adni;
istenülni nagy dolog.
Gyász, szegénység, jöjj: vigadni
várnak ím a boldogok!
Fátyol hulljon bűnre, bajra,
ellenednek megbocsáss:
szívét többé könny ne marja,
ne rágódjék rajta gyász.
Adóskönyvünk elenyésszen,
béküljön meg, aki él.
Mint mi egymást, úgy itél
minket Isten fenn az égben.

Szent öröm vet borba lángot;
arany fürtünk nedve bő;
békét isznak kannibálok,
hősi vért a kétkedő.
Ünnepeljünk mind felállva,
Míg a kelyhünk körbe megy.
Csapjon égig habja lángja!
Áldjuk a Jó Szellemet!
Kit a csillagár dicsér fenn
és szeráfok zengenek:
áldjuk a Jó Szellemet
csillagsátrán túl az égben!

Bátor szív a szenvedésben,
oltalom, ha árva hív,
sírig hűség esküvésben,
mindig nyílt és tiszta szív,
trón előtt is férfi-fenség,
vér, vagyon kell érte bár,
szolgálatnak hű fizetség,
s árulónak rút halál!
Mondjuk e szent kört bezárva
tűz borunkra esküvést,
híven álljuk e kötést;
esküdjünk az ég Urára!

Örömóda : LinkAz Örömóda (vagy Óda az Örömhöz, németül Ode ,,An die Freude") Friedrich Schiller német költő 1785-ben írott ódája; elsősorban Ludwig van BeethovenIX. szimfóniájának negyedik (záró) tételéből ismert, négy szólistával, kórussal és zenekarral. Zenekari változatát gyakran ,,Örömóda"-ként emlegetik.

Az Örömódát az Európai Tanács tette meg Európa himnuszává 1972-ben, Herbert von Karajan hivatalos zenekari átiratában.

2003-ban az Európai Unió Beethoven megzenésítését választotta az EU himnuszául, szöveg nélkül, az Európai Unióban használt számos különböző nyelv miatt. Ezért az EU-himnusz valójában Beethoven témája (vagy dallama), nem pedig Schiller verse, bár egyúttal az emberek testvériségének a szövegben szereplő eszményét is magába foglalja. Ez az eszmény jóval általánosabb érvénnyel szólal meg Beethoven feldolgozásában (,,Testvér lészen minden ember"), mint Schiller eredetijében, mely szerint ,,a koldusok testvérei lesznek a hercegeknek". (Beethoven a vers két sorát írta át.)

Úgy tartják, Schiller himnuszát eredetileg a szabadsághoz (Freiheit) írta, de a cenzúra miatt kénytelen volt ezt ,,álcázni", és ezért cserélte a Freiheit előfordulásait Freude-re. Leonard Bernstein a berlini fal leomlásakor a Freiheit szó használatával adta elő a művet.


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 310
  • e Hét: 1148
  • e Hónap: 7102
  • e Év: 7102
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.