Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 399 
Datolyaszilva.....
  2014-04-18 16:48:23, péntek
 
  KÖZÖNSÉGES DATOLYASZILVA
/Természet világa/
Kína, Korea és Japán legfontosabb gyümölcsfája. Levelei tojásdadok, kihegyesedők. Felszínük fényes sötétzöld, fonákjuk világosabb és többnyire szőrös. Ősszel narancssárgára , pirosra színeződnek.A virágai harangalakúak, sárga színűek. A termése nagy (kb. 30 dkg) húsos, sárga, narancsszínű vagy piros.
A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös. A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik; a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik.
A tökéletesen beérett, csersavmentes gyümölcsöt meghámozzák, vagy a héjból kikanalazzák, ízlés szerint cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel tálalják. A terméshúst gyümölcssalátákba is teszik


 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Csillagánizs....
  2014-04-17 17:18:08, csütörtök
 
  CSILLAGÁNIZS
/A természet világa/
Alacsony növésű, örökzöld fa. Sima kérge szürkésfehér. Virágai magányosan nyílnak. Jellegzetes alakú termése a kínai konyha nevezetes ,,öt fűszerkeverék"-ének egyik alkotórésze. A leveléből és a terméséből nyert illóolaj nemcsak fűszer, hanem gyógyszer is, de a kozmetikai ipar is felhasználja szappanok, hajolajak és parfümök illatosítására.

Ez a csillagánizs nem keverendő össze japán csillagánizzsal, ennek ugyanis levele és kardamonillatú termése mérgező. Japánban gyakran ültetik a templomok körül. Kérgéből tömjént nyernek.


DARWINIA OXYLEPIS
A mirtuszfélék(Darwinia) nemzetségébe mintegy 35 faj tartozik, amelyek közül többet ,,hegyi harangként" ismernek. A Darwinia oxylepis Nyugat-Ausztrália déli részén honos, 1,5 méterre nő meg, tűszerű levelei 10mm hosszúak. Elmorzsolva a leveleket eukaliptusz illatúak, illatszerkészítéshez is használták.Kis ágvégi virágai vannak, melyek a feltűnő, harang alakú, piros színű, módosult leveleken belül helyezkednek el. Az első példányokat James Drummond gyűjtötte 1848-ban. Azt gondolják a szakemberek, hogy elsősorban nektáron élő madarak porozzák be.


 
 
1 komment , kategória:  Természetről minden  
Búbos lonc....
  2014-04-16 16:29:51, szerda
 
  BÚBOS LONC
/A természet világa/
Hosszú csövű pártájából hosszú nyelű bibe és porzók lógnak ki. Csábító illatot árasztanak. Este nyílnak és egész éjjel virítanak. Az ízletes nektár a pártacső alján termelődik, ezért hozzáférni csak az éjjeli, hosszú nyelvű lepkék, a szenderek tudnak.Más rovarok megközelíteni sem tudják a mézfejtőket, mert a párta cimpáit síkos, olajos réteg borítja s, egész egyszerűen elcsúsznak rajta a rovarok. A szenderlepke, akár a kolibri, képes a szirmok előtt egy helyben ,,lebegni", és az édes nedű ízlelgetése közben elvégzi a megporzást.
A loncfélék között nálunk a jerikói lonc, a fekete lonc és az ükörkelonc őshonos. A feketelonc különleges helyet foglal el flóránkban. A jégkorszakból ránk maradt növény csak a Zempléni-hegységben él.
BUDDHA UJJA
Keleti eredetű, évszázadok óta termesztett táplálék -és gyógynövény.Nagy terjedelmű fává fejlődik. A tavaszi virágzásból ősszel és télen érleli a gyümölcseit, amelyek meglehetősen nagy méretűek, 1-3 kg-ot is elérhetik.A citromsárga, vastag húsú termésekben magok ritkán fejlődnek. Húsa savanykás ízű, nem leveses. A termés 10-20 ujjszerű részre tagolt, egy kéz ujjaira emlékeztetnek. Lekvárnak és teának kiváló.


 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Közönséges borbolya...
  2014-04-15 14:53:27, kedd
 
  KÖZÖNSÉGES BORBOLYA
/A természet világa/
2-3 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű, lombhullató cserje. Sárga virágai májusban nyílnak. Piros termése augusztustól-októberig díszít. Szárazságtűrő növény, napos vagy félárnyékos fekvésbe való. Savanyú, ehető hosszúkás, 5-10 mm hosszú termése korallpiros bogyó, 2 magvú. Iránban és a Közel-Keleten aszalva desszertekbe, rizsételekhez használják fel. Franciaországban vadon nő - ott van magnélküli fajtája is - lekvárt készítenek belőle vagy elteszik ecetben, mint a kapribogyót.Gyógynövény is.. A termés frissítő és anyagcserét fokozó hatású.

BORSA bors az egyik legismertebb fűszerünk. A görög-római idők óta óta Európában ismert.
Hazánkban csak a középkorban kezdett elterjedni a királyi és főúri konyhákban.

Fekete bors esetében borsszemeket zölden, még éretlenül szedik le, és néhány napig fermentálás céljából állni hagyják. Ezután szétterítve addig szárítják a napon, ameddig a szemek meg nem ráncosodnak és barnásfeketére nem sötétednek. Ez a legcsípősebb változat.

A zöld borsnál még zöld, éretlen bogyókat megszárítják, vagy sóban, illetve ecetes-sós lében konzerválják. Ennek aromája a legintenzívebb, de szinte egyáltalán nem csípős.

A fehér bors: borsszemeket röviddel a pirossá érés előtt szedik le a cserjéről. A kis bogyókat zsákba teszik, és nyolc napig vízben áztatják, majd eltávolítják bőrüket és kiteregetik őket. Ha megszürkültek, ismét megmossák, majd addig szárítják őket a napon, amíg sárgásfehérek nem lesznek. Kevésbé csípős és a fekete borsnál enyhébben aromás, zamatos.A piros bors - vagy rózsabors Braziliában, Peruban őshonos borsfa termése.


 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Díszalma...
  2014-04-14 17:52:08, hétfő
 
  Díszalma
/A természet világa/
Illatos virágai fehérek, sárga portokúak, rügyeik rózsásak. Csomókban tavasz közepén nyílnak. Termése kerek, apró, piros vagy sárga színű. Kelet-Ázsiából származik
Boojumfa
Vizet tároló fakülönlegesség a kaliforniai-félsziget boojumfája. Ez a sivatagi növény bizony elég furcsán néz ki. Olyan, mint egy fejjel lefelé fordított, 3-10 méter magas sárgarépa.Törzse tele van rövid, vékony ágakkal, amelyen a levelek csak a ritka esőzések után fejlődnek ki. Az elraktározott vizet a szárazság idején hasznosítják.
 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Barbadoszcseresznye
  2014-04-12 15:59:58, szombat
 
  BARBADOSZCSERESZNYE
/Természetvilága/
Közép- és Dél Amerikában és természetesen valódi hazájában a Barbadosz- szigeteken honos gyümölcs. Kiváló tulajdonságai miatt sokfelé termesztik a trópusokon.Cserje termetű növény. Levelei 3-7 cm nagyra nőnek, fényes sötétzöldek, a hajtások végén sűrűn találhatók. Virágai rózsaszínűek. A termések és a virágok együtt találhatók a kis bokrokon. Gyümölcsei 1-3 cm-re nőnek, élénkpirosak. Leveses, savanykás húsa 50-szer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancs.

BENGÁLIRIBISZKEIndiai származású, cserje termetű növény. A 2-3 méteres bokrokon egész évben nyílnak a virágok. A termések gömbölyűek vagy oválisak, 1,5-2 cm nagyok. Ha teljesen megérnek, akkor a héjuk fekete színű. Savanyú húsából zselét, italokat és befőtteket készítenek.


 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Banánrügy
  2014-04-11 17:19:54, péntek
 
  BANÁNRÜGY
/Természet világa/


A banánt nagyon sokan szeretik. De nem csupán a termését, hanem a rügyét is, amely a padlizsánhoz hasonló színű és orsó alakú. A banánt elsősorban gyümölcsként esszük, a rügye viszont a zöldségfélékhez tartozik.
Salátaként vagy különféle szószokkal fogyasztják. A banánrügy külső leveleit leszedik körbe-körbe, mígnem elérik a fehér - rózsaszínű közepét, ezt a részét használják fel az ételekhez.BARACKPÁLMA


Az Amazonas-medence és a vele határos területek lakóinak egyik legfontosabb haszonnövénye a barackpálma-fa


Törzse hosszú tüskékkel sűrűn borított, köztük keskenyebb tüske nélküli gyűrűk láthatók.


Virágai ágas virágzatokban fejlődnek, amelyek a levelek között erednek, később azonban csüngők. A virágzatok murvalevele tüskés.


A halványsárga, lisztes terméshúst órákig tartó főzéssel lehet csak élvezhetővé tenni. A termés bőven tartalmaz keményítőt, és ezáltal liszt előállítására valamint egy alkoholos ital erjesztésére is alkalmas.A fa törzse rendkívül kemény tüskéit nyílhegyként használják. a levélnyél rostjaiból kötelet csinálnak. A Bactris nemzetség kereken 240 fajából másokat is használnak hasonló célokra.
 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Balzsamuborka
  2014-04-09 16:54:17, szerda
 
  BALZSAMUBORKA
/Természet világa/


Balzsamuborka egyéves, egylaki, lágy, csavarodó szárú kúszónövény. Legfeljebb 4 m hosszú szára 5 szögletű, hosszbarázdás, és egyszerű kacsokat fejleszt.Termése csüngő, hosszú kocsányú kabak, vastag bordákkal, ráncokkal és szemölcsökkel. A terméseket éretlen, zöld állapotban takarítják be, megérve héjuk élénksárga vagy narancsszínű. Alakja és mérete nagyon sokféle: hengeres, orsó alakú vagy elliptikus.A fogyasztásra legalkalmasabb az éretlen termés, melynek húsa halványzöld és nagyon keserű ízű. A keserű magok fehéres, szivacsos-száraz, ízetlen bélben helyezkednek el; éretten vöröses színűek és édes magköpennyel borítottak.A keserű, vasban és vitaminokban gazdag termése Ázsiában gyakori és kedvelt zöldség. Éretlenül betakarítva órákig sós vízben áztatják, így elveszti keserű ízét. Ezután párolva vagy főzve fogyasztják. A fiatal terméseket savanyúságnak teszik el vagy befőzik. A fiatal levelek, hajtások és virágok puhítva ízletes, fűszeres zöldségként fogyasztható. A növény nedve nyersen mérgező, ízületi gyulladás, reuma, asztma, bőrbetegséget és cukorbetegség kezelésére használják. Ázsia trópusairól származik, a meleg klímájú területeken világszerte termesztik, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában, Kínában és a karib-tengeri szigeteken.
 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Juharlevelű ausztrálpalackfa
  2014-04-08 15:19:20, kedd
 
  AUSZTRÁLPALACKFA
/Természet világa/Elsősorban Afrika déli része és Ausztrália a hazája. A fa akár 35 méter magasra is megnő.A piros virágai nagy virágzatokat alkotnak.A termése hasonlít a babhoz, 10-20 cm hosszú, ötösével csüng a hosszú kocsányokon.A nagy ausztrálpalackfák megütve kongó hangot adnak. Ennek oka a nagyon könnyű, lágy fatest.


AUSZTRÁL CITROMAusztráliában honos és Dél_ Afrikában is tenyésző cserje vagy kis fa termetű növény.
Levele apró 1-2 cm-es; ágain, hajtásain nagy tövisek fejlődnek. Termése hosszúkás, hengeres 2-3 x 7 cm-es. A héj színe a zöldből kiindulva a sárgától a piroson keresztül a vörösfeketéig változó. A hús 4-10 gerezdes, a lédús tömlősejtek egymástól különválnak, a színűk a héj színéhez hasonlóan változó. A savanyú, üdítő terméseket marmaládénak , különleges üdítőitaloknak vagy dzsemnek dolgozzák fel; teák ízesítésére is használják.

 
 
1 komment , kategória:  Természetről minden  
A természet világa
  2014-04-07 16:07:53, hétfő
 
  AGANCSPÁFRÁNY.Az agancspáfrány a tápláló talaj hiányát úgy pótolja, hogy saját komposztot csinál magának. Ez a növény Észak-Ausztrália, Polinézia és Új-Ginea trópusi esőerdeiben él, magasan a talajszint felett, fatörzsekre kapaszkodva. Nevét hosszú, agancsszerű leveleiről kapta, Ám van egy másik levélörve is, amellyel szorosan körülöleli gazdanövényének törzsét. Felületüket fehér, filcszerű szőrzet borítja. A ,,köpenylevelek" rögzítik a páfrányt, s egyúttal kehelyformát képeznek, amely felfogja a lombkoronából aláhulló faleveleket, saját korhadó leveleit és egyéb szerves törmeléket. A kehelyben összegyűlő hulladék idővel tápanyagokban gazdag komposzttá alakul át.

ÁGYÚGOLYÓFA


Őshazája Dél-Amerika északi része. A törzsön a korona alatt sok, levéltelen oldalág fejlődik, rajtuk nagy, rózsapiros virágokkal és ágyúgolyóra emlékeztető termésekkel. A fa kb. 35 méter magasra is megnő. Az év folyamán levelei többször is lehullanak. A fán szinte egész évben látható a csupasz ágakon virág az ,,ágyúgolyó" termésekkel együtt.A virágok éjszaka intenzív, édeskés illatot árasztanak a megporzó denevéreket csalogatva.A termések kb. 15-24 cm átmérőjűek, kemény a héjuk, a terméshús kásás, benne sok a mag.
Többnyire parkokban látható. A termése emberi fogyasztásra nem alkalmas./A természet világa/
 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 399 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 329
  • e Hét: 2206
  • e Hónap: 5479
  • e Év: 5479
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.