Belépés
vicus54.blog.xfree.hu
"Továbblépek még akkor is, ha hullnak könnyeim, és szertefoszlottak gyönyörű álmaim!" Huszár Mihályné
1954.02.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Királytemető Bécsben, avagy a bécsi Panteon
  2016-11-16 19:15:52, szerda
 
  Ennyi magyar király sértetlen sírját, szarkofágját egy helyen nem lát sehol az ember. Múltunk, történelmünk legérdekesebb látványossága egy templom kriptájában. Ha Bécsben éri a halottak napja, látogasson el a Császári kriptába.

Kaisergruft. Császári kripta. Ez hivatalosan a neve, bár a bécsiek Kapuzinergruftnak, Kapucinus kriptának becézik többnyire, hisz a ferences rend egyik ágának, a kapucinusoknak temploma emelkedik felette. Ha nem tudnánk, mit rejt, talán még el is sétálnánk mellette, annyira egyszerű, cseppet sem hivalkodó a külseje. Pedig az alagsora a történelem nagyjainak sírhelye. Ide temetkeznek a Habsburgok már jó ideje.


A kriptában 148 Habsburg, köztük 11 magyar király, 14 magyar királyné talált örök nyugalomra. Mária Terézia és férje hatalmas, ikerszarkofágja tiszteletet parancsolóan tölti be a teret, mögöttük húzódik meg csendesen az egyetlen ,,idegen", Karolin Fuchs-Mollard grófnő, a császári nevelőnő.


Teremről teremre haladva elevenedik meg a magyar történelem. Hogy a magyarok szívének kedves e hely, azt egyből kiszúrja az ember. Ferenc József, Sisi és Rudolf sírja mellett mindig nemzeti színű szalag és friss virág díszeleg.


A kapucinusok, a szigoráról ismert ferences rend egyik ága, akik szakállt és csúcsos kapucnit (csuklyát) viseltek, amivel a többi rendtől elütöttek, régóta vágytak egy telekre Bécsben, ahol tanyát verhetnek, és maguknak szentélyt emelhetnek. Kérésük meghallgatásra talált, így kaptak helyet az egykori Liszt-piacon, a Neuer Markton, a Grabentől csupán egy járásnyira, melyet a rendnek Tiroli Anna, II. Mátyás neje adományozta. Cserébe csupán annyit kért, halála után ide temessék. Azóta, konkrétan 1633 óta, lett e hely a Habsburg-ház családi sírboltja.


Aztán ahogy haladt az idő előre, kialakult a temetkezés szigorú menetrendje. A halottak belső szerveit kivették, a szívüket külön urnába helyezték és vagy számukra kedves helyre, vagy a szomszédos Augustinkirche Loretoi kápolnájában lévő, úgynevezett Szívkriptába helyezték, pontosan 54 Habsburgét. A többi szervet a Stephansdom altemplomába vitték. A testüket bebalzsamozták, felravatalozták, majd díszes lovas hintón, a városon át, a kapucinusok templomába hozták.


A bebocsátási szertartás igen látványos, hagyományos Habsburg rítus. Legutóbb 2011-ben, Ottó temetésén ismételte magát a történelem. Az úgynevezett ,,Anklopf-Zeremonie" (kopogtatási ceremónia) lényege, hogy amikor a gyászmenet a templomhoz ér, a bezárt bronzkaput a hírnök, a ceremóniamester aranygombos botjával megkopogtatja, és a bent várakozó szerzetes kérdésére, ki kér bebocsátást, feleltként az elhunyt valamennyi rangját, címét, titulusát felsorolja. Ottó temetésén ez majdnem 2 percet vett igénybe, hisz 17 volt csak a keresztneve. Nem ismerem, jött belülről a szűkszavú felelet. Majd mindez megismétlődik, ezúttal röviden sorolják a legfontosabb címeket, ám a kapu ezúttal zárva marad, majd harmadjára is koppan a bot, s a ki kér bebocsátást kérdésre, ezúttal elhangzik három szó: egy vétkes halandó, mire megnyílik az ajtó. (A képen Ottó sírja, alatta Zita, az utolsó magyar királyné temetéséből részlet, a kopogtatási ceremónia)A sírboltot először Ferenc József uralkodása idején újították fel. Az évszázadok során a párás levegő miatt több, fémből készült sír tönkrement, korrodálódott, volt, ami cserére is szorult. 1956-ban kezdődtek a felújítási munkálatok, majd négy évvel később tovább bővítették, korszerűsítették a kriptát, megoldották a világítást, hisz addig csak fáklyával és kísérettel lehetett odalent közlekedni. 1960-ban aztán a nagyközönség előtt is megnyitották


A sírokon kívül 107 szarkofág és 5 szívurna is helyet kapott a sírboltban. A Kapuzinergruft mára betelt. Még egy hely van üresen, Ottó öccsének, Károly nejének van fenntartva. Aztán a Habsburg-dinasztia halottai előtt végleg bezárul a kapucinusok templomának ajtaja. Hiába kopogtatnak majd rajta.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Mit ne vegyél fel soha!
  2016-02-01 17:36:48, hétfő
 
  Képgaléria, amelyen a személyek olyan ruhákat viselnek, amelyeknek a mintázata a környezetükben is előfordul vagy teljesen beleillik .
Mekkora hasonlóságok vannak!!! Színpaletta és mintázat, ami ruha és környezet esetében megegyezik...

Na mit szóltok ezekhez?
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Boldog Új évet kívánok mindenkinek!
  2015-12-30 12:13:32, szerda
 
  Újévi furcsaságok, szokások a világban

Az olaszok új piros alsóruhát és felsőruhát vesznek magukra, a megunt, régi dolgaikat egyszerűen kidobálják ablakukon. Erszényükbe lencsét tesznek, minden családtag meggyújt egy szál gyertyát, éjfélkor tizenkét szőlőszemet esznek meg, mindezt szerencséjük reményében teszik.
Skóciában egyes falvakban kátrányos hordókat gyújtanak meg, és görgetik végig az utcákon. Így a régi év elég, és az új beléphet. A skótok szerint az első újévi látogató szerencsét vagy bajt hoz a családra. Különösen szerencsésnek tartják, ha az egy magas, sötéthajú, ajándékot hozó férfi.

Az angolok szerint balszerencsét hoz, ha a naptárt idő előtt kiakasztják, vagy ha a jövő évi határidőnaplóba írnak.

A görögök az újév kezdetekor azonnal felhúzzák az órákat, hogy a házat jó szerencsével áldják meg. Náluk az újév napja egyúttal a kedvességéről híres Szent Vazul ünnepe is. A görög gyerekek újév napján a tűz mellett hagyják cipőiket abban a reményben, hogy Vazul eljön, és ajándékokkal tölti meg azokat.

A svédek reggel istentiszteleten vesznek részt, amit este a karácsonyihoz hasonló nagy családi vacsora követ.

A szlovákok az ünnepi asztalterítő alá pénzt tesznek, hogy gazdagok legyenek, a mamák csemetéjük homlokára mézzel keresztet rajzolnak, hogy gyereküknek édes legyen az élete.

A litvánok szerint, ha az újévkor vaktában eldobott cipő a bejárati ajtónál ér földet, az eladósorba lévő lány hamarosan férjhez megy, ha valamelyik sarokban, akkor még várnia kell legalább egy évet.

A beloruszok újévi kívánságaikat tizenkét kis papírra írják fel, amikor elkezd éjfélt ütni az óra, meggyújtják a papírdarabokat. Úgy tartják, hogy az a kívánság teljesül, amelyik a tizenegyedik ütésre el nem égett cetlin olvasható.

Ázsiában ugyancsak se szeri, se száma a tengernyi színes hagyománynak. A különböző kultúrák azonban a saját tradícióik szerint ünneplik meg az újévet.

Az indiaiak körében általánosan elterjedt szokás, hogy újév napján semmi, még a szemét sem, hagyhatja el a házat, a portörlő rongyot sem szabad kirázni. Dél-Indiában a tamilok a téli napfordulón tartott évkezdetükön elzarándokolnak a szent helyekre, megfőzik az új rizst. A tehenek szarvát színesre festik, virágfüzéreket és gyümölcskoszorúkat aggatnak rájuk, körmeneten vonulnak végig velük. Az Észak-Indiában élő bengáliak virágokat viselnek ilyenkor, a férfiak rózsaszínű, piros, lila és fehér virágokat hordanak, az asszonyok a sárga virágokat, a tavasz színét kedvelik. A hinduk házi oltáraikat ágyuk közelébe teszik, hogy újesztendőre ébredve, valami szépet lássanak először. A nyugat-indiai Gudzsarátban az újév október végén van, a divali fesztivállal egy időben ünneplik. Divali idején sok kis olajmécses világít, ez a fény ünnepe, ilyenkor a hinduk elsősorban Laksmira, a jólét istennőjére gondolnak.

Bangladesben újévkor a szent folyót, a Gangeszt ünneplik. A buddhista papok elűzik a szellemeket. Felajánlásokat tesznek isteneiknek, és a játékos ünneplőket vízzel fröcskölik le.

A thai emberek lelocsolják egymást, abban reménykedve, hogy megfelelő csapadék hullik a következő évben. Tisztára mossák az összes Buddha szobor lábát, a szerzeteseknek rizst, gyümölcsöket, édességeket ajándékoznak. A jószerencse érdekében szabadon engedik madarukat a kalitkából vagy fogva tartott kis halukat. Három napos újévi ünnepükön szívesen játszanak a kuglihoz hasonló játékot.

A tibetiek a februári újév ünnepükön jót lakmároznak, még a fegyelmezett szerzetesek is lazítanak egy kicsit.

Koreában újév napján az emberek a házfalakhoz lapátokat, gereblyéket és rostákat tesznek, hogy védelmet nyerjenek a gonosztól. Másnap új ruhába öltöznek, ezzel jelzik az új esztendő kezdetét. Családi összejöveteleken emlékeznek az eltávozottakra, és üdvözlik az időseket, jó egészséget kívánnak nekik.

A kambodzsaiak feldíszítik házaikat, az újév szellemének köszöntésére oltárt állítanak, melyre Buddha szobrot, virágokat, gyertyákat, füstölőket, szentelt vizet, ételt és italt, valamint - különböző figurákban elrendezve - banánleveleket tesznek. A szerzeteseknek ételt visznek, arra kérik őket, imádkozzanak őseikért.

Vietnamban az újév vagyis a tet, január 21-e és február 19-e között kezdődik, a kezdési időpont azonban évről-évre változik. A vietnamiak szerint minden otthonban egy isten tartózkodik, és újév napján ez az isten a mennybe utazik, ahol elmondja, hogy a család tagjai jók vagy rosszak voltak-e az elmúlt évben.

Japánban az újév az év legnépszerűbb ünnepe. A hagyomány szerint egy szalmaköteget feszítenek keresztbe a ház bejárati ajtaján, hogy távol tartsák a rossz szellemeket, és szerencséjük legyen az új évben. Ezen kívül egy jót nevetnek, hogy a dolgok az új esztendőben jól induljanak.

A kínaiaknál ajánlott az újév első napján imádkozni az ősökért, valamint vadászni és halászni. Ám nem ajánlatos imádkozni a boldogságért, és házasságot kötni sem szerencsés, valamint kerülendők a házkörüli javítások, és új építkezésbe sem szabad kezdeni.

Az irániak március 21-én kezdődő új évére szépen kizöldülnek a vízben csíráztatott búza és árpaszemek, ami az embereket a tavaszra és az eljövő új életre emlékezteti. Iránban az újévi ünnepi asztalra hétféle - a perzsa nyelvben ,,sz" betűvel kezdődő - szerencsét hozó dolog kerül: a kizöldellt búza, alma, szomag nevű őrölt fűszer, aprópénz, sárga virágú jácint, fokhagyma és üvegben aranyhal.

A zsidóknál az újév, a ros hasána, a bűnbánat ünnepe, az önvizsgálat ideje. A vallásos zsidók imádkoznak és megvizsgálják kapcsolataikat, mit csináltak rosszul a múltban, hogy képesek legyenek kijavítani a jövőben. Visszapergetik, mennyire tartották be isten parancsolatait, keresik a megbékélést, emlékeznek a Teremtőre és a világ teremtésére, és mindenféle jót kívánnak egymásnak.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Aranyos állati puszik :-)
  2013-07-13 23:44:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Ezt is lehet céklából?!
  2013-06-01 00:59:36, szombat
 
  A céklát a legtöbben csak ecetes salátaként ismerik, és elképzelhetetlennek tartják, hogy jól is el lehet készíteni. Félre a tévhitekkel! Eláruljuk, hogy még a babáink is szeretik ezt a földes ízű gumóst.
Anyukaként sokszor esünk abba a hibába, hogy ha valamit nem szeretünk, azt hajlamosak vagyunk kerülni, nem készítünk belőle semmit. A cékla is mostohagyerek a hazai konyhák nagy részében. Pedig érdemes vele próbálkozni ilyen-olyan formában.

Élettani hatása is jelentős. Vérképző hatású, segít a vörösvérsejtek regenerálódásában és szaporodásában, a sav-bázis egyensúlyt is szabályozza. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot és A-, B- és C-vitaminokat. Értéke a sötét színű levében van, amely nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns hatású vegyületet, a betanint. A nyers cékla leve is nagyon finom
De miket és hogyan lehet céklából készíteni?

A hozzátáplálás elején sütve és turmixolva érdemes a babának adni, pl. burgonyával keverve. A megmosott céklát egy evőkanál olívaolajjal alufóliába csomagoljuk és 200 fokon addig sütjük, míg meg nem puhul. Nagyobb céklák esetében ez 40-50 perc, a kisebbek gyorsabban megsülnek. Amikor langyosra hűl, meghámozzuk és kis vízzel leturmixoljuk. Érdemes jégkockatartóba kiporciózni és lefagyasztani, majd hűtőtasakban tárolni tovább, így egész évben elérhető és könnyen dúsíthatjuk vele akkor is babáink főzelékét, amikor nem kapható a piacon. Lehet párolni is, azonban az a tapasztalatunk, hogy a sült zöldségek (így a cékla is) sokkal finomabbak, aromásabbak lesznek sütve. A sütés során ugyanis a zöldségekben lévő cukortartalom karamellizálódik, így a végeredmény sokkal édeskésebb lesz. Érdemes megpróbálni a karfiolt is sütve (pici olajjal átforgatni a rózsákat, majd sütőpapírral bélelt tepsire teríteni és megsütni), egészen más arcát fogja mutatni, mint amit a levesekből ismerhetünk.

Kisgyermekeknek készíthetünk a céklából chipset is. A nyers gumót vékonyra gyaluljuk, olajjal megkenjük mindkét oldalát és 160 fokos sütőben megsütjük. A céklakrémleves sült céklakockákkal pedig a nagyobb korosztály körében hódíthat, feltéve ha hajlandóak félretenni az előítéleteiket, hogy a cékla csak édes-ecetes vízben megúsztatva ehető 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Májrák: a végzetes szövődmény?
  2013-05-28 21:58:39, kedd
 
  Sok esetben megelőzhető lenne.

A májrák a hepatitis egyik legsúlyosabb következménye: a betegség sokszor ennek következtében szedi áldozatait. De a májgyulladásból feltétlenül következnie kell a májráknak vagy elkerülhető? Ismerjük meg a tényeket erről a daganatos betegségről!

Májunk a hasüreg jobb oldalán, a rekesz alatt elhelyezkedő, futball-labda nagyságú szervünk, mely a szervezet emésztő és méregtelenítő funkcióiért felelős. Májráknak (azaz hepatocelluláris carcinomának) a máj sejtjeiből (hepatocyták) kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük. Ritkábban fordul elő, de a máj epeútjainak hámsejtjeiből is kiindulhat daganatos burjánzás, ezt is májráknak hívja a szakirodalom. Nem tekinthetők viszont májráknak azok a daganatos elváltozások a szervben, melyek más szervek daganatainak áttétei, azaz metasztázisai, és a keringés útján jutottak el a májba, bár az ilyen daganatok sokkal gyakoribbak, mint a májsejtekből kiindulók.

Az említett daganattípus előfordulása Európában a többi rákos megbetegedéshez viszonyítva viszonylag ritka, átlagban öt eset jut évente százezer lakosra. A férfiaknál háromszor gyakoribb, mint a nőknél, ennek oka valószínűleg az erősebbik nem eltérő alkoholfogyasztási szokásaiban is keresendő. A májrák egyébként Afrikában és Ázsiában szedi legtöbb áldozatát.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Cigánykérdés sátor alatt!
  2013-05-27 08:48:12, hétfő
 
  A legújabban az ózdiak nyakába akasztani kívánt cigány világsátor kapcsán vessünk számot a cigánykérdéssel. Higgadtan, elfogulatlanul, szélsőséges felhangoktól mentesen. Számunkra ez nehézséget nem okoz, mert bár a hagyományos politikai felosztás szerint szélsőjobbra sorolódunk (erkölcsi szempontból pedig magunk sorolunk oda), nézeteink nem extrémek, nem szélsőségesek. A legtermészetesebb megközelítések - egy természetellenes rendszerben. Ennek érzelmi alapot nem nélkülöző megnyilvánulásai olykor kaphatnak túlzott nyomatékkal "szélsőséges" hangsúlyt, azok igazságtartalmán azonban ez nem változtat.

Az érzelmi elfogultságot nem nélkülöző megnyilvánulások bánthatják a széplelkek, és az érintett, tisztességes életvitelre törekvő cigányok fülét. A higgadtabb, elfogulatlan és indulatoktól mentes, józan okfejtés (akár már a "tisztességes életvitelre törekvő cigányok" mondat is), még ha egyáltalán nem is engedékeny, pedig a (jogosan) indulatos, érzelmi alapokra helyezkedő (egyáltalán nem biztos, hogy jobboldali) emberekből válthat ki elégedetlenséget. A liberálisok, a való világról tudomást nem vevő álszentek (bűnrészesek!) pedig már a téma tárgyalásán is hörögve háborodnak fel - az ő véleményük a legkevésbé sem érdekel senkit!

A világról és a korproblémákról alkotott nézetünk szilárd. Megvan az elképzelésünk ezek megoldására is. De azt is világosan látjuk, merre tartanak most a folyamatok (egyáltalán nem a megoldások felé), és jól tudjuk, hogy az optimális és igazságos rendezésig a történelem jó adag igazságtalan és indulati cselekményt hozhat - előbb pro, majd kontra. A magunk részéről a viharos korfordulóhoz közelítve, arra felkészítő útmutatásainkban, írásokban és cselekedetekben, valamint majdan a rendezés idején, az igazságot kívánjuk szolgálni. A történelem közelgő viharában, önmagunk, családjaink, népünk és nemzetünk védelmében viszont senki ne várjon érzelmektől és indulatoktól mentes higgadtságot tőlünk! Bár felülről nézzük a dolgokat, de a talpunk ugyanazon a talajon áll, nem vonhatjuk ki magunkat a történésekből. A szintézist készek leszünk megteremteni, de a tézisre adott ("igazságosan igazságtalan") antitézist nem gátolhatjuk meg. Ha pedig a szintézishez nélkülözhetetlen antitézis késik, mi magunk fogunk kaszát és kapát adni a kezekbe!

A rövid bevezető után térjünk a lényegre. Cigánykérdés. Mert van. Így, ahogy mondjuk: cigánykérdés. Az elfogultak számára az egyik oldalon cigány bűnözés, a másikon semmi, legfeljebb szociális kérdés. Mind a két megközelítés részleges, elfogult, ezért hamis. Így megoldást sem adhatnak. A cigányok helyzetét csak szociális szemszögből vizsgálni, pont úgy hiba, mint a közbiztonsági ügyként cigány bűnözés kérdésévé egyszerűsíteni. Attól függetlenül, hogy az egyoldalusitás tudatlan vagy szándékos, a két szélsőséges szemlélet csak fokozza a problémát, megoldásra nem vezet. Két dologra jó: feszültségkeltésre és populizmusra. A cigánykérdés (ezen belül a létező cigány bűnözés) tudomásul nem vétele csak ront a helyzeten, minden egyes (különösen kirívó, közfigyelmet kapó) bűncselekmény csak élezi a helyzetet. A cigánykérdés cigány bűnözéssé egyszerűsítése szintén (bár ez a feszültségfokozás már szinte szükséges az antitézis, a többségi nemzet immunreakciójának kiváltásához). Viszont mind a két megközelítés jól kamatoztatható politikai populizmus. A struccpolitikát folytatók építhetik a cigány szavazótábort, valamint teljesítik a nemzetközi háttérerők elvárásait, a másik oldal pedig az elégedetlen tömegek körében igyekszik népszerűséget szerezni.

Tisztázzuk hát, az igazságosság talaján állva, populista felhangok nélkül: mi a cigánykérdés? Arra a kérdésre, hogy van-e cigánykérdés, nagyon egyszerűen választ lehet kapni, csak meg kell kérdezni az érintetteket. (A cigányokat romákká átkeresztelő, minden érintettől idegen liberálisok nem érintettek a cigánykérdésben, hanem érdekeltek. Így őket nem kérdezzük.) A többségi magyar társadalmat meg kell kérdezni, jelent-e számukra problémát a cigányság, illetve a részükről tapasztalható nagy arányú bűnözés, vagy ha úgy tetszik, a napi bűnözés nagy arányú cigány érintettsége? Magyarul: van-e szerintük cigány bűnözés? Sejtjük a választ. Tehát a többségi társadalom szerint van cigánykérdés.

De ne elégedjünk meg ennyivel, hogy liberálisék is örüljenek (nem fognak), kérdezzük meg a cigányokat is: érte-e már őket hátrány például elhelyezkedés terén (függetlenül attól, hogy a munkaadók előítéletei jogosak-e vagy sem), elégedettek-e sorsukkal, netán a mindenkori államvezetés cigány politikájával? Nos, hamar kiderülne, hogy a cigányok szerint is van cigánykérdés! (Az egyik nagy kérdés, hogy miért romázzák le őket, mikor a cigány mindig cigány volt? Ezzel gyakorlatilag az önazonosságuk veszik el, de ez már az ő bajuk, ha hagyják!)

Tetszik, nem tetszik: van cigánykérdés! A cigányság számára kérdés a szegénység, kérdés a munkanélküliség, az igényeikről tudomást nem vevő oktatási rendszer, az előítéletek, az általánosítás. A többségi társadalom számára kérdés az állam részéről tapasztalható pozitív diszkrimináció a cigányok felé, az ingyen élés, a cigány bűnözés. (A kétoldali mérleg az egymásról alkotott általános képet szemlélteti, állásfoglalás és kifejtés nélkül! Tehát a "de a cigányok nem is akarnak dolgozni" és a "de nem minden cigány bűnöző" közbeszúrások itt érdektelenek.)

A kép ez. A helyzettel senki sem lehet elégedett - az pedig csak tovább romlik. Az etnikai arányok felborulnak, munka nincs, a bűnözés nő. A feszültség pedig fokozódik. A felelős állam pedig mit csinál? Megoldás, vagy arra való érzékelhető próbálkozás helyett csak tovább élezi a kérdést, szítja a feszültséget. Ennek válik jelképévé a cigány sátor.

Mi a baj önmagában a cigány sátor elképzelésével? Ha az elvi tartalmat nézzük, tulajdonképpen semmi. Egy normális rendszerben. Egy egészségesen működő rendszerben, mely az elvárható, legtermészetesebb normákat betartja, különösebb kifogás nem lehetne egy ilyen kisebbségi kulturális központtal szemben, sőt senkinek fel sem tűnne. Egy normális világban az emberek (a törvényben rögzített munkajog és munkakötelesség alapján) dolgoznak, a bűnözők bűnhődnek, a gyilkosok kötélen lógnak, egészségesen szabályozott népesedéspolitika folyik, és nincsenek fenntartott feszültségek. Ki-ki ápolja a saját kultúráját, nem zavartatja magát a másiké vagy történetesen annak állami támogatása miatt. Mert az igazságosan és arányosan történik, minden más fontosabb kérdést követően.

Nos, most nem ez van. Most cigánykérdés van, méghozzá robbanásig élezve. Felborult etnikai arányok, munkanélküliség, abnormális segélyezési rendszer, szabadjára engedett bűnözés, gátolt önvédelem, struccpolitika. Mindennek köszönhetően pedig lassan polgárháborús helyzet. Ezt lehet letagadni, de attól még Szögi Lajos koporsóban fekszik. Marian Kozma szintén. Bándy Kata szintén. Azokkal a százakkal és ezrekkel együtt, akik halálhíre nem érte el az ingerküszöböt. Ennek pedig jó vége nem lesz!

A felelős államvezetés pedig mit tesz? Semmit! Legalábbis a helyzet rendezése érdekében. A meggondolatlan, vagy sokkal inkább tervszerű cselekvés inkább a helyzet fenntartását, sőt tovább súlyosbítását célozza. Amin nem kell nagyon csodálkozni, ha megvizsgáljuk, egyáltalán hogy jutottunk ide? Mert már a helyzet kialakulásáért okolható az államvezetés, és egyáltalán nem túlzás a szándékoltság feltételezése. Magyarországon gyakorlatilag cigány tenyésztés folyik, a faji adottságok negatív tartományának erősítésével kombinálva. Párhuzamosan a többségi társadalom érdekeinek nyílt semmibevétele, a bűnözés elfedése és szabadjára engedése, végül a konfliktushelyzet fokozása a nonszensz intézkedésekkel.

Nincs hosszú távú, nemzetstratégiai demográfiai program, mely megállítaná és megfordítaná az etnikai arányok felborulását. Nincs életszerű oktatási program, mely az igényekhez igazított oktatással valóban előrevinné a cigányságot (a liberális egyenlősdi hamis lózungjai helyett). Nevelés pedig abszolút nincs. Nincs munkajog és munkakötelesség, nincs munka. Nincs valódi szociális program. Nincs hatékony bűnmegelőzés és bűnüldözés. Sőt, ha már kulturális világsátor, alapvető kulturális élet sincs, sem többségi, sem kisebbségi. A többségi társadalom érdekeinek figyelembe vétele meg pláne nincs - de valójában a szóban forgó kisebbség valós érdekeiről sincs szó.

Mi van helyette? Cigány sátor! Mely nem tető alá hozza a cigánykérdés rendezését, hanem kirakatba helyezi azt. Ez nem sátor, hanem pavilon, melynek kizárólag arra jó, hogy az államvezetés cigány politikájának eredménytelenségére, pontosabban a felelősök tétlenségére felhívja a figyelmet. Mert népesedési program, oktatás, munka, közbiztonság és minden vonatkozó, szükséges intézkedés helyett ez a legfontosabb. Ez a legfontosabb?!

Ezért a cigány világsátor tervezete érthető módon irritálja a többségi társadalmat, függetlenül attól, hogy az valóban csupán egy töméntelen pénzbe kerülő kulturális intézmény, vagy annak megvalósulása kézzel fogható további problémákat fog hozni a városra, melyre rákényszerítik azt.

Az ellenérzést pedig csak fokozzák az államvezetés cigány politikájának azok a megdöbbentő lépései, melyek kapcsán joggal fogalmazódik meg a felelős vezetéssel szemben a hazaárulás vádja. Tudniillik a felzárkóztatás és esélyegyenlőség jegyében bokszolni tanítják, "honvédelemre" oktatják, és fegyveres harcra képzik a cigány fiatalokat. Lásd vonatkozó cikkünket!

Az emberek szemében a cigány sátor mindennek megjelenítője. Megtestesíti a nonszensz állapotokat, a negatív diszkriminációt, mely saját hazájában éri a magyart, és az államvezetés hazaárulásnak minősíthető hozzáállását.

A cigány sátor egyszerre merénylet a többségi nemzettel szemben, és a cigányság helyzetének megoldása helyett azok kigúnyolásának jelképe is!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Laci bácsi konyhai turpisságai !
  2013-05-26 00:37:00, vasárnap
 
  Laci bácsi konyhai turpisságai ...

- Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszúrkáljuk, nem "köpköd" sütés közben.

- Mikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is.
A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló!
A citrom levét kifacsarom, és jégkocka készítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea, limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó!

- Fasírozott készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az edényaljához, és az olaj is kevésbé habosodik.

- A sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.

- A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad. Ilyenkor nyers burgonya szeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány percre.

Fűszereket nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha faszénparázsra babérlevelet, rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás illatokat.

- A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre!

- Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb... teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz tőle!

- A bablevest rántás helyett úgy sűrítem, hogy a benne főtt zöldséget összeturmixolom. Így mindenki megeszi, finom és egészséges is!

- A szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az íze és az illata!

- A túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és nem maszatolós. Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

-Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.

- Kovászos uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé és egyben kiemelhető.

- A kávé zacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti kellemetlen szagokat.

- A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst, húzzunk el folyó csap víz alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.

- Befőttes üveget úgy is kifertőtleníthetünk, hogy félig megtöltjük vízzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.

- Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, sokkal több palacsinta süthető belőle.

- A főtt tészta nem áll össze, ha, mielőtt felforraljuk a vizet olajat teszünk bele, majd a kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk a főző léhez.

- A rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.

- Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet!

- Hogy a citrom kiadja az az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard!

- Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére!

- Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát!


folytatás 2. rész


-Sütibe való finomságok
Ha egy éjszakán át sós vízben áztatjuk a héjas diót, másnap úgy törhetjük fel, hogy épen marad a belseje.

-Mazsolához reszelt citrom, vagy naracshéját keverjük, és így tároljuk, jobban eláll és finomabb lesz az íze.


-Mire jó még a sütőpor?
Csempe- járó lap fuga közök tisztításához van egy új tippem! Sütőport vízzel elkeverni és fogkefével a fugára kenni, kicsit hagyni, amíg hat a szer és utána felmosni. Nagyon szépen fehérít.

-A sütőport elsősorban a függöny mosáshoz ajánlom, de minden fehér mosáshoz jó.
A mosópor mellé 2 zacskó sütőport kell belekeverni. Ettől minden gyönyörű hófehér lesz.

-Ha a frottír törölköző már 1-2 mosás után is keménnyé válik és dörzsöli a bőrödet, akkor mosás után be kell locsolni és átvasalni mind a két oldalát és utána jobb lesz, mint új korában! Nincs olyan öblítő, amitől olyan puha lenne!!

-Ha nincs otthon sütőpor, használjunk a sütemény tésztájához 40 %-os rumot:
2 evő kanál rum 1 tasak sütőport helyettesít, ráadásul gazdagabb ízt is ad a sütinek!

-Lisztfélék tárolása
Vásárolt lisztféléket, gabona pelyheket, rizst, tegyük egy-két napra a mélyhűtőbe, csak ezután helyezzük a tároló helyükre. Ha ekképpen járunk el, nagy valószínűséggel nem fog megbogarasodni.

-Zöldségvarázs
Ha egy finom vasárnapi ebéd után maradt burgonyapüré, ki ne dobjuk. Kiválóan felhasználható pogácsához vagy akár kroketthez is.

-A gombát - ha kénytelenek vagyunk egy-két napig tárolni - papírzacskóban tegyük a hűtő alsó polcára.

-A friss gombát ne áztassuk, tálba téve, váltott vízben mossuk. (Mosás után a gombát emeljük ki a vízből és ne a mosóvizet öntsük le róla!)

-Ha a kelbimbót közvetlenül tálalás előtt sózzuk, megőrzi friss zöld színét.

-Panírozás előtt a zöldségeket egy percig főzzük sós vízben, így sütés közben nem szívnak magukba sok olajat.

-Ha kissé megfonnyad a zöldségünk, áztassuk egy kanál ecettel elkevert hideg vízbe.

-Elvehetjük a karfiol kellemetlen szagát, ha főzés, párolás előtt sós vízzel leforrázzuk. Nem puffaszt, ha az első főző vizet leöntjük róla Ha a második főző vízbe pár csepp ecetet teszünk, megőrzi fehérségét.

-A kelkáposzta okozta puffadás is elkerülhető, ha az első főző vizet leöntjük róla.

-A káposzta szag is enyhíthető, ha egy kis fej vöröshagymát, vagy zellergumót teszünk a főzővízbe 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Az 50-es években ilyen volt az igazi nő !
  2013-05-24 20:51:20, péntek
 
  Az 50-es évek híres pin-up lányai még az egészséges női vonalakkal hódítottak, bár az illusztrációkon az ő idomaikból is rendesen lefaragtak...
Gil Elvgren egykori amerikai pin-up illusztrátor fotográfiák alapján készítette világhírű pin-up festményeit, alkotásai az 50-es évek amerikai nőideálját örökítették meg.
 
 
1 komment , kategória:  Érdekességek  
Technet-szubjektív: lehet-e élni tévé nélkül?
  2013-05-18 17:05:30, szombat
 
  Tíz-tizenöt éve, amikor valaki új lakásba költözött, az egyik legelső teendőnek számított megrendelni valamilyen kábeltévés szolgáltatást, és megnézni, "ki lehet-e trükközni az édzsbíót". Azóta minden megváltozott - igaz, épp mostanában kezdenek újra felbukkanni a már sokak által temetett villogó képernyők.
A televízió a tájékoztatás és a szórakoztatás világában egyaránt egy fontos mérföldkőnek számított. Egyszerre váltotta fel sokaknál a nyomtatott sajtót és a mozit, hiszen az információ és a szórakoztató tartalmak eléréséhez többé nem kellett elmozdulni a kanapéról, ráadásul a hírek, tudnivalók sem betűhalmaz, hanem "életszagúan" bemutatott mozgókép formájában jelentek meg. Sok évtizedig a "villódzó doboz" volt a média ura és a lakások nappalijának szent oltára - aztán jött az internet.
Persze a világháló sem azonnal rúgta a sarokba a tévét, hiszen eleinte még sem a sávszélesség, sem pedig a webes technológiák nem voltak alkalmasak minden téren versenyre kelni a filmekkel, híradókkal és egyéb megszokott adásokkal. Az elmúlt években viszont már egyre többfelől hallani olyan véleményeket, melyek szerint a tévé a múlt. Nézzük csak meg részletesebben, igaz-e ez az állítás, és igaz lesz-e pár év múlva is!

Ki a dobozzal: érvek a tévé ellen

Kezdjük először a televízió ellen szóló érvekkel. Amióta az internet sebessége, valamint a webes, számítógépes és mobil technológiák sokfunkcióssá válása megengedi, a klasszikus tévézésnél sokkal többet adhat az "informatikai tartalomfogyasztás". A leginkább egyértelmű előny természetesen az interaktivitás: a tévék esetében évtizedek alatt csak annyiba szólhattunk bele, hogy egy unalmas műsorról átkapcsolhattunk egy másik csatornára, az elhivatottabbak pedig próbálkozhattak betelefonálós műsorokban az irányítás rövid illúzióját magukévá tenni. Ezzel szemben az interneten mindenki maga dönti el, mit nézne: a sok milliárdnyi YouTube-videó egyikét? A már mindenfelé megtalálható ingyenes teljes filmeket? Esetleg valamilyen előfizetéses videótár kínálatát?
Elvben a hír- és információ-fogyasztás terén is győz az internet, hiszen a tévé egyoldalú közlései helyett itt is interaktívak lehetünk, a hírek mögé nézve tovább keresgélhetünk az érdekesebb témákban, ráadásul saját magunk hírszerkesztőivé válhatunk, átugorva az érdektelen tölteléket vagy épp a propagandát.

A számítógépeken ráadásul úgy válthatunk médiafogyasztásról valamilyen más tevékenységre, hogy fel sem kell állnunk a székből. Elég volt a filmből? Indítsunk el egy játékot, dolgozzunk Office-ban, levelezzünk, chateljünk úgy, hogy az eszköz mindenre ugyanaz marad - és a kényelem ugyebár nagy úr. Ha pedig megnézzük a mobil eszközök és az egyre gyorsabb mobil internet térhódítását, ugyanezt az élményt megkaphatjuk úgy is, hogy nem vagyunk az íróasztal elé szögezve, a hírolvasástól a filmnézésen és játékon át a munkáig mindent megtehetünk egy tableten vagy okostelefonon egy fa alatt fekve is. A fentiek alapján tehát jogosan kérdezhetnénk, hogy akkor minek ide a tévé?

De mi lesz Magdi anyussal?

Fontos kérdés persze, hogy ha nem tévét nézünk (itt nem csak a dobozt, hanem a szolgáltatást is beleértve), nem fog-e hiányozni a sok film és sorozat, amelyek az elmúlt évtizedekben meghatározták a hétköznap estéket? Itt még kicsit felemás a helyzet, legalábbis a hazai állapotok tekintetében. Ha ugyanis tévé(szolgáltatás) nélkül szeretnénk követni kedvenc sorozatainkat, vagy a legújabb filmeket, akkor nem sok igazán legális opciónk marad. Jön a jogvédők, szolgáltatók és tartalom-előállítók legnagyobb mumusa, a letöltés.

A jelenlegi jogi szabályozások szerint azonban ez egyelőre egyfajta ingoványos terület, vagy "vadkelet": a letöltés saját használatra nem illegális, bár természetesen folyamatosan halljuk a híreket razziákról és perekről. Ezek azonban a kalózkodás egyik, már szabályzott szankcióját támadják, mégpedig a letöltött anyagok továbbosztását, amely már valóban büntethető (szoftvereknél pedig ugyanezt úgy fogalmazzák meg, hogy az illegális használó szerez-e hasznot a letöltött szoftver segítségével).
Tehát - ismét hangsúlyozva, hogy ingoványos, sokfelől magyarázható elvről beszélünk - tévé-szolgáltatás nélkül is könnyen megtalálhatjuk azokat a forrásokat, ahonnan akár az amerikai sugárzást követő órákban, tökéletes minőségben beszerezhetők a sorozatok, dokumentumfilmek. Nyílt titok, hogy a fiatal magyar internetezők jelentős része folyamatosan követi a legnépszerűbb amerikai és angol sorozatokat, külön kis közösségek alakultak ki ráadásul a "háttériparra", például a feliratok fordítására és időzítésére. A legfurcsább talán az, hogy még hazai készítésű sorozatok és műsorok is folyamatosan szerepelnek a fájlcserélő oldalakon - itt nem a gyatra szinkron vagy a sugárzás időbeli késése miatt választják az interneten beszerezhető változatot, inkább a tízpercenként betolakodó reklámblokkokat szeretnék nélkülözni.

Mielőtt azonban a jóérzésű közönség botrányt kiáltana és ráeresztené a digitális kutyákat a gaz kalózokra, érdemes megnézni azokat az egyre gyakrabban megjelenő statisztikákat, amelyek szerint a nemzetközi színtéren a letöltögetés és a kapcsolódó új lehetőségek hogyan érintik a zeneipart, ebből könnyen következtethetünk a tévés mutációk közeljövőjére is. Érdekes módon ugyanis manapság már az a trend, hogy a (nyugati) letöltögetők néhány tucat illegálisan beszerzett lemez után valódi vagy internetes boltokban meg is vásárolják a nekik legjobban tetsző alkotásokat, a letöltött anyagok amolyan előzetesként kezdenek működni.

Másrészt pedig ott vannak a zenefogyasztás új módozatai: a nálunk még nem elérhető Spotify, de a már itthon is hiperolcsón használható Deezer is megmutatta, hogy a havi néhány dollárért bérelhető korlátlan zenehallgatás kezdi visszahozni a profitot a zenébe. Jó példa erre, hogy a Google is épp most jelentette be saját zene-bérlő szolgáltatását... Bevallom őszintén és töredelmesen, amióta Deezerre fizetek elő, nem nyúltam sem az évek során felgyűlt mp3-akhoz, sem a CD-imhez: csak megkeresem a kedvenc előadómat, lemezemet, vagy épp készítek egy mixet, és már hallgatom is - legálisan, olcsón és kényelmesen.

Hogy miért beszélek már két bekezdés óta a zenéről egy tévés cikkben? Nos, talán pont azért, mert hasonló módszer a tévék jövőjének egyik pillére is.

TV kettő pont nulla

A világ gazdaságilag és technológiailag boldogabbik szegleteiben már tévés és filmes szinten is elindult a zenében fent vázolt folyamat. A Netflix vagy a Hulu sikere miatt egyre többen terveznek olyan előfizetéses szolgáltatást, amelyben tévéműsort nézünk, de mégsem azt, hanem valami jobbat: interaktívabbat, akár reklámok nélkülit, ráadásul nem kell ráfizetni minden egyes epizódra a gatyánkat, hanem egy teljesen vállalható havidíjért válogathatunk a kínálatból bármit, bármikor.

A nagy nemzetközi szolgáltatókat itthonról sajnos még nem lehet használni (legfeljebb kitartó trükközéssel, de ezt hagyjuk is), ezért talán még sokan nem érzik az újfajta tévézésben rejlő lehetőségeket, de ahogy egyre intenzívebben terjeszkednek a jövő médiabirodalmai, átalakulhat a sorozatok, filmek kalózkodása is. Ismét szubjektív leszek: ahogy elérhetővé válik itthon is egy Deezerhez hasonló, de sorozatokkal, filmekkel operáló megoldás hasonló árszinten, nem kérdés, hogy előfizetek. Egyszerre kényelmes és legális - miért törődjek tehát onnantól a macerás letöltögetéssel?

Itt jön a tévék jövőjének második új pillére, méghozzá a multifunkciós készülékek, okostévék világa. Ezek a készülékek ugyanis már internetre csatlakozó, bármilyen tartalmat lejátszani képes, alkalmazásokkal, játékokkal felturbózott szórakoztató és információs központok, amelyek a fent vázolt előfizetéses szolgáltatásokkal együtt akár valóban kiválthatják a tévézés rég megszokott folyamatát.
Egy okostévé ugyanis amolyan "best of both worlds", tehát az internetes és tévés múlt előnyeit egybemosó megoldás. Nézhetünk rajta sorozatokat, filmeket, dokukat és hírműsorokat (de sokkal nagyobb választási lehetőség mellett, mint korábban), akár teljesen kihagyhatjuk az életünkből a reklámokat, interaktívabbá tehetjük a médiafogyasztást (ey tévés hírnek azonnal utánanézhetünk a weben vagy más hírszolgáltatók alkalmazásaiban). A filmeket megunva játszhatunk, levelezhetünk, kommunikálhatunk, és még mindig egyetlen eszközön, csak ez már nem a számítógépasztalon, hanem a nappaliban ül újra, mi pedig előtte, a kanapén.

Ehhez jön hozzá a "többkijelzős" megközelítés, a közeljövő egyik húzó-szlogenje, amikor telefon, tablet, notebook és tévé fonódik össze, egyikről tolhatjuk át a képet, adatot a másikra, a tévén elkezdett filmet a konyhában tableten folytathatjuk, az aktuális sorozat kiegészítő adatait böngészhetjük notebookon, és távirányítóvá változtathatjuk a mobilt.

Halott tehát a tévé? Magyarországról nézve, természetesen az internet-használó korosztály szemszögéből jelenleg valóban így tűnhet. Azonban az új technológiák és a globálissá váló friss szolgáltatás-típusok általánossá válása miatt a tévé újjászületik, körülbelül úgy, mint a hernyóból a lepke. Más lesz, több lesz, szebb lesz, csak győzzük kivárni.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 11255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 2785
  • e Hónap: 6681
  • e Év: 18718
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.