Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Otthon
  2009-04-17 17:11:40, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Egy lakás értelme
  2009-02-18 22:21:05, szerda
 
  Egy lakás értelme nem a bútorok, hanem az érzés, amely eltölti ott az embereket.

/Márai Sándor/
 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Tárgyaink karbantartása 2
  2009-01-14 09:11:12, szerda
 
  Becses bútoraink, tárgyaink karbantartása, javítása 2


A lakás esztétikus megjelenése szempontjából nem elég a berendezését képező tárgyakat jól összeválogatni és elhelyezni, legalább ennyire fontos a karbantartásuk, a keletkező hibák folyamatos kijavítása, restaurálása. Különösen igaz ez azokra az évek során felgyülemlő értékekre, amelyek akár tulajdonosuk egész "életművét" képviselhetik, ezért megfelelő állapotban tartásuk nem elhanyagolható feladat.

Bőr
A bőrrel bevont bútorok rendszeresen gondozást igényelnek.
- A sima, fényes bőrrel bevont felületről az egyszerű foltok hideg vízzel eltávolíthatók, a veszélyesebbnek tűnő szennyeződések mosószeres, meleg vizes szivaccsal tisztítandók.
- A hasított bőrt csak speciális gumikefével, vagy velúrral szabad kezelésbe venni, habtisztítóval soha ne próbálkozzunk.
- A nagyobb kiterjedésű foltokat - bármilyen bőrtípusról is legyen szó - töröljük le ronggyal, majd itassuk fel porózus szerkezetű papírral, ezután speciális bőrradírral radírozzuk át (az esetleges kontúrok idővel elhalványodnak).
- Alkohol-, vagy kólafoltok vizes szivaccsal tisztíthatók, olymódon, hogy a folt közepétől a szélek felé haladunk.

Tengerifű, banánlevél, nád és társaik
Egyre nagyobb szerephez jutnak a lakberendezésben a különféle, természetes szálakból font bútorok, szőnyegek, kosarak, ládák, ülő- és fekvőalkalmatosságok. Sokan nem tudják, hogyan tisztítsák őket.

Bútorok:
- Langyos vízbe öntsünk egy kevés szalmiákszeszt, majd rusztikusabb, erős anyag esetében gyökérkefével, gyengébb felületnél szivaccsal dörzsöljük át az egészet.

Fonott áruk:
- Langyos vízzel, szappannal és szivaccsal tisztítsuk meg a szennyeződésektől.

Morvai László nádazómester szerint a nádszövettel bevont bútorok nem igényelnek különösebb ápolást. "Az amúgy is szokásos nagytakarítások alkalmával portalanítsuk őket puha kefével. A kerti nádbútorok három-négyévenként kapjanak új, színtelen lakk védőréteget."

Porcelán
- Az értékesebb, esetleg javított porcelántárgyakat óvatosan, mindkét kezünkkel és sohasem a kényes pontoknál (fülek, elvékonyodó szélek stb.) megfogva tisztítsuk.
- A régi kínai porcelánt nem szabad szappanos vízzel mosni, helyette tisztítószerbe mártott pamuttal fényesítsük.
- A hagyományos borotvaecset ideális tisztítóalkalmatosság, ugyanis segítségével a legkisebb cirádából is kipucolható a szennyeződés.

Textilek, szőnyegek
- A lakástextíliákat évente kétszer mossuk ki, vagy adjuk vegytisztítóba.
- A meleg hónapokban kiporszívózva, összetekerve "pihentessük" a drága szőnyegeket a lakás valamely száraz, sötét helyiségében.
- Ha a függöny- és bútorhuzat mosható anyagból készül, szabás előtt be kell avatni.
- A nagy igénybevételnek kitett bútokra könnyen kezelhető anyagból készüljön a huzat.
- Az ülőbútorra ömlött vörösbort azonnal itassuk fel, majd hintsünk rá sót, és száradás után keféljük ki.
- A friss zsírfoltokra szórjunk hintő-, vagy krétaport, később porszívózzuk át a szennyezett területet.

Régi szőnyegek gondozása
- Az értékes, régi szőnyegeket a legjobb, ha profi tisztítóra bízzuk.
- A kevésbé értékes darabok házilag is kimoshatóak: ehhez hideg-, vagy langyos vizet használjunk, amibe kevés, jó minőségű mosószert teszünk.
- Száraz vegytisztítást soha sem szabad alkalmazni.
- Kiválóan portalaníthatók a szőnyegek, ha havat szórunk rájuk, majd lekeféljük azt.
- A régi szőnyegeket (ha csak nem nagyon rossz állapotúak) rendszeresen ki kell porolni.

Új szerepben
A régi szőnyegek gyűjtői jól tudják, hogy bár az egyes darabok értékének alakulásában azok állapota nagy szerepet játszik, sok esetben érdemes a sérültekkel is foglalkozni (kivételt képeznek a már érintésre foszlásnak induló, illetve a korábban áztatott vagy fehérített példányok).

- A sérült darabokat meg lehet erősíteni a visszájára varrt, tartást biztosító 2-3 cm széles szalaggal, s be lehet bélelni selyemmel.
- Viszonylag sokba kerül, de egy-egy különleges példány esetében érdemes szakemberrel kijavíttatni a hibás részeket.
- A gyenge állapotban lévő, de szép darabokat - a további strapától megkímélendő - akasszuk föl a falra, vagy használjuk asztal, dívány, ágy letakarására.
- A sérült szőnyegből kivágott, kisebb, de még jó állapotú maradványokból készíthetünk párnát, vagy akár - képként alkalmazva - be is keretezhetjük.

Folytatjuk

Forrás: Lakáskultúra.hu
 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Tárgyaink karbantartása 1
  2009-01-14 09:09:36, szerda
 
  Becses bútoraink, tárgyaink karbantartása, javítása 1


A lakás esztétikus megjelenése szempontjából nem elég a berendezését képező tárgyakat jól összeválogatni és elhelyezni, legalább ennyire fontos a karbantartásuk, a keletkező hibák folyamatos kijavítása, restaurálása. Különösen igaz ez azokra az évek során felgyülemlő értékekre, amelyek akár tulajdonosuk egész "életművét" képviselhetik, ezért megfelelő állapotban tartásuk nem elhanyagolható feladat.

Tekintettel arra, hogy még a legegyszerűbben berendezett lakásban is igen sok anyagféleséggel találjuk magunkat szemben, ez egyben azt is jelenti, hogy tárgyaink állagmegőrzése hasonlóan sokrétű és speciális odafigyelést igényel. A környezetünket alkotó bútorok, eszközök több csoportra oszlanak életkoruk alapján is: lehetnek köztük nagyon régi, antik tárgyak, amelyeket esetleg már jól-rosszul restauráltak, vagy éppen ellenkezőleg, minden korábbi odafigyelést nélkülöző "romosak" is. Azután itt vannak a modernek, a formatervezett darabok, az "újhullámosok", amelyek gyakran műanyagból készülnek; természetesen ezek karbantartása sokban különbözik a klasszikus elődökétől, s általában sokkal kevesebb törődést igényelnek. Gondoljunk csak a pamutból készült függönyökre, amelyeket speciális felületkezelésüknek köszönhetően nem kell vas alni, vagy a laminált bútorokra, amelyeket bátran lehet vízzel lemosni.

Hogyan bánjunk tárgyainkkal, mikor kell és érdemes szakemberhez, restaurátorhoz fordulni, miféle karbantartással kerülhetők el a nagyobb bajok? Meddig mehetünk el javításukban, tisztításukban anélkül, hogy valami jóvátehetetlen dolgot követnénk el, mennyit érdemes elsajátítani a "tolvajnyelvből" ahhoz, hogy a szakemberrel meg tudjuk értetni magunkat? Melyek azok a hagyományos ápolási praktikák, amelyeknél jobb azóta sem született, és milyen meglepetésekkel szolgál a korszerű vegyipar? Összeállításunkban ezekre kerestünk választ.

Valamennyi anyagféleségnek megvan a maga praktikája, amivel ápolását karbantartását sikerrel megoldhatjuk. Más kíván a fa, a réz a textil - összeállításunkban a legáltalánosabb matériákat vettük sorra.

Fa
A különféle felületkezelésű anyagokat különféle módon kell kezelni.
Olajozott, viaszolt, kezeletlen felület
-A kisebb szennyeződések nedves ronggyal eltávolíthatók.
-A foltokat, karcolásokat óvatosan dörzsöljük le smirglivel.
-Ezután az egész területet kenjük be méhviasszal, vagy olajjal.
- A deformálódott pontokra tegyünk nedves rongyot, amit ezután 30 másodpercig egy vasalóval hevítsünk.

Lakkozott, furnérozott felület
- Karcolások esetén a sérült részt politúrba mártott ecsettel kenjük át.

Ember Erzsébet restaurátor, a bútorok specialistája a házilagos javítást kizárólag azoknak javasolja, akik megfelelő szakmai és stílusismeretekkel rendelkeznek: "A szerkezeti elmozdulásokat házilag főzött enyvvel javítsuk ki, úgy, hogy a felületet előzőleg alaposan megtisztítjuk a beszáradt, régi ragasztótól és más szennyeződésektől. Soha nem szabad szöggel, vagy csavarral rögzíteni, mert a fémrészek a levegő páratartamának következtében megrozsdásodnak és a bútor esztétikai megjelenését zavaró hibák keletkeznek. Az antik bútorokat ápoljuk puha törlőkendővel és méhviasz alapú krémmel, kerüljük a nedves, vegyszeres kezelést. A méhviasz (évente egyszer-kétszer alkalmazva) remekül használható a bútorok állagának megóvásához, de csak jó minőségű anyagot válasszunk. A bútort óvjuk mindenfajta nedvességtől (szivárgó cserép, virágváza), magas páratartalomtól, sugárzó hőhatástól (kályha, napsugárzás). A felületre került sarat száradás után száraz kefével, ecsettel, fogkefével távolíthatjuk el."

Tippek
- A fára ragadt rágógumira helyezzünk jégkockát, megkeményedés után könnyedén leválik;
- A fára keményedett viaszfoltra helyezzünk konyhai törlőpapírt és forrósítsuk vasalóval.
- Forró víz fölött olvasszunk meg 57 gramm méhviaszt, keverjük össze 140 ml terpentinnel, két evőkanál lenolajjal és két evőkanál cédrusolajjal. Az így kapott keverék kiváló bútorápoló.
- Három egységnyi olívaolajt, egy egységnyi fehér ecetet, két egységnyi növényi olajt és egy egységnyi citromlevet vegyítsünk össze, majd dörzsöljük át vele a fa felületeket.
- Majonézzel átitatott puha ronggyal kenjük át a bútort.

Műanyagok
A műanyagból készült tárgyak felületén keletkező karcolások jól kezelhetők fogkrémmel. A repedéseket kenjük be fogpasztával, majd száradás után, puha ronggyal dörzsöljük át az egészet.

Fémek
Réz:A rézből készült tárgyainkat a leghatásosabban só és ecet keverékével tisztíthatjuk.

Ezüst: Nem különösebben sérülékeny, a belőle készült tárgyak mégis gondos ápolást igényelnek. Lassan oxidálódik, kivéve, ha nedves helyen tárolják. Tisztítására bármelyik jó minőségű ápolószer alkalmas. A díszes, cizellált felület mélyedéseiben összegyűlő szennyeződést a legkönnyebben fogkefével lehet eltávolítani. Az ezüst evőeszközöket meleg, szappanos vízben tanácsos elmosni, majd egy puha ronggyal szárazra törölgetni. A mosogatógépben az ezüsttárgyak - az adalékanyagok hatására - elvesztik ragyogásukat, tompák és fénytelenek lesznek.

Folytatjuk

Forrás: Lakáskultúra.hu
 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Nappali szoba
  2008-12-17 15:07:40, szerda
 
  Lakásunkban központi helyet foglal el a nappali szoba, mivel itt töltjük szabadidőnk legnagyobb részét. Nagyon sok funkciója lehet, a lakberendezők a lakás aktív zónájának nevezik. A nappali szobában nagyon sok tevékenységet folytathatunk. A pihenést, TV nézést, zenehallgatást, szórakozást, a család együttlétét szolgálja, itt fogadjuk a vendégeinket is, a helyiség egy részében étkező - ill. dolgozósarkot alakíthatunk ki, de sok esetben alvás céljára is funkcionálhat.

Általában ez a helyiség a legnagyobb a lakásban, használatának célját azonban a lakás nagysága, helyiségeinek száma határozza meg. Ha a szobának több funkciója is van, érdemes a teret részekre osztani. Figyeljünk oda, hogy jól elkülönítsük a különböző tevékenységekre szolgáló területeket, és emellett biztosítsuk a jó közlekedést is.

Mivel a nappali szoba a társasági élet központja fontos, hogy könnyen megközelíthető legyen. Ha a vendégeinket is itt fogadjuk jó, ha az előtérből nyílik a szoba, hogy ne kelljen átvonulni az egész lakáson. Ne nyíljon a nappaliból több ajtó, mivel így a bútorozása nagyon nehéz, viszont legyenek nagy ablakok, hogy a helyiség világos legyen. Fontos a szép kilátás. Ha kertes házunk van tavasztól-őszig a terasszal összekapcsolhatjuk a nappalit, így megnövelhetjük a szoba nagyságát. Használjuk ki a belső tér adottságait is, így pl. a beugrókat, a boltíveket, lépcsők alatti tereket, falfülkéket stb.

A bútorozásnál sok szempontot kell figyelembe vennünk. Természetesen azt, hogy milyen funkciója van a nappalinak, hány személy használja a helyiséget, mit és mennyi holmit tárolunk benne, ennek megfelelően milyen és mennyi tároló helyre van szükségünk. A szobának melyik része lesz a központi hely, kell-e benne elhelyezni dolgozósarkot, szolgál-e gyerekek állandó tartózkodási helyéül, és nem utolsósorban fontos tudnunk, hogy milyen és mennyi szórakoztató elektronikát kívánunk telepíteni a nappali szobába. Ezekhez természetesen szükséges vezetékek, kapcsolók dugaljak megtervezése és kiépítése.

Színválasztásnál befolyásoló tényező a szoba fekvése, tájolása. A tompább, szürkébb világítás nem jó kék szobához, de ha a szobánkban fényár van a hidegebb színek is nagyon jól érvényesülnek.

A bútor megválasztásánál a kényelem ugyanolyan fontos, mint az esztétikum. Ötvözzük az elegáns és praktikus megoldásokat. A bútorok elhelyezése döntő fontosságú a helyiség használhatóságánál. A tárgyak oda kerüljenek, ahol a legjobban érvényesülnek, csoportosítsuk a tevékenységek középpontjába.

A nappali szoba pihenésre, kikapcsolódásra szolgál, ezért elsősorban kényelmes ülőalkalmatosságra van szükségünk. A két- ill. háromszemélyes ülőgarnitúra a legpraktikusabb, fotelokkal, székekkel, kis puffokkal és ülőpárnákkal kiegészítve. Ha a család szeret beszélgetni és nem elsősorban TV nézéssel tölti az idejét, helyezheti körbe az ülőgarnitúrát. Fontos, hogy a bútorok között tudjunk kényelmesen közlekedni és legalább 60 cm távolságra helyezzük el egymástól az egyes darabokat. Az ülőgarnitúrát tehetjük egymással szemben, szétszórva a szobában. Erre szabályokat felállítani nem lehet, ez egyéni ízléstől ill. használatának céljától függ, de mindenképpen világos helyen és ablakhoz közel álljon.

Az ülőgarnitúra stílusát, formáját a lakás stílusához igazítsuk. Nem elhanyagolható szempont a megfelelő huzat kiválasztásánál az sem, mennyire van igénybevéve a bútor. Ha gyerekek is használják, netán kedvenc állatunkat is felengedjük a garnitúrára - az legyen nagy kopásállóságú és jól tisztítható.

Ha a fekvőhelyet is a nappaliban kell kialakítanunk és van elég helyünk erre a célra jobb, ha un. heverőt teszünk a szoba egy félreeső részébe, mivel a kihúzható kanapék nem elég kényelmesek állandó használatra. A heverőre nappal borítsunk egy szép, színes takarót, vagy a lakótértől térelválasztó fallal, esetleg paravánnal határoljuk el. A fekhelyet díszpárnákkal tehetjük kényelmessé és mutatóssá. Ha a szoba kicsi, használjunk kinyitható asztalt, összecsukható székeket, hogy ezeket eltehessük, ha nincs rá szükségünk (praktikus az egymás alá csúsztatható úgynevezett zaccasztal garnitúrák).

A dohányzóasztalon kívül legyen néhány szervizasztal a garnitúra körül. Egyéb asztalokat is felhasználhatunk a szoba különböző részeiben, pl. telefonasztalt, az olvasósarokban kis asztalkát, italok, szobanövények tárolására szolgáló asztalkát, kártyaasztalt stb. Ezek legyenek könnyűek, de ne boruljanak fel könnyen. Az amerikai konyhás nappaliban általában az étkezőasztal körül 'zajlik az élet', ennek több funkciója is lehet - ezért legyen elég nagy, variálható, megnagyobbítható.

A könyvek, dísztárgyak, kazetták, italok, poharak számára polcokra, szekrényekre van szükségünk. Az un. szekrénysor, melyben ruhaneműt is tároltunk ma már nem divat. Praktikusak és nagyon szépek a különböző méretű üveges vitrinek, melyeket belülről megvilágíthatunk. Ezekben tárolhatjuk az üvegtárgyakat, porcelánokat, féltett kincseinket. A különböző magasságú nyitott és a zárt polcok a legalkalmasabbak a tárolásra. A nyitott polcok látványát előre tervezzük meg. A könyvsorokat tagoljuk egy-egy váza friss virággal, órával, fényképpel.

Szépek az alacsony, szellős polcok, melyek körben futhatnak a fal mellett. Általában az elektromos berendezéseket is ezekben helyezzük el, de rakhatjuk könnyen mozdítható, görgős asztalra vagy TV állványra is. Előre tervezzük meg pontos helyüket, figyeljünk az akusztikára, a vételi viszonyokra, - mert nagyon fontos a jó hangzás ill. a látvány. Gondoskodjunk megfelelő dugaszlóaljzatról, a TV-t az antennával összekötő kábel hosszáról, a HI-FI berendezés és a hangszórók közti jelentős távolságról. Nem szép látvány a szobában a kusza vezetékek összegabalyodott halmaza.

Ha dolgozószobaként is használjuk a nappalit - a bútorozásnál figyeljünk oda, hogy a stílusok harmonizáljanak egymással. Az íróasztal a székkel ill. az irattartó polcok ne legyenek túl irodaszerűek. Legyen a dolgozósarok a szobának egy kevésbé zajos részében vagy szeparáljuk el könyvespolccal, magas növényekkel, esetleg egy válaszfallal. Figyeljünk oda, hogy természetes fényt kapjunk munka közben.

A nappali szobát ünnepélyessé és nagyon hangulatossá teszi a kandalló. Automatikusan meghatározza a szoba jellegét, hiszen az ülőgarnitúrát köré csoportosítjuk és itt töltjük télen estéinket a tűz ropogása mellett. Ha azt akarjuk, hogy nyáron is megtartsa központi szerepét, díszítsük a párkányát. Tehetünk rá családi fotókat, egy-egy gyertyatartót, friss vágott virágot szép vázában. Fölé tehetünk nagy tükröt és a falra kisebb méretű képeket.

Egy-egy különleges bútordarab, különböző dísztárgyak teszik egyedi hangulatúvá a nappali szobánkat. Figyeljünk oda azonban, hogy ne vigyük túlzásba a díszítést. Ha ízlésesen, gondosan odafigyelve rendezzük el a kiegészítőket - harmóniát teremtenek a szobában. A festmények, szobrocskák, tükrök, díszpárnák, vázák, lámpák, gyertyák, régiségek stb. gondoskodnak a bútorokon és a textileken kívül a hangulatról. A zöld szobanövények, színes élővirágok visznek életet a nappaliba. Úgy csoportosítsuk őket, hogy a lehető legjobban érvényesüljenek. (Ügyeljünk a kaspók színére, stílusára is.)

A nappaliban a padlózat határozza meg leginkább a környezetet. Itt használjunk nemes, exkluzív burkolatokat. Hideg burkolatként a márvány, gránit, mázas kerámia ajánlott, - melegburkolatként svédpadlót, hajópadlót vagy padlószőnyeget rakjunk fel. Ebben a helyiségben legyen szép felületű, színű és mintájú burkolat. Azonban, ha ez színes figyeljünk, mert ez döntően meghatározza a szoba küllemét. A kiegészítő darabok és a párnázott bútorok színe álljon összhangban a padlózattal. A kőburkolatok könnyen tisztán tarthatóak, de hidegek - ezért legalább az ülőgarnitúra alá rakjunk szőnyeget.

A falakat festhetjük - lehet márványutánzatú, antikolt. Fröcskölt, textillel hengerelt. Tapétázhatjuk, rakhatunk faburkolatot, követ vagy téglát. Ügyeljünk arra, hogy a falfelületek és a berendezés stílusban harmonizáljanak. Ugyanez elmondható az ajtókról és a rajta lévő szerelvényekről is, (úgy, mint pánt, kilincs, kilincscím).

A textilek - függönyök, szőnyegek teszik igazán családiassá és meleggé nappali szobánkat. Színükkel, anyaguk nehézségével ill. lágyságával, redőzésük bőségével, felfüggesztésük módjával tehetjük jellegzetessé a szoba stílusát. Játszhatunk a mintákkal, befolyásolhatjuk a tér nagyságát. A függönyök anyagából készíthetünk bútor- ill. párnahuzatokat, terítőket stb. A szőnyeg nagyon fontos darabja a szobának, hiszen színével, mintájával, méretével, puhaságával tovább gazdagítja a szoba képét. A szőnyeggel kiemelhetünk és még hangsúlyozottabbá tehetünk egy-egy bútorcsoportot. Elkülöníthetjük vele a különböző funkciókat. Persze itt is figyeljünk a kicsi - és nagy mintákra, világos ill. sötét színekre - melyek döntően befolyásoló tényezők.

A világításnak különösen fontos szerepe van, mivel időnk nagyobb részét főleg délután és este töltjük a szobában. A mesterséges megvilágításnak sokféle módja van. Szükségünk van általános és hangulatvilágításra is. A mennyezetről függő lámpa szórt fényt ad és bevilágítja az egész szobát. Irányított fénnyel kiemelhetünk, megvilágíthatunk fontos részeket, tárgyakat a szobában - festményeket, akváriumot, vitrineket. Rejtett világítást alkalmazhatunk a plafonon. Halogénlámpákkal, színes égőkkel felhívhatjuk a figyelmet egy- egy növénycsoportra. A túl magas nappali szobák aránytalansága különféle álmennyezetek beépítésével korrigálhatók, melybe energiatakarékos halogénlámpákat süllyeszthetünk a tér általános megvilágítás céljára, de ugyanígy elrejthetünk benne függönykarnisokat vagy a légkondicionálás gépészeti berendezéseit is.

Végezetül felhívjuk figyelmüket, hogy aki önmaga próbálja nappali szobáját berendezni, segítséget és útmutatást fog találni a már megjelent írásainkban. Amennyiben mégis megakadnak, kérje lakberendezőink segítségét.


Fazekas Marietta

 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Az ősz színei a lakásban
  2008-10-15 18:54:01, szerda
 
  Sok művészt ihletett már az ősz gazdagsága, színei csendélet megfestésére. A szép szőlő, színes gyümölcsök valóban festeni valók. Az ősz azonban ennél sokkal bőkezűbb.

A természetben és a kertben is bőséggel találunk szép színes lombot, terméseket, amelyek színükkel, formájukkal elkápráztatják a rácsodálkozót.

Erdei sétánkról, de a kertből is vihetünk a lakásba vadrózsatermést - csipkebogyót, a kecskerágó színes papsapka termését, a lampionvirág puffadt tokjait, a japánbirs illatos sárga termését, díszalmát, galagonyát, az örökzöld magyal élénkpiros terméses ágát, a hóbogyó fehér, a fagyal fekete termésfürtjeit, a tűztövis sárga-vörös terméses ágait, a díszberkenyék narancsvörös termés fürtjeit, a madárbirs vörös termésfüzéres ágait. Különleges formájú dísztököt is begyűjthetünk.

Az ágakat-gallyakat vázába, laza csokorba állítsuk. Vízbe téve tartósabbak. Gyümölcsökből, termésekből lapos tálban, kis kosárban készíthetünk mutatós kompozíciót. A termések alá-közé színes leveleket téve szebb lesz az összeállítás.

A törökmogyoró bozontos kupacslevelei, tölgy- és bükkmakk, vadgesztenye, fenyőtoboz, az ecetszömörce barna-vörös szőrös terméságazata, a vad iszalag hólabda-szerű szőrös termései, a lepényfa (gledicsia) csavarodott, nagy, barna-vörös hüvelytermése, a szivarfa hosszú toktermése ugyancsak mutatósak lehetnek a színes lombok, húsos termések között. A terméskompozíciókat kiegészíthetjük szárított virágokkal is.

A húsos termések lakásban, száraz meleg levegőn hamar elveszítik fényüket, színüket megráncosodnak, összeszáradnak. Ezt a folyamatot késleltethetjük, ha a friss gyümölcs szikkadt felületére leheletvékony lakkréteget fújunk, ami gátolja a párologtatást, így tartósabb lesz.

Buzás László

Forrás : Nana.hu

 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
Trükközzön a csempével!
  2008-09-26 22:39:32, péntek
 
  5 tipp felújítóknak

1. Egymás melletti helységek csempézéséhez ugyannak a burkolatcsaládnak a lapjait érdemes használni. Ha csak színben vagy méretben variál, a látvány egységesebb lesz, a teret tágasabbnak érezzük, vagyis szellősebbnek, nagyvonalúbbnak ható lakótér alakítható ki. Egymásból nyíló vagy egyterű helyiségekben a sötét-világos vagy fényes-matt csempék kontrasztjával jelezhetjük az eltérő funkciókat (pl. nappali / étkező / konyha, vagy a fürdőszobában zuhanyzó / wc blokk).

2. Bordűrrel nem csak egyszerűen egy "csíkot húzhatunk" a csempézett fal tetejére, vagy deréktájon! Ráirányíthatjuk vele a figyelmet a tükörre, de keretbe foglalhatjuk vele a mosdó részt is. Ha épített pult kerül a fürdőszobába, annak éleit is díszíthetjük bordűrrel, vagy kifejezetten erre a célra gyártott "csempecsíkkal". Gondolkodhatunk függőleges vagy vízszintes bordűrcsíkon is. Megtehetjük ugyanezt úgy is, ha a csempecsaládból egy eltérő színárnyalatú alap csempét használunk.

3. Fürdőszoba tervezésekor döntsük el, hogy fali vagy álló tükröt szeretnénk-e. Figyeljünk az elhelyezésekor arra, hogy mit fogunk benne látni. Nehogy egy bojler képe fogadjon a tükörben a fürdőszobába belépve! Mindenki tudja, hogy tükörrel tágíthatjuk a teret. Nagy tükörrel nagyon. Íme!

Háromféle élmegmunkálás közül választhatunk: vágás, csiszolás, fazettázás.
Mit jelentenek ezek?
- A vágott tükröket általában közvetlenül a csempe közé teszik be. A burkolás során kihagyják a helyét, bordűrrel foglalják keretbe.
- A csiszolt élű tükrök szinte teljesen úgy néznek ki mint a vágottak, csak a szélek nem élesek.
- A fazettázott tükör olyan hatást kelt, mintha saját anyagából lenne körbekeretezve. A két utóbbi típust akár burkolás után is ráérünk felragasztani.

4. Épített pult kialakításán gondolkodik? Egyaránt lehet a fürdőszoba, vagy a konyha-étkező meghatározó látványeleme. Megtöri a hagyományos "egysíkú" burkolást.

5. Csempelerakási kombinációk gondos megtervezésével plusz költségek és dísztárgyak nélkül is egyedivé és látványossá varázsolhatjuk lakásunkat!


További csempe-trükkök sok képpel: www.csempefutar.hu
 
 
0 komment , kategória:  LakHATÁS  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 22
  • e Hét: 246
  • e Hónap: 950
  • e Év: 950
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.