Belépés
relisisi.blog.xfree.hu
"A szeretet,amely veget er,csak a szeretet arnyeka. Az igazi szeretet kezdet es veg nelkuli." /Hazrat Inayat Khan/ Braun Annamaria
1957.10.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Szurokfű, avagy oregano....
  2012-11-18 13:53:48, vasárnap
 
  Szurokfű, avagy oregano....

Az oregánó a természet antibiotikuma,baktériumölő hatása a penicillinével vetekszik.

Enyhíti a megfázásos,influenzás tüneteket, tisztítja a légutakat, csillapítja a köhögést.De enyhíti az orrmelléküreg gyulladást és a tüdőgyulladást is, eltünteti a szemölcsöket valamint a fejbőrről a korpát, segít ízületi fájdalmak esetén, és még az idegeket is nyugtatja.

A Science Daily online tudományos magazin híradása szerint az oregánó olaj relatíve kis dózisban is hatékony a staphylococcus nemzetség baktériumai ellen is, hatásossága a penicillin baktériumölő
képességeivel hasonlatos.
A staphylococcus jelentős szerepet játszik kórházi járványok kialakulásában, és a baktériumcsoport ma már jó pár antibiotikumra rezisztens.

Az aromaterápiával a párizsi Orvostudományi Egyetemen a hetvenes évektől foglalkozó Paul Belaiche professzor számos kísérlete igazolta az oregánó olaj hatásosságát. A szer gyakori, alattomos baktériumcsoportokkal szemben is hatékonynak bizonyult: laboratóriumi körülmények között az oregánó olaj például elpusztította apneumococcus baktériumok 96 százalékát, valamint a neisseria, a proteus és a staphylococcus baktériumoknak 92 százalékát.
A pneomococcus komoly fertőzéseket, így agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást, fülfertőzéseket, továbbá arcüreggyulladást okozó baktérium. A neisseria fajok közé tartozik például a nemi betegség okozó neisseria gonorrhoeae baktérium, valamint a neisseria meningitidis, más néven memingococcus, amely szintén súlyos fertőzéseket, például agyhártyagyulladást, vérmérgezést okozó parazita.
A proteus baktériumok bélfertőzéseket okoznak, a staphylococcus baktériumok pedig az akut hányással járó, csoportos ételmérgezésekért is felelősek.

Az oregánó olaj továbbá elpusztította a streptococcus baktériumok 83 százalékát és az enterococcus 78 százalékát is. A streptococcus egyes fajtái felelősek az akut torokgyulladásért, az enterococcus baktériumok pedig szerepet játszhatnak húgyúti fertőzésekben,sebek elfertőződésében, de még az anorexiával is kapcsolatba hozzák.

Belaiche professzor kísérletei azt is igazolták, hogy az oregánó olaj hatásos a candida baktériumok ellen is (78 százalékukat pusztította el), valamint a tüdőfertőzésekért felelős klebsiella baktériumok ellen (szintén 78 százalékukat ölte meg).

Egy mexikói kutatás a súlyos hasmenéssel járó giardiás fertőzések esetén találta hatásosnak az oregánó olajat, és egy amerikai kutatás pedig nagyon előnyös antibakteriális tulajdonságaira
hívja fel a figyelmet az olyan népszerű parazitákkal szemben, mint a staphylococcus, az E. coli, és listeria.
Végül egy brit kutatás 25 különböző baktériummal szemben mutatta ki az oregánó olaj baktériumölő
képességét.

A természet tehát egy különleges antibiotikummal ajándékozta meg az emberiséget - igazán megérdemli a helyét a házi patikában.

Sokan inkább fűszerként ismerjük
A szárított oregánó vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna leginkább az olasz konyha
ételeinek fűszereként ismert . Hatásában és aromájában leginkább majoránnára és a kakukkfűre hasonlít.
Bab-, paradicsom-, hús- és halételek ízesítésére használják.

Teaként elsősorban köhögéscsillapításra, nátha ellen használják. Remek meghűlés elleni
izzasztó teakeverék a következő: 1-1 csomag oregánó, bodzavirág, hársvirág, kamillavirág, majoránna keverékéből 2-3 evőkanálnyit adunk egy liter vízhez. 1-2 perces forralással főzetet készítünk, finom szűrön átszűrjük, melyből napjában többször melegen iszogatunk. Az
élet gyógyfüve!

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere.
A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Kurkuma
  2008-09-24 14:11:37, szerda
 
  Kurkuma


A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gyógynövény. Angol neve: turmeric, míg a magyar népies neve: kurkunna gyökér, indiai sáfrány.

Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.

A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzse, és gumója (Curcumae rhizoma) a méregmentes, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Kóladió
  2008-09-24 13:58:54, szerda
 
  Kóladió

A kóladió a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a mályvavirágúak (Malvales) rendjébe és a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj.


Előfordulásuk
A Cola vera és Cola acuminata fa Afrika nyugati és középső részén honos. Nyugat-Afrikában, Madagaszkár szigetén, továbbá Mexikóban és Kolumbiában termesztik. Európában már az 1500-as évek végén ismerték, de 1885 óta lett közismertté. A trópusokon termő fa, így másutt csupán üvegházakban fordul elő.


Megjelenésük
Az örökzöld fák magassága eléri a 6-10 métert, nagyméretű levelei hosszúkás tojásdad alakúak. Virágai sárgák piros erezettel, öt tüszőből álló csoportos termése van.


Gyógyhatása
Hatása jórészt magas koffeintartalmával magyarázható amely serkenti a központi idegrendszer működését, elősegíti az éberséget és a szellemi élénkséget. Enyhe vérnyomásemelő, koszorúértágító hatású, növeli a szívfrekvenciát és a légzésszámot. Gyenge vízhajtó, és segíti a zsírok lebontását. A hozzászokás miatt fokozatosan emelni kell az adagot, ha továbbra is azonos hatást kíván elérni. Álmatlanságot okoz. A kóladió magjának élettani hatása ugyanakkor nem egyszerűsíthető le a koffeinre, amelynek hatását a tanninok nagyban befolyásolják.
 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Majoránna
  2008-03-18 14:07:30, kedd
 
  -----Majoránna-----
/ Majorana hortensis /


"A gyomor-, bél- és epebántalmak növénye"


Népies neve:
=pecsenyevirág, majoranna=


A növény leírása:

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik, mediterrán vidékeken őshonos, nálunk termesztett egyéves fűszernövény. Íze kellemes.


Hogyan gyűjtsük?

A növény évente kétszer aratható, virágos leveles szárát július-augusztus folyamán gyűjtik.


Mi van benne?

A növény föld feletti virágos, leveles szárát hasznosítják gyógyászati célokra. Illóolajat (szabinént), cserzőanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.


Mire jó?

A gyomor-, bél- és epebántalmak enyhítésére kiválóan alkalmas.

Az illóolajok görcsoldó, szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és nyákoldó hatása jól ismert. Meghűlés idején az orrdugulást megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kenjük.

A majoránna kivonatát és illóolaját kenőcs és bedörzsölőszer formájában reumás fájdalmak enyhítésére alkalmazzák.


Hogyan használjuk?

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 1 teáskanálnyi szárított majoránnát, és 3 perc elteltével szűrjük le. A növényből készült tea szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

Kenőcs: 4 teáskanálnyi porított majoránnát 2 evőkanál borpárlattal öntsünk le, és lefedve hagyjuk állni egy órát, majd adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, és az egészet melegítsük fel vízfürdő fölött, állandó kevergetés közben, mintegy 10 percig. A kenőcsöt át kell szűrni mullpólyán, majd zárjuk jól zárható tégelybe. Kihűlve használható. Hűtőszekrényben tároljuk, és 3-4 hetente készítsünk új kenőcsöt. A náthás kisgyerek orra környékét bekenve csökkenthetjük az orrdugulást.

Olaj: Apróra vágunk 3-4 evőkanál friss majoránnát, és összekeverjük 100 ml olajjal. Meleg helyen egy hónapig érleljük, majd szűrjük le és töltsük sötét, légmentesen zárható üvegbe.

Felfúvódásnál a köldök feletti részt kell bedörzsölni egy kis majoránna olajjal, és 15-20 perc múlva megszűnik a puffadás.

Fűszerként: A növény szárított, morzsolt levele és virágzata képezi a fűszert. Sültek, főzelékek, levesek, pástétomok, saláták ízesítésére használják.



Jó tudni!

Ha huzamosabb ideig, 2-3 hétig napi rendszerességgel fogyasztunk majoránnateát, az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat.

Bár a majoránnafű csak csekély mennyiségben tartalmaz fenol-glikozidokat, hosszú távú alkalmazása nem javallott.

Egyes források szerint a kisgyermekek náthájának kezelésére használt majoránnakenőcs a bőr depigmentációját - bőrfesték-hiányt - idézheti elő.


Erdekesseg

Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek.
Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.






 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Borsikafű
  2008-03-18 14:02:32, kedd
 
  ------Borsikafű----
/Satureja hortensis /


"Teáját alacsony vérnyomás ellen fogyasztják"
Népies neve:
=borsfű, hurkafű, pereszlény =

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, hazánkban termesztett, egyéves növény. A 20-50 cm magas növénykénekapró, hosszúkás, illatos levelei vannak.


Hogyan gyűjtsük?

A növény virágos, leveles hajtását gyűjtik gyógyászati célokra. Egész nyáron virágzik. Kiskertben könnyen termeszthető.


Mi van benne?

A növény illóolajat (karvakrolt, cimolt, limonént), cseranyagot tartalmaz.


Mire jó?

Teája bizonyítottan jó étvágytalanság, felfúvódás, bélhurut, köhögés, torokgyulladás esetén; köptető és toroköblögető szer. Alacsony vérnyomásúaknak is ajánlott.


Hogyan használjuk?

Tea: Két teáskanálnyi szárított borsikafüvet forrázzunk le 1 csészényi forró vízzel, majd 5 perc után szűrjük le. Felfúvódás, bélhurut, köhögés, valamint alacsony vérnyomás esetén ajánlott.

Fűszerként: Morzsolt levelét hasznosítják fűszerként, főleg főzelékek, babételek, káposztafélék, saláták, húsételek ízesítésére.



Jó tudni!

Csak kevés ideig főzzük az étellel, mert erős ízétől keserű lehet az étel!




 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Fekete retek
  2008-03-17 08:17:02, hétfő
 
  ------Fekete retek-----

"Megfázás ellen kiváló hatású"

Népies neve: kerti retek
A növény leírása:A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. Közismert zöldség, ami konyhakertekben is jól termeszthető.

Hogyan gyűjtsük?

A fekete retek gyógyító hatását ősidők óta ismerik.
Már az ókori egyiptomiak is nagy becsben tartották. Egyes források szerint a piramist építő rabszolgákat retekkel etették, hogy erőre kapjanak tőle.
A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták.
A retek csípős lesz, ha megöregszik, azaz nem veszik ki a földből időben.

Termeszthető konyhakertben, de piacokon, zöldségboltokban is megtalálható.

Mi van benne?

A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok és a C-vitamin.

Mire jó?

A fekete retek közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Enyhe májvédő hatású.

Reteklé kúra: A megmosott és megtisztított retket préseljük ki léfacsaró edényben. Májtisztítás céljából alkalmazzuk legalább hat héten keresztül.

Konyhai alkalmazás: Fogyasszunk hetente fekete retket, így elkerülhetjük az epebántalmakat.

Fontos!

Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!

Forrás: www.hazipatika.com


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Fekete mustár
  2008-03-17 08:15:23, hétfő
 
  -----Fekete mustár-----


Latin neve: Brassica nigra

"Vérkeringést serkentő gyógynövény"
Népies neve: barna mustár, francia mustár

A növény leírása: A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves növény. Szára akár az egy méteres magasságot is elérheti. Hazánkban a magjáért termesztik. Júniusban virágzik, termése pedig július-augusztusban érik.

Hogyan gyűjtsük?

Gyógyászati célokra a növény magját használják, amelynek szedési ideje augusztusra esik.

Mi van benne?

A növényi drog szinigrin glükozinolátot tartalmaz, melyből mirozináz enzim hatására sejtsérüléskor erős illatú allil-mustárolaj képződik. A magban még nyálka, zsíros olaj is megtalálható.

Mire jó?

Erős bőrvörösítő, vérkeringést serkentő tulajdonsággal rendelkezik. Az illó mustárolajat szeszes oldatban vagy kenőcsökben bedörzsölő szerként reumás fájdalmak, lumbágó és isiász kezelésére használják Ismert étvágyjavító hatása. Antibakteriális hatással is rendelkezik.

Hogyan használjuk?

Borogatás: Reumás bántalmak esetén a megőrölt fekete mustár magvakat borogatásként ajánlják.

Fontos!

Éréskor a magja könnyen kipereg.

Forrás: www.hazipatika.com

 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Articsóka
  2008-03-17 08:13:15, hétfő
 
  ------Articsóka, kerti------


A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. A Földközi-tenger mellékén honos, évelő növény. Hazánkban kerti dísznövényként is kedvelik.

Hogyan gyűjtsük?

Az első évben csak fonáklemezű tőleveleket fejleszt, a második évben fejlődnek ki a szárak.

A hazai gyógynövényboltokban, piacokon beszerezhető.

Mi van benne?

Gyógyászati célokra a növény alsó leveleit alkalmazzák, melyek a feldolgozás során keletkező klorogénsavat, cinarint tartalmaz, valamint megtalálhatók benne flavonoidok, szeszkviterpén laktonok is.

Mire jó?

A növény leveléből készített tea fogyasztása epe- és májbántalmak esetén ajánlott. Javasolják fogyasztását emésztési panaszok és étvágytalanság esetén. Megfigyelték, hogy a koleszterin epefolyadékkal történő eltávolításával egyes esetekben a koleszterinszintet is csökkenteni képes, tehát epetermelést fokozó hatása van. Májvédő hatású.

Hogyan használjuk?

-Articsókafőzelék,
-Articsóka saláta ,
-Articsókás pita
-Tea: A növény leveléből készített tea epe- és májbántalmak esetén alkalmazható. Konyhai használata is hasznosítják főzelék, saláta formájában.

Fontos!

Az articsóka elkészítése során ne alkalmazzunk alumíniumedényt, mert megsötétedik benne.

Forrás: www.hazipatika.com

 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Sülve-főve
  2008-03-14 15:54:45, péntek
 
  -----Sülve-főve, de ha lehet, nyersen is! /A vöröshagyma/----


Sokat segíthet egészségünk megőrzésében még egy olyen hétköznapi zöldségféle is, mint a vöröshagyma. Fogyasztása különösen ajánlott érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, asztma és nátha esetén.


A vöröshagyma számtalan legenda, vallásos hiedelem ihletője évszázadok óta és a történelem folyamán mindenható, univerzális gyógyszernek tekintették. Míg az ősi kenőcsök és forrázatok használata a ,,szimpatikus,, gyógyítás elvén alapult, mely szerint az erős zöldségek jót tesznek a legfontosabb szerveknek, a hagyma jótékony hatásait ma már tudományosan is bizonyították.

Jellegzetes ízét és illatát adó kénvegyületek miatt terjedt el az a hiedelem, hogy leve alkalmas lehet különböző fertőzések megelőzésére. A népi gyógyászatban használták hurutos állapotok, légúti megbetegedések, és vérhas ellen, de varázserejében bízva a pestissel szemben is bevetették. Alkalmazták emésztőrendszeri problémák, magas vérnyomás esetén, és afrodisztikus hatásáról is ismert volt.


Segít megelőzni az érelmeszesedést

A modern fitoterápiában a vöröshagymát (Allium cepa) és hatóanyagainak kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a folyamat lassítására, és a szívroham rizikóinak csökkentésére használják. Kísérletek szerint nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre, mert megnöveli annak a nagysűrűségű lipoproteinnek, a HDL-nek a mennyiségét, ami eltávolítja a szövetek és az erek faláról a koleszterint. Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a zöldség véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszintnövekedéssel szemben. A hatás eléréséhez az is elegendő, ha a zsíros étellel együtt 46 dkg nyers vagy bármilyen módon elkészített hagymát eszünk.

A hagyma segíthet megelőzni a koszorúérbetegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot, mivel fokozott véralvadás esetén gátolja a vérrögképződést. (A vöröshagymában lévő adenosin a thromboxanszintézis akadályozásával gátolja a vérlemezkék összecsapódását, és olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a vérrögoldó rendszer aktivitását fokozzák.) Ezekkel a jó tulajdonságokkal szerencsére nemcsak a nyers, hanem a különféleképpen elkészített vöröshagyma is rendelkezik.


Emésztést serkentő hatású

Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését ezért persze kis mennyiségben étvágygerjesztő , és enyhíti a bélgörcsöket. Régen, a földeken dolgozó emberek alapvető táplálékukat, a szalonnát általában hagymával fogyasztották, érezhették, hogy segít a zsír emésztésében.

Egyik hatóanyaga, a difenilamin a gyógyszerként használt tolbutamidhoz hasonlít - serkenti az inzulin kiáramlását a hasnyálmirigyből. Állatkísérletekben a vöröshagyma 70%-kal erősebb hatásúnak bizonyult, mint a gyógyszerek. (Egy másik hatóanyaga szintén mérsékli az étkezés utáni vércukorszintemelkedést.) Cukortartalma révén azonban felfúvódást okozhat, illetve egyeseknél a hagyma migrénrohamot válthat ki.


Légúti megbetegedések gyógyszere

Baktériumellenes hatását már Pasteur leírta, és ezt a mai kutatások is megerősítették. Orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a két leghatásosabb baktériumölőnek. Megfigyeléseik szerint azonban a nyers hagyma erősebben hat, mint a főtt. Az ellenállóképességet is növeli, érdemes tehát a tüdő és a légutak fertőzéses megbetegedésekor, de a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás esetén is a szokásosnál több hagymát fogyasztanunk.

A vöröshagyma enyhítheti a megfázás tüneteit, mivel csökkenti az orrdugulást. Illóolajai fellazítják a légutakat befedő nyákos anyagot, és a légutakban lévő mirigyeket bőséges folyadékelválasztásra is késztetik, így a tapadós nyák felhígul. A modern fitoterápia újabban asztmás rohamok megelőzésére is használja. (Asztmaellenes hatását mind laboratóriumi kísérletekben, mind élő szervezeten bizonyították.)


Hagyma a rák ellen?

A kutatók vizsgálják a hagymának a rákkal szembeni védőhatását is, mivel úgy vélik, hogy kénvegyületei gátolhatják egyes tumorsejtek (elsősorban gyomor, bőr) növekedését, burjánzását. A hagyma tartalmaz bizonyos fitovegyületeket (allicinokat, izotiocianátokat és bioflavionokat /pl. kvertecint/), amelyek az eddigi vizsgálati eredmények alapján olyan enzimek termelésére késztetik a májat, amelyek ártalmatlanná tesznek egyes rákkeltő anyagokat, mások kiürülését meg segítik.

B1, B2, Cvitamin és nikotinsav, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és cink található benne.

A hagyomány szerint ha nyitott sebekre, pattanásokra vagy gennykeltő baktériumok okozta kelésekre rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító, érlelő hatása miatt hamarabbi a gyógyulás. (A bőr alatti láthatatlan szálkák előbukkanásában is segít).


Érdekességek:

A vöröshagyma történetéből

A vöröshagyma egyike legősibb termesztett növényeinknek. Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt. Neve az egyiptomi hieroglifák között a növekedés, a termékenység szimbólumaként szerepel és a papirusztekercseken írás emlékezik meg használatáról.

A középkor óta Wales jelképe, mivel a kelta walesiek csatát nyertek a segítségével. A legenda szerint Szent Dávid szerzetes csak kenyéren és hagymán élt, és ezt ajánlotta a harcba induló katonáknak is. A sikeres csata után került be a hagyma Wales címerébe.

Használata a 17-18. század táján terjedt el, a híres makói vöröshagymát pedig a 18. századra már szinte egész Európa ismerte.


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
Pogány bors
  2008-03-14 15:52:16, péntek
 
  -----Pogány bors /Erős paprika/-----


A magyar konyha oly jellegzetes erős fűszere a közhiedelemmel ellentétben az egészséges gyomornak nem hogy árt, hanem még védi is azt, sőt emésztésserkentő hatású. Csípősségéért felelős hatóanyaga kellemes közérzetet okoz, fájdalmat csillapít, reumások és hideg lábúak is hasznát vehetik.


A XVIII. században a tubákhoz keverték, hatóanyagát ma önvédelmi gázspraykhez is használják. Miért jó, miért szeretjük, ha csíp? Pszichológusok szerint e kellemes érzet a csípős íz hatására az agyban felszabaduló endorfinnak köszönhető. Ugyanakkor fő hatóanyaga bizonyos mennyiségben már izgatószer, ezért alkalmazzák gázspraykben.

A magyar konyha oly jellegzetes, ám korántsem ősi fűszernövénye DélAmerikából származik, ahol már az aztékok idején termesztették és a 16. század közepére már több mint negyven fajtáját ismerték. Bár Ázsiában is elég korán elterjedt, Európába mégis Kolombusz idején, Amerikából érkezett. A csöves fűszerpaprika nálunk csak 1560 tájékán jelent meg vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven, és további kétszáz évnek kellett eltelnie a darált paprika felbukkanásáig. Fűszernövényként és gyógyászati célra általában a termését használják fel, de a népi orvoslásban szinte minden részét hasznosítják, levelével például Malajziában fekélyeket, keléseket kezelnek, nálunk reumás fájdalmak enyhítésére ajánlják a szárából, valamint paradicsomszárból, mentafajokból és más egyéb gyógynövényekből készült gyógyfürdőt.

Tévhit, hogy árt a gyomornak

Közkedvelt fűszer, Európában sokan mégis kerülik használatát annak a tévhitnek köszönhetően, hogy árt a gyomor nyálkahártyájának, és gyomorfekélyt okoz. Főleg nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de ezzel egyidejűleg a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen.

Másutt, például Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcseregyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.


Mitől csíp?

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint Bétakarotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamintartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. Bár Cvitamintartalma magasabb, mint a citrusféléknek, azonban aligha fogyaszthatunk el belőle olyan mennyiséget, amely elég lenne a napi szükséglet fedezéséhez.

A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapsziacin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor.


 
 
0 komment , kategória:  Fűszerek, ami több mint fűszer  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 30 db bejegyzés
Összes: 6499 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 110
  • e Hét: 994
  • e Hónap: 3851
  • e Év: 122618
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.