Regisztráció  Belépés
relisisi.blog.xfree.hu
"A szeretet,amely veget er,csak a szeretet arnyeka. Az igazi szeretet kezdet es veg nelkuli." /Hazrat Inayat Khan/ Braun Annamaria
1957.10.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
Sült padlizsán
  2015-10-09 09:03:54, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almás-diós sütemény
  2014-12-16 09:02:08, kedd
 
  Hozzávaló:

Tésztához
-40dkg liszt
-20dkg vaj
-2 tojás sárgája(a tojás fehérje külön teszem és majd behasználom a töltelékhez)
-1 evőkanál viz
-2 evőkanál rum
-1/2 csomag sütőpor
-4 evőkanál cukor

Töltelék
-5 tojás sárgája
-5 evőkanal cukor
-6 db. közepes reszelt alma
-20 dkg darált dió
-2...3 kakaó por
-1/2 csomag sütőpor
-2...3 evőkanál zsemlemorzsa
-5 tojás fehérje+ 2 ami maradt a tésztátol


Készités:
Tészta
- minden összekeverjuk és jó begyúrjuk, utána két részre osztjuk. Jó
omlós lesz és mikor nyujtunk ovatosan kell bánni vele.

Töltelék
-az 5 tojás sárgája és az 5 evőkanál cukor habosra keverjük, majd
hozzáadjuk a reszelt alma(NEM csavarunk ki a levét), utána a darált
dió, a kakaó, a sütőpor és a zsemlemorzsát. A tojás fehérje kemény
habra verunk(én egy késnyi só szoktam tenni és jó keményire lehet
késziteni a habot) és összekeverjuk a többi masszával, ovatosan
hogy netörjuk a habot.
A tepsit kivajazunk, lisztezunk vagy egyszerübb sütőpapirt használunk.
A tésztának az egyik fele kinyujtsunk és bele helyezzunk a tepsiben. Rá teszunk a tölteléket és a tésztának a másik felével lefedjük. A tetejét megszurkáljuk és 200 foknál krb. 35-40 percig sütjünk.


 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Vajas tészta / pogácsa,stangli,lekváros/
  2012-12-08 20:34:11, szombat
 
  Vajas tészta
-500gr. liszt
-2 egész tojás
-2kanál vaj
-2kanál tejföl
-2kanál cukor
-2kicsi kanál só
-2dl tej
-12,5gr élesztő

-1tojás kennesre
----------------------------------------------------
-az élesztő, egy kanál cukorral és 2 kanál lisztel összekeverem. Rá öntök 1dl tej, amit előzőleg meg melegitettem. Jól összekeverem és lefedem és férre teszem keleszteni.

- a lisztet, átszitálva, egy tálban teszem és hozzá adok: 2kanál vajat( össze morzsolom a lisztel) , utána a 2 egész tojás, 1kanál cukor, 2 kicsi kanál só, 2 kanál tejföl, 1dl tej(én ezt is meg melegittem) és jól össze dolgozom az egészet. Mikor az élesztő fel van kelesztve, hozzá adom a masszához és igy együtt jól feldolgozom. A massza nem lesz kemény, ha nem egy kellemes tapintású.

-egy lisztezett deszkára teszem, újra kidolgozom és 15percre pihentettem
-jó vékonyra kinyuitom és olvasztott vajat(krb. 1kanál vaj) kennek rá, egy pemzlivel és hajtogatom és pihenhettem fel órát. Ezt a folyamatott( kinyuitani-bekenni-hajtogatni) 3 alkalommal csinálom és mindig fel órát hagyom pihentetni. A nyuitásnál, oda figyelek minél vékonyabb nyuitani. A hajtogatásnál, igyekszem minél több rétegben, mert akkor lesz sok leveles a tészta.

Egy alap amély sok mindenre lehet hasznalni.



-magos pogácsa
A tészta, mikor kész, kinyuitom fel cm vastagságban és egy formával szaggattok belőle, olyan formát ami tetszik. Tálcában rakom, bekennem tojással, megszórom tökmaggal, szezám maggal, napraforgó maggal vagy más valamivel, ami tetszik. Pihentettem 15percet és utána jó meleg süttöben, szépen megsütöm( 15-20 percig).



-sajtós stangli
A tészta, mikor kész, kinyuitom fel cm vastagságban és vágok hosszú csikókat,1cm széles, utána elvágom 10cm hosszúra és minden csikót megtekerem. Tálcában rakom, bekennem tojással és megszórom reszelt sajttal. Pihentettem 15percet és utána jó meleg süttöben, szépen megsütöm( 15-20 percig).



-lekvárral töltve
A tészta, mikor kész, kinyuitom fel cm vastagságban és vágok hosszú csikókat, 4-5cm széles, utána meg mindegyiket kocka alakúra vágom. Olyan lekvárt használok ammelyi jó sürü(mondhatom jó kemény, hogy nefolyon ki) egy kis kanál lekvárt helyezek a kocka közepén és három szögre vagy tegla lapra behajtom.Tálcában rakom, bekennem tojással, pihentettem 15percet és utána jó meleg süttöben, szépen megsütöm( 15-20 percig).
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Töki pompos
  2011-01-16 12:24:50, vasárnap
 
  Töki pompos
/hozzávalók 6 főre/
tésztához:
-50 dkg finomliszt
-3 közepes burgonya
-2,5 dkg élesztő
-2,5 dl langyos víz
-1 kávéskanál cukor
-só
(Ha vastagabb tésztát akarunk, akkor az összetevőket fél adaggal növeljük)

tetejére:
-2 dl tejföl
-3 gerezd fokhagyma, zúzva
-3 fej lilahagyma
-20 dkg reszelt sajt
-30-40 dkg húsos szalonna (főtt császárszalonna a legjobb)

elkészítés:

-A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
-Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben. (a por állagút
nem kell, azt csak belekeverjük)
-Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az
élesztős vizet a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.
-A tésztát jól kidolgozzuk.
Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.
-Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy
mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy
kicsit megszurkáljuk.
-Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A
teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.
-Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.
-Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.
-A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)

étel származás:
Aki még esetleg nem tudná, Zsámbék és Tök község - bár önálló közigazgatással rendelkeznek, ráadásul Zsámbék város - teljesen összeépült. Nos, itt a
társközségünkben találták fel, készítik és sütik kemencében már ősidők
óta a TÖKI POMPOS-t. (Ne álljatok neki kemencét építeni, sütőben is
elkészíthető!) Ez a magyar pizza! Én már többször elkészítettem, és a
családom szerint jobb, mint a pizza! Könnyen és gyorsan elkészíthető,
remek vendégváró, "könnyű" vacsora, de nagyszerű ebéd egy jó gulyással
vagy bablevessel!
 
 
1 komment , kategória:  Receptek  
Fahéjas-almás rózsák
  2010-12-16 18:40:42, csütörtök
 
 



Fahéjas-almás rózsák

Hozzávalók (10-11 rózsához):
1 tekercs leveles tészta (275 g)
2 nagy alma
1-2 ek méz
1 kk őrölt fahéj

Az almát félbevágjuk, magházát kivájjuk, és vékonyan felszeleteljük. A
szeleteket egy edénybe tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi,
megszórjuk fahéjjal, és megfőzzük (forrástól kb. 2 perc).
A sütőt bekapcsoljuk 210 fokra. (Légkeveréses 200.)

Az almaszeleteket leszűrjük, papírtörlőn leszárítjuk. A levet
felhasználhatjuk tea főzéséhez.

A levelestésztát kitekerjük, és a lapot kb. 1,5 cm széles csíkokra vágjuk,
ezeket megkenjük olvasztott mézzel. Minden csíkra helyezünk 5 szelet almát a
képen látható módon.
(Nekem 11 csíkom lett.)

Ezeket a csíkokat feltekerjük, így megkapjuk a rózsákat. A tésztavégeket
hajtsuk a "virágok" alá.
Sütőpapírral borított tepsibe ültetjük őket, megszórjuk porcukorral, és 25
perc alatt szép pirosra sütjük.Egy kis porcukor a végén sem árt.

3-nál több személynek érdemes egyből dupla adagot készíteni.
 
 
4 komment , kategória:  Receptek  
Könnyű citromfelfújt
  2009-05-27 21:20:12, szerda
 
  SÁVUOT ÜNNEPE- Könnyű citromfelfújt


Hozzávalók:
-vaj a forma kikenéséhez
-6 dkg vaj
-2 ek liszt
-8 dkg cukor (az eredeti recept 10-et ír)
-fel rúd vanília kikapart közepe (nincs az eredeti receptben)
-1 citrom reszelt héja
-2 tojás szétválasztva
-3 ek citromlé
-2,5 dl tej
-1 csipet só

A vajat habosra kevertem a cukorral és citrom héjával.
Hozzá adtam a tojások sárgáját, és azt is alaposan elkevertem.
Beleszitáltam a lisztet, majd a citrom levét.
Meglangyosítottam a tejet, és a masszához kevertem.
Felvertem a tojások fehérjét a csipet sóval, de nem kőkeményre, hanem egy kicsit lágyabbra hagytam.
Először csak egy kanál habot kevertem a masszához, majd óvatosan a többit is.
A masszát a kivajazott formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem úgy, hogy egy tepsibe állítottam a formát, amibe annyi vizet öntöttem, amennyi félig ellepi. Ennyi idő alatt a teteje kap egy piskóta szerű kérget, és az alja fantasztikus sűrű krémmé változik.
Hagytam kihűlni, és megszórtam porcukorral. Lehet enni melegen is, de szerintem jót tesz neki a hűtés.


/ forras: Fűszeres Eszter/




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Roquefort felfújt
  2009-05-27 21:15:40, szerda
 
 
SÁVUOT ÜNNEPE, Roquefort felfújt


Hozzávalók 12 felfújthoz:
-15 dkg gomba
-4 ek vaj
-4 dl tejszín
-3 ek liszt
-15 dkg roqufort sajt
-bors, szerecsendió
-6 tojás szétválasztva
-2 bagette
-fokhagyma
-petrezselyem

A vajon megdinszteltem a gombát, borsoztam, megszórtam a liszttel, és felöntöttem a tejszínnel. Csomómentesre kevertem, majd belemorzsoltam a sajtot. Szerintem sózni nem is kell, de ez egyéni ízlés dolga. Lehúztam a tűzről, és belekevertem a tojások sárgáját.

Közben felvertem a fehérjét, és óvatosan összeforgattam a sajtos masszával. Kivajaztam, kiliszteztem a formákat, majd kétharmad részükig megtöltöttem őket a masszával. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készült el.

Ez alatt a negyed óra alatt megpirítottam a kenyeret, bedörzsöltem fokhagymával, majd megszórtam bőségesen friss petrezselyemmel, ami állítólag közömbösíti a fokhagyma szagát.


/ forras:Fűszeres Eszter/
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Tárkonyos sárgarépaleves
  2009-05-17 17:26:21, vasárnap
 
 
Tárkonyos sárgarépaleves karfiollal


Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
2 szál sárgarépa lereszelve
1 kisebb fej karfiol rózsáira szedve
1 csipet őrölt kömény
1 csipet chili
1 csipet őrölt római kömény
1 kk friss gyömbér
só, bors
2 kk friss tárkony
A hagymát apróra vágtam, vaj és olaj keverékén megdinszteltem. Rádobtam a reszelt sárgarépát, és a tárkony kivételével a fűszereket. Pár perc kevergetés után felöntöttem 1,5 l forró vízzel. Ekkor dobtam bele a karfiolt, és addig főztem, amíg a karfiol megpuhult, de még kicsit roppanós maradt. Kiszedtem a karfiol felét, és a visszamaradt levest a maradék karfiolokkal botmixerrel pépesítettem. Visszatettem az egész karfiolrózsákat, és megszórtam tárkonnyal. kicsit utána sóztam, és borsoztam. Pirítóssal tálaltam, és locsoltam rá egy pár csepp olívaolajat.
You might like these stories:

/ forras : Fűszeres Eszter /
 
 
2 komment , kategória:  Receptek  
Perec
  2009-05-17 17:20:17, vasárnap
 
 
Perec


Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás
1 dl olaj
½ kocka élesztő
2 kk só
1 kk cukor
2,5 dl langyos tej
A hozzávalókat 20 percig dagasztottam, majd lefedve duplájára kelesztettem. Kinyomkodtam belőle a levegőt, kicsit átgyúrtam, majd 20 egyenlő gombócot formáztam belőle, és ezeket hosszú hengerré sodortam. Perecet csavartam belőlük, kicsit lespricceltem vízzel, és újabb 30 percet hagytam pihenni.
Közben felfűtöttem a sütőt 200 fokra, és egy széles edényben vizet forraltam. A lobogó vízbe dobtam a pereceket (egyszerre csak kettőt), és mindkét oldalukat 5-5 másodpercig főztem. Sütőpapírral borított tepsire szedtem őket, megszórtam sóval, és mákkal, majd 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A frászkarika pedig, perec alakú sütemény, amelyen a görcsöktől kínzott csecsemőt átbújtatták. Ha valaki nem tudná :-)A kedvenc mondásom se maradhat ki: megmondom kerek perec.
Eredetileg a Judapesten

/forras: Fűszeres Eszter /

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Húsgombóc csicseriborsóval
  2009-04-11 16:16:01, szombat
 
 
Chilis húsgombóc csicseriborsóval

Vettem több kiló pulykacomb-filét felkockázva. A kis húsdarabok méretüknél fogva ideálisak lettek volna valamilyen pörkölt, vagy tokányszerű ételhez, de inkább ledaráltam egy fél kilót, és kis gombócokat formáztam belőle.


Hozzávalók a gombóchoz:
50 dkg pulykacomb-filé ledarálva
1 nagyobb fej hagyma ledarálva
2 chili apróra vágva
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
1 tk fahéj
1 tk őrölt szegfűbors
1 tk őrölt koriandermag
4 gerezd fokhagyma összezúzva
A hozzávalókat összedolgoztam, és egy órát a hűtőben pihentettem, majd nagyon pici, maximum dió nagyságú gombócokat formáztam belőle. Ezeket raktam a megfőtt csicseriborsóba, és együtt még kb. 30 percig óvatosan rotyogtattam.


Hozzávalók a csicseriborsó "sólethez":
4 csésze csicseriborsó (24 órát áztattam hidegvízben)
1 nagy fej hagyma apróra vágva
2 tk sáfrány
2 gerezd fokhagyma
1 doboz konzervparadicsom
2 ek tahini (szezámmagpaszta)
2 ek szezámmag
2 ek méz
olívaolaj
só, bors
1 csokor friss koriander
A hagymát az olívaolajon megdinsztelem, rádobtam a fokhagymát, majd a csicseriborsót. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepi, majd hozzáadtam a paradicsomkonzervet, a tahinit, a mézet, és sóztam, borsoztam.
Kb. egy óra főzés után, mikor 99%-ban megpuhult a csicseri, felöntöttem annyi vízzel, amennyit elfőtt, és beletettem a gombócokat. 30 perc után megszórtam szezámmaggal, és friss korianderrel.

Arra jöttem rá, hogy ha egy vastag falú IKEÁ-s rozsdamentes edényben főzőm, majd lábossal együtt beleteszem egy felforrósított szintén IKEÁ-s szürke vastag alumínium ugyanakkora lábosba, és így teszem a kikapcsolt sütőbe, akkor másnap még mindig forró, nem is kell a sütőt üzemeltetni.


/ forrás : Fűszeres Eszter /

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 77 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 24 db bejegyzés
Összes: 6493 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 543
  • e Hét: 2070
  • e Hónap: 19075
  • e Év: 82434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.