Regisztráció  Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
Birsalma sajt
  2010-10-04 18:38:53, hétfő
 
  "A birsalmasajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya. Felülete száraz tapintású. Megszilárdulás előtt gyakran durvára vágott dióval szórják be, esetleg bele is keverik. Ez nem csak díszíti, de ízletesebbé és táplálóbbá is teszi. Esetleg egyéb, harmonizáló fűszerrel (citrom- vagy narancshéj, vanília, szegfűszeg, fahéj) is aromásítható.
Íze kellemesen édes-savanykás, üdítő hatású. Zsírpapírba, celofánba, újabban folpackba csomagolják. Tárolás alatt színe sötétedik, a száradás következtében egyre rágósabbá válik. Igen alkalmas desszerttálakra darabolni vagy kis kockákra vágva püspökkenyérbe belesütni.

Történet:
A birs évszázados múltra tekint vissza Magyarországon. Első okleveles említése 1395-ből maradt fenn. A birsnek már a XVII. században is megtalálható a körte és alma változata. Melius Péter 1578-ban említi a birsalmát, főleg gyógyító hatásai miatt.
Fanyar íze miatt a birsnek a népi-paraszti nyers fogyasztása jelentéktelen, szegfűszeggel, cukorral ízesítve, kompótnak megfőzve azonban a kisnemesi, polgári étkezésben a XVII. századtól jelentős. Sült hús mellé tálalták. A háziasszonyok a birsalmasajtot ősszel főzték és eltették télire. A XVIII. század végi kalendáriumok októberi munkaként javasolták a birsalmasajt főzését, készítését. Nagyváthy János a magyar gazdasszonyoknak írt háztartástani szakkönyvében 1920-ban a birsalmasajtot "száraz Liktáriam"-nak nevezte. A felaprított gyümölcsöt péppé tőzték, és mustban ismét főzették sűrűsödésig. Ekkor tepsikbe öntötték, "ha tetszik cukorporral, fahéjjal, kivált szegfű borssal megkevertetik", és a kenyérsütés utáni meleg kemencében megszárították, megszikkasztották.
A cukorral megfőzött birs lehűlésekor könnyen kocsonyásodik. Ügyesebb asszonyok nemcsak tepsi, kuglóf és tányér formájú birsalmasajtot tudtak készíteni, hanem galamb, őzgerinc, koszorú és egyéb formájút is.

Szakmai fogások
A birsalmasajt készítése valószínűleg török és délszláv hatásra a Dél-alföldön keresztül terjedt el a Kárpát-medencében. A megmosott, csumától (magháztól) és hibás részektől megtisztított birsalmát héjastól bő vízben megfőzik, majd főzővíz nélkül szitán áttörik (ma turmixolják). A nagy pektin tartalmú pépet cukor nélkül, folytonos keverés közben főzik, hogy még jobban besűrűsödjék. Édesítéséhez korábban mézet, betöményített mustot használtak, ma cukrot. A gyümölccsel egyenlő mennyiségű (lehet kevesebb is 75-80dkg/1kg) mézet, mustsűrítményt vagy cukrot, továbbá az ízlés szerinti fűszereket (citrom- és narancshéj, szegfűszeg, fahéj stb.) belekeverik a gyümölcspépbe, és főzik még 10-15 percig. A kész masszához esetleg durvára vágott dióbelet vagy mogyorót adnak, majd vizezett, hőálló, üveg, porcelán vagy zománcos formában néhány centiméter vastagon elterítik. Tüllel letakarják, és napos helyen vagy kenyérsütés után a kemencében keményedni hagyják.

A megszilárdult gyümölcssajtot kiborítják, és a másik oldalát is megszárítják. A szárítás néhány napig is eltarthat. Szebb, áttetszőbb lesz a sajt, ha az áttört birspépet cukorsziruphoz keverik és legfeljebb 15 percig forralják, hogy a pektin gélesedési hajlama ne romoljon. A cukorszirup a gyümölcspéppel egyenlő mennyiségű cukorból és kilogrammonként 2 dl vízből készül. Az optimális cukortartalom 40-60%.

A birsalmasajt színe attól függ, hogy az elkészítés és a tárolás során az enzimes barnulás milyen mértékű.
Gyors hőkezeléssel, citromlé hozzáadásával világos sárgás-rózsaszínes terméket kapnak, e nélkül viszont a sajt színe arany-barnába hajló lesz. "


Forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Elitkonyha
  2010-09-26 10:02:43, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Rizs készítése
  2010-09-26 09:53:08, vasárnap
 
  Link
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Csoki fatörzs
  2010-02-13 09:59:29, szombat
 
  Ahogy mi szeretjük...
Születésnapi sláger, és nem unjuk! :)

6 tojásos piskótába a krém:

6 egész tojást kikeverünk 36 dkg cukorral, lassú tűzön - folytonos keverés mellett - sűrű krémmé főzzük.Tűzről levéve hozzákeverünk még 50 dkg margarint, 6 evőkanál kakaóport, fél dl rumot, v. rum aromát. Tovább kevergetjük, míg habossá nem válik.
Az egyik felével megtöltjük a piskótát, a másik felével bevonjuk, villával v. kanállal "faerezetet" rajzolunk rá, és díszítgetjük pl. fehér, piros v. zöld cukorkákkal, tortadarával.

Az eredeti receptem bonyásabb volt, én egyszerűsítettem le a lépéseket, és bevált.
A krémet is többre számoltam át, mert vastagabban szeretjük.

Képek a "művemről"...:) (Dupla adag!)






 
 
1 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Az Eredeti Túró Rudi Muffin
  2009-10-21 09:54:31, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Almás-diós rétes ( videó )
  2009-10-02 15:09:43, péntek
 
  "Igazán hazai, és igazán kihagyhatatlan! Egyszerű, klasszikus ízek tökéletes arányban keverve mesés összhatást tudnak nyújtani, erre kiváló példa ez az almás-diós rétes. Garantáltan nem marad egy szelet sem!"
Link

Hozzávalók (10 szelethez)

A tészta:
11 db tojássárgája
7070 g liszt
3030 ml tej
0.50.5 csipet só

A tésztába kent zsiradék:
7575 g zsír
7575 g liszt

A töltelék:
11 db citrom leve
660660 g (33db) alma
1010 g van cukor
9090 g dió
2525 g édes morzsa (darált háztartási keksz)
fahéj
4040 g porcukor

A kenéshez, és szóráshoz:
1515 g olvasztott zsír
2525 g édes morzsa (darált háztartási keksz)


forrás: desszert.eu
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Az a csodálatos gesztenye
  2009-09-29 12:41:49, kedd
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Házias mértékegység
  2009-09-12 11:51:30, szombat
 
  "Nem szeretek mérleggel mérni. Talán lustaságból.
Ezért, aki szintén nem akarja elővenni a konyhai mérleget, házias mértékegységet ajánlok .
Nekem bevált.

1 csapott evőkanál 15 gramm:
vízből
tejből
tejfölből
tejszínből
porcukorból

1 csapott evőkanál 12 gramm:
lisztből
cukorból
túróból
zsírból

1 púpozott evőkanál 20 gramm:
lisztből
cukorból
túróból"

forrás: Brigó oldala Link
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
Mit süssek?
  2009-08-19 23:28:38, szerda
 
  Nincs ötlet, hogy mit?
Meg van, hogy mit, de hogyan?
Itt lehet a válasz....
Link
 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
... a szakács műve múlandó
  2009-07-25 15:37:03, szombat
 
  ,,... a szakács műve múlandó: minél jobb, annál hamarabb elpusztítják. De ő maga is titkos hős, jobbára ismeretlen; a konyha egyszerre szabadságának és száműzetésének helye." - írja az 1690-es évek végén megjelent első nyomtatott magyar nyelvű szakácskönyv monográfusa.

 
 
0 komment , kategória:  Kedvenc receptjeim  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 43 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 19
  • e Hét: 871
  • e Hónap: 2662
  • e Év: 90873
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.