Belépés
kati53.blog.xfree.hu
Blogom az általam talált, érdekesnek és hasznosnak vélt dolgok gyűjteménye.Jó olvasást. Boldog Karácsonyt. P. Kati
1953.06.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
Mákosguba torta - Egyszerűen Nagyszerű!
  2015-10-08 22:49:36, csütörtök
 
  Hát mit ne mondjak,a látvány eszméletlen,és gondolom az íz is.
És persze nem drága,gyorsan elkészíthető.





A mákos guba hozzávalói:

12 db vajas kifli
1 l tej
3 db tojássárgája
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor (nyírfacukor)
15 dkg darált mák
1 nagyobb citrom reszelt héja
1 mk őrölt szegfűszeg
10 dkg mazsola (elhagyható)

A krém hozzávalói:

4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor (vagy 2 tk vaníliaesszencia)
8 dkg cukor (vagy fruktóz)
4 dl tej
15 dkg vaj

A tetejére:

3 dl habtejszín

1 evőkanál porcukor (vagy por nyírfacukor)
1 csomag zselatinfix
egy kevés mák

Elkészítés:

Először elkészítjük a mákos gubát.
A kifliket felkarikázzuk, a tejet és a vajat összemelegítjük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos vajas tejhez öntjük,
majd lassú tűzön kicsit besűrítjük.
A darált mákhoz hozzáadjuk a citromhéjat, a szegfűszeget, majd az egészet a tejes folyadékhoz vegyítjük.
Ráöntjük a kiflikarikákra, és várunk kicsit, míg a kifli felveszi a folyadékot.

Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a pudingporral.
Felforraljuk a tejet.
Először egy keveset merünk belőle a tojássárgás keverékhez (hőkiegyenlítés),
majd a többit is hozzáadjuk, és sűrűre főzzük.
Megvárjuk, amíg kihűl, majd a vajjal jól kikeverjük.
Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákos guba tetejére, és pár órára hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük egy evőkanál porcukorral és a zselatinfixszel, és habzsák segítségével halmokat nyomunk belőle a torta tetejére.
Díszítésnek megszórjuk mákkal.

Forrás: http://plus-size.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Farfalle paprikamártással
  2013-06-22 16:42:12, szombat
 
  Nagyon finom lehet,és a diétázok is ehetik.
Na és egyszerű és gyors.


Hozzávalók:
- 500 g farfalle tészta
- 3 szép, nagy kápia paprika
- 1 nagy fel hagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 dl tejszín
- 3 ek. olívaolaj
- fél tk. chilipor
- 1 tk. oregano
- só, bors
Egy lábosban hevítsük fel az olajat, és pároljuk meg benne a szeletekre vágott hagymát. Adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, a fokhagymát és a chilit, és pirítsuk őket együtt kb. 5 percig. Akkor öntsük fel tejszínnel, fűszerezzük oreganóval, sóval, borssal.
A tésztát főzzük meg a csomagoláson található instrukciók szerint, és adjuk a mártáshoz. Frissen tálaljuk.





Forrás : Link - ketcicakonyhaja.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sajt készítése otthon
  2013-06-02 13:42:34, vasárnap
 
  Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1db tojás ( a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál só

Elkészítés:

A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük.
Amikor már látszik a savó le is vehetjük a tűzről az edényt,
majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót.
A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy edénybe
és hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük.

Állandó keverés mellett 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik.

Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit.
Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja.
Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen.
Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Ennyi hozzávalóból nekem 45 dkg sajtom lett, az alapanyag kb 600.-Ft-ba került.

Forrás: https://www.facebook.com/Hazitermeszetgyogyasz





 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Céklakrém és Céklalé
  2013-06-02 12:10:41, vasárnap
 
 




Forrás : AniKOktél - Nyers céklalé
(facebook)

Hozzávalók:

1 kisebb céklagumó
tisztított víz

A céklát megmossuk, meghámozzuk, apró darabokra vágjuk és egy kis tisztított vízzel összeturmixoljuk.
Sűrű szitán átszűrjük és máris fogyasztható!
Aki nem szereti a nyers cékla ízét, ízesítheti természetes édesítővel. mézzel,nyírfacukorral stb.

A cékla földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat, kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.
A lékúrára alkalmas cékla viszont kizárólag biotermesztésű lehet, amikor a talajt nem kezelik műtrágyával, és a növény leveleit folyamatosan éri napfény.
A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet
a szervezetnek.
Várandós kismamák is bátran fogyaszthatják.
A gyógyhatását azonban csak nyersen fogyasztva fejti ki.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A gesztenye-receptek-tanácsok
  2010-12-21 12:59:13, kedd
 
  Gesztenyepucolás

Fontos! A sült vagy főtt gesztenyét csak melegen lehet pucolni. Ha kihűlt, esélytelen, hogy a belső héjat le tudjuk szedni. Főzés vagy sütés után tegyük néhány percre vizes, majd száraz konyharuhába, míg picit lehűl, és már lehet is pucolni. A gesztenyét hideg vízben tegyük fel főni, és főzés előtt hasítsuk be a héját x alakban.





Sült gesztenye otthon

A karácsonyi családi összejövetelek sztárja lehet az otthon sütött gesztenye.
Ehhez a szép, fényes, sérülésmentes és megmosott gesztenyékbe, a lapos oldalukon,
éles késsel vágjunk egy x-et. 15 percre áztassuk hideg vízbe a gesztenyéket,
ezzel elkerülhetjük, hogy sütés közben felrobbanjanak.
Az x bevágással felfelé tegyük tepsibe, és süssük addig, míg az x-nél felpöndörödik a gesztenye héja. Megsüthetjük nyílt tűzön is.
Ne felejtsük el, hogy még melegen kell meghámozni. Kipróbálhatjuk tejfölbe mártogatva.





Gesztenyés különlegességek:

- Gesztenyelekvár:

Ha már megvettük és megpucoltuk, készíthetünk gesztenyelekvárt, melyet ízesíthetünk vaníliával,
ahogy a franciák teszik.
A lekvárhoz először cukorszirupot főzünk 1 kg cukorból és egy dl vízből.
Hozzáadunk 1 kiló hámozott gesztenyét, és addig főzzük, míg lekvár állagú lesz.
Ízesítjük vaníliával, de passzol hozzá a gyömbér és a narancshéj is.
Édességekhez kiváló, tehetjük palacsintába vagy süteményekbe.

- Gesztenyeliszt:

Meg kell említenünk a főleg olasz konyhában népszerű finomságot, melyet még kevésbé ismerünk,
de már be lehet szerezni néhány különlegességet árusító üzletben, bioboltban.
Lelkesebbek házilag előállíthatják sült gesztenyéből.
A belőle készült sütemények, kenyérfélék íze különlegesen fűszeres és pikáns.
Olaszországban járva feltétlenül kóstoljuk meg a castagniacciot, mely egy fűszeres,
gesztenyelisztből készült lepény.

- Gesztenyeméz:

A méhek a gesztenye nektárjából gyűjtik a gesztenyemézeket, melynek jellegzetes,
kicsit kesernyés utóíze van.
Magas a szerves vastartalma és nagyon egészséges, ha látunk a piacon, feltétlenül vegyünk,
mert nagyon jól lehet vele meghűléses betegségeket kezelni és még a visszeret is gyógyítja.

RECEPTEK :

Olasz gesztenyekrém-leves
Hozzávalók 8 személyre:

80 dkg gesztenye
12 sárgarépa
1 kis fej hagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál szárított kakukkfű
2 zöldségleveskocka
2 dl tejszín
4 vékony szelet füstölt sonka

Elkészítés

A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk.
A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk.
Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk.
A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük.
A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
A leves levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük.
Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.

Egzotikus saláta gesztenyével
Hozzávalók
2 kivi
1 bébiananász
20 dkg szőlő
10 dkg főtt, hámozott gesztenye
Fél citromleve
2 evőkanál juharszirup vagy méz

Elkészítés:

A kiviket és az ananászt meghámozzuk, kockára vágjuk.
A szőlőt megmossuk, a szemeket félbevágjuk, kimagozzuk.
A gyümölcsöket és a gesztenyét egy tálba rakjuk, megöntözzük a citromlével és a juharsziruppal.
Jól összekeverjük, és fogyasztjuk.

Gesztenyés csirkemell
Hozzávalók

4 személyre:
25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré (nem cukrozott)
4 nagy csirkemellfilé
2 kiskanál vaj
20 dkg darált sertéshús
1 tojás
1/2 dl tejszín
3 evőkanál olaj

Elkészítés

A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd villával jól szétnyomkodjuk.
A húst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és mindkét oldalukról vékonyra kiveregetjük.

1. A darált húshoz keverjük a tojást, a tejszínt, megsózzuk, borsozzuk, és beledolgozzuk az előkészített gesztenyemasszát.
2. A hússzeletekre elosztjuk a tölteléket, összegöngyöljük, fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, és sóval, borssal bedörzsöljük.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
3. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a tekercsek minden oldalát szép pirosra sütjük.
4. Tűzálló tálba tesszük, leöntjük a sütésből visszamaradt zsiradékkal, kevés vizet is öntünk alá, és alufóliával lazán letakarva a sütőben puhára pároljuk (25-30 perc). Időnként a fóliát megemelve a levével meglocsoljuk.
5. Amikor a hús megpuhult levesszük a fóliát, és további kb. 10 perc alatt megpirítjuk.

Köretnek: sült burgonyát, ízlés szerinti salátát kínálhatunk hozzá.

Gesztenyés csokis muffin
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
10 dkg étcsoki darabka
10 dkg vaj
2 kávéskanál sárgabarack dzsem
5 dkg cukor
3 tojás
5 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor

A gesztenyét, az olvasztott vajat, a dzsemet, tojássárgáját, cukrot, étcsoki darabokat összekeverjük.
A tojásfehérjéket habbá verjük, óvatosan a masszába keverjük.
Végül a liszt és sütőpor keverékével óvatosan összeforgatjuk.
Kb. 30 perc sütés kell neki kivajazott muffin formában.

Gesztenyetorta tejkaramell- és csokoládészósszal

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű (12 szeletes) formához:

27,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 egész tojás
1 csipet só
25 dkg liszt
2,5 dkg darált mandula
22,5 dkg gesztenyepüré
1 evőkanál rum
2 tojássárgája
6 dkg cukor
1 db körte
A tejkaramellszószhoz:
4 evőkanál cukor
1,5dl tejszín
A csokoládészószhoz:
2 evőkanál cukor
12 dkg étcsokoládé
1 dl víz
1-2 teáskanál rum

Elkészítés:

1. 12,5 dkg vajat felolvasztunk, hozzákeverünk 3,5 dkg átszitált porcukrot, 1 egész tojást, a lisztet, a mandulát és egy csipet sót, majd sima masszává dolgozzuk.
2. Az elkészített tésztát befóliázzuk, és hűtőbe tesszük 20-30 percre.
3. A tésztát a hűtőből kivéve kerek formára kinyújtjuk, és a tortaformát kibéleljük vele.
4. A tésztát előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig sütjük.
5. A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és hat gerezdre vágjuk.
6. 3,5 dkg porcukrot karamelizálunk, rárakjuk a körteszeleteket, és szép pirosra sütjük.
Ha megsültek, letakarjuk, és félrehúzzuk.
7. A gesztenyepürét simára keverjük 15 dkg olvasztott vajjal és 1 evőkanál rummal.
8. Két tojássárgáját és egy egész tojást kikeverünk 6 dkg cukorral, és gőz felett habosra verjük.
A gesztenyemasszához keverjük a tojáshabot.
9. A karamellizált körteszeleteket körben elhelyezzük az elősütött tésztán.
A gesztenyemasszát ráöntjük, elsimítjuk, és 180 fokon készre sütjük 15-20 perc alatt.
10. A karamellszószhoz 4 evőkanál cukrot karamelizálunk, felöntjük a tejszínnel, és kellő sűrűségűre főzzük.
A csokoládészószhoz a vizet és a kakaóport összekeverjük, beletörjük a csokoládét, és felmelegítjük.
Ha felolvadt a csokoládé, hozzáadjuk a rumot ízlés szerint.
11. A tortát langyosan felszeleteljük, és a szószokkal leöntve tálaljuk.
Elkészítés: 70-80 perc
Fogyasztható: azonnal

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Barackos túrótorta sütés nélk.
  2010-11-06 15:10:18, szombat
 
 



Hozzávalók:

-1 kg túró
-2 csomag tejszínhabpor
-2 csomag étkezési zselatin + 5 dl forró víz
-2 üveg őszibarack konzerv
-ízlés szerint cukor és citromlé
-pici só
-A tésztához:
-20 dkg darált keksz
-10 dkg olvasztott sütőmargarin
-1 marék darált dió

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és a tortaformába nyomkodjuk,
majd hűtőbe rakjuk, míg megdermed.

A tejszínhabport felverjük, majd belekeverjük a túrót, ki hogy szereti ,
darabosabbra vagy krémesebbre (ezt mixerrel érhetjük el).
Ízesítjük, beletesszük a kockára vágott őszibarackot.
A forró vízben feloldjuk a zselatint, és belekeverjük a krémbe.
Állni hagyjuk, míg egy picit elkezd sűrűsödni, ekkor a tortaformába öntjük,
és megvárjuk míg megdermed.
Csokiöntettel tálaljuk.

Forrás: www.mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sült alma
  2010-10-24 18:48:06, vasárnap
 
  SÜLT ALMA -



Hozzávalók:
* pár szem szép nagy alma
* kevés mazsola
* 1-1 szem eper minden almához
* durvára vágott dió
* 4-5 db szegfűszeg / almánként
* kevés őrölt fahéj
* friss citromfűlevél
* karalábé vájó kanálka

Elkészítése:
Az epret nyomkodjuk szét egy villával és keverjük össze a megmosott mazsolával.
Tegyük hozzá a késsel durvára vágott diót.
Az alma belsejét vájjuk ki.
Kevés fahéjat dörzsöljünk szét a belsejében és töltsük meg az epres keverékkel.
A külső oldalába szurkáljuk bele elszórtan a szegfűszeget.
Helyezzük egy tepsibe.

Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
10- 15 perc múlva ellenőrizzük egy villával, hogy megpuhult-e?
Ha a villa könnyedén beleszalad, gyakorlatilag készen is van!

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kissé hűlni.
Hidegen, melegen egyaránt finom!

Az almából kiolvadó pektint, ami a tepsi alján gyűlik majd össze, hagyjuk megkocsonyásodni.
Egy kanállal kapargassuk össze és tegyük a kész sült almák tetejére.
Semmiképpen ne dobjuk ki,
mert finom és gyomorsav problémákkal küzdőknek igazi gyógyszer!

Forrás:kreativ café
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Hagyományos szilvásgombóc
  2010-08-05 11:08:31, csütörtök
 
  A Vegavarázs-tól kaptam ezt a régi és nagyon finom étel receptjét.
Megosztom most veletek,mert hátha van aki nem tudja mint én

Hozzávalók:

1 kg krumpli
25 dkg liszt
egy csipet só
1 kg szilva
2 ek cukor
1 tk fahéj
fél dl olaj
20 dkg zsemlemorzsa
4 ek cukor

..



..A krumplit héjában megfőzzük, ha puha, megtisztítjuk és még forrón összenyomjuk.
Ha kihűlt, beletesszük a lisztet és a sót, majd jól összedolgozzuk.
Közben előkészítjük a szilvát: megmossuk, kimagozzuk, s a mag helyére fahéjas cukrot töltünk.
A tésztát kinyújtjuk, egyenlő (kb. 8 x 8 cm-es) négyzetekre vágjuk, s mindegyiknek a közepére egy szilvát helyezünk.
Egy nagy fazékban vizet teszünk forralni, mire a gombócok elkészülnek, a víz is felforr.
A négyzetek sarkát összeillesztjük a szilván, és megformázzuk a gombócokat.
Ha készen van, a forrásban lévő vízbe helyezzük őket, és megvárjuk, hogy feljöjjenek a víz felszínére. Ezután még kb. egy percig főzzük, majd kiszedjük.
A megfőtt gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk.

..Zsemlemorzsa készítés:

Zsemlemorzsa pirítása

Felmelegítjük az olajat és beleszórjuk a zsemlemorzsát.
Kis lángon pirítjuk, és közben folyamatosan kevergetjük, mert nagyon könnyen megég.
Néhány perc múlva öntünk hozzá kb. 1 dl forróvizet, és jól elkeverjük.
A víztől a zsemlemorzsa kissé összeáll.
Továbbra is kevergetjük, és tovább pirítjuk, amíg a víz elpárolog, és a zsemlemorzsa már nem darabos, hanem újra szemcsés lesz.
Akkor levesszük a tűzről, és ha kihűlt, belekeverjük a fruktózt (vagy cukrot) és a fahéjat.

...... ......... JÓ ÉTVÁGYAT !
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Sajtpite
  2010-07-31 15:16:21, szombat
 
  .. Hát ez nagyon szuper !

.. Hozzávalók
4 tojást
20 dkg cukorral
4 evőkanál liszt
reszelt citromhéj
2 dl tejszín
2 db tejszínes sajt

..A 4 tojást, 20 dkg cukor 4 evőkanál liszttel, reszelt citromhéjjal, 2 dl tejszínnel, és 2 db tejszínes sajttal összekeverünk.
Tejszínes sajt, (kemping vagy tömlős, kenhető semleges ízű sajt).
Kivajazott, kilisztezett tepsiben sütjük 180 fokon, előfordul, hogy nagy hólyagokat növeszt, úgy még finomabb.

..

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Malpura
  2010-07-23 08:43:13, péntek
 
 
.. Málnás malpura

..Hozzávalók:

20 dkg fehér liszt
8 dkg porcukor
1/2 kávéskanál sütőpor
1,5-2 dl tej szükség szerint
zsiradék (olaj vagy ghí) a sütéshez
1 l joghurt
10 dkg cukor
25 dkg málna

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot.
Fokozatosan öntjük hozzá a tejet, miközben habverővel simára keverjük.
Egészen sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie.
Ha megvan, negyed órára félretesszük, hogy a tészta pihenjen.

Közben fogunk egy nagy tálat, s összekeverjük benne a joghurtot és a cukrot.
Megmossuk a málnát, a felét összenyomjuk és az egész szemekkel együtt a joghurthoz adjuk.
Ha a tészta már pihent, serpenyőben felmelegítjük a zsiradékot, a tésztából kiveszünk egy teáskanálnyit, majd a bő, forró zsiradékba csúsztatjuk.
Annyit teszünk az edénybe, amennyi kényelmesen elfér benne.

Időnként megforgatjuk, 3-4 perc alatt aranyszínűre sütjük, s végül lecsöpögtetjük a fánkokat.
Ha kissé kihűltek, a gyümölcsjoghurtba forgatjuk őket.

- Forrás: Vegavarázs

..


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2297 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 2588
  • e Hónap: 7923
  • e Év: 256617
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.