Regisztráció  Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
Elkezdték elhagyni a zónát a csernobili mutáns farkasok
  2018-07-03 10:12:14, kedd
 
  Elkezdték elhagyni a zónát a csernobili mutáns farkasok
15
24.hu
24.hu
2018. 07. 03. 08:42

Régóta folyik a vita arról, hogy mennyire egészséges az ökoszisztéma Csernobil környékén. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a sugárzás súlyosan károsítja az állatokat, más szakértők szerint viszont az emberek hiánya kifejezetten jót tesz a helyi élővilágnak.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja?
13 éve van szökésben egy állatkerti flamingó
A marihuána miatt halhat ki a világ egyik legcukibb állata
Egy új, az European Journal of Wildlife Research folyóiratban megjelent tanulmány azt igazolja, hogy a farkasok egészen biztosan jól érzik magukat Csernobil környékén - írja az IFLScience.

Az 1986-os atomkatasztrófa után az erőmű 30 kilométeres körzetét lezárták, ez az úgynevezett zóna. A területre emberek sokáig nem tehették be a lábukat, igaz, az utóbbi időkben már megjelentek a turisták és az illegális túrázók a térségben.


Fotósorozat: Engedély nélküli túrán a csernobili zónában
A vakmerő környékbeliek és kíváncsi katasztrófaturisták most már napi rendszerességgel lepik el a lezárt területet.
Michael Byrne, a Columbiai Missouri Egyetem munkatársa csapatával 14 helyi szürke farkasra helyezett fel nyomkövetőket. A zóna fehérorosz részéről származó példányok közül 13 már kifejlett volt, egy viszont fiatalabb, 1-2 éves lehetett.

Az adatok alapján a felnőtt egyedek mind az erőmű környékén maradtak, a fiatal farkas ugyanakkor jelentős távolságot tett meg a vizsgálat 21 napja során. Az élőlény mintegy 300 kilométerre távolodott el a zónától. Az állat nyomkövetője utóbb meghibásodott, így nem derült ki, hogy végül visszatért-e az erőmű környékéhez.

Byrne szerint ez az első alkalom, amikor sikerült bizonyítani, hogy a farkasok elhagyják a zónát.

Az élőlények azért távolodhatnak el a területről, mert túl nagy a populáció, és így nem jut elég táplálék minden ragadozó számára.

Úgy tűnik, hogy a környék nem egy ökológiai fekete lyuk, és a farkasok mellett feltételezhetően más állatok is jól érzik magukat a zónában.

Fontos azonban kiemelni, hogy a helyi állatok a sugárzás miatt genetikai elváltozásokon estek át. A farkasok természetesen nem világítanak, nincs eggyel több végtagjuk, illetve szuper-képességekre sem tettek szert. A mutáns gének ugyanakkor valószínűleg nem egészségesek.

Elképzelhető, hogy a zónából érkező farkasok a környéken élő fajtársaikkal is kapcsolatba lépnek, és így tovább örökítik a mutáns géneket. Igaz, Byrne szerint erre egyelőre nem sikerült bizonyítékokat találni.

Csernobil körzetében egyébként több állatfaj egyedszáma is nőtt, az emberek hiánya ugyanakkor nincs jó hatással minden élőlényre. A kutyák például kifejezetten nehezen boldogulnak a zónában.

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Csernobil kutyái máig visszasírják az embereket
Az embertől elzárva a kutyák két százaléka élné túl, és belőlük is igazi mezopredátor válna.
A méhek, pillangók és pókok szintén szenvednek az erőmű térségében, ezen állatok esetében azonban a probléma nem az emberek hiánya, hanem a sugárzás. Az élőlények többsége feltételezhetően szennyezett talajba rakja le petéit, ez pedig megnehezíti a szaporodást.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Tudtad, hogy létezik egy nem-halandó állatfaj, amelyik képes
  2018-05-30 08:37:15, szerda
 
 
Tudtad, hogy létezik egy nem-halandó állatfaj, amelyik képes örökké visszafiatalítani magát? 8 tény, amit eddig nem tudtál a világról
MÁJUS 28.

Örök életű medúza, úszó vakond, bacik mindenütt: érdekes tényket mutatunk világunkról.

1. Testünk baktériumok szállodája

A baktériumok már az anyaméhben megtalálnak minket, de a születéskor szerezzük a legtöbbet. Segítik a hormon- és vitamintermelést, kialakítják a bélflórát, de így is több baktériumsejt él bennünk, mint amennyi saját sejtjeinknek száma. Ehhez még ráadásul szerzünk is idegeneket: egyetlen csókkal nyolcvanmillió baktérium cserélhet gazdát.

Kép: Lafishblog
Kép: Lafishblog

2. Míg egyes csigák évekig is alhatnak, a hangyák nem alszanak

Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

3. Ha a DNS-t kinyújtanánk, akkor hossza elérné az 1,8-2 métert

3019370-poster-1280-dna

4. A vakond meglepően gyorsan fut, tud úszni

Emellett egy éjszaka alatt akár több tíz méternyi alagutat is áshat - egy időben pedig divatos volt a vakondprém bunda.

ScalopusAquaticus

5. A teheneknek nemcsak zenei ízlésük van, de legjobb barátokat is választanak maguknak

És azt tudtad, hogy a tehenek több tejet adnak, ha szép zenét hallgathatnak? Azt is tudjuk már, hogy melyik zenét szeretik a legjobban...

two-cows-1024x576
Forrás: Pbs

6. A lepkék a lábukkal érzik az ízeket

butterfly

7. Az ölelés során oxytocin szabadul fel - ez az anyag többek között gyorsítja a sebgyógyulást

23.1

8. Létezik egy medúzafaj, amelyik örökké képes visszafiatalítani magát - elvileg örökké élhetne, ha le nem vadásznák

A Smithsonian Intézet tengerbiológiával foglalkozó részlegének kutatói szerint a Turritopsis Nutricula nevű medúza ivaréretté válása után képes “lecserélni" a sejtjeit, ezáltal megfiatalítva saját magát. A legtöbb medúza az utódnemzést követően nem él sokáig, de a Turritopsis Nutricula medúza visszaalakulhat polippá a teljes szexuális differenciálódása után is. Ez a faj az egyetlen eddig leírt állat, amely képes visszafejlődni egy szexuálisan éretlen, telepes állapotig, miután teljesen kifejlődött. Elméletileg ez a kör a végtelenségig folytatódhat, így a fajt nem-halandónak - halhatatlannak - tekinthetjük, bár a természetben a legtöbb egyed, mint minden más medúza, a ragadozók vagy betegségek áldozatául esik.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Magyar eb tarolt a világversenyen
  2018-05-10 06:35:08, csütörtök
 
 
Hatalmas sikert könyvelhet el magának, de leginkább mentőkutyájának Salamon Klára, az S.O.S. Mentőkutyás Egyesület tagja, ugyanis hétvégén a Rodenben megrendezett holland juhászkutya- világbajnokságon Tara, a kilencéves holland juhász szuka nyerte a mentőkutyák versenyét.


A megmérettetésre 17 országból 150 ebet neveztek be, ebből a mentőkutyákéra nyolc országból tízet. Tara és Klára az elérhető 300 pontból 287-et szereztek, így közel maximális értékeléssel zárták a világversenyt.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Alaszkai Malamuták
  2018-05-09 15:24:44, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Elvesztette kölykeit, kapott helyettük malacokat a tigris
  2018-05-01 18:52:27, kedd
 
 
Túl korán indult meg a szülés, így egyik kicsinye sem maradt életben. A tigrismama ezért komoly depresszióba esett, egészsége leromlott, állapota válságos lett. Ekkor döntöttek úgy a gondozói, hogy kap 5 tigrisruhába bújtatott malackát. Azóta a nagymacska teljesen boldogan éli mindennapjait 😀


Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
small birds - kis madarak
  2018-04-30 06:57:08, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállomány
  2018-04-27 09:51:42, péntek
 
  Hello, röfik: veszélyben a teljes magyar sertésállomány
1792
Balavány György Bihari Dániel Balavány GyörgyBihari Dániel
2018. 04. 27. 06:03

Több jel utal arra, hogy a sertéspestis már régebben megjelent Magyarországon, noha a hatóság tagadja ezt. Ám nehezen elképzelhető, hogy a betegség korábban megállt a magyar határnál. Az, hogy eddig nem volt regisztrált eset a Fidesz-közeli vállalkozóknak is jól jött.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Sertéspestis-para van Hevesben
Már a házi sertéseket is megtámadta a sertéspestis Tiszaújlakon
Új piacot hódíthat meg a magyar hús
Nemes Imre, a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) elnökhelyettese egy márciusi konferencián, az afrikai sertéspetisről szóló előadásának végén a következő kérdéseket tette fel:

Hol és mikor találjuk meg az első fertőzött állatot?
Házisertés vagy vaddisznó lesz?
A hivatalos válasz azóta megszületett: az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki egy Heves megyében elpusztult vaddisznóban április 21-én a hivatal laboratóriuma.

Azonnal reagált erre a híre a nemzetközi piac: Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket.

Romániában és Ukrajnában már tavaly a magyar határnál regisztrálták a vírust, de nálunk - hivatalosan- mégsem bukkant fel. Mintha Magyarországot akkurátusan megkerülte volna a járvány, vagy megtorpant és egy helyben ácsorgott volna az országhatárnál.

A balti államokat, Romániát, Ukrajnát, Csehországot már rég elérte,
Németországban akciótervet dolgoztak ki a kór terjedésének megakadályozására,
a lengyelek tömegesen mészárolták a fertőzésgyanús állatokat,
a dánok kerítést építettek a határon a vaddisznómigráció kivédésére,
miközben Magyarország egyre növelte a sertéstelepek számát.

Az országos főállatorvos a múlt hónapban írta elő a védekezési feladatokat: az Ukrajnával határos fehérgyarmati járásban nyolc települést érintő megfigyelési körzetet alakított ki. A megfigyelési körzet nem lehet kisebb, mint a kitörés helye - vagyis az észlelt fertőzés - körüli 10 kilométeres sugarú kör, ahol a kór szinte biztosan jelen van. Jó néhány magyar település fekszik közel a romániai Mikola községhez, ahol még január közepén mutatták ki a pestist. Az ukrajnai Rafajnaújfalu pedig mindössze nyolc kilométerre van a magyar határtól, itt január második felében lőttek ki ASP-vel fertőzött vaddisznót.

Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznók (Sus scrofa) az Ipoly Erd?? Zrt. somosk??i vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka Péter
Képünk illusztráció
Fotó: MIT / Komka Péter
Mi ez a betegség, és hogy működik?
Az ASP kórokozója egy rendkívül erős DNS-vírus. A környezeti hatásokkal szemben annyira ellenálló, hogy az ólak padlóján, a szalmában napfénytől védett helyen hetekig fennmarad, ugyanúgy, ahogy a nyers vagy félkész sertéshúsból készült termékekben. Még lefagyasztva is évekig megőrzi fertőzőképességét.

A vírus mind a vad-, mind a házisertésre halálos, az állatok a testváladékaikkal közvetlenül fertőzik egymást. Az ember a ruházatán, szerszámokon, eszközökön, járműveken viheti tovább a kórokozót. Vagyis: a vadak élőhelyéről a sertéstelepre akár cipőtalpon vagy autókeréken is be lehet vinni a vírust, és onnantól nincs megállás. A potenciálisan vírushordozó termékeket és eszközöket elvileg meg lehet állítani a határon, de a vadat nyilván nem. Hatékony védőoltás nem létezik. A járvány megfékezésének egyetlen lehetősége az állomány teljes elpusztítása.

- Fontos viszont, hogy emberre nézve teljesen ártalmatlan a vírus, és kizárt, hogy valaha is ilyen változata alakuljon ki, mint történt ez a madárinfluenza esetén - mondta a 24.hu-nak Kemenesi Gábor virológus. Az élelmiszerbiztonsági hivataltól azt kérdeztük, mióta kapnak a Nébih laboratóriumai sertéspestis gyanújával és tüneteivel elhullott állatokból mintákat. Az illetékes konkrét választ nem adott, így felelt: ,,Az afrikai sertéspestis bejelentési kötelezettség alá tartozó betegség, így amennyiben az állattartó, vagy az állatorvos számára az ASP gyanúja felmerül, mindig kell, kellett mintát küldenie". Beszámolt arról is, 2017-ben több mint ezer házisertés vizsgálata történt meg, míg vaddisznók esetében ez a szám több mint 8500. Felvetésünkre közölte azt is: szinte kizárt a tévedés lehetősége a korábbi vizsgálatok alkalmával.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
HIRDETÉS
Fejlesztéshez tárolókapacitás bővítés acélcsarnokban
HIRDETÉS
Kezdő devizakereskedő sikere
Sírva nevetős pillanatok várnak ránk, ha tényleg miniszter l...
Négy ember halálához vezetett a találkozás a biológiai szülő...
HIRDETÉS
Hogyan győzzük le az akadályokat a saját utunk során?
Havi 1167 euró segélyt kap Németországban Bin Laden egykori ...
Rövidesen a tehén lehet a legnagyobb emlős a Földön
Sas József: Orbánék rosszabbak, mint a régi ,,elvtársak"
Nem emberek a rejtélyes, háromujjú perui múmiák
A csengeri asszony nevében támadta Kósát, felnyomták az ügyv...
Ha túl tág a nő, azaz szexpózok másképpen nézve
Schoberték lánya korán kezdi a magamutogatást
STROSSLE
Az ASP-vírusról elég keveset tudnak a kutatók, eredetére is csak elmélet létezik, miszerint nagytestű, vérszívó atkák, úgynevezett óvantagok közvetítésével vándorolt a vadon élő afrikai sertésfajok egyedei között, de rájuk nem bizonyult végzetesnek. Az Európában is honos vaddisznó viszont fogékony és érzékeny rá. A mostani járvány egy afrikai sertéstakarmány-szállítmánnyal érkezett Grúziába 2007-ben, de ott sem a szállítmány fertőtlenítésével, sem a kór megjelenésével nem foglalkoztak kellő mértékben, ezért a betegség kiszabadult a vadállományra.

Innentől elvész a kontroll, Eurázsia összes vaddisznóját nem lehet ellenőrzés alatt tartani, a betegség évente körülbelül 50-100 kilométert megtéve terjed nyugat felé.

- Európában rendkívül sok vaddisznó él, a populációk összeérnek, tehát időszerű volt egy komolyabb járvány megjelenése - állítja a virológus.

Szaporodó, rejtélyes tűzesetek
Egy forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a pestis terjedése óta, vagyis az elmúlt években gyakori lett a sertéstelepek spontán leégése. És csakugyan: 2014 óta négy hazai sertéstelep is tűzben semmisült meg, hízókkal együtt. A Győr-Moson-Sopron megyei Lázi településen például a szomszédos magtár (aminél gyúlékonyabbat elképzelni is nehéz) sértetlen maradt, csak a disznók pusztultak el. Érdeklődtünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál, amelynek illetékessége a tűzeset keletkezésének helyét, idejét, az ehhez vezető folyamatot, az esetleges személyi felelősséget megvizsgálni. A hatóság válasza szerint a négy eset közül kettőnél indult úgynevezett tűzvizsgálat, de egyiknél sem lehetett ,,egyértelműen megállapítani a tűz keletkezésének okát".

African swine fever virus, illustration. This virus is a member of the iridovirus group that causes African swine fever. Unlike other DNA- containing vertebrate viruses (except the poxviruses), the iridovirus replicates in the host cell's cytoplasm (most others replicate in the nucleus).
Az afrikai sertéspestis vírusa, illusztrácó
Fotó: AFP / Science Photo Library
Véres tetemek, negatív leletek
Néha olyan gyors a betegség lefolyása, hogy nem is jelennek meg szemmel látható elváltozások, de ez a ritkább. Jóval gyakoribb, hogy az állatok magas láz, gyengeség, vérzés kíséretében pusztulnak el néhány nap alatt. Jellemző a vérzés a füleken, a has alján, a combokon; a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos vagy véres hasmenés. A belső szerveken is bevérzések láthatók. Úgy tudjuk, több erdész, vadgazdálkodó és állattenyésztő volt már, aki úgy gondolta, ASP tüneteivel elhullott disznókat, sőt egész kondákat talált - Vas megyéből, Tolnából, Hevesből, Nógrádból is érkeztek ilyen jelzések.

Bár néhány szakmai lap, például az Erdőzúgás Magazin és a Magasles blog már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az ASP bent van az országban, ezt a Nébih szisztematikusan tagadta.

A bejelentők rendre azt a választ kapták, hogy a vizsgálatra beküldött szövetek és zsigerek nem afrikai sertéspestissel fertőzöttek, valami más okozhatta az elhullásukat.

Megkérdeztük a hivatalt, milyen irányban és tempóban terjedhet tovább a betegség, mire a NÉBIH azt felelte: ,,A részletes járványügyi nyomozás még tart, így ezt nem lehet megmondani. Nagy valószínűséggel a magasabb vaddisznósűrűségű területek felé fog terjedni a betegség." Közölték azt is, a vaddisznóban megállapított betegség miatt házi sertéseket nem semmisítenek meg, a vaddisznóállomány gyérítése pedig vadászattal történik.

Érdeklődtünk arról, mennyire életszerű, hogy csak Heves megyében bukkant fel a pestis, miközben az nem határmenti terület. A NÉBIH szerint ez elképzelhető: ,,A Magyarországhoz legközelebbi esetek eddig az ukrán-magyar határnak az ukrajnai oldalán voltak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Ukrajnához közeli területein rendeltük el a legszigorúbb intézkedéseket, de már korábban is jeleztük, hogy Ukrajnából illegálisan behozott fertőzött élelmiszerek esetén az országban bárhol megjelenhet az ASP. Feltételezhetően ez következhetett be Heves megyében is, pontosabb információnk azonban a részletes járványügyi nyomozás után lesz".

Név nélkül
Több forrásunk feltételezi, hogy a vírus régóta jelen van Magyarországon, ők azonban szeretnék elkerülni a személyük azonosítható legyen. A Nébih egyik munkatársa azt állítja: titoktartási nyilatkozatot írattak alá vele, és azt követelték, járuljon hozzá, hogy a felettesei ellenőrizzék a telefonhívásait.

Ami tény: a vírusnak semmi oka rá, hogy huzamosabb ideig vesztegeljen az ukrán vagy épp a román határnál. Sőt, több körülmény - a betegség terjedési módja és sebessége, valamint a rengeteg, tipikus tünetekkel elhullott állat - is arra mutat, hogy a bejelentéskor a pestis már rég bent lehetett az országban, és a hatóságnak tudnia kellett róla.

De mi érdeke fűződne ahhoz egy kormányszervnek, hogy amíg csak lehet, visszatartson információkat egy ilyen járványról? Például az, hogy az uniós tagállamokra kötelező akcióterv szerint az ASP hivatalos bejelentése után rövid időn belül

a fertőzött állományokat, és a velük kapcsolatba kerülhetett más állományok összes példányát sürgősen le kell ölni;
a tetemeket meg kell semmisíteni;
a felszámolt állományok tartási helyét ismételten fertőtleníteni,
a sertésforgalmazást és felvásárlást regionális vagy országos szinten korlátozni,
az élőállatok, a sertéshús és a sertéshúsból készült félkész és késztermékek exportját leállítani.
Némi enyhülést jelenthetne az úgynevezett regionalizáció, amikor nem kell az ország teljes területére elrendelni az exporttilalmat, csak a bizonyítottan fertőzött körzetekre. Az is halvány reménysugarat jelenthetne, hogy a korlátozás nem tart örökké: 3 hónappal az utolsó áldozatul esett sertéstelep fertőtlenítését követően feloldhatják. De ez csak az Európai Unión belül szokás. Az általános tapasztalat az, hogy az Európán kívüli államok - például Kína és Japán - nem alkalmazzák a regionalizációt, valamint késve, vagy egyáltalán nem oldják fel a fertőzött országokra vonatkozó korlátozást.

Ha viszont így járunk (és ez már biztosra vehető), akkor szinte a teljes külpiacát elveszti a magyar sertéshús, ugyanis főleg a Távol-Keletre termelünk.

,,A családi vállalkozások sikere"
Mindenesetre azzal, hogy a hivatal ,,nem talált" egészen eddig egyetlen gyanús esetet sem, sokat segített a magyar cégeknek, amelyeknek komoly üzleti károkat okozott volna, ha kiderül: a sertéspestis pusztít idehaza.

Ez az ágazat ráadásul a magyar kormánynak különösen fontos: a Fidesz-kormány elkötelezett amellett, hogy Magyarországot újra disznóban gazdag országgá tegye. A NER-kultúra központi, kultikus eleme a sertés, valamint a hagyományos disznótermékek. És ez nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a kormány olyan prominensei, mint Németh Szilárd, Fazekas Sándor vagy maga Orbán Viktor rendszeresen és szenvedélyesen tesznek hitet a sertéshús mellett. Hanem abban is, hogy a kormány nem sajnálta disznóhústermelésre költeni magyar adófizetők pénzét.

Az állam több százmilliárd forintot fordított az elmúlt években sertéstelepek fejlesztésére. A leglátványosabb sertésberuházást a Fidesztől nem éppen fényévekre levő Csányi Sándor nevéhez köthetjük, aki 2014-ben Orbán ,,egyedi döntése" nyomán épített gigavágóhídat. A mohácsi ,,kiemelt nemzeti jelentőségű" mészárszék kifejezetten exporthús termelésre jött létre, évente egymillió sertés levágására alkalmas. Csányi aztán egy időre kiszállt a disznóbizniszből, hogy 2017-ben újra visszataláljon hozzá.

És persze itt van Mészáros Lőrinc is.

Amikor a felcsúti gazdagodásvirtuóz, Orbán Viktor személyes jóbarátja mangalicatelepet nyitott, maga a miniszterelnök mondott meghatott beszédet, amelyben így fogalmazott: ,,Örülök a családi vállalkozások sikerének." (Majd ugyanazzal a lendülettel felavatta a saját feleségének, Lévai Anikónak érdekeltségébe tartozó marhatelepet is, ami 430 milliós állami és uniós beruházás volt, de ez mellékszál.)

Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros L??rinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földm??velésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezet?? igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
A vő, Tiborcz István is érdekelt a sertésbizniszben, és mint a közelmúlt sajtóhíreiből nyilván emlékszünk, szinte közvetlenül a pestis hazai kitörése előtt Kósa Lajos családja is kedvet kapott a disznótenyésztéshez, a debreceni főfideszes édesanyja megvásárolt egy fél sertéstelepet.

De mi ebben a ráció? Ki száll be a sertéspestis terjedése miatt az összeomlással fenyegetett ágazatba?

Van kapcsolat?
A Nébih illetékését megkérdeztük, van-e a hivatal vezetőinek bármilyen informális vagy formális kapcsolata kormánytagokkal, illetve sertésexportban érdekelt kormányközeli cégekkel? - A kormánytagokkal szakmai és formális kapcsolata van a Nébih vezetőinek. A sertésexportban érintett céggel, a sertéságazat érdekvédelmi szervezeteivel, más ágazatokhoz hasonlóan, természetesen van szakmai kapcsolatunk. Folyamatosan együtt dolgozunk az ágazat érdekében - írja a hivatal a lapunknak küldött válaszában.

Mondjuk az, aki még gyorsan akar nagyot kaszálni. Amíg a környező országokban az ASP miatt súlyos visszaesés volt tapasztalható, Magyarország igen nagyot ment a malacpiacon: a sertéshús exportja még a tavalyi évben is meredeken emelkedett. A térségben mi számítottunk eddig a legstabilabb disznókereskedőnek, tekintve, hogy hivatalosan nálunk nem létezett a járvány - más szavakkal, a versenyelőny révén a sertéspestis európai jelenléte kifejezetten kedvező volt a számunkra. A magyar sertés főleg távol-keleti piacokat is hódította meg: Kína, Tajvan, a Fülöp-szigetek és Japán is ott szerepel a megrendelőink közt. És összességében azért elmondható, hogy akik az elmúlt években nagyban beszálltak, nem a Titanicra vettek jegyet. Mert akik

fel tudtak készülni, hogy egyszer csak be kell zárni a boltot és új kalandba vágni,
a beruházásaikat jórészt az állam fedezte, ráadásul
felmarkolják a megsemmisített példányok után az e célra elkülönített, százszázalékos állami kártérítést,
többet nyerhetnek, mint amennyit buknak.

Mindez a kisebb sertéstermelőkre, családi gazdaságokra így nem igaz. Természetesen ők is kapnak majd kártérítést a leölt állatok után, de a legnagyobb káruk az, ha utána ott állnak majd üresen az ólak. És nem tudnak mit kezdeni, hiszen évtizedek óta sertéssel foglalkoznak, ehhez értenek, erre rendezkedtek be.

Ám a kártérítést előíró rendeletből az üresen állás és az elmaradt haszon tétele kimaradt. Mintha csak a gyorsan váltani tudó, állami pénzeket pörgető nagyberuházások járhatnának jól.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
It’s kind of cute but not funny-Aranyos, de nem vicces
  2018-04-24 07:03:04, kedd
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Visszajöttek a gólyák, annak ellenére, hogy a tél is!
  2018-03-22 17:13:57, csütörtök
 
  Figyelem!
Visszajöttek a gólyák, annak ellenére, hogy a tél is!
Elsőként a hímek érkeznek, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Ahogy a nappalok hossza nő, hormonháztartásuk arra készteti ösztöneiket, hogy fészket rakjanak, utódot nemzenek! Ezen ösztöneik nem csak a hidegnél erősebbek, saját fajtársaikkal is vérre menő harcba kezdenek egy-egy fészekhelyért.
Nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Afrikába a fellelhető táplálék hiánya miatt utaznak, nem a hideg elöl.
Az utóbbi napok időjárása miatt a visszatérő gólyák nehezen találnak maguknak táplálékot a hó alatt, de pár napon belül felolvad a táj. Egerek, pockok már a hótakaró ellenére is mozognak. Ezen túl egy egészségesen visszatért gólya mintegy másfél-két heti tartalékkal rendelkezik, melyet jelentős legyengülés nélkül fel tud használni, míg fészkét elfoglalja, párja megérkezéséig őrzi. Hogy tartalékolt energiáival spóroljon, keveset mozog. Gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul.
Természetesen előfordul egy-egy viharos széllökés következtében hogy valamely egyed megsérül, vagy átázik és áthül. Ezért tisztelettel kérjük a lakosságot, ha gólyát lát lakhelye környékén, első körben győződjön meg róla, hogy egészséges egyedről van e szó, vagy valóban segítségre szorul. Figyeljük meg, tud e repülni, épek e a végtagjai, áll e, vagy már fekszik! Amennyiben láthatóan sérült, vagy fekszik, fogjuk meg, és helyezzük meleg helyre, majd próbáljuk megetetni apróhallal, vagy csirkenyesedékkel! Ez után kérjük, keressék a hortobágyi Madárkórházat bizalommal a 0630/5356484-es ügyeleti számon! Sok esetben az ijedt madárnak csak meg kell száradnia, valamint nyugodnia. Ne tartsuk magunknál tovább, mint az feltétlenül szükséges! Akkor sem, ha még tart a hófedettség! Ha már áll, sétál, kísérletet tehetünk arra, hogy repülni is tud e. A már aktív fogságban tartott gólya ideges, már indulna vissza fészkéhez, töri magát. Ha többen is vannak egy helységben, a hímek közt még harcok is előfordulnak, melyek halállal is végződnek!
Az egészséges, fészkét őrző madarakat kérjük, ne háborgassuk befogási kísérlettel! A felesleges hajkurászás megviseli őket, maradék energiáikat használják fel menekülés és a stressz miatt.
Segíteni természetesen lehet rajtuk. A fészek környékén elhelyezett táplálék, mely lehet apróhal vagy nyers csirkehús egy lavor (figyelem, vödörből nehezen tudnak inni!) langyos víz kíséretében valóban segítség számukra. Hamar elfogadják a felajánlott segítséget, és meg is szokták. Így ha elkezdtük, ne hagyjuk abba, míg teljesen el nem olvadt a hó. Minden nap ugyan arra a helyre, ugyan abban az időpontban helyezzük el a táplálékot! NE adjunk feldolgozott, sült, füstölt, főtt húskészítményeket, sem pedig sertéshúst! Ezeket nem tudják megemészteni, végzetes következményekkel járhat számukra elfogyasztásuk!
Ha fontos számodra a hazai gólyák védelme, kérjük oszd meg ezt a bejegyzést ismerőseiddel is!

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Vakond ellen..
  2018-03-20 00:23:21, kedd
 
  Már tavaly bizonyított, működik. Nálam nincs egy vakod túrás sem, a szomszédnál most 4-et is láttam.
😂😂 átköltöztek a szomszédhoz 😝

A működési elv :a flakon alján NAGYOBBnak kell lenni a fúratnak, hogy forgás közben tudjon zörögni. Ezt a hangot vezeti le a vas pálca a földbe. Hanggal is nézd meg a videót, lehet hallani... 😁

Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 714 db bejegyzés
Összes: 18973 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 7419
  • e Hónap: 24592
  • e Év: 520223
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.