Belépés
relisisi.blog.xfree.hu
"A szeretet,amely veget er,csak a szeretet arnyeka. Az igazi szeretet kezdet es veg nelkuli." /Hazrat Inayat Khan/ Braun Annamaria
1957.10.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Szép és érdekes
  2010-09-20 10:25:54, hétfő
 
 


Belső épitészeti megoldás......nagyon jó ötlet.
 
 
4 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Beerseli kastély
  2009-06-08 07:46:04, hétfő
 
 


Beerseli kastély
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /


A kapu közelrőlA Beerseli kastély, azaz hollandul a Kasteel van Beersel a belgiumi Beersel városában áll. Az erődítmény 1300 és 1310 között épült, Brüsszel védelmére délről jövő (elsősorban francia) támadások elhárítására. A közelben található Zitter és Gaasbeek kastélyokkal együtt a Senne folyó völgyét védte, valamint a Brüsszelt Halle városával, illetve Párizzsal összekötő utat felügyelte.

A kastélyt később maguk a brüsszeli polgárok foglalták el és rombolták le. A kastélyt jelenlegi formájában 1489-ben építették újjá. Jelegleg mint múzeum működik, szabadon látogatható. A kastély helyszínül szolgált az egyik Suske en Wiske képregényben, melynek címe ,,De schat van Beersel" (azaz ,,Beersel kincse").


Története ]
Beersel település első ismert hűbérura Godfried van Hellebeke volt, aki a brabanti herceg udvar udvarmestere (seneschalk) volt. Az ő utasítására kezdődött meg a kastély építése 1300 és 1310 között, befejezésének éve nem ismert, de 1312-ben már állt.

A brabanti örökösödési háborúban (1356-1357) a kastély elfoglalták és a harcok során károkat szenvedett az eredeti építmény.

1391-ben Jan I van Witthem († 1404), Johanna brabanti hercegnő és férje, Luxemburgi Wenceslas udvarmestere szerezte meg a kastély, miután a hercegi pár elismerte uralmát Brüsszel városa és környéke felett. A brüsszeli városi milícia segítségével a közeli Gaasbeek kastélyát is elfoglalta, amely korábban Everaard t'Serclaes gyilkosai rejtőztek. Jan utódai hét generáción át, egészen a 16. szd-ig birtokolták a beerseli kastélyt.

1489-ben Flandriában polgárháború tört ki Burgundiai Margit halála után és a Brüsszel városa fellázadt I. Miksa német-római császár ellen, a konfliktusban Beersel ura, Hendrik III van Witthem a császár oldalára állt. A brüsszeliek előbb lerombolták Hendrik városi házát, majd Beersel kastélya ellen vonultak Filips van Kleef vezetésével. Az első támadást Hendrik fia, Filips van Witthem sikeresen elhárította, de a második ostrom alatt a kastélyt szinte teljesen lerombolták és a helyőrség megadta magát. Ez sem mentettem meg a helyőrség kapitányának életét, Willem van Ramilly-t Brüsszel főterén nyilvánosan felakasztották.

Brüsszelt ezután maga a császár vette ostrom alá és a városlakók kiéheztetésével véget vetett a felkelésnek. A császár ekkor megparancsolta Brüsszel városának, hogy Beersel kastélyát építsék fel Hendriknek, illetve kártérítést kellett fizetni a lerombolt városi ház után is.

1491. május 26-án Hendrik az Aranygyapjas rend tagja lett, ezzel egy csapásra kora legtekintélyesebb nemesurai közé emelkedett, később V. Károly német-római császár kamarása volt, 1515-ben bekövetkezett haláláig. Fia, Filips († 1523) örökölte apja címeit és pozícióját. Filip unokája, II. Jan (megh. 1591) volt a van Witthem család utolsó férfitagja. Lányának, Ernestinának házassága révén a kastély és a körülötte fekvő birtokok, köztük Beertel városai is, a van Arenberg hercegek tulajdonába került.

Eután a kastély elhanyagolták, állapota egészen a 18. szd-ig romlott, amikor is I. Vilmos holland király uralkodása alatt, 1818-ban pamutszövő műhelyt alakítottak ki falai között. A 20. szd. közepén jelentős beruházással felújították a kastélyt és visszaállították a középkorra jellemző védműveit is.

A kastély legkorábbi részei a 14. szd-ból származnak, a három félköríves tornyot 1617-ben építették. A kastély maga alacsonyabban fekszik, mint Beersel városa, amely egy dombra épült, de magasabban fekszik, mint a közeli Zenne folyó síksága. A kastély körül széles vizesárok található, falait égetett vörös téglákból emelték. Az egész építményt barna és szürke, környékbeli homokkőből faragott díszek ékesítik.

Jelenlegi állapota
A flamand régió kormányzata (Vlaamse Overheid) 2007 januárjában jóváhagyta a kastély felújítását, és a munkálatokkal a Karel Breda építészirodát bízta meg.[1] A felújítás teljes költségét mintegy 1 millió euróra becsülik, ennek 80%-át a flamand kormány, a maradékot Flamand-Brabant tartomány fogja biztosítani.

Az iroda tervei alapján a kastély felújítását a vizesárok régészeti feltárásával és a leginkább leromlott állapotú falrészek alapzatának megerősítésével kezdik.[2] 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Palazzo Amati
  2009-06-08 07:38:49, hétfő
 
 


Palazzo Amati
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /

A Palazzo Amati homlokzataA Palazzo Amati egyike Taranto legjelentősebb nemesi palotáinak. 1748-ban épült, három meglévő kisebb palota összeépítésével Giacomo Amati báró és családja számára. Homlokzata a Mar Grandéra néz. A 37 szobás palota fő látnivalói a márványlépcső és a galéria.

1869-ben, a városfalakat elbontásával egyidőben a palota egyes részeit is lebontották, utat engedve a tengerparti sétány megépítésének. 1889-ben restaurálták és iskolának rendezték be. 1977-ben újították fel ismét. Napjainkban a Tarantói Egyetem birtokolja.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Palazzo delle Arti
  2009-06-08 07:33:13, hétfő
 
 


Palazzo delle Arti
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /

Világörökség
-Felvétel éve 1995
-Elhelyezkedése ....Nápoly történelmi központja

A Palazzo delli Arti ma a Nápolyi Művészeti Múzeumnak ad otthont. A 17. századi épületet Palazzo Rocella néven ismerték, míg az Oktatási Minisztérium át nem alakította múzeummá. Az épületet a Sangro hercegek megbízásából építették Nápoly történelmi óvárosában.

A múzeum ma 6000 m2-n modern művészeti alkotásokat mutat (design, filmművészet, szobrászat, festészet). Híres művészek, akiknek alkotásait láthatjuk: Pistoletto, Gilbert&George, Marina Abramovic, Mimmo Paladino, Luigi Ontani, Dennis Oppenheim, William Kentridge, Kiki Smith, Ilya Kabakov és még sokan mások.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Aranyosgerendi kastély
  2009-06-08 07:25:24, hétfő
 
 


Aranyosgerendi kastély
/A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából/

A kastély keleti részeAz aranyosgerendi kastély vagy a Kemény-Bánffy Kastély a település református templomának a közelében és az Aranyos partján található. Két szárnnyal, két bástyával és emelettel rendelkező kastély kiállta a világháborúk és a kommunizmus nehézségeit. A mai napig még áll, habár állaga igen megromlott. A felújítást késlelteti a pénzhiány, illetve Fornet Béla, Bánffy István báró unokaöccse és a Bánffy Kastély Egyesület közötti pereskedés.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Castello Aselmeyer
  2009-05-19 17:51:43, kedd
 
 Castello Aselmeyer

Ország Olaszország
Elhelyezkedése
Nápoly történelmi központja
A Castello Aselmeyer a nápolyi neogótikus építészeti irányzat iskolapéldája. A középkori jellegű építményt 1902 és 1904 között építették Lamont Young angol építész tervei alapján. Ma a Corso Vittorio Emmanuele egyik meghatározó eleme.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Amalienborg palota
  2009-05-19 17:43:19, kedd
 
 Amalienborg palota

/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján

Az Amalienborg palota az Operaház felől nézve. A kupolás épület a Frederikskirke, nem része a palotaegyüttesnekAz Amalienborg palota (dánul: Amalienborg Slot) a dán királyi család téli rezidenciája Koppenhágában. Az épületegyüttes négy egyforma, klasszicista homlokzatú és belül rokokó stílusú palotából áll, amelyek egy nyolcszögű teret (Amalienborg Slotsplads) vesznek körül. A tér közepén Amalienborg alapítójának, V. Frigyes dán királynak a lovas szobra állA négy palota
Amalienborg eredetileg négy nemesi család számára épült, azonban miután 1794. február 26-án leégett a Christiansborg palota, a királyi család megvásárolta a palotákat és ide költözött. Az évszázadok folyamán számos király és családja lakott a négy palotában.

Az épületegyüttest alkotó négy palota a következő:

IX. Keresztély palotája
VII. Keresztély palotája
VIII. Keresztély palotája
VIII. Frigyes palotája
 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Akaszaka palota
  2009-05-19 17:36:54, kedd
 
 Akaszaka palota
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /


Az Akaszaka palota napjainkban állami vendégek szállásaként funkcionálAz Akaszaka palota korábban egy császári palota volt, ma azonban már reprezentációs célokat szolgál. Az épület Tokióban található, az Akaszaka városrészben. Mai funkcióját 1974 óta tölti be.


Története
A császár neves udvari építésze, Katajama Tokuma tervei szerint neobarokk stílusban épült 1899 és 1909 között. Eredetileg a mindenkori koronaherceg otthonául szolgált. Az épület 15 000 m²-es alapterülettel rendelkezik, és a hozzá tartozó kisebb épületekkel együtt összesen 117 000 m²-t tesznek ki. Az épületet 1974 óta állami vendégek számára tartják fenn, mert ekkor koronaherceg a Togu Palotába költözött át.

A palotához óriási japánkert és számos kisebb tradicionális japán stílusú épület is tartozik.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Babos-palota
  2009-05-19 17:31:08, kedd
 
 Babos-palota

/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /

Babos-palotaA kolozsvári Babos-palota a Kis-Szamos partján, a Széchenyi tér sarkán álló reprezentatív épület. A kétemeletes bérházat Babos Sándor építtette az 1890-es évek elején. 1944-ig a palota második emeletén volt az Erdélyi Szépmíves Céh székhelye.

Az épület jelenlegi tulajdonosa, az Erdélyi Református Egyházkerület visszaigényelte a második világháború után elkobzott ingatlant. A visszaszolgáltatásról 2003-ban született bírósági döntés, 2005-ben az egyház részben visszakapta az épületet, de néhány üzlethelyiséget és lakást közben eladtak, így a jogi eljárás folytatódik.


 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
Rhédey-palota
  2009-05-19 17:16:43, kedd
 
 


Rhédey-palota
/ A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából /


A Rhédey-palota műemlék épület Kolozsvár belvárosában, a Jókai (Napoca) utca és a Fő tér sarkán.


Története
A legkorábbi ismert ház ezen a helyen Baráth Istváné volt, akit 1557-1569 között királybírónak, illetve háromszor főbírónak választottak meg. A 16. század végén Kathonay Mihály főbíró háza állt itt, utána a tót eredetű Zook Péter kereskedőé lett, majd Zook eladósodása miatt Viczei Máté tulajdonába jutott. 1610 körül Viczei építtette át a házat.

A 17. század második felében az ingatlan tulajdonosa Borosjenői Székely László, Kolozs vármegye főispánja, 1684-től Kolozsvár főkapitánya. 1692-ben bekövetkezett halála után felesége, Preda Bulcescu havasalföldi bojár lánya átépíttette a házat. Az építkezés nyomát ma is látható tábla őrzi, melynek felirata BULCSESDI / SÁRA / ÉPÍTETTE / ANNO 1698. Az épületnek a 18. század első felében Székely-ház a neve, az 1760-as évek elején gróf Rhédey János altábornagy vásárolta meg. Mivel ő rövidesen meghalt, a ház az öccse, gróf Rhédey Mihály tulajdonába került; 1775-1777 között ő építtette a saroktelekre az emeletes barokk palotát. A Jókai utca felé egy kétszintes bálteremmel toldották meg az épületet, de ez 1778 januárjában összeomlott, majd 1782-ben újjáépítették. Rhédey Mihályné báró Bánffy Terézia megengedte az 1792 őszén megalakuló magyar színtársulatnak, hogy a bálteremben tartsák előadásaikat. Így a palota arról nevezetes, hogy az első "erdélyi magyar nemes színtársulat" itt mutatta be 1792. december 17-én a Köleséri vagy a titkos ellenkezés című színdarabot. 1892 novemberében a színjátszás kezdetének százéves évfordulója alkalmával a házra emléktábla került, amelyet Pákey Lajos tervezett.

Az 1850-es évek elején gróf Rhédey János részben lebontatta a palotát, részben falait beépíttette a ma is létező kétemeletes bérházba. Az utolsó Rhédey-örökös, báró Horváth-Inczédi Ödönné Rhédey Johanna a 19. és 20. század fordulóján közös homlokzattal egyesítette a Jókai utca felőli épületrészeket. Végrendeletében az épületet New York szállodával együtt a debreceni Református Kollégiumra hagyta, hogy az "Gróf Rhédey János Alapítvány" elnevezéssel kezelje őket, de kikötötte, hogy két leánya és azok leszármazói három generáción át haszonélvezeti joggal rendelkezzenek.

2000 óta az első emeleti lakosztály az Erdélyi Múzeum-Egyesület székhelye.

 
 
0 komment , kategória:  Épitészetet(stilúsok,épitmény)  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6499 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 104
  • e Hét: 548
  • e Hónap: 2014
  • e Év: 2014
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.