Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 373 
Zakuszka
  2018-08-28 17:13:08, kedd
 
  Zakuszka


4 kg piros gogos paprika (paradicsompaprika - szerk.) vagy bármilyen más, csak piros legyen.
Én ebből szoktam, mert jó húsos.
4 liter zsenge paszuly vagy ha nincs, akkor lehet helyette 1 kg szárazat tenni.
4 nagy fej hagyma
1 liter paradicsomlé
1 liter olaj
só, bors
babérlevél

Elkészítése

Úgy szoktam kezdeni, hogy minden hozzávalót ledarálok. Egy nagyobb lábasba bele teszem az 1 liter olajat, és a hagymát kezdem sütni, míg üveges lesz. Hozzáteszem a ledarált piros paprikát meg egy evőkanál sót és addig sütöm, míg megpuhul a paprika. Hozzáteszem a paszulyt és a paradicsomlének a felét, aztán meglátom, hogy milyen sűrű, és ha még kell, a többit is!

Hozzáadom a babérlevelet, borsot, s ha még kell, sót. Folyamatos keverés mellett kb. 30 percig sütöm egybe - én úgy tanultam, míg feljön az olaj a tetejére.

Üvegekbe rakom és másnapig szárazdunsztba teszem. Ebből az adagból 8 üveggel lesz. Én a hűvös kamrába teszem és van olyan, hogy még tavasszal is találok elbújva a többi befőttek közt és semmi baja.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Karfiol sajtos masszába forgatva
  2018-08-27 05:59:18, hétfő
 
  Link

Hozzávalók:

1 db karfiol,
2 db tojás,
sajt,
zsemlemorzsa,
fokhagyma granulátum,
pirospaprika,
só,
olaj.

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, főzzük 5 percig sós vízben. Szűrjük le és hagyjuk hűlni.
A sajtot reszeljük le. Egy kisebb tálban keverjük össze a zsemlemorzsát a fokhagymával, a pirospaprikával és a sajttal. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat kevés sóval.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kenjük le olajjal. A karfiolrózsákat mártsuk egyenként a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe és rakjuk a tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig. Jó étvágyat.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sós sütik
  2018-08-27 05:57:30, hétfő
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Cékla
  2018-08-17 06:00:50, péntek
 
  Link

A cékla:

Ezt a zöldséget elsősorban nyersen vagy salátaként fogyasztjuk. Rengeteg pozitív hatása van, de csak hogy néhányat említsünk: eltávolítja zsírt a májról, megtisztítja a vastagbelet és segít visszanyerni a megromlott látást.

Számos egészségügyi előnyei közül kiemelendő:

A cékla javítja a vérkeringést. A növény betaint és triptofántot tartalmaz. Ezek olyan anyagok, melyek megnyugtatják az idegeket és nagyon hasznosak a stressz elleni harcban.

Ezen kívül gyulladás gátló tulajdonsága van.

Mutatunk egy receptet, melyet minden nap fogyaszthatsz:

Hozzávalók:

2-3 cékla
2 fej vöröshagyma
Extra szűz olívaolaj
Ecet
Só ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:

Hámozd meg a céklát, és főzd meg vízben egy csipet sóval, majd vágd fel kis szeletekre, és tedd egy tálba. Ezután vágd fel a hagymát, és keverd össze a céklával, majd adj hozzá egy kis olívaolajat és ecetet, sózd meg ízlés szerint. A végén locsold meg egy kis saláta ecettel és hagyd állni egy órát. Ez a csodálatos saláta tisztítja a vastagbelet, a májat és javítja a látást is. Ha szeretnél többet tenni az egészségedért, javasoljuk, hogy fogyaszd ezt akár minden nap.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Sűltpaprika télire
  2018-08-17 05:58:52, péntek
 
  Link

Hozzávalók: paprika, só, babérlevél, ecet, cukor és egy kevés tartósítószer.

Elkészítés: A paprikákat jól megmossuk, majd, ha lehetőségünk adódik rá, akkor kertben, rácson, parázs fölött sütögessük őket, de hogyha nem akkor a benti gázra helyezett vaslap is megteszi. Mikor már jól megfeketedett a héjuk, de még nem szenes, készen is van. De az illatáról is érezni fogjuk, hogy mikor van kész.

Közben készítsünk elő egy nagyobb lábost, és abban rétegezzük a paprikákat, minden réteg közé szórjunk durva sót. Míg rákerül az új réteg, fedjük le őket. A sós gőz alatt a paprikák húsa elválik majd valamennyire a héjtól, a többit meg mi kell lepucoljuk. A megtisztított paprikák szárát és magházát eltávolíthatjuk, így könnyebb kivenni majd télen az üvegből, de rajta is hagyhatjuk.

Fele ecet, fele víz arányban készítsük el az ecetes levet, és adagoljunk hozzá, 5-6 kg paprikához fél kiló cukrot. Keverjük bele a babérlevelet és a szemesborsot. Egy kevés sót is adagolhatunk a léhez, bár, ha túl sokat álltak a paprikák a fedő alatt, akkor már megszívták magukat a sós gőzzel. A paprikákat, ne túl szorosan tegyük bele az üvegekbe, és öntsük rá a levet, és helyezzük gőzös dunsztba őket körülbelül egy háromnegyed órára.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Gyros tál
  2018-08-05 07:31:16, vasárnap
 
 



Hozzávalók

1 csomag Gyros fűszerkeverék
80 dkg csirkemellfilé
2 pohár natúr joghurt, vagy tejföl
hagyma,
paradicsom
kígyóuborka
1 kg újburgonya
6 ek olaj
ízlés szerint só és bors

Elkészítés

A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk, 4 ek. olajjal és a fűszerkeverékkel elkeverjük, és 30 percig pihentetjük.

A burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, elkeverjük 2 ek. olajjal, kevés sóval és a sütőpapírral bélelt nagy tepsiben 200 fokon 30 percig sütjük.

Közben az uborkát almareszelőn lereszeljük, sózzuk, 10 perc után a levét kicsavatjuk, elkeverjük a joghurttal, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint

A húst serpenyőben vagy grillen többször átforgatva hirtelen kisütjük, és együtt tálaljuk a burgonyával, joghurtos salátával és a zöldségekkel.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Málnás csokoládés joghurttorta
  2018-07-31 14:22:45, kedd
 
  Málnás csokoládés joghurttorta

Link

Hozzávalók (25 cm-es tortaforma):

Brownie:

100 g tej/étcsoki
110 g vaj
220 g cukor
80 g liszt
30 g kakaó(keserű!)
1 ek vaníliaaroma
2 db tojás
1/2 kávéskanál sütőpor

Krém:

640 g natúr joghurt
80 g fehér csokoládé
230 g cukor
28 g vaníliás cukor
5 dl Meggle cukrászhab (habtejszín)
1 cs habfixáló
200 g málna
8 db lapzselatin

Málnazselé:

120 g málna
6 ek cukor
5 g zselatin
2 ek víz

Csokikrém:

100 g tejcsokoládé/étcsokoládé
10 g vaj
95 g Meggle cukrászhab (habtejszín)
(ha tejcsokoládéval készül, akkor 5 g zselatin+2 ek víz)

Elkészítése:

Gőz fölött a vajat és a csokit olvasszuk meg. A tojásokat és a cukrot habverővel verjük fehéredésig. Adjuk hozzá a lisztet, kakaót, sütőport és a vaníliaaromát, majd kavarjuk jól el. Végül adjuk hozzá az olvasztott csokit.

Öntsük a tésztát a tortaformába, majd előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 20 percig.

Ha kihűlt a tészta, tegyük vissza rá a tortakarikát. (Ha szükséges vágjuk le a szélét, hogy egyenes legyen a tészta.)

4 db lapzselatint áztassunk hideg vízbe. A joghurtot a cukorral, a vaníliás cukorral és az olvasztott fehér csokival kavarjuk össze. Verjük kemény habbá a habtejszínt a habfixálóval, majd óvatosan forgassuk a joghurthoz.

Osszuk két egyenlő részre a krémet, az egyiket tegyük be a hűtőbe.

A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a krémhez. Öntsük a brownie tetejére, és tegyük be a hűtőbe 1 órára.

A málnát a cukorral tegyük fel főni, majd pár perc után adjuk hozzá a zselatint, és főzzük össze. (Ha nem szeretnénk zselatint beletenni, akkor adjunk még hozzá cukrot, és főzzük tovább.) Öntsük a megdermedt joghurtkrém tetejére, és ismét tegyük vissza a hűtőbe.

A maradék 4 db lapzselatint áztassuk hideg vízbe.

A félretett krémhez kavarjuk hozzá az összetört málnát. A kicsavart lapzselatint 4 ek meleg vízben olvasszuk el, és kavarjuk a málnás krémhez. Majd öntsük a málnazselé tetejére, és tegyük ismét hűtőbe 1-2 órára.

Vízgőz felett a csokoládét vajjal olvasszuk össze, majd kavarjuk hozzá a tejszínt.

(Ha tejcsokoládéból készítjük, akkor érdemes zselatint is tenni bele, hogy biztosan megkössön, ehhez a zselatint a vízzel kavarjuk össze, és melegítsük addig, amíg épp elolvad, majd kavarjuk a csokoládéhoz.)

Végül öntsük a torta tetejére, és egy éjszakára, min. 4-5 órára helyezzük hűtőbe.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Rakott cukkini
  2018-07-23 16:14:46, hétfő
 
 



Rakott cukkini
Hozzávalók egy 20×30 cm-es tepsihez:
1 szép nagy, fiatal cukkini
1 evőkanál olaj
50 dkg csirkemell
1,5 bögre rizs (250 ml)
45 dkg (1 nagy pohár) tejföl
2 db tojás
1 mokkáskanál ételízesítő

őrölt bors
1 paprika
1 paradicsom
1 mokkáskanál őrölt paprika
1 kisebb vöröshagyma
A tetejére:
1 evőkanál olvasztott vaj
15 dkg reszelt sajt
olaj és zsemlemorzsa a tepsihez

Elkészítés
Elkészítés: A cukkiniról a héját lehámozzuk, kisebb kockákra vágjuk. Olajon a cukkinidarabkákat megsütjük, sózzuk, borssal meghintjük.
A csirkemellet (készíthetjük bármely hússal) kisebb darabokra vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinszteljük, meghintjük őrölt paprikával, egy kis vizet öntünk rá, hozzáadjuk húst, a feldarabolt paprikát és paradicsom ot is, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.
A rizst kifőzzük.
Egy 20×30 cm-es tepsit olajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk. A sült cukkini felét az aljára tesszük, erre a rizs felét, rá a hús felét. A tejfölt a tojásokkal, kevés borssal, sóval, ételelízesítővel összekeverjük, és a felével a húsréteget meglocsoljuk, egyenletesen elkenjük rajta. A maradék alapanyagokat ugyanígy rétegezzük, a tetejére kerül a tejföl, megszórjuk reszelt sajttal, kanálnyi olvasztott vajjal meglocsoljuk.
200 fokra melegített sütőben szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Cukkinis muffin
  2018-07-13 10:08:24, péntek
 
 



Cukkinis muffin, kaporral és fokhagymás tejföllel,
Hozzávalók:
125 g bacon,
3 evőkanál liszt,
1 cukkini,
2 db tojás,
1 csipet cukor,
fél kiskanál só,
fél kiskanál sütőpor,
1 evőkanál majonéz,
1 hagyma,
zöld kapor,
olaj.

Elkészítés:
Tisztítsuk meg majd vágjuk össze a hagymát, a bacont is szeleteljük fel apróra és a hagymával együtt pirítsuk meg forró olajban. A cukkinit tisztítsuk meg, majd reszeljük le, keverjük össze a tojással, a majonézzel, a liszttel, sóval, cukorral, a sütőporral, az apróra vágott zöld kaporral, a pirított baconnel és a hagymával. Kenjük ki vajjal a muffin formákat és tegyük bele az elkészített masszát. Előmelegített sütőben, 220 fokos sütőben süssük amíg megpirul. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk. Kínáljunk mellé fokhagymás tejfölt, vagy mártogatós szószokat.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
7 gyümölcsös süti
  2018-07-05 11:33:01, csütörtök
 
  7 gyümölcsös süti

Link
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/38 oldal   Bejegyzések száma: 373 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 4 db bejegyzés
e év: 493 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 5967
  • e Hónap: 16365
  • e Év: 328793
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.