Regisztráció  Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 351 
Epres-mascarponés álom
  2018-05-23 18:05:44, szerda
 
 



Epres-mascarponés álom

Hozzávalók:
Piskótához:
6 db tojás
6 e kanál víz
25 dkg cukor
20 dkg liszt
fél sütőpor

Krémhez:
50 dkg mascarpone
250 ml habtejszín
1 db citrom (leve, reszelt héja)
ízlés szerint porcukor 2-3 kanál
kávés kanál zselatin fix
50 dkg eper

Krém elkészítése:
- A mascarponéhoz add hozzá a kb 2-3 kanál porcukrot, a citrom levét, reszelt héját és keverd össze.

- Tegyél egy pici zselatin fixet a krémhez.

- Törd össze az eperszemeket, majd add hozzá a krémhez.

- Verd fel a tejszínhabot és forgasd bele az epres-mascarponés krémbe.

- A piskótalapokat töltsd meg a krémmel, a tetejére, oldalára is kenj egy kis krémet, és eperszeletekkel díszítsd!

Mielőtt felvágnád, pihentesd a hűtőben kb. 3-4 órát, vagy egy éjszakát.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Görög saláta
  2018-05-19 13:22:43, szombat
 
  Görög saláta

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg feta sajt
20 dkg olivabogyó
10-15 db koktélparadicsom
1 db kígyóuborka
1 lilahagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított oregánó
0.5 citrom


Elkészítés:
Először az öntetet készítsd el. Kis tálban keverd össze a frissen facsart citromlevet, az olívaolajat és az oregánót, majd tedd a hűtőbe. A zöldségeket alaposan mosd meg, és csepegtesd le. Vágd egészen kis darabokra az uborkát, a paradicsomot és a lilahagymát. A fetát tördeld össze. Ha szükséges, magozd ki az olajbogyót.

A zöldségeket rakd egy nagy tálba, locsold meg az öntettel, és szórj rá kevés sót. Forgasd óvatosan össze, hogy ne törjenek meg. Tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Azt azonban vedd figyelembe, ha hosszú ideig pihenteted, sok levet ereszt.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
9 vendégváró saláta recept!
  2018-05-19 13:18:27, szombat
 
  9 vendégváró saláta recept! Link

Orosz hússaláta
Hozzávalók: 35 dkg sült, vagy főtt hús, 40 dkg burgonya, 15 dkg alma, 15 dkg ecetes uborka, 2,5 dkg mustár, só, törött bors, 2 tojás, 5 dkg füstölt nyelv, 1 citrom, tartárt mártás.

Sűrűbb tartármártást készítünk. A húst, a héjában főtt, meghámozott, lehűtött burgonyát, a meghámozott almát és uborkát, a kemény tojást egyenletes, vékony metéltre vágjuk. Sóval, borssal, mustárral, citromlével fűszerezzük és annyi tartármártással keverjük össze, hogy könnyen formázható salátát nyerjünk.
----------------------------------------------------
Majonézes burgonya
1 kg burgonyát héjában megfőzzünk, meghámozzuk és karikára vágjuk. 2 tojássárgáját 2 dl csöppenként hozzáadott olajjal elkeverünk. 2 dl tejfölt mustárral, cukorral, sóval ízesítünk, majd hozzákeverjük a majonézt és végül a burgonyát, vigyázva, hogy ne törjük össze.
----------------------------------------------------
Burgonyasaláta tejföllel
Fél kg burgonyát héjában megfőzünk, lehámozzuk, fölszeleteljük. Meghintjük apróra metélt vöröshagymával és összekeverjük 2 dl tejföllel, amit ecettel, sóval, esetleg cukorral ízesítünk.
-----------------------------------------------------
Paradicsomsaláta
Fél kg paradicsomot megmosunk, megtisztítjuk (egy pillanatra forróvízbe is márthatjuk, hogy a héja könnyebben lejöjjön) és karikákra szeleteljük. Éles késsel karikázzuk, különben összetörik. Utána megsózzuk. vizes, ecetes, cukros páccal leöntjük, és a tetejére olajat locsolunk, majd meghintjük egy késhegynyi törött borssal.
--------------------------------------------------
Hagymasaláta
Télen készítsük, amikor kevés a vitamin. Negyed kg lila hagymát megtisztítunk, karikára szeljük, megsózzuk, egy kávéskanál pirospaprikával meghintjük, és vízzel, ecettel, cukorral készített páclével leöntjük, majd egy evőkanál olajjal is meglocsoljuk.
--------------------------------------------------
Burgonyasaláta
Egy kg burgonyát héjában megfőzünk, majd lehámozzuk, karikákra vágjuk. Egy nagyobb vöröshagymát is felkarikázunk és a burgonyával együtt tálba tesszük. A tetejét meghintjük törött borssal és vízből, ecetből, cukorból, sóból összevegyített páclevet öntünk rá. Csöpögtethetünk rá kevés olajat is.
------------------------------------------------
Burgonyasaláta párizsival
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Amikor már felszeleteltük, hozzátesszük a hagymakarikát és 20 dkg kockára vágott párizsit. A tetejére késhegynyi törött borsot, ugyanennyi majoránnát, egy kevés paprikát szórunk és ráöntjük a szokott páclevet. Végül 2 evőkanél olajat öntünk rá. A párizsival elkészített burgonyasalátát legalább 1 nappal hamarabb csináljuk meg, hogy jól beérjen. Teával, önálló vacsorának is tálalhatjuk.
-----------------------------------------------
Uborkasaláta
Fél kg uborkát meghámozunk, a két végét levágjuk. Utána vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, a sóban kissé állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk és ecetes, cukros vízzel hígított páclébe rakjuk. Aki szereti, az karikákra szelt vöröshagymával, vagy egy gerezd megkapart fokhagymával is ízesítheti az uborkasalátát. A tetejére szórhatunk törött borsot és pirospaprikát is.
----------------------------------------------
Franciasaláta:
Apróra metélt zellert, sárgarépát, petrezselyemgyökeret (fehérrépát), karalábét, tehát egy teljes leveszöldséget (vásárolhatunk hozzá hámozott zöldséget is) apró kockára vágva, sós vízben puhára főzünk, majd szitán lecsurgatjuk. Teszünk még hozzá 2 kanál konzerv zöldborsót, egy meghámozott, apró kockára vágott almát és egy ugyancsak felszeletelt savanyú uborkát, végül tartármártással keverjük össze.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Kovászos uborka kenyér nélkül, hagymával és sárgarépával.
  2018-05-18 07:32:03, péntek
 
  Kovászos uborka kenyér nélkül, hagymával és sárgarépával.

Hozzávalók:

uborka
0,5 sárgarépa
1 kisebb hagyma
2-3 cikk fokhagyma
kapor
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
45 ml 9%-os ecet

Elkészítés:

1.áztassuk az uborkákat 4-5 órára vízbe

2.mossuk ki a befőttesüveget, helyezzük az aljára a karikára vágott sárgarépát, a fokhagymákat, 1 kaporágat, és a karikára vágott hagymákat

3.vágjuk le az uborkák végeit, és állítsuk egymás mellé őket minél szorosabban

4.szórjuk az üvegbe a cukrot, és a sót, majd öntsük rá az ecetet, és a hideg vizet.

5.állítsuk az üvegeket egy nagyobb tálba, majd öntsünk annyi vizet, hogy háromnegyedig ellepje az üvegeket. Tegyük oda a kályhára, és addig főzzük, míg az üvegben levő víz elkezd forrni. Ez kb. 3 perc.

6. Ezután gyorsan fedjük le az üvegeket, és takarjuk le egy vastag takaróval, vagy paplannal. Hagyjuk így 1-2 napon keresztül.


 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Dunahullám
  2018-05-18 07:26:29, péntek
 
  Dunahullám

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
35 dkg liszt
25 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
6 egész tojás
1 csomag sütőpor
2 ek. kakaó
2-3 ek. tej
1 csomag vaníliás cukor
1 üveg magozott meggybefőtt

A krémhez:
600 ml tej
2 csomag vaníliás pudingpor
6 ek cukor
25 dkg vaj
10 dkg porcukor

A tetejére:
15 dkg tortabevonó
7 dkg vaj
1 ek olaj

ELKÉSZÍTÉS:

A tésztához a tojásokat, cukrot, a vaníliás cukrot, és a puha vajat elektromos habverővel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, és a tejet, majd csomómentesre keverjük. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a kakaóport.

Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk először a sárga tésztát, majd óvatosan a tetejére a kakaósat. Kirakjuk a meggyel és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is rendesen átsült-e.

A krémhez a pudingport a 6 evőkanál cukorral a tejben felfőzzük, kihűtjük.
A puha vajat a porcukorral kikeverjük, majd a kihűlt pudinghoz adjuk.
A krémet a kihűlt tésztára kenjük. A csokoládét az olajjal és a vajjal megolvasztjuk s a krémre kenjük
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Epres golyók
  2018-05-17 07:29:53, csütörtök
 
 



Epres golyók

Hozzávalók kb. 20 golyócskához:

1 tubus sűrített tej
2 evőkanál cukor
20 dkg friss eper
kb. 10 dkg darált háztartási keksz
kókuszreszelék
5 gr vaj
kevés piros ételfesték

Elkészítése:

A tisztított epreket apróra vágjuk, majd a cukorral és a vajjal együtt egy lábasban addig melegítjük, míg össze nem esik.

Ekkor belenyomjuk a sűrített tejet és ha szép élénk színt szeretnénk kevés folyékony piros ételfestékkel megszínezhetjük. Sűrű, krémes állaga legyen.

Hagyjuk kihűlni.

Ezután annyi darált kekszet gyúrunk bele, amennyit felvesz ahhoz, hogy gömbölygethető masszát kapjunk. Apró golyókat formázunk és kókuszreszelékbe hempergetjük őket.
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Epres mascarpone pohárkrém
  2018-05-13 14:27:55, vasárnap
 
  Epres mascarpone pohárkrém

Hozzávalók
25 dkg mascarpone,
5 dkg fehércsokoládé,
2-2,5 dl tejszín,
10 dkg porcukor,
40 dkg eper.

Elkészítés
A fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk.
A mascarponét kikeverjük 5 dkg porcukorral és hozzáadjuk a fehércsokit és a felvert tejszínhabot.
Az eper felét összeturmixoljuk, 5 dkg porcukorral.
Az eper másik felét feldaraboljuk.
Pohárba rétegezzük az epret, krémet és az eperöntetet.
Tegyük hűtőbe fogyasztás előtt!



 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
10 remek túrós sütemény
  2018-05-12 19:54:42, szombat
 
  10 remek túrós sütemény

Link
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Raffaello krém
  2018-05-11 16:42:48, péntek
 
  Raffaello krém

Hozzávalók
7 dkg kókuszreszelék
40 dkg sűrített tej
20 dkg vaj
20 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:
A vajat és csokoládét gőzfürdő felett elkezdjük olvasztani.
Amikor már a vaj és a csokoládé is felolvadt és elkeveredett, levesszük a gőzről, majd folyamatos kevergetés mellett, nagyon lassan belecsorgatjuk a sűrített tejet. Így nem fog a krém csomósodni, nem fog a tej kicsapódni.
Utolsó lépésben hozzáadjuk a kókuszreszeléket.
A krémet hűtőszekrénybe tesszük, majd miután megdermedt, használhatjuk is tortákhoz, süteményekhez.
A krémbe elég sok vaj kerül, de szerintem így finom. Könnyebb, mint a pudingos-vajas krémek, nagyon lágy, igazi csemege!
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
Akácvirág-limonádé, a hűsítő és egészséges ital
  2018-05-08 16:50:31, kedd
 
  Akácvirág-limonádé, a hűsítő és egészséges ital

Link

Az interneten jó néhány recept található a legegyszerűbbtől a legcifrábbig. Van, aki keveri a bodzával, van, aki karamellizálja hozzá a cukrot. Mivel én azt szeretném, hogy az én akácvirág-limonádémban az akácvirág íze domináljon, így a legegyszerűbb változatot készítettem el. És higgyétek el, megérte, mert bár az akácvirág szörp is nagyon finom, de ebben több a vitalitás, hiszen nincsen főzve, így elmaradt a hőkezelés által okozott kár; megmaradnak a beltartalmi értékek, vitaminok, hatóanyagok... érdemes kipróbálni! :)

Gyógyászati felhasználása: Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Az akácvirág tea nagyon jó élvezeti tea, virágját nyersen is szokták enni, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okoz. Teája ugyanolyan édeskés, kellemes ízű, mint a virág. Aromás vegyületeit az illatszeripar használja. Nagyon jó gyomorsavtúltengésre, refluxra. Ilyenkor napi egy csészével kell fogyasztani. Kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó. Görcsoldó, nyugtató és székrekedésre is ajánlott. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. Korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő.

Az akácvirág gyógyhatásai: Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. A fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. De ha egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.

Hozzávalók az akácvirág-limonádéhoz:
- 1 liter fehér akácvirág
- 3 liter víz
- 1-2 evőkanál citromsav ízlés szerint, vagy citromlé ízlés szerint
- 6-8 evőkanál kristálycukor (készülhet mézzel is)
- 2 biocitrom

Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.

Melyik akác virága alkalmas szörpnek? Van ugye a fehér akác, a lila akác, és van a sárga akác, közismertebb nevén az aranyeső. Mi ezek közül csak a fehér akác virágát ajánljuk nyugodt szívvel. Ugyan a lila akácnak sem mérgező a virága (minden más része azonban az), de sokaknál okoz gyomor és bélrendszeri panaszokat, rosszullétet. Ezért mi nem ajánljuk a lila akác virágát sem szörpnek sem más felhasználásra. Ami pedig a sárga akácot (aranyeső) illeti jó tudni, hogy minden része, még maga a virága is mérgező, ezért ezt a fajt semmiképpen se fogyassza el senki semmilyen formában!

Akácvirág-limonádé elkészítése: az akácvirágot szedés után szemezzük le a fürtökről. A kis csészelevelek maradhatnak rajta, nem kell lecsipegetni. Ezt követően egy üvegbe, vagy kancsóba tegyünk langyos vizet, oldjuk fel benne a cukrot, facsarjuk bele az egyik citrom levét, majd szórjuk bele az akácvirágokat. Ez követően a másik citromot karikázzuk fel vékonyan, és dugdossuk a vízbe a virágszirmok közé. Takarjuk le, és hagyjuk állni legalább napot, de az sem baj ha kettőt. E közben néha kavargassuk át. Eztán szűrjük le, és fogyasszuk frissen. Kitűnő hűsítő! ;)
 
 
0 komment , kategória:  Étel-Ital-Nasik  
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 351 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 54 db bejegyzés
e év: 294 db bejegyzés
Összes: 8728 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 533
  • e Hét: 6282
  • e Hónap: 40797
  • e Év: 219748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.