Belépés
finike.blog.xfree.hu
Aki szeretetben él, nem büszke, nem akar másokon uralkodni, nem halljátok soha, hogy hibáztatna, vagy gúnyolna másokat. Nem kutat mások szándékai felől, nem hi... Bajnai Teca
1975.01.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Karácsonyváró díszek
  2007-12-09 08:49:36, vasárnap
 
  W. Wiegner Mariann ipar- és képzőművésztől megtudhatjuk, hogyan készíthetünk magunknak otthon egyedi, egyszerű, de mégis nagyszerű karácsonyfadíszeket.
A karácsony egyik alapkelléke a gyertya, ami egyetlen család adventi koszorújáról sem hiányozhat. Dekorálhatjuk fújásos technikával, arany és ezüst csillámokkal, üvegfestékkel, vagy akár műhóval is.


- Mindig abból kell kiindulni, ami otthon található. Hulladékból is lehet csodaszép díszeket kreálni. Az egyik nélkülözhetetlen alapanyag a papír, és az arany szín, hisz a karácsony olyan ünnep, amikor mindennek csillognia kell.


A díszládika is könnyen elkészíthető, mivel csak egy szimpla dobozt kell szép, csillogó-villogó csomagolópapírral, vagy textillel bevonni, majd ezután kedvünk szerint pingálhatjuk.


- Mégis a legnépszerűbb karácsonyi díszek a felakasztható ajtó- és ablak-csecsebecsék. Elkészítésük nagyon egyszerű. A dekorboltokból is beszerezhető hungarocell-koszorú alapot kell textillel bevonni, és tetszés szerint selyemszalaggal, gömbdíszekkel, száraz termésekkel, vagy bármilyen anyaggal díszíteni.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Adventi koszorú-tippek
  2007-12-09 08:40:23, vasárnap
 
  Az idei koszorúk nagyban eltérnek a hagyományosoktól, most az extrém a divat. Az eddigi alapanyagok, a vessző, szalma, vagy a moha eltűnt, helyettük az egyedi modern koszorúk kerültek terítékre.
Most már készíthetünk hosszabb fahéjdarabokból négyszög alapot, és arra tűzdelhetünk vékony gyertyákat. Mivel a minimalista stílus is nagy divat, ezért a koszorú már nem csak a hagyományt őrzi, hanem a lakásdekoráció egy részét is alkotja.


Készíthetünk nagyon egyszerű koszorúfunkciót betöltő díszeket is. Ehhez elég egy egyszerű kis üvegtálka, amit négy gyertyával kiegészítünk, és a végén szalaggal összekötjük. A hagyományos koszorú kedvelőinek sincs okuk szomorkodni, hisz az is megmaradt, csak elkészítésüknél érdemes ügyelni, hogy színben passzoljon a karácsonyfához, vagy a belső térhez ahova rakjuk.


Idén télen a koszorú színvilágában nincs trend. Viszont nagy népszerűségnek örvend a lila, fekete-fehér, arany-ezüst, csillámpor, és a strasszok. A gyertyák között is kedvünkre válogathatunk, mert a hagyományos kis tömzsi gyertyáktól kezdve a hosszú hajszálvékonyig minden fajta kapható.


A natúr stílusú szalmakoszorúkat díszíthetjük például dióval, tobozzal, mogyoróval, szárított citrommal, almával, vagy akár narancskarikával. Ezeket ragasztópisztollyal rögzíthetjük.


- Speciális kellék nem nagyon kell. A gyertyák rögzítéshez szükség van tüskére, hogy magabiztosan álljon a koszorún, és a szalmaalapokhoz hajszálvékony drótra, mert azokkal tudjuk odaerősíteni a tujalevelet, borostyánt és az élő fenyőágakat - tette hozzá Varga Judit dekoratőr.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Magányos ünnepek?
  2007-12-09 08:39:33, vasárnap
 
  Ne forduljunk el a világtól, hanem igyekezzünk társaságot keresni az ünnepekre!
Ezekben a hetekben, de főleg karácsony napján nagyon tud fájni, ha ez ember magányban áll a karácsonyfa mellett. Fontos azonban különválasztani a magányt és a társtalanságot. Mert az utóbbiak szerencséseknek számítanak, mivel őket emberi közeg veszi körül, vannak barátaik, családjuk, akik segítenek átvészelni a társtalan időszakot.


- A társtalanok tudják, hogy ezek csak átmeneti időszakok, és bizakodnak, hogy hamarosan rátalálnak az igazira. Mindig olyan közegben töltik az ünnepeket, ami megvédi őket a magánytól - mondta Kánya Kata.


A magányos emberek viszont azok, akiknek egyáltalán nincs senkijük, akivel együtt tölthetnék a karácsonyt. Náluk a legfőbb probléma az, hogy három nappal az ünnepek előtt kapnak észbe, hogy egyedül vannak. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rengeteg közösségi program van azoknak, akik egyedül lennének, csak sokan nem élnek vele, és inkább a halált választják.


- A magányosoknak egyáltalán nem kellene elszomorodniuk, ha egy kicsit aktivizálnák magukat, hogy barátokat találjanak, nem lennének egyedül. Kereshetnének az interneten, vagy újságokban társaságot.


Az a gond a mai világban, hogy mindenki készen akar kapni mindent. A magányosok is a külvilágtól várják a segítséget ahelyett, hogy elébe mennének a problémáiknak. Alkati kérdés, hogy az ünnepi magányt valaki úgy éli meg, hogy ő kitaszított, vagy képes felfogni, hogy ez is csak ugyanolyan nap mint a többi és talál magának valamilyen elfoglaltságot.


- A legtöbb, amit a környezetünkben levő magányos barátainkért tehetünk, ha meghívjuk karácsonyra. Nekünk már úgyis mindegy, hogy öt vagy hat főre kell főznünk, de neki valószínűleg a boldogságot jelenti - tette hozzá Kata.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Ajándékra várva
  2007-12-01 21:28:22, szombat
 
  Hányat kell még aludni? Minden napra egy apróság, készítsünk a gyerekekkel közösen adventi naptárt.
Hamarosan beköszönt advent első vasárnapja, most nemcsak koszorúval készülődhetünk a karácsonyra, hanem egy saját készítésű naptárral is. Többfélét lehet készíteni, a lényeg, hogy minden napra jusson egy kis ajándék, ahogy számoljuk vissza az időt a Szentestéig.


- Az alapötlet onnan származik, hogy a gyermekek mindig kérdezgetik a szülőket, hogy hányat kell még aludni. Az első adventi naptárak az 1800-as évek végén jelentek meg Ausztriában, Németországban és Angliában - avat be Kun Inez képzőművész.


Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább terjed az adventi naptár. A szülők és gyerekek közösen is nekiláthatnak, ma már a legegyszerűbb tárgyból és anyagból készíthetünk ilyen naptárakat.


- Szalvétába vagy akár műanyag pohárkába teszünk egy kis cukrot, csokit, de lehet egy kisebb ajándék is: karácsonyi kép, keksz, lányoknak egy gyűrű, fiúknak egy kisautó. Ezeket becsomagoljuk papírba, szalvétába vagy valamilyen színes textildarabba, átköthetjük szalagokkal és mindegyiket megszámozzuk. Innen fogják tudni, hogy melyiket kell kibontani, és hogy hány nap van még a gyertyagyújtásig.


Kun Inez szerint nemcsak a naptár lehet mutatós, hanem akár egy csizma, vagy kesztyű alakú forma is. A lényeg, hogy mindenképpen a téllel, és főként a karácsonnyal kapcsolatos tárgy legyen. Na és persze ezeket a naptárakat nem árt szemmel tartani, ugyanis a leleményes apróságok hajlamosak már az első napon kipakolni az egész zsákmányt.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Menő szütyők
  2007-12-01 21:27:33, szombat
 
  Szatmári Éva elárulja, hogyan dobhatjuk fel megunt táskánkat.
Mióta készítesz táskákat?


Húsz éve készítek táskákat. Emellett kézműves oktató is vagyok.


Mennyire veszed figyelembe az éppen aktuális táska trendet?


Nem vagyok divatszakember, ezért nem követem az aktuális divatirányzatot. Én személy szerint sem táskakészítés során, sem öltözködés terén nem veszem figyelembe, hogy mi a trendi. Szerintem sokkal fontosabb az, hogy jól áll-e nekünk az, amit viselünk. Sajnos sokan bele szoktak esni abba a hibába, hogy hiába nem áll jól valami, de felveszik, mert az a divat!


Milyen anyagból lehet táskát készíteni és mi szükséges hozzá?


Bármi ami otthon van. Nyugodtan átválogathatjuk a meglévő táskáinkat, amit évek alatt összegyűjtöttünk, mert lehet hogy már kimentek a divatból, de gyöngyökkel, kristályokkal, rátétekkel divatossá tudjuk őket tenni. És ha belegondolunk ennek köszönhetően rengeteg pénzt is megtudunk spórolni. Egy valamire kell ügyelni, hogy a kiválasztott táska, vagy anyag viszonylag strapabíró legyen.


Csak a fantáziánkat kell hogy szabadjára engedjük, vagy tudni kell néhány praktikát is?


Nem szükséges, mert a keresztszemes öltést azt már általános iskolában mindenki megtanulja, és a gyöngyfűzés sem nehéz. A lényeg, hogy az ízlésünk érvényesüljön és ehhez csak egy kicsi fantázia kell.


Mire kell odafigyelni a táskák készítéskor?


A legfontosabb, hogy strapabíró legyen. Másodsorban a ráakasztott csüngő figurákat biztonságosan függesszük föl, mert balesetveszélyes lehet. Ügyelni kell arra, hogy ne akadhassanak be könnyen a közlekedési eszközökön, a mozgólépcsőn, mert elszakadhat a táska, vagy ami még rosszabb, eleshetünk.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Hogyan készítsünk egyedi sálat
  2007-12-01 21:26:29, szombat
 
  A selyemfestés pofon egyszerű, csak kitarás kell hozzá és némi kreativitás. Szathmári Éva kézműves egy egyedi sál festésének fázisait ismerteti.
Ami a legfontosabb, hogy selyemfestéshez csak száz százalékos hernyóselymet használjunk, semmiképp se műszálasat, mert nem folyik szét rajta a festék.


Első lépésként ki kell feszíteni a kendőt, hogy megrajzolhassuk a mintát. Ehhez feszítő keret szükséges. Azt viszont jó tudni, hogy ez a legnehezebb, és legutálatosabb művelet sálunk elkészítésénél, a többi fázis viszont már gyerekjáték.


Miután megrajzoltuk a vázlatot, nyugodtan használhatunk guttázót, ami leginkább egy kontúrceruzához hasonlít. Ezzel tudjuk a körvonalakat megrajzolni. Majd ha ez is meg van, nekiláthatunk selyemfestékkel megfesteni a mintát.


A remekmű elkészítéshez többféle technikát alkalmazhatunk, például akvarelt. Ez azt jelenti, hogy egyszerre a nedves selyemre több színt visszünk fel, és összefolyatjuk, a sómarásnál a vizes felületből kimarjuk a festéket, a végeredmény pedig egy márványszínű minta lesz. Selyemfilccel kiegészíthetjük művünket, díszíteni pedig gyönggyel, hímzéssel, csillámporral tudjuk. Arra azonban ügyelni kell, hogy a festésnél pontosan dolgozzunk. Ne rontsunk el semmit, mert ha egyszer felfestettük a mintát az anyagra, átalakítani nem tudjuk.


- Első hallásra nehéznek tűnik, de szerintem érdemes megpróbálni, mert egyedi sálunk lehet. Amit még jó tudni, hogy ezzel a technikával, készíthetünk faliképet, kendőt, szemüvegtokot, neszeszert, párnahuzatot, vagy akár nyakkendőt is - mondta kézműves oktatónk.
 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Karácsonyváró díszek
  2007-12-01 21:25:31, szombat
 
  W. Wiegner Mariann ipar- és képzőművésztől megtudhatjuk, hogyan készíthetünk magunknak otthon egyedi, egyszerű, de mégis nagyszerű karácsonyfadíszeket.
A karácsony egyik alapkelléke a gyertya, ami egyetlen család adventi koszorújáról sem hiányozhat. Dekorálhatjuk fújásos technikával, arany és ezüst csillámokkal, üvegfestékkel, vagy akár műhóval is.


- Mindig abból kell kiindulni, ami otthon található. Hulladékból is lehet csodaszép díszeket kreálni. Az egyik nélkülözhetetlen alapanyag a papír, és az arany szín, hisz a karácsony olyan ünnep, amikor mindennek csillognia kell.


A díszládika is könnyen elkészíthető, mivel csak egy szimpla dobozt kell szép, csillogó-villogó csomagolópapírral, vagy textillel bevonni, majd ezután kedvünk szerint pingálhatjuk.


- Mégis a legnépszerűbb karácsonyi díszek a felakasztható ajtó- és ablak-csecsebecsék. Elkészítésük nagyon egyszerű. A dekorboltokból is beszerezhető hungarocell-koszorú alapot kell textillel bevonni, és tetszés szerint selyemszalaggal, gömbdíszekkel, száraz termésekkel, vagy bármilyen anyaggal díszíteni.
 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
Adventi koszorú-tippek
  2007-12-01 21:24:54, szombat
 
  Az idei koszorúk nagyban eltérnek a hagyományosoktól, most az extrém a divat. Az eddigi alapanyagok, a vessző, szalma, vagy a moha eltűnt, helyettük az egyedi modern koszorúk kerültek terítékre.
Most már készíthetünk hosszabb fahéjdarabokból négyszög alapot, és arra tűzdelhetünk vékony gyertyákat. Mivel a minimalista stílus is nagy divat, ezért a koszorú már nem csak a hagyományt őrzi, hanem a lakásdekoráció egy részét is alkotja.


Készíthetünk nagyon egyszerű koszorúfunkciót betöltő díszeket is. Ehhez elég egy egyszerű kis üvegtálka, amit négy gyertyával kiegészítünk, és a végén szalaggal összekötjük. A hagyományos koszorú kedvelőinek sincs okuk szomorkodni, hisz az is megmaradt, csak elkészítésüknél érdemes ügyelni, hogy színben passzoljon a karácsonyfához, vagy a belső térhez ahova rakjuk.


Idén télen a koszorú színvilágában nincs trend. Viszont nagy népszerűségnek örvend a lila, fekete-fehér, arany-ezüst, csillámpor, és a strasszok. A gyertyák között is kedvünkre válogathatunk, mert a hagyományos kis tömzsi gyertyáktól kezdve a hosszú hajszálvékonyig minden fajta kapható.


A natúr stílusú szalmakoszorúkat díszíthetjük például dióval, tobozzal, mogyoróval, szárított citrommal, almával, vagy akár narancskarikával. Ezeket ragasztópisztollyal rögzíthetjük.


- Speciális kellék nem nagyon kell. A gyertyák rögzítéshez szükség van tüskére, hogy magabiztosan álljon a koszorún, és a szalmaalapokhoz hajszálvékony drótra, mert azokkal tudjuk odaerősíteni a tujalevelet, borostyánt és az élő fenyőágakat - tette hozzá Varga Judit dekoratőr.

 
 
0 komment , kategória:  ünnepek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1051 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 20
  • e Hét: 188
  • e Hónap: 450
  • e Év: 2433
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.