Belépés
finike.blog.xfree.hu
Aki szeretetben él, nem büszke, nem akar másokon uralkodni, nem halljátok soha, hogy hibáztatna, vagy gúnyolna másokat. Nem kutat mások szándékai felől, nem hi... Bajnai Teca
1975.01.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Bőrgyógyászati kérdések
  2007-12-05 11:10:55, szerda
 
  Az egészséges baba bőrének szépsége, puhasága, egészsége, lágysága és simasága utánozhatatlan. Ez az a "csúcsminőség", amire az ember áhítozik, és amit a kozmetikumok használatával és a kozmetikusok segítségével olykor minden áron el akarunk érni. A baba bőrének helyes ápolásával nem szépségének megőrzése az elsődleges cél, hanem, hogy a picinek jó legyen a közérzete, egészséges, derűs legyen. Ahogy a gyerek cseperedik, a leggondosabb ápolás mellett is megjelennek a bőr "tökéletlenségei", legalábbis a mi ideálunkhoz képest. Szeplők, anyajegyek jönnek elő, és nem egy három éves gyereknek már annyira száraz a bőre, hogy rendszeresen kenegetni kell. A lényeg az, hogy a szülő minden tőle telhetőt megtegyen. Ehhez meg kell ismerkedni a bőrrel, meg kell tanulni, mi minden fenyegeti, mi minden látszik rajta.
Napozás

A tűző napon ne napoztassuk a kisgyermeket. A nap bármely szakában csak a szűrt napfényes területre vigyük a babát. Ne felejtsük el a vászonsapkát és a fényvédő krémet. A babák könnyen leégnek észrevétlenül amikor nem is gondolunk rá.
Az emberi bőr, talán az egyik legnagyobb kiterjedésű érzékszerv, amely egy sor különleges funkcióval rendelkezik: érzékeny a hőre és a hőváltozásra, a fájdalomra, a nyomásra és a vegyi ingerekre. Minden egyes funkciónak saját érzékelő-rendszere van, amely a bőr különböző rétegeiben helyezkedik el. Ezen kívül a bőr szigetel, és a hőszabályozás nagy része is a bőr segítségével történik. Hidegben a bőr felszíne alatti izomrétegek összehúzódnak, így felülete kisebbé válik, csökken a hőleadás, ilyenkor a gyermek bőre "libabőrös". Ha melege van, a bőr kipirosodik, a pórusok kitágulnak, a verejtékmirigyeken keresztül folyadék ürül a bőr felszínére, melynek elpárolgása hőleadással jár. A bőr a külvilág hatásait érzékelve sok mindenről tudósít, ami különösen pici babáknál jön jól, akik még nem tudják elmondani, miért nyűgösek: ha a bőr márványozott, akkor fázik, ha foltokban kipirosodik, meleg van a szobában, izzad. Kiütések és hólyagok az egész testen jelentkezhetnek rajta. Nem csak fertőző betegség esetén, de allergiás reakció miatt is lehet a bőr foltos, duzzadt, kipirult. Rovarcsípéskor a reakció a közvetlen behatás helyén (csípésnyomon) kívülre, a környező területre is kiterjedhet. A fejen, nyakon jelentkező bőrjelenségeket mindig komolyabban kell venni, mert ez a bőrfelület életfontosságú szerveket véd. Egyes növények közelében is jelentkezhetnek kiütések, ilyen pl. diffenbachia, és persze ismeretes a mezei csalán érintésekor kialakuló égető érzés, bőrpír, fehéres, ödémás terület, mely szerencsére csak kellemetlen, de többnyire ártalmatlan reakció.

A csecsemő a súlyához képest relatív nagy felületen érintkezik a külvilággal a bőrén keresztül, mely vékonyabb és sokkal érzékenyebb mint a felnőttek esetében. Hiányzik róla a felnőtt bőrre jellemző viszonylag vastagabb elszarusodott sejtréteg, és nem találhatók benne faggyúmirigyek sem. Pigmentációja ugyancsak eltér a felnőtt bőrétől, ezért összességében nagyobb védelmet igényel, nemcsak a napsugárzás ellen. Érzékenyebb a kiszáradásra, a felázásra, a hidegre és hőre, ill. minden külső hatásra egyaránt. A baba és a kisgyerek bőrének helyes ápolása azért is fontos, hogy ha bármi rendellenesség jelentkezik, azonnal felfedezhető legyen.

 
 
0 komment , kategória:  gyermek  
Babakonyha
  2007-12-05 11:08:58, szerda
 
  Babakonyha? Valójában a felnőttek konyhája, de mégis félreismerhetetlenül megváltozott formában. Azt reméljük, hogy az egészségesen fejlődő baba egyre kevésbé igényel külön főzőcskézést, de addig is, van mire odafigyelni. Fel kell forralni a teavizét, ki kell főzni a cumit, pépesíteni kell a kiegészítő élelmiszereket, néha talán érdemes kipróbálni egy-egy tápszer-újdonságot. "Csaknem az ételtől kapott csalánkiütést?" "Mit adjak neki, hogy ne hányja ki, amikor lázas?" Számtalan kérdés, amire a babakonyhában választ kaphat a kezdő és gyakorló anya egyaránt.

Ezen kívül egy egyedülálló receptgyűjtemény is segítségére van azoknak, akik a legkisebbeknek finom és egészséges, koruknak, fejlettségüknek és egészségi állapotuknak megfelelő étrendet szeretnének összeállítani, vagy pusztán sürgősen egy jó kis receptre volna szükségük.
Link

Bélhurut esetén
Fertőzéses bélhurut esetén a széklet bűzös, híg, nyálkás, esetleg véres, gennyes. Ilyenkor feltétlenül vigyük el a gyereket orvoshoz. Az orvos által rendelt gyógyszer adása mellett tartsuk a kicsit diétán. Ne kapjon tejet. Egy-két étkezésre teát (egy pici sóval) vagy répalevet adjunk neki. A répalé elkészítése: 2-3 sárgarépát megmosunk, apróra vágjuk, megfőzzük, majd turmixoljuk és leszűrjük. A lecsöpögő levet kicsit édesíthetjük, és így kínáljuk a babának.

Ahol baba érkezik a házhoz, ott megváltozik a konyhai élet is. A szoptatás ideje alatt ideális esetben egyáltalán nem kell főzni a babának, a hozzátáplálás sem szükséges, csupán az anyának kell figyelnie a táplálkozására. Mégis megváltozik a konyha képe, megjelennek benne a pici poharak, tálkák, cumik, fertőtlenítendő cumisüvegek, a lefejt anyatej tárolására szolgáló edények.

Körülbelül a baba 6 hónapos korától egyre több szerep jut az anyatejen kívüli táplálékoknak, amelyekkel már több-kevesebb gond van, mert nem mindig készíthetők el úgy, ahogy a felnőtteknek is készítenénk. Jobban oda kell figyelni a helyes tárolásra, hogy minden tiszta és friss legyen. Tápszeres dobozok és szétszedett, száradó turmixgépek alkatrészei tarkítják a konyhai csendéletet. A csecsemőkor után, az 1-3 éves korban egyre inkább belenő a gyermek a családba, idővel egyre kevesebbet kell neki külön "pepecselni".

Ugyanakkor, főleg két éves kor után és kislányoknál, új "segítség" kezd téblábolni a konyhában, akit nem lehet és nem is okos dolog mindig kirekeszteni. A közös főzőcskézéshez türelem és találékonyság szükségeltetik, mert van olyan, aminek nem lehet a közelébe engedni a kis kuktát, viszont lehet úgy szervezni a munkát, hogy a gyermek is segíthessen, és hasznosnak érezze magát a játékos műveletek közben. Hosszú távon ez a vesződség nagyon megéri.

Se szeri, se száma a korszerű táplálkozásról szóló írásoknak, a korholó cikkeknek, hogy bizony mennyire helytelenül táplálkozunk. Míg azonban a felnőtt szervezet sokszor már olyan, amilyen, a gyermeknél még semmi nincs elrontva, felelősség és lehetőség is, hogy az egészégét, testi-lelki fejlődését leginkább szolgáló táplálékokhoz jusson. A gyermek születése a felnőtt családtagoknak is alkalom lehet arra, hogy helyes irányba változzanak ételkészítési és fogyasztási szokásaik.

A picinek készülő ételeknél a legfontosabb szempontok, hogy mindig friss, egészséges és tiszta alapanyagokkal dolgozzunk, fokozatosan vezessük be a bővülő, fejlődéséhez szükséges ételválasztékot, kerüljük a tartósítószert, színezékeket tartalmazó előrecsomagolt élelmiszereket. A helyes táplálkozásnak az allergia-megelőzésben is fontos szerepe van. Többek között ezért érdemes feljegyezni, mikor mit evett a gyermek, nem kapott-e valamitől csalánkiütést, mitől fájt a hasa vagy lett rosszul, milyen ételek elfogyasztása után hányt, mi okozott nála puffadást, hasmenést vagy épp székrekedést. Célszerű a pici gyermek étrendjét bizonyos időre - egy hétre - előre összeállítani, így jobban tervezhető a felnőttekével együtt és követhető a gyermek helyes táplálkozása, könnyebben felfedezhetők a rendellenességek, összefüggések a gyermek közérzete, egészségi állapota és táplálkozása között.

Végül nem lényegtelen szempont az sem, mennyi időt kell fordítani a külön főzőcskézésre. A végső cél az, hogy a gyermek természetesen, jó étvággyal étkezzen, zökkenőmentesen vegye föl a családi ritmust, lehetőleg ne okozzon fölösleges többletmunkát, hogy az édesanya minél több időt tudjon gyermekével lenni, legyen elég ideje önmagára, barátaira, a család többi tagjára is.
 
 
0 komment , kategória:  gyermek  
Allergia
  2007-12-05 11:06:16, szerda
 
  Szerencsére nem jellemző, hogy a kisgyermekek allergiában szenvednek, de pont ez az időszak rendkívül fontos a megelőzésben, különösen az allergiára hajlamos gyermekeknél. Lényeges tudnunk, hogy mik a tipikus allergének, amelyeket el kell távolítanunk a baba környezetéből, hogy minél később találkozzon velük az immunrendszere. A kisebb fertőzések viszont, - úgy tűnik - megvédenek az allergiás reakciótól. Döntő szerepe van a helyes táplálkozásnak. Az allergia nem gyógyítható, de eredményesen kezelhetők a tünetek, és főleg elkerülhető az allergiás állapot súlyosbodása.
Új táplálék bevezetése

Új táplálékot fokozatosan és egyenként vezessünk be. Három négy nap várakozási időre van szükség az újabb újdonság bevezetése előtt, különben nem tudjuk, hogy a nem kívánt mellékhatást melyik új tápanyag okozza.
Mi az allergia?
A környezetben lévő anyagokat a szervezet idegenként ismeri fel, és ezekre túlérzékenységi reakcióval válaszol, ami különböző betegségi tünetek kialakulását eredményezi. A legtöbb emberben a szervezet immunrendszere ezeket az idegen anyagokat tolerálja, és betegség nem alakul ki. Ha azonban a szervezet védekező rendszere nem működik tökéletesen, allergiás tünetek alakulhatnak ki a bőrön, a légzőrendszerben és a gyomor-bélcsatornában. Allergiát a legkülönbözőbb anyagok okozhatnak: házipor (ill. a benne élő poratka ürüléke), virágporok, állati szőr, tápanyagok és gyógyszerek. Csecsemő és kisgyermekkorban a táplálékokban lévő fehérjék (tehéntej, tojás, szója, hal, dió, stb.) váltanak ki leggyakrabban allergiás reakciót.
A szervezet immunológiailag a csecsemőkorban a legvédtelenebb, ezért ekkor alakul ki leggyakrabban allergiás megbetegedés. A szoptatás korai elhagyása, idegen fehérjék korai beiktatása az étrendbe és a családi allergia hajlam hozzájárulhat a gyermekben az allergia kialakulásához. Csecsemőkorban a bélnyálkahártya védelmi funkciója még nem érett, és a nem tökéletesen lebontott fehérjék a szervezetbe bejutva szenzitizációt (túlérzékenységet) válthatnak ki. Az allergiás megbetegedés kialakulására hajlamos egyéneket atópiásoknak nevezik.

Kik az allergiára veszélyeztetett csecsemők?
Körülbelül az újszülöttek 10-15%-a tekinthető allergiás megbetegedések kialakulása szempontjából veszélyeztetettnek. Ha az egyik, de különösen, ha mindkét szülő, vagy a gyermek testvére allergiás, akkor nagy az allergia kialakulásának a veszélye.

El lehet kerülni az allergiás megbetegedést?
Igen! Hiszen a veszélyeztetett csecsemőknek csak mintegy 2-3% lesz például tehéntej allergiás. Ma már az allergiás megbetegedés megelőzésére vannak olyan ajánlások, amelyeknek a betartása esetén csökkenthető a megbetegedés kialakulásának veszélye.

Milyen betegségeket okozhat az allergia?
Nem mindig könnyű az allergiás eredetű és az egyéb okok által kiváltott betegségek elkülönítése. Az allergia jelentkezhet hányás, elhúzódó hasmenés, étvágytalanság formájában, de okozhat csalánkiütést és ekcémát is a bőrön. Együtt járhat a szemhéj duzzanatával és a nyálkahártyák gyulladásával. Krónikus tüsszögés, köhögés légúti allergiás megbetegedés jele lehet. Ezek a megbetegedések elhúzódóvá és súlyossá válhatnak, ha nem ismerik fel az allergiás eredetet és nem térnek át megfelelően összeállított diétás étrendre.

Hogyan előzhető meg az allergiás megbetegedés kialakulása?
Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az allergiára veszélyeztetett csecsemő minél később találkozzon az allergia kialakulását elősegítő tényezőkkel. Ilyen módon, ha nem is 100%-os a védelem, de csökken az allergia kialakulásának veszélye.


 
 
0 komment , kategória:  gyermek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1051 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 83
  • e Hónap: 1359
  • e Év: 40381
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.