Belépés
ujjozsef.blog.xfree.hu
Nincs mottó Új József
1974.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Álmatlanság: 16 jó tanács
  2010-05-16 21:31:54, vasárnap
 
  Hosszú napja volt, és halálosan fáradt. Mégis megint az történik, hogy teljesen éberen hánykolódik az ágyában az éjszaka közepén. Már három órája lefeküdt, de akárhogy is próbálja, nem tud felszállni az álomexpresszre.
A gondolatai gyorsvonati sebességgel száguldanak, viszont az ágy melletti ébresztőóra ketyegése által jelzett percek óráknak tűnnek. Mindent megtenne, hogy elaludjon, csakúgy mint sok millió szenvedő társa.
Az álmatlanság a sorban közvetlenül a nátha, a gyomorpanaszok és a fejfájás
után következik, ha azt nézzük, hogy miért fordulnak az emberek a leggyakrabban orvoshoz.
Régen az orvosok automatikusan altatót rendeltek, de manapság ez már nem így történik. A kutatók és az orvosok egyre többet tudnak meg az alvásról, és ez jelentősen kiszélesítette a kezelési módok skáláját.
Elég kevés olyan eljárás van, melyet saját maga is alkalmazhatna a panasz megszüntetésére. A siker kulcsa az önfegyelem.


1. Tervezze meg az alvást!
Az alvás a nap 24 órájának szerves része, a lényeg a rendszeresség. Annyit kell aludni, hogy napközben ne legyen álmos, ezért próbáljon meg mindennap ugyanabban az időben lefeküdni, hogy a szervezete kialakíthassa a maga napi ritmusát, és összhangban legyen az úgynevezett biológiai órával, mely a szervezet belső működését irányítja. Ugyanilyen fontos, hogy reggelenként azonos időben keljen fel.
Feküdjön le, mondjuk először éjjel egykor és próbáljon reggel hatig aludni. Ha már ezt az öt órát nyugodtan átaludja, hetente tegyen hozzá még 15 percet. Ha éjjel felriad, várjon a következő hosszabbítással, míg ezt is sikerül legyőzni és csak ezt követően adjon újabb 15 percet az alvásidejéhez.
Érezni fogja, mikor ér el odáig, hogy valóban annyit alszik, amennyire szüksége van, hogy kipihenten, energiával feltöltődve ébredjen.
Ha az éjszaka folyamán felébred, és nem tud újból elaludni, 15 perc után adja fel a küzdelmet. Maradjon az ágyban, hallgassa a rádiót, amíg újra el nem álmosodik.
Ébredjen fel a kitűzött időpontban reggel. Ne aludjon tovább, hogy behozza a ,,restanciát". Szombaton vagy vasárnap reggel se aludjon sokáig, mert ez megbosszulja magát. Vasárnap este nem fog tudni elaludni, hétfő reggel pedig fáradtan ébred.

2.Ne vesztegesse az idejét az ágyban!
Ahogy öregszik,a szervezetének egyre kevesebb alvásra van szüksége. Az újszülöttek naponta akár 18 órát is alszanak. Tízéves korra az alvásigény rendszerint 9-10 órára csökken.
A kutatók egyetértenek abban, hogy felnőttkorban nem létezik ,,normális alvási idő". Az átlag 7-8 óra, de egyes emberek akár 5 órával is beérik, míg másoknak esetleg 10 órára is szükségük lehet. Szakértők szerint a megoldás a hatékony alvás elérése.
Csak akkor feküdjön le, ha álmos. Ha nem tud elaludni kb. 15 perc alatt, keljen fel, és csináljon valami kellemesen egyhangút. Olvasson újságot, de ne olyan könyvel, ami izgalmas. Kössön, nézze a TV-t vagy összesítse a kiadásait. Ne játsszon izgalmas számítógépes játékokat, és ne végezzen olyan munkát, melynek konkrét célja van, mint például a mosás vagy más házimunka.
Amikor álmosnak érzi magát, feküdjön vissza az ágyba. Ha nem tud elaludni, ismételje meg a fentieket mindaddig, amíg képes nem lesz álomba merülni. Emlékezzen azonban rá: mindig ugyanabban az időben ébredjen fel reggel.

3.Lefekvés előtt iktasson be néhány nyugodt percet!
Egyes emberek annyira elfoglaltak, hogy csak lefekvéskor van idejük arra, hogy elgondolkozzanak, mi történt a nap folyamán
Egy vagy két órával lefekvés előtt üljön le legalább 10 percre és gondolkozzon el azon, mit végzett aznap. Tekintse át a stresszel vagy feszültséggel járó helyzeteket, a gondokat és próbáljon rájuk megoldást találni. Tervezze meg a következő napi teendőit.
Így még ébren megszabadul azoktól a gondolatoktól, melyek később nem hagynák aludni, és lefekvéskor már csak kellemes gondolatokkal foglalkozik. Ha valamilyen oknál fogva a rideg valóság kezdene beszivárogni a gondolataiba, zárja ki őket, mondván: ,,ezzel már foglalkoztam, és azt is tudom, hogy mit fogok tenni".

4. Ne változtassa az ágyát irodává!
Ha le akar feküdni, legyen felkészülve az alvásra. Ha más leendőn jár az esze, nem tud az alvásra koncentrálni. A hálószobában ne nézzen tévét, ne telefonáljon, ne veszekedjen a párjával, ne olvasson és ne egyen. Az ágyát csak alvásra és szeretkezésre használja.
5. Kerülje a serkentőszereket!
A kávé, a kóla és még a csokoládé is tartalmaz koffeint, amely erősen serkentő hatású, annyira, hogy ébren tartsa az embert. Ezért délután 4 óra után már ne fogyasszon ilyet. Ne dohányozzon, a nikotin is stimuláló hatású.

6. Lefekvés előtt ne igyon alkoholt!
A vacsorához ne fogyasszon alkoholt, utána sem az est hátralévő részében. Ne szokjon rá a lefekvés előtti, ellazító pohárka italhoz. Az alkohol gátolja a központi idegrendszert, de az alvását is megzavarja. Néhány óra múlva, rendszerint az éjszaka közepén, megszűnik a hatása és felébred.

7. Ellenőrizze a gyógyszereit!
Bizonyos gyógyszerek, mint az asztmaellenes szerek, ugyancsak zavarhatják az alvást. Ha az orvos felír valamilyen gyógyszert, érdeklődjön a mellékhatásokról. Ha az orvos úgy véli, hogy a szer álmatlanná teheti, másikat ír fel vagy átütemezi a szedés idejét.

8.A munkabeosztás szerepe.
Kutatások beszámoltak arról, hogy a váltott műszakban dolgozóknál gyakori az alvászavar. Az éjszakai és a nappali munka rendszertelen váltakozása jet-lag-szerű fáradtsággal jár és az alvás rendje is felborulhat. A megoldás: álljon rá állandó munkarendre, még ha az állandó éjszakai munkát jelent is.

9. Egyen Valamit lefekvés előtt!
Kenyér és gyümölcs egy vagy két órával mielőtt ágyba kerülne, tökéletesen megfelel..
Egy pohár meleg tej elfogyasztása szintén jó hatású. Kerülje a cukros ételeket, amelyek serkentik az anyagcserét, vagy a súlyos ételeket, amelyek megterhelik az emésztést.
Idősebbek ne igyanak folyadékot lefekvés előtt, mert esetleg éjszaka ki kell menniük.

10. A hálószoba berendezése.
Az álmatlanságot gyakran okozza stressz. Ha idegesen fekszik le, nehezen alszik el. Másnap már a hálószoba maga is álmatlanságot sugároz és ez lassan fóbiához vezet.
Ezért igyekezzen a hálószobát olyan kényelmessé tenni, amennyire csak lehet. Fesse a falakat olyan színűre, ami megnyugtatja. Hangszigetelje a szobát, és tegyen fel sötétítőfüggönyöket.
Vásároljon kényelmes ágyat. Mindegy, hogy rugós matracon, vízágyon, speciális biobetéten vagy a földön egy szivacsmatracon alszik, ha jól érzi rajta magát, használja. Viseljen laza, bő hálóruhát. A hálószoba hőmérsékletét állítsa úgy be, hogy ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Ne legyen a szobában látható helyen óra, amely megzavarhatja az éjszaka folyamán.

11. Kapcsolja ki a gondolatait!
Ne élje újra át a nap minden gondját, aggodalmát, összpontosítsa gondolatait valamilyen békés és megnyugtató dologra.
Kapcsoljon be lágy, kellemes zenét, ami elringatja, vagy valamilyen természetes zajt, mint a vízesés moraja, a tenger hullámzása vagy az erdő hangjai egy esős napon. Az egyetlen szabály, hogy ezek a hangok ne legyenek idegesítők vagy nyugtalanítók.

12.Használjon mechanikus segítséget!
A füldugó segít kiszűrni a nemkívánatos zajokat. Ez különösen akkor hasznos, ha forgalmas út vagy repülőtér közelében lakik. A szemvédő maszk kiszűri a nemkívánatos fényt, az elektromos ágymelegítő melegen tartja. Ez akkor előnyös, ha azért nem tud elaludni, mert fázik.

13. RELAXÁLJON!
Minél jobban igyekszik, hogy elaludjon, annál nagyobb az esély arra, hogy békés szuszogás helyett kínjában a fogait csikorgatja. Ezért fontos, hogy ellazuljon, ha már az ágyban van.
Az alvási zavarokkal küzdő emberekkel kapcsolatban gyakori probléma, hogy túl erősen koncentrálnak az alvásra. A sikeres alvás kulcsa, hogy ne koncentráljon, és ne lovalja magát bele az akarásba. A biofeedback gyakorlatok, a mély lélegzetvétel, az izomnyújtás és a jóga jó hatású. Speciális audiokazetták segítségével elsajátíthatja, hogy hogyan kell fokozatosan ellazítani az izmait.
Az elején nem lesz könnyű. Olyan ez, mint a fogyókúra, sokat kell vele foglalkozni és időbe telik, míg eredménye lesz, de ha kitartó, megtérül a belefektetett energia.

Íme két technika, melyet az orvosok különösen eredményesnek találtak.
- Lassítsa le a légzését, és képzelje el, ahogy a levegő be- és kiáramlik a testéből, mialatt a rekeszizmából lélegzik. Gyakorolja a nap folyamán, hogy este, lefekvés előtt már könnyen menjen.
- Igyekezzen megszabadulni a kellemetlen gondolatoktól. Gondoljon valamilyen kellemes dologra. Gondoljon vissza a régi időkre, fantáziáljon vagy játsszon gondolatban szellemi játékokat. Számoljon ezertől visszafelé hetesével.

14. Tegyen egy kis kirándulást!
Késő délután vagy kora este menjen sétálni. Nem kell, hogy túlságosan fárasztó legyen, a háztömb körüli séta épp megfelelő. Ez nemcsak az izmait fárasztja ki, hanem megemeli a test hőmérsékletét is. Amikor elkezd csökkenni, ez elősegíti az álmosság kialakulását. A testmozgás segíti a mély, pihentető alvást, melyre a szervezetnek a legnagyobb szüksége van, hogy feltöltődjön.

15. Szeretkezzen lefekvés előtt!
Sokak számára nemcsak kellemes, hanem a szellemi és fizikai ellazulás egyik módja alvás előtt. Néhány kutató azt találta, hogy szeretkezés közben bizonyos hormonális mechanizmusok indulnak be, melyek elősegítik az elalvást.
Újra meg kell azonban jegyezni, hogy ez nagyban függ az adott személytől is.
Ha a szeretkezés szorongást vált ki vagy problémákat okoz, akkor nem szerencsét az ötlet, de ha élvezi, akkor használ.

16. Vegyen meleg fürdőt!
Alvási zavarokkal foglalkozó szakemberek szerint a szervezet biológiai órája szerint alakul a testhőmérséklet is. Alvás közben alacsony, és a legmagasabb pontot napközben éri el.
A szervezet tehát akkor kezd elálmosodni, amikor a testhőmérséklet csökken. Ennélfogva, ha 4-5 órával lefekvés előtt meleg fürdőt vesz, az megemeli a testhőmérsékletét, és amikor a hőmérséklet csökken, fáradtnak érzi magát, ami könnyebbé teszi az elalvást.
Written by botond on August 3rd, 2009 at 12:21 pm

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hintőpor praktikák I. rész
  2010-04-29 06:40:21, csütörtök
 
  A hangyák távol tartása

A hintőpor hatékony, szerves hangyariasztó szerként ismert.
Bőségesen szórjunk talkum alapú hintőport a ház alapja köré és azokra a helyekre, például az ajtókhoz és az ablakhoz, ahol a rovarok bejutnak a lakásba!
A többi szerves hangyariasztó közül legalább ilyen hatásos a borkő, a bórax, a kénpor és a szegfűolaj.
Érdemes mentát ültetni a ház falai mentén.


A nyikorgó padló javítása

Ne hagyjuk, hogy a padló az őrületbe kergessen bennünket!
Szórjunk hintőport vagy grafitport a recsegő deszkák közé!
Ha ez sem segít, öntsünk a részekbe folyékony viaszt!

Vérfoltok eltávolítása

A friss vérfoltokat úgy tudjuk eltüntetni, hogy vizet és hintőport összekeverünk, majd a szennyezett textíliára kenjük.
Miután megszáradt, kefével súroljuk ki a foltot!
Kukoricakeményítőt vagy korpát is használhatunk hintőpor helyett.

Csomók kibogozása


Kár feláldozni a körmeinket a cipőfűzőn keletkezett csomó kibogozásáért!
Szórjunk egy kis hintőport a fűzőre, vagy más összegubancolódott madzagra és könnyedén elbánunk a csomóval!
A hintőpor az összegabalyodott nyakláncláncoknál is beválik.

Zsírpecsétek eltüntetése a szőnyegről

Egy zsírfolt még a legszebb szőnyeget is tönkre tudja tenni.
Hintőporral és némi türelemmel azonban megszabadulhatunk tőle.
Fedjük be az érintett területet hintőporral, és várjunk legalább 6 órát, hogy a hintőpor magába szívhassa a zsírt.
Ezután porszívózzuk ki a foltot!
A hintőport a szódabikarbóna, a kukoricakorpa vagy a kukoricakeményítő is kiválóan helyettesíti.

Folteltávolítás poliészter ruhákból

Talán a kedvenc ingünk vagy blúzunk visszajön még valamikor a divatba, de viselése előtt mindenképpen meg kell szabadulnunk attól a ronda zsírpecséttől.
Szórjunk egy kis hintőport közvetlenül a foltra, és az ujjunkkal dörzsöljük az anyagba!
Várjunk 24 órát, majd kefével finoman tisztítsuk ki a ruhát!
Addig ismételjük a műveletet, amíg a folt teljesen el nem tűnik!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hintőpor praktikák II. rész
  2010-04-29 06:38:57, csütörtök
 
  A homok eltávolítása

Jártunk már úgy, hogy valamelyik családtagunk némi homokot is hozott a strandról?
Minimálisra csökkenthetjük az ezzel járó kellemetlenséget, ha egy kis babahintőport szórunk az izzadt, homokkal borított gyerekre (vagy felnőttre), mielőtt belép a házba.
Amellett, hogy a hintőpor felszívja a nedvességet, a homokot is hihetetlenül könnyű leporolni a segítségével.

Hűvös ágynemű nyáron

Már rég aludnánk, de a tapadós, füllesztően meleg lepedők, és ágyneműhuzatok között nem jön álom a szemünkre?
Mielőtt a forró, nyári estéken nyugovóra térnénk, szórjunk egy kis babahintőport a lepedők és a takarók közé!

A háziállatok szőrének tisztítása

A kutyus bundájára ráférne már egy alapos suvickolás?
Erőteljesen dörzsöljünk 1-2 marék babahintőport kedvencünk szőrébe!
Néhány percig hagyjuk rajta, majd alaposan keféljük ki!
Kutyánk nem csak fantasztikusan fog kinézni, hanem ráadásul még remek illata is lesz!
Ugyanezzel a módszerrel néha mi is hajat moshatunk.

Zsírfoltok eltüntetése a textíliáról

A sütés veszélyes dolog, legalább is a ruhánkra nézve. Ha zsírpecsét kerül az anyagra, púderpamaccsal nyomkodjunk a foltra egy kis babahintőport! Jó alaposan dörzsöljük bele, majd poroljuk le a felesleges hintőport! Ismételjük, a műveletet, amíg a pecsét el nem tűnik!

Megújul a kártyapakli

Íme, egy egyszerű módszer a kártyalapok összetapadásának és zsírosodásának megelőzésére.
Az egymáshoz ragadt lapokat szétválasztva tegyük a paklit nejlonzacskóba egy kis hintőporral együtt! Zárjuk le a zacskót, és alaposan rázzuk össze!
Amikor kivesszük a kártyákat, friss és sima lesz a tapintásuk.


A penész eltávolítása a könyvekről

A nem megfelelő tárolás eredményeképpen a könyvek megpenészedhetnek.
Ilyenkor először alaposan szárítsuk meg a levegőn a köteteket, majd szórjunk egy kis babahintőport a lapok közé, végül néhány órára helyezzük őket álló helyzetbe! Ezután óvatosan ,,poroljuk ki", a műveket! Nem biztos, hogy teljesen újjá tudjuk varázsolni őket, de valószínűleg ,,jobb bőrben lesznek", mint korábban.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csuklás ellen kapormag tea!
  2008-08-12 14:05:09, kedd
 
  Ha csuklunk, kellemes és gyorsan ható szer a kapormag-tea. Egy teáskanál kapormagra 1/4 liter vizet számítunk, forrázzuk, három percig állni hagyjuk, s amint számunkra ihatóan meleg, iszunk belőle, gyorsan hat.  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Boldogság a fogorvosnál
  2008-07-19 10:55:26, szombat
 
  Boldogság az, amikor a fogorvos azt mondja, hogy nem fog fájni és a fúró bekapja a kezét.  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egyirányú vicc
  2008-07-18 11:32:54, péntek
 
  Béla bácsi elmegy az orvoshoz.:
-Doktor úr, nem tudok menni!
-Akkor hogy jött ide?
-Hát jönni azt tudok, csak menni nem!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az orvostudomány csodái
  2008-07-13 10:38:16, vasárnap
 
  Nagyon tetszik nekem ez a humoreszk, van benne igazság, humorral elegyítve:

Hogy egészen pontos legyek, a dolog a Slomó Hámelech utcában kezdődött, amikor is arra lettem figyelmes, hogy a bal fülcimpám viszket. Eleinte nem tulajdonítottam jelentőséget a szimptómának, de amikor mintegy negyedóra elteltével sem szűnt meg a jelenség, a feleségem azt ajánlotta, hogy forduljak orvoshoz, hiszen a legkisebb dolog is átmehet szövődménybe, ha az orvostudomány nem folytja el irmagjában.
Elmentem hát a közeli betegsegélyző belgyógyászati osztályára, és kiszolgáltattam magamat. Az orvos hosszasan matatott a fülemben a műszereivel, majd végül minden kétséget kizáróan megállapította, hogy viszket a fülcimpám.
- Azt ajánlanám, hogy vegyen be hat penicillintablettát-ajánlotta-, az egykettőre felszámolja a vírust...
Bevettem a penicillintablettákat, és valóban másnapra már elmúlt a viszketés, és cimpám visszatért kerékvágásába.Csak zavart egy kissé, hogy ugyanakkor a hasamon megjelentek valamelyes apró vörös pontocskák, amelyek szörnyen viszkettek. Elmentem hát a belgyógyászatra. Az orvos csak egy pillantást vetett az irritált területre,és megállapította:
-Vannak páciensek, akik allergiásak a penicillinre.Nem tesz semmit, vegyen be egy tucat aureomycintablettát, és a kiütések egy varázsütésre el fognak tűnni...
Bevettem az aureomycint, és a vörös pontok varázsütésre eltűntek hasfalamról. Ám ugyanakkor magas láz jelentkezett, és térdeim felpüffedtek.Elmentem hát a belgyógyászatra.
-No igen-így az orvos-, sejtettem.Az aureomycin gyakortájt okoz ízületi deformációkat....
Felírt nekem tizennyolc tetramycinkapszulát a bántalmak ellen, és azok valóban egykettőre elmúltak.A hőmérsékletem normálisra csökkent.Térdeim visszatértek erdeti formájukhoz. Kihívtam az orvost, aki megvizsgált az ágyamban, és megállapította, hogy a vesém táján érzett rendkívüli fájdalom valószínűleg a tetramycin nemkívánatos mellékhatásának tulajdoníthatók, és ez okból azonnali kezelésre van szükségem,mert ez már nem tréfadolog.Belém nyomtak vagy harminckétsztrptomicininjekciót, és az eredmény nem maradt el: a veseműködés ismét normálissá vált.
A kórházban, ahol általános laboratóriumi kivizsgálásra beszállítottak, úgy találták, hogy nem maradt testemben egyetlen élő vírus, baktérium vagy mikroba, de sajnálatosképpen belső szerveim is teljesen átlúgozódtakoly mértékben, hogy csak rendkívüli mennyiségű choromycin és hydrocortison forte menthet meg. Megkaptam a rendkívüli mennyiséget az előírt dózisokban. A temetésemen nagy tömeg vett részt. A rabbi hangoztatta gyászbeszédében, hogy az orvostudomány gigantikus küzdelmet folytatott betegségektől marcangolt testem megmentésére, de alulmaradtak a gyilkos versenyfutásban.
Tényleg kár értem. Csak a pokolban jutott eszembe, hogy a Slomó Hámelech utcában egy szúnyog csípte meg a fülemet, és nyugodtan megvakarhattam volna.
/Efrajim Kishon/

Remélem tetszik nektek is a humoreszk, és kicsit elgondolkodtatónak tartjátok.:-)
 
 
2 komment , kategória:  Egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 155
  • e Hónap: 1408
  • e Év: 98880
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.