Regisztráció  Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Yaskane süti receptje!!!
  2008-12-21 19:16:53, vasárnap
 
  Ezt feltétlen felveszem a menübe!!

"Karácsonyi sütemény

Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet
Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele!
Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel!
Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél!
Szórd meg asszonyi kacagással, és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást!
Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan
az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul."
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Császárkörtés szaloncukor
  2008-12-12 10:35:08, péntek
 
  Hv.:
1/2 kg cukor
2 dl víz
ízesítő anyagok: császárkörte-aroma

Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel, s folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ha már eléggé nyúlós, levesszük a tűzről. A pépet annyifelé osztjuk, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kockaformákra. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Selyempapírba, majd színes csomagolópapírba csavarjuk.

Szerző: Ízletes receptek
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Diós szaloncukor
  2008-12-11 23:35:17, csütörtök
 
  Írta: Sutemeny receptek
2007. december 02. vasárnap 20:52
Diós szaloncukor recept


Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelő ízesítő anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.


Fél kiló cukrot felteszünk főni két deci vízzel. Addig főzzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehűtjük, ezzel csípünk a keverőkanálban lévő masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képződnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végéből karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belőle, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihűltek - csomagoljuk be a cukorkákat
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Tejszínes karamell (szalon)
  2008-12-11 23:22:35, csütörtök
 
  2007. december 5.
Tejszínes karamell(szalon)cukor


Szaloncukor, az aztán van már ezerféle. A zselés már klasszikusnak számít, de hol van már az aranyszínű, kis zöld pálcikafenyőfákkal díszített csomagolású eredeti íz?? A következő újdonság szerintem a vajkaramella volt, aminek szintén jelentős rajongótábora van. És ha már nosztalgiázunk, akkor szólni kell a Krówká-ról, ami a lengyel tejkaramell fedőneve.A bolti rémes volt, de a szépemlékű lengyel piacokon frissen beszerezve igazi omlós-tejes-morzsálódós karamell bújt meg a bocifejes, sárga-barna csíkozású papírcsomagolás alatt. Mintha mostanában benzinkutakon láttam volna, nem is hittem a szememnek.
Amikor pedig kipróbáltam az alábbi receptet, már tudtam, hogy nem kell nekem krówkát keresni sehol, sőt, egy vajkaramell-rajongónak van már gasztroajándék-ötletem is, de ez titok!!


Hozzávalók:

12,5 dkg finomított kristálycukor

1 dl tejszín

0,5 dl tej

1/4 vaníliarúd


Egy kis lábasban összekevertem a cukrot a tejjel és a tejszínnel, a vaníliarudat kettévágtam, a magokat a keverékbe kapirgáltam, utánukdobtam a rudat magát és szép csendes lángra ( a legkisebb gázrózsám legkisebb fokozatáról is egy kicsit félrehúzva és egy fokhagymapréssel kitámasztva alulról ) feltettem főddögélni a cuccot.
Úgy 15-20 percig különösebb emberi beavatkozás nélkül megvolt, azután viszont nagyon oda kellett figyelnem a mérsékelt lángra és a kavargatásra, mert a sűrűsödéssel együtt folyton ki akart futni.A recept szerint 40-45 percig kell főzni. Ez pontosan így volt igaz, ha az utolsó tíz-tizenöt percben folyamatosan kavarjuk, hogy oda ne kapjon, ahogy én is tettem. Akkor jó, ha már nem akar a lábasból folyadékként kifutni, hanem csak mérgesen fortyog és pukkadozik magában, világos meleg bézs-mogyoró színt ölt, és egy-egy kavarásra elválik a lábas aljától.Ekkor még a a tűzön tartottam néhány percig, erős kavargatás mellett.
A második adagnak lett kihűlve tökéletes az állaga: az első változat - attól félve hogy majd szögbeverésre alkalmas keménységű lesz - túl gyorsan került le a tűzről, és 3 napig szárogattam, hogy különösebb óvatosság nélkül meg lehessen fogni, bevonásról szó sem lehetett.
A tűzről levéve kivettem belőle a vaníliarudat és - t3v3d3 ötlete nyomán- a picit kiolajozott 16 db-os Ferrero Rocher műanyagdoboza tetejébe öntöttem. ( Mert ez jóval egyszerűbb, mint alufólia-tepsit hajtogatni megfelelő méretben.) Így fél centinél kicsit vastagabban terült el a massza, és 16 db, kb 2x1cm-es hasábnyi cukorka lett belőle. Igazából ennél kisebbekre vágom majd a következő adagot, mert az Ember megjegyezte, mikor bekapott egyet: Ha valaki megeszik egy ilyet, azért azzal elvan egy darabig -hát igen, a cukor az cukor, nincs mit tagadni.

Semmiféleképpen ne spóroljuk ki belőle a vaníliarudat, ne helyettesítsük semmi mással: íze a krówkánál is krówkább lett, nem kemény, hanem finom, morzsálódósan omlós, és ha az időrabló kavargatáson túl van még energiánk étcsokiba forgatni, akkor nem is fog soha kiszáradni, igaz ennek a mennyiségnek egyébként sem volt rá esélye. Állítólag fémdobozba tárolva kell tartani, de odáig nem jutott el.

Még filózgatok, hogy és mennyi vajat, esetleg kekszmorzsát kellene belecsempészni a szaloncukrosabb feelinghez, de lehet hogy maradok ennél a variációnál.

Ui:Kicsit mellényúltam a hiperben, így a borzas külső a kakaóbab-töretes tibi csokinak köszönhető. A képen a leírtnál világosabb színűnek látszik, valahogy kihűlés után nyerte el ezt a világosabb színt, a tűzön egyértelműen halvány világosbarna volt.

A kincsesbányának bizonyult 2001-es Tina karácsonyi konyhamagazinból származik a recept, ahonnan az aszalt barackos gombócok ötlete is jött.




forrás: piszke
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
...első próbálkozásra...
  2008-12-11 22:14:38, csütörtök
 
  Házi szaloncukor első próbálkozásra - randa, de finom

Még gyerekkoromban Apa sokat mesélt arról, hogy a Szakácsmama minden Karácsonykor rengeteg szaloncukrot készített. Akkor ez engem nem fogott meg különösen, mert nem szerettem a szaloncukrot - nálunk ugyanis mindig csak zselés volt, és a réges-régi konzum - utóbbi minden évben újra felkötve a fára, mert senki nem ette meg (ez ovis korom környékén volt, akkor már biztos lehetett kapni mást is, jobbakat - akinek volt rá pénze). A konzum máig megvan a Karácsonyi díszek között, csak már nem kerül fel a fára... :)))

A Szakácsmama széteső füzetében meg is van a recept: egy kiló cukrot 3 deci vízzel felfőzünk. Akkor jó, ha egy drótkarikát belemártva buborékot tudunk fújni belőle. Ekkor vizes tálba öntjük, meglocsoljuk pár csepp vízzel, és fehéredésig keverjük. Belekeverjük az ízesítőket.
Hát, ezzel nem sokra megyek. Addig még oké, hogy a cukrot fehéredésig keverem, na de milyen ízesítők????
Aztán megnéztem a mama szakácskönyvében is, de ott csak annyival több az infó, hogy az így létrejött anyag a fondant, és ehhez keverjük az ízesítőket.
Apa pedig már sajnos nem él, hogy megmondaná nekem, mik is voltak azok a titokzatos ízesítők.
Mielőtt azonban teljesen feladtam volna, szerencsére Dolce vita is elkészítette házi szaloncukrát. Egyből felismertem: ennek az alapja ugyanaz, csak fél kiló cukorból (egyébként a szakácskönyv is fél kiló cukrot ír, de a mama "nagyban nyomta", szerintem a fél falut ő láthatta el szaloncukorral. :)

Gondolom, a mama nem ezeket az ízesítőket rakta bele, hanem mondjuk diót, mákot és hasonló, a falun gyakran előforduló dolgokat, de a Dolce vitai alapokon nyugvó sajátom is finom lett, és talán neki is ízlene. Azért Anyát még majd megkérdezem, ő emlékszik-e, miket tettek a régi szaloncukrokba.


Először a fent leírt módon, csak fél kiló cukorból és másfél deci tejből megfőztem a fondantot. És tényleg lehet belőle buborékot fújni, bár egyelőre ebben nem vagyok profi. Még. :)
Kevertem sokáig, míg fehérre hűlt, de még langyos maradt. Ekkor kevertem hozzá 5 deka vajat és 10 deka étcsokit. Aztán kb fél óra múlva eljutottam odáig a nagy agyalásban, hogy ha másnapig pihentetem, akkor ez nagyon kemény lesz, úgyhogy inkább rögtön belekevertem a többi hozzávalót is: egy kis ampulla rumaromát, egy narancs reszelt héját, 20 deka darált mogyorót, 10 deka darált kekszet, és 10 deka apróra vágott datolyát. Kb másfél-egy centi vékonyan kiterítettem egy sütőpapírral borított tepsire. Gondoltam, ekkora adagot mire az ember kézzel megformázgat, az jóideig eltart, jó lesz nekem a hasáb is.

Másnap úgy gondoltam, hogy én ezt még bevonom csokival, persze elég csúfos kudarc lett. A fogpiszkálóra feltűzős módszer nem működött, mert nagyon darabos-omlós lett a massza, úgyhogy a már hasábokra vágott masszára borítottam a csokit. Mikor megszáradt, megfordítottam, és arra az oldalra is.
Kár volt előre felvágni, mert így elég csúnya lett - és különben is hadilábon állok a csokival való bevonással, még soha semmilyen sütin nem sikerült jól. De hát gyakorolni kell, és azzal pedig nem lesz baj. Szerencsére ez így is nagyon finom. Mondhatni túl finom.

Megint másnap (három napos művelet volt! :o) szépen becsomagoltam szép aranyszínű papírba. Aki azt gondolja, hogy ez könnyű, az nagyon téved. Folyton kicsomagolódik, kitekeredik, csúnyára sikerül. Ezért nagyon erősen, és tovább kell tekerni, mint az ember gondolná. Szegény ujjaim a végére már nem kicsit fájtak. És eredményképp olyan, amilyen: randa. De finom.

És hogy megérte-e?
MEG! :)))

Forrás: Szakács Ildikó blogja


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Szaloncukor történet, készítés
  2008-12-11 22:11:01, csütörtök
 
  Szaloncukor története, készítése


Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.

Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukszászok, de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.

A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.


Íme, a legegyszerűbb recept:

Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.

A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra. Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

forrás: origo.hu


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Szaloncukor házilag 2
  2008-12-11 21:57:53, csütörtök
 
  Legalább 1/2 kg kockacukrot 1/3 rész vízzel (1,7 dl) tegyünk fel főzni. Mikor már habosra forrt, hideg tányérra cseppentünk belőle és ha már nem folyik széjjel, csak ellapul, alkalmas a keverésre. Amennyiben a próbán gyorsan szilárdul meg, túlfőztük és ilyenkor egy kevés vizet keverünk még a cukor sziruphoz.

A jó alapanyag ragacsos, mézszerű. Ezt a sűrítményt egy mély tálba öntjük és még legalább 15-20 percig tovább keverjük, mind addig, amíg teljesen kifehéredik. Az elkészült masszához keverjünk még 5 dkg vajat és egy 1 citrom levét, ezekkel javíthatjuk a képlékenységét és a minőségét egyaránt. Ezután már csak az ízesítés marad hátra.


Ízesítésre használhatunk
5 dkg darált diót, 1-2 kk rumot
Kakaóport 1-2 evőkanállal
Vaníliát
Különféle dzsemeket 1-2 kanállal
Darált mákot
5 dkg darált pörkölt mogyorót
A masszát a töltelékkel jól elkeverjük és egy lapos tálra legalább 2 cm vastagságban elterítjük. Hűvös helyen kb. 2 óra alatt készítményünk megszilárdul. Forró vízbe mártott késsel a kívánt méretre és formára feldaraboljuk, majd színes papírokban ízlés szerint adjusztáljuk.


Békés, reményteli Karácsonyi Ünnepeket kíván minden kedves Olvasójának a Lakberendezés.hu szerkesztősége.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Gyömbéres csokimousse
  2008-12-11 21:26:46, csütörtök
 
  2007-11-13
Gyömbéres csokimousse

Forrás: Dolcevita
http://images.google.hu/

"Párszor készítettem már csokimousse-t, de eddig mindig tejszínesen. Pár napja Mamma osztotta meg velünk csokihabjának a receptjét, amely tejszín helyett tojásfehérjéből áll. Sokkal jobb így az állaga, könnyebb, kalóriaszegényebb, a csokoládé íz erőteljesebben érvényesül, szebb a színe, hamarabb összeáll. Kell ennél több indok, hogy áttérjünk a tojáshabos készítésre? Szerintem nem. Köszi Mamma, még egyszer! (gyümölcsös moussoknál és a fehércsokisnál azonban engedélyezek továbbra is tejszínt, de a feketecsokis tényleg nem igényli, tessék kipróbálni)
Többször írtam már a gyömbéres csoki iránti vonzalmamról (gyömbéres trüffel, gyömbéres csokitallér), így talán nem meglepő, hogy ez a mousse is gyömbért kapott ízesítésnek. A gyömbér és a csoki különleges, ám nagyon összeillő elegye igazi ünnepi desszertté varázsolja ezt a könnyen, gyorsan elkészíthető habot. Igaz, nem klasszikus karácsonyi édesség, mivel nem áll el több hétig, de ettől függetlenül méltó befejezése lehet Szentesete a vacsora menünek."

Hozzávalók:
4 főre:
10 dkg étcsokoládé, (min. 60%-os), 3-4 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 3 evőkanál cukor, frissen reszelt gyömbér

1. A tojássárgákat keverjük habosra a cukorral
2. A csokit és a vajat vízfürdő felett olvasszuk meg
3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval
4. Ha kihűlt a csoki keverjük el a tojássárgával, ízlés szerint ízesítsük reszelt gyömbérrel, majd óvatosan keverjük bele a tojáshabot is
5. Öntsük formákba, és rakjuk 4-5 órára a hűtőbe




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Házi szaloncukor marcipánból
  2008-12-11 21:17:24, csütörtök
 
  2008-11-30
Házi szaloncukor marcipánból, szigorúan percipán nélkül

Forrás: Dolcevita
http://images.google.hu/

"Advent első vasárnapján itthon is elkezdődött a karácsonyi készülődés, ma szaloncukrot készítettem. Egy ideje nem vettem már szaloncukrot, úgyis annyi édesség van itthon Karácsonykor, nem kell azt az édesipari szemetet enni. Szaloncukorból amúgy a marcipános a kedvencem, megnéztem idén 1600 Ft körül van belőle a 38 dkg-os kiszerelés Szamoséknál és Milkáéknál. Nézzük, ezek mit rejtenek. A Szamos még viszonylag rendben van, bár tartalmaz aromát (gondolom, marcipán aromát), illetve az összetevőknél a mandula a cukor után szerepel, ami annyit tesz, a termékben több cukor van, mint mandula. A Milka marcipános szaloncukrának összetevői nem sok jót ígérnek: percipán-marcipán massza, cukor, növényi zsír, kakaóvaj, zsírszegény kakaópor, kakaómassza, sovány tejpor, tejsavópor, tejzsír, mandula, emulgálószerek, mogyorómassza, aromák. Háááát. Először is, mi a csuda az a percipán? Utánanéztem, barackmagból készített ál-marcipán. Önmagában a barackmag még nem is lenne gond, csakhogy ezt valamilyen úton-módon kesertelenítik (feltételezem, vegyi úton), e mellett a massza a hivatalos leírás szerint tartalmazhat adalékanyagokat is. Fincsi. A legszomorúbb a Milka termékénél, hogy a mandula csupán a 8. összetevő! A doboz grafikáján több marcipánt lehet, mint magában a termékben. Mindezek után úgy döntöttem, idén marcipános szaloncukrot készítek. Valami nagyon bonyolult dologra számítottam, és nagyot lepődtem. A marcipánkészítés bonyolultsága a só-liszt gyurma készítés nehézségi fokán van. (Tudjátok, amit az oviban készítettünk) A marcipán massza 2 perc alatt készült el, ezután ízesítettem, majd formáztam és olvasztott csokoládéba forgattam. Mindenestül 3/4 óra alatt elkészülhet a fára való, ráadásul olyan ízesítéssel, amilyet csak akarunk. (de maradhat natúr is) Én most fahéjjal és naranccsal ízesítettem. El is fogyott azonnal : ) Készülhet a következő adag. Én 20 dkg-os kiszerelésben kaptam őrölt mandulát, ha ilyet nem tudunk beszerezni, a hámozott mandulát botmixerrel pillanat alatt le lehet őrölni."












Hozzávalók:
30-35 szaloncukorhoz:
20 dkg mandula, 15 dkg porcukor, víz, kandírozott narancshéj, fahéj, 15 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)

1. Keverjük össze a mandulát a porcukorral és annyi vizet adjunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapjunk. A vizet folyamatosan, kis részletekben adagoljuk!
2. Ízesítsük fahéjjal és az apróra vágott narancshéjjal
3. Formázzunk szaloncukrokat
4. Vízfürdő felett olvasszuk fel a csokoládét, villa segítségével egyenként vonjuk be csokival a cukrokat. Tegyük hideg helyre, hogy a csokoládé visszaszilárduljon, majd csomagoljuk




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
Szaloncukor házilag
  2008-12-11 21:04:06, csütörtök
 
  2007-11-14
Szaloncukor házilag

Forrás: Dolcevita
http://images.google.hu/


Mióta nagyon tudatosan figyelek az étkezésünkre, gondot okoz, milyen szaloncukrot vegyünk karácsonykor, mivel a drágább fajták is tartalmaznak mindenféle ezt-azt. (Kell nekem mindig zacskót olvasgatnom). Ezért is lelkesedtem fel nagyon, mikor az ehavi Fakanál újság decemberi ajánlójában házi készítésű szaloncukrot reklámoznak. Arra a receptre még várni kell, de nem hagyott nyugodni a dolog és a neten elkezdtem kutakodni. Alapvetően egy fajta, fondant alapos recepteket találtam. Ez elsőre annyira nem tetszett, mert gyakorlatilag tömény cukor, így egy zselés fajtát kísérlezteztem ki. Szépen elgondoltam milyen egészséges lesz, minimális cukorral, sok gyümölccsel. Kifacsartam pár narancs levét, két teáskanál cukorral ízesítettem, majd melegítés után zselatinnal besűrítettem. Formába öntöttem, másnap hasábokat vágtam a zseléből, és ekkor jött a baj. Hogy legyen ez csokis?? Két gond is van, a kisebb, hogy a csoki baromira nem tapad a zselatinra, a nagyobb, hogy még a langyos csoki is megolvasztja a zselét. : ((((( Teljes kudarc. Ismer valaki hidegen folyós, de pár óra múlva keményre száradó csokit?
Maradt a fondantos alap, amit bőven lazítottam, hogy ne legyen annyira tömény. Na így sem túl diétás, de nagyon finom lett, és tudom, mi van benne. Csokimázzal nem vontam be, benne van a csoki, helyette kakaóba hempergettem, mivel így kevésbé volt esélyes, hogy csokiban ússzon a konyha.
A gond ezzel csak az, hogy elég korán elkészült, nem biztos, hogy nem esszük meg karácsonyig. Majd eldugom.

Hozzávalók: fél kg cukor, 1,5 dl víz, 10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), 5 dkg vaj, 10 dkg nagyon apróra vágott mazsola, 20 dkg darált dió, 10 dkg darált keksz, 1 narancs héja

1. A cukrot forraljuk a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor más jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
2. Hagyjuk száradni (én másnapig hagytam), öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat és gyúrjuk össze. A kókuszgolyónál keményebb massza legyen

3. Formázzunk szaloncukrokat, majd kakaóba hempergessük meg őket és csomagoljuk be szép papírba.




 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi finomságok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 277
  • e Hónap: 12978
  • e Év: 68657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.