Regisztráció  Belépés
telegdi50.blog.xfree.hu
A barátok olyanok,mint a csillagok. Nem mindig látjuk őket,de tudjuk,hogy ott vannak! telegdi erzsébet
1957.03.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
dominó szelet
  2010-05-12 18:57:22, szerda
 
 

 
 
1 komment , kategória:  süteményeim.  
Fánk recept,Gizikétől
  2010-01-31 17:21:28, vasárnap
 
  CSÖRÖGEFÁNK vagy FORGÁCSFÁNK

Hozzávalók:

35 dkg liszt, 5 tojássárgája, l kiskanál cukor, kevés tejföl, csipet só, sütéshez kb. 1liter olaj.

Elkészítés:

A lisztet a tojássárgájával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy levestészta keménységű legyen összegyúrjuk. Kb. 10-15 perc pihentetés után nagyon vékonyra kinyújtjuk - kb. 3 mm. / Nekem hagyományos gyúródeszkám van, teljesen befedi, amikor kinyújtom, szinte át lehet látni a tésztán./
Ezután derelyevágóval kb. 15x5 cm-es darabokat vágok, attól függ milyen szélesre sikerült, párhuzamosan egy-két bevágást csinálok. Ezen a résen keresztül úthúzom az egyik sarkát.
Bő, forró olajban kell sütni, pár perc alatt előbb az egyik, majd a másik oldalát aranybarnára.

Egy nagy tálat vagy tálcát a sütés előtt papírtörlővel letakarva oda kell készíteni, erre szűrőkanállal kiszedni a fánkot, majd amikor az olaj lecsurog, porcukorral meghinteni.
 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
képviselőfánk
  2009-12-16 19:26:56, szerda
 
  Képviselőfánk


Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg zsír (lehet szárnyas is)
5 db tojás
2 dl víz
Csipetnyi só

Töltelékhez:
1 l tej
7 evőkanál cukor
2 db vaníliapuding
1 db tejszínhab spray

Kevés porcukor a díszítéshez.

Elkészítés:

A vizet nagyobb fazékba felforralom beleteszem a sót és a zsírt megvárom míg újra felforr beleöntöm az összes lisztet és a tűzről levéve fakanállal addig keverem amíg összeáll a tészta. Egyenként hozzáadom az egész tojásokat és mindegyikkel jól eldolgozom. Ez egy nehéz, ragacsos anyag lesz. Habzsákba teszem és -cső nélkül- egymástól kb. 6 cm-re dió nagyságú halmokat nyomok a zsírozott sütőlapra. 1 órahosszat pihentetem. Előmelegített jó meleg sütőbe teszem és kb: 20 percig sütöm, majd a hőfokot mérsékelve még 10 percig sütés következik. Akkor jó ha ropogósra sül. A sütő ajtaját az első 15 percig nem szabad nyitogatni mert akkor a képviselőfánkok összeesnek! A fánkok tetejét levágom és a belső üregbe a leírásnak megfelelően elkészített vaníliapudingot beletöltöm.

Tálaláskor: a vaníliapuding tetejére rányomom a tejszínhabot és ráhelyezem a fánkok kalapját tetejét kevés porcukorral megszórom.



 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Hókifli
  2009-12-16 19:25:44, szerda
 
  Hozzávalók::

1 kg liszt
40 dkg zsír
1 db sütőpor
6 dl tejföl
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor

Töltelékhez használhatunk lekvárt, gesztenyepürét, édesített túrót

Elkészítés:

A hozzávalókat este jól összedolgozom. Másnap kinyújtom, tenyérnyi nagyságú négyzetekre vágom melyeknek közepébe helyezem a tölteléket majd kifli alakra csavarom. Sütőlapra helyezem jó meleg sütőben rózsaszínűre sütöm. (ne piruljon meg, csak egy kicsit szabad színesednie) Vaníliás cukrot elkeverem a porcukorral és ebben egyenként megforgatom a süteményeket.



 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Néró
  2009-12-16 19:21:51, szerda
 
  Néró
Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 kávéskanál sütőpor
15 dkg porcukor
2 tasak vanillincukor
2 tojás
26 dkg margarin

Az összeragasztáshoz sárgabaracklekvár


Díszítéshez:

Olvasztott csokoládé


Elkészítés:

A sütőporral elkeverem a lisztet, hozzáadom a cukrot, vanillincukrot a tojást és jól összekeverem, majd a darabokra vágott margarinnal simára gyúrom (ha nagyon ragad néhány percre hűtőszekrénybe teszem)

kb.: 4 mm vastagra nyújtom a tésztát és karácsonyi formával kiszaggatom. (jobbos és balos süteményt is szaggatok!) Egyenként tepsibe teszem a süteményeket. A sütőt előmelegítem és közepes hőfokon aranysárgára sütöm a süteményeket.

Miután kihűlt egyik sütemény alját megkenem baracklekvárral és a másikat ráragasztom. Így párosával összeragasztom az összes süteményt.
Olvasztott csokoládéval díszítem.


 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
bejglik
  2009-12-15 19:23:58, kedd
 
  Hozzávalók:
4 db bejglihez

1 dl tej
3 dkg élesztő
50 dkg margarin
8 evőkanál porcukor
4 evőkanál rum
6 tojás sárgája
csipetnyi só
2 evőkanál tejföl
1 kg finomliszt
2 evőkanál kakaópor

Töltelékhez:

15 dkg mák
15 dkg dió
ízlés szerint cukor
6 evőkanál olaj

Megkenéshez

3 tojás sárgája

Elkészítés


A tölteléket (mák,dió) elkeverem a cukorral. Nem főzöm meg!

A tejben felfuttatom az élesztőt, közben a margarint a porcukorral kikeverem majd hozzáadom a rumot, a tojások sárgáját, csipet sót és a tejfölt. A liszt közepébe mélyedést készítek és beleöntöm az imént elkészített anyagokat és a felfutott élesztőt, az anyagokat jól összedolgozom. A tésztának 1/4 részét külön veszem, beleszórom a kakaóport és jól eldolgozom vele.

3 cipóra osztom a világos tésztát, negyedik lesz a kakaós konyharuhával letakarom és 1-2 órát langyos helyen pihentetem.

A pihentetés után a 2 világos színű cipót (egyenként) téglalapalakúra nyújtom, a felületére úgy szórom a tölteléket, hogy ott ahol összezáródik a külső fele kb. 5 cm szélesen ne kerüljön töltelék, olajjal kicsit megcsepegtetem. Összegöngyölöm és tojássárgájával hosszanti irányba megkenem a felületét, majd hűvös helyen 30 percet pihentetem.

A harmadik világos színű cipót kicsit kinyújtom, majd ráteszem a kakaósat és azzal együtt nyújtom ki, ezt nem töltöm meg hanem szépen összegöngyölöm a továbbiakban úgy járok el vele mint a többi bejglivel.

A sütőt előmelegítem, keresztirányba is megkenem tojássárgájával a bejgli felületét, majd a már meleg sütőben aranysárgára sütöm.


Tálalás: kihűlés után szeletelem (mindig annyit vágok fel amennyi elfogy.)



 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Mézes puncsos szelet
  2009-11-30 19:27:58, hétfő
 
  Hozzávalók:

* A tésztához:
* 50 dkg liszt
* 6 dkg sütőmargarin
* 16 dkg porcukor
* 2 tojás
* 1 teáskanál szódabikarbóna
* 4 evőkanál olvasztott méz
* kb. 1 dl tejföl
* A krémhez:
* 6 dl tej
* 6-7 púpos evőkanál liszt
* 1 púpos evőkanál kristálycukor
* 25 dkg sütőmargarin
* 25 dkg porcukor
* kakaópor
* 2 csomag vaníliás cukor
* baracklekvár
* A mázhoz:
* 18 dkg sütőmargarin
* 18 dkg porcukor
* 1 csomag főzés nélküli puncs pudingpor
* 2 evőkanál tej

Elkészítés

A tésztához valókat összegyúrjuk, és 4 lapot sütünk. A sütési idő 30 perc, sütési hőmérséklet 180 fok

A krémhez 6 dl tejjel, 6-7 kanál liszttel, 1 kanál kristálycukorral főzött krémet készítünk. 25 dkg porcukrot és 25 dkg margarint kikeverünk, majd a két krémet összekeverjük. A krémet kétfelé vesszük, egyikbe kakaóport, a másikba 2 csomag vaníliás cukrot teszünk.

A lapokat megtöltjük a következő sorrendben: mézes lap - kakaós krém - mézes lap - baracklekvár - mézes lap - fehér krém - mézes lap.

A mázhoz a margarint, a porcukrot, a tejet és a főzés nélküli puncs pudingport gőz felett addig keverjük, amíg elkezd sűrűsödni. Még melegen a tészta tetejére simítjuk.



 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Diós habos süti
  2009-11-30 19:16:00, hétfő
 
 
Diós-habos sütemény


Hozzávalók:
Tészta:
o 4 db tojás
o 20 dkg porcukor
o 10 evőkanál víz
o 15 dkg darált dió
o 20 dkg liszt
o 1 csomag sütőpor
o 1 csipet só
Krém:
o 3 db tojássárgája
o 3 evőkanál liszt
o 2,5 dl tej
o 15 dkg porcukor
o 1 csomag margarin
o 2 csomag vaníliás cukor
Hab:
o 3 dl tej
o 2 csomag tejszínhabpótló por

Elkészítése: A tojások sárgáját a porcukorral, és a vízzel jól elkeverem, beleszórom a darált diót, és a sütőporral, 1 csipet sóval elkevert lisztet. A tojásfehérjékből habot verek, és óvatosan a masszához keverem. Előmelegített sütőben megsütöm. A tejet elkeverem a liszttel, a tojássárgákkal, és sűrűre főzöm. A porcukrot a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra keverem, ha kihűlt a főzött krém, a kettőt összekeverem. Hab: 2 csomag tejszínhabpótló port 3 dl tejjel keményre felverek, és a krémre kenem. A tetejére csokit reszelek.




 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Amerikai krémes
  2009-11-27 18:46:34, péntek
 
 
Tészta:
7 tojás sárgája
20 dk cukor
20 dk liszt
1 cs sütőpor
2 evő kanál kakaó
13 evő kanál víz

A tojás sárgáját kikeverni a cukorral, a vízzel, majd hozzá keverni a sütőporos lisztet és a kakaót.
Közepes lángon kb. 20 percig sütni. Tepsi mérete: 27 x 37 cm.

Krém:
7 tojás fehérje
7-10 evő kanál cukor
2 cs vaníliás puding por
6 dl víz

A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verni. A puding port a vízzel simára keverni és felfőzni. Még forrón összekeverni a habbal és a tészta tetejére kenni, és még 10-15 percig szintén közepes hőmérsékletű sütőben tovább sütni. Majd hagyni teljesen kihűlni.

Díszítés:
3-4 dl tejszín(Hulala)
reszelt csokoládé

A tejszínt kemény habbá verni, és a teljesen kihűlt tészta tetejére kenni. Reszelt csokoládéval jól megszórni.
Én Hulalát, növényi tejszínt használom, mert az ebből készült hab nem esik össze.




 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
Hamis gesztenye szelet
  2009-11-26 19:07:35, csütörtök
 
  Hamis gesztenyés szelet

Hozzávalók (-):

*
o 25 dkg finomliszt
o 1 kávéskanál szódabikarbóna
o 10 dkg porcukor
o 5 dkg margarin
o 1 db tojás
o 1 evőkanál méz
* Töltelék:
o 20 dkg margarin
o 25 dkg porcukor
o 1 csomag vaníliás cukor
o 50 dkg burgonya
o 15 dkg darált dió
o 1/2 dl rum
* Csokimáz:
o 2 evőkanál kakaópor
o 15 dkg porcukor
o 4 evőkanál víz
o kevés margarin


Elkészítése: A tészta hozzávalóit, jó gyengére gyúrjuk annyi vízzel, hogy könnyen nyújtható legyen. Két lapot sütünk belőle gáztepsiben. (Ha kisebb tepsiben sütjük, magasabb lesz a tészta a krémmel megtöltve). Töltelék: a megtisztított, kockára vágott burgonyát megfőzzük. Áttörjük, és ha kihűlt, krémmé keverjük a vajjal vagy sütőmargarinnal, cukorral, vaníliás cukorral, dióval, rummal, majd megtöltjük vele a lapokat. Csokimáz: a csokoládémázhoz 4 evőkanál vizet felforralunk dió nagyságú margarinnal. A tűzről levéve, apránként, kevergetve hozzáadjuk a kakaót, a porcukrot, és még folyékonyan ráöntjük a sütemény tetejére.


 
 
0 komment , kategória:  süteményeim.  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 91 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2238 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 39
  • e Hét: 1344
  • e Hónap: 14425
  • e Év: 89822
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.