Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 478 
Magnézium hiány
  2018-08-29 05:51:13, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A csontritkulás tünetei
  2018-08-28 17:08:40, kedd
 
  A csontritkulás tünetei

A csontritkulás legfontosabb tünete a szokványosnál kisebb erőbehatásra történő sorozatos csonttörések - csigolyatörések, csukló- és csípőtáji törések - bekövetkezése.

Sokszor csak egy "véletlennek" látszó combnyaktörés hívja fel a figyelmünket az idült csontvesztésre. A gyógyulás ritkán tökéletes, így a csontváz deformálódik, a testmagasság csökken, a mellkas besüllyed.

A csontritkulás diagnózisa

A betegséget csontsűrűség-méréssel, oszteodenzitometriás (DEXA) méréssel szokták diagnosztizálni.

A mérés során az oszteoporotikus törésnek leginkább kitett helyeken -

combnyakon, ágyéki csigolyákon, csuklón - mérik a csont tömegét.

A módszer lényege, hogy minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugárzást, a ritkább, kis tömegű csont kevesebb energiát nyel el. Az optimális csonttömeget statisztikai módszerekkel határozzák meg, az ettől való eltérés a csonttörés kockázatával arányos.

Röntgenvizsgálat: Egyszerű gerincröntgen vizsgálattal is jól felismerhetők a csigolyák kompressziós törései, aminek következtében egyes csigolyák ék alakúvá válnak, a hát görbületei fokozódnak. Kellően képzett szakember egyszerű felvételen is meglátja a csontritkulás jeleit.

Laboratóriumi, vér- és vizelet-vizsgálatokat főként a csontanyagcsere-betegségek elkülönítő diagnózisában alkalmazzák a másodlagos csontritkulások kizárására.

A csontritkulás kórlefolyása

Egyénenként rendkívül változó a betegség lefolyása.

Szerencsés a helyzet abban az esetben, ha a változókor gondozása minél előbb, már a vérzési rendellenességek megjelenésével egy időben elkezdődik.

Ilyenkor ugyanis jelentős csontvesztéssel csak nagyon idős korban lehet számolni, így a csontvesztés üteme az életkilátásokat és az életminőséget kevésbé veszélyezteti.


Az előrehaladottabb életkorban, súlyos csontritkulás miatt bekövetkező csonttörések azonban mindig életveszélyesek. Ilyenkor

a combnyaktörések halálozási aránya meghaladja az 50 százalékot.

A halál közvetlen oka általában a hosszas ágyhoz kötöttség miatt bekövetkező tromboembólia, felfekvés, tüdőgyulladás, szepszis.


A csontritkulás kezelése

Fizikoterápia: A kezelések között központi szerepe van a mozgásterápiának, amivel csonttömeg-vesztést mérsékelhetjük.

A rendszeres, az életkornak és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás nem veszélyezteti a csontokat, viszont javítja az általános erőnlétet és a közérzetet. A mozgásterápia csökkenti a fájdalmat, megelőzi vagy helyreállítja a gerinc formájának kóros megváltozását, javítja a tartást, sőt az egyensúlyérzéket is. A hatékonyság kulcsa a rendszeresség.

A fájdalom, izomfájdalmak enyhítésére elektromos kezelést, jégpakolást, masszázst alkalmaznak.

Vitamin- és nyomelem-pótlás:

A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő.

Átlagosan legalább 600-800 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van.

A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul.

A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 750 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.

A szervezet kiegyensúlyozott kalciumháztartásához és csont-anyagcseréjéhez fontos ásványi anyagok a fluorid, a magnézium, a réz, a mangán, a stroncium is (ezeket mind tartalmazza az Okinawai Korall Kalcium- szerk.).


A D-vitamin az aktív kalciumfelszíváshoz szükséges. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a kalciumpótlás kevésbé hatékony. Biológiailag főként a D3-vitamint (biztosítjuk- szerk.) tekintik hatékonynak.


A B6-vitamin szintén szükséges az egészséges csont- és porcállomány megőrzéséhez, a törések gyors gyógyulásához.

A C-vitamin hiánya a csontok kollagén állományát károsítja, C-vitaminból napi 500 mg felvétele javasolt.

A csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen még a K-vitamin (biztosítjuk- szerk.) és a folsav.

A foszfor fontos építőköve a csontoknak. Túlzott mennyiségben akadályozza a kalcium beépülését a csontokba. A modern ember táplálkozásában inkább a túl sok foszfor bevitelének veszélye áll fönn, kerülendők: szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, belsőségek, foszfátokat tartalmazó élelmiszerek.

A táplálkozáson belül lényegében három dologra kell odafigyelni: a megfelelő kalcium- és D-vitamin ellátásra, valamint az optimális testsúly elérésére és megtartására.

A csontritkulás megelőzése

A maximális csonttömegét az ember életének 35. évére éri el.

Fontos, hogy ekkor a csontok a lehető legnagyobb tömegűek legyenek, ezért az elsődleges megelőzés már gyermekkorban megkezdődik.

Megfelelő táplálkozással és testmozgással, fizikai aktivitással el kell érni azt a csúcs-csonttömeget, amiből később mindenki elkerülhetetlenül veszíteni fog.

A mozgás azért elengedhetetlen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik. A megelőzésben fontos az egészséges kalciumfogyasztás, megfelelő D-vitamin-felvétel, a dohányzás mellőzése, a mérsékelt koffein- és alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás.

A másodlagos megelőzésbe tartozik a veszélyeztető tényezők korai felismerése és a korai kezelés elkezdése, a nőknél a változókori csontritkulás kezelése.

A harmadlagos megelőzés lényegében már a betegség folyamatának lassítását jelenti: ide tartozik a megfelelő kezelési módok alkalmazása, az életmód megváltoztatása.

A csonttörések bekövetkeztekor a betegség már kialakult, a cél a további csonttömeg-vesztés megakadályozása.
Forrás:hazipatika-Máriáss Mária
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Orvosi diéta
  2018-08-25 05:39:11, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
14 gyakorlat a test összes izmának a nyújtására
  2018-08-19 07:47:01, vasárnap
 
  14 gyakorlat a test összes izmának a nyújtására

Link

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szilva
  2018-08-18 16:41:19, szombat
 
  Link

A szilva, a rózsafélék családjába tartozik. A szilván kívül a Prunus nemzetségbe tartoznak még az olyan csonthéjas gyümölcsök, mint az őszibarack, a nektarin, a mandula és a ringló. Lássuk, miért olyan jótékony hatású szervezetünkre a szilva fogyasztása?
A szilva gyógyhatása

Az egész bolygón több fajtája létezik, attól függően, hogy melyik országból származik, színük, méretük és jellegük alapján különböztethetjük meg. A szilvafa általában májustól szeptemberig ontja termését, a viszonylag egyforma nagyságú gyümölcsöket. Minden szilva közepes paradicsom nagyságú (5-6cm átmérőjű és 70g), kis bemélyedéssel ott, ahol a szár van. A belső, húsos része lédús, színe a sárgától, fajtól függően, a halványkék vagy zöld színekig terjed. Minden gyümölcsnek vastag, és kőkemény magja van.

Néhány szilvafaj: cseresznyeszilva, damaszkuszi és a kökényszilva.
A szilva jótékony hatása

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
A szilvát hashajtóként használják, mert köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet arák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában.
Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó, és a belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a belek kitisztításával.
B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású.Hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

A kék, vörös és sárga szilvák, melyek általában vékony húsúak is, és a hús erősen tapad a maghoz, kevésbé értékesek, mert erősen savasak.

forrás: edenkert.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Igy gyógyitottak régen orvosságok nélkűl
  2018-08-18 16:39:40, szombat
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A csontvesztés az öregedés általános velejárója
  2018-08-14 13:57:11, kedd
 
  A csonttömeg fiziológiás csökkenése a 40. életévüket betöltött személyeknél indul meg, ahogy előrehalad a kor, egyre gyakoribbá válik és töréseket okoz.

A csontvesztés az öregedés általános velejárója, ha az optimális csúcscsonttömeg nem alakul ki gyermekkorban.

A csontritkulás (osteoporosis) megelőzhető, amennyiben 20-25 év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak.

A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig (primer prevenció), valamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban (szekunder prevenció). Az étrendnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, ami vegyes táplálkozást jelent, esetleges D-vitamin-kiegészítéssel.

Ajánlott kalciumfogyasztás

Az ajánlott napi mennyiség az alábbiak szerint alakul: gyermekeknek 500-800 mg, fiataloknak 1000-1200 mg, felnőtteknek szintén 1000-1200 mg, időskorban 1300-1500 mg, várandós és szoptatós kismamáknak 1500 mg.

A kalcium hasznosulását segítő/gátló tényezők


A kalcium hasznosulását segítő tényezők:

D-vitamin (fokozza a kalciumfelszívódás hatékonyságát a belekből, segíti a csontokba való beépülését)

az A-vitamin (a csontok hossznövekedését segíti elő)

a K-vitamin (csontfehérje-képződés fontos szereplője)

a C-vitamin (a kollagén alkotórésze)

egyes ásványi anyagok (fluor, réz, mangán, cink, vas és magnézium)

a rendszeres testmozgás.

A kalcium hasznosulását gátolják az alábbiak:

rossz tápláltsági állapot,

túlzott fehérjefogyasztás (növeli a kalcium kiürülését),

túlzott zsírfogyasztás,

túlzott foszforbevitel,

kevés D-vitamin,

kevés mozgás,

dohányzás,

alkohol,

nagy mennyiségű koffein és konyhasó,

az oxálsav és a fitinsav. Az oxálsav (spenótban, sóskában, zellergumóban, rebarbarában) és a fitinsav (szárazhüvelyesekben és búzakorpában) a kalciummal oldhatatlan komplexeket képeznek, ami így nem szívódik fel.

Kalcium és foszfor

Nagy jelentősége van a táplálékban lévő kalcium és foszfor egymáshoz viszonyított arányának, ugyanis ha a foszfor és a kalcium körülbelül ugyanakkora mennyiségben van jelen, akkor a foszfor segíti a kalcium csontokba történő beépülést és csökkenti a vizelettel ürülő mennyiségét.

Amennyiben a foszfor aránya meghaladja a kalciumét, akkor a csontokból kalcium szabadul fel.

Az ajánlott mennyiség felnőtteknek 700 mg foszfor naponta, de ezt jelenlegi táplálkozási szokásunk meghaladja, köszönhetően a cukrozott az üdítőitaloknak, a készételeknek, konzerveknek, a túlzott mértékű húsfogyasztásnak, ömlesztett sajtoknak.

Tehát ezek fogyasztása csontritkulásban szenvedőknek kerülendő.

Ha például egy pohár cukros üdítőt elfogyasztunk ebéd után, azzal semlegesíthetjük az étel összes kalciumtartalmát.

Az ideális étrend csontritkulásban szenvedők részére az, ha 56-58 százalék szénhidrátot, 30 százalékban zsírt és 12-14 százalékban fehérjét tartalmaz, és az összetevőket az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szerint kell kiválasztani.
Forrás: webbeteg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mivel gyógyították magukat nagyanyáink régen
  2018-08-02 18:14:48, csütörtök
 
  Mivel gyógyították magukat nagyanyáink régen

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Gyógyitó fűszernövények
  2018-08-02 18:12:23, csütörtök
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mit tehetünk a csontok egészségéért?
  2018-07-24 09:19:25, kedd
 
  Minél idősebbek vagyunk, annál jobban oda kellene figyelni a csontjaink egészségére: az idő előrehaladtával ugyanis a csontjaink elgyengülhetnek, a bennük található ásványianyag-raktárak kiürülhetnek, így egyre nagyobb lesz az esélye a csonttöréseknek.

Mit tehetünk a csontok egészségéért?

Az egészséges csontrendszer elengedhetetlen a jó tartáshoz, az erőhöz, az állóképességhez, de a csontok a belső szerveinket vagy bizonyos idegeket is védenek.

Minél idősebbek vagyunk, a csontjaink annál jobban elgyengülhetnek,

vagyis folyamatosan elveszítik az abban raktározott ásványi anyagok egy részét, így könnyebben törnek, nehezebben gyógyulnak, ez pedig nemcsak komoly fájdalommal, de a mozgás beszűkülésével, és az önállóság elveszítésével járhat együtt.

Szerencsére, néhány egyszerűbb szokás elsajátításával sokat javíthatunk a csontjaink állapotán, és hosszú időre biztosíthatjuk annak egészségét.

A csontjaink egészségéhez szükséges legfontosabb ásványi anyag a kalcium

- ezt mindenki tudja.

Azonban a népesség nagy része nem jut elegendő kalciumhoz: a 19 és 50 év közöttieknek naponta mintegy 1000 milligrammra lenne szüksége.

A kalcium azonban önmagában nem elegendő a csontok egészségének megőrzéséhez, ahhoz például D-vitamin is szükséges (ez biztosítja azt is, hogy a kalciumot hatékonyan hasznosíthassa a szervezetünk).

Azonban a felnőtt népesség mintegy 70-75 százaléka D-vitamin-hiányos,

és ez fokozottan igaz az őszi-téli hónapokban, amikor kevesebbet vagyunk a szabadban.

A D-vitamin hiánya felgyorsíthatja a csontritkulást, emellett pedig számos egyéb betegség kialakulásához is hozzájárulhat.

A kellő mennyiségű D-vitamin biztosításához töltsünk naponta legalább 20 percet a szabadban, de emellett D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket és ételeket (például halakat és tojássárgáját) is fogyaszthatunk.

Egy újabb indok arra, hogy leszokjunk a dohányzásról:

a cigarettában található vegyületek megakadályozzák,

hogy a csontjaink hasznosítsák a kalciumot, így csökkentik a csontdenzitást, vagyis hozzájárulnak a csontritkulás kialakulásához.

A dohányosokat jobban veszélyeztetik a csonttörések és lassabban is gyógyulnak, sőt a szakemberek szerint több komplikáció alakulhat ki náluk.

Az alkoholfogyasztásnak is rendkívül sok negatív hatása van a csontjainkra:

a nagyivókra jellemzőbb a csökkent csontdenzitás, a gyakoribb csonttörések rizikója, és a lassabb gyógyulás a csontsérülések után.

A szakemberek szerint érdemes maximalizálni az elfogyasztott italok fogyasztását, a nőknek napi egy, a férfiaknak pedig két italra. Érdemes tartózkodni az égetett, tömény szeszes italoktól is, és előnyben részesíteni a minőségibb italokat, például a vörösbort.

Szintén befolyásolja a kalcium felszívódását a fokozott koffeinfogyasztás,

vagyis ha túl sok kávét vagy energiaitalt iszunk, azzal a csontjaink egészségét károsíthatjuk. Napi négy vagy annál több csésze kávé fokozza az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás, illetve az azzal összefüggő csonttörések rizikóját.

Egy 2001-es kutatás szerint pedig a koffein a D-vitamin-receptorokra is káros hatással van (ez a vitamin elengedhetetlen a csontok felépítéséhez).

Maximalizáljuk a kávéfogyasztást napi két csészében!

A rendszeres testmozgás nemcsak az izmokat és az egyensúlyérzéket fejleszti (ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az esések, és közvetetten a csonttörések rizikóját csökkentsük), de abban is szerepet játszik, hogy a csontok egészségét és denzitását megőrizzük.

Különösen jótékony hatásúak a súlyzóval, rugalmas gumiszalaggal végzett gyakorlatok.

Ráadásul, a testmozgás előnyös hatásait bármely életkorban élvezhetjük, ezért még akkor is érdemes elkezdeni a súlyzós edzéseket, ha korábban egyáltalán nem végeztünk ilyen típusú mozgást.
Forrás: hazipatika.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/48 oldal   Bejegyzések száma: 478 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 493 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 560
  • e Hónap: 19711
  • e Év: 390016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.