Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Sütés gyerekkel
  2009-12-05 16:47:27, szombat
 
  "Gyerekekkel sütni egy jó kis családi program lehet. Ilyenkor valóban együtt csinálhatunk valamit és nem csak egyedül játszik a gyerek, másrészt sokat tanulhatnak is közben. Persze ez egy külön műfaj, amelyhez kezdetben jól jöhet néhány jó tanács: ebben próbálunk itt segíteni.

A gyerekek és a sütés?
Nos igen, a gyerekek nem csak kóstolgatni szeretnek. Tapasztalataink szerint a gyerekek többsége kíváncsi, hogy hogyan készülnek a sütemények, érdekesek számukra a konyhai eszközök is, másrészt szívesen segítenek anyunak a házimunkában. A kisebbek is átérzik, hogy valami "komoly" dolog készül, és figyelembe is veszik a szabályokat.
Persze a sütemények készítése alapvetően játék számukra, ezért is hasznos ismerni a gyerekekkel sütés egyébként nem bonyolult, egyszerűen betartható és betartatható szabályait."

Íme néhány jó tanács:
Link

 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Tanácsok szülöknek
  2009-10-01 11:29:46, csütörtök
 
  "Gondoltál már rá, hogyan tehetnél többet azért,
hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan
tanuljon meg beszélni, bátran tudjon kérdezni,
élményeit szavakba önteni?

Voltál már büszke oviskorú gyermekedre barátok, rokonok, ismerősök előtt, mikor megkérdezték tőle a sztereotíp felnőtt kérdéseket? ,,Jaj, de nagy vagy! Hogy hívnak? Jársz oviba? Verset tudsz-e már?"

Vagy kerültél már kellemetlen helyzetbe, ha gyermeked ,,ellenállt" ennek a furcsa, nem mindig őszinte érdeklődésnek?

Szeretnél büszke szülővé válni, csak még azt nem tudod hogyan?"

Hallgasd meg az Ovisvilág tanácsadóját: Link"Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell."

/Thomas Gordon/
 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Ágitól
  2009-08-18 20:07:50, kedd
 
  HA EGY GYEREK SZIDALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÍTÉLKEZÉST.
HA EGY GYEREK HARAGBAN ÉL,
MEGTANULJA A HARCOT.
HA EGY GYEREK FÉLELEMBEN ÉL,
MEGTANULJA A RETTEGÉST.
HA EGY GYEREK SZÁNALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÖNSAJNÁLATOT.
HA EGY GYEREK GÚNYBAN ÉL,
MEGTANULJA A SZÉGYENT.
HA EGY GYEREK FÉLTÉKENYSÉGBEN ÉL,
MEGTANULJA AZ IRÍGYSÉGET.
HA EGY GYEREK SZÉGYENBEN ÉL,
MEGTANULJA A BŰNBÁNATOT.

HA EGY GYEREK BÍZTATÁSBAN ÉL,
MEGTANULJA AZ ÖNBIZALMAT.
HA EGY GYEREK MEGÉRTÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA A TÜRELMET.
HA EGY GYEREK HELYESLÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA MAGÁT SZERETNI.
HA EGY GYEREK ELISMERÉSBEN ÉL,
MEGTANULJA HOGY JÓ, HA CÉLJA VAN.
HA EGY GYEREK TISZTESSÉGBEN ÉL,
MEGTANULJA AZ ŐSZINTESÉGET,
MEGTANULJA, MI AZ IGAZSÁG ÉS BECSÜLET.
HA EGY GYEREK BIZTONSÁGBAN ÉL,
MEGTANULJA HOGY BÍZZON MAGÁBAN
ÉS A TÖBBIEKBEN.
HA EGY GYEREK NYUGALOMBAN ÉL,
MEGTANULJA MEGTALÁLNI A SAJÁT BÉKÉJÉT.

A TE GYEREKED MIBEN ÉL?
 
 
1 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Anyának lenni...
  2009-03-21 17:04:15, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Idegen nyelv és a gyerek...2
  2009-03-12 18:01:09, csütörtök
 
  Mikortól tanuljon idegen nyelvet a gyerek? 2

--------------------------------------------------------------------------------Divatos a kicsit már egy-két éves korától nyelvi órákra járatni. Máshol meg alsó tagozatban sem hajlandóak az idegen nyelvet okítani, mert az árt a gyereknek. Mi az igazság?

A szakember véleménye a nyelvtanulásról

Szabó Ágnes nyelvtanárt kérdeztük azokról az állításokról és tévhitekről, amik a közvéleményt gyakran félrevezethetik, vagy legalábbis megzavarhatják.

- Ha kétnyelvű közegbe érkezik a kicsi, később fog elkezdeni beszélni. HAMIS! Néhány gyereknél előfordul, de ki tudja, hogy ha csak egy nyelven szóltak volna hozzá, mikor kezdett volna beszélni? És ha mégis egy-két hónappal később? De akkor viszont már két nyelven!

- Ha más anyanyelvűek a szülők, mindig kizárólag a saját nyelvükön kell a gyerekhez szólni. HAMIS! Persze jobb, ha a kicsi megszokja, de előbb-utóbb úgyis kialakítja a szokásait. A lényeg, hogy soha ne erőltessétek!

- Minél korábban hall a gyerek idegen nyelvet, annál könnyebben tanulja majd azokat. IGAZ! Ha csecsemőként hall már más kiejtést, azokat a hangok is rögzülnek, és nem lesznek számára teljesen idegenek, amik nem az anyanyelvéhez tartoznak. Így könnyebben tudja majd előhívni az információkat, vagyis "könnyebben rááll majd a szája" a kiejtésre.

- Csak akkor érdemes nyelvre taníttatni, ha a magyart tökéletesen olvassa, írja. HAMIS! Az senkinek nem jut eszébe ebben a pedagógiai rendszerben, hogy beszélgetve, játszva éppúgy lehet tanítani, sőt, a szituációs játékokban még "magyarul" is tanulhat a gyerek valamit. Igaz, hogy ebben a korban nincs házi feladat, írnivaló. Na és aztán? A gyakorlás és a "bevésés" a kicsiknél a pedagógus feladata, az ő ügyességén, motivációs eszközein múlik.

- Egyszerre több nyelvet is tanulhat a gyerek. IGAZ! Persze csak akkor, ha nem jár teljesítménykényszerrel. Ha játékosan történik az okítás, vidám a hangulat és nem számonkérős dresszúra a foglalkozás, a kicsinek lesz kedve hozzá. Persze nem árt, ha a szülő is tud az adott nyelven, nyelveken, így segíteni is tud, ha a pici elbizonytalanodik.

- Elveszett idő, ha a gyerek nem tanult kiskorában idegen nyelvet. HAMIS! Ha van rá lehetőséged, küldd, engedd ki külföldre tanulni, a nagyobbakat dolgozni, már néhány hét is meghozza a gyümölcsét, nagyon sokan később is abból a tudásból és tapasztalatból építkeznek.

- Csak tiszta forrásból... IGAZ! Arra viszont nagyon figyelj, hogy szép kiejtésű, gyakorlott pedagógus foglalkozzon a gyerekeddel, aki ért is a kicsik nyelvén. Önmagában az, hogy valakinek az anyanyelve más, még nem teszi őt nyelvtanárrá, de beszélgetésre kiválóan alkalmas az "eredeti" kiejtés miatt.

Tehát mikortól érdemes elkezdeni? Divatos a kicsit már egy-két éves korától nyelvi órákra járatni. Máshol meg alsó tagozatban sem hajlandóak az idegen nyelvet okítani, mert az árt a gyereknek. Mi az igazság?

ruzsonyiági

Kicsikről és nagyokról a Nana.hu oldalain

 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Idegen nyelv és a gyerek...1
  2009-03-12 17:58:42, csütörtök
 
  Mikortól tanuljon idegen nyelvet a gyerek? 1

--------------------------------------------------------------------------------Divatos a kicsit már egy-két éves korától nyelvi órákra járatni. Máshol meg alsó tagozatban sem hajlandóak az idegen nyelvet okítani, mert az árt a gyereknek. Mi az igazság?

Egyre többen járatják idegen nyelvű magánbölcsibe, oviba, különórákra a gyereküket. Jobban fog tudni beszélni a második nyelven nagyobb korában? Nem zavarja az iskolások olvasás-, írástanulását az idegennyelv-tanítás? Hogyan és mikortól érdemes a gyereknek nyelvet tanulni?

A többnyelvű családok

Domonkos születésétől kezdve három nyelvvel találkozott: anyukája magyar, apukája szerb és Bécsben nőtt fel. Az iskolában angolt és spanyolt tanult... Fel sem merült a szüleiben, hogy ne a saját nyelvükön beszéljenek vele, bár mindketten nagyon jól ismerik házastársuk anyanyelvét. "-Néha ma is előfordul, hogy nem tudjuk, milyen nyelven fejeztük be az előző mondatot, annyira természetes a váltás. Ha az érzelmeinkről volt szó, vagy nagyon árnyaltan akartuk magunkat kifejezni, mindig a saját anyanyelvünket használtuk, a fiam a magyart. De szerbül káromkodik, ha nagyon dühös - a vérmérséklete is ezt diktálja. Nagy rutinja lett Domonkosnak a különböző nyelvekkel, mire iskolába ment, az angol, később a spanyol meg se kottyant neki. Bárhova megyünk a nagyvilágban, pillanatok alatt, a repülőn tanulja meg az ottani nyelv alapjait. Valahogy a ritmusát, a logikáját azonnal megérzi, átlátja. Egy kicsit beszél még görögül és olaszul is, de amelyik nyelvet nem használja, elég hamar felejteni kezdi. Mivel nem itthon járt iskolába, a magyar nyelvtannal és olvasással voltak problémáink, de sokat gyakoroltunk és mire egyetemre járt (itthon), már csak ritkán vétett hibákat." - meséli az édesanya, aki felnőtt korában a férje kedvéért, meglepetésből tanult meg szerbül - könyvből.

Tanítás vagy játék?

A legtöbb vita alapja a szakemberek körében, hogy minek 10-12 éves kor előtt idegen nyelvre tanítani az ifjúságot, hisz később egy-két év alatt eljut odáig, ameddig a kiskori 4-5 év alatt eljuthat. Persze, már a kérdésfeltevés is helytelen, hisz tanítás és tanulás között hatalmas nagy a különbség. A gyerekeket, amíg nem tudnak magyarul helyesen írni-olvasni, valóban nem kell összezavarni, de azért az adott nyelven beszélgetni, játszani lehet. Sőt, nagyon sokat lehet elérni egy-egy helyesen megválasztott módszerrel: a kicsik hamar felfogják, hogy egy másik nyelvről, kultúráról van szó. Ha a ritmust, a hangsúlyokat megérzik, nemcsak beszélni fognak tudni hamarabb az adott nyelven, hanem sokkal könnyebben tanulják majd az iskolában a nyelvtant is.

Több iskolában legújabban az a szokás, hogy nem lehet, nem szabad a gyerekeknek angolt vagy németet tanulniuk alsó tagozatban. Az indoklás szerint a kisgyermekek írás- és olvasás-tanulását zavarná meg a másik nyelv. A bennfentes információja szerint viszont az ok inkább a pénz hiánya, merthogy a nyelvtanárokra sokkal nagyobb összegeket kell szánni. Pláne egy jó nyelvtanárra.

ruzsonyiági

Folytatjuk

Kicsikről és nagyokról a Nana.hu oldalain

 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Segítség, gyerekeim vannak!
  2009-03-11 19:41:57, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Olvass a gyerek rajzából! 2
  2009-01-15 05:27:29, csütörtök
 
  Olvass a gyerek rajzából! 2

A legkisebb is tud "írni", csak mi nem értjük. Pedig ha meg tudod fejteni, a rajzai rengeteg dologról árulkodnak, üzennek. Hogy pontosan mit is, ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

A színek szerepe

A gyermekek alapvető személyiségük szerint kedvelnek bizonyos színeket, ami természetesen korszakonként változhat. De a dominánsan használt színek nagyon sok alaptulajdonságra utalhatnak:

Vörös: magasfokú aktivitás, önuralom, gyors és könnyű tanulás, alkalmazkodóképesség. A tűz, az energia, az érzelmek, a magabiztosság szimbóluma, de ha fehér lapon túl sok, az bizonytalanságra utal.

Pasztellszínek használata: a kék, szürkéskék, drapp, fakózöld, szürke befolyálhatóságot, fáradtságot, pesszimizmust, érzékenységet jelez, a rózsaszín az érzékenység, fiatalság, támaszkeresés színe.

Tiszta, élénk színek - kék, zöld, barna: önállóság, nyugalom, összpontosítás, türelem, meggondoltság. A kék a nyugalom, a béke, a hűség, a részvét, a szeretet szimbóluma, de az erőteljes indigókék a zsarnokság jele is lehet. A zöld a személyiség érettségére, mások védelmezésére, a harmóniára utal, a barna pedig a józan megbízhatóság, az elfojtott, lekötött energiák jelképe.

Élénk sárga, vörössel, narancssárgával: feltűnő viselkedés, türelmetlenség, keményfejűség, heves reakciók, támadó, kitartó, gyorsan tanuló, rosszul alkalmazkodó. A fény, a melegség, a tudat, a tudatosság, az önállósulás jele is lehet, a narancs boldogságot jelent.

A fekete a szomorúság, komorság színe, vörössel, narancssárgával kombinálva az "ismeretlen" vonzerejére utal.

Az egyes tárgyak jelentése a gyermekrajzokon

Ház - majdnem minden gyermekrajzon megtalálható, az ego megnyilvánulása. A házból kiszálló füst azt az érzelmi melegséget jelzi, mely a kisgyermek lelkében van. A háztető viszonylag sötét színe, a berajzolt cserepek a gyermek önmagát védő magatartására utalnak. Ha az ablakok nagyok és színesek, a gyerek kíváncsi és nagy a fantáziája. Ha a kapu vagy ajtó kicsi, nehezen lehet "bejutni" hozzá.

Fa - az érzelmeket jelenti. A lap vagy kompozíció bal oldalán álló fa az anyai, a jobb oldalán álló az apai érzelmekre utal. Az érzelmeket jelentő fa az anyai oldalon látszik. Ha a lombozatban virág vagy termés van, de az ágak nem látszanak, a védekező vonalak elrejtik az érzelmeket. Figyeld meg, melyik oldalra rajzol több virágot vagy termést. Ha egyikre lényegesen nagyobb tömegben, gondolj egyikőtökkel való kapcsolatára.

Nap - a fény, az optimizmus jele, a kerítés pedig a lehetőségek korlátozása. Az út az életút, az útkereszteződés problémahelyzetre utal. A madarak a szabadság, a pillangók a szárnyaló fantázia jelképei. A vicsorgó fogak, a karmok az agresszivitás jelei, ahogyan a cápák, a ragadozó madarak is.

Az sem mindegy, az adott tárgyból hány darabot rajzol a gyermek. Ha visszatérőek a számok, például mindenből kettőt ábrázolt, ez is jelentéssel bírhat. A páros számok nőies jellegűek, a női energiát képviselik. Ezen kívül a kettő a páros élet, a párkapcsolat, a család kiemelkedő szerepét is hangsúlyozza.

Családrajzok

A legtöbb elemzést az ilyen rajzokból készítik a szakemberek. Te is megtudhatsz egy-két fontos információt germeked gondolkodásáról, ha megfigyeled a családról készített rajzait.

Mindenképpen pozitív, ha az ábrázolt családtagok egy-két sorban helyezkednek el, ha az alakok egészek, minden testrészük megvan, a rajzoló színes ceruzát használ és a rajzoló helye az utolsó a sorban. Aggodalomra adhatnak okot egy családrajz kapcsán, ha az alakok rendezetlenül, áthúzva, átfirkálva jelennek meg, esetleg törzs nélkül, ha összezsugorítottak, vagy felnagyítottak, a rajz egyszínű vagy kevés színt használ, illetve ha a rajzon fenyegető kifejezés vagy mozdulat látható.

Kicsikről és nagyokról a Nana.hu oldalain


 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Olvass a gyerek rajzából! 1
  2009-01-14 09:14:47, szerda
 
  A legkisebb is tud "írni", csak mi nem értjük. Pedig ha meg tudod fejteni, a rajzai rengeteg dologról árulkodnak, üzennek. Hogy pontosan mit is, ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Még lehet, hogy nem is beszél összetett mondatban, vagy nem tudja jól kifejezni magát, de rajzai közlik azt, amit nem tud, vagy nem akar elmondani. Képei alapján megismerheted a világról, környezetéről, családjáról - rólad alkotott ítéletét, véleményét.

Hagyd rajzolni!

Ne tanítsd, csak hagyd rajzolni! Adj neki lehetőséget, hogy maszatoljon, krétával firkáljon a terasz kövére, vagy ujjával fesse be a sétáitokon gyűjtött köveket. Türelmesen magyarázd el neki, hova és mivel művészkedhet. Adj neki ötleteket, keltsd fel az érdeklődését. Még a legkisebbet is hagyd festegetni - előtte persze jó, ha odakészítesz egy vizes rongyot, amivel megtörölheti az ujját.

A papír melyik részére rajzol a kicsi?

Már a korai rajzoknál is gondolhatunk arra, nem mindegy, hogy a lap mely részére kerül a rajz, vagy melyik része van jobban kidolgozva:

Felső rész: A szellemi értékek érdeklik, erre lesz fogékony, kíváncsiságát máris inkább ezek a dolgok ébresztgetik.
Alsó rész: A biztonság iránti igényét jelzi, valamint azt, hogy inkább a mindennapok történései érdeklik, vagy az átlagosnál erősebb a gyermek testi orientációja.
Bal oldal: Erős a kötődése a múlthoz és az anyához. Ha ezen az oldalon nagyobb ábrákat látsz, biztos lehetsz benne, hogy jó a gyermek én-képe, ha keskenyebbek a figurák, szorongást sejthetsz, ha pedig lap méreteihez képest nagyon kicsik, akkor valószínűek az önértékelési zavarok.
Jobb oldal: Apai kötődés.

Ha bármilyen eltolódást észlelsz, figyeld meg jobban a viselkedését és úgy rakd össze az információkat, ne kategorizáld rögtön. Szeretettel, odafordulással, kitüntetett figyelemmel sok mindent megoldhatsz külső segítség nélkül is

Milyen a vonalvezetése?

Azok a gyerekek, akik kemény, egyenes, határozott vonalakat rajzolnak, sokszor akaratosak, öntörvényűek, hamar döntenek és nehéz ebben befolyásolni őket. Hatalmas szeretettel, türelemmel, nagyobb elfogadással többre mehetsz az ilyen gyereknél, mint a szidással, kemény fegyelmezéssel. A laza, puha, gömbölyded vonalakkal rajzoló gyerekek rugalmasabb személyiségek, könnyebben alakíthatóak, nevelhetőek a szülők részéről. Figyelj arra, hogy bátorítsd, erősítsd az ilyen gyermeket, legyen saját akarata, legyen döntési lehetősége. Szervezzetek olyan programokat, aminek az úticélját például ő döntheti el.

Folytatjuk

Kicsikről és nagyokról a Nana.hu oldalain


 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
Abszolút felnőtt dolog
  2008-11-03 19:11:45, hétfő
 
  "Szex. Abszolút felnőtt dolog. Felelősségteljes és veszélyes szórakozás. Kell ez a gyerekeknek? Kell egy 8-10 éves gyereknek az AIDS-ről beszélni? Össze kell-e zavarni olyanokkal, hogy óvszer, menstruáció, merevedés, terhesség, nemi úton terjedő betegségek?

Annak idején, mikor én voltam kisiskolás sokat pusmogtunk a szexről. A gólyamesében meg a méhecskében sosem hittünk, sejtettük, hogy valami más áll a háttérben. Voltak persze idejekorán érők és okostojások, akik mindig mindent jobban tudtak. Alapvetően azonban nem ez volt a jellemző. Pusmogtunk, vihogtunk, összeraktuk a magunk kis kirakósát, mindenki hozott infót, ahonnan tudott: idősebb testvértől, kikutatott szexújságokból, véletlenül elkapott szexfilmekből. Sumákoltunk és borzasztó fontosnak tartottuk, hogy ne tudódjon ki a mi kis titkunk. Bájosan, gyerekesen, lépésről lépésre. Aztán kérdezősködtünk otthon, szüleink fülig pirulva vagy indulatosan adtak-vagy nem adtak választ. De tudtuk, amit kellett. Visszafojtottan röhögtünk biológiaórán - mert ki nem? -, volt, amit nem értettünk, és nem mertük megkérdezni. Mégsem lettünk később debilek, nem szültünk tizenvalahány évesen, és tudunk felelősségteljesen gondolkozni. A többség. Kivételek persze mindig vannak. A gyerek meg kíváncsi. Ömlik rá a szexualitás a tévéből, az újságokból, és nem babával meg kisautóval akar játszani. Fel akar nőni, úgy akar szórakozni, mint a "nagyok". Kár siettetni.

Nincs szükség szexuális felvilágosításra az alsó tagozatban. Félreértik, összezavarodnak. Egy 9-10 éves gyereknek még nem kell foglalkoznia a szexszel és annak veszélyeivel. Mert normális esetben még nem találkozik vele. Ha mégis, az szülői hiba. És a szülők mulasztását - mint annyi esetben - most sem az iskola és a nevelők fogják megoldani."

... 
 
0 komment , kategória:  GyerekS - szülőknek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 224
  • e Hónap: 928
  • e Év: 928
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.