Regisztráció  Belépés
panka2006.blog.xfree.hu
A szeretet kiválasztja magának azt a kis helyet, amelyikre rá akar ragyogni... ...az összes többi neki árnyékban marad. (Thomas Mann) Sz. T. Valéria
1959.05.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Marsbéli Tájak
  2009-11-12 20:32:38, csütörtök
 
 Link-WEBFORDITAS 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
A moaik nem beszélnek
  2009-08-16 10:39:51, vasárnap
 
 Link

A Húsvét-sziget monumentális őrzői

A vulkanikus eredetű, mindössze 166 négyzetkilométer nagyságú Húsvét-sziget a Csendes óceán déli részén található. Nevét Jakob Roggeveen holland admirálistól kapta, aki 1722-ben, épp Húsvétkor szállt partra a Rapa Nui-nak (azaz helyi nyelven Nagy Evezőnek) nevezett szigeten.

Bár az admirális a szigeten mindössze egy kannibál hagyományokat ápoló természeti népcsoportra bukkant, rabul ejtette a szigeten mintegy őrt álló hatalmas kőszobrok, a moaik varázsa. Közel ezer hatalmas kőfigura "védi" a szigetet, amelyek magassága 3 métertől egészen 8 méterig terjed. Becsült súlyuk eléri a 20 tonnát. A leghatalmasabb szobor 20 méter magas, és majd 60 tonnát nyom.

Az őslakosság eredete

A kutatók hosszú ideje vitáznak azon, hogy a szigeten élő bennszülöttek hogyan tévedtek erre a vidékre. Egyes vélekedések szerint Dél-Amerikából juthattak a szigetre, ezt támasztja alá az a tény, hogy a szigeten burgonyát és kákát találtak, és meglepő hasonlóságot mutatott a bennszülöttek kultúrája az inkák előtti amerikai kultúrával. Mindebből arra következtettek, hogy kereskedelem folyhatott a Polinéz szigetek, a Húsvét sziget és Dél Amerika között.
S hogy vajon a bennszülöttektől származnak-e a hatalmas kőszobrok? A tudósok szerint a ma már túristalátványosságként funkcionáló figurák korábban azt a célt szolgálták, hogy a törzs eltávozott tagjaik lelkét őrizzék. Tehát nem a sziget védelmét szolgálták, sokkal inkább vallási szerepet töltöttek be a törzs életében. Idővel, természetesen előfordulhatott, hogy a szigetlakók már nem pusztán temetkezési céllal faragtak szobrokat, hanem pusztán az alkotás örömére, de a fő irányvonal mindenképpen a halott-vigyázás lehetett.


A moaik nem beszélnek

Maga a sziget három összenőtt vulkánból alakult ki, jellegzetes háromszög alakja is erről árulkodik. A moaik a szigeten található vulkanikus eredetű kőből vannak kifaragva, amelyeket - feltételezések szerint - gerendák (görgőként használva) és kötelek segítségével állítottak fel a törzsi temetkezések színhelyén.
Egy-egy figura kifaragása akár évekbe is telhetett, a szállításukról nem is beszélve. Minden egyes szobor egy sziklatömbből lett kifaragva, kivéve azokat, amelyeknek a fején egy un pukau elnevezésű korongszerű kőlap található. A moaikat legtöbbször "fejekként" említik, pedig sokuknak törzsük és karjaik is vannak - csak nem látszódnak, mivel az évek során betemetett a föld.
A szigeten található ezer szobor közül 400 még a bányában áll befejezetlenül. A félkész szobrokat feltételezhetően valami miatt hirtelen kellett abbahagyniuk a készítőiknek, az okok azonban ezidáig nem ismeretesek. (Egyes teóriák szerint a szállításhoz használt temérdek fa az erdő kipusztulásához vezetett.) Miután leállt a szoborkészítés, a bennszülöttek felborították szinte az összes, szigeten álló kőfigurát.


Madáremberek szigete(i)

A sziget és a hozzá tartozó kisebb szirtek ma már pusztán az őrt álló szobrok miatt különleges. Felszínének nagy része kopár és élettelen. De nem mindig volt ez így. A sziget korábban természeti javakban rendkívül gazdag, mintegy paradicsomi vidék lehetett (ezt támasztják alá a szigeten talált növényi és állati maradványok) - vélhetően ekkor népesítették be a polinéz szigetlakók. Házakat építettek, gazdálkodtak, és életre keltették a "Madárkultuszt". A hagyomány szerint az az ifjú, aki a szirteken fészkelő vándormadarak (füstös csérek) első tojásait megszerzi, a legnagyobb dicsőségnek örvendhet, és egy évre ő lehetett a Tangota Manu, a Madárember.


Egyre gyarapodott a népesség, új törzs érkezett a tenger felől, majd idővel a sziget fejlődése megállt, majd hanyatlásnak indult. Megjelentek a túlnépesedéssel járó problémák: az élelmiszerhiány, a természeti források elapadása. Mindez zavargásokhoz, törzsi háborúkhoz vezetett. (Meglehet, ekkor sérült meg a szobrok egy része.) 1862-ben perui hajók érkeztek a szigetre, és a megmaradt lakosság férfi tagjait elvonszolták rabszolgának. Az elhurcolt bennszülötteknek azonban nem sok hasznát vették, mivel azok egyhamar megbetegedtek, majd meghaltak a számukra idegen mikroklímában.
Akik hazatértek, fertőzésekkel tizedelték meg az otthon maradottakat. A szigetre eztán európai misszionáriusok érkeztek, és segítettek fennmaradni az ott lakóknak.


Ma nagyságrendileg kb. 3700-an élnek a kőszobrok "védte" területen. Fővárosuk, Hanga Roa, a nyugati parton fekszik. Gazdálkodásuk főként halászatból és zöldség (elsősorban burgonya)termesztésből áll. Bár az itt élők chilei stílusú öltözetén még felfedezhetők az ősi kultúra motívumai, nem maradt írásos emlék a múltból, így aztán a kőszobrok keletkezésének és az ősi idők titkát homály fedi.


Link

A "Világ Köldöke": utazás a Húsvét-szigetre

Motu Nui zátonya. A sziget vezetője, a madárember az lehetett, aki először hozta el onnan a csér tojását.

A csipkés szélű vulkanikus barlangok behálózzák a szigetet, korábban szállásként és menedékhelyként egyaránt használták őket.

A régi és az új hiedelmek keveredése: az ősi pogány temetkezési helyen keresztény oltár.
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Sambhala rejtélye...
  2009-08-14 18:33:35, péntek
 
 Link

A régi bölcsek szerint létezik egy hely, ahol az ég és a föld találkozik. Tibeti és mongol lámák ősidők óta emlegetnek egy bizonyos Sambhalát, ám ezt a helyet hiába is keresnénk a térképen, nem találnánk.
A modern tudósok véleménye megoszlik arról, valóban létezett-e az a földi paradicsom, amelyet a hagyományok emlegetnek. Egyesek a fantázia szüleményének tartják, mások viszont valamelyik közép-ázsiai történelmi királysággal azonosítják.

Mindazt, amit a helyéről tudunk, egy tibeti legenda foglalja össze, amely Sambhalát az "északi nyugalom helyé" -nek nevezi, ami arra utal, hogy a mitikus birodalom valahol Tibettől északra található. Ezt támasztják alá az indiai hagyományok is, miszerint a Himalájától északra van egy Kalapa nevü hely, ahol tökéletes emberek élnek.
A legenda szerint Buddhát Sambhalában avatták be a kálacsakra (az Idő Kereke) tanaiba, melyek asztronómiát, asztrológiát és egyéb kozmikus elméleteket tartalmaznak. A rejtett hely - azt beszélték - egy völgy mélyén búvik meg, s óriási hófödte hegycsúcsok ölelik körül. Megközelítését egy tó vagy kiszáradt tó meder nehezíti, s csupán egy keskeny hágón vagy barlangon keresztül vezet oda út. A lámák szentül állítják, hogy Sambhalába nem juthat el minden vándor - csak az, aki meghívást kapott.


Ha feltételezzük, hogy ez a mitikus birodalom valóban létezik, akkor valószínûleg a Kína nyugati felében húzódó hatalmas területen kell keresnünk, melynek ma Hszincsiang Ujgur a neve. Itt, a Kunlun, a Tien-san és az Altaj hegyláncai között több szélfútta medencét találunk, amelyek 3000 évvel ezelőtt virágzó városi civilizációknak adtak otthont. Egyes tudósok szerint Sambhala mítosza azokból az elképzelésekből eredeztethető, hogy az Altaj hegység valaha a sámánok lakhelye volt.
A hagyomány szerint Sambhala lakói maguk gyógyították minden betegségüket, olvasni tudtak mások gondolataiban, megjósolták a jövőt, és akár 100 évig is éltek. Királyuk állítólag meglepően fejlett technikákat ismert. Valami üveg- tükör - akárcsak ma egy zárt láncú televíziós rendszer - lehetővé tette, hogy igen messzire ellásson, sőt egy speciális lencse segítségével egy égre nyíló ablakon át más bolygók lakóinak életét tanulmányozta. "Kőlovai, melyeket a szél energiája hajtott", a léghajóra emlékeztetnek.
Tibeti jövendőmondók szerint Sambhalának 32 királya lesz, s mindegyikük 100 esztendeig uralkodik. Az első az i. e. VI. században, Buddha életében volt hatalmon, az utolsó pedig hatalmas seregével majd győzelmet arat a gonosz erői felett, és meghozza az aranykort az egész földkerekségnek. Akkor oldódik majd meg Sambhala rejtélye is.-


Link

WEBFORDÍTÁS

Link-Itt nézhetők a videók


Egyéb legendák arról mesélnek, hogy Shambala a levegőben található, lebegő város, amit nem tart semmi, mégis ott van. Meditációs állapotban már sokan megjárták Shambalát, akik arra érdemesnek mutatkoztak, és ez által meghívást kaptak oda szellemi vezetőiktől.

Érdekes, hogy Shambala legendájában is a jó és a rossz harcáról van szó. A Dimenzióváltás sem más, mint egy magasabb rezgésszintre való belépés, felemelkedés.

Ha összehasonlítjuk a két dolgot, akkor levonhatjuk a következtetést, miszerint mindkét legenda lényege az, hogy elérkezik majd az idő, amikor a jó győzedelmeskedik a gonosz felett és beléphetünk egy másik, emelkedettebb világba.

Tulajdonképpen mindegy, hogy Shambalának vagy 5. dimenziónak hívjuk, ugyanarról a jelenségről van szó, és ezoterikus körökben egyre többet beszélnek róla, mintha már nem lenne sok idő a változásig...
 
 
2 komment , kategória:  Tudomány  
Legendák földje Ördög tengere
  2009-07-05 16:55:19, vasárnap
 
 
Sárkány-háromszög vagy az Ördög tengere

Az elmúlt években egyre több írás jelent meg a Bermuda-háromszögről és a rejtélyes jelenségről, ami hozzá kapcsolódik. Legtöbbünk tisztában van vele, hogy a Bermuda-háromszög egy háromszög alakú terület az óceánon, ami Florida tengerszorosától egészen az északkeleti Bermudáig, majd innen a Kis-Antillákig nyúlik.

Kevésbé közismert azonban az, hogy a világ másik felén létezik egy hasonló terület az óceánon, ami Sárkány-háromszög néven ismert, de az Ördög tengerének is nevezik. A Sárkány-háromszög vonala Nyugat-Japántól, Tokió északi részétől, a Csendes-óceánnak körülbelül a 145. keleti szélességi fokán elhelyezkedő pontig terjed ki.

Link

Mindkét területhez kapcsolódnak eltűnt hajókról, tengeralattjárókról szóló történetek, valamint rosszul működő navigációs és kommunikációs felszerelésekről szóló jelentések, és lebegő, legénység nélküli szellemhajókról keringő legendák.

Főleg a Sárkány-háromszög, egy mindig változó tengeri tájat mutat. A szigeteket és földrakásokat a tengerrengések és a vulkáni aktivitás formálta és tüntette el. Vannak feljegyzések, melyek tapasztalt navigátorok által feltérképezett szigetekről szólnak, melyeket meglátogattak; évekkel később azonban már a nyomát se találni ezeknek a helyeknek!

Egy másik gyakori tényező az agonikus vonalak létezése - mágneses váltakozás nélküli vonalak, ahol a mágnestű közvetlenül északra és délre mutat. Az egyik alapvető agonikus vonal a nyugati félgömbön fut, közvetlenül a Bermuda-háromszögön át, mialatt a másik alapvető agonikus vonal a keleti félgömbön, a Sárkány-háromszögön halad át. Ez mindjét esetben gyakran ahhoz vezet, hogy az iránytű extrém módon elhajlik a környező területen. Ezer éven át, vagy esetleg még régebb óta, a japánok és szomszédjaik különös eseményekről és eltűnésekről tettek említést. Az ősi feljegyzések mélységekből előbukkanó, fáradhatatlan sárkányokról tesznek említést, amelyek magukkal ragadják a szerencsétlen hajósokat a földalatti rejtekhelyükre. A nagyjából i. e. 10 000 körül keletkezett legendák sárkányok által lakott víz alatti palotákról mesélnek, és nagy szunyókáló sárkányról, amelyik egy tengeri barlangban élt.

Eltekintve néhány említéstől a japán médiában, a nemzetközi sajtó ritkán ír róla.

Az ókorban az efféle eseményeket az istenek, démonok és mitikus lények beavatkozásával magyarázták. Manapság, az eltűnt hajók és legénység sorsa rejtély marad; habár sokféle magyarázat kering. Ezek általában földönkívüliekről, a ,,fekete lyukban" való eltűnésről vagy egy átjáróról szólnak egy másik dimenzióba, időbe vagy egy párhuzamos univerzumba. Egy különös természeti jelenség által okozott nyom nélküli megsemmisülés és eltűnés. Egy titkos katonai vagy tudományos kísérlet vagy a ,,barátságtalan erőknek" az áldozatául esve. Még a bonyolult biztosítási csalások is szóba kerültek: ami által a hajók méteres magasságú bukóhullámokban végezték és úgy jelentették be, hogy eltűntek a háromszögben.

A Sárkány-háromszög rengeteg repülő járműről szóló anyaggal szolgál, amik Japán partjainál belépnek és elhagyják a vizet. Ezek a repülő járművek, a szemtanúk beszámolói alapján, elképesztő képességekkel rendelkeznek. Ezek a gépek nagy sebességgel tudnak repülni és manővereket végrehajtani bármilyen irányban félelmetes gyorsasággal. Valószínűleg a leghatásosabb képességük a víz alatti működésük. A jármű nagy sebességgel lép be az óceánba és lemerül, vagy csak a felszínén siklik.

Nemrégiben Japán 5 katonai hajót vesztett el 1952 és 1954 között, összesen 700 fős legénységgel. 1954-ben újabb hajó tűnt el, 31 tudóssal a fedélzetén, akiknek feladatuk a különös eltűnések kutatása lett volna. A Kaiyo Maru No. 5-öt a Sárkány-háromszög szívébe küldték, majd soha többet nem hallottak róla. A japán kormány ezután gyorsan kockázatos és hajózásra különösen veszélyes területnek nyilvánította.

Bármi is a válasz, a Sárkány-háromszög, bermudai megfelelőjével együtt, a világ egyik legtitokzatosabb rejtélye marad. A válasz valószínűleg a nagy szunnyadó sárkánnyal nyugszik.

Szerző: szsofi 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Kütyü & tudomány
  2009-07-05 16:22:49, vasárnap
 
  Link

Valós méretű modellt kapnak magzatukról
2009. július 05. 15:58

Egy megdöbbentő új technológia lehetővé teszi, hogy a szülők valós méretű, élethű modellt kapjanak még meg nem született gyermekükről.


Már az is életre szóló élmény, amikor egy terhes nő a képernyőn először megpillantja fejlődő magzata ultrahangos képét. Most azonban már ennél is többet láthatnak.

Az új technológia egy Angliában tanuló brazil művészeti egyetemista PhD tanulmányának köszönhető. Jorge Lopes dolgozta ki annak a módszerét, hogy az ultrahang és az MRI felvételek adatait feldolgozva az élő magzatról élethű modellt lehessen készíteni.

"Elképesztő látni az anyák arcát. Így láthatják babájuk valódi méretét, valóban megérthetik azt" - mondja Dr. Lopes, aki a brazil állam ösztöndíjával tanul a Királyi Művészeti Egyetemen.


A technológia arra is alkalmas, hogy azokkal a szülőkkel is megértessék a problémát, akiknek a születendő gyermeke beteg, például valamilyen fejlődési rendellenesség miatt.

A módszert a legegyszerűbben úgy érthetjük meg, ha elképzeljük, hogy egy számítógép által vezérelt nyomtatóban nem tinta, hanem műanyag por van, és a nyomtató újabb és újabb rétegeket nyomtat egymásra, míg össze nem áll a háromdimenziós modell.


A módszert jelenleg egy Rio de Janeiro-i klinikán próbálják ki, a modelleket pedig kiállítják Londonban.

Kapcsolódó cikkek:

* Eladó újszülöttek egy mexikói honlapon
* Megszülte gyermekét a 60 éve terhes kínai nő
* Vetélést "hamisított"
* A babák már az anyaméhben álmodnak
* Lábfejet találtak egy újszülött agyában
* Túlélte az abortuszt egy magzat Nagy-Britanniában
* Műtét a méhben: két iker egy szívvel
* Embrióbankból testre szabott magzatot

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Alice Kiberbeba- csodakocka
  2009-04-13 22:45:34, hétfő
 
 NAGYON ÜGYES!

Link-VIDEÓ

A Geisha Tokyo Entertainment új szoftvert jelentett be, amely a "Dennó Figure Ariszu" (kb. Alice kiberbaba) névre hallgat és idén ősszel kerül a boltokba. A csomagban a szoftver mellé két csodakocka is található. Telepíted a webkamerát, aztán az egyik kockát az asztalodra helyezed. Ő lesz a monitoron a cicás szobalány, aki - feltehetően - a hentaiokból ismert hanggal és vágyakkal rendelkezik majd.

Most jön a lényeg: a pálcikára tűzött másik kockával az asztalon fekvő kocka felett kell simogatni a levegőt, amitől a képernyőn álló lány mindenféléket tesz majd - például leveszi a ruháját. A képen csak a reklám kedvéért látható a lány, a valóságban a levegőt kell birizgálnod, és csupán a monitoron láthatod álmaid szobalányát.


Link-VIDEÓ

Link-VIDEÓ

 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
Elképesztő városképek az űrből
  2008-11-12 21:52:22, szerda
 
  Elképesztő városképek az űrből!
2008. november 12. 16:07 | Forrás: STOP/Daily Mail

Link

A Nemzetközi Űrállomás egyik asztronautája különleges fényképezőgéppel és felszereléssel lélegzetelállító képeket készített a földkerekség különböző városairól. Tanulságos végignézni őket.

A Nemzetközi Űrállomásról készített képeken a városok úgy néznek ki, mint valami galaxisok, pedig nem csalás, nem ámítás, valóban így néznek ki a világ nagyvárosai éjszaka az űrből. Egy olyan kiegyenlítő készüléket kellett alkalmazni ezeknek a képeknek az elkészítésénél, amely kompenzálja a Nemzetközi Űrállomás mozgását a Földhöz képest, mivel rendkívül hosszú exponálásra van szükség. Az asztronautáknak már több száz ilyen városképet sikerült készíteniük. Szakemberek a képek alapján azt is meg tudják mondani, hogy melyik városról készült, mert mindegyiknek megvannak a maga egyedi vonásai. Tekintse meg a képgalériát!

Fotó: Donald Pettit/NASA

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Havazás a Marson
  2008-11-10 16:02:15, hétfő
 
 Link

Havazás a Marson

Először sikerült megfigyelni havazást a Földön kívül: a Phoenix űrszonda lézeres meteorológiai berendezése hulló hópelyheket érzékelt a Marson. A bolygó légkörében négy kilométeres magasságban úszó felhőkből származó havazás nagy szenzáció.


A hulló pelyhek nem érték el a felszínt, mert a bolygó légkörének alsó rétege nagyon száraz, ezért a jégkristályok esés közben elszublimáltak (szilárdból a folyékony halmazállapot kihagyásával gázzá alakultak).

A megfigyelés azért rendkívüli jelentőségű, mert magában hordozza a folyékony víz jelenlétének lehetőségét. A marsi tavasz beköszöntével emelkedik a hőmérséklet, ami megfelelő nyomásviszonyok esetén a megolvadó hóból átmenetileg folyékony vizet is eredményezhet.(A Marson uralkodó hőmérséklet-és nyomásviszonyok együttese miatt a víz általában csak fagyott és gáz halmazállapotban fordul elő.)


A szonda a következő lépésben a hó nyomait a felszínen keresi majd. A Phoenix eddigi leletei ígéretesek: mészkő és egyéb olyan ásványok nyomaira bukkant, amelyek vkialakulásáho folyékony víz jelenléte szükséges.

Képek forrása: NASA

Szöveg:
Ádám Rita
Vezető meteorológus
Meteo21
National Geographic Online
 
 
1 komment , kategória:  Tudomány  
A Nap egészen közelről
  2008-10-31 16:34:02, péntek
 
  Link

 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
Még fennmaradt a természetben!
  2008-09-14 18:55:46, vasárnap
 
 Először kaptak lencsevégre okapit a természetben
Pesthy Gábor2008. 09. 12., 10:57


Az Afrikában élő okapi olyan kiváló rejtőzködő, hogy vadon élő példányról most sikerült először fényképet készíteni - jelentette be a londoni Zoológiai Társaság.
Forrás: AFP

Okapi a Virunga parkban. A londoni Zoológiai Társaság automatikus kamerája által készített felvétel
Ajánlat

* Emlősök a kihalás szélén
* A világ tíz legkeresettebb élőlénye

Az okapi (Okapia johnstoni) a zsiráf legközelebbi rokona. Annyira ritka és félénk állat, hogy tünékenysége miatt valaha a mitikus egyszarvúval azonosították. Ráadásul élőhelyén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban majdnem egy évtizede polgárháború dúl, ezért sokan attól tartottak, hogy vadon már kihalt.

Ennek eldöntésére a londoni Zoológiai Társaság és a Kongói Természetvédelmi Intézet szakemberei automata kameracsapdákat állítottak fel a Virunga Nemzeti Parkban. Ezek készítették a most közzétett fényképeket, amelyek bizonyítják, hogy az állat - bár igen veszélyeztetett - még fennmaradt a természetben.

Ajánlat: további képek a Társaság honlapján

Dr. Noelle Kumpel, a Társaság vadhúskereskedelem-ellenes és erdővédelmi programjának vezetője a BBC-nek elmondta: igen nagy öröm, hogy elkészítették az első képeket erről a karizmatikus emlősről. Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy az állatot itt is írták le, több mint egy évszázada.

Az orvvadászat lesz az okapi végzete?

A fekete nyelvével a zsiráfhoz, csíkos hátsó részével pedig a zebrához hasonló okapit majdnem 50 évvel ez előtt látták utoljára a Virunga Nemzeti Parkban, a Semliki-folyó nyugati partján. A mostani felmérés egy eddig ismeretlen okapiállományt fedezett föl a folyó keleti partján.

Thierry Lusenge, a csapat kongói tagjai elmondta, hogy a fényképeken tisztán kivehetők az állat hátsó felén húzódó csíkok, amelyek mintázata éppoly egyedi, mint az ujjlenyomatoké. Ennek alapján már sikerült három egyedet azonosítani, és további megfigyelésekkel valószínűleg meghatározhatják a parkbeli állomány nagyságát. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kijelöljék a további feladatokat az állat megvédése érdekében.

Az okapi pontos természetvédelmi helyzete ismeretlen, mivel a polgárháborús összetűzések és a rossz infrastruktúra miatt nehéz megközelíteni az ország erdőit. Sajnos a helyi konfliktusok kedveznek az orvvadászoknak. Most is árulnak - feltehetőleg a Virunga-parkból származó - okapihúst a közeli Beni város piacán. A londoni társaság figyelmeztet arra, hogy ha a jelenlegi ütemben folytatódik a vadászat, akkor néhány éven belül valóban kipusztulhat a parkból az okapi.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Tudomány  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1689 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 567
  • e Hét: 2921
  • e Hónap: 10831
  • e Év: 59002
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.