Regisztráció  Belépés
relaxa2008.blog.xfree.hu
Számomra nagyon fontosak ezek a dolgok, összeszedem azokat a témákat, amik jól jöhetnek a ház körüli teendőknél. Szike Blogja
2011.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Citera újrahúrozása
  2013-04-23 13:54:01, kedd
 
  Kis "C" citera húrozása (menzúrája 48-52 centiméter)
Citerahúrok közül vagy 10-es vagy 12-es vagy 14-es citerahúrt szokás választani.
Sodrott kísérőhúrnak E6 - A - D - G gitárhúrt használhatunk.

Nagy "C" citera húrozása (menzúrája 70-80 centiméter)
Citerahúrok közül vagy 5-ös vagy 7-es vagy 8-as vagy 9-es citerahúrt szokás választani.
Sodrott kísérőhúrnak E6 - A - D - G gitárhúrt használhatunk, illetve "C" csellóhúrt.

"A" citera húrozása (menzúrája 58-64 centiméter)
Citerahúrok közül vagy 8-as vagy 9-es vagy 10-es citerahúrt szokás választani.
Sodrott kísérőhúrnak E6 - A - D - G gitárhúrt használhatunk.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citera hangolása
  2008-10-26 07:40:59, vasárnap
 
  Ha fül után hangolsz, akkor először a dallamhúrokat kell behangolni.

Egy húrt általában úgy jó hangolni, hogy a leereszted(vagy feszíted) a célhang alá kicsivel, és alulról közelítve hangolod rá a referenciahangra.
Ha egy húrról tudod, hogy jól be van hangolva, akkor ahhoz az összes többit be lehet.
Ha a dallamhúrok prímán egyformára vannak hangolva, akkor a kottalécen le kell fogni a c-t.

Ehhez a hanghoz kell hangolni az első kisfejet (két húr), a legvékonybb basszust úgy, hogy a basszushúr felénél finoman ráteszed az ujjad, és így pendíted meg, akkor az alaphang első oktávja szólal meg, ennek meg kell egyezni a lefogott c-vel, vagy a ezt a húrt a harmadánál érintjük, a dallamhúrt a felénél, és a két üveghangnak meg kell egyezni. A középső basszusank az ugyanilyen üveghangja az üres dallamhúrral kell egyezzen, a legvastagabb basszust a negyedénél érintve kell megszólaltatni üveghangon, ennek kell egyezni a lefogott c-vel.

Másik mód , hogy ugyanezt a húrt a harmadánál érintve szólaltatjuk meg, és ekkor az üres (sincs lefogva rajta hang) dallamhúrral kell megegyeznie. A vedéghúrok általában 4..5-en vannak, ebből 3 basszus, egy olyan vastag mint a dallamhúrok és van olyan, hogy egy vékonyabb a dallamhúroknál. Ha ilyen van, akkor annak a lefogott c-vel kell egyezni. A maradék vendéghúrt az üres dallamhúrhoz kell hangolni. A kisfejek száma általában 0 és 4 között van. Ha három kisfej van akkor rendre a kottalécnek a következő lefogott hangjaihoz kell őket hangolni (általában egy kisfejen két húr van) : c g c­. Ha háromnál kevesebb kisfej van, akkor az előbb felsorolt hangokból a magasabbakat hagyjuk ki, a sorrend változatlan. Ha négy kisfej van, akkor : c es g c­ ,vagy c e g c­ . Az általam eddig hallott adatközlői felvételekből azt szűrtem le, hogy az Alföldön inkább az előbbi molos hangolást használják, a Dunántúlon a dúrosat, de ezt akár játékosa, sőt nótája is megválogathatja. Van hogy olyan a nóta, hogy az a 2. kisfejjel nem harmonizál, ekkor át lehet hangolni, de gyorsabb, ha ennek a kisfejnek a két húrja közé beszorítunk egy papírzsebkendőt.
Általában elmondható, hogy a dallamhúrnál magasabb hangokat a kottalécen lefogott dallamhúrhoz hangoljuk, a nála alacsonyabbakat (basszusok) üveghangjukkal hangoljuk a dallamhúrhoz.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citera bundjai hova kerüljenek
  2008-10-11 08:16:19, szombat
 
  20 bund az elég kevés, legalább 30 kell.
Én 34..36db-ot szoktam lerakni.
Arra figyelj még, hogy a két fogólap fölötti húrcsoport között a távolság ne legyen nagyobb 12mm-nél és 8-nál kisebb.
Tenorciterán inkább 12, prímen 10.

680..750mm menzúrával tenor a citera, rá 7-es citerahúrt kell rakni (0.45 mm vastag), 220Hz-es A-ra, vagy 196Hz-es G-re kell hangolni.

A prímcitera 480..520mm hosszú menzúrájú, egy oktávval magasabb a tenornál, rá 12-es citerahúr kell(0,3mm vastag).

Tenornál a maximális lenyomási táv 3..4mm legyen. Zenekari, kontrázásra használt citeránál 5mm is lehet. Prím citerán 2,5..3,5mm a jó. Hogy a húrláb helyét és magasságát beállítsd, hoz mindenképp fel kell raknod a két bundsor fölé 1-1 húrt.
Először a magasságot kell beállítani, mert az befolyásolja a lenyomási túlfeszülés mértékét, az elhelyezés pedig attól függ. Minél alacsonyabbra kell állítani a nyerget, ennek érdekében lehet, hogy valamelyik bundot reszelni kell. Végig kell őket próbálni, amelyik csörög abból le kell reszelni, ha van nagy hosszú reszelőd, azzal a "C" bundtól fölfele mindet egy magasságra reszelheted, az alatt jobb egyenként reszelni. Persze ezet nem kell megcsinálni, ha anélkül is jó.

Autentikus citeránál nem hiba, ha egy nagyon kicsit csörög, az ad neki egy jellegzetes népiességet. A húrláb (potosabban a húrlábon levő drót) helyét úgy kell megkeresni, hogy ha lenyomod a húr felénél lévő bundot, majd megszólaltatod az ott található üveghangot is, a két hangnak legalább fülre egyezni kell. Ha a lenyomott hang magasabb az üveghangnál, a feltámasztás túl rövid, kintebb kell vinni, ellenkező esetben bentebb. Ha a hang egyezik, akkor ellenőrizni kell a húr 1/3 és 1/4 részénél levő üveghangra is, ha jó ott is, akkor kész az egész kottaléc beállítása. Bocsi, citerás berkekben mifelénk a fogólapot kottalécnek is nevezik.

Előfordulhat még, hogy a húrnyereg magasságát is kell variáni. az is legyen olyan alacsony ,hogy még ne csörögjön az első bund.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Hangolószög készítése
  2008-10-11 08:01:37, szombat
 
  "Érdekelne, hogy milyen szerszámmal és hogyan csináltad a menetmángorlást?"

0,5-ös köracélból készültek a hangolószögek, köranyagot 85mm-es darabokra vágtam és a két végét köszörültem kézben fogva. Egy oldal kicsit aztán elford.90fok, megin egy kicsi,ford90fok stb. Közben szemre néztem merre korrigáljak. Ez csak jó nagyolás volt. Utána fúrtam a 1,5-ös furatokat, majd pici sülyesztés mindkét felén, és most kézzel, finomreszelővel kiigazítottam a négyszöget, majd kettévágtam és ment az esztergába a finommenetre, utána a felső kiálló részt políroztam.


A citera egy nagyon régi népi hangszer, melyet egyszerű emberek egyszerű szerszámokkal készítettek.
Valami nagyon finom menetet kellene csinálni forgácsolás nélkül.
Fogtam egy 10-es böhllerkést és a végét visszaköszörültem kb 60 fokra és lefentem, hogy ne legyen sorjás és borotvaéles. A hangolószöget befogtam tokmányba és a kés élét függőlegesen finoman nekinyomtam a szegnek és alacsony fordulaton kicsi előtolással végigmeneteltem, majd vissza ugyanott. Ez egy nagyon finom, nagyon sűrű és sorja nélküli menet lett. Fél mm-rel kisebb furatba ütöttem próbának és terheléssel össze-vissza tekergettem. Többet is kipróbáltam, többféleképp (szappan vagy análkül)
Kicsit nedves babaszappant tettem rá, egész vékonyan, majd kézzel letöröltem, a menetvályúban maradt mennyiség pont elég.

 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Miből van a citera???
  2008-10-11 07:47:02, szombat
 
  A tetőt (sugármetszésű) lucfenyőből, a többit jávorból ajánlatos.
- A hasas citerának kell fenék, egyébként nem muszáj (ez esetben rozetta sem kell)
- Az alsó nyerget a tőke fölé szokták, de ha nem, ajánlatos egy bordát alá.
- A fogólap jávorfa.

Egy autentikus citera kell, mert azok többnyire viszonylag keskenyek. Az ilyen citerálnak nem szokott alja lenni.

Lyuk mindig kell a tetejére ,akár van alja, akár nincs, kivéve ha zárt hangot akarsz.

Ha egy lyuk nélküli feneketlen citerát leteszel az asztalra, annak hangnyílás szempontjából olyan hatása lesz, mintha hangzóréses lenne. Ez nem autentikus hangot eredményez. Az autentikus citerahang nyílt és fényes, hosszú kicsengésű vékony hang, magasabb frekvenciájú felhangokban gazdag. Ennek érdekében a fedélnek minél inkább a közepére kell tenni a lyukat, ha a test erősen hosszanti, akkor a középvonal mentén több lyuk kell.Egy autentikus citera lyuknagysága a fedélterülethez kb 1:20. Ha a lyukat szélre teszed a hang vaskosabb zártabb, ha kisebb lyukat teszel akkor zártabb lesz. PL. zárt hang az "ó", nyílt az "á".

Has nem szükséges, főleg feneketlen citeránál. A has öblösebbé teszi a hangot.

"milyen fából a legjobb"

- A tőkéket a legtöbb készítő gőzölt bükkből csinálja, ez egy bevált anyag, jók még a gyümölcsfák, én pl most körtét használtam. Juhar, jávor, kőris, tölgy, ha más nics, akác is megteszi, de ott a repedéssel vigyázni kell. A cseresznye és a dió bedugózva ajánlatosak, mert nem olyan őrült kemény fák.

- Az oldalak a fenyőtől a bükkig bármiből lehetnek, de a puhább fából 1cm vastag kell

a keményből 6mm.

- A fedél lucc vagy cédrus, mindig sugaras metszésű, a lemunkálás végére 3..5 mm vastag legyen. Ha egy darab nem adja ki, éliben össze kell ragasztani.

A fogólap szép fából készüljön, legalább félkemény.

"a hátsó húrtámasztó a tőke felett legyen"

Autentikus citera esetében igen. Ha beteszed a fedélre, attól a hang erősebb, de rövidebb kicsengésű, vaskosabb színezetű lesz, ez nem jellemző az autentikus citerákra. Ugyanez jellemző a fogólap elhelyezésére is: tedd ki teljesen a szélére, attól is autentikus hangja lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citerabund elhelyezése
  2008-10-11 07:28:38, szombat
 
  A bundhekyzetszámítás a citeránál, egyszerűen a menzúraméretet el kell osztani 12.gyök alatt 2 -vel és megkapod a következő bund helyzetméretét.  
 
6 komment , kategória:  Citera  
Citerán zörög a bund
  2008-10-11 07:25:23, szombat
 
  Ha zörögnek a bundok, azon könnyű segíteni.

Fogj egy laposreszelőt, ami kb. olyan hosszú mint a fogólap,de legalább 2/3-a, a te esetedben ez nem olyan gázos téma, egyengesd vele egy magasságra a bundokat

teljes szélességben, de azért ne reszelj le belőle túl sokat. Ha ez mégis szükséges, akkor a kiszélesedett bundfelületet reszelővel keskenyítsd el. Ha a bundfelület széles, attól önmagában is csöröghet.

A citerán szoktam olyat, hogy a felső nyerget magasabbra hagyom, és az első néhány bundon még emelek is, hogy fokozatosan emelkedjen a nyeregig a szint, és így hangosabban fog szólni.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citerahúr
  2008-10-11 06:49:11, szombat
 
  A citera felújításához keresett anyagok gyűjteményét látod, melyek sok hozzászólás, beszélgetés rendszerezéséből jött létere. Köszönet érte a fórumozóknak!!!

Újabban húrmagnak nagytételben kapható Din C jelzésű rugóacélhuzalt használok, melynek szakítószilárdsága kb 2500Mpa(aliasz N/mm2) 0,5mm átmérő esetén. 1500 Mpa.t tartósan el tud viselni dinamikus igénybevétel (pengetés, ütés) mellett is.

Az acél húrok üzemi feszültsége általában 500..1500Mpa. A citerán bevált.

A rugóacélhuzal egyetlen hátránya a citerahúrral szemben, hogy az ónbevonat hiánya miatt csak annyira áll elllen a rozsdának, mint egy polírozott citerahúr. Azért nem veszek húrt, mert a rugóacélhuzalból 15kg (11 kilóméter) tizenpárezer Ft.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citera viaszolás??
  2008-10-11 06:39:32, szombat
 
  A citera felújításához keresett anyagok gyűjteményét látod, melyek sok hozzászólás, beszélgetés rendszerezéséből jött létere. Köszönet érte a fórumozóknak!!!

Egy citerát vajon ildomos-e viaszolni (keményviasszal). Gondot okozhat hogy nem kopásálló (nem tudom, a keményviasz mennyire bírja jobban), időnként gondozni kell és ez egy laikusnak gondot okozhat.
Ellenben sokkal kevesebb munkával fel lehet vinni a felületre, mint bármilyen lakkot és ha emiatt olcsóbban tudom adni...

Szerintem mehet a keményviasz (én úgy csinálom, hogy vízfürdőben felmelegítem és ecsettel jobban beszívja), egy citera nem mesterhegedű, hogy annyira ragaszkodni kelljen a nagykönyvhöz.
A viaszt sellakkozni nem túl szerencsés.
Le fog pattogni a lakk.
 
 
0 komment , kategória:  Citera  
Citera színe?? Pácolás??
  2008-10-11 06:22:33, szombat
 
  A citera felújításához keresett anyagok gyűjteményét látod, melyek sok hozzászólás, beszélgetés rendszerezéséből jött létere. Köszönet érte a fórumozóknak!!!

A szeszespácot semmiképp ne kavard a lakkhoz.

Nekem eddig mindig elegendő volt a vizes pác, szeszeset soha nem kellett használnom, még a legsötétebb, legélénkebb színeknél sem.

Általában fölösleges szeszespácot venni, ha úgyis lelakkozod, mert az akkor kell ha a pácnak bírnia kell a strapát.

A pác alá ne tegyél semmit. Javallott, hogy nagyon gyorsan, nagyon lucskosan kend le (vigyázz, nehogy belecsurogjon a hangszerbe, tömjél bele egy rongyot) és rögtön száraz ronggyal töröld át alaposan. Így nem lesz foltos. (Előtte ezzel a módszerrel csinálj próbát) Ha szeszpácot használsz nagyon híg lakkba keverd bele.

A sötétbordót úgy lehet megcsinálni, hogy először lekened sötétbarna v. fekete páccal olyan töménységben, hogy a fa eredeti színéből még épp látszon valami a keményebb részeken. Ezután ha megszáradt, csiszolás következik -ez növeli a kontrasztot az erezeten- majd lekened a bordó páccal, ami beszínezi a világosabban
maradt részeket. Ezután is csiszolni kell, de most már csak a szőrösödést kell eltüntetni, a pácból nem kell lecsiszolni.

Én saját készítésű erjesztett diópácot használok a sötét színekhez, ami a dió zöld héjának erjesztésével, szűréssel és lekristályosítással készül. Oldás után ecet kell bele, ettől felpezseg, és száradás után víz oldhatatlan lesz.

Hogy kell bekeverni egy hangszerre (pl citerára) való szeszlakkot?
Milyen összetevőket javasolsz? Olyasmi lakkra gondolok mint amivel a hegedűt szokták lakkozni.

Mindenki magának kutyul valamit és arra esküszik (és nem árulja el).
Javaslom, hogy alapból sellakkot használj, hozzá kevés szandarakot. Ez utóbbi keményíti s mivel a hangszernél elég sokat fogdossák, könnyen megsérülhet, ez nem árt. Ha ecsetelsz (labdázásnál nem!) keverj a sellakhoz pár csepp levendulaolajat (ez keveredik a lakkal), hogy lassítsa a száradást, így szebben szétterül a lakk.

- Pontosan mi a különbség (és az összefüggés) a terpenol, és a terpentinolaj között? Lehet-e viaszolásnál terpenollal helyettesíteni a terpentinolajat?

>>>A terpenol valami szintetikus vacak. Ha igazi terpentint akarsz, azt a Művészellátóban kapsz, jó drágán.
Én úgy viaszolok, hogy lenolaj kencével alapozom (erősen hígítva lakkbenzinnel és addig ismétlem a kenegetést, nem megvárva, hogy megszáradjon, amíg az egész felületen -kb.1-2 óra múlva is- egybefüggő csillogó kenceréteg marad, ezt letörlöm, és hagyom 2-3 napig száradni) és utána már elég, ha lakkbenzinben hígított viaszt használok (gyorsabban szárad)

- Mivel lehetne feketére v. kékre lakkozni v. festeni igényesebb, ill. igénytelenebb esetben

>>>Egyszerűen feketére politúrozni. Úgy is lehet, hogy mikor a labdába töltesz politúrt, kevés fekete anilint szórsz rá (a külső rongy alá), vagy csinálsz fekete sellakkot, ezzel 1-2-szer ecseteled (közte, utána csisz.) majd labdával már csak tiszta politúrt.

 
 
0 komment , kategória:  Citera  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2018.03 2018. április 2018.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 586 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 259
  • e Hét: 1800
  • e Hónap: 8924
  • e Év: 37495
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.