Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/58 oldal   Bejegyzések száma: 577 
Turbózd fel az immunrendszered!
  2017-10-26 23:50:40, csütörtök
 
  Turbózd fel az immunrendszered!

Ilyenkor, ősszel sokan kérdezik, hogyan védekezzenek a meghűlésekkel, fertőzésekkel, járványokkal szemben. Mindent kivédeni nem lehet, de fontos, hogy szervezetünket és immunrendszerünket ne érjék váratlanul a támadások.
Hideg idő = betegség?

Az, hogy a hideg bekövetkeztével kicsit meghűlünk, megfájdul a torkunk, folyik az orrunk, nem feltétlen jelen rosszat. Ez csak annyit mutat, hogy az immunműködések zajlanak, de semmiképpen sem aktív fertőzés jelei. Egyszerűen csak arról van szó, hogy változik a környezet, megfúj a szél, hidegből melegbe, melegből hidegbe megyünk stb. és erre reagál a szervezetünk. A reakció sokszor nem is testi, hanem pszichés. Ettől függetlenül fontos, hogy amit megtehetünk tegyünk meg i is, hogy az immunrendszerünk fel legyen készülve a valódi külső támadásokra.






Az immunrendszer felturbózása helyett helyesebb az immunrendszer harmonizálásáról és felkészítéséről beszélni. Az immunrendszernek ugyanis sok eleme van, így működése nem fekete és fehér. Az olyan folyamatokat, amik árthatnak nekünk nem kell felturbózni. Például az allergiás reakciókat (ami szintén az immunműködések eredménye) nem kellene felturbóznunk! :)
Stresszeljünk kevesebbet az egészségünk érdekében!

Azt is érdemes átgondolni, hogy ősszel nemcsak az időjárás változik meg, hanem a munkateljesítmény is. Vége a nyárnak, beindul a darálógép a suliban, a munkahelyen és így a család minden részében. Márpedig a pszichés állapotunk nagy mértékben hatással van immunrendszerünkre is. A túlzott mértékű pszichikai stressz egyértelműen gyengíti azt. Ne feledjük, hogy a stressz mértéke viszonylagos. Az igazi kérdés, hogy hogyan tudjuk feldolgozni a minket érő stresszhatásokat. A stresszkezelő technikák bevetése tehát alapvető.

Persze a védekezés klasszikus módszerei nem elhanyagolhatók. Ezek a:

- Probiotikumok, hiszen az immunrendszer lelke a bél körüli nyirokcsomókban van!

- C-vitamin: Bárki bármit állít, az immunsejteknek szüksége van rá! Napi 3x1000mg-ra simán fel lehet emelni a napi dózist ilyenkor.

- Flavonoidok, növényi színanyagok: Segítik mind az immunsejteket, mind a védekezésből adódó károsodások helyrehozatalát

- Gombakivonatok: A gyógygombák, illetve a gomba sejtfal összetevők (1-3 béta glukán és 1-4-alfa glukánok) erősítik az immunrendszer nem specifikus védekező képességét. Ez tulajdonképpen a természetes ölősejtek aktivitásának növekedését jelenti.






Immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni az azt “gyengítő" tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelő intenzitással, vagy megfelelően. Ezt kellene meggyengülésnek nevezni, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodhatnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nem csak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet.

Ennek oka lehet környezeti pl.: szennyezőanyagok a levegőben, a vizekben, növényvédőszer maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó bacik, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások.






Fontosak az életmódi hatások

Nem lehet elmenni az életmódi hatások figyelembevételén sem. Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabadgyökök károsító hatása, rossz tápláltság, illetve az immunrendszer számára szükséges nyomelemek, mikrotápanyagok, ásványok és vitaminok nem megfelelő biztosítása.

Végül, de nem utolsó sorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködéseket, amivel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma, és a természetes ölősejtek aktivitása.

- Ásványi anyagok, multivitaminok Ésszel, nem megadózisban, de kiegyensúlyozottan pótolva, harmonizálják az immunműködéseket, hisz megszüntetik a hiányállapotokat.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis, a gyógyító növények királynője
  2017-10-26 23:42:07, csütörtök
 
  Homoktövis, a gyógyító növények királynője

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, akárcsak a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét a testre és a lélekre gyakorolt üdvös hatása miatt.






Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak ennyi szokott lenni: Mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz, de akik isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy ez az elixír valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfőbb kincse. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A homoktövis E-vitamin-tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, a kukorica, és a szójabab E-vitamin-tartalma.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, valamint más zsírosolajok nyerhetők, melyeket kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célokra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású. Az újabb kutatások a homoktövisben található flavonoidok, az értékes növényi olajok és zsírok kedvező élettani hatását emelik ki.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.
A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, és védik a májat. Fokozzák az anyagcserét, zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában.

-az immunrendszer erősítésére, általánosan roboráló szerként
-fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején
-allergiák, pl. szénanátha esetén
-betegség utáni lábadozás időszakában
-daganatgátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére
-fogyókúrázóknak, zsíroldó hatása miatt
-a szív funkcióinak javítására, ill. érrendszeri betegségek kezelésére
-gyomor- és nyombélfekély esetén
-“F" vitaminhiány miatt fellépő központi idegrendszeri abnormitások korrigálására, különösen cukorbetegeknél
-májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek csökkentésére is
hasnyálmirigy- és tüdőbetegségeknél is alkalmazhat

Forrás:asvanyianyag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségmegőrző szemek – szőlő
  2017-10-26 23:40:13, csütörtök
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.





Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségmegőrző szemek - szőlő
  2017-10-16 23:34:57, hétfő
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.






Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Így tegyünk el homoktövist mézben!
  2017-09-15 23:48:01, péntek
 
  Így tegyünk el homoktövist mézben!

A méz és a homoktövis kombinációja mondhatni felér egy gyógyszertár árukínálatával, tegnap már írtunk a homoktövis bámulatos hatásáról, amelyet itt olvashatjátok el, ma a homoktövis mézben való elkészítését ismertetjük.





Hogyha egy kicsit is úgy érezzük, hogy kerülget a hűlés, vagy nem bírjuk elviselni a hűvösebb időjárást, borzongunk a reggelektől, este pedig semmi energiánk nincsen, vagy csak fel akarjuk tölteni magunkat vitaminnal, gyorsan szerezzünk be legalább egy kiló homoktövist. Ha pedig nincsen semmilyen panaszunk, csak esetleg fogyni szeretnénk, akkor is fogyaszthatunk homoktövist, hiszen nagyon erős zsíroldó hatása van.

Az alábbiakban nézzük, hogyan tehetünk el télire mézben homoktövist.

Hozzávalók: Minimum egy kiló homoktövis, méz

Elkészítés: A narancssárga bogyókat mossuk jól meg, csepegtessük le egy szűrőn, tisztítsuk meg, hogyha esetleg még szár, levél vagy tüske darabkák vannak közötte. A befőttes üvegeket előzőleg jól mossuk ki, ki is főzhetjük, így csírátlanítjuk. Kanalazzuk bele a homoktövist, úgy, hogy az üvegek körülbelül félig legyenek, majd öntsük fel mézzel, míg tele nem lesznek. Körülbelül két hétig érleljük a hűtőben, és már fogyaszthatjuk is. Reggelente egy kávéskanállal üres gyomorra az egész napot bearanyozza. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, akkor legalább három evőkanállal fogyasszunk el belőle, de kiegészíthetjük homoktövis szörppel és olajjal is.

Forrás:twice.hu/receptekLink
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, mint a citromban
  2017-09-15 23:46:32, péntek
 
  Tízszer több C-vitamin van a homoktövisben, mint a citromban

Erdélyben ilyenkor, egészen a fagyok beálltáig a piacok igazi színfoltját képezik az aranysárga homoktövis bogyók. Sokszor túlzásnak tartjuk, hogy milyen drágán értékesítik, főleg a belőle elkészült termékeket, de, hogyha egyszer is látnánk, hogy bizony nem is olyan könnyű leszedni, akkor még jobban értékelnénk.







Ha nyár végén a tengerre indulnánk autóval, ne hagyjuk ki, vásároljunk belőle: ahogy elhagyjuk Bodzavásár (Buzau) városát, az út mentén találhatjuk a homoktövis-árusokat. Olcsó és száz százalékig bió. Az azért megjegyezném, hogy, amit mi drágállunk, és alkudozni próbálunk érte, azt ők egy szúrós ágról kisollóval, bogyónként vágják le.

Ha tudunk, szerezzünk be minél több aranybogyót, mivel télen a C-vitamin szükségletünket teljes mértékben fedezni tudjuk. Értékességét Tibetben már a 18. században felfedezték, a gyógymódok nélkülözhetetlen kelléke volt: az egészség tárának is hívják. A vadontermő változata védett, de vannak már direkt homoktövis ültetvények is. Ha kertünk van, próbálkozhatunk mi magunk is a homoktövis termesztéssel.

Mivel gyógyhatása ezerféle, most csak a legfontosabbakról tennénk említést. A legendák szerint már Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották az értékes bogyókat, hogy növeljék erejüket. A bogyóit préselhetjük ivólének, keverhetjük gyümölcssalátákba, joghurtba, eltehetjük mézben vagy csak egyszerűen le is fagyaszthatjuk.

Fogyasztása hatékonynak bizonyult a gyulladáscsökkentésben, ajánlott a gyomor és bélpanaszok esetében is, emésztésre, és mivel sok benne az E-vitamin nagyon sok kozmetikai szer alapanyagát képezi. Ajánlott influenzás időszakban, általános legyengülés esetén, és műtétek után is fogyasztani.

Mivel fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában is. Ajánlott fogyókúra esetén is, mivel feltölti a szervezetet vitaminnal, emellett pedig erősíti a kötőszövetet, megakadályozza a narancsbőr kialakulását.

Forrás:twice.hu/eletmod
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Immunrendszer erősítő mini bomba az áfonya
  2017-09-15 23:44:14, péntek
 
  Immunrendszer erősítő mini bomba az áfonya

A legújabb kutatások alapján az áfonya az immunrendszer erősítők egyik legnagyszerűbb képviselője.




Fotó: Kyle McDonald

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói 446 különböző összetevőt vizsgáltak és arra jutottak, hogy csak kettő erősíti az immunrendszert: a vörös szőlőben található resveratrol és a pterostilbene, ami az áfonyában található.

A szőlőben található resveratrolt eddig is sok kutatásban vizsgálták, de az áfonyában találhato anyagot még nem.

Forrás:filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mentás echinacea spray torokfájás, köhögés és kellemetlen...
  2017-09-11 23:53:15, hétfő
 
  Mentás echinacea spray torokfájás, köhögés és kellemetlen lehelet enyhítésére!

Az alábbiakban a híres botanikus, Rosemary Gladstar feljegyzései alapján készült receptet mutatjuk be, mely a hűvös idő beköszöntével jól fog minden háztartásban, mivel enyhíti a torokfájást és hatásos ellenszere, a kellemetlen leheletnek is.






Bevallása szerint, a botanikus nő már az első tünetek megjelenésekor, óránkét használta a sprayt, ez éjszaka, a torok kiszáradására is megoldást nyújt.

Ez a gyógymód alkalmazható mandulagyulladás és torokfertőzés esetén is.

A kutatások kimutatták, hogy az echinacea használata 50%-al csökkenti a hűléses megbetegedéseket, valamint egy nappal lerövidíti a gyógyulás folyamatát. Gyógyító hatását, a benne található poliszacharidoknak köszönheti, melyek megakadályozzák a mikrobák elterjedését. A fertőzés helyére kerülve, az echinacea, az immunrendszer stimulátoraként működik, fokozva a fehérvérsejtek termelődését, melyeknek a fertőzés leküzdésében van szerepük. Mivel stimulálja az immunrendszert, hozzájárul ez által a gyorsabb gyógyuláshoz.
A mentás echinacea - spray receptje

Hozzávalók:

60 ml echinacea kivonat
30 ml desztillált víz
6-8 csepp menta illóolaj

Vagy

60 ml echinacea tinktúra
60 ml glicerin vagy méz
60 ml víz
1-2 csepp menta illóolaj

Elkészítése:

Az echinacea kivonat használata bakteriális és vírusos légúti megbetegedés esetén javallott, hiszen erősíti a szervezet immunrendszerét a nátha elleni harcban. Javasolt az echinacea alkoholmentes változatának az alkalmazása.

A fenti hozzávalókat keverjük össze, majd öntsük egy szórófejes üvegbe és szükség szerint használhatjuk.

Forrás: http://filantropikum.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Hogyan készítsünk a dió zöld héjából teát, mely több...
  2017-09-11 23:50:03, hétfő
 
  Hogyan készítsünk a dió zöld héjából teát, mely több betegségre is gyógymód lehet?

A dió zöld héja köztudottan nagyon gazdag természetes C-vitaminforrás, de ugyanakkor jódtartalma is jelentős. Ahogyan maga a dió is, a zöld héj valóságos tárhaza a természet ,,gyógyszertárának".






Megszárítva és összetörve teát készíthetünk belőle, mely számos betegség gyógyításában segítségünkre lehet.
Hogyan készítsük el a kevert zöld dióhéj főzetet?

Egy edényben kimérünk 250 ml vizet, majd hozzáadunk 4 kiskanál megszárított és összetört zöld héjat és ezt a keveréket 8 órán keresztül hagyjuk szobahőmérsékleten, majd leszűrjük. Az így kapott dióhéj levet félretesszük.

A leszűrt diólevél őrleményt egy csésze vízzel 5 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni és ezt követően leszűrjük. Végül a két főzetet összekeverjük, melynek mennyisége kb. fél liter lesz.

Ezt a keveréket használhatjuk a szervezetben található bélférgek kitisztítására a következő képen: az elkészített főzetből naponta 0,5-1 litert fogyasztunk el kúraszerűen 12 napon keresztül. Végbélgiliszta kezelése esetén ezzel párhuzamosan ülő fürdőt is vehetünk ugyanezzel a főzettel.

Zöld dióhéj főzet elkészítése:

Egy inox edénybe főni teszünk 500 ml vizet és hozzáadunk egy kanál szárított, összetört zöld dióhéjat. Hagyjuk főni 30 percet és az elpárolgott vizet mindig utána pótoljuk. Az így kapott főzetet gézen keresztül leszűrjük és ízlés szerint mézzel édesíthetjük.

Ebből naponta két csészével fogyaszthatunk a következő problémákra:

Szív- és érrendszeri betegség esetén: koszorúér, magas vérnyomás, infarktus
Periférikus vérkeringés betegségei esetén: visszér, trombózis, aranyér
Emésztőrendszer betegsége esetén: hányinger, görcsök, baktérium okozta hasmenés, felfúvódás
Májbetegség esetén: sárgaság, májcirrózis, elzsírosodott máj
Anyagcserezavar esetén: cukorbetegség
Bőrbetegség esetén: bőrgyulladás, gombás fertőzés
Allergiás betegség esetén: csalánkiütés, viszketés, bőrpír
Orr-fül- gége betegség esetén: orr- melléküreg gyulladás, orrvérzés, torokgyulladás
Hematológia: vérszegénység
Fogíny betegség estén: fogínygyulladás, szájpenész, fogtályog
A végbélnyílás rendellenességei: aranyér, végbél repedés, végbél viszketés

Fontos megemlíteni, hogy a fenti gyógymód nem helyettesítheti az orvosi kezelést, azt csak kiegészítő módszerként alkalmazzuk, kérjük ki családorvosunk, kezelőorvosunk tanácsát is.

Forrás: http://filantropikum.com/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az ősz kedvence. Miért együnk sok szőlőt?
  2017-09-11 23:47:03, hétfő
 
  Az ősz kedvence. Miért együnk sok szőlőt?

A pirostól a lilán át, egészen a fehérig, és már-már szinte feketéig számtalan színárnyalata és felhasználási módja van a szőlőnek. Ehetjük nyersen, befőttnek, dzsemnek, szőlőléként és még sorolhatnánk. Egészségünkre gyakorolt hatása pedig legalább ennyire számottevő.




Fotó: pixabay.com

A szuperélelmiszerként is emlegetett kedvenc őszi gyümölcsünk 8000 éve ismert, ekkor ültették először. Azóta egyre nagyobb területeken hódít, és mondhatni az egész világon ismerik és fogyasztják. Pozitív egészségügyi hatása van többek közt a rákos betegségek megelőzésében, a szívbetegségekre és ajánlott magas vérnyomás ellen is.

Tápértéke

Az ajánlott napi adag minimum egy csésze, kb. 32 szemből álló szőlő. Egy ilyen adag fehér vagy vörös szőlő 104 kalóriát, 1,09 g fehérjét, 0,24 gramm zsírt, rostot, 4,8 milligramm C-vitamint, 10 mikrogramm A-vitamint, 288 mg káliumot, 0,54 mg vasat és 3 mikrogramm folsavat tartalmaz.

Mivel magas víztartalma van, kiválóan hidratálja a szervezetet. Egy csésze szőlő minimálisan 70 milliliter vizet tartalmaz. Főleg a vörös szőlő nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani a szem egészségének megőrzése érdekében.
Megelőzhetjük a rákos megbetegedéseket

Erős antioxidáns, polifenol tartalma miatt képes megakadályozni, hogy kialakuljon a rák valamilyen formája a szervezetben. De a már kialakult betegséget is könnyebben le lehet küzdeni, ha sok szőlőt fogyasztunk. A mértékkel fogyasztott vörösbor is jó hatással van a szívbetegség leküzdésére.
Szívbetegség ellen

Egy bizonyos flavonoid tartalma miatt a szőlő természetes gyulladáscsökkentőként funkcionál. Véd az érelmeszesedés ellen, és képes csökkenteni a koleszterinszintet is. Csökkenti a vérnyomást, és a szervezetben fellépő gyulladásos reakciókat, megvéd az infarktus ellen is. Sok szőlő fogyasztása által fenntarthatjuk a csont-és izomtömeget, megakadályozhatjuk a vesekő kialakulását.

Mivel sok káliumot tartalmaz, kiváló vérnyomáscsökkentőnek is bizonyul. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig enyhíti az allergia okozta reakciókat, irritációkat is.

Forrás:http://filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/58 oldal   Bejegyzések száma: 577 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 138 db bejegyzés
e év: 3911 db bejegyzés
Összes: 29570 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4077
  • e Hét: 4077
  • e Hónap: 89881
  • e Év: 1357863
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.