Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Jelmez ötletek
  2010-11-01 16:20:43, hétfő
 
  Melyik a legkreatívabb farsangi jelmez? Link

Ismét a farsang időszakában járunk, bizonyára egyre több szülőt gyötör tehát az ilyenkor szokásos dilemma: milyen jelmezbe bújjon a gyerek az iskolai/óvodai ünnepségen?

A korábbi évek ötletei - bármilyen zseniálisak voltak is - értelemszerűen nem használhatók. Alábbi írásunkban ehhez próbálunk meg segítséget nyújtani néhány képes javaslattal.

A farsang a gyerekek számára nemcsak azért különleges esemény, mert olyan ünnep, amikor bolondozni lehet, illetve több minden megengedett, de azért is, mert végre kibújhatnak a bőrükből és esetleg olyasvalakiére cserélhetik azt, aki a példaképük, valamilyen szempontból kedves nekik vagy éppen csak foglalkoztatja a fantáziájukat.Ebből - és az aktuális divatból - kiindulva csemetéink minden bizonnyal leginkább Harry Potter vagy Pókember fizimiskáját öltenék magunkra, ebben az esetben azonban épp a lényeg; a jelmez ötletessége törpülne el, egyúttal félő lenne az is, hogy az iskolai mulatságon tucatnyi "kollégával" találkoznának, ami - valljuk be - igencsak lehangoló.

Óvodáskorban persze a legtöbb kislány királylánynak, míg fiútársaik harcosnak, királynak, vagy katonának öltöznének. Ebben az életkorban azonban talán fontosabb, hogy azzá változhassanak, amivé szeretnének, mint az, hogy elvigyék a fődíjat a jelmezversenyen. Később, iskoláskorban aztán megjelenik a versenyszellem, a nyerni akarás kihívása is.

Akár iskolás, akár óvodás, a legalapvetőbb, hogy kérdezzük meg a gyerkőcöt, mi is szeretne lenni.Ha az ötlet megvan, a legjobb, és persze a legköltségkímélőbb megoldás, ha mindent megpróbálunk saját kezűleg elkészíteni. A gardróbban hányódó régi ruhák, rongyok között biztos van olyan, amit nem sajnálunk felszabdalni, de a nagyi, vagy a nagypapi ruhásszekrényéből is izgalmas darabok bukkanhatnak elő.

A jelmezek készítésébe - ha csak lehet - vonjuk be a gyerekeket, ezzel talán kissé féken tarthatjuk izgatottságukat, nem beszélve róla, hogy a közös munkával, "alkotással" kellemes perceket tölthet együtt a család.Fontos, hogy a "gyártási folyamat" során ne csak arra gondoljunk, mennyire jópofa lesz a jelmez, mennyire egyedi a kivitelezés, hanem arra is, hogy csemeténknek abban hosszabb időt kell eltöltenie, sőt lehetőség szerint jól is kellene éreznie magát.

Az alábbiakban néhány igen egyszerű és nem túl költséges képes jelmezötletet sorolunk fel, hátha akad olyan, ami még kimaradt a gyerkőcök "repertoárjából".
Link
 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Egér a sajtban
  2010-11-01 16:09:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
"Állati" jelmezötletek
  2010-02-03 13:59:15, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Mi legyek?
  2010-01-25 18:24:38, hétfő
 
  Előkerülnek az angyalszárnyak és a lovagruhák. Kisóvodások közül sokan bújnak állatjelmezekbe, később a lányok többsége tündérnek, királylánynak, a fiúk pedig lovagoknak, kalózoknak öltöznek előszeretettel. Mesefigurákat, hősöket választanak. Iskolás korban már nemcsak mese-, vagy filmhősöknek, de történelmi személyiségeknek is beöltöznek sokan.

Mi legyek?
Nagyon jó, ha gyermekünk maga választhatja ki, hogy mi szeretne lenni, és mindent megteszünk azért, hogy vágya megvalósulhasson. Van, aki ötletesen és egyszerűen elkészíti, van, aki művészien a kellékeknek és anyagoknak utána járva valósítja meg gyermeke kívánságát, és van aki kölcsönkér, vesz vagy kölcsönzi a kívánt jelmezt. Tulajdonképpen a legfontosabb valóban az, hogy hagyjuk gyermekünk ötletét megvalósulni.

Olyan jó, hogyha ugyancsak egy nap erejéig, de álarc mögé bújhatnak gyermekeink, végre igazi félszemű kalózként ugrálhat egész nap, vagy bájolhatja a tükröt leányunk egy esküvői maskarában. Az állatjelmezek választása is sokat elárulhat gyermekünkről, személyiségéről, belsejéről, hangulatáról, emlékszem mikor középső csoportos kisfiam ragaszkodott hozzá, hogy ő ragadozó dínó, nem növényevő dínó!

Jelmezek és szerepjátékok nemcsak Farsangra
Biztos észrevettétek, hogy mind a farsangot megelőző napokban és később is újra szívesen veszik elő gyermekeink a jelmezeket, angyalszárnyakat, kardokat.
Jó, ha erre teremtünk nekik lehetőséget. A lányok igazi lányok, a fiúk pedig igazi férfiak ekkor.

Önmegvalósítás, szerepvállalás, önkifejezés
Hallottam mamákról, akik több-kevesebb sikerrel próbálták lebeszélni fiú gyermekeiket arról, hogy harcosként menjenek az óvodai farsangra. Azt hiszem, ilyenkor a lényeg vész el, a beöltözés és átváltozás valós öröme és célja!

Azokat a fiús anyukákat, akiknek gyermekei harcosként szeretnének játszani, arra buzdítom, hogy teremtsék meg a harc játékos kereteit, akár a mindennapokban is. Apukák és anyukák egyaránt könnyen megtaníthatják gyermekeiket a harcművészet szépségére, technikáira kis kortól, ahogy gyermekük érdeklődése diktálja. Könyvekből utána nézhetünk együtt a huszár, lovagruháknak. Könnyen elkészíthetünk egy-egy karton pajzsot, bebújós lovagruhát.

Szabályokkal felvértezve (például kard csak kardhoz érhet) párviadalt szervezhetünk társaikkal és mi magunk is beállhatunk. Ugyanúgy jótékony hatása van ennek, mint egy jó kis apai játékbunyónak. Szeretetéhes és vadóc gyermekek esetén különösen hasznos lehet, hiszen ilyenkor újra testkontaktusba kerülhet a szülővel, teljes figyelmet kap és indulatait, szorongását, feszültségét játékos formában vezetheti így le nagyobb korában is.

Öt éves kor körül érdemes ellátogatni az ország különböző pontjain szervezett várjátékokra, ahol gyermek és felnőtt egyaránt átérezheti a harc ősi művészetének lényegét, szépségét.

Csajos bulik
Lányoknál ugyancsak ne ijedjünk meg, ha csak csillogós ruhákban szeretnének járkálni és még a körmét is ki szeretné lakkozni. Teremtsünk ehhez játéklehetőséget vagy beszéljünk meg olyan alkalmakat (szilveszter, barátnős lánydélután, pizsamaparti), amikor ezt saját belátásuk szerint megtehetik.

HarmoNet tipp: Világszerte terjed a legújabb mangaőrület - nyakunkon a Cosplay! >>

Így próbálgatva magukat, kijátszhatják vágyaikat, és nem lesz számukra vonzó a tiltott gyümölcs később sem. Egészséges érzelmi fejlődésüket támogatjuk ezekkel a könnyen megteremthető játéklehetőségekkel. A farsang erre különösen jó okkal szolgál.

A legifjabb maskarások
Bár a farsangi beöltözés először az óvodás korú gyermekeket érinti, a botocskás lövöldözés és a kisegérként való cincogás játéka már három éves kor előtt elkezdődik. Legyünk kezdeményezők. Gyermekünknek fedjük fel a világ különböző színeit. Még beszélni sem tudó gyermeknek is brummoghatunk lomhán, ugathatunk vadul, cincoghatunk kedvesen, ha a mesében, könyvben, az állatkertben vagy az utcán állattal találkozunk. Ringathatunk együtt babát, alvójátékot, babázhatunk, bábozhatunk kicsikkel is. Kisfiúnk, ha autóversenyzőként vadul tolja kisautóját ne gondoljunk rosszra, csináljunk neki a homokozóban nagy terepasztalt, amin vadul szánthat. ,,Mintha" játékok ezek mind, akárcsak a farsang később. Játsszunk bátran, felnőtt mivoltunkat hátrahagyva, mi is szerepbe léphetünk gyermekeink nagy örömére.

Egyéni érettség és gyermektípus kérdése, hogy csemeténk mikor kezd el érdeklődni a maskarák, a pörgős szoknyák, pillangószárnyak vagy lovagi sisakok iránt. Sokan már az óvodába lépés előtt. Legyünk ebben partnerek. Három éves kor alatt arra azért érdemes odafigyelnünk, hogy sose erőltessük a beöltözést (akkor se, ha bölcsődei mulatságról van szó), ha feszélyezve érzi magát, a kellékek bármelyikétől és nem szívesen veszi fel, ne erőltessük, mert ebben a korban a legtöbb gyermek számára ez még idegenkedést vált ki. Érthető is hiszen ez az a kor amikor az édesanyáról kezd leválni a gyermek, önmaga határait keresi, magával ismerkedik, a beöltözés már egy következő érési szintet feltételez, amikor tudatosan utánoz, szerepbe lép gyermekünk, más, mint aki, játékból. Ebben a korban ha mégis kedve támad gyermekünknek az átváltozáshoz, nagyon egyszerű és kényelmes, szimbolikus megoldást keressünk.

Az óvodás gyermekeknek külön élmény, ha az óvónő is átváltozik erre a napra, és úgy tölthetik együtt az ünnepet, mintha a mesében lennének. Vannak olyan óvodák, melyekben a farsangi alkalmakon a gyermekek és a szülők együtt vehetnek részt játékos feladatokban.

Farsangi Fánkevés, ahogy mi hívjuk - avagy családi csalafintaságok
Gyermekeink születése óta, mi családi farsangot is szoktunk tartani, a farsangi fánk a csali, de a belépő mindenkinek jelmez. Beletelt pár év mire minden felnőtt rokon beöltözve jött, hiszen ha nem, akkor ,,büntetésből" a mi gyerekeink öltözették be őket. Ma már mindenki készül, és sokszor jó előre kigondolja, mire lesz szüksége. A turkálókba is ellátogatnak, meglepő maskarákra vadászva. Amióta nagyobbak a gyermekeink kedvükért zsúrszerű játékokat játszunk, szék kihúzósat, szembekötőset, hangelváltoztatósat és hasonlókat. Persze a felnőttek ugyanolyan jól mulatnak, mint a gyerekek, csak a beizzítás jóval nehezebb.

HarmoNet tipp: Dilis nap: Állat farsang - Húzz rucit a kedvencedre! (Mókás képekkel!) >>

Repül az idő, nagyfiam közben tízéves kiskamasz lett, így legutóbb már be sem öltözött, de játszani azért játszott, és láttam rajta, hogy hatalmasakat derül, ahogy az ajtóban sorra érkeznek a különös látogatók, például egy furcsa, ijesztő alak nevezetesen a bátyám térdelt a cipőjén, nagy ballonkabátban, de picin. Ugyanígy térden állva érkezett egy pingvinpár is. Hát még mikor egy négylábú hosszú kínai sárkány érkezett és nyargalt körbe a nappalinkban, legjobban a sakkbábúnak öltözött nagymamink ijedt meg. Micsoda ötletek gondoltam, és meghúztam magam, mert én képes voltam csak a lányom tavalyi katica jelmezét magamra préselni.

Jó mulatást kívánok minden gyermek és felnőtt farsangolónak!

Jakabosné Kovács Judit

forrás: http://www.harmonet.hu/csalad+otthon/19227-cserfes-csalafintasagok-otletek-farsan gra.html
 
 
2 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Farsangi ötletbörze
  2010-01-25 18:16:02, hétfő
 
  avagy készítsük olcsón, gyorsan, könnyedén!

Nyerő lapok

Veszek 2 darab kemény kartont, a francia kártyát mintázva 3 piros szivet ragasztok rá és piros filccel a két sarkába felírom a hármas számot.(Mindkét kartonlapra, mert egyik az eleje a másik a hátulja a jelmeznek.) A két kartonlapot összekötöm, és a lurkó mint szendvicsember, kártyafiura lesz.

Bontáné Adorján Krisztina

Fele-fele

Szerintem nagyon jó és nem teljesen ismeretlen, ha farsang alkalmával félig fiú, félig lány jelmezt készítünk gyermekeinknek. Ez könnyű és elég érdekes, és kis befektetést igényel. Akármilyen nemű a gyermek az egyik fele a dolognak máris kész, mert akár fiú, akár lány, biztosan van nadrágja és pólója, amit középen hosszában ketté lehet vágni. A nadrág fél szárához egy fél szoknyát varrunk, a pólót pedig el sem kell vágni, egyszerűen a lány oldalra ragasztunk vagy varrunk pillangókat, kicsi szíveket, stb. A hajukat is meg lehet variálni. Kisfiú esetében a fejen a lány oldalra teszünk csattokat, masnit, picit kifesthetjük és máris kész a félig fiú - félig lány.

Vámos Attila

Közlekedjünk

Óvodánkban minden évben témát kapunk ahhoz, hogy milyen jelmezben legyenek a gyerekek - de szigorúan otthon készített jelmezben kell megjelenni. Idén a közlekedés volt ez a téma; lehetett választani jelzőlámpát, közlekedési táblát, autót, stb.

Jelzőlámpa : fekete kartonpapírra fel kell ragasztani a három színes kört a lámpáknak, "szendvicsember" formában gumival vagy egy-egy vastagabb kartoncsíkkal rögzítve a vállon.

Behajtani tilos tábla: csupa fehérben - fehér póló, harisnya -, az előzőhöz hasonló szendvicsemberként egy nagy piros, kör alakú karton, keresztben fehér csíkkal (behajtani tilos tábla)

Autó: kartondoboznak kiütni az alját, papírtányérból ragasztani kerekeket, a kartonra rárajzolni az autó oldalát, kifesteni, színes műanyag poharakból lámpákat rá es készen is van.

A lényeg ezekben a jelmezekben, hogy ne takarja el a lábukat, így napközben sem zavarja őket a játékban - mert egy kisgyerektől elvárni, hogy levegye a jelmezt, lehetetlen.

Livia Steiler

Édes-nemes paprika

Ha van egy nagy szövetzsákunk és egy piros sapkánl, könnyen elkészíthető:
A zsák alját kivágjuk. Hosszában az elejére rávarrhatunk nemzeti színű szalagot, illetve ráírjuk: "Édes-nemes paprikaőrlemény". A zsákba belebújik a gyerkőc, nyakánál megkötjük, fejére sapkát teszünk, és már készen is van. Ha van, akkor piros nadrággal, harisnyával, cipővel kiegészíthető.

Isó Ivett Gabriella


forrás: http://www.babazo.hu/tipeg/20080213-farsang-otletek-jelmezek-leirassal-1.html?pId x=1
 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Farsangi jelmez ötletek olcsón
  2010-01-25 18:02:16, hétfő
 
  Hamarosan itt a farsangi szezon... Link  
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Szaloncukor jelmez
  2009-01-31 18:53:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Jelmez 18+
  2009-01-31 18:52:24, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Morbid jelmez
  2009-01-31 18:51:42, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
Yoda, állati jelmez
  2009-01-31 18:50:37, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Farsang/Jelmezek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 38
  • e Hét: 213
  • e Hónap: 1519
  • e Év: 1519
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.