Regisztráció  Belépés
majus55.blog.xfree.hu
"Ha azt hisszük, nincs több remény, akkor csillan fel messze a fény." "Minél több szeretet és jóság sugárzik belőled, annál több áramlik rád ... Szabóné Fazekas Magdolna
1955.05.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
Dióstészta másképp
  2010-02-15 17:33:57, hétfő
 
  Megosztom veletek az egyik száraztészta újításomat!

Egy húsos leves után valami könnyű második félét akartam készíteni, de már untam a hagyományos diós tésztát, ezért kifőztem a száraztészát, majd 3 tojássárgáját kikavartam egy kevés cukorral, a fehérjét felvertem habnak tettem bele egy 5-6 dekányi margarint, és ebbe belekevertem a tésztát, majd felét tepsibe simítottam, erre baracklekvárt kanalaztam, majd darált diót tettem, és erre a maradék tésztát. ezt be a sütőbe és klasszul átpirítottam! Isteni lett!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Birsalmás csirkecomb
  2009-10-23 21:58:21, péntek
 
 

Birsalmás csirkecomb:

Hozzávalók: (4 főre)
4 egész csirkecomb
1 kg érett birsalma
1 citrom leve
2 evőkanál méz
Fél mokkáskanál őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg

Őrölt bors

Elkészítés:

A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, bőrét lefejtjük, megsózzuk, megborsozzuk. Egy tepsibe fektetjük az alsó és felső combokat, bőrét mellé tesszük (isteni szaftot ad), 1 dl. vizet aláöntünk, majd fóliával lefedjük. 180-200 fokon, saját levével többször locsolgatva, kb 1 óra alatt készre sütjük.

Közben megtisztítjuk a birsalmákat. Nem könnyű hámozni, de megéri! Félbe vágjuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábasban eloszlatjuk, és annyi vizet teszünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzátesszük a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget. Előbb felforraljuk, majd lefedve, kis lángon, kb. 20 percig pároljuk. Amikor kész, egy szűrőkanállal minden személy részére 4-4 szép szeletet kiemelünk, és félre tesszük. A maradék birsalmát annyi főzőlével összeturmixulunk, hogy püré sűrűségű legyen.

A megpuhult csirkecombokra 2-2 szelet főtt birset teszünk, kevés birs főzőlét öntünk alá, majd a sütőbe visszatolva, magas lángon kicsit összesütjük.

A csirkéket tálra rendezzük, a pürét köré öntjük. Köretként pirított burgonyát, vagy riszt készítsünk mellé.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gesztenyés Kacsa
  2009-10-23 21:52:14, péntek
 
  Gesztenyés kacsa

Hozzávalók: 6-8 főre
1 kibelezett, max. 3 kg-os kacsa
A kacsa mája
1 kiló frissen főzött gesztenye
9 szem közepes méretű alma
300 gr darált húsféle (a legfinomabb ha 1/3-a borjúhús, vagy pulykahús, 2/3-a pedig virsli)
1 tojás
2 kis fej hagyma
40 gr. vaj
50 gr cukor
Só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

Főzzük meg, és tisztítsuk meg a gesztenyét - akár már előző nap, vagy az étkezés napján reggel.

Készítsük el a tölteléket: a darált húst keverjük össze az apróra vágott hagymával, a finomra vágott kacsamájjal, 1 durvára reszelt almával. Adjuk hozzá a durvára darabolt gesztenye 80 százalékát, és a felvert egész tojást. Jól dolgozzuk össze.

Fűtsük fel a sütőtt 180 fokra.

Töltsük meg a kacsát, és hústűvel szúrjuk össze a nyílást. Kenjük be a bőrét 20 gr vajjal, tegyük egy tepsibe, és toljuk be a sütőbe. Kb. 1 óra 45 percet hagyjuk sülni, közben locsolgassuk a saját levével.

A megmaradt 8 almát nem kell meghámozni, csak magházát kiszúrni. A megmaradt gesztenyét nyomjuk még jobban szét, apróra, keverjük össze a cukorral és a 20 gr. vajjal. Ezzel töltsük meg az almákat. Tegyük a tepsibe a kacsa mellé, és süssük őket még együtt kb. 20 percig

Már tálalhatunk is: tegyük a kacsát egészben egy hosszúkás tálra, és tegyük köré a sült almákat.

Köretként vajas burgonyát, vagy burgonyapürét készítsünk mellé. Ha még külön salátát is szeretnénk hozzá kínálni, akkor a céklát ajánljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gyors vadas
  2009-10-23 21:48:02, péntek
 
  Gyors vadas

Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg marha felsál
1 nagy csomag vegyes zöldség (Sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
2-3 dl. tejföl
2 evőkanál mustár
6-8 babérlevél
só, bors,

Elkészítés:

A húst megmossuk, hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, mintha húslevesbe készítenénk elő. (Használhatunk mélyhűtött húsleves zöldséget, 1 zacskónyit, de a hagymát és a kelkáposztát, valamint - ha van benne - a paradicsomot és a paprikát vegyük ki.)

A felszeletelt húst egy külön serpenyőben, lisztezés nélkül, mindkét oldalán egy kevés forró olajban megfuttatjuk, hogy egy kis kérget kapjon.

A kuktafőzőbe kevés olajat teszünk, ráfektetjük a hús szeleteket, egyenként megsózzuk őket, rászórjuk a zöldséget és a babérlevelet, egy kicsit azt is megsózzuk. Megöntözzük 2-3 evőkanál olajjal, s felöntjük kb. 2 dl. vízzel. A kuktát lezárjuk, s fütyüléstől kezdve kb. 40 percig kis tűzön főzzük. Miután levettük a tűzről, megvárjuk míg a maradék gőz is távozik, majd kinyitjuk. Kivesszük és egy tálba tesszük a hússzeleteket, gondosan leszedve róluk a zöldséget. A zöldséget (a babérlevelet is) a szafttal együtt jól összeturmixoljuk. Ízesítjük a mustárral és bekeverjük tejföllel, majd visszatesszük a tűzre, s állandó keverés mellett kétszer-háromszor átrotyogtatjuk. Ráöntjük a mártást a húsra, levés tejföllel díszítjük a tetejét, s már találhatjuk is. Köretként zsemlegombóc a legfinomabb hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Almás tejberizs sütőben
  2009-10-19 19:55:49, hétfő
 
  Almás tejberizs sütőben

12 dkg gömbölyűszemű rizs,
12 dkg cukor,
5 dl tej,
1 kg nyári alma,
2 tojásfehérje,
vaj,
fél citrom,
1 rúd fahéj

A tejet 2 dkg cukorral és a fahéjrúddal felforraljuk. Beleöntjük a rizst és kis lángon, fedő alatt megfozzük. Közben a meghámozott almát vékonyra szeleteljük. Kevés citromos vízben 2 percig pároljuk. A tejberizst kivajazott tűzálló tálba öntjük, ráhalmozzuk a leszűrt almakompótot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és belekeverjük a maradék cukrot. A habot a kompótra simítjuk. A tejberizst előmelegített, forró sütőbe toljuk és a felső rácson rózsaszínűre sütjük. Ribizli- vagy málnaszörpöt, illetve üveges áfonyaöntetet kínálhatunk hozzá.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Szilvás gombóc - gyorsan
  2009-10-19 19:48:27, hétfő
 
  Szilvás gombóc - gyorsan
Hozzávalók 24 gombóchoz:
5 dkg vaj
15 dkg liszt + a formázáshoz
2 tojás
A töltelékhez:
24 szem szilva
10 dkg cukor
1 késhegynyi fahéj
A tálaláshoz:
5 dkg vaj
5 dkg zsemlemorzsa
porcukor
Előkészítés: A szilvát kimagozzuk, félretesszük.

Elkészítés: Egy pohár forró vizet kis fazékba teszünk, hozzáadunk 5 dkg vajat és amikor újra forrásba jött, lassan hozzáöntjük a lisztet. Ezt addig keverjük, amíg a tészta elsimul. A tűzről levéve langyosra hűtjük, és belekeverünk egyenként 2 egész tojást (olyan, mint a forrázott tészta). Deszkát meglisztezünk, és azon a tésztát hosszú rúdalakba sodorjuk, majd felvágjuk 24 egyenlő részre. A gyümölcsbe, a mag helyére késhegynyi fahéjas kristálycukrot (vagy egy-egy szem mokkakockacukrot) teszünk. Lisztezett tenyér között a tésztadarabokat laposra formáljuk, és egy-egy szilvát beleburkolunk. A gombócokat bő sós vízben kifőzzük. Amikor feljöttek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük, jól lecsurgatjuk, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Lecukrozva azonnal tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Töltött csirke
  2009-07-16 22:33:57, csütörtök
 
  Töltött csirke

Hozzávalók 4 személyre:
1 db sütni való, kb. 80 dkg-os csirke
40 dkg csirkemáj, lehet szívvel együtt is.
2 egész tojás
2 zsemle
fél fej reszelt vöröshagyma, tej
zöldpetrezselyem, majoránna, só, törött bors

A csirke tisztításánál ügyeljünk arra, hogy a bőre egészben maradjon. Kezünkkel a bőr alá nyúlva elválasztjuk a bőrt a comb és a mellehúsától. A csirkét kívül-belül gyengén megsózzuk, majoránnával megszórjuk

Töltelék:

A májat, a szívvel együtt megfőzzük, külön lábasban szintén megfőzzük a tojást. A zsemlét a tejben megáztatjuk, kicsavarjuk, jól szétmorzsoljuk. Olajon megpirítjuk a hagymát, majd ezt hozzáadjuk az elmorzsolt zsemléhez. A megfőtt májat feldaraboljuk, ugyanígy járunk el a szívvel és a főtt tojással is, majd hozzáadjuk a töltelékhez. Egy nyers tojással az egészet jól összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk és majoránnával fűszerezzük.

A tölteléket egészen a bőr alá töltjük egészen amíg nyitva van. A maradékot a hasüregbe töltjük. Tepsibe tesszük, ha kimaradt töltelék azt a tepsiben a csirke mellé tesszük. Alufóliával letakarjuk és közepes melegségű sütőben 15 percig sütjük, majd kivesszük és megnézzük elég puha-e a hús. A fóliát levéve róla visszatoljuk a sütőbe és pirosra sütjük. Időközben pici vizet is tehetünk hozzá és a zsíros lével locsoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Gyros
  2009-07-16 22:32:07, csütörtök
 
  Gyros

50 dkg pulykamell filét vékony csíkokra vágok és gyros fűszerbe megforgatok. Izlés szerint még lehet sózni, borsozni. Állni hagyom legalább egy órát.

Közben elkészítem az öntetet, ami joghurtos-fokhagymás. 2dl tejfölt 1 dl natúr joghurttal és 3 gerezd áttört fokhagymával, cukorral, sóval, borssal símára elkeverek.

A pulykamell csíkokat lassú tüzön vajban megpárolom, majd a végén egy kis színt is adok neki.

Közben a tányért kidiszítem: félkörbe, szeletelt paprikát, paradicsomot és uborkát rakok.
A másik felébe fölhalmozom a húst és a hasábburgonyát (Ezzel a körettel a legfinomabb).
Evés előtt lehet a húsra reszelt sajtot tenni és hirtelen átpirítani, illetve ilyenkor tesszük rá az öntetet.
Nagyon laktató és finom étel!
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Burgonyatészta
  2009-06-03 22:28:27, szerda
 
  Burgonyatészta (krumplitészta)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
25 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek zsír,. vagy vaj
kevés só.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és azon melegében áttörjük. Ha kihűlt, beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a zsíradékot és megsózzuk. A masszát jól összedolgozzuk, hogy egyenletes és ruganyos legyen.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Almás csirke
  2009-04-24 16:36:37, péntek
 
  Hozzávalók 4 főre:
50 dkg csirkemell,
2 db nagy alma,
1 dl méz,
1 dl fehérbor,
só,
bors,
rozmaring,
olaj.

A csirkemellet felszeletelem úgy, hogy nagyobb érméket kapjak, sózom, borsozom.
Az almákat ketté vágom, a magházat kivágom és felszeletelem.
Közepes tepsit kiolajozok és váltakozva belerakom a húst és az almát.
A mézet meglangyosítom és elkeverem a borral végül ráöntöm a húsra.
Megszórom rozmaringgal. 30 perc alatt készre sütöm.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4551 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 2777
  • e Hónap: 1367
  • e Év: 231569
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.