Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Kinder torta
  2009-06-19 21:38:28, péntek
 
  Hozzávalók:

10 db tojás

42 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál olaj

4 csomag vaníliás pudingpor

2 liter tej

1 liter habtejszín

25 dkg margarin

50 dkg babapiskóta (plazma keksz néven ismert a Vajdaságban, de lehet sima keksz is, csak azzal nem olyan finom)

20 dkg Nutella krém, vagy mogyorókrém

10 dkg tejcsokoládé

30 dkg dió.



Elkészítés:

Először is kibélelünk alufóliával egy közepes méretű tepsit (39 cm x 28 cm).

Nagyon vékonyan megkenjük olajjal. Erre szórunk 30 dkg darabos diót. Felverjük habnak a 10 tojásfehérjét. Mikor a hab jó kemény lassan hozzáadagolunk 20 kanál cukrot. Mikor a hab jó kemény és elkevertük benne a cukrot, akkor ezt ráöntjük a darabos dióra. 150 C fokos előmelegített sütőben szárítjuk 1,5 órán át.



Időközben elkészítjük a krémet. Külön kikeverünk mixerrel 10 tojássárgáját 10 kanál cukorral. És külön tálban kikeverünk 4 csomag pudingport, 12 kanál cukorral, 3 kanál étkezési keményítővel és egy kis hideg tejjel, hogy csomómentes legyen. Ezt beleöntjük tojássárgájába és még egyszer az egészet átmixeljük. 1,5 liter forralt tejbe öntjük és megfőzzük. Mikor besűrűsödött a krém két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik fele vaníliás marad, a másik felébe pedig beletörünk 10 dkg tejcsokoládét. Mikor kihűltek a krémek kikeverjük őket margarinnal. Fél-fél margarin kell a krémekhez.



Időközben kész kell, hogy legyen a tészta is. Még forrón kiborítjuk egy tálcára (lehetőleg ne műanyagra, mert felpúposodhat a melegtől), lehúzzuk róla az alufóliát és még melegen megkenjük 20 dkg Nutella krémmel. Az Nutella krémre kerül a vaníliás krém, erre kerül a tejbe mártogatott babapiskóta (plazma keksz). Ennek a tetejére kerül a csokis krém. A tortát kicsit lehűtjük és jöhet rá tejszín. De persze ha több krémet készítünk, akkor lehet még egy sor keksz és még egy sor krém. Akkor a torta magasabb lesz.

Én egy liter tejszint szoktam felverni, ha díszíteni is akarom a tortát.



Küldök több képet a Kinder tortára, mert már nagyon sokszor elkészítettem, lakodalomra, keresztelőre..több alkalomra!



A receptet, fotókat küldte: Szabó Mónika, Becse, Vajdaság.

forrás: Link
 
 
1 komment , kategória:  Torták  
Titkos epertorta
  2009-05-21 19:54:54, csütörtök
 
  Hozzávalók:

50 dkg eper

6 dl tejföl

2 evőkanál porcukor

kerek tortalap


Elkészítés:
1. A tortalapnak vágd le a tetejét vékonyan, csipegesd ki a belseljét úgy, hogy 1 cm széles peremeg maradjon. A kicsipegetett darabkákat rakd félre.
2. Vágd félbe az epreket, és keverj a tejfölbe porcukrot. Rakj egy réteg tejfölt a tortalap aljába, az epreket rakd rá a tejfölre, és a kicsipkedett darabok egy részét ezeknek a tetejére. Utána még egy réteg eper és még egy réteg tejöl, majd a maradék csipkedett darabkák következnek.
3. Ezután rakd rá a tortalap tetejét, erre tegyél egy kis tejfölt és eperdarabkákat. Kb. 1 órát hagyd a hűtőben érni.

Megjegyzés:
A gyümölcs aromáját úgy tudod jobban kihozni, ha a tejfölbe belekeversz még egy fél kávéskanál citromlevet.
 
 
3 komment , kategória:  Torták  
Dobostorta recept
  2009-04-28 21:35:54, kedd
 
  Hozzávalók:
A piskótához:
15 tojás,
15 evőkanál cukor,
15 evőkanál liszt.

A krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
2 Rama,
pici kakaó

A tetejére kb 20 dkg cukor.

Elkészítés:
Kerek tortaformában 5 lapot sütünk. Egy lap 3 tojásból, 3 evőkanál cukorból és 3evőkanál lisztből készül.

A krémhez a tojásokat a porcukorral kikavarjuk, és pár percig főzzük, miközben kavarjuk. Ne forrjon fel!!!

Ha kihűlt, a ramat kikeverem a habverővel, hozzákeverem a főtt krémet, a pici kakaót, és megtöltöm a tortát.

Az utolsó lapot nem teszem rá. Felolvasztom, karamellizálom a cukrot, s ráöntöm a lapra, s ha megszilárdul, akkor helyezem fel az utolsó lapot a torta tetejére.

Elkészítési idő: 120 perc

Recept: dindin19





"Egy több, mint 100 éves torta...


A Dobos-torta


1800-as évek vége, Budapest

Dobos C. József szakácsmester és csemegekereskedő népszerű üzlete a Kecskeméti utcában volt, ahol számos előkelő hölgyvendég rendelte meg nála teadélutánok süteményeit, ételeit.

A mester, alkotó ember volt; kitalált egy tortát, amely aztán a 19. század ínyenceit teljesen lázba hozta; szinte tudományos alapossággal öszehasonlította a magyar és franczia gasztronómiát; és gyűjtő is volt, számos gasztronómiai érdekességet és anekdotát kutatott fel, majd német nyelven megjelentette. Az 1870-es években Batthány Kázmérné konyháját vezette. Gasztronómiai szaktudásáért sok előkelő család kereste fel üzleteit.


1884, a Dobos-torta éve.

A torta titkát több cukrász is próbálta megfejteni, 4-5 tortát vásárolva, apró elemeire szétszedve, feldarabolva, boncolva, kóstolva és kielemezve. A titkot végül Riedl József fedezte fel:


A kész piskótamasszához forró vajat kell önteni,

ettől a piskóta anyaga krémszerűvé válik és

sütés után porhanyósabb lesz.



Az eredeti recept szerint:

5 lapot kell készteni, majd csokikrémmel megtölteni.

Az 5. lapra vékony baracklekvár kerüljön, majd ezt felolvasztott cukormázzal, karamellel kell bevonni.

A krémhez:könnyű masszává kell keverni 20 tojás sárgáját, 2 egész tojást,

1 kg törött cukrot, vaníliás cukrot.

Majd 1 kg teavajjal habosra keverni és a legfinomabb kakaóval színezni, ízesíteni.



Egy mai változat


Legutóbb én így csináltam: sima piskóta-lap, főzött párizsi-szerű krém, ohne lekvár. Ez utóbbi ugyanis valahogy az idők folyamán elkopott a receptből.

Piskóta: 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt, ½ kiskanál sütőpor.

A tojások habját a cukor felével jó keménnyé felvertem, a másik felével a tojássárgákat krémesítettem. Hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet és 2-3 -szori adagban beleforgattam a tojás habját.

Egy nagy tepsi aljára sütőpapírt tettem és beleöntöttem a massza felét. Előmelegített sütőben kb. 12-15 percig sütöttem. Kivettem, a sütőpapírt félrehúztam, újabb sütőpapírt fektettem a tepsire és a maradék masszát ráöntöttem, ezúttal kb. 8-10 perc elég volt a sütéséhez. A kihűlt piskótalapot 3-3 egyforma méretűre vágtam, így lett összesen 6 lapos a torta.

Krém: 4 db tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, egy evőkanál vízzel hígított neszkávé.

Gőz fölött felvertem a 4 egész tojást a porcukorral, majd tűzről levéve hűlni hagytam, néha átkevertem. Ekkor belekevertem a kakaóport, a neszkávét, a vaníliás cukrot és a puha vajat. Egy robotgép segítségével krémesítettem.

Ezzel bekentem az 5 tortalapot. A 6.-ra a cukorbevonat került.

Cukormáz: 20 dkg cukrot egy evőkanál víz hozzáadásával felolvasztottam, karamellizáltam. Néhány csepp citrom levet is bele csepegtettem. Majd gyors mozdulatokkal a piskótalapra kentem és egy vizes késsel bejelöltem a tortacikkek helyét - még mielőtt teljesen megdermedne."

Írta: agave1



 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Krémek - tortába
  2009-04-28 21:09:26, kedd
 
  Sárgakrém (alapkrém)

Hozzávalók:

5 dl tej,
1 cs. vaníliás cukor,
reszelt citromhéj (kb 1/2 citrom héja)
4 db tojás sárgája
15 dkg cukor
7,5 dkg liszt



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A tejet a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraljuk, majd langyosra hűtjük.

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet és azzal is elkeverjük, majd az átszűrt tejjel apránként felengedjük.

Állandó keverés mellett gőz fölött besűrítjük, majd kihűtjük.

(Az ízesítőt - pl.30 gr.kakaópor - a tojáshoz kell keverni.)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~




Alap tortakrém I.

Hozzávalók:

20 dkg vaj,
25 dkg porcukor
5 dl tej,
2 ek.cukor
4 púpozott evőkanál liszt (1 evőkanál keményítő + 3 ek.liszt)



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

4 dl tejet a cukorral felforralunk. 1 dl tejet a liszttel csomómentesre keverünk és amikor a tej forr beleöntjük és sűrűre főzzük. Gyakran megkeverve kihűtjük.

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt főzött krémet több adagban beleforgatjuk.

Nagyon sokféleképpen ízesíthető: pl. vanília, kakaó, csokoládé, kávé, citrom (leve és héja), narancs, egyéb pépesített és darabolt gyümölcsök, darált diófélék, mák, stb.

Ez a mennyiség egy nagy tortára elég.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alap tortakrém II.

Hozzávalók:

26 cm-es formában sütött és három lapba vágott piskóta töltésére elég. (a 1,5 x-es adag zárójelben)

3 (4) púpozott evőkanál liszt,
1 (2) púpozott evőkanál étkezési keményítő,
5 (7,5) dl tej,
20 (30) dkg puha vaj (margarin is lehet, de a vaj jobb),
20 (30) dkg porcukor,
2 (3) db tojás sárgája,



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

Ugyanaz, mint az előzőnél, csak a vajas krémbe még belekeverjük a tojások sárgáját is (először a tojásokat a cukorral, majd a vajjal keverjük ki).

Ízesítés tetszés szerint, lásd előző recept.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Túrókrém (közepes tortára)

Hozzávalók:

15 dkg áttört túró,
7 dkg porcukor,
3 cl folyadék (likőr, citromlé, narancslé)
4 lap vagy 1 dkg zselatin
2,5 dl tejszín
A hozzávalókat lehet duplázni!




--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A túrót a porcukorral és az ízesítővel kikeverjük.

A zselatinlapokat kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és egy kevés forró vízben feloldjuk. Egy kevés túrókrémmel kikeverjük, majd hozzáadjuk a többihez.

A tejszínt kemény habbá verjük és a túrókrémbe forgatjuk.

Ezt a krémet is ízesíthetjük. Pl.csokoládéval, gyümölccsel (kockára vágva vagy pürésítve), kakaóporral, vaníliával, citrommal, stb.stb.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mézeskrémes krém

Hozzávalók:

35 dkg margarin (vagy vaj)
35 dkg porcukor
7 dl tej,
7 evőkanál búzadara


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A tejből és a darából sűrű tejbegrízt főzünk, majd kihűtjük.

A puha margarint kikeverjük a cukorral és a több részletben adagolt tejbegrízzel.

A mézeslapokat ezzel a krémmel töltjük. A tetejére csokoládémázat teszünk.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Gesztenyekrém





Hozzávalók:

2 dl tej,
2 evőkanál liszt,
25 dkg gesztenyemassza,
kevés cukros tej
1 evőkanál rum
10 dkg vaj



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk, majd többször megkeverve kihűtjük.

A gesztenyemasszát átpaszírozzuk. Kevés tejben (kb 1/2 dl) 1 evőkanál cukrot feloldunk és a gesztenyéhez adjuk a rummal. Jól kikeverjük.

A kihűlt főzött krémhez keverjük a gesztenyét, majd az előzőleg habosra kevert vajat is hozzáadjuk.

Ezzel kész is van, lehet tölteni a tortába!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Citromkrém



Hozzávalók:

4 dl tej,
1 cs.vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja és leve
4 db tojás sárgája,
20 dkg cukor
35 dkg vaj



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A cukrot a tojások sárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citrom héját és levét, majd a tejet és gőz fölött sűrűre főzzük. Sűrűn megkeverve hűtjük ki.

A vajat habosra keverjük majd több részletben beledolgozzuk a citromkrémet.

(Citrommal ízesített piskótatortába - de akár kakaós vagy diós is lehet - töltjük)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Joghurt-sajt krém

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone,
7 dl joghurt (ízesített is lehet, pl.gyümölcsös),
15 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor (csak, ha natúr joghurtot használunk),
30 gr. zselatin,
3 dl tejszín,



--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A zselatint kevés vízben feloldjuk. A mascarponét és a joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot is.

A zselatint felmelegítjük egy nagyon kevés vízben, de forralni nem szabad. Amikor egy kissé kihűlt összekeverjük 3-4 evőkanál krémmel, majd hozzákeverjük a többi krémhez.

A tejszín kemény habbá felverjük, majd amikor a krém dermedni kezd belekverjük.

Torták töltésére kiváló. Tetszés szerint ízesíthetjük. Pl. használhatunk gyümölcsös joghurtot, és/vagy keverhetünk bele gyümölcsdarabokat is, vagy csokoládét, stb. Nagyon finom pl. ha 2 citrom levét keverjük bele, de akkor 5 dkg cukorral többet használjunk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Őszibarack-krém tortába



Hozzávalók:

12 db felezett őszibarackbefőtt + a leve,
2 evőkanál citromlé,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál étkezési keményítő (kukoricakeményítő)
4 evőkanál víz,
1 csipet őrölt fahéj,
1 evőkanál barackpálinka vagy baracklé
2 evőkanál tejföl


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A barackot a levével együtt leturmixoljuk. Hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a 4 evőkanál vízben elkevert keményítőt és egyet forralunk még rajta, majd levesszük a tűzről.

Belekeverjük a fahéjat és a pálinkát (vagy baracklevet) és hagyjuk kihűlni. Végül a tejfölt adjuk hozzá és habosra keverjük.

Süssünk hozzá 26 cm-es formában egy piskótát és vágjuk 2 vékony lapra, és úgy töltsük meg, hogy a tetejére is kerüljön. Nagyon finom hozzá akár kakaós, vagy diós piskóta is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Málnakrém

Hozzávalók:

3 dl tejszín,
35 dkg málna (fagyasztott is jó)
3 lap zselatin,
4 evőkanál cukor,


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A zselatint vízbe áztatjuk. A málnát pürésítjük és szitán áttörjük, hogy a pici magocskák ne kerüljenek bele.

A zselatint kinyomkodjuk és kevés málnalében, likőrben vagy vízben fölmelegítjük. Teljesen oldódjon fel, de nem szabad forralni!

A málnába keverjük a cukrot. Ha a zselatin kicsit kihült keverjük a málnába és tegyük a hűtőbe 1/2 órára.

A tejszínt verjük kemény habbá és amikor a málnapüré dermedni kezd keverjük hozzá!

Tölthetjük tortába, vagy akár képviselőfánkba. Habzsákból szépen formázható.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Joghurtos gyümölcskrém

Hozzávalók:

20 dkg gyümölcs (befőtt is jó, vagy fagyasztott)
14 dkg cukor,
1 l joghurt
1 cs vaníliás cukor,
2,5 dl tejszín
36 gr. zselatin (por)
1 citrom lereszelt héja és leve


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A gyümölcsöt pépesítjük (pl. turmixgépben) és szitán átpasszírozzuk, majd összekeverjük 8 dkg cukorral.

6 gr. zselatint kevés hideg vízzel elkeverünk és alacsony hőfokon feloldjuk, majd ha egy picit hűlt hozzákeverjük a püréhez.

A joghurtot 6 dkg cukorral és a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével ízesítjük. A maradék zselatint (30 gr.) hideg vízzel elkeverjük és alacsony hőfokon feloldjuk. Ha már nem forró néhány kanál joghurttal kikeverjük, majd a többi joghurthoz keverjük.

A tejszínből kemény habot verünk és óvatosan a joghurtkrémbe keverjük. Most hozzáadjuk a gyümölcspürét. Ezzel kész is van és tölthetjük a tortába.

Az is egy jó megoldás, ha a gyümölcspürét csak a fele joghurtkrémbe keverjük bele és a tortalapokat a kétféle krémmel felváltva töltjük meg, vagy a gyümölcsös krémet (főleg akkor látványos, ha piros gyümölcsből készült) ráborítjuk a sima krémre és márványozzuk (villával pár nagy mozdulattal belekeverünk a krémbe).

A krémet gazdagíthatjuk darabokra vágott gyümölccsel is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Gyors gyümölcsjoghurt krém

Hozzávalók:

2 cs. zselatin fix (instant zselatin, rögtön a krémbe keverhető, nem kell melegíteni)
1 dkg porcukor,
3 dl gyümölcsjoghurt,
4 dl tejszín


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A tejszínt kemény habbá verjük és a hűtőbe tesszük. A joghurtba belekeverjük a zselatint és kb. 1 percig keverjük robotgéppel (habverővel). Végül belekeverjük a cukrot is.

A hűtőből kivett tejszint forgassuk a krémbe.

Ajánlat: egy vékony piskótalap köré tegyünk karimát és halmozzuk rá a krémet, majd tegyük hűtőbe 2-3 órára. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítsük.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Kókuszkrém

Hozzávalók:

3 evőkanál finomliszt,
3 dl tej,
10 dkg cukor,
6 dkg kókuszreszelék,
9 lap zselatin,
6 dl tejszín


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

1/2 dl tejet a liszttel csomómentesre kikeverjük. A többi tejet a cukorral felforraljuk, majd a lisztes keveréket beleöntjük és sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva belekeverjük a kókuszreszeléket. Hűtsük ki.

A zselatinlapokat kevés hideg vízbe áztassuk be. Amikor teljesen megpuhult, nyomkodjuk ki egy kicsit és tűzre téve olvasszuk fel. Kicsit hagyjuk hűlni.

A tejszínből verjünk kemény habot és egy keveset a zselatinnal és a sűrű kókuszkrémmel keverjünk ki. A többi habot óvatosan forgassuk bele a krémbe.

A tortát gyorsan töltjük, mert a zselatinos krém hamar megköt. Ajánlat: 26 cm-es piskótatorta 3 lapba vágva (6 tojásos).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Eperkrém

Hozzávalók:

1/2 cs. vaníliás pudingpor (főzős),
20 dkg cukor,
2 dl tej,
14 dkg vaj,
0,3 dl rum,
20 dkg eper


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A pudingporból 5 dkg cukorral és a tejjel sűrű pudingot főzünk, lehűtjük.

A vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal, a rummal és 10 dkg pürésített eperrel összedolgozzuk.

A többi epret apróra vágva keverjük a krémhez.

Ajánlat: 6 tojásos 3 lapba vágott piskótatortába töltjük. Díszítsük tejszínhabbal és apró eprekkel.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Mogyorókrém

Hozzávalók:

2,5 dl tej,
2 db tojás sárgája,
1 cs. csokoládés pudingpor (főzős),
5 dkg cukor,
3 dl tejszín,
1 teáskanál zselatinpor
15 dkg darált mogyoró


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A pudingport a tojások sárgájával, a cukorral és a tejjel alaposan kikeverjük és tűzre téve sűrűre főzzük. Forralni nem szabad, de legyen sűrű. Többször megkeverve hűtsük ki.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd a kihűlt pudingba keverjük bele.

A zselating 1/2 dl langyos vízbe tesszük és melegítve feloldjuk. Ha langyosra hűlt keverjük bele 3-4 evőkanál krémbe belekeverjük, majd a mogyoróval együtt a többi krémbe vegyítjük.

Tölsük meg a tortát mielőtt a krém megdermed, de nagyon finom pl. képviselőfánkba is, akkor tegyünk még rá tejszínhabot.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Homoktöviskrém

Hozzávalók:

25 dkg ricotta (vagy túró vagy mascarpone),
50 dkg túró,
1/2 citrom leve és lereszelt héja
8 lap fehér zselatin,
20 dkg homoktövislekvár (gyógynövény- vagy biolboltokban kapható)


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A ricottát és a túrót keverjük össze, adjuk hozzá a citrom levét és lereszelt héját.

A zselatint áztassuk kevés hideg vízbe, majd ha megpuhult gyengén kinyomkodjuk és tűzre téve feloldjuk. Ha langyosra hűlt a lekvárral együtt keverjük a túróhoz.

Ajánlat: vékony tortalap köré tegyünk tortakarimát és ízlés szerint szórjuk meg gyümölccsel (pl.meggy) és halmozzuk rá a krémet. Néhány órát hűtőben dermesszük.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Gyümölcsös tejszínkrém

Hozzávalók:

1/2 cs. vaníliás pudingpor,
2,5 dl tej,
3 evőkanál kristálycukor,
1/2 dl rum,
1 dl tejszín,
6 lap fehér zselatin,
30 dkg gyümölcs (befőtt is lehet, akár vegyesen is) pl. 15-15 dkg ananász és őszibarack, vagy bogyós gyümölcsök vegyesen, stb.


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A zselatint hideg vízbe áztatjuk puhulni; a gyümölcsöket (ha befőtt) lecsepegtetjük vagy megmossuk, meghámozzuk ha szükséges és kis kockákra vágjuk.

A tejhez hozzáadjuk a cukrot és a pudingport, majd tűzre téve sűrűre főzzük. Kihűtjük, majd szitán áttörjük.

A tejszínből kemény habot verünk. A zselatint kinyomkodjuk és egy kevés melegvízben feloldjuk (ha kell tegyük tűzre, hogy teljesen oldódjon fel, de ne forraljuk!), majd ha már csak langyos, de még folyékony a tejszínbe forgatjuk óvatosan, és hozzáadjuk a gyümölcsöket és a pudingot is, végül ízesitsük a rummal.

Mielőtt megdermed tölsük meg vele a tortát. De készíthetünk belőle egyszerűbb desszertet is: babapiskótát mártsunk rumos tejbe és a krémmel rétegezve rakjuk egy tálba, hűtsük be, majd sok tejszínhabbal tálaljuk.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Diókrém

Hozzávalók:

4 dl tej,
4 db tojás,
15 dkg cukor,
6 dkg liszt,
1 cs. vaníliás cukor,
6 dkg darált dió


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

Felforralunk 3 dl tejet. A tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével, a liszttel, a vaníliás cukorral és 1 dl tejjel.

Amikor még a tej nem forr, de már forró, akkor gyors mozdulatokkal belekeverjük a tojásos krémet és folytonos keverés közben besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a diót és a maradék cukorral felvert tojásfehérje habot.

Ez a krém tortához is nagyon finom, de tölthetjük pl. képviselőfánkba, de akkor a krém legyen még meleg és a tejszínhabot csak akkor nyomjuk rá ha kihűlt. Tortába hidegen kenjük.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Szederkrém

Hozzávalók:

30 dkg szeder (fagyasztott is jó),
1/2 dl szederlikőr,
4 db zselatinlap,
10 dkg cukor,
5 db tojás sárgája,
1,5 dl joghurt,
2,5 dl tejszín


--------------------------------------------------------------------------------



Elkészítés:

A szedret a cukorral és a tojások sárgájával robotgéppel összetörjük és folyamatosan keverve gőzfürdőre állítva kezdjük melegíteni.

A zselatint egy kevés hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a püréhez adjuk a likőrrel együtt. Vegyük le a tűzről és egy kicsit várjunk, míg langyossá válik, akkor tegyük hozzá a joghurtot és keverjük el. Tegyük hidegre, majd amikor dermedni kezd a tejszínből vert keményt habot forgassuk bele.

Tetszés szerint felhasználható: pl. tortába, képviselőfánkba, stb.
 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Torta tutitippek
  2009-04-28 20:54:46, kedd
 
  Díszített és gazdag változatban ünnepi alkalmakra, egyszerűbb változatban akár hétvégi teázáshoz, kávézáshoz is készíthetünk tortát. A torták számtalan verziója létezik attól függően, hogy miből áll össze, és milyen a formája. Vannak különc érdekességek, és mindig sikert arató klasszikusok. Csak győzzünk válogatni a csábító torta receptek közül..

Alapesetben a torta valamilyen szilárd alapból áll. A tészta jellemzően piskótamassza, de lehet omlós tészta, vagy akár kevert is, esetleg leveles tészta, habcsók, vagy sütést nem is igénylő babapiskóta, kekszmorzsa. Az alapot általában valamilyen töltőkrémmel töltjük meg, ami lehet vajkrém, de akár zselatinos joghurtkrém, túrókrém, pudingos krém, lekvár, csokoládé, tejszínhab is. Nagyon gyakran kerül gyümölcs a tortába, jellemzően a krémbe, de akár a tésztába is, és természetesen dekorációként is. Ne felejtsük el továbbá, hogy pikáns tortát is készíthetünk, pl. póréhagyma torta, baszalikomos krémsajt torta, stb.

Torták formája

Bár legelterjedtebb a kerek alakú torta, amely többféle méretben is elkészíthető, gyakran találkozunk más alakzatokkal is, pl. szív, kúp, szögletes, figurás torták. Készíthetünk magasabb, vagy laposabb, de akár mini tortákat is. Ma már számtalan verzióban beszerezhetők a tortaformák, de sablon segítségével házilag is előállítható sokféle alakzat. Ha gyakran sütünk tortát, legalább egy-két (kivehető alapú) tortalapformát érdemes beszerezni.

Torták felszeletelése és összeállítása

A kész piskóta alapot meg kell tölteni. Ehhez a piskótát általában 3 egyforma részre vágjuk. Ezt ne az épp kisült tésztával tegyük, érdemes várni szeletelés előtt. A szeletelést végezhetjük hosszú vékony késsel, esetleg a torta oldalán törtönő bejelölést követően cérna óvatos áthúzásával (megjegyezzük: speciális torta felszeletelő fűrész(kés) is kapható). Érdemes ügyelni arra, hogy a szeletelés jól (azaz egyenesen) sikerüljön, hiszen a ferde szeletelés a torta töltése után, a szeletélésnél látható lesz. Fedőlapként érdemes a torta alsó lapját választani, amely a legegyenletesebb. A nem teljesen sima felületű fedlapot megkenés, vagy olvasztott csokoládéval történő bevonás előtt éles késsel egyenesre is vághatjuk. A felszeletelést követően a tortalapokat megkenjük a receptnek megfelelően krémmel, vagy lekvárral, a lapokat pontosan egymásra helyezzük és kissé meg is nyomjuk. Ezt követően jöhet a bevonás és a díszítés.

Töltőkrémek

Töltőkrém lehet vaj, cukor, és tojássárgájából álló egyszerű vajkrém, amelyet aromákkal, olvasztott csokoládéval, alkohollal, stb. ízesíthetünk. De kiválóan alkalmas töltésre a finom és elkevert lekvár, tejszínhab, joghurtkrém, stb.

Bevonatok

Torta bevonatként használhatjuk a töltőkrémet, de olvasztott csokoládét, vízzel vagy tojásfehérjével készülő cukormázat is, amelyet ízesíthetünk, ill. színezhetünk is. A csokoládé bevonat alá gyakran kerül egy vékony, a torta méretére kinyújtott marcipánréteg, de akár meleg sárgabaracklekvár bevonat is. Speciális bevonat lehet sült tojásfehérje hab is. Ezeket a bevonatokat ízlés szerint dekorálhatjuk akár a mázzal készülő mintával, de egyéb dekorációs kellékekkel is.

Torta tippek:

Különösen tejszínes torták készítésénél nagy segítség egy állítható tortagyűrű.
A megtöltött tortát érdemes legalább 1 napig hideg helyen állni hagyni, hogy összeérjenek a hozzávalók.
A tejszínes tortákat feltétlenül tároljuk hűtőszekrényben, így szeletelni is könnyebb.
Ha a tejszínes tortát nem azonnal fogyasztjuk, használjunk a tejszínhez habfixálót, esetleg zselatint.
A sütőformát mindig alaposan készítsük elő (vaj, liszt, sütőpapír) sütés előtt.
Csak friss alapanyagokkal, hibátlan gyümölcsökkel dolgozzunk.
A tészta megfelelő állapotát a sütés végefelé ellenőrizzük tűpróbával: fanyárssal vagy hústűvel szúrjunk bele a sütemény legvastagabb részébe. Ha a kihúzott tű száraz, és nincsenek rajta tésztamaradványok, akkor kész.
A megsült tésztát hagyjuk pihenni sütés után, és csak teljesen kihűlt alapot töltsük meg, illetve díszítsünk!
A kényesebb (tejszínes, vajkrémes) tortákat tároljuk hűtőszekrényben, vagy valóban hűvös helyen. A vajkrémes tortákat fogyasztás előtt tároljuk szobahőmérsékleten.
 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Részeges meggyes koszorú
  2009-04-28 20:45:26, kedd
 
  25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
4 tojássárgája
2 teáskanál reszelt citromhéj
10 dkg búzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg őrölt mandula
1 teáskanál sütőpor
4 evőkanál kakaópor

A krémhez:
70 dkg meggybefőtt
4 lap zselatin
fél l tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
3 evőkanál rum
10 dkg tejcsokoládé
porcukor

Az időben - legalább félórája - szobahőmérsékletre tett vajat habosra keverem, majd hozzáadok 10 dkg cukrot, az egész tojásokat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A búzalisztet és a kukoricalisztből 10 dkg-ot elvegyítem a sütőporral, ezt is a tésztához adom az őrölt mandulával együtt, és alaposan összedolgozom a tésztát. A massza egyharmadát áttöltöm egy másik edénybe, a maradék kétharmadba a kakaóport keverem. A kakaós tésztát kivajazott kerek koszorúformába öntöm, egyenletesen belesimítom, majd befedem a maradék tésztával.
Előmelegített, 180 fokos sütőben (gázsütő 5. fokozatán) 45-50 percig sütöm. A sütőből kivéve óvatosan kiborítom, hagyom kihűlni, majd három lapra vágom.

A töltelékhez kimagozom a meggyet, lecsöpögtetem, összekeverem a maradék 10 dkg cukorral. Egy órán át állni hagyom, majd leszűröm a levét. A maradék 5 dkg kukoricalisztet összekeverem 3-4 evőkanálnyi meggylével. A többi meggylevet vízzel 2,5 dl-re hígítom, felforralom, és állandóan kevergetve hozzáadom a lisztes léhez. Ismét felforralom, 3-4 percen keresztül főzöm, majd lehúzom a tűzről, és lehűtöm. Ebbe a masszába teszem a lecsöpögtetett meggybefőttet.

A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás cukorral. A zselatint 10 percre 4 evőkanál vízbe áztatom, és olvadásig melegítem. Hozzáadom a rumot, majd belekeverem az egészet a tejszínhabba.

A gyümölcsös massza felét elrendezem az alsó süteménylapon. A tetejét 2 cm vastagon megkenem a vaníliás tejszínhabbal, majd óvatosan rányomkodom a második lapot. Elrendezem rajta a gyümölcsös massza másik felét, és ismét megkenem tejszínhabbal. Ráteszem az utolsó tésztát is, és a süteményt bevonom tejszínhabbal. Egy éjszakán keresztül hűtöm. A díszítéshez a csokoládéból szép hosszú forgácsokat faragok, megszórom vele a tésztát, és meghintem porcukorral.

Vidék íze receptje



 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Gyümölcsös –tejszínes
  2009-04-28 20:39:17, kedd
 
  Erdei gyümölcsös -tejszínes torta (sütés nélkül)

6 dkg margarin,
35 darab babapiskóta,
1 csomag zselatinpor,
40 dkg erdei gyümölcs (málna, szeder, áfonya),
4-5 ek cukor,
20 dkg félzsíros tehéntúró,
500 ml tejszín (növényi),
1 dl tej és ek instant kakaó

A margarint megolvasztjuk. 10 darab babapiskótát nejlonzacskóba teszünk, majd a zacskó száját összegumizzuk, és a piskótát összetörjük sodrófával. A piskótamorzsát összedolgozzuk a már kissé kihűlt, ám még folyékony margarinnal, és az alján sütőpapírral kibélelt 26 cm-es, kapcsos tortaformába nyomkodjuk. Legalább fél órára hűtőszekrénybe állítjuk. Közben a zselatint elkeverjük hideg vízzel. A gyümölcs 85%-át botturmix segítségével pépesítjük, majd hozzákavarjuk a cukrot és a tehéntúrót. A tejszínt kemény habbá verjük és 1/3 -át félretesszük díszítéshez. A zselatint gőz fölött feloldjuk, először elkeverjük 2-3 evőkanál gyümölcsös masszával, majd a többi gyümölcsös-túrós keverékhez vegyítjük. Ezután gyors mozdulatokkal a tejszínhabot adagonként a dermedő túrós gyümölcsös krémbe forgatjuk. Kirakjuk a piskótamorzsás tortaalapot egy sor piskótával, meglocsoljuk kakaóval, rákenjük a krém felét, majd újra egy sor piskóta, locsolás és egy rend krém. Egy éjszakára betesszük a hűtőbe majd másnap levesszük a tortakarimát és tetszés szerint díszítjük.

György Ottilia receptje



 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Kaukázusi gyümölcstorta
  2009-04-28 20:04:32, kedd
 
  Hozzávalók: 6 dl kaukázusi kefir, 12 gramm zselatin, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, kb. 10 dkg éppen aktuális gyümölcs. (sárgabarack, őszibarack, eper, alma, körte, málna, stb..)

Elkészítése: 2 dl kefirt felfőzöm a zselatinnal (kb. 3 perc). A többi hozzávalót alaposan összekeverem 1 tálban a gyümölcs kivételével. Majd hozzáöntöm a langyosra hűlt zselatinos kefirt. Ezután kivizezett kuglóf formába öntöm, és belerakom az összeaprított gyümölcsöt. Végül 3 órára a hűtőbe teszem. Ha megszilárdul kiöntöm egy tálra. Fogyókúrások is bátran ehetik!

Mivel nagyon kevésnek találtam az eredeti receptet a kuglóf sütőmbe, ezért megemeltem a hozzávalókat. Az étkezési zselatin 25 gramm lett ( 1 zacsi), + tettem a kefirhez még, kb. 1,5 dl tejszínt is. Ja, és az eperrel sem spóroltam:








forrás: Margit2
 
 
0 komment , kategória:  Torták  
Túró rudi torta
  2009-04-28 19:54:16, kedd
 
  Hozzávalók:

50 dkg túró, 2 dl tejföl, 8 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, 1 db citrom, 2 púpos evőkanál étkezési zselatin.
2 evőkanál étolaj, 10 dkg étcsokoládé (tortabevonó) , kevés csoki dara.

Elkészítése:
A túrót villával összetörjük, hozzákeverjük a cukrot, vaníliás cukrot, a tejfölt, a megmosott mazsolát. Majd 1 citrom levével és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Két púpozott evőkanál zselatint 2 dl vízben felforraljuk, és amikor kissé lehűlt, a túróhoz keverjük. A masszát hideg vízzel kiöblített őzgerincformába öntjük és hűtőszekrényben tároljuk 1-2 óráig. Ezután a formát forró vízbe mártjuk, a tartalmát egy tálra borítjuk és visszatesszük a hűtőbe. A csokit gőz felett felolvasztjuk 2 evőkanál olajjal és rákenjük. Majd csoki darával megszórjuk. Megszilárdulás után szeletelhető.





forrás: Margit2
 
 
0 komment , kategória:  Torták  
A tortadíszítés fortélyai
  2009-04-28 19:16:36, kedd
 
  Link








video: Link
 
 
0 komment , kategória:  Torták  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 105
  • e Hét: 1113
  • e Hónap: 3393
  • e Év: 109911
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.