Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó
  2017-11-28 16:11:32, kedd
 
  Közeleg a tél, ismét leesett egy kisebb mennyiségű hó idehaza, egész pontosan a Bükkben. Az Időkép felvételein jól látszik, hogy nagy pelyhekben és sűrűn esett a hó, de valószínűleg nem marad meg.


 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es.év
  2017-11-08 09:05:58, szerda
 
  Minden idők három legforróbb éve közé kerül a 2017-es esztendő!
...... ..............


Az időjárási mérések 1880-as kezdete óta mért három legforróbb év egyike lesz valószínűleg a 2017-es esztendő - figyelmeztetett hétfőn a Meteorológiai Világszervezet (WMO), amely szerint az idei lehet továbbá az El Nino légköri jelenség nélkül telt évek közül az eddigi legmelegebb a világon.
Az ENSZ meteorológiai szervezete szerint 2017 lehet zsinórban a harmadik legforróbb év 2015 és 2016 után, ráadásul úgy, hogy az előző két esztendőtől eltérőn, a 2017-es évet nem kísérte a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino jelenség.
A WMO az ENSZ hétfőn, a németországi Bonnban megkezdődött klímakonferenciájához időzítette bejelentését. A találkozón csaknem 200 nemzet 25 ezer tudósa, követe és környezetvédelmi aktivistája vesz részt, hogy közösen kidolgozzák a 2015 decemberében, Párizsban megfogalmazott célok megvalósításához szükséges irányelveket.
A két évvel ezelőtti klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak biztosítására, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett "törekedni kell arra", hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot.
A WMO szerint a klímaváltozásért elsődlegesen felelős tényezők, úgy mint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése, a globális tengerszint-emelkedés és az óceánok savasodása, 2017-ben is "változatlanul folytatódtak".
Idén a január elejétől szeptember végéig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet nagyjából fél Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti 14,31 Celsius-fokos átlagnál.
A 2013 és 2017 közötti ötéves időszak átlag hőmérséklete pedig több mint 1 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket.
A WMO szerint 2017-ben az átlagosnál jóval gyakoribb esőzések sújtották egyebek között Kína nyugati részét, Dél-Amerika déli részét és az Egyesült Államok egyes területeit, továbbá az északi-sarki tengeri jég kiterjedése is jelentősen elmaradt a szokásos átlagtól.
A szakemberek szerint valószínűleg a 2017-es év lesz az eddigi legforróbb olyan év, amelyet nem kísért az El Nino jelenség, amely az elmúlt években szárazságot okozott a trópusi területeken és gyöngítette az erdők, a növényzet és az óceánok szén-dioxid-elnyelő képességét.

(MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Nem kell sokat várni a hidegre.
  2017-11-08 09:00:10, szerda
 
  Nem kell sokat várni a hidegre, már novemberben beköszönt az igazi tél!.
Bár a 2017-es év várhatóan bekerül minden idők legmelegebb esztendői közé, azért az igazán hideg idő sem várat sokat magára.
A 40 fokos nyár, a 30 fokos szeptember, és a 20 fokos október után vége a szokatlanul kellemes - és meleg - időjárásnak, az előrejelzések szerint ugyanis egy héten belül tartósan 10 fok alá esik a nappali és éjszakai hőmérséklet Szlovákia területén.
November 7-ét írunk, és bár a nappali hőmérséklet jelenleg még 10 fok körül mozog, hamarosan megérkezik térségünkbe az igazán hideg idő. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet tíznapos előrejelzése szerint a lehűlés a hétvégén veszi kezdetét, és a jövő héttől már csak 5-6 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk, de szélcsendben és napos időben sem fog 8 fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála.
Értelemszerűen az éjszakák is hidegebbé válnak, a hidegfront érkeztével az éjszakai hőmérséklet tartósan fagypont körül alakul majd.
A meteorológusok szerint nem kizárt, hogy november második felében újabb hidegfront éri el térségünket, így még valószínűbb, hogy az igazi tél rögtön december elején köszönt be
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Most vasárnap akár + 20 fok is lehet
  2017-11-02 19:52:20, csütörtök
 
  Megőrült az időjárás? Meglepő hány fok lesz vasárnap!
20 fok körüli hőmérsékletekre lehet számítani vasárnap és hétfőn! Pénteken a nap első felében egy gyenge hidegfront hoz élénk, helyenként erős északnyugatira forduló szelet, elszórtan kisebb esőt, záport. Délután viszont már többórás napsütésre, egyre kevesebb csapadékra számíthatunk, estére a szél is mérséklődik. Napközben 12-16 fokot mérhetünk .
- Szombat reggelre többfelé párássá, ködössé válhat a levegő, de napközben sok napsütésre, változóan felhős, csapadékmentes időre van kilátás. A déliesre forduló szelet a Dunántúlon kísérhetik élénk, erős lökések. Délután 11-16 fok valószínű - írja az Időkép.
- Vasárnap a feltámadó délies áramlás miatt tovább melegszik a levegő, délnyugaton 18-19 fok is lehet. A felhősebb északi tájakon helyenként kisebb eső kialakulhat. Hétfőn a változóan felhős-napos időben kisebb eső, zápor a Dunántúlon fordulhat elő. A keleti-délkeleti szél helyenként élénk marad, 10-18 fok várható.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Téli időszámítás - Hosszú éjszakák kezdete
  2017-10-27 14:53:18, péntek
 
  Szombatról vasárnapra (október 29-én) virradóra áttérünk a téli időszámításra.
Hajnali 3-ról 2-re állítjuk át az órát. Egy órával többet alhatunk.

.........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Őszi napéjegyenlőség 09.22.
  2017-09-23 08:59:41, szombat
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az ......
  2017-03-22 08:23:27, szerda
 
  Nem tett le a jobbikos Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az utolsó óraátállítás, s végleg maradjunk a nyári időszámításban. Ám a fideszesek már nem lelkesek, a kormány hallgat. Számos szervezet foglalt korábban úgy állást, hogy energiamegtakarítási szempontból nem éri meg az óraátállítás. Ám sokan nem szeretnének időzónát váltani.
- Most arra várunk, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága részletesen megvitassa a tavaly ősszel benyújtott indítványomat az óraátállítás megszüntetéséről. A témát eddig még nem vette napirendjére a testület. Korábban úgy tűnt, hogy támogatják a javaslatot, de azóta különböző jogszabályokra, rendeletekre hivatkoznak a tagok, úgy tűnik, mégsem szeretnék elfogadni - mondta lapunknak Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő. Ugyanez a bizottság tavaly novemberben - óriási meglepetésre - még támogatta Kepli javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, és maradjunk is ebben a rendszerben.
A képviselő még nem tett le javaslatának elfogadtatásáról. Tervei szerint a most vasárnapi lenne az utolsó óraátállítás, amellyel végleg visszaállnánk a nyári időszámításra. Mint mondta, többször kérték már a napirendre vételt, és most újra megteszik. Reményei szerint két héten belül ismét a bizottság elé kerülhet a kérdés, s ha ott támogatást kap, akkor a következő lépés az Országgyűlés, ahol a javaslat megszavazásához elég az egyszerű többség. Így ősszel már nem kellene az órát ismét átállítani.
- Kepli Lajos elmondta, egyelőre nem tudja, mi a kormány végső álláspontja a kérdésben. -Nehéz határozott véleményt kicsikarni belőlük - mondta. Ezt támasztja alá Bencsik Jánosnak, a bizottság egyik fideszes tagjának a nyilatkozata: lapunk megkeresésére közölte, nincs információja arról, hogy megint napirendre kerül-e a kérdés. Érdeklődésünkre, hogy ha a részletes vitáig jutna a téma tárgyalása, ő és pártja támogatná-e a javaslatot, azt válaszolta, feltételezésekbe nem tud belebonyolódni. A képviselő ősszel még egészen más húrokat pengetett: lapunknak arról beszélt, hogy elfogadja Kepli Lajos érvelését, egyetért az ötlettel, és képviselőtársait is arra fogja biztatni, szavazzák meg a javaslatot, ha az a parlament elé kerül.
- Amíg az Európai Unió többi tagállama továbbra is él az óraátállítás lehetőségével, értelmetlen a nyári időszámítás egész évre való kiterjesztése. Mivel uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, közösen kell döntenünk róla. Fontos, hogy időzónánk összhangban legyen azon országokéval, amelyekkel szoros gazdasági kapcsolatban vagyunk, ezzel csökkentve a tranzakciós költségeket. Ugyanakkor energiamegtakarítási szempontból egyre kevésbé releváns a kérdés, hiszen amit a világításon megspórolunk, azt elveszítjük például a légkondicionáláson. Az ügy szimbolikus jelentőséggel is bír: az, hogy ugyanakkor van éjfél Budapesten, mint Párizsban és Berlinben, nem pedig akkor, amikor Bukarestben és Kijevben. Ebből is érezzük, hogy kulturálisan és gazdaságilag Nyugatra húz a szívünk - közölte megkeresésünkre az ellenzéki Momentum Mozgalom.
- Kepli Lajos korábban úgy nyilatkozott, hazánk időzónájára uniós irányelv vonatkozik, amelyet nem kötelező elfogadnunk, nemzeti szintű döntés is elég a váltáshoz. Szerinte több kutatás is kimutatta, hogy az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, több közlekedési baleset is történik, mint máskor. Mint mondta, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábban azt közölte lapunkkal, becslései alapján az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-öt milliárd forintot takaríthatnak meg áramköltségeikből.

Érvek és ellenérvek
- Kepli Lajos még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről. Az LMP akkor közölte, szakpolitikai szinten lehetne foglalkozni az óraátállítás eltörlésével. A párt szóvivője, Gál József lapunknak azt mondta, a téli és a nyári időszámításnak, vagyis az órák évente kétszeri átállításának nincs sok értelme, és a kérdést energiapolitikai szempontból is meg lehetne vizsgálni.
- Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár decemberben azt mondta, uniós irányelv írja elő a közös óraállítást a belső piac megfelelő működéséért. Szerinte az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Párttársa, Bodó Sándor országgyűlési képviselő fontosnak nevezte, hogy az unióban egységesen járjanak el ebben a kérdésben. Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott.
- Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával lenne célszerű készíteni egy alapos kutatást az óraátállítás témájában. Ha e tanulmány végső következtetése az, hogy a magyar vállalkozások számára előnyös lenne egész évben a nyári időszámításban maradni, akkor érdemes lépni, főként, ha ez energiamegtakarítással és közérzetünk javulásával jár.

/Forrás: mno.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Óra átállítás - nyári időszámítás
  2017-03-22 08:17:08, szerda
 
  Nemsokára át kell állítani az órákat, kezdődik ugyanis a nyári időszámítás, de a tavaszi szünetre sem kell már sokat várni.
Tavaszi óraátállítás - nyári időre.
A 2017-es nyári időszámítás kezdete március 26-án lesz, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni - vagyis egy órával kevesebbet alhatunk.
Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza-, márciusban 2 órakor pedig előre kell tekerni az órákat.
Nagyobb kép Link
...... ...........


Átállás téli időszámításról nyári időszámításra: Va: 26. Március 2017, 2:00 -> 3:00
Átállás nyári időszámításról téli időszámításra: Va: 29. Október 2017, 3:00 -> 2:00
Téli időszámítás: 1. Január 2017 - 25. Március 2017
Nyári időszámítás: 26. Március 2017 - 28. Október 2017
Téli időszámítás: 29. Október 2017 - 31. December 2017

Óraátállítás 2017-ben, a nyári időszámítás kezdete, a nappalok hosszabbodnak, az esték egyre melegebbek, az emberek többsége nagyon várja ezt az időszakot, ahogyan én is! Na de mikor is kell átállítani az órát 2017-ben és miért?

Az óraátállítás története, okai 2017
Az idő mindenkinek fontos, talán az egyik legfontosabb dolog, főleg ebben a mostani, rohanó világban. A legtöbb embernek szó szerint az idő jelenti a pénzt, behatárol mindenkit, az emberek eszerint élik mindennapjaikat. Az időszámítás már nagyon régóta jelen van az életünkben.
A nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.
Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.
Kezdetben csupán azért javasolták a nyári időszámítást, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.
Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.
Óraátállítás - A téli - nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette
Az USA-ban a téli-nyári időszámítás 20 év óta változatlan szabályai 2007-ben megváltoztak: az őszi időszakot 1 hónappal meghosszabbították. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre. Az USA nyári időszámítási időszaka: március második vasárnapján (2007-ben március 11.), hajnali 2:00-kor kezdődött, és november első vasárnapján (2007-ben november 4.) hajnali 2:00-kor ért véget.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Éves naptárak
  2016-10-04 10:53:16, kedd
 
  Gergely szerint Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Perseidák meteorraj hullása
  2016-08-09 12:48:25, kedd
 
  Elindult a visszaszámlálás az év egyik leglátványosabb csillaghullásáig, az augusztusi Persesidák raj csúcsidőszakának érkezéséig.
.........


A Perseidák meteorraj általában augusztus közepére esik, melyet “Szent Lőrinc könnyeinek" is szokták nevezni a 258 augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc “emlékére". Fantasztikus látványra készülhetünk, a meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel.
Már augusztus 10-től érdemes nézni az eget. A siker érdekében lehetőség szerint a városoktól távolabb tegyük ezt, a lehető legjobb körpanorámát garantáló helyeken.
Augusztus 12-én éjszaka láthatjuk a legtöbb hullócsillagot
A legtöbb felvillanás 0-4 óráig tart majd. Az Earthsky cikke szerint idén különösen nagy látványban lehet részünk., hiszen akár 200- hullócsillagot is megfigyelhetünk egy óra alatt az északi féltekén. Ez duplája a megszokott értéknek.
...... ......


Különböző hiedelmek is ismertek a csillaghullás kapcsán
A legismertebb, amit szinte mindenki tud, miszerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit. Ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül. A legszórakoztatóbb hiedelem szerint a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket éppen elveszítő lányokat számolják össze.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 166 db bejegyzés
e év: 3672 db bejegyzés
Összes: 31989 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1203
  • e Hét: 16477
  • e Hónap: 65741
  • e Év: 1754366
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.