Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Őszi napéjegyenlőség 09.22.
  2017-09-23 08:59:41, szombat
 
  ...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az ......
  2017-03-22 08:23:27, szerda
 
  Nem tett le a jobbikos Kepli Lajos arról, hogy elérje, a vasárnapi legyen az utolsó óraátállítás, s végleg maradjunk a nyári időszámításban. Ám a fideszesek már nem lelkesek, a kormány hallgat. Számos szervezet foglalt korábban úgy állást, hogy energiamegtakarítási szempontból nem éri meg az óraátállítás. Ám sokan nem szeretnének időzónát váltani.
- Most arra várunk, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága részletesen megvitassa a tavaly ősszel benyújtott indítványomat az óraátállítás megszüntetéséről. A témát eddig még nem vette napirendjére a testület. Korábban úgy tűnt, hogy támogatják a javaslatot, de azóta különböző jogszabályokra, rendeletekre hivatkoznak a tagok, úgy tűnik, mégsem szeretnék elfogadni - mondta lapunknak Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő. Ugyanez a bizottság tavaly novemberben - óriási meglepetésre - még támogatta Kepli javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, és maradjunk is ebben a rendszerben.
A képviselő még nem tett le javaslatának elfogadtatásáról. Tervei szerint a most vasárnapi lenne az utolsó óraátállítás, amellyel végleg visszaállnánk a nyári időszámításra. Mint mondta, többször kérték már a napirendre vételt, és most újra megteszik. Reményei szerint két héten belül ismét a bizottság elé kerülhet a kérdés, s ha ott támogatást kap, akkor a következő lépés az Országgyűlés, ahol a javaslat megszavazásához elég az egyszerű többség. Így ősszel már nem kellene az órát ismét átállítani.
- Kepli Lajos elmondta, egyelőre nem tudja, mi a kormány végső álláspontja a kérdésben. -Nehéz határozott véleményt kicsikarni belőlük - mondta. Ezt támasztja alá Bencsik Jánosnak, a bizottság egyik fideszes tagjának a nyilatkozata: lapunk megkeresésére közölte, nincs információja arról, hogy megint napirendre kerül-e a kérdés. Érdeklődésünkre, hogy ha a részletes vitáig jutna a téma tárgyalása, ő és pártja támogatná-e a javaslatot, azt válaszolta, feltételezésekbe nem tud belebonyolódni. A képviselő ősszel még egészen más húrokat pengetett: lapunknak arról beszélt, hogy elfogadja Kepli Lajos érvelését, egyetért az ötlettel, és képviselőtársait is arra fogja biztatni, szavazzák meg a javaslatot, ha az a parlament elé kerül.
- Amíg az Európai Unió többi tagállama továbbra is él az óraátállítás lehetőségével, értelmetlen a nyári időszámítás egész évre való kiterjesztése. Mivel uniós irányelv vonatkozik a kérdésre, közösen kell döntenünk róla. Fontos, hogy időzónánk összhangban legyen azon országokéval, amelyekkel szoros gazdasági kapcsolatban vagyunk, ezzel csökkentve a tranzakciós költségeket. Ugyanakkor energiamegtakarítási szempontból egyre kevésbé releváns a kérdés, hiszen amit a világításon megspórolunk, azt elveszítjük például a légkondicionáláson. Az ügy szimbolikus jelentőséggel is bír: az, hogy ugyanakkor van éjfél Budapesten, mint Párizsban és Berlinben, nem pedig akkor, amikor Bukarestben és Kijevben. Ebből is érezzük, hogy kulturálisan és gazdaságilag Nyugatra húz a szívünk - közölte megkeresésünkre az ellenzéki Momentum Mozgalom.
- Kepli Lajos korábban úgy nyilatkozott, hazánk időzónájára uniós irányelv vonatkozik, amelyet nem kötelező elfogadnunk, nemzeti szintű döntés is elég a váltáshoz. Szerinte több kutatás is kimutatta, hogy az emberek az átállítás után fáradtabbak, ingerültebbek lesznek, több közlekedési baleset is történik, mint máskor. Mint mondta, leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. korábban azt közölte lapunkkal, becslései alapján az óraátállítással a magyar fogyasztók évente négy-öt milliárd forintot takaríthatnak meg áramköltségeikből.

Érvek és ellenérvek
- Kepli Lajos még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről. Az LMP akkor közölte, szakpolitikai szinten lehetne foglalkozni az óraátállítás eltörlésével. A párt szóvivője, Gál József lapunknak azt mondta, a téli és a nyári időszámításnak, vagyis az órák évente kétszeri átállításának nincs sok értelme, és a kérdést energiapolitikai szempontból is meg lehetne vizsgálni.
- Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár decemberben azt mondta, uniós irányelv írja elő a közös óraállítást a belső piac megfelelő működéséért. Szerinte az óraátállítás eltörlése problémákat okozna a nemzetközi vasúti közlekedés menetrendjében, ugyanakkor elismerte, hogy a változtatás kedvező hatással lehetne a turizmusra. Párttársa, Bodó Sándor országgyűlési képviselő fontosnak nevezte, hogy az unióban egységesen járjanak el ebben a kérdésben. Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka társadalmi párbeszédet és összehangolt uniós álláspontot szorgalmazott.
- Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Tudományos Akadémia bevonásával lenne célszerű készíteni egy alapos kutatást az óraátállítás témájában. Ha e tanulmány végső következtetése az, hogy a magyar vállalkozások számára előnyös lenne egész évben a nyári időszámításban maradni, akkor érdemes lépni, főként, ha ez energiamegtakarítással és közérzetünk javulásával jár.

/Forrás: mno.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Óra átállítás - nyári időszámítás
  2017-03-22 08:17:08, szerda
 
  Nemsokára át kell állítani az órákat, kezdődik ugyanis a nyári időszámítás, de a tavaszi szünetre sem kell már sokat várni.
Tavaszi óraátállítás - nyári időre.
A 2017-es nyári időszámítás kezdete március 26-án lesz, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni - vagyis egy órával kevesebbet alhatunk.
Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza-, márciusban 2 órakor pedig előre kell tekerni az órákat.
Nagyobb kép Link
...... ...........


Átállás téli időszámításról nyári időszámításra: Va: 26. Március 2017, 2:00 -> 3:00
Átállás nyári időszámításról téli időszámításra: Va: 29. Október 2017, 3:00 -> 2:00
Téli időszámítás: 1. Január 2017 - 25. Március 2017
Nyári időszámítás: 26. Március 2017 - 28. Október 2017
Téli időszámítás: 29. Október 2017 - 31. December 2017

Óraátállítás 2017-ben, a nyári időszámítás kezdete, a nappalok hosszabbodnak, az esték egyre melegebbek, az emberek többsége nagyon várja ezt az időszakot, ahogyan én is! Na de mikor is kell átállítani az órát 2017-ben és miért?

Az óraátállítás története, okai 2017
Az idő mindenkinek fontos, talán az egyik legfontosabb dolog, főleg ebben a mostani, rohanó világban. A legtöbb embernek szó szerint az idő jelenti a pénzt, behatárol mindenkit, az emberek eszerint élik mindennapjaikat. Az időszámítás már nagyon régóta jelen van az életünkben.
A nyári időszámítás széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.
Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.
Kezdetben csupán azért javasolták a nyári időszámítást, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Előny (például az építőiparban), hogy hosszabb ideig végezhető értékteremtő munka szabadtéri munkahelyeken. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma. Mivel az emberek kevesebbet tartózkodnak az utcán sötétben, ezért a bűncselekmények száma is csökkenhet.
Kritikusai szerint ezek az előnyök nem feltétlenül valósak, például a fogyasztói társadalomban egyre jobban elterjedő légkondicionálók a több napos óra miatt több energiát emésztenek fel a világításon megtakarított energiánál.
Óraátállítás - A téli - nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette
Az USA-ban a téli-nyári időszámítás 20 év óta változatlan szabályai 2007-ben megváltoztak: az őszi időszakot 1 hónappal meghosszabbították. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre. Az USA nyári időszámítási időszaka: március második vasárnapján (2007-ben március 11.), hajnali 2:00-kor kezdődött, és november első vasárnapján (2007-ben november 4.) hajnali 2:00-kor ért véget.

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Éves naptárak
  2016-10-04 10:53:16, kedd
 
  Gergely szerint Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Perseidák meteorraj hullása
  2016-08-09 12:48:25, kedd
 
  Elindult a visszaszámlálás az év egyik leglátványosabb csillaghullásáig, az augusztusi Persesidák raj csúcsidőszakának érkezéséig.
.........


A Perseidák meteorraj általában augusztus közepére esik, melyet “Szent Lőrinc könnyeinek" is szokták nevezni a 258 augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc “emlékére". Fantasztikus látványra készülhetünk, a meteoritok a légkörünkben elégve látványos hullócsillaggá válnak. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel.
Már augusztus 10-től érdemes nézni az eget. A siker érdekében lehetőség szerint a városoktól távolabb tegyük ezt, a lehető legjobb körpanorámát garantáló helyeken.
Augusztus 12-én éjszaka láthatjuk a legtöbb hullócsillagot
A legtöbb felvillanás 0-4 óráig tart majd. Az Earthsky cikke szerint idén különösen nagy látványban lehet részünk., hiszen akár 200- hullócsillagot is megfigyelhetünk egy óra alatt az északi féltekén. Ez duplája a megszokott értéknek.
...... ......


Különböző hiedelmek is ismertek a csillaghullás kapcsán
A legismertebb, amit szinte mindenki tud, miszerint ha hullócsillagot látunk, akkor kívánjunk valamit. Ha azt senkinek nem áruljuk el, akkor a kívánság teljesül egy éven belül. A legszórakoztatóbb hiedelem szerint a hullócsillagok a fényükkel a szüzességüket éppen elveszítő lányokat számolják össze.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Afrikai meleg jön a viharok után,
  2016-06-12 18:30:31, vasárnap
 
  Afrikai meleg jön a viharok után, itt van, mikor ér ide Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Monszun indult Magyarország felé
  2016-06-08 16:42:58, szerda
 
  Cikk linkje: Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
A hétvégén átállítjuk az órát! október 25 hajnalban
  2015-10-23 21:33:44, péntek
 
  Szombatról vasárnapra (október 25-én) virradóra áttérünk a téli időszámításra.
Hajnali 3-ról 2-re állítjuk át az órát. Egy órával többet alhatunk.
...... ........


Hazánkban először 1916. április 30-án állították előre egy órával az óramutatókat, amit október 1-jén tekertek vissza. Négy év múlva megszűnt az óraátállítás rendszere, és csak 1941-ben történt meg újra ismét, és 1949 októberéig tartott. Az ötvenes évek közepén négy évre ismét bevezették. 1980. április 6-a óta azonban a mai napig minden év márciusában előre tekerjük az óramutatókat egy órával. 1995-ig szeptember utolsó vasárnapján állítottuk vissza.
...... ........... ...........


Óraátállítás és az emberi test
Az óraátállítás sokaknál fejfájást, rosszkedvet és levertséget okoz, bár az időzónákon átívelő repülős utak tapasztalatai alapján az egy óra eltérést nagyjából egy nap alatt megszokja a szervezetünk.
 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Kezdődik a nyári időszámítás
  2015-03-28 08:43:19, szombat
 
  Vasárnap hajnalban kell az órát EGY ÓRÁVAL ELŐRE ÁLLÍTANI
.........


Kiesik egy óra az életünkből, mert 2 órakor már 3 óra lesz.
...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
Napfogyatkozás Kaposváron
  2015-03-22 18:52:46, vasárnap
 
  Kaposvár Link  
 
0 komment , kategória:  Pontos idő  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 2888 db bejegyzés
Összes: 31233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2563
  • e Hét: 19808
  • e Hónap: 101808
  • e Év: 1427557
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.