Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 321 
A legnagyobb sörétes puska
  2018-03-19 21:47:13, hétfő
 
  Punt fegyver a 19. és a 20. század elején vízimadár vadászatra használt rendkívül nagy sörétes lőfegyver volt. A hosszú puskát (punt gun) arra célra tervezték, hogy könnyű kétevezős csónakokból vízimadarakra vadászhassanak vele. A fegyverről egy fennmaradt feljegyzés szerint egy alkalommal a századfordulón több mint 90 madarat lőttek le.
Az általában egyedi tervezésű akár a két és fél méter hosszúságot is meghaladó puska csövének átmérője 51 mm, a belevaló töltény pedig nem kevesebb mint 45 dekagramm. Az ijesztően nagy, már-már ágyúszámba menő puskát főként sportlövészek használták, és jellemzően (a főként vízpartokon élő) madarak elejtésére vették igénybe.
A puskát a hajóhoz erősítették, a vadász pedig úgy irányította a csónakot, hogy a fegyver csöve a megfelelő irányba nézzen. A puska tűzereje hatalmas volt, egy-egy tüzelés esetén akár ötven darab, a víz tetején úszkáló madarat is el lehetett ejteni, miközben a lövés ereje akár több méterrel is hátralökhette a csónakot a tó vizén.
Nem meglepő módon, a hosszú puska igen kedvezőtlen hatással bírt a vízi madarak élővilágára, így az 1860-as években az Egyesült Államok legtöbb államában betiltották, azonban Angliában továbbra is népszerű maradt a vízi sportlövészet. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A második világháború harckocsigyárai, 1940-1945
  2018-03-01 17:35:30, csütörtök
 
  A második világháború harckocsigyárai, 1940-1945
A harckocsi konstrukcióját az első világháború harcászati elvárásai hívták életre, tervezését 1915-ben kezdte meg Sir William Tritton és Walter Gordon Wilson. Az általuk létrehozott első valódi tank a ,,Mother" harckocsi volt. A franciaországi fejlesztésekkel párhuzamosan 1916-ban megkezdődött a harckocsik tömeges gyártása és alkalmazása. A huszadik század hadtörténetének egyik legmeghatározóbb eleme volt a tüzérség harcjárművekre adaptálása. A harckocsik napjainkig meghatározó elemei korunk hadseregeinek.

Egy német harckocsigyár, 1940
Egy német harckocsigyár, 1940. május 15.
Brit harckocsik az összeszerelő üzemben, 1940
A Cruiser Mk.IV harckocsik a Nuffield Mechanizations & Aero gyárban, 1940
A Matilda I harckocsik az összeszerelő üzemben, 1941
Egy brit munkás a megmunkáló üzemben, 1941
Karácsonyi cracke Hitler-nek, 1941
A brit propaganda poszter, a nőket sürgeti, hogy vállaljanak munkát a háború előmozdításában. 1941.
Matilda I harckocsi az összeszerelő üzem, 1941
Közép-oroszországi üzemben előállított harckocsik szállítása a keleti frontra, 1941
M-3 harckocsi összeszerelő üzem egy amerikai gyárban, 1942
Cruiser harckocsi az összeszerelő üzem, 1942
Egy Michigan-i összeszerelő üzem, 1942
Harckocsi gyártás a Detroit-i Chrysler autógyárban, 1942
A Mitsubishi gyár a második világháború után, 1946
Renault harckocsik egy francia gyárban, 1916
Egy német harckocsi javítóüzem, 1916 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Harckocsi történelem
  2018-02-26 18:06:45, hétfő
 
  Az első harckocsikat az első világháború elkeseredett állóháborúja hívta életre, a háború fő harctere Flandria és Észak-Franciaország volt. Ezeket a területek nagy mélységben szabdalták a lövészárkok és az ellenség területeinek elfoglalása hatalmas emberveszteségekkel jártak. A cél egy olyan eszköz létrehozása volt, mely képes leküzdeni szögesdrótok és védelmi árkok vonalait és megvédeni legénységét, miközben megfelelő tűzerőt biztosít annak. A harckocsik vagy "szárazföldi hajók" létrehozásának ötlete egészen Leonardo da Vinciig nyúlik vissza, de a valódi harckocsikra a belső égésű motor és a lánctalp kifejlesztéséig kellett várni.

A tank elnevezés eredete a TANK kódszó, amely a harckocsi fedőneve volt az I. világháborúban, az angol watertank, azaz "víztartály" szó rövidítése. A nyugati (angol nyelvű) terminológiában használt Main Battle Tank (MBT) megnevezés az általános, harckocsi célra kifejlesztett páncélozott eszközöket jelenti.

Mark I
A mai értelemben vett első harckocsi az 1916-ban megjelent brit Mark I volt. Már 1914-ben is készültek kezdetleges páncélozott járművek, de ezek képtelenek voltak a nyugati front árkokkal szabdalt területein mozogni. A felmerülő katonai nehézségekre válaszolva a brit hadügyminisztérium felállította a Landship (szárazföldi hajó) Bizottságot, melynek olyan jelentős támogatói is akadtak, mint E. D. Swinton vagy Winston Churchill. Egy nagy teherbírású alapjárműre volt szükségük, ami erős és jó terepjáró képességgel rendelkezett. Erre a célra az amerikai gyártmányú Bullock, valamint Holt traktorok voltak alkalmasak, amiket a brit szárazföldi erők a lövegek vontatására használtak. A traktorok átépítésével Sir William Trittont bízták meg, aki megépítette a Lincoln 1. számú gépet.

Lincoln No. 1
A jármű ígéretesnek bizonyult, de a lánctalpai túl keskenyek voltak és gyakran meghibásodtak. A javítások 1915-ben a Little Willie néven ismertté vált modell kialakításához vezettek, ez volt az első brit harckocsi.

Little Willie
A javítások ellenére a harckocsi még mindig nem felelt meg a landship követelményeinek, így W. G. Wilson hadnagy javaslatára nagyobb méretű, a test teljes hosszán körbefutó lánctalpakkal szerelték fel, így megnőtt a jármű stabilitása. Ezzel a kialakítással nyerte el a harcjármű közismert romboid alakját, ez lett a Mother (Anya). A Mother volt a prototípusa a Mk I harckocsinak, melynek 1916 februárjától megkezdődött a sorozatgyártása és ezzel kezdetét vette a "harckocsik korszaka".

Char d'Assault Schneider
A francia háborús vezetés J. E. Estinee ezredes ötletére, 1915-ben elkezdte egy gyalogsági páncélozott rohamkocsi kifejlesztését, hogy tervei szerint meglepetésszerű támadást mérhessen a nyugati front német állásai ellen. Ez a jármű volt a Char d'Assault Schneider, melyet a brit harckocsikhoz hasonlóan a Holt traktor alvázára terveztek. A tervezés kezdetben nehezen haladt, a Schneider mellett létrehozott Char d'Assaut St. Chamond rohamkocsiból is csak 1917-re készült el használható mennyiség.

Char d'Assaut St. Chamond
Emellett az új harcjárművek nem hozták meg a kívánt áttörést, felépítményük még mindig nem felelt meg a nyugati front mostoha terepviszonyainak: a magas felépítmény miatt a jármű súlypontja is túl magasra került, így instabillá tette őket, valamint az árokáthidaló képességük is csekély volt. Viszont a francia fejlesztések vezettek a háború talán legsikeresebb harckocsijának kifejlesztéséhez, ugyanis a Renault FT-17 kialakítása meghatározó lett a harckocsik későbbi történelmében. Az FT-17 könnyű gyalogsági támogató harckocsi volt, a háború végére közel háromezer állt hadrendben és egészen 1944-ig használták.

Renault FT-17
A németek az új veszéllyel szemben kezdetben a tüzérség átszervezésével és a gyalogsági páncéltörő fegyverek hadrendbe állításával válaszoltak, majd 1917 májusára kifejlesztették az A7V harckocsit. Az új Sturmpanzerwagen (magyarul páncélozott rohamkocsi) ormótlan kialakítású jármű volt, 18 fős személyzettel. A kifejezetten sikertelen konstrukcióból mindössze 20 darabot gyártottak. A kezdeti német harckocsifejlesztések kudarcai azonban nem hagyták páncélozott járművek nélkül a hadsereget, a német vezetés a zsákmányolt szövetséges harckocsik használatát is engedélyezte. A hadtörténelem első páncélos csatájára 1918. április 24-én került sor Villers-Bretonneux térségében a brit Mark IV-esek és a német A7V-k között.

A7V
A harckocsik megjelenése sok tervező számára inspirálóan hatott, a háború időszakában számtalan olyan konstrukciót készítettek, amik mára a történelem süllyesztőjébe kerültek. Ezek többsége a Mark I romboid vagy az FT-17 mára hagyományos alakját mintázták, de fellelhetők könnyű vázas -mint az amerikai Skeleton tank, vagy a szuper-nehéz harckocsik is, illetve olyan formák, melyek a mai tapasztalatok mellett már nyilvánvalóan alkalmatlannak tűnhetnek, például a hatalmas kerekű Lebegyenko-harckocsi.

Skeleton tank
Lebegyenko-harckocsi
Az első világháború éveiben, 1916 szeptembere és 1918 novembere között a szövetséges harckocsik közel tízezer bevetésen voltak túl, az új haderőnem kisebb buktatókkal, de sikeresen vizsgázott a harctereken, és mint a háború gordiuszi csomójának megoldója, örökre beírta magát a történelembe.

A háború utáni időszak mégsem kecsegtetett túl sok reménnyel a harckocsikra nézve. 1919 után a britek a harckocsihadtesteket 25-ről 5 zászlóaljra csökkentették, míg az amerikaiak a teljes hadtestüket leszerelték és a harckocsikat a gyalogságnak adták át. A franciaországi hadtestet megtartották különálló fegyvernemként, de feladata kizárólag a teljhatalmú gyalogság támogatása maradt, miközben a világháború körülményei közt sikertelenül szereplő lovasság újra előtérbe került.

A harckocsik sikersorozata ellenére a szövetséges hadseregek motorizálása nagyon lassú ütemben haladt, az élen haladó angolok is csak 1926-ban kezdték el a gyalogság mechanizálását, de a folyamat a II. világháború kitöréséig befejezetlen maradt. A fejlesztések iránya Angliában és az Egyesült Államokban a kisméretű, alacsony költségű, a főként kiképzési céloknak megfelelő harckocsik felé mutatott, a Szovjetunióban pedig az 1920-as évek elején számos kisméretű, gyenge minőségű harckocsit terveztek, nagyrészt brit harckocsitechnika adaptálásával.

Amíg a szövetséges hadseregekben a harckocsizóknak más haderőnemek páncélosellenes előítéleteivel kellett megküzdeniük, addig a versailles-i békeszerződés haderő-korlátozási szabályait átlépve, az Adolf Hitler által vezetett Németország újra fegyverkezésbe kezdett. A német hadvezetés felismerte, hogy a jövő háborúinak megvívásában a harckocsik kulcsszerepet fognak betölteni.

A páncélos hadviselés új filozófiája a harckocsikat helyezte előtérbe és a páncélos egységekre ruházta a jövő hadműveleteinek oroszlánrészét. Így a német hadseregben a követelmény a gyalogság számára a harckocsik követése és az elfoglalt területek biztosítása lett, ami egyben a hadsereg nagyfokú motorizálásának feladatát is rótta a hadseregszervezőkre. Ez a filozófia szöges ellentétben állt a szövetségesek által alkalmazott elvekkel, ahol a harckocsik sebességét a lehető legalacsonyabban tartották, hogy a gyalogság lépést tarthasson velük, ezzel kitéve őket az ellenséges tüzérség és a légierő tüzének.

Hitler hatalomra kerülése után Németország elkezdte többek között nyílt páncélosprogramját is. Ezt megelőzően 1926-ban elkészítették egy Gross traktor nevű program részletes terveit. Ez egy 75 mm-es löveggel és teljesen körbeforgatható toronnyal rendelkező harckocsi volt, melyet egy 1928-ban tervezett 37 mm-es páncéltörő ágyúval felszerelt járművel együtt a Szovjetunióban, egy Káma melletti titkos katonai bázison teszteltek. 1933. november 1-jén felállították az első Panzer (páncélos) egységet Zossenben, az alakulat parancsnoka Otto Lutz lett. A németek négy konstrukciót terveztek és próbáltak ki a háborúig: egy könnyű fegyverzetű, két géppuskával felszereltet, a PzKpfw I-t; egy ugyancsak gyenge páncélzatú, de 20 mm-es gépágyúval felszereltet, a PzKpfw II-t, és két nehezebb fegyverzetű és páncélzatú harckocsit, a PzKpfw III-at 37 mm-es és a PzKpfw IV-et 75 mm-es löveggel.

PzKpfw I
PzKpfw II
PzKpfw III
PzKpfw IV
Az európai hadseregek többségében a páncélos erők fejlesztése lassú ütemben haladt a háború közeledtével. Ezzel szemben a sztálini Szovjetunió példátlan méretű fegyverkezést hajtott végre az 1920-as és 1930-as években, létrehozva számos harckocsitípust, melyek alkalmazása és folyamatos fejlesztése a II. világháború néhány kiváló szovjet harckocsijának alapját képezte, mint a T-34-es és a KV-1-es.

T-34
KV-1
Az újrafegyverkező hatalmak, mint Németország vagy a Szovjetunió számára a világháború előtt, az 1936. július 17-én kitört spanyol polgárháború kínált kitűnő alkalmat új fegyvereik kipróbálására. A harcokban a Szovjetunió a köztársaságiakat, Németország és Olaszország Franco tábornok nacionalistáit támogatta. Ezen a harctéren vizsgázott először az olasz CV33-as, az orosz T-26-os és a német Panzerkampfwagen-sorozat első darabja, a PzKpfw I-es is.

CV33
T-26
A második világháború kitörésekor, 1939-ben csak igen kevés hadsereg ismerte fel a harckocsikban rejlő lehetőségeket. Szeptember 1-jén a német hadsereg megkezdte Lengyelország lerohanását.

7TP
A lengyelek egyetlen ütőképes harckocsi-típusa a 7TP könnyű harckocsi volt, a 37 mm-es Bofors páncéltörő lövegen alapuló harckocsiágyúval felszerelve. Az összehangolt német szárazföldi és légi hadműveletek következtében a legtöbb lengyel harckocsi elpusztult vagy zsákmányul esett.

A német harckocsi-hadviselés 1939-ben sikeresen vizsgázott, és a franciák lerohanása előtt elég időt biztosított a német vezetés részére, hogy elemezzék a felmerült hiányosságokat és átszervezzék páncélos egységeiket. A Wehrmacht ekkor még nagyszámú Panzer I és Panzer II harckocsival volt kénytelen felszerelni csapatait, amikről a hadjárat kezdetekor kiderült, hogy alkalmatlanok a fejlett hadviselésre.

A franciaországi hadjárat idején a szövetséges erők mind fegyverzetben és állományban felülmúlták a németeket. A franciák több mint 3000 korszerű harckocsival rendelkeztek és nagy mennyiségű I. világháborús harcjárművel a tartalék egységekben. Továbbá a kontinensen tartózkodott egy brit expedíciós erő is, 210 db könnyű és 100 db nehéz harckocsival, köztük 23 db új, Matilda I típus. A szövetséges erőfölény kudarcát azonban a hibás vezetés és a csapatok rossz felhasználása okozta, a tábornokok nem tudták levonni a helyes következtetéseket a németek lengyelországi stratégiájából.

A szövetségesek a harckocsik fejlesztése és a korszerű alkalmazás terén is elmaradtak a németek mögött. Kezdetben a franciák és az angolok két harckocsitípust gyártottak, nehéz harckocsikat a gyalogság rohamának támogatására és "cirkáló harckocsikat" a mozgékony lovasság feladatköreinek felváltására. Franciaországban a nehéz harckocsikat a 30 tonnás Char B1 típus, a cirkáló harckocsi kategóriát pedig a 10 tonnás Renault R35 és a Hotchkiss H35 típusok képviselték. A briteknél előbbit a 27 tonnás Matilda I, utóbbit a gyenge páncélzatú és fegyverzetű Mark III, Mark IV könnyű harckocsik képviselték.

Az amerikai hadsereg első nagy mennyiségben gyártott harckocsija az M3 közepes harckocsi volt, erős páncélzattal és egy forgatható toronyba beépített 37 mm-es, valamint a homlokpáncél jobb oldalába épített 75 mm-es ágyúval felszerelve. Többszöri módosítását a britek M3 Lee-nek, majd M3 Grant-nek nevezték, de a ("duplaágyús") járműkonstrukció bonyolultsága miatt leálltak a fejlesztéssel. Bázisán hozták létre az M4 Shermant. A britek egészen 1943-ig nem tudtak a német közepes és nehéz harckocsikat ellensúlyozó harckocsikat előállítani. Januárban azonban megkezdték az Cromwell/Centaur harckocsik sorozatgyártását, melyekből összesen 4016 db készült el. Alapját képezték az A30 Challenger-nek, majd az 1944-ben gyártásra kerülő A34 Comet-nek, amely egészen 1958-ig hadrendben állt a brit hadseregben

M3
M4 Sherman
Cromwell/Centaur
A30 Challenger
A34 Comet
A németek is rengeteg erőfeszítést tettek annak érdekében, hogy harcjárműveik ütőképességét és teljesítményét növeljék, de hadtápvonalaik egyre hosszabbá nyúlása nem kedvezett a végkimenetelnek. Ezen fejlesztések eredményeként születtek meg olyan típusváltozatok, mint a PzKpfw III és a PzKpfw IV közepes harckocsik G-N, ill. F1-J altípusai is. Előbbi típus gyártását 1944 közepén leállították, utóbbi viszont a háború végéig termelés alatt állt.

A második világháborúban tervezett harckocsik egyre vastagabb páncélzattal, egyre nagyobb tűzerejű fegyverzettel és egyre nagyobb teljesítményű motorokkal kerültek gyártásra. A fejlesztések kulcsiránya a lehető legegyszerűbb szerkezeti felépítés lett, amely a hatékony tömeggyártás alapvető kívánalma. Ennek a folyamatnak az eredményeként a háború második felében megjelent nagy űrmérethosszú, 7,5 és 8,8 cm-es harckocsiágyúkkal felszerelt Panzer V Panther, a Panzer VI Tiger és a Tiger II német közepes és nehéz harckocsik, az 1945 februárjában bevetett, 90 mm-es ágyúval szerelt amerikai M26 Pershing, a brit fejlesztésű, 17 fontos ágyúval szerelt Sherman Firefly és az A34 Comet, vagy a szovjet KV-alvázakon létrehozott Joszif Sztálin-sorozat: ISZ-1, ISZ-2, ISZ-3 típusú nehéz harckocsik. Ezen harckocsik némelyike később is résztvevője volt fegyveres összecsapásoknak, de az 1960-as évekre eltüntek a hadrendből.

Panzer V Panther
Panzer VI Tiger
M26 Pershing
Sherman Firefly
ISZ-1
A világháború lehetőséget nyújtott a harckocsi tervezők számára a legkülönbözőbb harckocsi típusok tervezésére és kipróbálására. A háború végére azonban kialakult egy klasszikus, egytornyos, löveggel felszerelt, alap harckocsi forma, ami a mai napig meghatározta a páncélosok kifejlesztését. A folyamatos tesztelés bebizonyította, hogy a több körbeforgó toronnyal felszerelt és az óriás harckocsik konstrukciója, mint a szovjet T-100-as vagy a német Maus harckocsi nem életképesek, ezért ezeket a tervezők viszonylag hamar elvetették.

A hidegháború időszakának két meghatározó harckocsifejlesztési irányadója volt: az egyik a Varsói Szerződés, másik a NATO. Míg az előbbiben a szovjet "tömeghadsereg" filozófiája került előtérbe átlagos minőségi színvonallal, addig utóbbiban erre a jobb túlélőképességű, minőségi fölénnyel rendelkező eszközökkel adták meg a választ.

A nyugati hatalmak elsőként az 1945-ös berlini győzelmi felvonuláson szembesülhettek a szovjet tüzérségi és harckocsierők fejlettségével és mennyiségével. A Sztálinról elnevezett ISZ-2 és ISZ-3 nehéz harckocsikat 122 mm űrméretű, D-25T jelzésű, 217 mm páncél átütésére képes harckocsiágyúkkal szerelték fel. Utolsó nehézharckocsi-projektjük a ISZ-3-ból továbbfejlesztett ISZ-10, későbbi nevén T-10 volt, melyet 1966-ban megszüntettek.

T-10
A brit Centurion harckocsit a második világháború végén fejlesztették ki a Panther és a T-34 előnyös tulajdonságai figyelembevételével, 1949-ben rendszeresítették a Brit Szárazföldi Erőknél. Részt vett a Koreai háborúban, ahol az amerikai Pershing típussal sikerrel vették fel a harcot az orosz T-34/85 harckocsitípussal. Sikerességét jól mutatja, hogy alapját képezte a későbbi Chieftain és Merkava harckocsiknak egyaránt.

Centurion
Chieftain
Merkava
A NATO-harckocsik kezdetben 76 mm-es és 84 mm-es harckocsiágyúkat alkalmaztak, majd végül áttértek a nagyobb hatóerejű 105 mm-es huzagolt csövű lövegekre, amelyek megfelelő alapot adtak a lőszerek és a töltényűrök NATO-szabványosítására is. Az amerikaiak az M26 Persing típusból fejlesztették ki az M48 Patton, majd a modernebb M60 Patton harckocsikat. Az NSZK 1965-re készítette el a háború óta elsőként (1956-tól) fejlesztett harckocsiját, a Leopard 1-et. Ezt követte a francia fejlesztésű AMX 30 harckocsi, mindegyik típust 105 mm-es lövegekkel szerelték fel. A nyugati szakemberek számára nagy meglepetést okozott a szovjet T-62-es harckocsi megjelenése. Főfegyvere egy huzagolatlan 115 mm-es harckocsiágyú volt, amely új fejezetett nyitott a harckocsiágyúk tervezésében.

M48 Patton
M60 Patton
Leopard 1
AMX 30
T-62
A löveget kifejezetten űrméret alatti, leválóköpenyes, szárnystabilizált, páncéltörő nyíllövedék kilövésére tervezték, azonban a löveg konstrukciós hibái miatt nem volt megfelelően pontos és megbízható, így leváltották vagy huzagolták őket. A NATO eközben elkezdte a sima furatú harckocságyúk tervezését, aminek hatása az volt, hogy a szovjet simacsövű-löveg program is tovább folytatódott. Eredménye lett az 53,5-es űrmérethosszú 2A26 GRAU-kódú 125 mm-es ágyú, mellyel a T-64-es harckocsikat szerelték fel. Kisebb módosításával jött létre a 2A46 sorozat, ami nagyobb hatásfokot és megbízhatóságot biztosított a T-72-es harckocsik számára. Ezt az ágyúsorozatot alkalmazzák a T-80/-90 harckocsikban is.

T-64
T-72
A hidegháború idején számos nemzetközi program indult egységes harckocsitípusok kifejlesztésére. Az egyik ilyen az USA-NSZK által létrehozott MBT-program (Main Battle Tank-program), amely felbomlott az egységes kísérleti alvázak megalkotása után. A kudarcba fulladt fejlesztések továbbviteleként jöttek létre a német Leopard 2 és az amerikai M1 Abrams harckocsik.

Leopard 2
M1 Abrams
A nyugati és szovjet harckocsitechnika összecsapásának fő színtere a második világháború után létrejött Izrael és az őt körbevevő arab államok közti folyamatos háborúskodás. Izrael minden támadást vissza tudott verni és offenzívákban területeket is szerzett, a világháborús német Panzerwaffe után az izraeli páncéloserők lettek a legsikeresebb harckocsizók a világon. Az 1967-es hatnapos háború után döntés született egy saját fejlesztésű - a sikeres Centurionön alapuló - nehéz harckocsi, a Merkava kifejlesztésére.

Merkava
A hetvenes évektől kezdve a harckocsikat fejlett elektronikai rendszerekkel kezdték felszerelni, úgymint az elektronikus tűzvezető rendszer, lézertávmérők, a különböző spektrumban működő éjszakai irányzékok és elektronikus helymeghatározó berendezések.

A harckocsik létjogosultságáról szóló viták egyik sarokpontjának tekinthető az 1979-1988-as afganisztáni szovjet beavatkozás, mivel a tálib ellenállóknak a harckocsik árának töredékért beszerezhető kézi páncéltörő fegyverekkel számos harcjárművet sikerült megsemmisíteniük.

A Szovjetunió összeomlását követő időszak eddigi legnagyobb fegyveres konfliktusaiban a legelső az 1991. január 16-án kirobbant öbölháború, amely a NATO fennállásának legelső fegyveres beavatkozása volt. A Kuvait felszabadításáért indított, ENSZ BT által jóváhagyott koalíciós hadműveletekben nagyarányú harckocsi-összevonások történtek, több nyugati harckocsitípust ekkor vetettek be először "éles" harccselekményekben (M1 Abrams, Challenger 1).

A háborúk főbb harckocsitípusai az iraki oldalon szovjet T-54/T-55, T-59/T-69, T-62 és T-72 harckocsik voltak, melyek közül a legfejlettebb T-72 is csak az orosz változatoknál tíz évvel idősebb technikai színvonalat tudta felvonultatni. A T-72 korának egyik legerősebb főfegyverzetével ellátott, tömegtámadásra kifejlesztett harckocsija volt, ezzel szemben védettsége gyenge a fejlett páncéltörő eszközökkel szemben.

A szövetséges harckocsiállomány gerincét az 1980-ban hadrendbe állított amerikai M1A1 Abrams, az angol Challenger 1 és a kuvaiti M-84AB harckocsik alkották. Az amerikai és brit harckocsik fegyverzetben, páncélzatban és technikai fejlettségben is messze felülmúlták az iraki páncélosokat.
 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Mire volt jó a tankok oldalára erősitett fa?
  2018-02-15 21:27:18, csütörtök
 
  A fát önmentő gerendának hívják, és arra való, ha egy tank elakad a sárban, a lánctalp alá fektetik és így könnyebben kiszabadul a sárból.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Katonai felvonulások különböző országokban
  2018-02-11 08:16:47, vasárnap
 
  Pyongyang, Észak-Korea
A katonai felvonulás a Kim Il Sung téren az uralkodó Munkáspárt 70. évfordulója alkalmából. Fotó: ChinaFotoPress / Getty Images.

Colombo, Srí Lanka
Különleges erők katonái a 70. Függetlenség Napi felvonuláson. Fotó: Dinuka Lianavatte / Reuters.

Teherán, Irán
Az iráni hadsereg álcázott katonái a Teheránban tartott katonai felvonulás alkalmából. Fotó: Abedin Taherkenareh / EPA.

Bagdad, Irak
Az iraki biztonsági erők felvonulása, 2016. július 14-én. Fotó: Karim Kadim / AP.

Moszkva, Oroszország
Katonai felvonulás a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján a Vörös téren. Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP / Getty Images.

New Delhi, India
Katonai felvonulás a Köztársaság emléknapján. Fotó: Adnan Abidi / Reuters.

Mexikóváros, Mexikó
Katonai felvonulás Mexikó függetlenség napján. Fotók: Ronaldo Shemidt / AFP / Getty Images képei.

Doha, Katar
Katonai felvonulás a katari nemzeti ünnepségen. Fotó: AFP / Getty Images.

Bukarest, Románia
Katonai felvonulás a román nemzeti ünnepségen. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP / Getty Images.

Abidjan, Elefántcsontpart
Különleges erők katonái Elefántcsontpart függetlenség napján. Fotó: Luc Gnago / Reuters.

Bolívia
Katonai felvonulás az Andok országainak fegyveres erői 192. évfordulója tiszteletére. Fotó: David Mercado / Reuters.

Cap Haitien, Haiti
A haiti hadsereg felvonulása a hadsereg 22 év után történő újraépítésén. Fotó: Andres Martinez Casares / Reuters.

Sandhurst, Egyesült Királyság
A Royal Military Academy Sandhurst tiszt képzési központ katonái a francia elnök Emmanuel Macron és Theresa May brit miniszterelnök találkozóján. Fotó: Hannah Mackay / Reuters.

Bangkok, Thaiföld
A királyi gárda felvonulása a Phumipone király 88. születésnapját ünneplő felvonuláson. Fotó: Pacific Press / Getty Images.

Belső-Mongólia, Kína
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái ünnepelik a KNK fegyveres erői alapításának 90. ​​évfordulóját. Fotó: China Daily / Reuters.

Róma, Olaszország
Katonai felvonulás a Köztársaság emléknapján. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters.
 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
FP-45 Liberator pisztoly
  2018-01-24 21:56:53, szerda
 
  A második világháború során az amerikaiaknak volt egy fura ötletük: úgy akarták ellátni fegyverrel a német és japán uralom alatt álló területeken harcoló ellenállókat, hogy egylövetű, lemezből hajtogatott pisztolyokat dobtak le nekik.

Az FP-45 Liberator legendásan egyszerűen és olcsón gyártható fegyver volt, 23 alkatrészből állt, a csöve egyszerű, huzagolástól mentes cső volt, a dobozban, melyben szétosztották, a pisztoly mellett 10 darab .45-ös kaliberű töltény, egy képregényszerű használati utasítás, és egy rövid farúd volt - ez utóbbival lehetett kipilinckázni a lövés után az üres hüvelyt a fegyverből.

Hogy valaha volt-e olyan, hogy a fegyvert az eredeti céljára, vagyis egy német vagy japán katona megölésére használta egy ellenálló, nem tudni. Az biztos, hogy a mintegy félmillió legyártott fegyverből soha egy darab sem került reguláris egységekhez, és alig pár tízezer darabot osztottak szét az ellenállók között.

Sem az európai, sem a csendes-óceáni hadszíntér hadműveleteit igazgató katonai vezetők nem voltak elragadtatva az ötlettől, hogy pisztolyra csak formája miatt emlékeztető izéket tízezres nagyságrendben osszanak szét a megszállt területeken. A korabeli dokumentumok szerint alig 25 ezer darabot szállítottak Nagy-Britanniába, hogy később a francia ellenállókhoz kerüljenek, egy kevés jutott görög ellenállókhoz 1944-ben. Százezer darab ment Kínába, de hogy pontosan hányat osztottak ki, azt nem tudni. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A Holt Gas-Electric tank
  2018-01-03 21:23:36, szerda
 
  A Holt Gas-Electric Tank az USA harckocsi tervezési munkáinak kezdeti terméke volt. A fejlesztést a Holt traktorokat gyártó Holt Manufacturing Company (ma a Caterpillar Inc.) és a U.S. General Electric Company végezte. Ez volt az első valódi amerikai harckocsi konstrukció. A jármű meghajtásáról egy Holt féle négyhengeres benzin motor és meghajtó kerekekként egy GEC elektromos generátor gondoskodott.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A7V harckocsi
  2018-01-03 21:22:30, szerda
 
  Az A7V a német hadsereg első sorozatban gyártott harckocsija volt első világháború során. A harckocsit 1917 májusára fejlesztették ki, az egyre növekvő brit és francia páncélos veszély ellensúlyozására. Az új Sturmpanzerwagen (magyarul páncélozott rohamkocsi) azonban ormótlan konstrukciónak bizonyult, nagy magassága miatt könnyen instabillá válhatott. A járművet 18 fős személyzet üzemeltette, egy darab ágyút és 6 géppuskát szállított. Az A7V-ből mindössze 21 darabot gyártottak a háború során, ez részben a harckocsi rossz teljesítményének tudható be, részben pedig a már addigra túlterhelté váló német hadipar nem volt képes fedezni a gyártás anyagszükségletét. A német hadvezetés a zsákmányolt szövetséges harckocsik használatát részesítette előnyben. A hadtörténelem első páncélos csatáját 1918. április 24-én, Villeres-Bretonneux térségében a brit Mark IV-esek és a német A7V-k vívták.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Char Renault FT könnyűharckocsi
  2018-01-03 21:15:05, szerda
 
  A francia harckocsigyártás az első világháborúban a Renault, Citroen és Schneider cégek közti rivalizálás jegyében zajlott. Az FT könnyűharckocsi a Renault gyártmánya. Hivatalos típusjele Char Renault FT, gyakran tévesen FT-17 és FT17 megnevezéssel illetik.

A Renault FT a francia hadsereg egyik legsikeresebb harckocsija volt az első világháború során. Kétszemélyes könnyűharckocsi konstrukció volt, a vezető elöl, ülve foglalt helyet, a parancsnok pedig állva kezelte a fegyverzetet. Az FT kialakítása meghatározó lett a harckocsik későbbi történelmében, ugyanis itt alkalmaztak első ízben forgatható tornyot, és az itt megvalósított hármas szerkezet (vezető-, küzdő- és motortér) kialakítása is hagyománnyá vált.

Az FT-et gyalogság támogatására tervezték, a háború végére közel háromezer állt hadrendben és egészen 1944-ig használták. 24 országban rendszeresítették, vagy használták, több ország gyártotta licenc alapján. Számos háborúban és helyi konfliktusban részt vett egészen a második világháborúig, mikor is a németek használták a francia felkelők ellen, Párizsban. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
John Cochrane egyedi revolverei és puskái
  2017-11-28 17:14:03, kedd
 
  A Cochran torony puskákat vízszintesen elhelyezett dobbal gyártották. 1836-ban Samuel Colt kiadta az első revolver szabadalmat az Egyesült Államokban. Ennek eredményeként Amerikában senki nem tudott azzal a felépítéssel revolvert gyártani. Ezzel kb. egy időben John Webster Cochran kifejlesztett egy torony revolvert, és a töltényűröket egy vízszintes tárcsába fúrták. Habár ez egy egyedi ötlet volt, a Cochran puskák valójában nagyon veszélyesek voltak. A szabadon álló töltényűrök katasztrófát jelenthettek a lövésznek és bárkinek, aki körülötte állt, amikor a lőfegyvernél működési hiba vagy láncgyújtás lépett fel.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 321 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 59 db bejegyzés
e év: 718 db bejegyzés
Összes: 37898 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6337
  • e Hét: 31666
  • e Hónap: 194543
  • e Év: 2559174
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.