Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 318 
Mire volt jó a tankok oldalára erősitett fa?
  2018-02-15 21:27:18, csütörtök
 
  A fát önmentő gerendának hívják, és arra való, ha egy tank elakad a sárban, a lánctalp alá fektetik és így könnyebben kiszabadul a sárból.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Katonai felvonulások különböző országokban
  2018-02-11 08:16:47, vasárnap
 
  Pyongyang, Észak-Korea
A katonai felvonulás a Kim Il Sung téren az uralkodó Munkáspárt 70. évfordulója alkalmából. Fotó: ChinaFotoPress / Getty Images.

Colombo, Srí Lanka
Különleges erők katonái a 70. Függetlenség Napi felvonuláson. Fotó: Dinuka Lianavatte / Reuters.

Teherán, Irán
Az iráni hadsereg álcázott katonái a Teheránban tartott katonai felvonulás alkalmából. Fotó: Abedin Taherkenareh / EPA.

Bagdad, Irak
Az iraki biztonsági erők felvonulása, 2016. július 14-én. Fotó: Karim Kadim / AP.

Moszkva, Oroszország
Katonai felvonulás a második világháborúban a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóján a Vörös téren. Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP / Getty Images.

New Delhi, India
Katonai felvonulás a Köztársaság emléknapján. Fotó: Adnan Abidi / Reuters.

Mexikóváros, Mexikó
Katonai felvonulás Mexikó függetlenség napján. Fotók: Ronaldo Shemidt / AFP / Getty Images képei.

Doha, Katar
Katonai felvonulás a katari nemzeti ünnepségen. Fotó: AFP / Getty Images.

Bukarest, Románia
Katonai felvonulás a román nemzeti ünnepségen. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP / Getty Images.

Abidjan, Elefántcsontpart
Különleges erők katonái Elefántcsontpart függetlenség napján. Fotó: Luc Gnago / Reuters.

Bolívia
Katonai felvonulás az Andok országainak fegyveres erői 192. évfordulója tiszteletére. Fotó: David Mercado / Reuters.

Cap Haitien, Haiti
A haiti hadsereg felvonulása a hadsereg 22 év után történő újraépítésén. Fotó: Andres Martinez Casares / Reuters.

Sandhurst, Egyesült Királyság
A Royal Military Academy Sandhurst tiszt képzési központ katonái a francia elnök Emmanuel Macron és Theresa May brit miniszterelnök találkozóján. Fotó: Hannah Mackay / Reuters.

Bangkok, Thaiföld
A királyi gárda felvonulása a Phumipone király 88. születésnapját ünneplő felvonuláson. Fotó: Pacific Press / Getty Images.

Belső-Mongólia, Kína
A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái ünnepelik a KNK fegyveres erői alapításának 90. ​​évfordulóját. Fotó: China Daily / Reuters.

Róma, Olaszország
Katonai felvonulás a Köztársaság emléknapján. Fotó: Alessandro Bianchi / Reuters.
 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
FP-45 Liberator pisztoly
  2018-01-24 21:56:53, szerda
 
  A második világháború során az amerikaiaknak volt egy fura ötletük: úgy akarták ellátni fegyverrel a német és japán uralom alatt álló területeken harcoló ellenállókat, hogy egylövetű, lemezből hajtogatott pisztolyokat dobtak le nekik.

Az FP-45 Liberator legendásan egyszerűen és olcsón gyártható fegyver volt, 23 alkatrészből állt, a csöve egyszerű, huzagolástól mentes cső volt, a dobozban, melyben szétosztották, a pisztoly mellett 10 darab .45-ös kaliberű töltény, egy képregényszerű használati utasítás, és egy rövid farúd volt - ez utóbbival lehetett kipilinckázni a lövés után az üres hüvelyt a fegyverből.

Hogy valaha volt-e olyan, hogy a fegyvert az eredeti céljára, vagyis egy német vagy japán katona megölésére használta egy ellenálló, nem tudni. Az biztos, hogy a mintegy félmillió legyártott fegyverből soha egy darab sem került reguláris egységekhez, és alig pár tízezer darabot osztottak szét az ellenállók között.

Sem az európai, sem a csendes-óceáni hadszíntér hadműveleteit igazgató katonai vezetők nem voltak elragadtatva az ötlettől, hogy pisztolyra csak formája miatt emlékeztető izéket tízezres nagyságrendben osszanak szét a megszállt területeken. A korabeli dokumentumok szerint alig 25 ezer darabot szállítottak Nagy-Britanniába, hogy később a francia ellenállókhoz kerüljenek, egy kevés jutott görög ellenállókhoz 1944-ben. Százezer darab ment Kínába, de hogy pontosan hányat osztottak ki, azt nem tudni. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A Holt Gas-Electric tank
  2018-01-03 21:23:36, szerda
 
  A Holt Gas-Electric Tank az USA harckocsi tervezési munkáinak kezdeti terméke volt. A fejlesztést a Holt traktorokat gyártó Holt Manufacturing Company (ma a Caterpillar Inc.) és a U.S. General Electric Company végezte. Ez volt az első valódi amerikai harckocsi konstrukció. A jármű meghajtásáról egy Holt féle négyhengeres benzin motor és meghajtó kerekekként egy GEC elektromos generátor gondoskodott.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A7V harckocsi
  2018-01-03 21:22:30, szerda
 
  Az A7V a német hadsereg első sorozatban gyártott harckocsija volt első világháború során. A harckocsit 1917 májusára fejlesztették ki, az egyre növekvő brit és francia páncélos veszély ellensúlyozására. Az új Sturmpanzerwagen (magyarul páncélozott rohamkocsi) azonban ormótlan konstrukciónak bizonyult, nagy magassága miatt könnyen instabillá válhatott. A járművet 18 fős személyzet üzemeltette, egy darab ágyút és 6 géppuskát szállított. Az A7V-ből mindössze 21 darabot gyártottak a háború során, ez részben a harckocsi rossz teljesítményének tudható be, részben pedig a már addigra túlterhelté váló német hadipar nem volt képes fedezni a gyártás anyagszükségletét. A német hadvezetés a zsákmányolt szövetséges harckocsik használatát részesítette előnyben. A hadtörténelem első páncélos csatáját 1918. április 24-én, Villeres-Bretonneux térségében a brit Mark IV-esek és a német A7V-k vívták.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Char Renault FT könnyűharckocsi
  2018-01-03 21:15:05, szerda
 
  A francia harckocsigyártás az első világháborúban a Renault, Citroen és Schneider cégek közti rivalizálás jegyében zajlott. Az FT könnyűharckocsi a Renault gyártmánya. Hivatalos típusjele Char Renault FT, gyakran tévesen FT-17 és FT17 megnevezéssel illetik.

A Renault FT a francia hadsereg egyik legsikeresebb harckocsija volt az első világháború során. Kétszemélyes könnyűharckocsi konstrukció volt, a vezető elöl, ülve foglalt helyet, a parancsnok pedig állva kezelte a fegyverzetet. Az FT kialakítása meghatározó lett a harckocsik későbbi történelmében, ugyanis itt alkalmaztak első ízben forgatható tornyot, és az itt megvalósított hármas szerkezet (vezető-, küzdő- és motortér) kialakítása is hagyománnyá vált.

Az FT-et gyalogság támogatására tervezték, a háború végére közel háromezer állt hadrendben és egészen 1944-ig használták. 24 országban rendszeresítették, vagy használták, több ország gyártotta licenc alapján. Számos háborúban és helyi konfliktusban részt vett egészen a második világháborúig, mikor is a németek használták a francia felkelők ellen, Párizsban. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
John Cochrane egyedi revolverei és puskái
  2017-11-28 17:14:03, kedd
 
  A Cochran torony puskákat vízszintesen elhelyezett dobbal gyártották. 1836-ban Samuel Colt kiadta az első revolver szabadalmat az Egyesült Államokban. Ennek eredményeként Amerikában senki nem tudott azzal a felépítéssel revolvert gyártani. Ezzel kb. egy időben John Webster Cochran kifejlesztett egy torony revolvert, és a töltényűröket egy vízszintes tárcsába fúrták. Habár ez egy egyedi ötlet volt, a Cochran puskák valójában nagyon veszélyesek voltak. A szabadon álló töltényűrök katasztrófát jelenthettek a lövésznek és bárkinek, aki körülötte állt, amikor a lőfegyvernél működési hiba vagy láncgyújtás lépett fel.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Páncélos katonák az első világháborúban
  2017-10-05 20:50:52, csütörtök
 
  Az első világháborúban az újabb, nagyobb és hatékonyabb fegyverek még pusztítóbb sebeket és veszteségeket tudtak okozni, így annak érdekében, hogy minél jobb védelemmel vértezzék fel katonáikat, a hadseregek hatékonyabb páncélzatok kifejlesztésén kezdtek el dolgozni. A brit és a francia hadsereg 1915-ben kezdte el felszerelni katonáit acélsisakokkal, és bár ezek a sisakok is nagyon hasznosak voltak a harcmezőkön, még hagytak kívánnivalót maguk után, főleg a német tervezésű Stahlhelmhez képest, amely sokkal jobb védelmet biztosított a katonák fejének és vállának. Nem sokkal ezután már olyan páncélt kaptak, ami az egész testüket védte: egy vászonkabátra voltak fémlemezek erősítve. A német haderő 1916-tól védte katonáit nikkelpáncéllal. Bár ezeket a védőfelszereléseket később nagyüzemben gyártották, alkalmazásuk mégsem volt rendszeres. Annak ellenére, hogy a háború vége felé közeledve a brit orvosok megállapították: a sérülések háromnegyede elkerülhető lett volna a hatékony és erős páncélok viselésével.

Páncélruhás katonák, 1917. október:
Páncélruhás Német katona 1917
A német páncélok egyébként annyira jónak számítottak akkor is, hogy az amerikai és brit katonák gyakran vették hasznukat megszerzésük után.
Egy katona acéllemezekből álló páncélban, 1914 körül
Amerikai katona német páncélba bújva, 1918
Olasz katona páncélban.
Egy amerikai katona páncélban, 1917 körül
A páncél 18 kilós volt, nem lehetett egyszerű menetelni benne
Amerikai acél sisak szemvédővel.
Orosz páncélruha változat.
Grúz katonák hagyományos páncélban öltözve, 1918
Ír katonák elkobzott német páncélba bújva, miközben épp a németek egyik fegyverét vizsgálják 1917. július 31-én.
Amerikai katonák egy könnyitett páncélruhát tesztelnek, 1918
Angol katona páncélruhában, 1917 körül
Egy páncélkészítő üzem, New York, 1917 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
EMP 44 géppisztoly
  2017-10-02 19:42:04, hétfő
 
  Az ERMA gyár 1943-ban tervezete Maschinenpistole EMP 44 érdekessége, hogy egy csőből van a test és a válltámasz, csakúgy mint a markolat és a puskatus. Az egyszerűség meg az olcsó és gyors gyárthatóság miatt tervezték ilyenre. Az MP40/II dupla tárját használta. Ezzel a többi géppisztolynál olcsóbban és egyszerûbben gyártható fegyverrel kívánták felszerelni a népfelkelő csapatokat, de 1944-ben kivették a gyártásból, így alig pár darab készült belőle. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A világ leghíresebb kardjai.
  2017-08-13 21:42:10, vasárnap
 
  A harcosok a világ minden táján nagy becsben tartották a fegyvereiket, és a kardoknak kiemelt szerep jutott még ezen bellül is. Szinte minden harcos kultúra kitermelte a maga csodás tulajdonságokkal bíró mítikus fegyverét.

A Kusanagi-no-tsurugi egy legendás japán kard. Olyan fontos a japán történelemben, mint az Excalibur az angolokéban. Tulajdonképpen úgy nevezik, hogy Ame no Murakumo no Tsurugi, vagyis "A kard, ami összegyűjti a felhőket a mennyországban." De sokkal elterjedtebb az a megnevezése, hogy Kusanagi, ami azt jelenti, hogy "A kígyó kardja". Ha létezik a Kusanagi, akkor az egy bronzkori stílusú kard lehet, ami tipikusan kétélű, rövid és egyenes, nagyban különbözik a legújabb katanától, ami egyélű.
Durandal: Több száz évvel ezelőtt történt, hogy a franciaországi Rocamadour-i Notre Dame kápolna feletti sziklába egy kardot építettek. A rejtélyes fegyverről a szerzetesek azt állítják, hogy eredetileg Durandal, Roland lovag kardja volt. A legenda arról szól, hogy Roland a szikla oldalára helyezte a szent pengét azért, hogy így akadályozza meg az ellenségeit abban, hogy azok elfoglalják a kápolnát. A XII. század óta a kápolna szent zarándokhely volt. 2011-ben a helyi önkormányzat eltávolította a kardot, amit a párizsi Cluny múzeumnak adtak, hogy állítsák ki, ám vajon tényleg Roland kardjáról van szó? A csata, amelyben Roland meghalt, egy jól dokumentált esemény, ám a Durandal első említése több száz évvel később, ,,A Roland ének"-ben található. Az ő kardja volt Durendal. A név valószínűleg a francia "durer" szóból ered. Az énekben Nagy Károly kapja egy angyaltól, aztán továbbadja Rolandnak. A monda szerint a markolátában el van rejtve Szent Péter egyik foga, Szent Basil vére és Szent Dénes haja, emellett Mária ruhájának egy darabja. Roland ezzel a karddal tartja vissza a százezer fős szaracén sereget, hogy Károly biztonságban visszavonulhasson. Ezután meg akarta semmisíteni a kardot, de az természetesen ellenállt ennek.
A hét elágazású kard: 1945-ben találták meg a japán Isonokami szentélyben ezt a különleges kardot, aminek a kialakítása igazán szokatlan a hat oldalirányú kisebb pengékkel. A hetedik elágazásnak a pengét tekintik. A mai napig a szentélyben található, de a közönség elől elzárt kard, nagyon rossz állapotban volt, de a pengén még így is ki lehetett venni a halvány feliratot, aminek pontos fordítását többször megkérdőjelezték. A szakértők abban egyetértenek, hogy a kardot az egyik koreai Baekje király ajándékozta az egyik japán Yamato uralkodónak. Emellett a Nihon Shoki-ban (Japán Krónikájában) találtak egy történelmi részt, ami említést tesz egy ugyanilyen kardról, amit a misztikus sámánnak, Jingu császárnénak adtak.
Joyeuse: Charlemagne király tulajdonát képezte a misztikus kard, amiről az uralkodó azt állította, hogy naponta harminc alkalommal változtatja meg a színét, a fénye pedig legalább olyan erős, mint a Nap. 1271-ben már két kard is a Joyeuse nevet viselte a francia koronázási tárgyak között, ám mindkettő nem lehet a legendás Joyeuse, ami a Szent Római császáré volt. A Louvre-ban őrzött Joyeuse hosszú életutat járt be, aminek következményeként komoly változásokon esett át, ráadásul a legrégebbi részei a X. és XI.
század között készültek. Mivel Charlemagne király 813-ban meghalt, ezért a Louvre-ban látható Joyeuse nem lehet a misztikus kard.
Honjo Masamune: A legendás pap és kardkovács, Masamune készítette ezeket a kardokat. Állítólag az ő nagy ellenfele volt Muramasa. Masamune műveit nemzeti kincsként tartják számon a japánok, pedig egyik kardját sem sikerült eddig megtalálni. A második világháborúba a Japán átadás során a Honjo Masamune egy amerikai katona, Coldy Bimore őrmesterhez került, aki háborús ajándékként vihette haza a kardot, ám később a katonának és a kardnak is nyoma veszett.
A Wallace kard: A legenda szerint William Wallace emberi bőrből készítette el a kardja hüvelyét és a hozzátartozó övet. Az alapanyagot állítólag Hugh de Cressingham, Skócia kincstárnoka adta a skót hősnek, ugyanis Wallace őt győzte le a Stirling Bridge-i csatában. Más elbeszélések szerint IV. Jakab király küldte a bőrt. A történészek úgy vélik, hogy egy szerencsétlen adószedő bőrét használta Wallace, aki utálta őket, ám nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb legenda csak szeretné igazi barbárként beállítani a skót hőst, akinek kardját a Nemzeti Wallace Emlékmű állandó kiállítás részeként tekinthető meg.
Az átkozott Muramasa: A Masamune vetélytársa szintén egy ősi japán kardkovács volt, aki a legenda szerint azért imádkozott, hogy a kardjait ,,nagy rombolók" forgassák. Mivel a pengék minősége megfelelt az isteneknek, ezért azok teljesítették a kérést és vérszomjas szellemekkel áldották meg a kardokat, amelyek gyilkosságokban és öngyilkosságokban játszottak szerepet. Nagyon sok japán történet szól arról, hogy Muramasa kardforgatói megőrültek és eszetlenül ontották mások, illetve a saját vérüket. A kardokat tehát nem áldottnak, hanem elátkozottnak bélyegezték, a viselésüket pedig császári rendelet tiltotta. Ezt a parancsot Shogun Tokugawa Ieyasu adta ki valószínűleg azért, mert gyűlölte Muramasa kardjait, amelyek szinte minden családtagját megölte.
Szent Péter kardja: Több legenda szól Szent Péter kardjáról, amivel lenyisszantotta a főpapot szolgáló fülét a Getszemáné kertben, és amelyet állítólag a Szent Grállal együtt Britanniába vitt Arimathea József. Ám 968-ban Jordánia püspöke Lengyelországba vitettet egy kardot, amiről azt állította, hogy az Szent Péter igazi kardja. Ezt ma Poznanban, a Megyei Múzeumban tekinthetjük meg, ám a történészek szerint ezt a kardtípust még nem használták Szent Péter idejében. A kohászati tesztek is azt bizonyítják, hogy a kardot a szent halála után kovácsolták.
Goujian kardja: 1965-ben Kína egyik sírjában találták meg ezt a csodás kardot, ami annak ellenére nem rozsdásodott be, hogy már 2000 éves is elmúlt. A penge annyira érintetlen volt, hogy megvágta az azt vizsgáló régész ujját. A vizsgálatok szerint a kard Yue király kardgyűjteményének legendás darabja, a Goujian, amiről azt írták egy szövegben, hogy ez volt az uralkodó legkülönlegesebb, ,,ég és a föld kombinált erőfeszítéseivel készül" kardja. A tesztek szerint a Goujian azért maradhatott fenn ennyire jó állapotban, mert Yue kardkovácsai már olyan profi kohászok voltak, hogy rozsdamentes ötvözeteket építettek a pengékbe, ráadásul a hüvely majdnem légmentesen zárt, ami megakadályozta az oxidációt, ami lehetővé tette, hogy a kard olyan állapotban legyen 2000 év után, mintha tegnap készült volna.
Kard a kőben: Az olaszországi Monte Siepi kápolnában található a kőbe ágyazott ősi kard, ami lehet, hogy az igazi Excalibur. A legenda szerint a XII. században élt Szent Galgano, aki előtt megjelent Mihály arkangyal, aki arra szólította fel a férfit, hogy az hagyjon fel a bűnös életvitelével. Galgano gyanította, hogy ez a feladat legalább olyan nehéz, mint a kőfejtés. Ezt bizonyítandó megpróbálta a kardját belevágni egy sziklába. Galgano legnagyobb döbbenetére a penge úgy vágta át a sziklát, mintha az vajból készült volna. A kard még mindig a kőben van, míg Galgano szót fogadott az arkangyalnak, ami odavezetett, hogy szentté avatták. Habár joggal hihetnénk, hogy ez a legenda teremtette az Excalibur történetét, mégis az megelőzte Galgano-t, de röviddel az ő idejében történt.
Attila kardja vagy Mars kardja, avagy Isten kardja, Attila hun király legendás fegyvere volt. Jordanes, a történész Priszkosz munkáját idézve meséli el a kard történetét. A történész Priszkosz azt írja, a következőképpen találták meg: ,,Midőn egyszer egy pásztor - úgymond - a nyáj egyik üszőjét sántítani látta és a nagy seb okát kitalálni nem tudta, aggódva a vér nyomán ment és végre egy kardra bukkant, a melybe az üsző füvet legelve vigyázatlanul belelépett és kiásván azonnal Attilához vitte. Ez megörült az ajándéknak s a mily merész észjárása volt, ugy vélekedett, hogy az egész világ fejedelméül van rendelve s a harczok hatalma a hadisten kardjával neki adatott." A Mars név használata Priszkosz Interpretatio romana című művéből származik, mivel azonban a hunok nem vették volna át a római istenségek neveit, valószínűbb, hogy az általánosabb "hadisten kardja" nevet adhatták neki.
Az Excalibur Artúr király mitikus kardja, amelyet mágikus erőkkel és a brit függetlenséggel is össze szoktak kapcsolni. Vannak olyan legendaváltozatok, amelyek szerint megegyezik a kőből kihúzott karddal, a legtöbb helyen viszont két különböző kardról beszélnek. Az Excalibur régóta fontos attribútuma az Artúr-legendáknak. Walesi nyelven Caledfwlch a neve. A hiedelem szerint aki kihúzza a kőből a kardot, az lesz az a legendás harcos, aki megvédi az országot a támadásoktól. Viszont a legenda szerint ha elbukik a harcos, akkor az Excalibur "visszarepül" a kőbe. Történészek egy csoportja úgy hiszi, a kardot elpusztították. Erre abból következtetnek, hogy Glastonburyben egy hatalmas sziklát találtak melyben egy pengecsonk van. A kard felét viszont senki sem látta. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 318 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 232 db bejegyzés
Összes: 37412 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5808
  • e Hét: 30181
  • e Hónap: 271782
  • e Év: 751351
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.