Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 312 
John Cochrane egyedi revolverei és puskái
  2017-11-28 17:14:03, kedd
 
  A Cochran torony puskákat vízszintesen elhelyezett dobbal gyártották. 1836-ban Samuel Colt kiadta az első revolver szabadalmat az Egyesült Államokban. Ennek eredményeként Amerikában senki nem tudott azzal a felépítéssel revolvert gyártani. Ezzel kb. egy időben John Webster Cochran kifejlesztett egy torony revolvert, és a töltényűröket egy vízszintes tárcsába fúrták. Habár ez egy egyedi ötlet volt, a Cochran puskák valójában nagyon veszélyesek voltak. A szabadon álló töltényűrök katasztrófát jelenthettek a lövésznek és bárkinek, aki körülötte állt, amikor a lőfegyvernél működési hiba vagy láncgyújtás lépett fel.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Páncélos katonák az első világháborúban
  2017-10-05 20:50:52, csütörtök
 
  Az első világháborúban az újabb, nagyobb és hatékonyabb fegyverek még pusztítóbb sebeket és veszteségeket tudtak okozni, így annak érdekében, hogy minél jobb védelemmel vértezzék fel katonáikat, a hadseregek hatékonyabb páncélzatok kifejlesztésén kezdtek el dolgozni. A brit és a francia hadsereg 1915-ben kezdte el felszerelni katonáit acélsisakokkal, és bár ezek a sisakok is nagyon hasznosak voltak a harcmezőkön, még hagytak kívánnivalót maguk után, főleg a német tervezésű Stahlhelmhez képest, amely sokkal jobb védelmet biztosított a katonák fejének és vállának. Nem sokkal ezután már olyan páncélt kaptak, ami az egész testüket védte: egy vászonkabátra voltak fémlemezek erősítve. A német haderő 1916-tól védte katonáit nikkelpáncéllal. Bár ezeket a védőfelszereléseket később nagyüzemben gyártották, alkalmazásuk mégsem volt rendszeres. Annak ellenére, hogy a háború vége felé közeledve a brit orvosok megállapították: a sérülések háromnegyede elkerülhető lett volna a hatékony és erős páncélok viselésével.

Páncélruhás katonák, 1917. október:
Páncélruhás Német katona 1917
A német páncélok egyébként annyira jónak számítottak akkor is, hogy az amerikai és brit katonák gyakran vették hasznukat megszerzésük után.
Egy katona acéllemezekből álló páncélban, 1914 körül
Amerikai katona német páncélba bújva, 1918
Olasz katona páncélban.
Egy amerikai katona páncélban, 1917 körül
A páncél 18 kilós volt, nem lehetett egyszerű menetelni benne
Amerikai acél sisak szemvédővel.
Orosz páncélruha változat.
Grúz katonák hagyományos páncélban öltözve, 1918
Ír katonák elkobzott német páncélba bújva, miközben épp a németek egyik fegyverét vizsgálják 1917. július 31-én.
Amerikai katonák egy könnyitett páncélruhát tesztelnek, 1918
Angol katona páncélruhában, 1917 körül
Egy páncélkészítő üzem, New York, 1917 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
EMP 44 géppisztoly
  2017-10-02 19:42:04, hétfő
 
  Az ERMA gyár 1943-ban tervezete Maschinenpistole EMP 44 érdekessége, hogy egy csőből van a test és a válltámasz, csakúgy mint a markolat és a puskatus. Az egyszerűség meg az olcsó és gyors gyárthatóság miatt tervezték ilyenre. Az MP40/II dupla tárját használta. Ezzel a többi géppisztolynál olcsóbban és egyszerûbben gyártható fegyverrel kívánták felszerelni a népfelkelő csapatokat, de 1944-ben kivették a gyártásból, így alig pár darab készült belőle. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A világ leghíresebb kardjai.
  2017-08-13 21:42:10, vasárnap
 
  A harcosok a világ minden táján nagy becsben tartották a fegyvereiket, és a kardoknak kiemelt szerep jutott még ezen bellül is. Szinte minden harcos kultúra kitermelte a maga csodás tulajdonságokkal bíró mítikus fegyverét.

A Kusanagi-no-tsurugi egy legendás japán kard. Olyan fontos a japán történelemben, mint az Excalibur az angolokéban. Tulajdonképpen úgy nevezik, hogy Ame no Murakumo no Tsurugi, vagyis "A kard, ami összegyűjti a felhőket a mennyországban." De sokkal elterjedtebb az a megnevezése, hogy Kusanagi, ami azt jelenti, hogy "A kígyó kardja". Ha létezik a Kusanagi, akkor az egy bronzkori stílusú kard lehet, ami tipikusan kétélű, rövid és egyenes, nagyban különbözik a legújabb katanától, ami egyélű.
Durandal: Több száz évvel ezelőtt történt, hogy a franciaországi Rocamadour-i Notre Dame kápolna feletti sziklába egy kardot építettek. A rejtélyes fegyverről a szerzetesek azt állítják, hogy eredetileg Durandal, Roland lovag kardja volt. A legenda arról szól, hogy Roland a szikla oldalára helyezte a szent pengét azért, hogy így akadályozza meg az ellenségeit abban, hogy azok elfoglalják a kápolnát. A XII. század óta a kápolna szent zarándokhely volt. 2011-ben a helyi önkormányzat eltávolította a kardot, amit a párizsi Cluny múzeumnak adtak, hogy állítsák ki, ám vajon tényleg Roland kardjáról van szó? A csata, amelyben Roland meghalt, egy jól dokumentált esemény, ám a Durandal első említése több száz évvel később, ,,A Roland ének"-ben található. Az ő kardja volt Durendal. A név valószínűleg a francia "durer" szóból ered. Az énekben Nagy Károly kapja egy angyaltól, aztán továbbadja Rolandnak. A monda szerint a markolátában el van rejtve Szent Péter egyik foga, Szent Basil vére és Szent Dénes haja, emellett Mária ruhájának egy darabja. Roland ezzel a karddal tartja vissza a százezer fős szaracén sereget, hogy Károly biztonságban visszavonulhasson. Ezután meg akarta semmisíteni a kardot, de az természetesen ellenállt ennek.
A hét elágazású kard: 1945-ben találták meg a japán Isonokami szentélyben ezt a különleges kardot, aminek a kialakítása igazán szokatlan a hat oldalirányú kisebb pengékkel. A hetedik elágazásnak a pengét tekintik. A mai napig a szentélyben található, de a közönség elől elzárt kard, nagyon rossz állapotban volt, de a pengén még így is ki lehetett venni a halvány feliratot, aminek pontos fordítását többször megkérdőjelezték. A szakértők abban egyetértenek, hogy a kardot az egyik koreai Baekje király ajándékozta az egyik japán Yamato uralkodónak. Emellett a Nihon Shoki-ban (Japán Krónikájában) találtak egy történelmi részt, ami említést tesz egy ugyanilyen kardról, amit a misztikus sámánnak, Jingu császárnénak adtak.
Joyeuse: Charlemagne király tulajdonát képezte a misztikus kard, amiről az uralkodó azt állította, hogy naponta harminc alkalommal változtatja meg a színét, a fénye pedig legalább olyan erős, mint a Nap. 1271-ben már két kard is a Joyeuse nevet viselte a francia koronázási tárgyak között, ám mindkettő nem lehet a legendás Joyeuse, ami a Szent Római császáré volt. A Louvre-ban őrzött Joyeuse hosszú életutat járt be, aminek következményeként komoly változásokon esett át, ráadásul a legrégebbi részei a X. és XI.
század között készültek. Mivel Charlemagne király 813-ban meghalt, ezért a Louvre-ban látható Joyeuse nem lehet a misztikus kard.
Honjo Masamune: A legendás pap és kardkovács, Masamune készítette ezeket a kardokat. Állítólag az ő nagy ellenfele volt Muramasa. Masamune műveit nemzeti kincsként tartják számon a japánok, pedig egyik kardját sem sikerült eddig megtalálni. A második világháborúba a Japán átadás során a Honjo Masamune egy amerikai katona, Coldy Bimore őrmesterhez került, aki háborús ajándékként vihette haza a kardot, ám később a katonának és a kardnak is nyoma veszett.
A Wallace kard: A legenda szerint William Wallace emberi bőrből készítette el a kardja hüvelyét és a hozzátartozó övet. Az alapanyagot állítólag Hugh de Cressingham, Skócia kincstárnoka adta a skót hősnek, ugyanis Wallace őt győzte le a Stirling Bridge-i csatában. Más elbeszélések szerint IV. Jakab király küldte a bőrt. A történészek úgy vélik, hogy egy szerencsétlen adószedő bőrét használta Wallace, aki utálta őket, ám nagy a valószínűsége annak, hogy a legtöbb legenda csak szeretné igazi barbárként beállítani a skót hőst, akinek kardját a Nemzeti Wallace Emlékmű állandó kiállítás részeként tekinthető meg.
Az átkozott Muramasa: A Masamune vetélytársa szintén egy ősi japán kardkovács volt, aki a legenda szerint azért imádkozott, hogy a kardjait ,,nagy rombolók" forgassák. Mivel a pengék minősége megfelelt az isteneknek, ezért azok teljesítették a kérést és vérszomjas szellemekkel áldották meg a kardokat, amelyek gyilkosságokban és öngyilkosságokban játszottak szerepet. Nagyon sok japán történet szól arról, hogy Muramasa kardforgatói megőrültek és eszetlenül ontották mások, illetve a saját vérüket. A kardokat tehát nem áldottnak, hanem elátkozottnak bélyegezték, a viselésüket pedig császári rendelet tiltotta. Ezt a parancsot Shogun Tokugawa Ieyasu adta ki valószínűleg azért, mert gyűlölte Muramasa kardjait, amelyek szinte minden családtagját megölte.
Szent Péter kardja: Több legenda szól Szent Péter kardjáról, amivel lenyisszantotta a főpapot szolgáló fülét a Getszemáné kertben, és amelyet állítólag a Szent Grállal együtt Britanniába vitt Arimathea József. Ám 968-ban Jordánia püspöke Lengyelországba vitettet egy kardot, amiről azt állította, hogy az Szent Péter igazi kardja. Ezt ma Poznanban, a Megyei Múzeumban tekinthetjük meg, ám a történészek szerint ezt a kardtípust még nem használták Szent Péter idejében. A kohászati tesztek is azt bizonyítják, hogy a kardot a szent halála után kovácsolták.
Goujian kardja: 1965-ben Kína egyik sírjában találták meg ezt a csodás kardot, ami annak ellenére nem rozsdásodott be, hogy már 2000 éves is elmúlt. A penge annyira érintetlen volt, hogy megvágta az azt vizsgáló régész ujját. A vizsgálatok szerint a kard Yue király kardgyűjteményének legendás darabja, a Goujian, amiről azt írták egy szövegben, hogy ez volt az uralkodó legkülönlegesebb, ,,ég és a föld kombinált erőfeszítéseivel készül" kardja. A tesztek szerint a Goujian azért maradhatott fenn ennyire jó állapotban, mert Yue kardkovácsai már olyan profi kohászok voltak, hogy rozsdamentes ötvözeteket építettek a pengékbe, ráadásul a hüvely majdnem légmentesen zárt, ami megakadályozta az oxidációt, ami lehetővé tette, hogy a kard olyan állapotban legyen 2000 év után, mintha tegnap készült volna.
Kard a kőben: Az olaszországi Monte Siepi kápolnában található a kőbe ágyazott ősi kard, ami lehet, hogy az igazi Excalibur. A legenda szerint a XII. században élt Szent Galgano, aki előtt megjelent Mihály arkangyal, aki arra szólította fel a férfit, hogy az hagyjon fel a bűnös életvitelével. Galgano gyanította, hogy ez a feladat legalább olyan nehéz, mint a kőfejtés. Ezt bizonyítandó megpróbálta a kardját belevágni egy sziklába. Galgano legnagyobb döbbenetére a penge úgy vágta át a sziklát, mintha az vajból készült volna. A kard még mindig a kőben van, míg Galgano szót fogadott az arkangyalnak, ami odavezetett, hogy szentté avatták. Habár joggal hihetnénk, hogy ez a legenda teremtette az Excalibur történetét, mégis az megelőzte Galgano-t, de röviddel az ő idejében történt.
Attila kardja vagy Mars kardja, avagy Isten kardja, Attila hun király legendás fegyvere volt. Jordanes, a történész Priszkosz munkáját idézve meséli el a kard történetét. A történész Priszkosz azt írja, a következőképpen találták meg: ,,Midőn egyszer egy pásztor - úgymond - a nyáj egyik üszőjét sántítani látta és a nagy seb okát kitalálni nem tudta, aggódva a vér nyomán ment és végre egy kardra bukkant, a melybe az üsző füvet legelve vigyázatlanul belelépett és kiásván azonnal Attilához vitte. Ez megörült az ajándéknak s a mily merész észjárása volt, ugy vélekedett, hogy az egész világ fejedelméül van rendelve s a harczok hatalma a hadisten kardjával neki adatott." A Mars név használata Priszkosz Interpretatio romana című művéből származik, mivel azonban a hunok nem vették volna át a római istenségek neveit, valószínűbb, hogy az általánosabb "hadisten kardja" nevet adhatták neki.
Az Excalibur Artúr király mitikus kardja, amelyet mágikus erőkkel és a brit függetlenséggel is össze szoktak kapcsolni. Vannak olyan legendaváltozatok, amelyek szerint megegyezik a kőből kihúzott karddal, a legtöbb helyen viszont két különböző kardról beszélnek. Az Excalibur régóta fontos attribútuma az Artúr-legendáknak. Walesi nyelven Caledfwlch a neve. A hiedelem szerint aki kihúzza a kőből a kardot, az lesz az a legendás harcos, aki megvédi az országot a támadásoktól. Viszont a legenda szerint ha elbukik a harcos, akkor az Excalibur "visszarepül" a kőbe. Történészek egy csoportja úgy hiszi, a kardot elpusztították. Erre abból következtetnek, hogy Glastonburyben egy hatalmas sziklát találtak melyben egy pengecsonk van. A kard felét viszont senki sem látta. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A Battersea-pajzs
  2017-08-12 21:30:39, szombat
 
  British Museumban látható Battersea pajzs, i.e. 350-50. a leghíresebb kelta pajzs, amit valaha is találtak Nagy-Britanniában. A bronz pajzsdísz neve onnan ered, hogy a Temze folyóból Battersea-nél került elő. Díszítését tekergő indák, palmetták adják, melyeknek közepét vörös zománc hangsúlyozza. A bronz külső eredetileg egy fa pajzsot borított, de mára ez eltűnt. 77,7 cm magas és 3,4kg. A 27 darabból összeillesztett pajzsot áldozatul dobták a Temzébe. Inkább lehetett dísztárgy, mint harci eszköz. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Széthajtható mini pisztoly.
  2017-08-07 20:09:30, hétfő
 
  Egy észak-karolinai cég, a TrailBlazer kuriózuma ez az összehajtogatható pisztolyka. A LifeCard .22 LR kaliberű, egylövetű, az alsó, markolati részében további 4 tartalék tölténnyel. A 12,7 mm vastag alutokos szerkentyű az alsórészén levő retesz aktiválása után nyitható ketté, ekkor válik szabaddá az alsó rész pisztolymarkolatszerű lehajtása után az elsütőbillentyű. A cső a felsőrészen levő retesz elhúzásával nyitható fel és tölthető meg. Mögötte a tokon pedig egy kis ütőtestet lehet felhúzni. Ez utóbbi bír biztonsági állással is. A 399 dollárba kerülő fegyverecske praktikus haszna felettébb csekély, hiszen gyorsan nem hozható tűzkésszé, a lőszere gyenge és csak egylövetű, irányzékai pedig nincsenek.

 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Második világháborús brit kém eszközök
  2017-07-11 20:31:55, kedd
 
  Pipa fém tőrrel a belsejében
Ceruza fém tőrrel a belsejében
Borotva fém tőrrel a belsejében
A hozzá való pengék
És az egész borotválkozókészlet egyben
Iránytű egy gyufásdobozban
Rádióadó bőröndben
Miniatűr tok üzenetek elrejtéséhez
Miniatűr távcső
Fogó detonátor készítéséhez 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
A Cár-harckocsi
  2017-06-18 22:13:39, vasárnap
 
  A Cár-harckocsi vagy Nyetopir, további ismert nevén Lebegyenko-harckocsi, egy rendhagyó formájú orosz harckocsi volt, amit Nyikolaj Lebegyenko, Nyikolaj Zsukovszkij, Borisz Sztyecskin és Alekszandr Mikulin terveztek 1914 és 1915 között. A nagy első kerekek ilyen alkalmazásával az árokáthidalási képességet akarták megoldani, ill. növelni. Az 1915 augusztusában elvégzett tesztek tapasztalatai azonban felfedték, hogy a harckocsi meghajtása gyenge, nagy első kerekei miatt viszont rendkívül sérülékeny volt a tüzérségi tűzzel szemben. A jármű rossz súlypontelosztása miatt rendszerint a hátsó kerekek elsüllyedtek a laza talajban, amit a nagyméretű első kerekek nem tudtak kihúzni. Lebegyenkóék felajánlották a terveket a cári hadseregnek, de ott nem voltak hajlandók hadrendbe állítani, egyrészt a konzervatív katonai vezetők ellenállása, másrészt műszaki alkalmatlansága miatt. A megépített példányt 1923-ban szétbontották.

A Cár-harckocsi könnyen felismerhető "óriás-kerekes" kialakításáról, a tetején álló emberek pedig jól szemléltetik a jármű méreteit. 
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Furcsa fegyverek - 2. (18 kép)
  2017-06-16 22:50:41, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
Furcsa fegyverek - 1. (18 kép)
  2017-06-16 22:48:44, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  Fegyverek:  
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 312 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 1837 db bejegyzés
Összes: 37094 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4661
  • e Hét: 66057
  • e Hónap: 191939
  • e Év: 5095646
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.