Belépés
brozsika.blog.xfree.hu
"Ne arra áhítozz, hogy könnyebb legyen, hanem arra, hogy ügyesebb légy! Ne kevesebb gondot, hanem több hozzáértést kívánj! Ne kevesebb kihívásra számíts, h... brozsika Rózsamama
1954.12.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
hatások katasztrofálisak lehet
  2009-03-19 17:15:14, csütörtök
 
  Azonosuljon azzal a problémával, ami minden embertársunkat érint. És a következő generációkat, gyermekeinket még jobban!


Egy új tanulmány szerint 90% a valószínűsége annak, hogy a globális felmelegedés miatt 100 éven belül 3 milliárd embernek választania kell majd, hogy éhezik-e, vagy családjával enyhébb éghajlatra költözik.
A tanulmány előrejelzése szerint a hőmérséklet a század vége felé valószínű magasabban lesz, mint azok a hőmérsékletek, amik az élelmiszerellátást 1900 óta legalább három alkalommal megroggyantották.
David Battisti, a Washingtoni Egyetem klímakutatója 23, az Éghajlat változási Kormányközi Testület (IPCC) által tesztelt modellt használt annak kiszámítására, hogy a klímaváltozással hogyan fognak változni a hőmérsékletek. A korábbi vizsgálatoktól eltérően csoportja a növekedési időszak alatti hőmérsékletekre koncentrált szerte a világon. Ez lehetővé tette, hogy meghatározzák az élelmiszer ellátásra gyakorolt hatást.
Eredményeik szerint 90% a valószínűsége annak, hogy a trópusok és szubtrópusok átlagos hőmérséklete magasabb lesz, mint az előző évszázad legforróbb hőhullámai. Az ezeken a területeken élő több mint 3 milliárd emberrel, akiknek legtöbbje mind táplálék- mind jövedelemforrásként erősen függ a helyben termelt élelmiszertől, a hatások katasztrofálisak lehetnek.A Szahel-övezetben, a Szaharától közvetlen délre fekvő félsivatagos zónában 2080 és 2100 között az átlaghőmérséklet várhatóan néhány fokkal magasabb lesz, mint az abban a régióban 1900 és 2006 között átélt legforróbb hőmérsékletek. Ez egy olyan régió, ami a száraz időszakban sivatagra emlékeztet, és ahol a termények csak akkor nőnek, ha elég monszuneső van. Az1960-as évek végétől az 1990-es évek elejéig a Szahel emberemlékezet óta egyik legrosszabb szárazságát szenvedte el. Bár bizonyos részeire az időszakos monszunesők azóta visszatértek, a hőmérséklet még mindig olyan forró lehet, hogy az esővíz elpárolog, mielőtt földet érne.

,,A Szahel olyan régió lehet, ahol a mezőgazdaság a jövőben nem tud fennmaradni", mondja Battisti munkatársa, Rosamund Naylor, a Stanford Egyetem Élelmiszerbiztonsági és Környezeti Programjától. Jelenleg a mezőgazdaság foglalkoztatja a népesség 60%-át, és állítja elő a GDP 40%-át. ,,Elvándorlás várható a mezőgazdasági területekről más területekre, vagy más országokba. Erre fel kell készülnünk.", mondja Naylor.

Néhány kép arról milyen is lehet a jövő: 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Mond ha egyszer megint,eszedbe
  2009-03-16 17:46:03, hétfő
 
  Mond ha egyszer megint,eszedbe jutnék,
tudnál e még szeretni??
Tüzzel nézni felém,vagy csak mint az út kövén,átlépnél rajtam?
S nem is emlékeznél,hogy sírtam miattad..
 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Barátnak barátságot
  2009-03-15 22:07:31, vasárnap
 
  Barátnak barátságot,Anyának tiszteletet
mert nincs más és nincs fontosabb mint az őszinte szeretet
a szeretet nem kér és nem követel
a szeretet önzetlen és állandó
a szememben a mosoly feléd és mások felé
önzetlen, tiszta és egyértelmű fény
senkitől semmit sem kérek én
de mindent megadok Neked is és másnak is
egy ölelés, egy baráti kézfogás, szeretés
önzetlen, egyszerű, megfoghatatlan, s senki senkinek nem árt
bármit megtehetsz a világon...csak másnak NE árts!
 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Meggyalázták Petőfi szobrát
  2009-03-15 20:28:37, vasárnap
 
  Meggyalázták Petőfi szobrát Ungváron

Ungváron vasárnap virradóra ismeretlen tettesek fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor szobrát. Az Ukrajnai Magyarok Demokratikus Szövetsége (UMDSZ) feljelentést tett az ügyben.

A magyar nemzet költőjének egész alakos szobra Ungvár központjában áll a róla elnevezett téren, néhány méterre attól a helytől, ahol az a fogadó állt, amelyben Petőfi 1847 júliusában megszállt. Ferenci Béni alkotását a Magyar Köztársaság ajándékozta Ungvárnak. A szobrot 1990. szeptember 29-én együtt avatta fel Göncz Árpád magyar és Leonyid Kravcsuk ukrán államfő.

Az ungvári Petőfi-emlékműnél vasárnap délután tartja március 15-i megemlékezését a város és a környék magyarsága a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének (MÉKK) szervezésében. A Petőfi-szobor meggyalázása egy hét leforgása alatt a harmadik eset, amikor magyar emlékművet ér atrocitás Kárpátalján.

A múlt hét végén ismeretlenek súlyosan megrongálták, önkényuralmi jelképekkel és magyarellenes jelszavakkal mázolták be a honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón. Ezzel egy időben Munkács határában valakik összetörték az 1849-es podheringi csata emlékét megörökítő obeliszk ruszin nyelvű emléktábláját. A magyar emlékjelek elleni támadások egybeesnek a néhány napig létezett Kárpát-Ukrajna 1939. március 15-i kikiáltásának 70. évfordulójára emlékező kárpátaljai rendezvénysorozattal, amely Ungváron zárul vasárnap este a szélsőséges Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) megemlékezésével.
MTI


 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
magyarorszag.ma
  2009-03-15 20:08:30, vasárnap
 
  magyarorszag.ma

Megjegyzés:Magyar Köztársaság hivatalos elektronikus sajtója az 1848. március 15-i dátumot úgy tünteti fel, hogy az akkori események az Osztrák-Magyar Monarchiában kezdődtek... Ezúton is tájékoztatjuk , hogy 1848 márciusában még nem létezett az Osztrák-Magyar Monarchia (a dualista állam) - az a Kiegyezés után 1867-ben jött létre és 1918-ig állt fenn. A kormányzati orgánum másik téves megállapítása az 1848-as szabadságharc kezdetére vonatkozott. - Ki kell hangsúlyoznunk: 2009. március 15-én a forradalom kitörésének a napjára emlékezünk - a szabadságharc kezdetét egy későbbi dátummal, 1848. szeptember 29-i dátummal jelöljük (ekkor zajlott le Pákózd mellett a honvédő magyar sereg első csatája...) 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
a nemzeti egységről beszélt
  2009-03-15 20:02:33, vasárnap
 
  Sólyom László a nemzeti egységről beszélt Székelyföldön
Nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. Olyan, mint minden nagy mű: akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel - ezeket a gondolatokat fejtette ki szombaton a székelyföldi Nyergestetőn elmondott ünnepi beszédében a köztársasági elnök.


A köztársasági elnök az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett megemlékezésen megállapította: "A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk. Március 15-ét, augusztus 20-át és október 23-át az egész világon megünneplik a magyarok. Ez mindig az együttlét, közösségünk megélésének örömteli alkalma. Ilyenkor felemelő érzés átélni magyar voltunkat". "Jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén" - tette hozzá

Nemzeti ünnepet nem lehet államilag elrendelni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja - szögezte le Sólyom László, kifejtve: nemzeti ünnepet nem lehet eltörölni, azt be lehet ugyan tiltani, feketére lehet cserélni a piros betűt a naptárban, lehet akadályokat gördíteni az ünneplés útjába. "Mindezt lehet - de a nemzeti ünnepet a szívekből semmilyen külső hatalom nem tudja kitörölni. Éppen ezért csakis mi őrizhetjük meg az ünnep fényét, csakis mi adhatjuk tovább az ünnep melegét gyermekeinknek. Március 15-e éppúgy ránk van bízva, mint magyarságunk" - fogalmazott az államfő.

Az ünneplés helyszínére utalva Sólyom László felidézte: az 1800-as évek végén a Csíkkászonból Bukarestbe elszármazottak késztetést éreztek, hogy szülőfalujuk mellett magas emlékkeresztet állíttassanak az elesett székely hősöknek. A nyergestetői csata emléke, és főleg annak tanulsága egységbe fogja a csíki székelyeket, erőt ad számukra - mondta. Örömmel állapította meg, hogy a Nyergestetőn 1897-ben állított keresztet nem bontották el.

Felidézte a korábbi nemzeti ünnepeket, így azt, amelyet 2007-ben a kolozsvári Magyar Operában tartottak. Emlékeztetett: akkor - Románia uniós csatlakozásának évében - arról a reménységről beszél, amelyet Európai Unióhoz fűzünk a kisebbségi jogok teljes kibontakozása terén, ameddig csak más európai példák elérnek. 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Ami a tiéd
  2009-03-11 19:57:16, szerda
 
  Ami a tiéd

Amikor a Róka visszatért Yonghoz, Yong már nem volt fiatal. De szellemét és testét nem kezdte ki az idő, mert a benne lévő erő szüntelen táplálta azokat. Yong lelke fény volt és tündöklés, teste finom bársony, amely élt, ragyogott, meleg volt és puha. Amikor a Róka megérintette Yong lelkét, az felragyogott és a Róka gyönyörködött benne. Amikor pedig megérintették egymást, nagyon boldogok voltak. Minden lélek-fény, minden érintés egy-egy külön szertartás volt számukra, áldozat a szépség, szerelem és bölcsesség oltárán.

Egyik este, amikor már minden csendes volt, s bent a házban csak a lámpa világított, Yong azt mondta a Rókának:

- Itt van a homlokom, érintsd meg és erős leszel.

- Itt van a szemem, nézz bele és csodákat fogsz látni.

- Itt van a hajam, az Éj-bársony. Rejtőzz el benne és boldog leszel.

- Itt vannak a kezeim, fogd erősen őket, mert a tieid.

- Itt van az ajkam, csókold meg gyengéden, hogy édes legyen az esténk.

- Itt vannak a kebleim, érintsd meg őket, mert az jó nekem.

- Itt van az ölem, puha és meleg. Fedezd fel bátran, s ha elfáradtál az úton, pihenj meg benne. Nyugalmad és kedves álmod lesz rejtekében.

- Itt vannak a lábaim, becézd ujjaimat ajkaddal külön-külön, vedd, mint édes gyümölcsöket, mert az mennyei gyönyör nekem.

- Itt vagyok neked. Vedd, ami a tiéd, s akkor nagyon boldogok leszünk.

És a Róka elvette, ami az övé volt, és boldogok voltak akkor, és még sok csendes, lámpafényes estén is.
 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
szép
  2009-02-25 23:39:01, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Figyelj a pillangóra
  2009-02-13 15:41:23, péntek
 
  Egy pillanatra megvillant az értelem fénysugarában a gondolat, mint a pillangó - de te éppen másra figyeltél.
Valaki beszélt, valamire vágytál, valami kínzott vagy elfoglalt. S mikor utánanéztél, már elröppent a gondolat, mint a pillangó.
Ezért tanuld meg, hogy gondolkozni nem is lehet elég figyelmesen.
Nem élhetsz eléggé készenlétben, ha gondolkozni akarsz. Mert néha megvillan az a kis ötlet, mely nem éppen világraszóló; talán csak tetszetős, valami, amit érdemes óvatos ujjakkal megragadni, gombostűre fűzni és üveg alá állítani, örökre; s ha nem figyelsz oda, továbbrepül ez a színes semmiség, s nem tér vissza soha többé, s üresebb és szegényebb lesz a világ.
Te csak figyelj, akármit beszélnek is körülötted. Figyelj a pillangóra, amint átlebeg az értelem fénysugarán, villogva, himbálva és táncolva, s ne légy soha lusta, fáradt vagy közömbös, kinyújtani utána kezed.
 
 
0 komment , kategória:  elgondolkodtató  
Ne érezzék tabunak a gyerekek
  2009-02-11 11:27:18, szerda
 
  Vekerdy Tamás: Ne érezzék tabunak a gyerekek a zaklatás témáját

A szexuálisan zaklatott gyermekek társait is súlyos trauma éri - mondta az InfoRádiónak Vekerdy Tamás pszichológus, a közelmúltban napvilágra került mohácsi iskolai pedofília gyanú kapcsán. A pszichológus szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy a gyerekek ne érezzék tabunak a témát, merjenek róla beszélni.

"Angliában láttam egy plakátot, amely szerint az emberek 35 százalékát éri kiskorában valamilyen nemi zaklatás. Ez megdöbbentően nagy szám, sokkal gyakoribb az ilyesmi, mint gondolnánk." - mondta a pszichológus. Hozzátette:" A következmények tragikusak lehetnek, mert a gyerekek külső segítség nélkül nem tudják feldolgozni, ha ilyesmi történt velük. Gyakran tapasztaljuk, hogy fiatal anyák, akik a saját gyermekük problémájával jönnek a pszichológushoz, elmondják, milyen zaklatás érte őket gyerekkorukban, nem egyszer családtag részéről, amit azóta sem tudtak feldolgozni. Ilyenkor jó esély van arra, hogy a gyermekeik problémái is ezzel a múltbeli eltemetett traumával függnek össze."

"A tanítványai molesztálásával gyanúsított mohácsi rajztanár esetében a zaklatott gyermekek társait is súlyos trauma érte" - mondta Vekerdy Tamás. "Ezért fontos, hogy ne legyen tabu, ami történt. Erőltetett beszélgetést nem javaslok, de fontos, hogy a családban, iskolában szégyenkezés nélkül lehessen a témát szóba hozni , kérdezni róla. Elítélés, elhallgatás, szégyenkezés helyett a kibeszélés a megoldás. Az ilyen beszélgetések során úgy kell kezelni ezt a jelenséget, mint egy betegséget, ami egyáltalán nem olyan ritka, mint gondolnánk. Ez egy ingoványos terület, ahol az elitélés helyett a kibeszélés sokkal jobb megoldás."- szögezte le a pszichológus.

Az Inforádió nyomán
 
 
1 komment , kategória:  elgondolkodtató  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6528 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 41
  • e Hét: 474
  • e Hónap: 1045
  • e Év: 1045
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.