Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
Esszenciális vitaminok
  2020-05-20 19:31:13, szerda
 
  Vitaminokra és ásványi anyagokra szükségünk van. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, néhány esszenciális vitamin feltétlenül kell a szervezetünknek. Ezek a következők: A-, C-, D-, E-, K- és természetesen a B-vitaminok, mint a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9- és B12-vitamin.

A zsírban oldódó vitaminok - az A-, D-, E- és K-vitamin - a szervezet zsírszöveteiben tárolódnak. A többi vitamin vízben oldódik, ezért ezeket rendszeresen pótolni szükséges, mivel a vizelettel ezek is távoznak a szervezetből.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a növekedésben és a sejtek fejlődésében. Elősegíti, hogy a haj, a bőr és a körmök egészségesek maradjanak, de a mirigyek, a csontok és a fogak egészségét is biztosítani tudja.

A D-vitamin segíti elő a kalcium felszívódását, az erős csontozat és fogak megőrzését.

Az E-vitamin a zsírsavak miatt fontos vitamin. Ez egy fontos antioxidáns, amely az izmok működését segíti elő, de a vörösvértestnek is szüksége van erre a vitaminra.

K-vitaminra a megfelelő véralvadáshoz van szüksége a testünknek.

A C-vitamin erősíti a vérerek falait, támogatja a seb gyógyulását és a vas felszívódását. Egy kulcsfontosságú antioxidáns, melyre az érelmeszedés kialakulása ellen is szükségünk van.

A B1-vitamin az egészséges anyagcserét segíti elő. Ez a vitamin hozzájárul a normális emésztéshez, a jó étvágyhoz és az idegek működéséhez.

A B2-vitamin az energia-anyagcseréhez szükséges. Támogatja a normális látást és segíti fenntartani az egészséges bőrt.

A normális növekedést a B3-vitamin biztosítja, emellett csökkenti a koleszterinszintet. A B5-vitamin az energia-anyagcserét normalizálja és a vércukorszintre van kedvező hatása.

A B6-vitamin a fehérje metabolizmusát és az energia felszabadítását segíti elő. Az idegek megfelelő működését is biztosítani tudja.

A B7-vitamin az egészséges anyagcsere fenntartásában játszik szerepet. A B9-vitamminak több szerep is jut. Részt vesz a vörösvértestek előállításában és bizonyos aminosavak szintetizálásában. A B12-vitamin az idegek és a myelin idegrostok megfelelő működését biztosítja. Ezt a vitamint kobalaminnek is nevezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Citromhéj jó hatásairól
  2020-05-18 12:52:50, hétfő
 
  Sokan nem tudják, de a citrom igazi vitamin forrása a héjában rejlik, sokkal több vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint maga a gyümölcs húsa.

Jó hatású kanyaró, szívdobogás és hisztéria ellen - ha már más szer nem használ -, fejfájás, máj- és tüdőbaj ellen, valamint gyomorgyulladás, savtúltengés, reuma, szédülés, skorbut, vízkór, váltóláz, giliszta, tífusz, izomsorvadás, veszett eb harapása és torokgyík ellen.

Sok jó tulajdonsága mellett ki kell emelni azt, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van aki azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

A CITROMHÉJ 10 JÓTÉKONY HATÁSA, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK:
erősíti a csontokat
csökkenti a stresszt
méregtelenít
megakadályozza a rák kialakulását
csökkenti a koleszterinszintet
megszünteti a szívproblémákat
ápolja a fogakat és az ínyt
serkenti a fogyást
megszünteti a bőrproblémákat
tisztítja a belső szerveket

LÁSSUK MIÉRT AJÁNLOTT A TALPON ALKALMAZNI A CITROMHÉJAT!
A fent felsoroltak mellett a citromhéj rendkívül előnyös abban az esetben is, ha krónikus izületi fájdalommal küzdünk, képes ugyanis nagyon rövid időn belül orvosolni azt. Kétféle módon használhatjuk:

Helyezzünk citromhéjat egy üvegedénybe és öntsünk rá olívaolajat. Zárjuk le az üveget és hagyjuk állni 2 hétig. Egy kevés géz lapra öntsünk egy keveset ebből a citromhéjas olajból és alkalmazzuk az érintett területen. Hagyjuk hatni ezt a kötés egy teljes éjszakán át.
Reszeljük le a citrom héját, keverjük össze egy kevés mézzel és ebből készítsünk a fentihez hasonlóan kötést, amit hagyjunk hatni 2 órán át.
Forrás : Link

Megjegyzés : természetesen bio citromhéjat ajánlott használni ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Esszenciális vitaminokban gazdag táplálékok
  2020-05-13 23:54:40, szerda
 
  Nem kérdéses, hogy a legkézenfekvőbb módszer az egészségünk fenntartásához a táplálkozás. Azonban a mai világban ez nem is olyan könnyen megvalósítható, hiszen a földeken túlzásba viszik a műtrágya és a növényvédő szerek használatát, így a különféle vegyi anyagok a szervezetünkbe kerülve sokkal több kárt, mint hasznot hoznak. A legjobb tehát a biominősítésű élelmiszerek mellé tenni a voksunkat, hiszen így biztosak lehetünk abban, hogy csakis jót teszünk az egészségünkkel.

A szupertáplálékok nagyon hasznosak, hiszen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, de antioxidánsokban is rendkívül gazdagok. Ezek olyan esszenciális anyagok, amelyek megvédenek bennünket a sejtkárosodástól és a különféle betegségektől.

Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek védelmet jelentenek a sejtek számára a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ha a szervezetben túl sok a szabad gyök, akkor ez oxidatív stresszhez vezethet, ami aktiválja a gyulladásos folyamatokat. A krónikus gyulladás a sejtkárosodáshoz kapcsolódik, aminek végkimenetele rák, szívbetegség vagy éppen cukorbetegség lehet.

Léteznek olyan táplálékok, amelyeket szupertápláléknak kiáltottak ki, hiszen tele vannak antioxidánsokkal. Az egyik ilyen a moringa, amely tápanyagtartalma rendkívül magas. Több mint 90 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül magas a kalcium-, a vas-, a kálium-, az A-, B- és C-vitamin-, illetve a fehérjetartalma. Olyan antioxidánsokban gazdag, mint a kvercetin, amelynek számos jótékony hatása van. Csökkenti a gyulladást, de védelmet nyújt a sejtek számára a degenerációval szemben is.

A moringa segít a hormonok kiegyensúlyozásában, az öregedési folyamatok lassításában, a cukorbetegség elleni küzdelemben, védelmezi a bőrt és az agyat, és még a hangulatra is pozitívan hat.

A másik népszerű szupertáplálék a búzafű, amely a klorofill mellett tartalmaz még A-, C- és E-vitamint, foszfort, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, valamint esszenciális enzimeket és 19 aminosavat. A benne lévő klorofill jelentősen képes lassítani az öregedést, elnyomja az éhséget, tisztítja a vért, de a rák megelőzésében is szerepet játszik.

A spirulina egy magas fehérjetartalmú alga, amely az antioxidánsok egyik legjobb forrása. Az egyik leghatékonyabb immunerősítő táplálék, és több vas van benne, mint a spenótban.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
5 fontos vitamin és ásványi anyag 50 éves kor fölött
  2020-04-21 20:39:56, kedd
 
  Ahogy öregszünk, úgy az életünk és a szükségleteink is folyamatosan változnak. A táplálkozási igényeink is módosulnak, és szervezetünknek más ásványi anyagok és vitaminok lehetnek fontosak, mint fiatalabb korunkban. A következőkben arról az öt vitaminról és ásványi anyagról olvashat, amelyek nagyon fontosak az ötvenedik életév betöltését követően.

Csontjainknak nagy szüksége van kalciumra, hiszen ahogy öregszünk, úgy csontjaink is folyamatosan veszítenek sűrűségükből és tömegükből. Ha nem jutunk elegendő kalciumhoz, csontjaink gyengék és törékenyek lesznek. 50 éves kor után már a csontritkulás réme is fenyegethet bennünket, így érdemes szakorvossal egyeztetni, hogy pontosan milyen mennyiségű kalciumbevitelre van szükségünk. Azt is meg kell vitatni, hogy táplálékkiegészítő vagy természetes formában kell-e pótolnunk ezt az ásványi anyagot. A kalcium természetes forrásai többek között a halak, az olajos magvak, a tej, a tejtermékek, a szezámmag, a mák, a mandula, az amaránt, a petrezselyem, a kelkáposzta, a zabpehely. Egyéb praktikák is hasznosak lehetnek kalciumpótlásra. Daráljon le 10 dkg szezámmagot és ugyanennyi diót. Adjon hozzá három evőkanál virágmézet, majd alaposan keverje össze az összetevőket. Naponta 2-3 evőkanállal is elfogyaszthat ebből a keverékből.

Ahhoz, hogy csontjaink sokáig egészségesek maradjanak napfény vitaminra, vagyis D-vitaminra is szükségük van. Ha szervezetünkben elegendő kalcium, de csak kevés D-vitamin van, akkor a kalcium nem tud a szervezetünkben hasznosulni. A D-vitamin nemcsak a csontjainknak szükséges, hanem az olyan krónikus betegségektől is segít megóvni bennünket, mint daganatos megbetegedések, cukorbetegség és szívbetegségek. D-vitamint napozással vagy táplálékokkal - tej, lazac, tojás, gomba - vihetünk be a szervezetünkbe. Azt, hogy kinek mennyi D-vitaminra van szüksége, szintén a kezelőorvos tudja pontosan meghatározni. A D-vitamint túl is lehet adagolni, amely toxikus hatással lehet a szervezetre.

50 éves kor fölött gondok lehetnek a B12-vitamin felszívódásával. Különösen akkor, ha valaki lisztérzékenységbe, vagy Crohn-betegségben szenved, de egyes savlekötő gyógyszerek is meggátolhatják ennek a vitaminnak a felszívódását. Ha valakinek nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetében, idegrendszeri problémákkal, fáradtsággal és zavartsággal kell szembenéznie. Milyen táplálékokban van B12-vitamin? A szardíniában, a lazacban, a tonhalban, a bárány és marhahúsban, a tenger gyümölcseiben, a májban. Kis mennyiségben, a tejben és a tejtermékekben is megtalálható.

A magnézium több mint 300 testi funkcióban játszik kiemelkedő szerepet. Ha nem jutunk elegendő magnéziumhoz, többek között szívritmuszavarral, magas vércukorszinttel, izomgörcsökkel kell számolnunk. Ahhot, hogy elegendő magnéziumhoz jussunk, fontos, hogy változatosan táplálkozzunk és kevesebb cukrot fogyasszunk, ugyanis ez csökkenti ennek az ásványi anyagnak a felszívódását. Néhány magnéziumban gazdag táplálék: avokádó, magvak, mandula, kesudió, sötétzöld színű zöldségek, borsó, bab, alma, citrom, füge, diófélék.

A cink fokozza szervezetünk immunitását, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, éppen hogy az ellenkező hatást érhetjük el. Kevés idősebb személy fogyaszt olyan táplálékot, amely cinket is tartalmaz, márpedig a legyengült immunrendszer sok betegség okozója lehet. Természetes táplálékok, amelyek cinket tartalmaznak: spenót, borjúmáj, shiitake gomba, spárga, mángold, kagyló, joghurt, borsó, tökmag, szezámmag
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A pótolhatatlan K-vitamin
  2020-04-14 21:08:46, kedd
 
  Manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen szívbetegségben. Nem csoda, hiszen stresszes életet élünk és a magyar emberek életmódja még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb lesz a valószínűsége nemcsak a szív-, de a csontbetegségeknek is. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K-vitamin sokat segíthet ennek a betegségnek a megelőzésében.

Egy kutatásba 55 év feletti férfiakat és nőket vontak be. A csoport tagjai mindennap kaptak valamilyen K-vitamin-kiegészítést. Esetükben 10 év alatt mintegy 57 százalékkal csökkent a szívbetegségek általi halálozási arány.

Egy másik kutatás pedig a posztmenopauzába kerülő nőket vizsgálta. A posztmenopauza az az időszak, amikor már egy éve vagy annál több ideje kimarad a menstruáció. Sajnos ilyenkor a hölgyek nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen lecsökken az ösztrogén hormon szintje, amely védő szerepet is betölt a hölgyek életében. A vizsgálat során azonban megállapításra került, hogy a K2-vitamin nagyon hatásosnak bizonyult bizonyos betegségek megelőzésében. Például a koszorúér-meszesedés jelentősen lecsökkent azon személyek esetében, akik rendszeresen K2-vitamin-kiegészítést, vagy K2-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztottak.

Mindannyian tudjuk, hogy a K-vitaminnak kitüntetett szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában. A K-vitamin szükséges az oszteokalcin, egy fehérjehormon termelődéséhez, amely nagyban elősegíti az új csontsejtek képződését.

Azonban ez a vitamin nemcsak a csontképződést és a csontok egészségét képes biztosítani, hanem a csonttörések kockázata is minimalizálódik ennek a vitaminnak a rendszeres fogyasztásakor.

A legtöbb K-vitamin a zöld leveles zöldségekben található, mint a káposzta, a spenót, a kelbimbó. Vannak azonban olyan speciális esetek, amikor nem elegendő csak a zöldségekből ,,beszerezni" ezt a vitamint, hanem K-vitamin-kiegészítésre is szükség lehet. Azok a hölgyek, akik már a menopauzába léptek, évente vegyenek részt csontsűrűség-vizsgálaton, hogy idejében fény derüljön a csontritkulásra, illetve, hogy elkezdjék a megfelelő kiegészítő alkalmazását, hogy esélye se legyen a csontritkulás kialakulásának. Évente javasolt teljes körű kardiológiai vizsgálaton is részt venni, hogy kiszűrjék az esetleges betegségeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A K-vitamin hiánya
  2020-03-10 09:10:15, kedd
 
 



A K-vitamin hiánya csont- ésszívbetegséget okozhat.

A K-vitaminnak nagyon fontos szerepe van egészségünk megőrzésében. Kétféle K-vitamin létezik, a K1- és a K2-vitamin. A K1-vitaminnak a véralvadásban van kitüntetett szerepe, míg a K2-vitamin a csontok egészségét tartja fenn, illetve szabályozza a sejtnövekedést, megelőzi az artériák meszesedését, ami nagyban felelőssé tehető a szívbetegség kialakulásáért.

Ahhoz, hogy megelőzzük ezeknek a vitaminoknak a hiányát, a megfelelő táplálékokat szükséges magunkhoz venni, például zöld leveles zöldségeket vagy brokkolit, sütőtököt, gránátalmát, baromfihúst, májat, sajtot és tojást.

Mi történik, ha nincs ezekből a vitaminokból elegendő a szervezetünkben? Figyelmeztető jel lehet a véralvadási nehézség, illetve gyakran jelentkezhet orrvérzés, fogínyvérzés, de a vér a vizeletben és a székletben is megjelenhet.

A csontok egészégének fenntartásához is erre a vitaminra van szükség. Hiányában csontsűrűségcsökkenés következhet be, illetve a csonttörések gyakorisága is jelentősen megnövekszik. Mivel a csont és a szív egészségének fenntartásában is számos szerepet betölt, így nagyon fontos erre a vitaminra odafigyelni.

Ennek a vitaminnak a hiányában az artériákban meszesedés is kialakulhat. A meszesedés pedig kiemelt kockázati tényezőt jelent a szívkoszorúér-betegség szempontjából.

Ha valakinek nincs ebből a vitaminból elegendő a szervezetében, akkor nagyobb az esélye az osteoarthritis kialakulásának. Az ebben a betegségben szenvedő emberek fájdalmát jelentősen csökkenthetik a halolajkészítmények. A legjobb terápia a fogyás, mert ez csökkenti az ízületekben a gyulladást, így a fájdalom is enyhül. A K-vitaminnak a csontok és a porcok mineralizációjában van kiemelkedő szerepe. Mivel a kurkuma is egy kitűnő gyulladáscsökkentő fűszer, így ezzel is jelentősen le lehet csökkenteni az osteoarthritis tüneteit.

Sajnos K-vitamin-hiányt bizonyos betegségek is generálhatnak. Ezek többnyire a gyomor és a bélrendszer betegségei, amelyek megakadályozzák a K-vitamin felszívódását, így annak hasznosulását is. Ilyen betegség lehet a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, a gyulladásos bélbetegség, a coliticis ulcerosa vagy a cisztás fibrózis.

Sokan szednek koleszterincsökkentő gyógyszereket az emelkedett koleszterin mérséklésére, azonban ezek a gyógyszerek is kiválthatják ennek a vitaminnak a hiányát. Ha K-vitamin-hiányban szenved, amelyet valamilyen gyógyszer fogyasztása vált ki, úgy konzultáljon a háziorvosával a K-vitamin pótlásáról.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A C-vitamin és a krónikus betegségek
  2020-03-03 15:16:57, kedd
 
  Az immunrendszerünk meggyengülése sok-sok betegséget okozhat, például krónikus betegségeket is. Az immunrendszer védelmére tehát elsődleges és kiemelt figyelmet kell szentelnünk Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az immunrendszer egészségét többek között azzal őrizhetjük meg, ha elegendő C-vitamint fogyasztunk. A C-vitamin ugyanis egy antioxidáns vitamin, amely segítséget nyújt a fehérvérsejt-termelésben. Amennyiben a szervezetünk elegendő fehérvérsejtet termel, úgy hatékonyan tud a kórokozókkal szemben védekezni.

A C-vitamin és a kórokozók :
Tehát a C-vitamin-bevitel során a szervezet hatékonyan képes a kórokozókkal szemben védekezni, így kisebb lesz az esélye a baktériumok, a vírusok és a gombák támadásainak. Ez az antioxidáns vitamin segítséget nyújt nemcsak a fertőzések megelőzésében, de a fertőzések elleni küzdelemben is.

A káros szabad gyökök

Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így hatékonyan képes megküzdeni a káros hatású szabad gyökökkel. Egyes enzimek kofaktorként használják a C-vitamint, mivel szükségük van a C-vitaminra a működésükhöz, ez pedig nemcsak az energiaszintünket növeli meg, de védelmet jelent a DNS számára is. A C-vitamin ezen kívül a kollagénképződésben is szerepet játszik.

A C-vitamin mint antioxidáns
A vízben oldódó C-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns vitamin, amely a vizelettel ürül a szervezetünkből. Ez a vitamin nem tárolódik hosszú ideig a szervezetünkben, így minden egyes nap gondoskodnunk kell annak beviteléről. A C-vitaminnak szabadgyök-semlegesítő hatása van, s mint ilyen nagyon fontos szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében. A C-vitamin ennek a hatásnak köszönhetően védelmet jelent a sejtek számára, de védelmet élveznek a lipidek, a fehérjék, a sejtmembránok és a mitokondriumok is az oxidatív károsodástól. Ezek a károsodások gyulladást generálnak a szervezetben. A hosszú ideig fennálló krónikus gyulladás pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás
Mivel mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás nagymértékű gyulladást generál a szervezetben, így elengedhetetlen a rendszeres C-vitamin-bevitel, hogy némiképp ellensúlyozni tudjuk a nikotin és az alkohol káros hatásait, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk ezekről a káros szenvedélyekről.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
P-vitamin - Rutin
  2019-10-21 21:56:40, hétfő
 
  A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket.

Mihez szükséges?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
Öregedési folyamatok gátlásához
Csökkenti a hajszálerek törékenységét

Mennyi szükséges belőle?
A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert.

Miben található meg?
Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.
A hiány és többlet hatása

Hiányállapotok
Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást.

Túladagolás
A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Pantoténsavról
  2019-10-21 21:50:33, hétfő
 
  A pantoténsavnak már a neve is utal előfordulási helyére: a görög eredetű név jelentése: mindenütt előforduló, tehát arra mutat, hogy széles körben fordul elő az élelmiszerekben. Egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést. A pantoténsav a koenzim-A nevű enzim alkotórészeként központi szerepet tölt be a szénhidrát-, a zsír- és a fehérjeanyag-cserében. A koenzim-A szinte minden anyagcsere-folyamat kulcsenzime, így a legtöbb létfontosságú anyag előállításában is jelentős szerepet tölt be. Érdekesség, hogy a panthenolt gyakran alkalmazzák bőrvédő krémekben, melyekben segít megőrizni a bőr rugalmasságát és puhaságát. Hajápoló termékekben is alkalmazzák, hogy megóvja a hajat a kémiai és mechanikai károsodásoktól.

Mihez szükséges?
Koleszterinszintézis
Ingerületátvivő anyagok képzése
Hemoglobin szintézise
Gyógyszerek kiürülése

Mennyi szükséges belőle?
A pantoténsav szükségletét nem túl könnyű meghatározni hiszen mint fent is utaltunk rá, szinte minden élelmiszerben előfordul. Stabil, de a savak (például ecet), a sütőpor és a hő együttes hatása mégis elindíthatja lebontását.

Miben található meg?
A legtöbb élelmiszerben megtalálható, fő forrásaink a máj, az élesztő és gabonafélék-péksütemények.

Hiányállapotok
Hiánytünetek általában csak nagyon egyoldalú, túlságosan sok finomított élelmiszert tartalmazó étrendnél alakulnak ki hiánytünetei leggyakrabban a bőrön, az idegrendszerben, illetve az anyagcserében okoznak elváltozásokat. Ezek a tünetek azonban nem igazán jellemzőek, így csak néha lehetséges a valódi ok feltárása. Szükségletünk növekedését egyes gyógyszerek szedése, a rendszeres alkoholfogyasztás és a dohányzás is okozhatja.

Túladagolás
Túladagolva, különösen egyéb B vitaminok nélkül, felboríthatja az anyagcserét, bár ez csak extrém nagy adagok mellett lehetséges, amennyit normál körülmények között képtelenség a szervezetbe juttatni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
PABA - Para-amino-benzoesav
  2019-10-21 21:40:01, hétfő
 
  PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

Mihez szükséges?
Antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként
Az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
Közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét

Mennyi szükséges belőle?
Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan.

Miben található meg?
A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.

Hiányállapotok
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát

Túladagolás
A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 306 db bejegyzés
e év: 839 db bejegyzés
Összes: 38193 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1648
  • e Hét: 9976
  • e Hónap: 78780
  • e Év: 353749
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.