Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
Vitaminok, amelyek csökkentik a gyulladást
  2021-06-15 21:01:18, kedd
 
  A vitaminokkal kapcsolatban is számos kutatást végeztek. Némelyikről bebizonyosodott, hogy jelentősen képesek a gyulladások csökkentésére. Cikkünkben most bemutatunk néhány ilyen hasznos vitamint.

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin. Fogyasszunk bátran béta-karotint tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen ez a vegyület A-vitaminná alakul át a szervezetünkben, de kiegészítők formájában is magunkhoz vehetjük.

Az A-vitamin fontosságát mutatja, hogy erős antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a szervezetünknek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás csökkentésében. Megtalálható többek között a pitypangban, a spenótban, a sárgarépában és a zöld leveles zöldségekben, illetve az olyan gyümölcsökben is, amelyek narancssárga színűek.

A B-vitaminok is csökkentik a gyulladást, különösen autoimmun betegségek és ízületi gyulladás esetén. Ha szeretnénk, hogy a szervezetünkben csökkenjen a gyulladás, akkor fogyasszunk B-vitaminban gazdag táplálékokat, például kelkáposztát, gombát, paprikát vagy sárgadinnyét.

A C-vitamin lehetővé teszi, hogy az immunrendszer egészségesen működjön. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a C-vitamin segíthet megszabadulni azoktól a szabad gyököktől, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelősek, de rendszeres fogyasztásával a szívbetegség és a rák kockázata is csökkenhet. A gyümölcsök és a zöldségek sok C-vitamint tartalmaznak, így érdemes rendszeresen fogyasztani ezeket.

Már régóta köztudott, hogy a szervezetben kialakuló gyulladásnak oka lehet a D-vitamin-hiány is. Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy minimalizálhatjuk gyulladást, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint, illetve olyan élelmiszereket, amelyek gazdagon tartalmazzák ezt a vitamint, például a gombákat. További D-vitamin-források a halak, a tojássárgája, a tej és a tejtermékek.

A D-vitamin napfény hatására is termelődik a szervezetünkben, így ha csak tehetjük, tartózkodjunk minden nap egy keveset a napon.

Az E-vitamin is egy antioxidáns vitamin, így gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Ezért hasznos lehet azok számára is, akik valamilyen gyulladásos betegségben szenvednek. Megtalálható a diófélékben, a magvakban, de sok E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok és az avokádó is.

A K-vitaminnal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét. Segíti a véralvadást és támogatja az erős csontozatot. Sok K-vitamint tartalmaznak a zöld leveles zöldségek, a máj és a tojás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az E-vitamin csodákat művel velünk
  2021-05-27 22:30:50, csütörtök
 
  Az alfa-tokoferol, azaz az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns vitamin, amely nagyon sokféle táplálékban megtalálható. Számos funkciója van a szervezetünkben és több betegség megelőzésében is aktívan részt vesz, leginkább a szívbetegségek, az idegrendszeri megbetegedések esetében. Ezen kívül hozzájárul a szem egészséges működéséhez, jótékonyan hat a bőrünk és a hajunk állapotára is.

Az E-vitamin fontos hatása, hogy segíthet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben megemelkedik az LDL-koleszterin szintje, fokozódhat a vérrögképződés kialakulása, de a vér áramlása is nehézkesebb lesz, ami pedig hozzájárulhat szívinfarktushoz. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az E-vitamin a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti mind a középkorú, mind az idősebb férfiak és nők esetében. Az E-vitamin ezeket a rizikótényezőket jelentősen csökkentheti, így érdemes olyan táplálékokat rendszeresen fogyasztani, melyekben gazdagon megtalálható ez a vitamin.

Az E-vitamin a szervezetben előforduló oxidatív stressz szintjére is kedvező hatást gyakorol, aminek köszönhetően lassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, és ezzel együtt a kognitív funkciók is javulhatnak. Ez a vitamin segíti az elektromos jelek továbbítását a test és az agy sejtjei között, de hasznos lehet Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is, mivel megakadályozhatja a memória teljes elvesztését.

Az öregedési folyamatok felgyorsulása minden szervet érint, többek között a szem egészsége is veszélybe kerülhet, azonban az E-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védelmet jelenthet a szürkehályog kialakulásával szemben. Egy kutatás során pedig megállapításra került, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása csökkenti a 45 év feletti emberek esetében a makula degeneráció kialakulásának esélyét.

Az E-vitaminban dús táplálékok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagéntermelést, aminek hatására a bőr ismét feszes és rugalmas lehet. Mivel csökkenti a szabad gyökök számát a szervezetben, a bőrön csak később jelennek meg a ráncok, mint az öregedés legszembetűnőbb jele. Az E-vitamin nemcsak megfiatalítja a bőrt, hanem vissza is állíthatja a nedvességtartalmát, azaz hidratáló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
C-vitaminnal a szív és a bőr egészségéért
  2021-05-13 17:00:06, csütörtök
 
 


A C-vitamin alapvető funkciókat lát el az emberi szervezetben. Ez a vitamin antioxidáns hatással rendelkezik és számos biokémiai funkcióban játszik kiemelkedő szerepet. A C-vitamin nemcsak az immunrendszer fokozásában vesz aktívan részt, hanem a szív, a bőr és a vesék egészséges működése szempontjából is nagyon hasznosnak bizonyul.

Amennyiben nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, úgy kialakulhatnak a bőrünkön véraláfutások, elvékonyodhat a bőrünk, vérszegények lehetünk, ízületi gyulladások, hangulatingadozások gyötörhetnek bennünket, és még lassabb sebgyógyulással is számolnunk kell.

Azok szenvednek leginkább C-vitamin-hiányban, akik kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, illetve azok, akik dohányoznak, mértéktelenül fogyasztanak alkoholt, valamint akik felszívódási gondokkal küzdenek, illetve a 65 év fölötti személyek.

A C-vitamin az immunvédelemben játszik kitüntetett szerepet. Ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, meg is akadályozhatja a nátha kialakulását, de ha mégis betegek leszünk, akkor jelentősen lecsökkenti a betegség időtartamát és a tünetek is jóval enyhébbek lesznek. A légúti fertőzések és a nátha tünetei akkor csökkennek igazán, ha a C-vitamin mellé cinket is fogyasztunk.

Ennek a vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szív és az érrendszer védelmében. A csipkebogyó nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami azért is előnyös, mivel ha rendszeresen fogyasztjuk, segíthet megakadályozni az érelmeszesedést, ami szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

A C-vitamin a bőr egészségének fenntartásában is nagy szerepet játszik, védelmet nyújt a bőrünk számára az UV-sugarakkal szemben, emellett a kollagéntermelést is támogatja. Ahogy öregszünk, úgy csökken a kollagénszint a szervezetünkben, ennek következményeként a bőrünk petyhüdt és ráncos lesz. Ha viszont rendszeresen fogyasztunk C-vitamint, akkor elősegítjük a kollagéntermelést, így az öregedési folyamatok is jelentősen lelassulhatnak.

A felesleges C-vitamin a szervezetben a vizelettel kiválasztódik. Egyes tanulmányok mégis arról számoltak be, hogy a nagy mennyiségű C-vitamin felelőssé tehető a vesekő kialakulásáért, de okozhat még gyomor- és bélproblémákat, akár hasmenést, puffadást és hányingert is.

A citrusfélék, mint a narancs, a citrom, a lime, a grapefruit, illetve az eper, a kivi, a csipkebogyó és a homoktövis gazdag forrásai a C-vitaminnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B 3 vitaminról
  2021-05-01 22:01:47, szombat
 
  A B3-vitamin jót tesz az agynak, a szívnek és még az anyagcserét is fokozza

A B3-vitaminnak vitathatatlan az élettani szerepe. Ez a vitamin vízben oldódik és a felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből. Amennyiben hiány alakul ki belőle, száraz lehet a bőrünk, hasmenéssel kell szembesülnünk, de akár még demencia kialakulásához is vezethet. A B3-vitamin-hiány ezen kívül emlékezetkiesést, hányást, fejfájást, depressziót és fáradtságot is okozhat.

Amennyiben nem szeretnénk, hogy ennek a vitaminnak a hiányától szenvedjünk, úgy fogyasszunk rendszeresen B3-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például gombát, csirkehúst, avokádót, zöldborsót vagy édesburgonyát.

A niacinnak nagyon sok szerepe van a testünk megfelelő működésében. Az egyik ilyen feladata a megfelelő anyagcsere biztosítása. Ha az étrendünkben nincs elegendő niacin, akkor nehézségek adódhatnak a szénhidrátok, a fehérje és a zsírok lebontásában.

Az Alzheimer-kór egy nagyon komoly betegség, hiszen a beteg mentálisan leépül és a kognitív funkciói is zavart szenvednek. Ez általában az idősebb emberek rettegett betegsége, sajnos világszerte minden tizedik 70 év fölötti embert érint. Kutatások igazolják azonban, hogy a megfelelő mennyiségű B-vitamin bevitele segíthet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását.

Manapság a halálozási okok első helyén a rákos betegségek állnak, mögöttük azonban szorosan ott vannak a szív- és érrendszeri betegségek. A szívbetegségeket 3 alapvető életmódbeli tényező betartásával meg lehet előzni. Az egyik az egészséges étrend bevezetése az életünkbe. Kutatások igazolják, hogy a niacinban gazdag étrend segíthet kivédeni, megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A második tényező a rendszeres testmozgás, a harmadik pedig a dohányzás abbahagyása.

Kutatások támasztják alá, hogy amennyiben ügyelünk arra, hogy elegendő B3-vitaminban gazdag ételt fogyasztunk, akkor a szívroham kockázata 28 százalékkal, míg a stroke kialakulásnak esélye mintegy 13 százalékkal csökkenhet.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában szerepe van a magas triglicerid és az alacsony HDL-koleszterin-profilnak is. Azonban, ha elegendő B3-vitamint fogyasztunk, akkor csökkenhet a triglicerid és megemelkedhet az úgynevezett jó koleszterin, a HDL szintje.

A szájüregi rák kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása csökkentheti a szájüregi rák kialakulásának kockázatát, de a niacin rendszeres bevitele is mintegy 40 százalékkal mérsékelheti ennek a betegségnek a kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A pajzsmirigy egészségéért
  2021-04-01 13:03:44, csütörtök
 
  5 vitamin és ásványi anyag hiány, amely pajzsmirigy betegségek esetén igen gyakori

Sok pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy problémában szenvedő betegnek van vitamin és ásványi anyag hiánya is. Ebben a cikkben öt különböző jellemző táplálkozási hiánybetegségről lesz szó, amely pajzsmirigy túlműködésben (Graves-betegségben szenvedőknél) és alulműködésben (Hashimoto Thireoiditis) szenvedő betegeknél is gyakori.

1, A-vitamin
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Segít a felhám szövet (bőr) és a nyálkahártyák egészségét fenntartani, az immunrendszer funkcióiban is közrejátszik és a látást is befolyásolja. Bár sokan béta-karotinnal helyettesítik, egyesek nem tudják átalakítani ezt A-vitaminná. Időnként nehéz megállapítani, hogy kinek van A-vitamin hiánya, jellemző tünetek például a farkasvakság, az étvágyvesztés és a fertőzésekre való érzékenység megnövekedése., kiszáradt szem és orrnyálkahártyák és ez utóbbi fokozott pörkösödése.

Pajzsmirigy betegségek esetén gyakran alakul ki különböző vitaminokból és ásványi anyagokból hiány a szervezetben.

A pajzsmirigy hormon szerepet játszik a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért, ha valakinek pajzsmirigy alulműködése van, az akár A-vitamin hiányhoz is vezethet. Ha ezek után a problémát béta-karotinnal akarják orvosolni, az nem fog segíteni, hiszen a szervezet nehezen oldja meg a béta-karotin A-vitaminná alakítását, sőt a beteg a karotináz enzim hiánya miatt be is fog sárgulni. Ez a sárgaság azonban az igazi sárgasággal szemben teljesen veszélytelen! Ebben az esetben a teljes A-vitamin komplex szedése szükséges étrend-kiegészítőként.

2, D-vitamin
A D-vitamin nem csak a csontok erősségéért felelős, hanem az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. Sok pajzsmirigyproblémás beteg szenved D-vitamin hiányban is, amely vérteszttel könnyedén kimutatható. Ez nem csak az én megfigyelésem, kutatások is kimutatták, hogy a D-vitamin hiány fennállása szignifikánsan gyakrabban fordul elő autoimmun pajzsmirigy betegeknél, mint egészségeseknél. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a D-vitamin hiány fennállása együtt járt az antitiroid antitestek jelenlétével és a pajzsmirigy abnormális működésével. Míg a hivatalos érték alsó határa 30 ng/ml a felső 100ng/ml , az immunrendszer optimális működéséhez kb. 50ng/ml-re van szükség. A D-vitamin megszerzéséhez a napfény a legideálisabb, de a hiányban szenvedők számára D3 étrend-kiegészítő szedése válhat szükségessé. A D-vitamin közvetlenül is hatással van a pajzsmirigy egészséges működésére, hiszen befolyásolja a thyreocitákat azáltal, hogy csökkenti a TSH által stimulált jód felvételének mértékét és a sejtnövekedést.

3, Vas
A vas a pajzsmirigy hormon szintéziséhez szükséges, a vashiány lecsökkenti a pajzsmirigy hormon termelését a hem-függő thiroid peroxidase aktivitását. Ez az ásványi anyag más okokból is fontos a szervezet működése szempontjából. Mialatt a menstruáló nőket ciklusuk alatt gyakran érinti a vashiány, menopauza után is veszélyben lehetnek, sőt, akár férfiakat is érinthet a vashiány (főleg vegetáriánusokat és vegánokat). Azt gondolom tehát, hogy az embereknek ellenőriztetniük kéne a vas és ferritin szintjüket rendszeresen a %-os telítettséggel együtt. A vas a vörösvérsejtek termelésért is felelős, a hemoglobin egy komponense, és így az oxigén sejtekhez és szövetekhez való szállításához elengedhetetlen. A vas interferálhat a levotiroxin felszívódásával, ezért azoknak, akik pajzsmirigy hormont szednek, 2-4 órával később vaskiegészítőt is szedniük kell. Egészséges embereknek nincs szükségük vaspótlásra.

4, Szelén
A szelén rendkívül fontos ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. Nem csak a T4 T3-má való átalakításában játszik fontos szerepet, de az immunrendszer optimális állapotához is nélkülözhetetlen. Egyes kutatások szerint a szelén fogyasztása csökkentheti a pajzsmirigy antitestek számát. Persze sok más tényező is közre játszhat, így míg egyesek nagy javulást tapasztalnak, mások nem érzékelnek jelentős különbségeket. A glutathione fontosságáról már írtam, a szelén pedig glutathione peroxidase szintézisében közre játszó tényező.

Sokan szenvednek szelénhiányban, amelyet rendkívül fontos orvosolni. A brazil dió jó szelénforrás, emellett a szardínia is az. Ahogyan más ásványi anyagok hiánybetegségeinél is, szükség lehet étrend-kiegészítők szedésére is. Általában teljes kiegészítőt javasolok, mert a szelént leginkább E-vitaminnal és egyéb táp- és hatóanyagokkal együtt érdemes szedni. Napi 200 mikrogramm az ajánlott dózisa.

5, Jód
A jód a legellentmondásosabb ásványi anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából. A világon kb. egymilliárd ember jódhiány miatt kialakult betegségektől szenved. Erről már több cikket is írtam, így itt csak röviden fogom tárgyalni. A jód a pajzsmirigy hormon szintézisének az alapja. Ezért tehát ennek hiányában pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A sok jód pajzsmirigy túlműködést okozhat, de a helyzet ennél bonyolultabb, mert ha a napi dózis hatezerszeresét adjuk akkor azzal átmenetileg meg lehet fékezni a toxikusan túlműködő pajzsmirigyet.. Egyes egészségügyi szakemberek azt tanácsolják autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseiknek, hogy hagyják ki étrendjükből a jódot. Mások azt sugallják, hogy a jód csak akkor veszélyes, ha szelénhiánnyal párosul, ezért azzal együtt érdemes szedni. A lényeg a dózis. Napi 1/4mg biztosan ajánlott, bár Japánban ennek a négyszeresét fogyasztják. Hazánk talaja jódban igen szegény, következésképpen sok a jódhiányban szenvedő beteg is.

Én személy szerint jód-párti vagyok, ha valakinek jódhiánya van, azt orvosolni kell. A jódot antioxidánsokkal együtt érdemes szedni, mint amilyen a szelén, a C-vitamin, vagy a magnézium.
Miért gyakori a vitamin- és ásványi anyag hiány?

Ennek számos oka van. D-vitaminhiányt okozhat például, ha az illető nem kap elég napfényt, sötétebb tónusú a bőre, magaslati levegőn él vagy légszennyezett környezetben. A vas esetében a szegényes étrend a probléma, de a vas felszívódásával kapcsolatos problémákat C-vitaminhiány vagy hypoclorhydria is okozhatja.

Ha valakinek többféle vitamin- és ásványi anyaghiánya is van, az sokszor a sok finomított ételből és cukorból álló étrendnek köszönhető. Sok esetben csupán az étrend megváltoztatása nem orvosolja a komolyabb hiánybetegségeket. Bizonyos gyógyszerek is megakadályozhatják a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő felszívódását, mint például a szájon át szedhető fogamzásgátlók. A belek permeabilitásának problémái is zavarokhoz vezethetnek. Tehát a kiegészítők szedésén kívül az okok feltárása és orvoslása is fontos, különben hosszú távon nem lesz jó megoldás.

Összességében tehát gyakori a pajzsmirigy és az autoimmun pajzsmirigy betegek esetében a különféle vitamin- és ásványi anyagok hiánya. Öt tápanyagra koncentráltam ebben a cikkemben, de emellett még sok másik is szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének fenntartásában, mint például a cink és a magnézium, amikre most nem térek ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A bőrtápláló és gyulladáscsökkentő C-vitamin
  2021-03-20 19:45:12, szombat
 
  Az egyik legkedveltebb vitamin a C-vitamin. Ha megkérdezünk 10 embert, hogy milyen vitamint fogyaszt rendszeresen, biztosan szerepel a felsorolásban. Antioxidáns vitaminról van szó, amely fokozza az immunitást, felgyorsítja a sebgyógyulást, és ínygyulladás esetén is nagyon hasznos, nem beszélve az erekre gyakorolt hatásáról.

A C-vitamin a bőrszövet egészségét is javítja, illetve elősegíti a kollagéntermelést. Nagyon erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, így a bőr helyreállításában is szerepet vállal. A sebgyógyításban úgy vesz részt, hogy fokozza a kollagén- és az elasztintermelést. Ezek olyan fehérjerostok, melyek fokozzák a bőr sejtjeinek regenerációját és emellett a feszességét is biztosíthatják. A kollagén emellett lassítja a bőr öregedési folyamatait is és világosítja a bőrt. Ennek érdekében a legjobb, ha szérumként alkalmazzuk.

A C-vitamin jelentősen lelassítja az öregedési folyamatokat, így rendszeres használatával később jelennek meg a ráncok és a finom vonalak. Egy 3 hónapig tartó kutatásba nőket vontak be, akiknek az arcát rendszeresen C-vitamin-szérummal kezelték. Bebizonyosodott, hogy ez az alkalmazás lelassította az öregedési folyamatokat, miközben felgyorsult a kollagéntermelés. Ugyan a mélyebb ráncokat nem tüntette el, hiszen a C-vitamin sem képes csodákra, de a résztvevők bőre kisimult, illetve sokkal üdébb és ragyogóbb lett, csökkent a szárazság mértéke is, aminek köszönhetően sokkal egészségesebb színezetet kapott.

Műtétet követően is javasolják a C-vitamin fogyasztását, mivel hatására sokkal gyorsabb lesz a sebgyógyulás. A C-vitamin a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében is segíthet. A használhatjuk szérumként, ilyenkor eredményesen veszi fel a harcot a bőrgyulladással, akár pattanásokkal szemben is. A szervezetünkben is kialakulhat gyulladás, ilyenkor a C-vitamin belsőleg történő fogyasztása lehet a segítségünkre.

Tegyük rendszeressé az étrendünkben a citrusos gyümölcsöket, hiszen ezek tele vannak C-vitaminnal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A vitaminhiány jeleiről
  2021-03-20 19:29:57, szombat
 
  Sok ember szenved vitaminhiányban és küzdenek olyan betegségekkel, melyeket valamilyen tápanyaghiány okoz. Az elsősleges vitaminhiányt az okozza, hogy nem fogyasztunk elegendő tápanyagban gazdag ételt. A másodlagos vitaminhiány pedig akkor fordul elő, ha az emésztőrendszerben nem szívódnak fel az elfogyasztott tápanyagok. Minden életkorban kialakulhat vitaminhiány, habár az idősebbeknél gyakrabban fordul elő ez a probléma.

Míg egyesek meg sem érzik, ha valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból hiányt szenvednek, addig másoknál nyilvánvaló tünetei, jelei vannak ennek az állapotnak. Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, melyek akkor alakulnak ki, ha valaki tápanyaghiányban szenved.

A tápanyaghiány egyik jele a szorongás, amely számos más jellegű tünettel is együtt járhat, mint például heves szívdobogás, aggodalom vagy éppen túlzott mértékű izzadás. Kutatások igazolják, hogy a depresszió és a szorongás kialakulását gyakran a D-vitamin-hiány okozza. Ez a vitamin zsírban oldódik, szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen többek között részt vesz a csontok, a fogazat és az immunrendszer egészségének megőrzésében, de a gyulladás csökkentésében is kiemelt a szerepe.

Amennyiben nincs elegendő B-vitamin a szervezetünkben, akkor is számolnunk kell szorongással. A B6-vitamin például egy kofaktor, amely részt vesz a szerotonin és a dopamin termelésében, melyek elősegítik a szorongás és a depresszió szabályozását.

A nem megfelelő éjszakai látást éjszakai vakságnak nevezik. Kialakulásában nagy szerepe van az A-vitamin hiányának. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a jó látásban, a bőrszövet egészségének fenntartásában és a megfelelő immunműködésben. Egyes növényi élelmiszerek karotinoidokat tartalmaznak, melyek A-vitaminná alakulnak át a szervezetben.

Az ínyvérzés is gyakori jel, ami akkor alakul ki, ha C-vitamin-hiányban szenvedünk. Kísérő tünete lehet még a fogszuvasodás, a vékony, töredezett haj és a fáradtság is. Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így kiemelkedő szerepe van a megfelelő immunműködésben és a vastermelésben, illetve a kollagénszintézis is a feladatai közé tartozik.

A fáradtság kialakulásában annak is szerepe lehet, ha nem fogyasztunk elegendő E-vitamint. Ez a vitamin is zsírban oldódik, és nagy szerepe van a megfelelő immunműködésben. Amennyiben nem fogyasztunk elegendő E-vitaminban gazdag táplálékot, mint például magvakat, dióféléket és növényi olajokat, úgy még izomfáradtságot is megtapasztalhatunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A "B" vitaminok hasznossága
  2021-03-16 22:50:50, kedd
 
  B-vitaminokat tartalmazó élelmiszerek: sajt, lazac, paradicsom, vörös hús, spenót, rák, földimogyoró, máj, tej, kesudió, tarkabab stb.

A B-vitaminoknak nagyon fontos szerep jut, hiszen olyan tápanyagokról van szó, melyek segítséget nyújtanak az egészséges sejtek felépítésében, de aktívan részt vesznek az energiatermelésben is.

A B-vitaminok támogatják az immunrendszer, a máj, a szív és az agy egészséges működését. Gazdag forrásai a tojás és a zöld leveles zöldségek, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a táplálékokat. Cikkünkben néhány olyan B-vitamin kerül felsorolásra, melyek minden szempontból hasznosak az egészségünkre nézve.

A B7-vitamin másik neve a biotin. Fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában. Amennyiben biotinhiányban szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, hasonlóan a bőrünk is száraz és pikkelyes tapintásúvá válik. A biotin nemcsak az egészséges fényes hajat, hanem a szép körmöket is biztosíthatja.

A B9-vitaminnak nagyon fontos szerepe van a sejtosztódásban és a DNS-szintézisben. Amennyiben terhesség alatt folsavhiány lép fel, a magzat születési rendellenességét is okozhatja.

A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. A vegetáriánusok és az idősebb személyek gyakran küzdenek ennek a vitaminnak a hiányával, ami akár vészes vérszegénységhez is vezethet, de a hiánya az agyra és az idegrendszerre is kihatással lesz.

Aki ennek a vitaminnak a hiányában szenved, gyakran érezhet zsibbadást és égő érzést a végtagjaiban, illetve mentális funkciók is csökkennek. Ez azért is jelentős veszélyt hordoz magában, mert ez az állapot főleg idősebb személyeknél Alzheimer-kór kialakulásához vezethet.

A B-vitaminokat együtt kell szednünk, azaz a legjobb, ha a patikában nemcsak egyfajta B-vitamint, hanem úgynevezett B-vitamin-komplexet kérünk. Mindenképpen ajánlatos szedni dohányzó embereknek, cukorbetegeknek, időseknek, depresszióval küzdőknek, és azoknak, akiknél alacsony immunfunkciót állapítottak meg.

A B-vitamin-komplex hasznos lehet azoknak is, akik koncentrációs nehézségekkel küzdenek, sokszor feszültek, de kismamáknak, alkoholfüggősben szenvedőknek, vegánoknak és vegetáriánusoknak is javasolt a B-vitaminok rendszeres fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A D-vitamin és az egészség
  2021-03-14 22:26:33, vasárnap
 
  Az optimális D-vitamin-szint nagyon fontos, hiszen erre a vitaminra van szükség az egészséges csont- és izomrendszerhez, a jól működő immunrendszerhez, a normál kognitív funkciók fenntartásához, de a mentális egészség megőrzéséhez és az emésztőrendszer kielégítő működéséhez is. Az emberek többsége azonban hiányt szenved a D-vitaminból.

Ez a vitamin legfőképpen napfény hatására termelődik a szervezetünkben, viszont ha keveset tartózkodunk a napon és kiegészítőket sem fogyasztunk, alacsony lehet a szintje.

D-vitaminhoz nem pusztán napfény útján juthatunk, hanem egyes táplálékok elfogyasztása révén is, főként ha rendszeresen eszünk tejet, tejtermékeket, illetve gombát.

Az optimális D-vitamin-szint az immunfunkciókat is támogatja. Ezt bizonyítja az is, hogyha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, kisebb lesz az esély a légúti fertőzések kialakulására. Igaz ez az influenzára, de bármely vírusfertőzésre is. De a bőrünknek, a hajunknak és körmünknek is nélkülözhetetlen ez a vitamin.

Számos kutatás támasztja alá, hogy az olyan autoimmun betegségben szenvedő betegeknél, mint az alopecia, gyakran túl kevés a szervezetükben a D-vitamin.

Más autoimmun betegségekre is érvényes ez a megállapítás, például a krónikus pajzsmirigybetegségekre is. Érdekes megfigyelés, hogy a már kialakult betegségek tünetei is jelentősen csökkennek, amennyiben az érintettek D-vitamin-kiegészítést kezdenek el szedni.

A D-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a szerotonintermelésben, illetve fenntartja a szerotoninnak, azaz a jóléthez, a jó hangulathoz kapcsolódó neurotranszmitter szintjét az agyban.

Egy kutatás során azt állapították meg, hogy az alacsony D-vitaminszint a lisztérzékenység kialakulásának is oka lehet. Akik ebben a betegségeben szenvednek, gyakran tapasztalnak bélkárosodást, ami viszont jelentősen csökkenti vagy megakadályozza a tápanyagok felszívódását. A lisztérzékenység még a zsíremésztést is gátolja, ez pedig további gondokat jelent, hiszen a D-vitamin zsírban oldódó vitamin.

Vannak olyan betegségek, amelyek a D-vitamin-hiány fokozott kockázatát rejtik magukban, ilyen például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

A D-vitamin tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, ezért törekednünk kell arra, hogy elegendő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben. Fokozhatjuk vele a bélrendszerünk egészségét, ez azért is lényeges, mivel az immunrendszerünk 80 százaléka a bélrendszerben található.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Ismerjük fel a vitaminhiányt!
  2021-02-19 22:08:32, péntek
 
  Nagyon sokan szenvednek vitaminhiányban. Főként azokat érinti ez a probléma, akik nem táplálkoznak megfelelően, így nem jut hozzá a szervezet azokhoz az értékes tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, melyekre alapvető szüksége van. Bármelyik korcsoportban kialakulhat vitaminhiány, de elsősorban a gyerekek, az állapotos hölgyek és az idősebb személyekre jellemző ez az állapot. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan tünetet, melyek ásványi anyagok és vitaminok hiányához köthetők.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban napfény hatására jön létre a szervezetünkben, de a gomba is gazdag forrása ennek a vitaminnak.

Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy egy sor tünettel kell számolnunk, többek között szorongás, aggodalom, heves szívdobogás és álmatlanság. A D3-vitamin biztosítani tudja a csontok és a fogazat fejlődését és megfelelő állapotát, de hozzájárul a normál immunműködéshez, és még a gyulladás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe.

Amennyiben éjszaka nem látunk jól, éjszakai vaksággal állunk szemben, ami az A-vitamin hiánya miatt alakul ki a szervezetünkben. Az A-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához, de a bőrszövet és az immunrendszer megfelelő működéséhez is aktívan hozzájárul. Az A-vitamin a luteinnel és a zeaxantinnal együtt jelentősen javít az éjszaki látáson.

A narancs és citromsárga színű gyümölcsök és zöldségek sok karotinoidot tartalmaznak, melyet a szervezet A-vitaminná alakít át.

A C-vitamin a kötőszövet egészségét is biztosítja. Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, akkor számos tünettel, köztük az ínyvérzéssel is számolnunk kell. A C-vitamin hiánya sok más panaszt is okozhat, ilyen lehet például a haj elvékonyodása, a fogszuvasodás és a szűnni nem akaró fáradtság.

A C-vitamin egy olyan antioxidáns, amely kiemelkedő szerepet játszik a szabad gyökök semlegesítésében, javítja az immunrendszer működését, és még a vas felszívódását is támogatja. A C-vitamin gazdag forrásai többek között a citrusfélék és a zöld leveles zöldségek.

Szervezetünknek cinkre is szüksége van. Ennek az ásványi anyagnak kiemelkedő szerepe van a normál immunműködésben, a fehérjeszintézisben és a hormontermelésben. Amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben, úgy csökken az izomzatunk, megy a hasunk, elveszítjük az ízérzékelésünket, és még lassabb sebgyógyulást is megtapasztalhatunk.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 126 
2021.05 2021. Június 2021.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 82 db bejegyzés
e év: 1711 db bejegyzés
Összes: 42669 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 947
  • e Hét: 947
  • e Hónap: 32144
  • e Év: 429906
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.