Regisztráció  Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
Pantoténsav
  2017-10-03 10:14:53, kedd
 
  Pantoténsav nélkül elhízhatunk és kedélytelenné válhatunk

A B5-vitamint nevezzük pantoténsavnak, amelynek kitüntetett szerepe van az energiatermelésben, a zsír lebontásában és hasznosításában, de az erős idegrendszert és a végtagok megfelelő vérellátását is ennek a vitaminnak köszönhetjük. Ez a vitamin megakadályozza, hogy gyulladások alakuljanak ki a szervezetünkben és elősegíti, hogy szellemileg frissek maradjunk, de a stressz leküzdésében is a segítségünkre van. Ha elegendő van ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor jó lesz a koncentráló képességünk és ezáltal a teljesítményünk. A pantoténsavtól a bőrünk és a hajunk is egészséges lesz.

A pantoténsav hiánya olyan panaszokat generálhat, mint például ízületi fájdalmak, szempanaszok, ízületi merevség, de görcsök és zsibbadásszerű érzés is kialakulhat a végtagokban. Ennek a vitaminnak a hiányában repedések keletkezhetnek a szájzugban, de korai őszüléssel és hajhullással is számolnunk kell. Mindemelett ingerlékeny lehetünk, gondok lehetnek a memóriánkkal és még székrekedésünk is lehet.

Milyen táplálékokban van pantoténsav?
A tejben, a májban, a pisztrángban, a heringben, a makrélában, a vadhúsban, a teljes kiőrlésű gabonában, a búzakorpában, a diófélékben, a napraforgómagban, de igen magas koncentrációban van jelen a sörélesztőben és a méhpempőben is. A méhpempő ezenkívül hatékonyan veszi fel a harcot a különféle mikroorganizmusokkal szemben, de a szervezetben kialakuló gyulladásokat is mérsékelni tudja, egyes esetekben pedig meg is szünteti azt.

Ez a vitamin segít a testalkatunkat is megőrizni, illetve karcsúbbá válni. Támogatja a szívműködést, és még az öregedési folyamatokat is képes lassítani, így rendszeres szedésével később jelennek meg az arcunkon a ráncok.


Akik egészségtelenül táplálkoznak, általában mérték nélkül fogyasztanak készételeket, fehér kenyeret, konzerveket, édességeket és cukrot, amely ételek mind B5-vitamint vonnak el a szervezetükből.

Arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb finomított élelmiszert fogyasszunk, hiszen ezek a táplálékok vagy csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem tartalmaznak pantoténsavat. A hőkezelés szintén tönkreteszi ezt a vitamint. Ha salátát készítünk, akkor óvakodjunk a túlzottan savas, ecetes öntetktől, mert ezek is tönkreteszik ennek a vitaminnak a molekuláit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Őszi vitaminforrások
  2017-10-02 16:30:43, hétfő
 
 



A gyümölcsök meglehetősen fontosak az emberi szervezet számára. Már az ősemberek is rengeteget fogyasztottak belőlük, főleg addig, míg nem tértek át a húsfogyasztásra. A gyümölcsök sok-sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ez utóbbit az aszalt gyümölcsök is tartalmazzák, amelyek segítséget nyújthatnak székrekedés esetén, illetve szerepet játszanak a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzésében. Lényeges, hogy mindig friss és idényzöldséget fogyasszunk. Ősszel többek között az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a málna, a földi szeder és a fekete ribizli lelhető fel a piacokon.

A málna, a földi szeder és a fekete ribizli a lágy gyümölcsök csoportjába sorolhatók. Ezeknek a gyümölcsöknek kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, különösképpen a fekete ribizli tartalmaz sokat ebből a vitaminból. A málna ezen kívül kiváló vasforrás is. Az alma és a körte tartalmaz A- és C-vitamint. Ez utóbbi egy kiváló immunerősítő, így érdemes a téli hónapokban minél többet fogyasztani ebből a két gyümölcsből. Ez a két gyümölcs magnéziumban és káliumban is meglehetősen gazdag. Az alma jót tesz az emésztésnek, csökkenti a vér koleszterinszintjét és vizsgálatok igazolják, hogy vírusellenes tulajdonsággal is rendelkezik. A tápanyagok nagy része a gyümölcsök héja alatt található, így érdemes azt is elfogyasztani, persze csak akkor, ha a gyümölcsök nem voltak vegyszerrel kezelve.

A szilva a csonthéjas gyümölcsök táborát gyarapítja. Kitűnő C-vitamin-forrás és magas a béta-karotin-tartalma. A szilvában kalcium és magnézium is fellelhető. A szilvában rengeteg növényi rost található, amely igencsak jó hatással van az emésztésre. A szilva aszalt formában is kapható. Ha valakinek székrekedése van, akkor előző este áztasson be egy pohárnyi vízbe néhány szilvaszemet, majd másnap reggel fogyassza el a gyümölcsöt, illetve igya meg a folyadékot is. Ez a természetes gyógymód a székrekedés egyik leghatásosabb ellenszere.

A szőlőben sok kalcium, kálium, foszfor és B-vitamin található. Ez utóbbi miatt érdemes többet fogyasztani belőle, ha idegesek és feszültek vagyunk, ugyanis a B-vitamin az egészséges idegrendszeri működést képes biztosítani.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B-vitamin-komplex
  2017-10-02 16:13:57, hétfő
 
  Ahogy öregszünk, úgy az egészségi állapotunk is hanyatlásnak indulhat. A két leggyakoribb betegség a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a kognitív hanyatlás. A kutatások azt igazolják, hogy a B-vitamin-komplex segíthet megelőzni ezeket az egészségügyi problémákat. A folsav, a B12- és a B6-vitaminok például különösen hasznos szerepet töltenek be az egészséges szívműködésében és a kognitív képességek fenntartásában.

Az Alzheimer-kór egy rettegett betegség és sajnos nem csak az idősek körében pusztít. Az Alzheimer-kór általában akkor kerül diagnosztizálásra, amikor az agyban már végbement a pusztító folyamat, amely visszafordíthatatlan. Ennek egyik kiváltó oka az, hogy úgynevezett plakkok keletkeznek az agyban. A másik oka a B-vitaminok alacsony szintje.

A betegség kezdetén a beteg emlékezetkiesésről és memóriazavarokról számol be, majd az agy elkezd zsugorodni és bekövetkezik a teljes agykárosodás, amikor a beteg már képtelen önmagáról gondoskodni, és egyszerűen nem tudja felismerni a környezetében élő, korábban olyannyira szeretett személyeket, de a tájékozódás és az alapvető feladatok elvégzése is gondot okoz számára.

A kutatások arra mutatnak rá, hogy az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszik egy toxikus aminosav, a homocisztein magas szintje, de az alacsony folsav- és B12-vitamin-szint is oka lehet ennek a betegségnek. A jó hír azonban az, hogy a folsav, illetve a B6- és a B12-vitamin csökkenteni képes a homociszteinszintet, így jelentősen lecsökken az Alzheimer-kór kialakulásának is a kockázata.

A B-vitaminok a szív egészségére is pozitívan hatnak. A megemelkedett homociszteinszint a szív- és érrendszeri betegségek - amikor plakkok képződnek az artériák falán - kialakulásának kockázatát is megnöveli, azonban a korábban említett vitaminok képesek lecsökkenteni ezeket a betegségeket. A magas homociszteinszint a szívroham és a stroke kockázatát is megemeli. A B-vitamin antioxidánsként működve eredményesen harcol a szabad gyökökkel szemben is.

Növelheti szervezete folsavszintjét, amennyiben több sötétzöld leveles zöldséget, lazacot, spárgát, céklát, gyökérzöldségeket, bulgurt, búzát és babot fogyaszt. A B6-vitamin megtalálható a csirkében, a pulykában, a lazacban, a lencsében, a napraforgóban, a barna rizsben és a sárgarépában. B12-vitamin-források: marhahús, hal, tej, tojás.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
U vitaminról
  2017-02-03 13:22:05, péntek
 
 



U-vitamin, a nyálkahártya védelmezője

Az U-vitamin valójában nem vitamin, de felfedezésekor a tulajdonságai alapján ezt a nevet kapta, így azóta is ezzel a névvel illetik.


További kutatások alapján kiderült, hogy a molekula szerkezete alapján a methionin családba tartozik, ennek ellenére a nevén a mai napig sem változtattak. Ez a vitamin vízben oldódik, az emberi szervezet csak időlegesen képes tárolni. Azért is szükséges ezt a vitamint pótolni, mivel szervezetünk így folyamatosan megőrzi gyors regenerációs képességét.

Az U-vitamin védelmet nyújt a sejtfalak számára, de gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak a belső, hanem a külső gyulladásokra is gyógyír lehet ez a vitamin. Így alkalmazható például belső és külső fekélyekre egyaránt. Ez a vitamin megtámogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait, a legyengült szervezetet felerősíti, és az immunrendszert erősíti.

Az U-vitamin a kezdeti cukorbetegségre és a hasnyálmirigy-gyulladásra is kedvezően hat. Mindemellett a nyálkahártyák védelmét és annak regenerációját is biztosítja. Például megóvja a bél- és a gyomor nyálkahártyájának egészségét.

Az U-vitamin fogyasztása javasolt műtétek előtt és után az esetleges gyulladások megelőzése céljából, de a sejtregeneráció miatt is érdemes ezt a vitamint előtérbe helyezni. Ez a vitamin a szöveti sérülések gyógyulási idejét is képes lecsökkenteni.

Az U-vitaminnak nagy szerepe van a hematómák, a körömágybetegségek és a kelések enyhítésében. Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy csökkenti a függőséget, kiváltképpen, ha alkohol- vagy kábítószer-függőségről van szó.

Az U-vitamin megtalálható a paradicsomban, a petrezselyemben, a retekben, a káposztában, a spárgában, a csalánlevélben, a sárgarépában és a banánban.

Ha szervezetünkben nincs elegendő ebből a vitaminból, akkor akár gyomor- vagy nyombélfekéllyel is számolnunk kell. Amennyiben a bélrendszer gyulladásban van vagy elfekélyesedik, akkor az immunrendszerünk is legyengülhet, ezáltal a méreganyagok is könnyedén elszaporodhatnak a szervezetünkben, illetve a sejtek sem lesznek képesek a megfelelő regenerációra. Az U-vitamin pótlása, fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett használható. A patikákban kapszula, illetve tabletta formában kapható, de csak vényköteles formában. Kúraszerűen szokták javasolni a fogyasztását. Ilyenkor egy hónapon keresztül mindennap szükséges fogyasztani, és ezt évente három vagy akár négy alkalommal kell megismételni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A K2-vitamin
  2016-09-27 21:56:14, kedd
 
  A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amelynek több feladata is van, hogy szerveztünk megfelelően tudjon működni. Egyik ilyen szerep a véralvadás szabályozása, vagyis segítséget nyújt a fehérjék összetapadásában. Ezen kívül a K-vitamin fontos a csontok növekedéséhez, regenerációjához, a kalcium felhasználásához, a sejtek növekedéséhez és az idegsejtek egészségének megőrzéséhez. Amennyiben szervezetünk K-vitamin-hiánnyal küzd, akkor fennáll a veszélye a csontritkulásnak, az érelmeszesedésnek, a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, illetve a csontjaink törékennyé is válhatnak.

A K-vitaminnak két formája ismert, a K1- és a K2-vitamin. A K2-vitaminnak elsősorban a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. Körülbelül 30 éves korunkra érjük el a maximális csonttömegünket. Az életkor előrehaladtával csontjaink mennyisége jelentősen lecsökken, pontosabban a csontok gyorsabban bomlanak, mint ahogyan újraképződnek. A K2-vitaminnak tehát a csontképző folyamatban van jelentős feladata és a kalcium-anyagcsere szabályozásában vesz részt. Segítségével a kalcium a csontokhoz akadálytalanul el tud jutni, be tud épülni, így segítve elő, hogy a csontok egészségesek maradjanak, vagyis a szerkezetük és sűrűségük is megfelelő legyen.

A K2-vitamin abban is segítséget nyújt, hogy a kalcium a csontokban és ne más helyeken rakódjon le. Ahhoz, hogy a folyamat gördülékenyen menjen végbe, egy oszteokalcin nevű fehérjére van szükség, amely segíti a kalcium csontokba való beépülését is, de ehhez mindenképpen szüksége van a K2-vitamin jelenlétére. Egy vizsgálat során kimutatták, hogy ha a szervezetben nincs elegendő K2-vitamin, akkor ez jelentősen csökkenti az aktív oszteokalcin fehérje szintjét, amely a csonttörés veszélyét hordozza magában. Mivel a változókor után a nőknél jelentősen csökkenhet a csontsűrűség, ezért mindig ügyelni kell a K2-vitamin pótlására. Egy másik kutatás során pedig azt bizonyították be, hogy a K2-vitaminnak igenis nagyon fontos szerepe van abban, hogy a kalcium nehogy az artériák falán rakódjon le, vagyis ennek a vitaminnak kitüntetett szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében is.

Az élelmiszerek nagy része csak kis mennyiségben tartalmaz K2-vitamint, de azért a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben van belőle valamennyi. A feta sajtban, a kéksajtban vagy a cheddarban van némi K2-vitamin, de jelen van például a csirkében vagy a marhában, az állati zsírokban és belsőségekben is. K1-vitamin elég nagy mennyiségben megtalálható a zöld leveles zöldségekben, de a K2-vitamin szinte csak az erjesztett, savanyított zöldségekben és ételekben található meg, mint például a kefir vagy a savanyú káposzta. Érdemes ezt a vitamint pótolni, ha K2-vitamin-hiánnyal küzdünk, még akkor is, ha a vastagbél baktériumai is termelnek valamennyit ebből a vitaminból.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Miért fontos a szervezet számára a C-vitamin?
  2013-12-30 21:50:24, hétfő
 
 


A C-vitamin vízben oldódik, ezért az emberi szervezet kevés tárolási lehetőséggel rendelkezik, csak bizonyos mennyiséget vagyunk képesek felvenni belőle. Közben a létfontosságú vitamin nem csak a működőképes immunrendszer szempontjából fontos. Támogatja a szervezetet a kollagéntermelésben a normális bőr és csontfunkció érdekében, hozzájárul az oxidatív stressz elleni sejtvédelemhez, az idegrendszer normális működéséhez, és fokozza a szervezetbe történő vasfelvételt.

Nézzük részletesebben, miért olyan fontos a C-vitamin a szervezetünk számára:

Csekély tárolási lehetőség: A C-vitamint a szervezet csak nagyon korlátozott mértékben tudja tárolni. Mintegy 3 gramm tartalékra van lehetőség egy felnőtt embernél. Legnagyobb arányban pl. a mellékvesékben, a szemlencsében, az agyban, a májban és az izomzatban található meg.
Korlátozott felvétel a szervezetbe: Az emberi szervezet a C-vitamint csak korlátozott mennyiségben képes felszívni. Amikor C-vitamint veszünk fel, az a véráramon keresztül jut el a szervekhez. A vérbe való bejutás, az úgynevezett reszorpció (felszívódás) részben már a száj nyálkahártyájában megtörténik, túlnyomórészt azonban a vékonybélben zajlik le. A fölösleges C-vitamin változatlan formában kiválasztódik.
Az immunrendszer támogatása: A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez.
C-vitamin és sejtvédelem: A C-vitamin hozzájárul a sejtek védelméhez az oxidatív stressz ellen.
Fontos a bőr, az ízületek, a csontok és a fogak felépítéséhez: A bőr, a kötőszövet, a csontok, a fogak és az ízületek egyik fontos építőeleme a kollagén. A C-vitamin hozzájárul a kollagén termeléséhez, és a bőr, a csontok és a fogak normális működéséhez.
Vasfelvétel: A C-vitamin fokozza a vasfelvételt.
Tavasszal, nyáron és ősszel folyamodhatunk regionális termékekhez, hogy a C-vitamin-szükségletünket fedezzük. Télen az ellátás valamivel nehezebb. Bár kapható sok távoli országból származó gyümölcs és zöldség, ezek magas C-vitamin-tartalma a hosszú szállítás és tárolás miatt kérdéses.

Tudta például, hogy...

egy frissen szedett alma kb. 10 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként, és 11 hét tárolás után 3 °C-on már csak 5 mg-ot? A C-vitamin-tartalmának felét elveszíti csak a tárolás révén.
az éretlenül leszedett import gyümölcs jelentősen kevesebb vitamint tartalmaz? Döntő szerepet játszik az érettségi fok a betakarításkor.
a C-vitamin a levegőn lebomlik? Az oxidációs folyamat felismerhető pl. a megvágott alma barnás elszíneződésén. Ezért a gyümölcsöt és nyers zöldséget röviddel felaprítás után fogyasszuk el.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
K2 vitamin
  2013-12-20 06:42:01, péntek
 
  A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".

A K1 vitamin, amit bőven megtalálunk a zöld növényekben (brokkoli, spenót, saláta, sóska, stb.) ilyen tulajdonsággal nem rendelkezik.

A D, az A, a K2 és a C vitamin optimális aránya mellett nagyon hatékonyan védekezhetünk az influenza és a nátha vírusokkal szemben, de külön-külön ezek a vitaminok, önmagukban nem védenek.
A K2 vitamin nem a csak rákbetegségek kialakulása ellen véd, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is jelentős mértékben csökkenti (kb. 60%-kal, Rotterdam study).

Nagyon gazdag K2 vitamin forrás a libamáj, a kacsamáj, a tojás és talán a tej is. A talán magyarázata nagyon egyszerű. Kiderült az utóbbi évek vizsgálataiból, hogy a legeltetett tehenek tejének a K2 vitamin tartalma 50-szerese az istállóban tartott és takarmánnyal etetett tehenek tejéhez képest.

A napi K2 vitamin igényünk feltehetően 45mg. Megfelelő K2 vitamin ellátottság mellett még az igen nagy adag D vitamin is elveszti toxikus hatását (több tízezer egység/nap).

A szervezetünk nem képes a K2 vitamint raktározni, noha egyértelműen zsíroldékony vitaminról van szó. Ezért naponta kell fogyasztanunk egy kis biovajat, biotejszínt, biotejet (aminek köze sincs az áruházak polcain kapható kocka tejekhez) vagy egy-két db tanyasi tojást és aki teheti, ne hagyja az asztalon a libamájat, kacsamájat soha sem.

A tehéntej A vitamin tartalma nem túl magas, viszont a legeltetett tehenek tejének magas a karotinoid tartalma (amik az A vitamin előanyagai). Ebből a szempontból kiemelendő a kecsketej, mert ennek az A vitamin tartalma négyszer magasabb, mint a tehéntejé (viszont karotinokban szegényebb, ezért a kecsketej és a sajt színe mindig fehér és soha nem sárgás árnyalatú).

Az optimális arány felnőttekben: napi 2000 IU D3 vitamin, napi 2000 IU A vitamin, napi 45mg K2 vitamin és napi 1000mg C vitamin.

Ezt kb. tíz perc napozással vagy 10dkg olajos hallal, napi 2db bio tojás, napi 2dl bio tej, vagy 2dkg bio vaj és egy marék fekete ribizli, 3 citrom, 20dkg savanyú káposzta, két szép paprika és fél liter csipke tea fogyasztásával természetesen is biztosíthatjuk.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
B6 vitamin
  2013-10-19 18:35:08, szombat
 
  A B6-vitamin egy komplex vitamin, mert a piridoxin mind a hat biológiailag aktív formáját egyesíti. A B1-, B2- és B12-vitaminnal együtt a B-vitamin-csoporthoz tartozik. A B6-vitamin túlnyomórészt a fehérje-anyagcserében vesz részt, valamint az idegrendszerünkben játszik fontos szerepet. Ez a vitamin a vékonybélen keresztül szívódik fel. A vízben oldódó vitaminokhoz tartozik, és a mindennapi táplálékkal kell a szervezetünkbe juttatnunk. A vékonybélből a vitamin a véráramba kerül, és a vérből a szervekhez és a sejtekhez szállítódik. Az anyagcserében a B6-vitamin fontos feladatot lát el: az aminosavak aktiválását. További fontos funkciói vannak az idegrendszerünkben, az immunrendszerben és a hemoglobin-szintézisben. A B6-vitamin javítja a fehérjék és zsírok felvételét, és elősegíti a nukleinsavak szintézisét a sejtmagban. A B6-vitamin hiánya - ami ezen a szélességi körön ritkán fordul elő - több mint 100 különböző betegséget vonhat maga után. A vitamint nagyon sokféle - szinte minden - élelmiszer tartalmazza különböző koncentrációban. A hús például nagyon gazdag B6-vitaminban.

B6-vitamint tartalmazó élelmiszerek

A B6-vitamin majdnem minden élelmiszerben előfordul. A növényi és állati eredetű ételek egyaránt nagyon jó B6-vitamin-források. Mivel a vitamin vízben oldódó, a zöldséget és a húst inkább rövid ideig mossuk folyó víz alatt, de ne hagyjuk a vízben állni. A túl hosszú főzés sok vitamint elpusztít, ezért a zöldségeket inkább blansírozzuk, és ne főzzük sokáig. Ez egy kíméletes elkészítési mód, amelynek során a legtöbb vitamin és más anyagok is megmaradnak. Csak így kap a szervezetünk értékes táplálékot. A következő élelmiszerek viszonylag magas koncentrációban tartalmaznak B6-vitamint: hús, hal, máj, tej, tejtermékek, élesztő, kivi, brokkoli, spenót, kelbimbó, zöld káposzta, hüvelyesek, banán, diófélék, teljes kiőrlésű termékek, ribizli, sárgabarack, burgonya, tojás és sok más zöldség- és gyümölcsféle.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Nem kamu: legfőbb C-vitamin-forrás a camu camu
  2013-09-01 10:43:42, vasárnap
 
 



Camu camu, a rengeteg C-vitamint tartalmazó gyümölcs, a kép előterében egy kettévágott példány.

C-vitamin-hiány
A C-vitamin-hiány skorbutot okozhat. Ez egy olyan betegség, amely egyértelműen a C-vitamin kifejezett hiányára vezethető vissza. A betegség fogínyvérzéseket, fogvesztést, kötőszöveti károsodásokat és az izomzat vérzéseit okozza. Jóllehet a betegség az ipari országokban ma már alig fordul elő, a C-vitamin fontosságát nem szabad alábecsülni. Az idősebbek hajlamosak rá, hogy kevesebb C-vitamint vegyenek magukhoz az ajánlatosnál. Olyan esetekben is felléphetnek enyhe hiányállapotok, amelyek fáradtságban, a fertőzéses megbetegedésekkel szembeni hajlamban, valamint késleltetett sebgyógyulásban és koncentrációs zavarokban nyilvánulnak meg. Egy kifejezett C-vitamin-hiány többek között a csont- és fogállományban bekövetkező kóros elváltozásokhoz is vezethet. A szívtevékenység romlik, ezen kívül anémia (vérszegénység) alakul ki.

C-vitamin-túladagolás:
A C-vitamin-túladagolása csak nehezen lehetséges, mivel a fölösleg egyszerűen kiválasztódik a veséken keresztül. Mindenesetre aki túl sokat szeretne a jóból, azt kockáztatja, hogy a B12-vitamin hatása, illetve felvétele zavart szenved vagy akár meghiúsul, mivel a B12-vitamin elpusztul. A túl sok C-vitamin, amit hosszabb időn keresztül rendszeresen viszünk a szervezetbe, vesekőképződéshez vezet.

C-vitamint tartalmazó élelmiszerek:
Közismert, hogy a legtöbb C-vitamint a növényi élelmiszerek, mint a gyümölcs és a zöldség, tartalmazzák. Természetesen a vitamin minden forrása különböző koncentrációban rendelkezik C-vitaminnal. Érdekes, hogy korábban a narancs és a citrom számított a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsnek. Ma már másképp van. A legtöbb C-vitamint a camu camu nevű gyümölcs tartalmazza, nevezetesen 2000 mg-ot 100 grammonként. További C-vitamin-források: acerola cseresznye, csipkebogyó, guava, paprika, paradicsom, narancs, citrom, grapefruit, eper, ananász, savanyú káposzta, káposzta, mangó, áfonya, fekete ribizli, kelbimbó, kivi, spenót, brokkoli, avokádó, burgonya, alma, körte, banán, barack, hagyma, papaya. A gyümölcsök és zöldségek a szervezetet nemcsak friss C-vitaminnal, hanem fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátják, továbbá rostanyagokat is juttatnak a szervezetbe. A szervezet kielégítő C-vitamin-ellátottságához nagyon fontos a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg frissen fogyasszuk. A túl hosszú tárolás, valamint a túl hosszú főzés elpusztítja a vitaminok egy részét.
Forrás: gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Vitaminhiány vagy vitamin-túladagolás?
  2013-08-23 20:36:26, péntek
 
  Különleges körülmények között bizonyos vitaminokból megemelkedett mennyiség bevitele indokolt. A sportolóknak, várandósoknak, betegeknek valamivel nagyobb adag vitaminra van szükségük. Az ember ilyenkor nemritkán vitaminkészítményekhez nyúl, amelyeket drazsék, kapszulák vagy pezsgőtabletták formájában kínálnak.

Bár a vízben oldódó vitaminok kiegészítő bevitele nem okoz gondot, óvatosan fogyasszuk a kombinált készítményeket, amelyek zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak. Fennáll a veszélye ugyanis a zsírban oldódó vitaminok lehetséges túladagolásának. Az A-vitaminnal történő túladagolás mindenesetre csak akkor következhet be, ha a szervezetbe közvetlenül retinolt juttatunk. Az A-provitamin bevitele nem vezet mérgezésekhez. A szervezet mindig csak annyi A-vitamint készít a provitaminból, amennyire szüksége van.

várandós nőknek különösképpen kell ügyelniük a vitaminháztartásukra. A folsav fontos, hogy a magzat fejlődési rendellenességeit megakadályozzuk. A túl sok A-vitamin azonban elősegíti a súlyos rendellenességeket. Az A-vitamin túladagolása spontán vetélésekhez is vezethet.

Az érem másik oldala a hiányos ellátottság, amit hipovitaminózisnak is neveznek. Ha a szervezetbe nem juttatjuk be elegendő mennyiségben a vitaminokat, zavarok keletkeznek az anyagcserében. A nyugati világban viszonylag ritkán fordul elő hipovitaminózis. A táplálkozási szokásaink és főleg az élelmiszerkínálat gyakorlatilag gondoskodik róla, hogy elegendő létfontosságú vitaminnal legyünk ellátva. A gabona, a zöldség, a gyümölcs, a hús és más élelmiszerek bizonyos feldolgozási módszerei azonban csökkentik a vitamintartalmat.

Ezért mindig figyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsöt és zöldséget csak rövid ideig, folyó vízben mossuk meg, és inkább pároljuk, mint főzzük. Így a legfontosabb vitaminok jobban és tovább megmaradnak benne. Aki pl. nem szereti az alma héját, a lehető leggazdaságosabban hámozza meg. Nagyon sok fontos vitamin rejlik ugyanis a közvetlenül a héj alatt lévő vékony rétegben. Ha ezt a réteget lehámozzuk, az almában lévő vitaminok nagy része veszendőbe megy.

Vitaminhiány különböző betegségek miatt is kialakulhat. A bél-, máj- és epebetegségekben szenvedőknek úgynevezett felszívódási problémájuk van. Ők bár beviszik a szervezetükbe a kellő mennyiségű vitaminokat, azok azonban a felszívódási zavarok miatt nem tudnak optimálisan hasznosulni.
Forrás:gyógyszernélkül
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 41 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 1694 db bejegyzés
Összes: 34405 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1558
  • e Hét: 6234
  • e Hónap: 76785
  • e Év: 1357367
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.