Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
házi tészta készítése tésztagéppel
  2012-12-29 12:37:38, szombat
 
  A tészta rendkívül egyszerű, gyorsan elkészíthető étel, és hogy milyen feltéttel fogyasztjuk, annak se szeri, se száma.

A boltokban a tésztaválaszték már-már felmérhetetlen, én most mégis arra buzdítom a lányokat, asszonyokat, hogy ennek ellenére próbálják ki a házilag készített tésztát. Nem ördöngösség, és nekünk már nem kell kézzel nyújtanunk, ámbár az is megengedett még, de rendelkezésre állnak nagyon jó tészta nyújtó gépek, amikkel sokkal könnyebb a dolgunk.

Szélesmetélt recept

1 db tojáshoz 20-25 dkg finomra őrölt tönkölylisztet adunk, és kb. fél deciliter vizet, és összegyúrjuk. Lehetőség szerint ebben az esetben is tisztított vizet használjunk. A víz mennyisége a lisztek fajtájától függően kicsit változhat, a lényeg, hogy jó kemény legyen a tészta.

Kicsit hagyjuk pihenni a tésztát, majd kis gombócokat formálunk belőle, és máris kezdődhet a nyújtás. A kinyújtott tésztát vászon abroszra rakjuk szikkadni egymás mellé, és csak ezután vágjuk föl, így biztos nem fognak összeragadni.

Az így elkészített tésztát frissen is kifőzhetjük, de ha hagyjuk teljesen megszáradni, papír dobozban, vagy vászon zacskóban pár hétig is eláll. Tovább ne tartogassuk, mert a tésztánkban nincs tartósítószer, és megmolyosodhat, főleg melegebb évszakokban.


 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
tortilla házilag
  2012-10-22 21:22:37, hétfő
 
 


TORTILLA - MEXIKÓI KUKORICALEPÉNY

Hozzávalók:

3 rész kukoricaliszt, 2 rész búza finomliszt, minden 10 dkg liszthez egy teáskanál étolaj, minden fél kilóhoz egy mokkáskanál só. (A példa kedvéért: 30 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búza finomliszt, 5 teáskanál étolaj, egy mokkáskanál só.)
Elkészítés:

A liszteket és a sót összekeverjük. Az így kapott keverékhez apránként vizet adunk, miközben elkezdjük összegyúrni. Annyi víz kell hozzá, hogy rugalmas, de véletlenül sem ragadós, folyós tésztát kapjunk. A tésztát negyed órát pihentetjük.

Ezután lisztezett deszkán 1 milliméter vastagságú lepényeket nyújtunk belőle, amelyek mindkét oldalát megsütjük egy száraz (zsiradék nélküli!) vastag falú serpenyőben. A sütési idő nagyon rövid. Amikor a tészta elkezd felhólyagosodni, már lehet is fordítani és a másik oldalát sütni.

A tortillát megtölthetjük salátákkal, húsokkal, csilis babbal, mártogathatjuk avokádókrémbe, fűszeres tejfölbe, adhatjuk kenyér helyett mártásos ételekhez.

Tipp:

Mivel a tészta elég törékeny, én egy széles lapáttal szoktam átemelni a kinyújtott tésztakorongokat serpenyőbe és azzal is fordítom meg őket sülés közben.

A tortillát készítheted csak kukoricalisztből is, de nekem ez a lisztkeverék vált be.

Készíts a tortillából, chips-et (nachos-t) A receptet itt találod meg: CHIPS HÁZILAG. Az így készült chips-et is tálalhatod mindenféle mártogatósokhoz, de magában elropogtatva is finom.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
Szicíliai kenyér
  2012-08-14 11:33:49, kedd
 
 



Hozzávalók

50 dkg liszt
2 tk. só
3 ek. olaj
1 ek. tejpor
2 dl író (vagy aludttej)
kb. 1 dl víz
30 dkg öregtészta
1,5 dkg friss élesztő

Elkészítés

Az öregtészta egy előző nap összeállított, majd túlkelesztett előtészta, amihez 50 dkg lisztet, 3 dl vizet, 1 dkg friss élesztőt alaposan elkeverünk és 12 órán át pihenni hagyunk. Másnap ebből vesszük ki a szükséges mennyiséget, a maradékot pedig hűtőszekrényben egy hétig tárolhatjuk vagy akár le is fagyaszthatjuk. Az író helyett használhatunk aludttejet vagy joghurt és víz 2/3-ad-1/3-ad keverékét.
A hozzávalókból egy könnyű, hólyagos tésztát dagasztunk, majd kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma darabba vágjuk.
A darabokat gömbölyítjük és letakarva, kb. 15 percig pihentetjük. Ezután a kissé megkelt gombócokból kb. 55 cm hosszú tésztarudakat sodrunk.
A két végét ellentétes irányban a közepéig feltekerjük (ha enyhén belisztezzük őket formázás előtt, akkor nem tapadnak össze). Lazán, hogy sütés közben is megtarthassák a formájukat.
Sütőpapíros tepsin, letakarva hagyjuk őket kb. 30 percig kelni.
A sütőt ezalatt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztákat a kimaradt tojásfehérjével, amit enyhén felverünk, lekenjük és megszórjuk szezámmag és fekete szezámmag keverékével.
Kb. 18 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra tesszük hűlni.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
tortilla chips
  2012-08-14 11:30:03, kedd
 
 



hozzávalók 2 főre

100 g kukoricaliszt
100 g liszt (én most sima lisztből készítettem el)
só ízlés szerint
1 dl langyos víz
kevés olívaolaj

elkészítés

Egyszerűen dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat a vízzel.
Nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra, majd vágjunk ki belőle háromszögeket.
Helyezzük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Az olívaolajat spricceljük a chips-ekre.
Süssük őket meg. Nem árt néha-néha belesni, nehogy megégjen.
Miután kihűlt, már fogyasztható is.

sütési hőfok:
250°C
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát nap
  2012-04-28 12:02:15, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-27 13:56:58, kedd
 
 


Negyven deka krumplit héjában teljesen puhára főzünk, leszűrjük, meghámozzuk, és villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Amikor már szobahőmérsékletű, hozzáadunk egy tojást, egy evőkanál vajat, kevés sót és annyi lisztet, amivel rugalmas tésztát kapunk. A tészta először nagyon ragad, de a folyamatos lisztadagolás miatt egy idő után szépen összeáll. Az, hogy mennyi lisztet vesz fel, múlik a liszt minőségén és krumpli víztartalmán. A tésztát nem hagyjuk pihenni, hanem azonnal vékonyra nyújtjuk, és kávéskanálnyi lekvárhalmokat púpozunk rá szép sorban, úgy, hogy egy-egy kupac között legalább két centi távolság legyen. Ha ez megvan, akkor úgy vágjuk fel a tésztalapot, hogy minden négyzet közepébe egy kupac lekvár jusson. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtogatjuk, széleiket szorosan összenyomkodjuk, és forrásban lévő, kicsit sós vízben kifőzzük őket.



Egyszerre csak néhány darabot főzzünk és amikor a vízbe engedjük a derelyéket, azonnal kavarjunk egyet rajtuk, mert szeretnek letapadni a fazék aljára. Amint felúsztak a víz felszínére, máris szűrhetjük, és emelhetjük át az előzőleg megpirított zsemlemorzsába.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-24 23:39:38, szombat
 
 



Zöldséges lasagne

Hozzávalók, 2-3 személyre:
1/2 csomag lasagna tészta
1 üveg sűrített paradicsom (kb. 4 dl-es)
1 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
oregánó
bazsalikom
1 nagyobb répa
1 kisebb cukkini
1 konzerv szeletelt gomba
1 marék reszelt sajt
2 evőkanál ketchup

A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. A répát és a cukkinit kis kockákra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, átpirítjuk rajta a gombát és a répát, majd amikor ezek már kicsit megpirultak, jöhet a cukkini. Só, bors, fűszerek. Felengedjük vízzel, puhára pároljuk, majd elkeverjük a sűrített paradicsommal és a ketchuppal. Ha túl sűrűnek találod, akkor tegyél még hozzá vizet.
Rétegezzük tűzálló tálba: szósz-tészta-szósz-tészta-szósz-tészta-szósz. A tetejét szórjuk meg sajttal. 180 fokos sütőben - nem kell előmelegíteni - süssük, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-22 16:15:12, csütörtök
 
 



45 dkg rigatoni tészta
35-40 dkg bacon
70 dkg paradicsomkonzerv (darabolt)
1 fej lilahagyma
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
bazsalikom

frissen őrölt bors
őrölt chili vagy pepperonici (opcionális)
olívaolaj

1.A bacont felcsíkozzuk, és pirosra sütjük.
2.Míg sül a bacon, felkockázzuk a lilahagymát, a bazsalikomot, és feltesszük a tésztának a főzővizet.
3.Miután elkészült a bacon, kiszedjük a serpenyőből, a visszamaradt zsíron megdinszteljük a lilahagymát.
4.Miután kész a hagyma, rádobjuk a fokhagymát, és pár másodpercig illatozni hagyjuk .Hozzátesszük a paradicsomkonzervet, fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal, mindezt összefőzzük, majd a legvégén hozzáadjuk a kisütött bacont is.
5.A tésztát kifőzzük al dente-re, azaz rugalmasra, majd beleforgatjuk a bacon-ös mártásba.

 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-18 13:04:57, vasárnap
 
  Durván csokis muffin, tojás nélkül

Csodálkozni lehet, megkérdőjelezni nem, ugyanis ez a csokis muffin tojás nélkül is elkészíthető. Tuti, kipróbált recept.

Ez a süti azoknak való, akik szeretik a keserű csokoládét, ez ugyanis egy durván csokis változata az egyébként csokis muffinnak hívott édességnek. Egyébként meg lehet próbálni tejcsokoládéval is. Kicsit csodálkoztam, hogy nem kell bele tojás, mert szokott kelleni, de remekül működik nélküle a recept. Az egész muffinsütés apropója a szilikonformák felavatása volt, amik már nagyon régóta (Mikulás...) várták, hogy muffint süssek. A formákat felhasználás előtt 15 percig főztem, hogy tiszták legyenek. Volt értelme a kifőzésnek, mert az edényből só vált ki, tehát ezzel az eljárással könnyen eltávolítottam az oda nem illő anyagokat.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 dkg kakaópor
15 dkg cukor
2 teáskanál sütőpor
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg étcsokoládé
1-2 csepp vaníliakivonat/aroma
1 csipet só

A lisztet, a kakaóport és a sütőport egy tálba szitálom. Hozzákeverem a cukrot és a sót. Előmelegítem a sütőt 180 fokra (légkeverés). Az olvasztott vajat összekeverem a tejjel (én együtt is melegítettem kicsit, mert a tej lehűtötte a vajat, és lencsékben úszkált a tej tetején). Hozzáadom a tejhez a vaníliakivonatot.
A száraz hozzávalók közepébe mélyedést csinálok, beleöntöm a vajas tejet, és nagyjából összekeverem (nem baj, ha maradnak csomók, sőt - bár ennek kíváncsi lennék a magyarázatára, hogy miért is jó). Apróra vágom az étcsokoládét, és azt is a masszához keverem. A tésztát a formákba kanalazom (3/4-ig), és 20-25 perc alatt megsütöm.



 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
szénhidrát napra
  2010-07-17 11:38:07, szombat
 
 



hozzávalók 4 főre
50 dkg spagetti
20 dkg sárgarépa
10 dkg cukkíni
fél dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg créme fraîche
1 ek konyak
1 avokádó
1 citrom

fissen őrölt bors
8-10 bazsalikom levél

A spagettit sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
A sárgarépát és a cukkínit vékony csíkokra vágjuk.
Az avokádót kettévágjuk, a magját kivesszük, a húsát tálba nyomjuk, villával összetörjük.
Az olívaolajat előmelegítjük, a fokhagymát üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a répát, pár perc múlva a cukkínit.
Ressre pároljuk, rálöttyintjük a konyakot.
Hozzáadjuk a créme fraîche-t, sózzuk, borsot darálunk rá, jól elkeverjük.
Hozzáadjuk az összetört avokádó húst, kettőt keverünk és elzárjuk a lángot.
A tésztát a tányérokba, a mártást a tésztára merjük. Durván vágott bazsalikom levelekkel megszórjuk és citromhéjat reszelünk rá.
 
 
0 komment , kategória:  szénhidrát napra  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 613
  • e Hét: 2288
  • e Hónap: 3280
  • e Év: 35009
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.