Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2015.02.01 - Ma forintosítják a devizahiteleket:
  2015-02-01 10:03:57, vasárnap
 
  Február elsején ismét fontos fordulónaphoz érkezett a devizahitelesek megmentése, ugyanis ettől a naptól hatályos a bankok tisztességtelen elvonásainak elszámolása, megtörténik a forintosítás, ráadásul a fair bank törvény is ezen a napon lép életbe. A változásoknak köszönhetően már most is kevesebbet kell fizetnie a devizahiteleseknek, de vajon mennyivel?
Mi változik februártól?
Február elsejétől három fontos esemény történik a devizahitelekkel:
- A devizaadósok megkapják az elszámolás miatti tisztességtelen elvonásokat (egyoldalú kamatemelések és árfolyamrés), vagyis a még élő szerződések esetén csökken a tőketartozás, míg a 2009. július 26. után lezárt szerződések esetében az ügyfelek megkapják az összeget.
- Február 1-től kerül sor a jelzálog alapú (lakás- és szabad felhasználású jelzálogkölcsönök) hitelek forintosítására. A svájci frank hitelek 256,5 forintos, míg az euró alapú kölcsönök 309 forintos árfolyamon kerülnek átváltásra. Lényeges, hogy az autóhiteleket, a személyi kölcsönöket és egyéb kölcsönöket továbbra is devizában kell fizetni.
- Életbe lép a "fair bank" törvény, amely előírja, hogy a forintosított hitelek a 3 havi BUBOR-hoz (budapesti bankközi kamatláb) lesznek kötve. Ezeknél a kölcsönöknél a jegybank által szigorúan ellenőrzött kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók alapján emelhetnek kamatot a bankok. Ez utóbbiak egyébként minden kölcsönre vonatkoznak február elsejétől.

Akkor a következő törlesztőrészletem már alacsonyabb lesz?
Az elszámolás és a kamatcsökkenés miatt csak később fognak lecsökkenni a törlesztőrészletek. Az elszámolásról szóló tájékoztató (amit márciusban és áprilisban kapnak meg az ügyfelek) kézhezvétele után harminc napja marad arra az ügyfeleknek, hogy ne kérjék a forintosítást, vagy egyéb panasszal éljenek. Emiatt sok adósnál túlfizetés keletkezik, amit a forintosítás után a bank kamatostul fizet ki az ügyfeleknek. Az első új törlesztőrészletet a jogszabály szerint legkésőbb májustól kell fizetniük az adósoknak. Előfordul, hogy egyes bankok már január folyamán visszaállítják a tisztességes kamatszintet, sőt akár az elszámolással csökkentett törlesztőrészletet kérik ügyfeleiktől. Ezekben az esetekben már korábban lecsökken a törlesztés mértéke.

A kamatok csökkenése az alábbi három szabály betartásával történik:
- Kiindulópont: a jelenleg 2,1 százalékos 3 havi BUBOR-ra a devizahitel eredeti (pl. svájci frank bankközi kamatlábához képest számított) kamatfelárát kell a bankoknak felszámítaniuk
- Felső korlát: nem lehet magasabb a kamat sem a devizahitel eredeti, sem a mostani (pontosabban a tavaly július 19-ei) kamatszintjénél. A kamatfelár pedig maximum 4,5 (lakáshitelek), illetve 6,5 (szabad felhasználású hitelek) százalék alatt lehet
- Alsó korlát: a kamatfelár nem lehet kevesebb, mint 1 százalék
- A kamat nem lehet magasabb sem az eredeti, sem a jelenlegi szintnél, kivéve, ha a kamatfelár magasabb lenne, mint 1 százalék
 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
eltűnnek a deviza alapú lakáshitelek a pénzügyi rendszerből
  2015-01-31 13:09:33, szombat
 
  Február elsejétől nem lesz deviza alapú lakáshitel, az ebből eredő gondok eltűnnek a hazai pénzügyi rendszerből - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
A cikk további része: Link
 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Megkezdődik az egyoldalú kamatemelések miatti visszatérítése
  2015-01-21 14:58:23, szerda
 
  Az ingatlan fedezetes hitelek esetében január 1-től az elszámolás fix árfolyamon történik Deviza, AMI a Svájci frank esetében 256 forint.
Megkezdődik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések miatti visszatérítések elszámolása, forintosításra kerülnek a jelzálog fedezetű devizahitelek, hitelt pedig csak a fair banki és az adósságfék szabályok szerint vehetünk majd fel.
Bankmonitor kalkulátor:
Nagyobb kép Link
...... ..........


Mikor kapom meg a visszatérítést?
Az elszámoláshoz köthető legfontosabb határidők már ismertek. Attól függően, hogy forint, deviza vagy deviza alapú hitellel rendelkezünk, más és más időpontban kerül sor a tájékoztatására, az új törlesztőrészlet bevezetésére, valamint a tényleges pénzügyi elszámolásra. A visszatérítés határideje az ügyfél tájékoztatását követő 15. munkanap
.Mely hiteleket forintosítják?
A visszatérítéssel párhuzamosan sor kerül a deviza és a deviza alapú jelzáloghitelek forintosítására (függetlenül attól, hogy szabadfelhasználású vagy lakáscélú hitelről beszélünk). Az átváltásra svájci frank hitelek esetén 256,5, euró esetén 309, japán jen esetén pedig 2,16 forintos árfolyam alkalmazása mellett kerül sor. A törlesztőrészletek viszont már korábban, januártól rögzítik az előbb említett árfolyamokon.

Kötelező lesz a forintosítás?
Nem. Ha az adós az alábbi feltételek bármelyikét teljesíti, akkor kérheti, hogy hitele ne kerüljön átváltásra:
az adósnak a törlesztőrészletet meghaladó rendszeres deviza jövedelme van
az adós megfelel a jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályainak (svájci frank hitel esetén a hitel törlesztőrészlete nem lehet magasabb, mint a jövedelem 10-15%-a)
akinek a forintosítás utáni kamata meghaladja a devizahitele induló vagy 2014. július 19-én fennálló kamata közül a kisebbik kamatszintet
a hitel futamideje még 2021 előtt véget ér.
A forintosítás során új törlesztőrészletet határoznak meg: az összes átváltott hitel kamatát referencia kamathoz kötik, amit kiegészítenek kamatfelárral, ami nem lehet kevesebb, mint 1%, de nem is lehet több lakáscélú hitelek esetén 4,5%, szabadfelhasználású hitelek esetén pedig 6,5%-nál.

Bővebb információ Bankmonitor Link
 
 
1 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Brutálisan emelkedett a CHF 2015.01.21.
  2015-01-21 14:44:20, szerda
 
  Múlt héten még 260 Ft körül mozgott a CHF
........


A Svájci Frank órák leforgása alatt Közel 25% -ot erősödött és ezzel ugyanennyivel nőtt a magyar Svájci frank hitelesek tartozása.
A Svájci frank Brutális ÉS normál Piaci körülmények között teljesen szokatlan erősödése ma KIZÁRÓLAG A ellenszavazat ingatlan fedezettel rendelkező hiteleket érinti.
 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
A devizahiteleket még az idén kivezetik
  2014-07-07 13:02:40, hétfő
 
  Olvasható a következő linken Link  
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Árfolyamvédelmi-rendszer - árfolyamgát
  2012-02-10 11:08:11, péntek
 
  A devizahitelesek 2012 végéig léphetnek be az árfolyamvédelmi-rendszerbe. Nálunk kiszámolhatja, mennyi lenne a havi törlesztő részlete az árfolyamgáttal! A kormány a szerdai ülésén elfogadta az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak megfelelően. A törvényjavaslatot a kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek. A hatálybalépés után az ügyfelek a pénzügyi intézményeknél jelezhetik belépési szándékukat a programba.
Ön is kiszámíthatja, hogy mennyi lenne a törlesztő részlete, ha az árfolyamrögzítést választja. az alábbi linken
Link

Az új árfolyamgát lényege tehát az, hogy az érintettek 180 forinton törleszthetik frankhitelüket.
A havi törlesztő részlet ugyanis egy klasszikus hitel esetében két részből adódik össze: a tőketörlesztésből és a kamattörlesztésből. Ezek közül csak a tőketörlesztés 180 forint feletti része kerül a gyűjtőszámlára, a kamattörlesztést elengedik a bankok.
A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák jelentős árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztő részletekre, a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Kár bánkódniuk a nem végtörlesztőknek
  2012-01-30 19:40:47, hétfő
 
  Forrás: Hír24

Nagyon rosszul járhatnak azok, akik forinthitelből végtörlesztettek, jobb lehetőségnek tűnik az új típusú árfolyamgát, már ha lesz. A végtörlesztés igazi kiszúrás azokkal, akik csak forinthitelből tudták megtenni. A havi törlesztőrészletek ugyanis nagyjából azonosak a teljesen elszállt devizahitelek törlesztőrészleteivel - írja az azenpenzem.posztr.hu. A végtörlesztéshez felvehető kölcsönök ugyanis jelentősen megdrágultak. Az azenpezem.postr.hu röbb olyan esetről tud, amikor az adós úgy érezte, jól járt, nem figyelt azonban arra, hogy hitelének futamideje jócskán hosszabbá vált (ezért tudott a bank valamivel alacsonyabb havi terhet ajánlani).

Tavaly december közepén azonban megállapodott a kormány és a Bankszövetség. Ennek a megállapodásnak az egyik pontja az árfolyamvédelmi/árfolyamgát rendszer. Aki ebbe belép, az 180 forintos svájcifrank-, 250 forintos euró- és 2,50 forintos japánjen-árfolyamon törleszthet 2016 végéig.
A törlesztőrészlet e feletti része pedig kettéválik egy tőkeszámlára és egy kamatszámlára. A tőkeszámlán gyűlik az ügyfél tartozása, a kamatszámlát pedig a kormány és a bank fizeti.
A blog hoz egy példát is: egy 5 évvel ezelőtt felvett, 5 millió forintos, svájcifrank-alapú hitel kezdeti törlesztőrészlete 43 ezer forint volt. Mostanra (250 forintos árfolyamon) a kamatemelkedés hatásának is köszönhetően mintegy 80 ezerre nőtt. Ha jön az árfolyamgát, 51 ezer forint körülire csökken a havi részlet. De az árfolyamgát feletti csaknem 29 ezer forint nem mind növeli a tartozást. Ebből csak a tőkerész fog a tőkeszámlán gyűlni 2016 végéig. Esetükben a teljes törlesztőrészletnek csak 12 százaléka a tőketörlesztés, a többi kamat. Tehát a 29 ezer forintból 25 ezret a bank és az állam fizet. És egyelőre csak 3400 forint gyűlik mint tartozás a tőkeszámlán. Miközben ha forinthitelt vesz fel valaki, annak 71 ezer forint lenne a törlesztőrészlete.
Bár minden hitel más és más, de a többségre igaz, hogy az árfolyamgát feletti rész több mint felét a bank és az állam állja.
Ami bombaüzlet lenne, csak éppen még nem született meg a jogszabály. Ha ez a törvény megszületett volna, akkor vissza lehetett volna tartani sokakat, hogy vegyenek fel forinthitelt a végtörlesztéshez - véli az azenpenzem.postr.hu.


Átverés a végtörlesztés
Forrás:postr
Aki csak forinthitelből tudott végtörleszteni sokkal rosszabbul jár(t), mint aki az árfolyamgát rendszerébe lép majd be. Csakhogy az eredeti határidőre az erre vonatkozó törvényt nem készítették el, az ígéreteknek pedig már senki sem hisz. Így szívat a magyar kormány. Ez is lehetett volna a poszt címe. Csak erről sok minden másra is lehetne asszociálni. A végtörlesztés azonban igazi kiszúrás azokkal, akik csak forinthitelből tudták megtenni. A havi törlesztőrészletek ugyanis nagyjából azonosak a teljesen elszállt devizahitelek törlesztőrészleteivel.
Ugyanakkor már tavaly december közepén megállapodott a kormány és a Bankszövetség. Ennek a megállapodásnak az egyik pontja az árfolyamvédelmi/árfolyamgát rendszer. Aki ebbe belép, az 180 forintos svájci frank, 250 forintos euró és 2,50 forintos japán jen árfolyamon törleszthet 2016 végéig. A törlesztőrészlet e feletti része pedig kettéválik egy tőkeszámlára és egy kamatszámlára. A tőkeszámlán gyűlik az ügyfél tartozása a kamatszámlát pedig a kormány és a bank fizeti. Ez pedig bombajó az adósnak! Kiszámoltuk, hogy hogyan gyűlik az árfolyamgát feletti tartozás, és mi magunk is elképedtünk. Tény, hogy nincs még jogszabály. Tény, hogy a kormány simán a szemünkbe hazudik és már meglévő törvényeket úgy változtatgat, ahogy akar. De ha most véletlenül mégis betartaná a megállapodást, akkor valóban jól járnak a devizaadósok.
Először is tudnunk kell, hogy a törlesztőrészletünk tőketörlesztésből és kamatból áll. Általában - persze vannak eltérő konstrukciók is - egy teljesen megszokott annuitásos hitel esetében, amikor ugyanannyi a havi részletünk éveken át, az első években a havi fizetnivaló legnagyobb része a kamat és csak igen kis hányada a tőkefizetés. Egy 20 éves hitel esetében valahol 10-15 év után (inkább a 15-höz közelebb) lesz fele-fele a kamatfizetés és a tőketörlesztés aránya a havi részletben. (Még egyszer fontos hangsúlyozni, hogy sok, ettől eltérő konstrukció is létezik, de ez a legjellemzőbb.) Mivel devizahiteleket gyakorlatilag 2003-2004-től kezdtek el tömegesen felvenni az emberek, az annuitásos hiteleknél még mindig jóval nagyobb a havi törlesztőrészletekben a kamat, mint a tőke. Nos, a megállapodás szerint az árfolyamgát feletti törlesztőrészletnek a kamatrészét kifizeti az állam és a bank.
Itt egy példa: egy 5 évvel ezelőtt felvett, 5 millió forintos, svájci frank alapú hitel kezdeti törlesztőrészlete 43 ezer forint volt. Mostanra (250 forintos árfolyamon) a kamatemelkedés hatásának is köszönhetően mintegy 80 ezerre nőtt. Ha jön az árfolyamgát, 51 ezer forint körülire csökken a havi részlet. De az árfolyamgát feletti csaknem 29 ezer forint NEM MIND növeli a tartozásom. Ebből csak a tőkerész fog a tőkeszámlán gyűlni 2016 végéig. Esetükben a teljes törlesztőrészletnek csak 12 százaléka a tőketörlesztés, a többi kamat. Tehát a 29 ezer forintból 25 ezret a bank és az állam fizet. És egyelőre csak 3400 forint gyűlik, mint tartozás a tőkeszámlán. Miközben ha forinthitelt vesz fel valaki, annak 71 ezer forint lenne a törlesztőrészlete.
Ez csak egy példa, minden hitel más és más. De a többségre igaz, hogy az árfolyamgát feletti rész több mint felét a bank és az állam állja. Márpedig ez bombaüzlet! Lenne...

Ha megszületett volna a jogszabály. Mert így csak üres ígéret, amit mindenki máshogy értelmezett az elmúlt másfél hónapban. Pedig a megállapodás arról szól, amit kiszámoltunk. Csakhogy senki nem meri elhinni, hogy ez ennyire jó is lehet. Amikor választani kell(ett) a végtörlesztés és az árfolyamgát között, senki nem dönthet(ett) arról, amiről még nincs törvény. Erre ugyanis a kormánytagok, de még a miniszterelnök szava sem garancia. Hiszen épp karácsony előtt játszotta el azt a mókát a kormányfő, hogy személyesen (na jó, tudom, hogy nem ő írta alá mind a soktízezer vagy sokszázezer levelet) küldött levelet a közszolgáknak, amiben végtörlesztésre buzdította őket. Ebben támogatott hitelt ígért. És semmi nem lett belőle. Ami lett illetve lesz (már ezt is félve írom le, mert nem tudom, hogy tényleg lesz-e) az az árfolyamgát kissé megvariálva úgy, hogy a tőkeszámlán kedvezőbb kamattal gyűlik a tartozás.
A kormány a bankszövetséggel kötött megállapodásában azt vállalta: ,,A Kormány 2012. január 31-ig törvénymódosítási javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a
devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről..." Kérdem én, hol van ez a jogszabály.
Miközben baromira fontos volt, hogy december végén erőltetett menetben olyan törvényeket verjenek át a parlamenten, amelyek jelentős részét most nemzetközi nyomásra vissza kell vonni, arra nem volt idő, hogy a többszázezer devizaadós megsegítéséről szóló jogszabályt kidolgozzák és elfogadtassák. Hiszen ha ez a törvény megszületett volna, akkor vissza lehetett volna tartani sokakat attól, hogy januárban iszonyatosan drágán, akár 18 százalék körüli teljes hiteldíj mutatóval (bizony, bizony, ilyen szép magasra sikerült a végtörlesztéssel feltornászni a forint jelzáloghitelek árát) vegyenek fel forinthitelt a végtörlesztéshez. A kiváltás ugyanis csak 9-10 százalék körüli thm esetén érte volna meg. De hogyan döntsön bárki is, ha jogszabály hiányában nem lehet tudni a pontos feltételeket?


 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Remény a frankhiteleseknek
  2011-11-06 22:17:11, vasárnap
 
  Remény a frankhiteleseknek
2011.11.06. 17:15 Hír24

A svájci jegybank kész további intézkedésekre a frank további gyengítéséért.
Ezt nem hiszem el. Csak újabb mézes madzag

A svájci gazdaság recesszióját és a deflációt elkerülendő, a svájci központi bank (SNB) kész további intézkedésekre azért, hogy gyengítse a frankot. Ezt az SNB elnöke vasárnap, az "NZZ am Sonntag" hasábjain jelentette be. Philipp Hildebrand szerint az erős frank idővel gyengül. Ha mégsem, az deflációs folyamatokhoz vezethet, erősen megterheli a gazdaságot.
"Amennyiben a gazdasági kilátások és a deflációs folyamatok ezt megkövetelik, készek vagyunk további intézkedéseket hozni" - közölte az SNB elnöke. Szerinte a svájci gazdaság a második félévben legjobb esetben is csak stagnál, sőt kissé zsugorodhat is. Az idei év egészére Hildebrand "jó 1,5 százalékos" növekedéssel számol, jövőre pedig "még a legjobb forgatókönyv szerint is" csupán szerény mértékű bővülést vár.
Arra a kérdésre, hogy a frank euróhoz viszonyított árfolyamküszöbét 1,30-ra módosítanák-e, csak annyit mondott, hogy figyelik a gazdasági mutatókat és szükség esetén beavatkoznak. Svájcban két hónapja 1,20 svájci frankban határozták meg ezt a küszöböt. Ezt korábban elemzők Magyarország számára jó hírnek tekintették. A svájci jegybank már szeptemberben közölte, hogy ,,minden rendelkezésére álló eszközzel kikényszeríti a minimumárfolyamot, ezért bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni.
Az SNB már akkor jelezte, hogy még az 1,2 svájci frankos euróárfolyam-küszöböt is túl erősnek tartja, a franknak idővel "gyengülnie kell". Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető felzárkózó piaci elemzője akkor "megkönnyebbülésnek" nevezte ezt a közép-kelet-európai térségnek.
A szakértő akkor úgy számolt, hogy a frank/forint árfolyam alapján a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene gyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre
 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Mézesmadzag szindróma
  2011-10-20 17:34:40, csütörtök
 
  A kedvezményes Svájci frank alapú hitel végtörlesztése 180Ft árfolyamon, csak MÉZESMADZAG szindróma.

Csak annak lehet, a Svájci frank alapú hitelét végtörleszteni, akinek van készpénze, amivel a hitelét ki udja váltani.
Ahol a CHF alapú hitelem van, annál a banknál NEM adnak Ft hitelt a végtörlesztéshez.
Másik bankok viszont magas kamatot és havi törlesztést kalkuláltak. Arról nem is beszélve, hogy ha ismét jelzáloghitelt szeretnék felvenni, akkor ügyvédi költség minimum 50 ezer Ft és még egyéb költségek is hozzá jönnének.
A hitel tanácsadó, (akit ajánlott a hitelinfó) is 50 ezer Ft ügyintézési költséget kérne a CHF alapú hitel Ft alapú hitellel való kiváltásához.

Összefoglalva: a kormány hozott egy törvény rendeletet, mely szerint a hitelesek a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon vég törleszthetők A tranzakció teljes költségét a bankoknak kellene viselniük. A mondat második részét a bankok az ügyfelekre hárította.
Viszont a bankok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hitelesek NE tudjanak VÉGTÖRLESZTENI. Ft alapú hitellel.

 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
Devizahitel végtörlesztés kalk
  2011-09-29 09:50:00, csütörtök
 
  Devizahitel végtörlesztés kalkulátor 2011

KLIKK az ALÁBBI LINKRE
Link

A végtörlesztést svájci frank esetében 180 forintos, euró esetében 250 forintos, japán jen esetében 2 forintos árfolyamon teljesíthetik az adósok. Az árfolyamok alkalmazása akkor kötelező a pénzintézeteknek, ha az árfolyam a kölcsön folyósításakor nem volt magasabb, valamint a hitelfolyósító június 30-ig nem mondta fel a kölcsönszerződést. Emellett az adósoknak vállalniuk kell az áthidaló- vagy gyűjtőszámlahitelből eredő tartozás végtörlesztését is, amennyiben devizakölcsönükhöz kapcsolódik ilyen
A devizahiteleseknek a végtörlesztésre vonatkozó írásbeli igényüket december 30-ig kell bejelenteniük a banknak, és az ettől számított 60 napon belül kell teljesíteniük a végtörlesztést. Ha a hiteladós teljesíti a feltételeket, a finanszírozó nem utasíthatja el a végtörlesztési igényt, és legkésőbb 60 napon belül elő kell készítenie a szerződés lezárását. A végtörlesztésért nem számítható fel költségtérítés és egyéb díj vagy jutalék. A törvényjavaslatot szeptember 16-án terjesztette a parlament elé a fideszes Rogán Antal, az Országgyűlés pedig szeptember 19-én fogadta el azt.

Végtörlesztés határidő: 2011. december 31-ig kell benyújtani a végtörlesztési igényt
Végtörlesztés határidő: 2011. december 31-ig kell benyújtani a végtörlesztési igényt. December 31-ig lehet majd benyújtani az igényeket a devizahitelek rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztésére - közölte a miniszterelnök szóvivője csütörtökön újságírók előtt.
Szijjártó Péter kifejtette: a kormány szerdai ülésén megtárgyalta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely alapján 180 forintos svájci frank-, 250 forintos euró- és 2 forintos japánjen-árfolyamon nyílik majd lehetőség magánszemélyeknek a devizaalapú hitelük egyösszegű végtörlesztésére, ha a kölcsön fedezete ingatlanalapú jelzálog - függetlenül a felhasználási céltól. Az erről szóló törvényjavaslat a jövő héten vagy az azt követő héten már szerepelhet a parlament napirendjén - mondta.
A tanácskozáson a nemzetgazdasági tárca vezetője feladatul kapta, hogy - a megosztott tehervállalás elvének figyelembevételével - dolgozzon ki egy javaslatot azok esetére is, akik a rögzítettnél rosszabb árfolyamon vettek fel devizahitelt - tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy az érintettek az összes devizahiteleshez képest viszonylag kevesen vannak, a svájcifrank-hiteleseknek például a 4,5-5 százaléka vette fel 180 forintnál rosszabb árfolyamon a kölcsönét.
Megjegyezte, a Nemzetgazdasági Minisztérium megtette a szükséges intézkedéseket azért, hogy a bankok a devizahitelek esetén a forintban felmerülő költségeket csak forintban terhelhessék az ügyfelekre, hogy ne terhelhessék rájuk a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos költségeket, továbbá annak érdekében is javaslatokkal élt a tárca, hogy létrejöjjenek a pozitív adóslisták.
Arra a felvetésre, hogy a teljes hiteldíjmutató (THM) - tervek szerint - 30 százalékban maximált mértéke eredményezheti-e egyes pénzintézetek kivonulását az országból, Szijjártó Péter úgy reagált: a kormány minden javaslata pénzügyileg tartható, ezért némileg eltúlzottnak tartja azokat a "verbális reakciókat", amelyek az elmúlt napokban születtek. Kérdésre elmondta azt is, a kabinet úgy kalkulál, hogy meg fog indulni a piacon a forinthitelezés. Arra, hogy a lakáslízingesek is élhetnek-e majd a végtörlesztés lehetőségével, azt válaszolta, "ezt majd a végső javaslatból kell megtudni".
Az MSZP azon kezdeményezésével kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne kérhessék a végtörlesztést, a szóvivő azt mondta: míg az ellenzék a bankok és a bankárok, addig a kormány az emberek oldalán áll.
Hozzáfűzte, az Országgyűlésben a frakciók majd elvitatkoznak arról, akarják-e, hogy a képviselők élhessenek-e a végtörlesztéssel, vagy sem, "mindenesetre azt azért furcsának gondolom, hogy egy több százezer család számára megoldást jelentő lehetőségből néhány száz embert milyen jogcímen akarnak kizárni". (MTI)

 
 
0 komment , kategória:  Valuta árfolyam  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 3088 db bejegyzés
Összes: 35405 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2358
  • e Hét: 14764
  • e Hónap: 61599
  • e Év: 1193856
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.