Belépés
csalogany13.blog.xfree.hu
Te rongyos élet.... Huszák Erika
1952.02.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
Maroka képeket küldött
  2015-04-04 19:18:23, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Kígyógyümölcs
  2010-07-30 12:44:43, péntek
 
 A kígyógyümölcs a szalakkapálma termése. Nevezik kígyószilvának, sárkányszemnek is. Nevét a ,,kígyópikkelyekkel" borított barnás héjának köszönheti.
 
 
1 komment , kategória:  Növények  
Kígyógyümölcs belülről
  2010-07-30 12:42:56, péntek
 
 Ha lehántjuk róla a héjat, 3 gerezdet találunk, egy nagyobbat és 2 kisebbet, mindegyik egy-egy magot tartalmaz. A gyümölcsvelő íze savanykás, kicsit az ananászéra hasonlít. Állaga a cseresznyéhez hasonló. Célszerű hamar elfogyasztani, mert húsa gyorsan kiszárad. Sokan állítják, hogy nagyon jó szomjoltó gyümölcs.
 
 
2 komment , kategória:  Növények  
Az érett gyümölcs a pálmafán
  2010-07-30 12:40:51, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növények  
A kígyógyümölcsfa
  2010-07-30 12:38:55, péntek
 
 

 
 
2 komment , kategória:  Növények  
A spárga rák ellen???.....
  2010-05-10 12:57:36, hétfő
 
  Egy biztos,hogy méregtelenítő hatása van,a veséket különösen tisztítja.

A spárga rákmegelőző és -gyógyító szerepéről számol be egy neten keringő levél, sok konkrét(-nak mondott) példával illusztrálva a növény hatását. A legendavadász oldalak elismerik, hogy sok értékes anyag van a spárgában, de rákmegelőző hatása orvosilag nem egyértelmű.
Először a neten terjedő szöveg magyarítása, ami cikké dolgozva a Harmonet “szakportálon" is megtalálható, a “Kiadvány szerkesztője a hír terjesztését és közreadását kérte fórumokon!" forrásmegjelöléssel:
Anyám pépesített egy adag spárgát és 4 evőkanállal vett be belőle reggel és 4 evőkanállal később a nap folyamán. Ezt egy hónapig csinálta. Egyébként kemo tablettákat szed a 3-as típusú tüdőrákra. A rákos cellák száma 386-ról 125-re csökkent az elmúlt héten. Az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig.
A cikk:

Néhány évvel ezelött egy ismerősöm kutatott a spárga után, akinek a barátja lett rákos beteg. Adott nekem egy fénymásolatot egy cikkről “Spárga a rák ellen" kiadva Cancer News Journal, 1979. decemberi számában. Ezt ismertetem az alábbiakban, ahogy én is kaptam az információkat:

Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során. Néhány évvel ezelőtt hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezéséről a spárga gyógyító hatásáról. Azóta foglalkozom ezzel a témával. Összegyüjtöttünk számos kedvező történetet és most közreadunk belőle néhányat:

1. eset: Egy férfi reménytelen Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült. Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is.

2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül. Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát. 3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek.

3. eset: Egy férfi, akinek tüdőrákja volt és 1971. március 5-én műtőasztalra került. A műtétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás. A férfi április 5-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni. Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek.
4. eset: Egy asszony évek óta bőrrákban szenvedett. Többféle bőrrákot is diagnosztizáltak nála. 3 hónapos spárga kúra után a bőrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bőre teljesen rendbejött. Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött. 10 alkalommal esett át vesekő eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt. A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.

Nem voltam meglepve az eredménytől, mert mar 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerű használatáról a vesekövek gyógyításában a ‘The elements of materia medica' cikkében. Megjegyzendő, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekő elhajtó hatásával.

Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást. Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetről kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyőzni a kételkedő egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásról.

A kezeléshez a spárgát megfözzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss). A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat. A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a
hütőszekrénybe.
Alkalmazás: 4 evőkanállal enni belőle reggel és 4 evőkanállal este.

A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével. Lehet higítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt. Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben. Mint biokémikus meg vagyok győződve a régi mondás igazáról, ‘ami a gyógyításra jó, az a megelőzést is elősegíti.'

E teória alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kísérőjeként. Mi 2 evőkanányit higítunk vízben az ízlésünknek megfelelően. Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja. Mióta ezt iszogatjuk, a rendszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.
Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen. Az eredmények alapján meg vagyok gyözödve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában. A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet “histones"-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését. Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését. Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyőzésében és az egész testre üdítőleg hatnak.
Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését. A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t. Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában.

Kérlek terjeszd a hírt... ez a legönzetlenebb dolog, mit bárki megtehet."
A Snopes.com szerint a fenti levél angol változata 2006 októbere óta kering a neten. Az oldal szerkesztői nem találtak rá sem a forrásként feltüntetett cikkre, sem annak szerzőjére, és a rejtélyes D.D.S. rövidítést sem sikerült megnyugtatóan megfejteniük. Ennek hiányában a levélben említett, csodás felépülésekről beszámoló történeteket egyszerűen mendemondának titulálják, hozzátéve azonban, hogy a spárgának lehetnek a rákgyógyítás szempontjából értékes tulajdonságai.

A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kálcium-, kálium és vastartalma is magas, mindezek mellett zsírtartalma jelentéktelen, kalóriatartalma csekély. Mint arról a Wikipédián olvashattok, gyógynövényként több évszázada számon tartják, elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító szerként ismert.
De ami a rák szempontjából tekintve ennél is fontosabb, hogy - a levélben írtaknak megfelelően - sok benne a glutation. Ez az antioxidáns megvédi a szervezetet a vírusok és a rák bizonyos fajtái ellen, valamint fontos szerepe van sejtképzési folyamatokban. A Snopes azonban - a National Cancer Institute-ot idézve - rámutat: ugyan több tanulmányban is szerepel, hogy ezen anyagok bevitelével megelőzhető vagy lassítható a rák kialakulása, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre igen ellentmondásosak. A Snopes végkövetkeztetése: nem biztos, hogy (nem) segít a spárga a rák ellen, de ez egyelőre nincs tudományosan bizonyítva.
Az About.com városi legendás oldala szerint az idézett újság - ahol a cikk állítólag megjelent - ma már nem jelenik meg, és a szerző neve is csupán ezzel az egy anyaggal kapcsolatban található meg.

A fenti levél akár hasznos is lehet, ha rábeszéli az embereket az egyébként valóban egészséges zöldségek fogyasztására, az onkológus azt mondta, nem szükséges mennie hozzá 3 hónapig típusú példamondatok azonban azt a téves képzetet kelthetik, hogy a zöldségek fogyasztása önmagában elegendő a gyógyuláshoz.
 
 
1 komment , kategória:  Növények  
A spárga
  2010-05-10 11:26:38, hétfő
 
  A zöldségek királya, a királyok zöldsége - így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes - talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb zöldség.
A spárga szezonja körülbelül április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, és csak rövid ideig lehet szedni. Talán emiatt drága, bár szezonban megfizethető. Az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első igazi termését. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. Feje alatt kb. 2 cm-rel kell kezdeni a tisztítást, és a szárak végét is le kell vágni. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke.

A spárga frissességét úgy állapíthatjuk meg, hogy megnyomkodjuk a tövénél: ha sárgás lé jön belőle, megvehetjük. Különben öreg, fonnyadt vagy nagyon szálkás. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tárolhatjuk. Mindig csavarjuk nedves ruhába, hogy friss maradjon. Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen!

A spárgát csak forrásban lévő, enyhén sós vízbe helyezzük (különben a főzőlébe megy át az illat- és az aromaanyag). Tegyünk kevés cukrot és egy kiskanálnyi vajat, ettől sokkal finomabb lesz. Ha egy citromkarikát is adunk hozzá, megmarad a színe. Kb. 15-20 perc alatt puhul meg. Ügyeljünk arra, hogy a szárak csúcsait ne lepje el a folyadék. A spárgaszálak eltörését úgy tudjuk elkerülni, ha állítva főzzük őket.

A zöldségek királya nemcsak finom, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin. 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Spárga-egyszeregy
  2010-05-09 23:53:14, vasárnap
 
 


A zöld spárga kevésbé fásodik, és nem kell megpucolni

Tavasszal megjelenik a piacokon a spárga, húsos kötegekben kelleti magát, édeskés illatával próbálja felhívni a háziasszonyok figyelmét. Sokan mégsem vesznek belőle, mert már egyszer pórul jártak, fásat vettek, vagy csak sejtésük sincs, hogyan kell elkészíteni.
Pedig a spárgatermelés és -fogyasztás régi múltra tekint vissza Magyarországon. Légrády Károly tanulmányai nyomán a XIX. században indult meg a francia termelési módszert alkalmazó spárgatermelés. Igaz, ennek a növénynek manapság egyre kevesebb szerepe van a magyar mezőgazdaságban, de a tengelici spárga még mindig szívesen látott vendég a német és francia piacokon.
A spárga számunkra izgalmas, ehető részét sípnak hívja a szakirodalom. Magyarországon ebből általában két fajta kapható: a zöld és a fehér. A fehér a föld alatt igyekszik a fény felé, a zöld pedig olyan fajta, ami viszont már a föld felett növekszik. Spárgaszezonban előfordul, hogy napjában kétszer is szüretelhetőek a sípok. A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Ha spárgát szeretnénk venni, az alábbi dolgokat tartsuk szem előtt: mindig lédús, roppanós spárgát vegyünk, mert a fénytelen, kissé már kornyadt, repedezett és fásuló egyedek semmire sem használhatóak. A könnyebb pucolhatóság végett érdemes nem túl vékony példányokat választani, és lehetőség szerint mindig annyit vegyünk, amit azonnal fel is használunk. Az elkészítésig érdemes a sípokat egy pohár vízbe állítani, így jobban bírják.
A spárga konyhai előkészítése a következő lépésekből áll: a szár alját visszavágjuk, érezhető, hogy meddig tart az úgynevezett fás rész. A síp többi részét - a fej kivételével - meghámozzuk. Ezt lehet késsel vagy egy jobb hámozóval is, a lényeg, hogy legyünk alaposak: ezen a műveleten múlik, hogy élvezetes ebédünk lesz-e. Az esetlegesen el nem távolított külső rétegre még fény derülhet, ha a spárgasípot több darabra vágjuk. Némi gyakorlattal az ember már könnyedén meg tudja pucolni a sípokat.
A klasszikus fehér spárgát nem árt alaposan meghámozni - különben keserű lehet az étel.

Aki mégis tart a spárga előkészítésétől, annak javaslom, hogy kezdjen a zöld verzióval. A zöld spárga tovább friss marad, pucolást nem igazán igényel, csak a végeit kell levágni, és általában nem fás.
 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Spárgaszezon!!!
  2010-05-09 23:29:58, vasárnap
 
 Spárga
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 20 kcal 90 kJ
Szénhidrátok 3,88 g
- Cukrok 1,88 g
- Rost 2,1 g
Zsír 0,12 g
Fehérje 2,20 g
Tiamin (B1-vitamin) 0,143 mg 11%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,141 mg 9%
Niacin (B3-vitamin) 0,978 mg 7%
Pantoténsav (B5-vitamin) 0,274 mg 5%
B6-vitamin 0,091 mg 7%
Folsav (B9-vitamin) 52 μg 13%
C-vitamin 5,6 mg 9%
Kalcium 24 mg 2%
Vas 2,14 mg 17%
Magnézium 14 mg 4%
Foszfor 52 mg 7%
Kálium 202 mg 4%
Cink 0,54 mg 5%

Származása, elterjedése
A spárga Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, és mindkét kontinensen zömmel tenger- és folyópartokon él. Már az óegyiptomiak is ismerték, és az általuk termesztett spárgát Asparagus officinalisnak nevezték. Az ógörögök az általuk ismert másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották. Nevét is azóta jegyzik, az "asparagos" szó ugyanis görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi eledel. Ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, amiről a fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik Marcus Portius Cato (i.e. 200 körül) tollából. Kedvelt előétel volt.

Európában a spárga tudatos termesztése több évszázados múltra tekint vissza, a keresztes hadjáratokból visszatérők is hoztak magukkal spárgamagokat. A XVI. és XVII. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. Üzemi méretű termesztése az egyes földrészeken alig több mint 100 éve kezdődött el. A spárga, területét illetően, nem mondható jelentős zöldségnövénynek, de Európa egyes országaiban, újabban Japánban, Hongkongban, Szingapúrban is igen kedvelt, ezért kiváló exportnövény.[1][2]

A spárga Magyarországon
Magyarországon hasonlóan a többi európai országokhoz már a 15-16. században ismerték, de a 20. század elejéig a spárga csak a főúri kertek növénye volt. Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja: "Spárga, igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik." [3]

Üzemi termesztése az 1920-as években alakult ki. Vetésterülete 400 hektárt ér el. A jó exportlehetőség következtében 1962-ben a spárga termőterülete 1180 hektárra növekedett, ami 1981-re 142 hektárra esett vissza. Hazánkban 2009-re a termőterülete megközelíti a 2000 hektárt, a termésmennyisége pedig 3000 t/év feletti.[1][4]
spárga évelő növény, telepítés után 15-20 évig képes teremni.


 
 
0 komment , kategória:  Növények  
Franklinia virágja közelről
  2010-03-02 09:35:40, kedd
 
 A Franklinia alatamahát először John Bartram és fia, William figyelték meg. Georgia államban, az Altamaha folyó mentén egy kis Franklinia- ligetet fedeztek fel.. Barátjukról Benjamin Franklinról nevezték el.Bartramék magot gyűjtöttek és dugványt vettek, hogy a fát otthonukban, a pennsylvaniai Philadephiában kertjükben neveljék. Amikor 38 évvel később visszatértek, a Franklinia alatamahát már nem találták. De hála Bartramék erőfeszítésének, a faj létezik. A legutóbbi számlálás szerint több mint 2000 példány tenyészik a Földön. Legtöbb az USA-ban, de egész populációk vannak Európában, Kanadában és Új-Zélandon. A sikeres termesztők fájukat online regisztráltatják a Franklinia Számlálásnál, amelyet a philadephiai Bartman's Gardenben vezetnek.
 
 
1 komment , kategória:  Növények  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 76 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16200 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 140
  • e Hét: 717
  • e Hónap: 3541
  • e Év: 3541
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.