Regisztráció  Belépés
pocakos.blog.xfree.hu
A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták. Poc Ákos
1960.10.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Libacomb receptek.
  2010-06-11 10:42:27, péntek
 
 
Fokhagymás libacomb.

Hozzávalók:
négy kisebb libacomb,
egy kanál zsír,
só,
egy fej hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
törött bors,
majoránna,
paradicsompüré egy kanállal.

A libacombokat megsózzuk, megborsozzuk, majoránnával meghintjük, és forró zsírban minden oldalát kissé átpirítjuk, majd egy lábosban félretesszük. A zsírban, amelyben a libacomb sült, megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, a szétzúzott fokhagymát és ráöntjük a combokra. Teszünk még rá egy kávéskanál paradicsompürét, és mindig kevés vizet aláöntve, fedő alatt, saját zsírjával locsolgatva és néha megforgatva puhára sütjük. Ekkor a fedőt levesszük, és most már pirosra sütjük. Borban párolt káposztával tálaljuk.

Lecsós libacomb.

Hozzávalók:
négy kisebb libacomb,
két fej hagyma,
kávéskanál pirospaprika,
5 dkg füstölt szalonna,
50 dkg zöldpaprika,
25 dkg paradicsom (vagy 50 dkg konzerv lecsó),
két kanál zsír,
só.

A megtisztított combokat felhevített zsírban hirtelen átsütjük, és egy lábosba tesszük. Zsírjában megpirítjuk az egyik fej apróra vágott hagymát, meghintjük pirospaprikával, kevés vízzel felengedjük és ráöntjük a combokra. Fedő alatt - mindig kevés vizet öntve alá - majdnem puhára pároljuk.
Közben az apró kockára vágott szalonnát félig megpirítjuk, beletesszük a vékonyra szelt hagymát, pár percig pirítjuk, majd belerakjuk a megtisztított, felszeletelt paradicsomot és a kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát (télen a lecsót), megsózzuk, és félig puhára pároljuk. A csaknem puha libacombokat a lábos egyik oldalára rakjuk, másik oldalára pedig a félig kész lecsót tesszük, és fedő alatt - nem keverve, hanem csak a lábost rázogatva - készre pároljuk.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Joghurt, kefir.
  2010-06-11 10:24:28, péntek
 
 


Joghurt

Az egyik legrégibb erjedéses tejtermék a joghurt, másképp írva "yoghurt", melyet a világ minden részén készítenek.

Joghurt 1.

2,5 l tej, 1 dl joghurt, csapott evőkanál cukor
A joghurtot (saját készítésű, vagy vásárolt) elkeverem a cukorral. A tejet kevergetés közben felforralom, majd hűlni hagyom. Mikor 45 fokosra hűlt, belekeverem a cukros joghurtot. Termoszedénybe teszem, és 5-6 órán át nyugodtan hagyom. Mikor kész behűtöm. (Nem felejtek el 1 dl-nyit félrerakni a következő oltáshoz!)

Kefir

A joghurt nagy vetélytársa a kefir. Szláv eredetű erjedéses tejtermék. A Kaukázusban matuzsálemi kort megérő idős emberek főleg a kefirnek tulajdonítják hosszú életüket.

Mindenek előtt ki kell jelenteni, hogy a kefir nem joghurt (mint ahogy a spagetti nem makaróni). A kefir és a joghurt két teljesen más kultúrájú termék. A kefirt kefirgombák állítják elő és egy nagyon bonyolult mikroflórája van a joghurthoz képest. A kefirben élesztőgombák találhatók, a joghurtban pedig nem.

A kefirt szobahőmérsékleten állítjuk elő, míg a joghurtot pedig 38-45 Celsius fokon.

Az igazi kefirt kefirgombákkal lehet előállítani!

Oltott kefir

1 l tej, 1 pohár kefir
A szobahőmérsékletű tejet összekeverem a szobahőmérsékletű kefirrel, majd 2-3 óra múlva hűtőszekrénybe teszem.



 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Kenyér receptem.
  2009-10-06 12:33:47, kedd
 
  Kenyér receptem.


Hozzávalók:
3 evőkanál olaj,
3.5 dl víz vagy tej,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál cukor,
1/2 kg Komáromi Lisztmix*, frissen szitálva,
3 evőkanál magok**, pirítva,
1 csomag Dr. Oetker instant élesztő***.

* Komáromi Lisztmix nekem ez vált be. A Bécsi úton az INTERSPAR-ban kapható.

** Magok: szezámmag, lenmag, hántolt napraforgó. Ezeket nem szabad a BIO résznél megvenni, mert ott nagyon drága.
Variálni szoktam: egyszer szezámmagos, máskor lenmagos, harmadszor napraforgós, negyedszer három magos kenyeret sütök.

*** Dr. Oetker instant élesztő: más fajta kevésbé kelesztette meg a tésztát.
A friss kocka élesztő fele elég, habár az eléggé aktív, könnyen visszaesik a kenyér teteje.
Az instant élesztő nagy előnye a frissel szemben, hogy igen hosszú ideig lehet tárolni.

Indításnál a gép tartályába belehelyezzük a keverőlapátot.
Belerakjuk az olajat majd a vizet vagy tejet. Most következik a só, és a cukor.
A lisztet megszitáljuk. A magokat megpirítjuk, mikroban egy tányéron 2 perc elég neki. Belekeverjük a lisztbe. Ezt a magos lisztet beleöntjük a tartályba, rászórjuk az élesztőt.
A program 2-es, 3 óra 50 perc. Pirítás sötét.

Szoktam még készíteni burgonyás kenyeret, ekkor magok helyett 3 csapott evőkanál Knorr Burgonyapüré pelyhet teszek bele. Köménymagot is lehet beletenni, egy csipetet, ami 3 ujjunk közé befér. A köménynek nagyon intenzív az illata. Ezt is összekeverem a liszttel. Tetejére szórom az élesztőt.
A program 2-es, 3óra 50 perc. Pirítás sötét.

Sikeres sütögetést és jó étvágyat.
 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Töltött libacomb
  2009-09-20 18:50:49, vasárnap
 
 
Töltött libacomb

Hozzávalók:
4 libacomb,
15 dkg darált libamell,
1/2 kg gesztenye,
só,
bors,
szerecsendió,
2 tojás,
ételízesítő,
1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje.

Elkészítése: A gesztenyét megmossuk, a héját bevagdossuk, és vízben megfőzzük. Miután leszűrtük, megtisztítjuk, és apróra összevágjuk. A gesztenyét darált hússal, tojással jól összedolgozzuk, közben sóval, borssal, szerecsendióval és petrezselyem zöldjével fűszerezzük. A megtisztított, megmosott libacombok bőrét a kezünkkel fellazítjuk, és a tölteléket a bőr alá töltjük. A combokat jénaiba vagy tepsibe rakjuk, kevés ételízesítős vizet öntünk alá, fóliával letakarjuk, és sütőbe megpároljuk. Amikor a hús puhulni kezd, levesszük a fóliát, és pirosra sütjük a combokat. Vajon párolt vegyes zöldségekkel és sült almával tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Recept  
Töltött libanyak
  2009-09-20 18:44:27, vasárnap
 
  Töltött libanyak

Hozzávalók:
egy liba nyakbőr,
25 dkg darált hús,
egy zsemle,
három tojás,
fél fej hagyma,
só,
törött bors,
egy evőkanál zsír.

A liba melléből 25 dkg-ot ledarálunk, ha azonban a mellet meg akarjuk sütni, vagy csak aprólékot vettünk, készíthetjük a tölteléket sertéshúsból is. A darált húst az áztatott és kifacsart zsemlével, egy tojással, a zsírban pirított reszelt hagymával, sóval, törött borssal jól összegyúrjuk. Két tojást keményre főzünk, megtisztítunk. A nyakbőrt vigyázva lefejtjük, jól megmossuk.
Azután vékonyabb részét bevarrjuk, a tölteléket a nyakbőrbe vigyázva beletöltjük úgy, hogy a két főtt tojást is belecsúsztatjuk és eligazítjuk, hogy a közepére kerüljön. Ezután bevarrjuk a nyakbőr másik végét is. Levesben egy órát főzzük, majd zsírral bekenve a sütőben pirosra sütjük. Felszeletelve, tört burgonyával, savanyúsággal tálaljuk. Hidegen is kitűnő.


 
 
0 komment , kategória:  Recept  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 8 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2
  • e Hét: 13
  • e Hónap: 50
  • e Év: 1264
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.