Regisztráció  Belépés
moncsika77.blog.xfree.hu
Ne sírj azért, mert valami befejeződött, hanem nevess, mert úgy történt! Drimmer Mónika
1977.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Bodzás tejleves
  2011-03-18 18:48:14, péntek
 
  Hozzávalók:
10 darab bodzavirág
1 l tej
1 darab citrom
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg cukor
2 ek keményítő
1 dl tejszín

Elkészítés:
A bodzavirágokat leöblítjük, a virágocskákat lecsipkedjük. Egy maréknyit félreteszünk, a többit a tejjel leöntjük, és egy fél órán át áztatjuk. Leszűrjük, a virágocskákat kinyomkodjuk. Az így kapott illatos tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a búzakeményítővel elkeverve fölforraljuk. A tűzről levéve reszelt citromhéjjal ízesítjük és behűtjük. Tálalás előtt beleöntjük a tejszínt, és a félretett virágocskákkal meghintve adjuk asztalra.

 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Sajtos burgonya krémleves
  2010-04-11 08:54:50, vasárnap
 
  Hozzávalók:
40 dkg burgonya
1 púposabb evőkanál liszt
2 ek olaj
0,3 l tej
10 dkg reszelt sajt
1 cs. snidling
só, bors, majoránna
pirított zsemle

Elkészítés:
A burgonyát kockára vágom, és annyi sós vízben megfőzöm, amennyi bőven ellepi. Ha már puha, összeturmixolom egy mixelőrúddal a főzővízben. A lisztből és az olajból világos rántást készítek, felöntöm a hideg tejjel, a leveshez öntöm, majd felforralom. Ízesítem borssal, majoránnával, és beleszórom a reszelt sajtot is. Addig kevergetem, míg a sajt elolvad. Ha szükséges, tejjel vagy vízzel higítom, hogy kicsit sűrűbb krémleves állaga legyen.
Pirított zsemlekockával, apróra vágott snidlinggel, és egy kevés reszelt sajttal tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Kelbimbógombóc leves
  2010-03-25 09:20:47, csütörtök
 
  Hozzávalók:
0,5 kg kelbimbó
3 leveskocka
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
ételízesítő
1 tojás
só, bors, őrölt kömény
2-3 ek olaj
2-3 ek. liszt
pirospaprika
zsemlemorzsa


Elkészítés:
A kelbimbót megtisztítom, vagyis leszedem a nem szép külső leveleit, meg levágom a tövének az elszíneződött részét, a nagyobbakat negyedekre vágom, majd felteszem másfél l vízbe főni, amihez hozzáadom a leveskockákat, a darabokra vágott hagymát, az apróra vágott fokhagymát, és az ételízesítőt.
Ha megpuhult a kelbimbó kiszűröm a levesből és jól ki is nyomkodom belőle a nedvességet. Egy tojást, sót, őrölt borsot, őrölt köménymagot és annyi zsemlemorzsát keverek hozzá, hogy gombócokat tudjak formálni belőle.
Az olajból és a lisztből rántást készítek, lehúzom a tűzről, kevés pirospaprikával elkeverem, hagyom 1-2 percig hűlni, majd hideg vízzel csomómentesre keverem, a levesből is adok hozzá egy merőkanálnyit, majd a levesbe öntöm. Belerakosgatom a gombócokat is, és megfőzöm.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Citromleves
  2010-03-16 19:53:34, kedd
 
  Hozzávalók:
4 citrom leve
1 citrom reszelt héja
cukor ízlés szerint
1 cs. vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
1,5 dl joghurt
5-6 dl tej
5-6 db jégkocka


Elkészítés:
A hozzávalókat összeturmixolom, először csak a tej nélkül, mert nem mindig fér bele a turmixba a teljes mennyiség. Cukrot ízlés szerint adok hozzá.
Megjegyzés: ha cukor helyett folyékony édesítőt használok, akár fogyókúrás édesség is lehet belőle, nyáron a nagy melegben meg jó üdítő ital.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Vadas leves
  2010-03-15 09:06:27, hétfő
 
  Hozzávalók:
2 szál sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
1 fej vöröshagyma
2 leveskocka
Húsvarázs fűszer
só, bors, kakukkfű
citromhéj
1 babérlevél
1 ek. cukor
citromlé
olaj
1 dl tejföl
2 ek. liszt
mustár

A zsemlegombóchoz:
2 db másnapos zsemle
1-2 tojás
tej
liszt
só, bors
snidling

Elkészítés:
A hagymát apróra vágom és elkezdem egy kevés olajban pirítani. Beleszórom a felaprított répákat és együtt pirítom tovább. Közben hozzászórom a cukrot és egy kicsit rákaramellizálom a zöldségekre. (Vigyázni kell, hogy ne égjen meg a cukor!) Felöntöm 1 liter vízzel. Ízesítem Húsvarázzsal (nagyon erős, finom hús íze van, és sós), meg a többi fűszerrel, és beledobom a két leveskockát. Lefedve addig főzöm, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben a zsemléket kockára vágom, egy serpenyőben kevés olajban megpirítom. Meglocsolom annyi tejjel, amennyit a zsemle felszív, és ne tocsogjon alatta, majd ráütök 1 vagy 2 tojást (attól függően, hogy kicsi vagy nagy), összekeverem, és annyi lisztet adok hozzá, hogy összekeverve gombócokat lehessen belőle formálni. Sóval,borssal és snidlinggel ízesítem, majd sós vízben megfőzöm.
A tejfölt összekeverem a liszttel, mustárral ízesítem, majd a levessel hígítom és simára keverem. Hozzáöntöm a leveshez. Pár percig főzöm és mixelő rúddal simára keverem. A végén ízlés szerint citromlével ízesítem. A gombócokkal tálalom.

Megjegyzés: Hasonlóan finom lesz, mint egy pikáns vadas mártás. Az elején hozzáadott cukor jól ellensúlyozza a mustár és a citromlé savanyúságát.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Tejszínes sonkaleves
  2010-03-02 15:50:38, kedd
 
  Hozzávalók:
40 g liszt
60 g vaj
5 dl tej
1 dl tejszín
4 dl sonka főzőlé
150 g főtt sonka
2 dl fehérbor
só, bors, zsálya
petrezselyem
1 kávéskanál cukor
levesgyöngy

A lisztből és a vajból világos rántást készítek, amit felöntök a tejjel és csomómentesre keverem. Hozzáöntöm a sonkalevet és a bort, majd felforralom. Fűszerezem ízlés szerint, és egy kevés cukorral fokozom az ízét. Ha van, friss zsályát használok hozzá, amit úgy, mint a petrezselymet, apróra vágva teszem a levesbe. Most csak szárított volt. Végül hozzáöntöm a tejszínt. Tálaláskor apróra vágott sonkát és levesgyöngyöt szórok a tányérba.

 
 
1 komment , kategória:  Levesek  
Kukoricaleves
  2010-02-08 08:34:14, hétfő
 
  Hozzávalók:
1 doboz kukorica (vagy fagyasztott kukorica)
1 szál sárgarépa
1 kis fej hagyma
2 húsleves kocka
1 tojás
2 dl tej
1 púpos ek. kukoricakeményítő (vagy étkezési keményítő)
Só, bors, petrezselyem

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és a gyufaszálnyi csíkokra vágott sárgarépát kevés olajon megpirítom. Felöntöm 1 l vízzel, amibe beleteszem a húsleves kockákat. Felforralom, párpercig főzöm, majd hozzáadom a kukoricát a levével együtt. Ha mirelitet használok, akkor azonnal hozzáadom. Még kevés sóval és borssal ízesítem és pár percig főzöm. Közben a tejbe keverem a keményítőt és hozzáöntöm a leveshez. Pár perc további főzés után egy tojást kissé felverek és belecsorgatom a levesbe. Szórok bele petrezselymet, és már készen is van.

Az előkészületekkel együtt nem kell hozzá 20 perc.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Gyümölcsleves túrós galuskával
  2010-02-08 08:32:05, hétfő
 
  Télen többféle befőttből, almából, körtéből készítem. Most almából, cseresznyebefőttből és őszibarackból készítettem. Először az almát kockára vágom és vízben felteszem főni. Őrölt fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezem. Citromhéjat is teszek hozzá, de csak a sárga részét, amit zöldséghámozóval hámozok le a citromról. Pár perc főzés után hozzáöntöm a befőtteket. Ha túl édes a lé, ne tegyük hozzá az összest! Tejben elkeverem az eper ízű pudingport (szebb színe és jobb íze lesz, mint a vaníliás pudingporral), és a leveshez öntöm. Amikor felforrt, kanállal galuskákat szaggatok a levesbe és megfőzöm. Kóstolással ellenőrzöm, hogy a galuska megpuhult-e.

A túrógaluskához 10-15 dkg túrót elkeverek 1 tojással és 2-3 ek. búzadarával, pici sóval és cukorral. Hagyom állni, amíg a leves elkészül, ezért a galuskát keverem össze először.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Svéd hagymaleves
  2009-12-01 11:37:07, kedd
 
  2 bögre vizet felteszek forrni , beledobok 1 húsleves kockát , összekarikázom 2 - 3 mm-es szeletekre a póréhagymát, megterítek :)
a levesestányérokba belereszelem a füstölt sajtot. Míg ezzel elkészülök, a víz felforrt. Beleszórom a felszeletelt pórét és 1-2 percig főzöm /ne legyen belőle lekvár :( !!!/ Majd a levest kimeregetem a reszeltsajtos tányérkákba :)
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
Vörösboros málnakrémleves
  2009-11-10 09:32:06, kedd
 
  Hozzávalók:
5 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek porcukor

Elkészítése:
A málnából kiveszek egy maréknyit és behűtöm. A többit összeturmixolom, majd hozzámixelem a többi hozzávalót is. Az egészet jól behűtöm, majd csészékbe osztva elosztom a tetejére a málnaszemeket.
 
 
0 komment , kategória:  Levesek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4149 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 42
  • e Hét: 42
  • e Hónap: 2265
  • e Év: 49474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.