Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
A jó házasság titka
  2017-09-23 15:32:32, szombat
 
 A JÓ HÁZASSÁG TITKA

"Ha éjszaka arra riadunk, hogy a másik nincs mellettünk az ágyban, hanem kint üldögél a konyhában, valami baj van! A másik magányából részt kell kérni, azt adni is kell, azt respektálni is kell. A másik magánya akkor jó, ha van benne részvényünk!"

Egyszer már hírül adtuk, hogy a házasság mint intézmény, mint az emberi létezés társas formája, nem más, mint az emberi természet elleni morális kényszer, mert valaki, még Jézus előtt kitalálta, és azóta működik. Vagy nem működik.

Ha az ember körbenéz csak az ő életének kicsiny holdudvarában, nagyon sok keserű, fojtogató, szomorú, boldogtalan házasságot láthat. Sajnos. Vagy ki tudja. Ám sok házasság a boldogtalanság ellenére is zakatol, megy előre, cipeli, húzza az irdatlan súlyokat.

A nemzetközi szakirodalom megkülönböztet boldogtalan, de működő házasságot, boldogtalan, de nem működő házasságot, boldog és működő házasságot, valamint boldog, és mégsem működő házasságot.

Induljunk ki abból a hipotézisből, hogy igenis van jó, működő házasság, s e házasságnak vannak feltételei. Pontokba gyűjtöttük, mi kell a jó házassághoz.

1. Mélyről indulás. Nem tudnak főzni, barkácsolni, szerelmeskedni, nem tudnak a pénzzel bánni, nem tudnak mosni, stoppolni, iwiwezni, karaoke-zni, sebaj, megtanulják, haladnak felfelé, a fény felé.

De az nem megy, hogy az egyik tanul, a másik meg nem. Mert ha a férj megtanul ügyesen szöget beverni, akkor a feleség tanuljon meg szöget ügyesen kihúzni, ilyen apróságokra gondolunk.

2. Veszekedés. Azokban a házasságokban, ahol nincsen hangos szó, zördülés, mordulás, sikoly, csattanás, jajkiáltás, per, harag, ott nincsen kibékülés sem. Ahol nem lehet kibékülni, ott nincsen szeretet. Ahol nincsen szeretet, az nem jó házasság. Tiszta logika, talán még a matematikus házastársak is így gondolják.

3. Kettesben utazás. Elmenni délre, északra, hagyni a gyerekeket, a szomszédot, a kutyát, az egereket másra. Drága gyerekek, Marika, Józsika, Petike, Pannika, Flóra, Tibike, kicsi Kornélia, éppen a gyönyörű Hawaii szigetén vagyunk, anyátok minden este belezokog a koktélospohárba, annyira hiányoztok neki!

4. Szerető. Sokak szerint a szerető olyan, mint a fejfájás-csillapító. Gyógyszer, vagy az a másik, a hiányzó élet. A szerető a műanyag művégtag. A félbemaradt álom része. A napi herceg. A háziorvos. A mélyvénás titok. A szükséges hazugság. Vannak életre szóló, becsületes házasságok, ahol éppen a szerető megléte jelenti a kovászt. Persze kovásztalan kenyérrel is lehet éldegélni. Volt már rá példa.

5. Nagyszülők. Amilyen rémesen kártékonyak is tudnak lenni, olyan hálás, fontos és nagyszerű szerepet tölthetnek be. Csak néhány jó tulajdonságukat soroljuk föl. Lehet belőlük nörszöt, házi rabszolgát, lakájt, lehallgatókészüléket, labdarúgóedzőt, bodyguardot, társalkodónőt, kapufát, gladiátort, vekkert és pénzkiadó automatát készíteni. Filmek, színdarabok és irodalmi alkotások arra is szolgáltattak már példát, hogy anyós, após nagyszerű szerető is lehet.

6. Válás. Azokra a házastársi felekre vonatkozik, akik időztek már hasonló kötelékben. Az elvált embereket több türelem, több józanság, és a tartásdíj miatt kevesebb apanázs jellemzi. Aki vált már, általában nem akar újra válni. Aki vált már, néha újra akar válni, mert, na tessék, válni olyan jó. Elvált férfi és elvált nő általában jobb házastárs. Na persze ez vagy evidencia, vagy még több, remény.


Az alatt, aki a házasságban nem hajlandó bányászkodni, csak a felszínen kaparászni, csakhamar beomlik a föld. És aztán szépen betakarja. És nem lesz csillesor, piros kis lapát, ami a napvilágra hozza onnan.

8. Humor. Azok a házastársak, akik nem nevethetnek egymáson, a másikon, vagy saját magukon, szörnyűségben élnek. De persze olyan nincs, hogy csak az egyik nevet, vihog, kacag, veri a térdét. A nevetésből éppúgy mindenki részesül, De persze, ha tizedjére buktat fel, míg te a ruháskosarat cipeled, nem feltétlenül érdemes vele heherészni.

9. Magány. Ha a másik nem mehet el tíz percre, két hétre, és jó messzire, egyszer örökre elmegy. A magány éppúgy lehet másik férfiból, nőből, kisvasútból, kocsmából, feministaklubból, fociból, mint horgászversenyből. A magány az, hogy nem kell mindig beszélni, vagy hogy nem kell mindig hallgatni.

Ha éjszaka arra riadunk, hogy a másik nincs mellettünk az ágyban, hanem kint üldögél a konyhában, valami baj van! A másik magányából részt kell kérni, azt adni is kell, azt respektálni is kell. A másik magánya akkor jó, ha van benne részvényünk!

10. Munkahely. Az úgy nem megy, hogy az egyiknek szárnyal a karrierje, a másik meg sántán bicerészik a sivatagban. Vagy mindketten szárnyalnak, vagy mindketten bicerésznek. Ennél már csak az a borzasztóbb, ha az egyik a másiknak a főnöke!

11. Joker. Miután minden olyan tudomány, amely az ember életét teszi működése tárgyául, több bizonytalansági tényezővel kénytelen dolgozni, így a jegyzetírás tudománya sem tesz mást, mint hogy hagy egy kitöltetlen rubrikát, ahová az olvasó beírhatja az esetlegesen meg nem említett tényezőt. Ez persze nem lehet az a szó, hogy bigámia.

 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
Ahhoz, hogy a szerelem sikeresen házasságba bolondítsa az em
  2017-06-18 17:04:51, vasárnap
 
 Ahhoz, hogy a szerelem sikeresen házasságba bolondítsa az embert, szükséges azt a látszatot keltenie, hogy az érzés sohasem fog véget érni. Ezt az illúziót csak erősítik a kulturális hagyományaink: minden gyerek azt olvassa, hogy a királyfi meg a királylány egybekelnek, s boldogan élnek, amíg meg nem halnak. További mítoszok tudomásunkra hozzák, hogy "akik egymásnak vannak teremtve, előbb-utóbb megtalálják egymást". Továbbá: a csillagokban meg vagyon írva, hogy ki kihez illik, s amikor találkozunk választottunkkal, a szerelem hozzásegít e fölismeréshez. S miután rátaláltunk a lényre, akit a magasságos ég is nekünk teremtett, s tökéletesen illünk is egymáshoz, nyilvánvaló, hogy tökéletes boldogságban és egyetértésben fogunk élni, míg csak le nem peregnek életünk lapjai. Ha azonban mégsem illünk össze tökéletesen, nem felelünk meg egymásnak maradéktalanul, veszekedésekre kerül sor, s a szerelemnek vége szakad: nyilvánvaló, hogy szörnyű hiba történt, rosszul olvastuk el, ami pedig meg vagyon írva a csillagokban, nem a nekünk teremtett lénnyel kötöttük össze az életünket, amit szerelemnek hittünk, nem az volt az "igazi" szerelem, s nincs mit tenni: vagy örökre boldogtalanul élünk, vagy beadjuk a válókeresetet.

Morgan Scott Peck
1936. május 22. - 2005. szeptember 25.
amerikai pszichiáter
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
A boldog házasság tisztán véletlen dolga
  2017-06-03 07:46:52, szombat
 
 ,,A boldog házasság tisztán véletlen dolga. Bármilyen jól ismerték a jövendő házastársak egymás természetét, bármennyire hasonló hajlamaik voltak a házasság előtt, ez cseppet sem mozdítja elő boldogságukat. Később mindig ellentétek fejlődnek ki köztük, s ez elég ok a súrlódáshoz. Legjobb, ha az ember minél kevesebbet tud a másik hibáiról, akivel az életét le kell élnie."
Jane Austen
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
Ferenc pápa gondolata
  2016-02-08 14:03:13, hétfő
 
 Három szó nagyon sokat segít a házaséletben. (...) Három szó, amelyet mindig mondani kell otthon: "kérem; köszönöm; bocsánat".
Ferenc pápa
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
Esküvői köszöntő
  2014-03-18 16:24:24, kedd
 
 Esküvői köszöntő

Minden szülő titkos álma,
hogy gyermekét az oltár előtt lássa.
Eljött hát e nagy nap,
szívünk örömteljes,
szemünk könnybe lábad.
Most a szülőt el kell engedni,
de nem örökre!
Ha oltalmazó ölelésére,
magnyugtató hangjára szükséged van,
fordulj hozzá bátran.
Most egy új élet kezdete előtt álltok,
mely örökké fog tartani:
legyetek hát Boldogok!!!
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
Köszöntő
  2014-03-10 10:37:20, hétfő
 
 
Éltessen sokáig titeket a kegyes Úristen nagy szeretetben.
Legyetek a földön szerencsések mindig,
Szeressétek egymást úgy, ahogyan illik.
Mivel, hogy két szívet együvé tettetek,
Sok számos éveket így éljetek.
Ha majd egyszer elhagyja lelketek földi sátorát,
Az pedig hízlalni fogja a föld porát,
Vígan szemléljétek egymástok sorsát,
S együtt bővítsétek a szentek táborát.
A házasság szentsége kötött össze titeket,
Hit, remény, szeretet forrassza össze szívetek.
Drága menyasszony! Bokrostól szálljon az áldás a fejedre,
Gyászba borult homály ne jöjjön egedre.
Napjaid teljenek s múljanak kedvedre,
Az ég gondot viseljen becses személyedre!
Drága vőlegény! Boldogítson Isten tégedet,
Krisztus előtt széppé tegye életedet.
Az égig emelje híredet, nevedet,
Segítse építészi dicsőségedet.
Az új pár méltó tiszteletére,
Ürítem poharam az ő egészségükre!
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
Házasság hete!!!
  2014-02-09 10:38:45, vasárnap
 
 Mi is a Házasság hete?
Angliából indult el az a kezdeményezés, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét. Magyarországon a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa honosította meg 2008-ban. A megvalósításhoz egy szervezőbizottság állt össze. Látásunk szerint a házasság Isten csodálatos ajándéka és gondoskodása az ember számára.
A házasságban a felek megtapasztalhatják a feltétel nélküli szeretet, a hűség és az őszinte megbocsátás értékét egy nekik rendelt, de nem tökéletes társon keresztül. A házasságban egy férfi és egy nő saját elhatározásából elkötelezi magát, hogy egymás bátorítására, segítésére és védelmére törekszik egész életében. Ilyen módon a házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is.
A házasság hete olyan széles körű összefogásra törekszik, mely gyakorlati példamutatással, tudományos kutatások eredményeivel, bibliai és erkölcsi érvekkel támasztja alá a házasság örökkévaló értékét. Bátorít minden olyan helyi kezdeményezést, amely hidat épít az adott közösség környezetében élő házaspárok és családok felé, amely segíti életüket, boldogulásukat. Nyíltan beszél a házasság mindennapi valóságáról, örömeiről és feszültségeiről. Igyekszik bölcs és gyakorlati tanácsokkal ellátni a házasokat és házasulandókat, valamint a teljes helyreállás reményét ébren tartani azokban, akiknek a kapcsolata válságban van, illetve valamilyen ok miatt megszakadt.
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
25. ÉV - EZÜSTLAKODALOM
  2014-01-28 12:03:13, kedd
 
 
25. ÉV - EZÜSTLAKODALOM
Az ezüst a tisztaság és a házasság sugárzó fiatalságának a jelképe

Elmúlt negyedszázad közös útjainkból
Napok fénycseppjei tápos kútjainból
Mérföldek kövének életem árkába
Veled ünnepelném vitorlás bárkába
Megállunk most egyszer, meghajlok előtted
Indulásunk fája nem látszik mögötted.

Van-e szebb,
mint mikor egymást meglelik?
Két lélek, amit a szeretet összeköt.
Olyan kapocs ez, amely örök.
ismeretlen szerző

A szerelem a lélek selyme,
a szív bársonyvirága,
melynek magvát minden szívben
elültette a teremtés,
de amely csak minden ezredik szívében
érik meg igazán pompázó virággá.
Rabinranath Tagore
indiai költő és író
1861. május 7. — 1941. augusztus 7. 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
A házasság....
  2013-09-23 13:45:52, hétfő
 
 A házasság persze annyi illuzórikus garanciát ígér, (...) hogy nincs abban semmi meglepő, ha sorra kiderül mindegyikről, hogy nem is arra vonatkozott, illetve nem pontosan úgy, és általában véve réges-rég lejárt. Néha előfordul, hogy garanciát kapunk valakitől, akiről - ha őszinték vagyunk magunkkal -, pontosan tudjuk, nem is állíthatna ki ilyen jellegű dokumentumot. Nem az ő hatásköre. Csak úgy hozzákeveredtünk a biztos vétel reményében. Miközben anélkül, hogy sejtenénk, egy mélyebb szinten, ahol az önáltatások már nem működnek, mindketten keresgélünk tovább. Néha egyszerűen csak úgy, hogy nyitottak maradunk.


Vass Virág
magyar író, újságíró
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
A házasság olyan...
  2013-09-04 16:28:06, szerda
 
 
A házasság olyan, mint a rántott csirke. (...) Sose tudja az ember, hogy kit választ. A püspökfalatot keresem, és a mellekasát kapom!

Móricz Zsigmond
író, újságíró, szerkesztő
1879. június 29. — 1942. szeptember 4
 
 
0 komment , kategória:  Házasság,évf.,esküvő  
     1/7 oldal   Bejegyzések száma: 66 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 44 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 448
  • e Hét: 1526
  • e Hónap: 32520
  • e Év: 445871
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.