Belépés
moncsika77.blog.xfree.hu
Ne sírj azért, mert valami befejeződött, hanem nevess, mert úgy történt! Drimmer Mónika
1977.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Kenyér
  2010-02-07 18:34:23, vasárnap
 
  Hozzávaló:
1 csésze = 2,5 dl
3 csésze liszt B 80-as
(nekem sima búza finomlisztem volt itthon, nem tudom a számát)
1,5 csésze víz
½ teáskanál szárított élesztő
1,5 teáskanál só

Egy edénybe beleöntöm a lisztet, a sót, az élesztőt és alaposan összekeverem, majd a vizet is hozzáöntöm és galuska állagú tésztává dolgozom össze, de csak annyira, hogy éppen összeálljon. Nem kel kidolgozni! Lefedem az edény és 12 órára magára hagyom. (Én este 8 körül kevertem össze, ami az alapanyagok kimérésétől az összekeverésig 5 percet sem vett igénybe. Legközelebb másnap dél körül tudtam vele foglalkozni, ekkor egy jól belisztezett deszkára borítottam, a kissé bizarr külsejű tésztát, ami mindenre hasonlított, csak szépen megkelt kenyértésztára nem.) A tetejét is jól belisztezem és áthajtogatom. A tállal, amiben összekevertem a tésztát, lefedem és hagyom fél órát pihenni. Közben a sütőt 250 °C-ra felmelegítem és egy jénait, aminek fedele is van, előmelegítek a sütőben. (Nem bíztam abban, hogy a tészta nem ragad-e bele a tálba, ezért gyáva módon sütőpapírt tettem alá, de nem biztos, hogy erre szükség van.) A fél óra letelte után beleteszem a tésztát a jénaiba, ráteszem a fedelét és 30 percig sütöm. Ekkor leveszem róla a tetőt és még visszateszem 20-25 percre. Valami sürgős dolgom akadt, és egy picit megégett a tetején egy kis darab, de ezt leszámítva tökéletes lett a végeredmény. Alig hiszem, hogy ilyen jó állagú, finom, - ha nem égettem volna meg - szép kenyér lett belőle, pedig semmi extra hozzávaló nem került bele, se cukor, se sikér, se zsiradék, se egyéb, és hosszas állás után sem lett élesztős íze.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Citromkenyér
  2009-11-18 17:08:43, szerda
 
  Hozzávalók 4 főre
4 tojás
1 cs vaníliás cukor
5 dkg kukoricaliszt
20 dkg finomliszt
25 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
csipet só
2 citrom reszelt héja
2 citrom leve
2 tk sütőpor
10 dkg porcukor


Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
Egy nagy tálban összekeverjük a tojást, a cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a sót, a citromhéjat és 1 citrom levét.
A kétféle lisztet összekeverjük a sütőporral és apránként az előző krémhez adagoljuk.
A tésztát egy kivajazott, kilisztezett őzgering formába öntjük és 180 fokra (gázsütő 6-os fokozat) előmelegített sütőben 50 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk.
A mázhoz a 10 dkg porcukrot és 1 citrom levét összekeverjük és ezzel bevonjuk a süteményt.
Kandírozott narancs- és citromszeletekkel díszíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Kovászos kenyér
  2009-11-18 17:05:16, szerda
 
  Hozzávalók 6 főre
Kovászhoz:
1 kocka friss élesztő
75 g rozsliszt
75 g félfeher búzaliszt (BL112)
200 ml langyos viz

Kenyértésztához:
500 g félfehér búzaliszt (BL112)
2 tk só
2 ek olaj
200 ml langyos viz
kb. 50 g liszt (a dagasztáshoz)


Elkészítés:
A kovászhoz az élesztőt feloldjuk a langyos vízben. Hozzáadjuk a kétféle lisztet és simára keverjük. Lefedjük egy konyhakendővel és meleg konyhában 24 órát kelesztjük.
A kovászhoz hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, sót, a 500 g lisztet és összekeverjük, majd dagasztjuk, amíg a tésztát már nem ragad, ha szükséges adunk még hozzá lisztet.
További 7-8 percig dagasztjuk.
Meleg helyen 1 órát kelesztjük, majd ismét átdagasztjuk és cipót formálunk, amit srégen többször bevágunk.
A cipót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és további 1 órat kelesztjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A cipót betoljuk a sütőbe, 10 perc múlva a sütőt 200 fokra állítjuk és további 45-50 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Túrós-tejfeles kenyér
  2009-05-09 18:31:47, szombat
 
  Hozzávalók:
1 tasak instant élesztő
37 dkg finomliszt
1 csipet sütőpor
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás
12,5 dkg félzsíros túró
3 dkg sütőmargarin
2 dl langyos tejfel
0,5 dl langyos víz

Elkészítés:
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében a gépbe töltjük. A készüléket közepes sütésre állítjuk.
 
 
1 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Tejszínes kuglóf Svédországból
  2009-05-09 18:25:04, szombat
 
  30 dkg liszt
1 tojás
kb. 2 dl langyos tejszín
2 evőkanál kristálycukor
1/2 tasak szárított élesztő
cukrozott narancs
citromhéj
mazsola
kardamom
egy kis rum (ezek mind ízlés szerint)

3,30-as időre és közepes sütésre állítottam, isteni lett, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Próbáljátok ki, megéri.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Kakaós kalács
  2009-05-09 18:23:35, szombat
 
  3 dl tej
5 dkg sütőmargarin apróra vágott darabokban
4-5 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaó
pici só
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő

Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük és Édes kenyér programon megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Foszlós kalács
  2009-05-09 18:21:48, szombat
 
  50 dkg fehér liszt
2,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 marék mazsola
2 dkg élesztő

Sütés: édes kenyér (laza tészta)
Sütés után langyos cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz igazán foszlós.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Pikáns sonkás kenyér
  2009-05-09 18:20:18, szombat
 
  50 dkg vegyes liszt
2,5 dkg élesztő
1/8 l tej
1/8 l tejföl (ha kevés a folyadék, akkor tej vagy víz pótlása)
1 evőkanál cukor
2-3 gerezd fokhagyma törve
15 dkg füstölt sovány sonka (húsvéti a legjobb)
5 dkg füstölt sajt (ezeket apró kockákra vágva)
egy marék snidling vagdalva

Sütés normál fokozaton.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Gluténmentes kenyér
  2009-05-09 16:31:27, szombat
 
  50 dkg gluténmentes liszt
1 dkg só
5 dkg élesztő
1 dkg cukor
1,25 dl víz

Alap- vagy gyorsprogramon sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
Kuglóf
  2009-05-09 16:30:35, szombat
 
  1 mérőpohár tej (kb. 3 dl)
4 tojás sárgája (ezt a tejjel jól elkeverem)
50 dkg liszt (sima és rétes)
10 dkg vaj (kissé olvasztott)
10 dkg porcukor
1 kávéskanál só
2 dkg élesztő (ez fontos, hogy ne legyen több, mert kifut)


Ez a sorrend a berakásnál is. Édeskenyér-program (2,5 óra)
Áztatott mazsolát is rakhatunk az első dagasztás után.
Ha megsült, kiveszem, fél deci langyos tejben egy evőkanál porcukrot elkeverek, és ezzel meglocsolom. Ettől lesz foszlós és fényes. Nagyon finom.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyérsütő géphez receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4149 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8
  • e Hét: 230
  • e Hónap: 510
  • e Év: 60359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.