Regisztráció  Belépés
moncsika77.blog.xfree.hu
Ne sírj azért, mert valami befejeződött, hanem nevess, mert úgy történt! Drimmer Mónika
1977.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kakaós keksz
  2009-12-01 20:53:03, kedd
 
  Hozzávalók 4 főre
20 dkg olvasztott vaj
10 dkg cukrozatlan kakaópor
20 dkg barna cukor
3 tojás
4 teáskanál szódabikarbóna
1 kk só
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg finomliszt
kristálycukor (ebbe forgatjuk bele sütés előtt)


Elkészítés:
A megolvasztott vajban simára keverjük a kakaót és a barnacukrot.
Ha lehűlt, hozzáadjuk a felvert tojásokat. (Egy pohárban, villával elég összekeverni a tojásokat.)
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, a sót és a vaníliát.
Hozzáöntjük a lisztet és alaposan eldolgozzuk benne.
Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük.
Dió nagyságú golyókat formálunk belőle, megforgatjuk a kristálycukorban, tenyerünkkel kilapítjuk és a felső oldalát ismét belenyomjuk a cukorba.
Tepsire tesszük. (5 cm távolság legyen közöttük, mert sütés közben megdagadnak.)
Előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. ( Nem szabad tovább, mert megkeményednek.)
1-2 percig a tepsin hagyjuk hűlni. Utána viszont gyorsan szedjük le, mert odaragadnak.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Vaníliás keksz
  2009-09-23 18:50:46, szerda
 
  Hozzávalók 4 főre
70 g szobahőmérsékletű vaj
100 g kristálycukor
1 tk vanília kivonat
80 g liszt
40 g finomra darált dió
40 g finomra darált mandula
1/2 tojás


Elkészítés:
A vajat, a kristálycukrot és a vanília kivonatot géppel kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, mandulát, lisztet és a tojást.
Fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
180 fokra előmelegítjük a sütőt (alul-felül álláson). A tésztát a fóliából kicsomagoljuk és tiszta, lisztezett munkafelületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval korongokat gyártunk.
A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és az előmelegített sütőbe téve kb. 10-12 perc alatt aranyszínűre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Csokis-mandulás keksz
  2009-05-26 15:13:16, kedd
 
  Hozzávaló:
10 dkg puha vaj
12,5 dkg liszt
fél kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
pár csepp keserűmandula aroma
1 tojás
5 dkg pirított, durvára tört mandula
10 dkg tejcsokoládé

A mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj


A késes betétű robotgépben összedolgozzuk a puha vajaat, a lisztet, al szódabikarbónát, a cukrot és a pár csepp keserűmandula aromát. Ekkor hozzáadjuk a tojást, és azt is alaposan eldolgozzuk a géppel, aztán a tésztát áttesszük egy nagy keverőtálba, és fakanállal hozzákeverjük a pirított, tört mandulát és az apróra vágott tejcsokit is.
A kész tésztából 2 sütőpapíros tepsire egymástól kb. 4-5 cm távolságra 1-1 teáskanálnyi tésztából gyúrt gombócot teszünk, majd mindegyik gombócot az ujjainkkal óvatosan lelapítjuk, és 175 fokon 10-12 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után.
Ha kihűltek, mindegyiket olvasztott csokiba mártjuk, de csak félig, majd rácsra téve betesszük a hűtőbe, hogy a csokimáz rájuk dermedjen.

Kb. 30 db lesz
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Francia mogyorós-csokis keksz
  2009-05-26 15:09:24, kedd
 
  Hozzávaló:
15 dkg liszt
10 dkg zabpehely
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
5 dkg apróra vágott étcsokoládé
5 dkg pirított, durvára tört mogyoró
5 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg margarin
10 dkg porcukor
3-4 evőkanál méz
2-3 evőkanál tej


Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót, az apróra vágott étcsokit, a pirított, durvára tört mogyorót és a miszlikbe vágott, cukrozott narancshéjat.
Aztán összeolvasztjuk a margarint, a cukrot és a mézet, majd a keveréket beleöntjük a lisztes tálba. Hozzá adjuk a tejet is, és fakanállal összeállítjuk a tésztát.
A tésztából egy sütőpapíros tepsire egy evőkanálnyi adagokat teszünk le egymástól 3-4 cm-re, és 175 fokon 15 perc alatt megsütjük, egyik tepsi adagot a másik után.
Ha kész, megvárjuk míg teljesen kihűl, és csak azután szedjük le a sütőpapírról.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Miss Marple gyömbéres keksze
  2009-05-26 15:02:59, kedd
 
  Hozzávaló:
25 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg porcukor
10 dkg hideg margarin
5 evőkanál méz


Egy nagy keverőtálban összekeverem a lisztet, azl őrölt gyömbért, al sütőport, a szódabikarbónát és a porcukrot. Mikor mindez már jól elvegyült, hozzákockázom a hideg margarint és az egészet az ujjaimmal összemorzsolom. Ekkor jöhet a tésztába a méz is.
Mikor már jól gyurmázható állagú a tészta, kb. 3 centi átmérőjű golyókat formázok belőle. Aztán a golyókat 2 db sütőpapíros tepsire teszem le egymástól jó messzire, kb. 5-6 centire, és mindegyik golyóbist egy pohár aljával kicsit ellapítom.
Végül egymás után megsütöm a 2 tepsi süteményt 190 fokon 10 perc alatt. Mikor kész, a tepsin hagyom kihűlni a kekszeket és csak utána szedem tányérra őket.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Már megint zabpelyhes keksz
  2009-05-17 15:57:13, vasárnap
 
  most aszalt szilvával


Hozzávalók:
26 dkg zabpehely
8 dkg liszt
5 dkg őrölt mandula
17 dkg vaj
2 ek méz vagy 6 dkg nádcukor
10 dkg aszalt szilva
csipet fahéj
1 narancs reszelt héja
fél tk sütőpor
1 tojás
kevés tej

A mandulát és a zabpelyhet száraz serpenyőben megillatosítom, majd párszor megpörgetem a turmixban, de csak annyira, hogy ne őröljem meg teljesen. A vajat habosra keverem a mézzel/cukorral, aztán hozzáadom a többi hozzávalót és annyi tejet, hogy ne legyen teljesen kemény a massza. A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd teáskanálnyi mennyiséget a sütőpapírral bélelt tepsire teszek a masszából és ellapítom. 12 perc alatt aranysárgára sütöm őket.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Zabpelyhes keksz
  2009-05-17 15:51:12, vasárnap
 
  Hozzávalók:
15 dkg puha vaj
6 dkg barna cukor
6 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (lehet folyékony is)
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljesőrlésű liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)


Elkészítése:
Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy nagy tepsire.
Összeállítom a tésztát. Egy nagy tálba kimérem a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is.
A vajat robotgéppel habosra keverem a kétféle cukorral, majd hozzádolgozom a tojást.
A csokit felaprítom, és a lisztes keverékhez szórom. Majd jöhet a száraz anyaghoz a cukros-tojásos keverék és az egészet fakanállal jól összedolgozom.
A tésztából diónyi adagokat teszek egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítom. Egyszerre nem fér rá az összes tészta a tepsire, ezért miután megsütöttem az első adagot, elkészítem a többi tallért is.
A zabpelyhes tallérokat 10-12 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek.

Kb. 30 tallér lesz belőle.

 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
Zabpelyhes keksz
  2009-05-17 15:48:56, vasárnap
 
  Hozzávalók:
15 dkg puha margarin / vaj
csipetnyi só
6 dkg cukor
6 dkg nádcukor lágy sötétbarna
1 tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg teljes őrlésű tönkölybúza liszt (másfajta is jó)
1 kávéskanál őrölt fahéj
5 - 10 dkg mazsola
Fél kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A margarint csipetnyi sóval habosra kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, jól kikeverjük, majd a tojással is eldolgozzuk. Belekeverjük a szódabikarbónás, fahéjjal elkevert lisztet, és a zabpelyhet.
Az összeállított tésztát hűtőbe tesszük kb. fél órára.
A masszából kanállal diónyi darabokat sorakoztatunk egymástól kissé távolabbra, papírral bélelt sütőlapra, majd a megnedvesített kanál hátával korong-formára ellapítgatjuk.

Előmelegített, 180 °C - os sütőben sütjük ki, kb. 12-15 perc alatt.
Ha kisült, kissé még puha a sütemény, kihűlés után ropogóssá válik. Ne süssük túl, mert kiszárad.
Ízesíthetjük csokoládéval is, ebbe a mennyiségbe 10 dkg, apróra darabolt csokoládét keverünk, úgy hogy a liszthez adjuk hozzá.
Sőt, még finomabb, ha csokoládémázat csorgatunk a tetejére, tortabevonóból készítve.
Gyorsan elkészül, nem túlzottan látványos, de nagyon ízletes ropogtatnivaló! Mi "chocitonak" hívjuk a régi reklám alapján, ,,ronda és finom".

Kb. 35 db lesz belőle.
 
 
0 komment , kategória:  Zabpelyhes kekszek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2 db bejegyzés
Összes: 4149 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 125
  • e Hónap: 2348
  • e Év: 49557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.