Regisztráció  Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Sütőben sült fánk
  2014-02-08 20:08:12, szombat
 
  Hozzávalók

3/4 bögre langyos tej
1 és1/4 teáskanál élesztő
1 evőkanál lágy vaj
1/3 bögre cukor
1 tojás, lágyan felverve
2 és fél bögre liszt
fél teáskanál őrölt szerecsendió
csipetnyi só

Tetejére:
fél bögre tej
3/4 bögre kristálycukor
másfél evőkanál őrölt fahéj



Elkészítés
1. A tejet meglangyosítom, és elfelezem. Az egyik feléhez hozzáadok fél evőkanál cukrot és az élesztőt elkeverem benne. Kb. 10 perc alatt felfuttatom. A maradék tejben felolvasztom a vajat. A tojást enyhén felverem.


2. A lisztet egy nagy tálba szitálom. Hozzáadom a sót, szerecsendiót, a felvert tojást, a vajas és az élesztős tejet, majd robotgép segítségével sima tésztává dagasztom. A tésztából cipót formázok, és a külsejét lekenem étolajjal, majd a tálat konyharuhával letakarva 1-2 órán át meleg helyen duplájára kelesztem.

3. Ha megkelt, kiborítom egy lisztezett nyújtódeszkára, és kb. 1 cm vastagságúra nyújtom. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval (ha nincs, akkor egy üvegpohár is megteszi) köröket szaggatok, a közepüket pedig egy kisebb formával szúrom ki.

4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb 20 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Az idő felénél megfordítom a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön. A még meleg fánkok egyik felét először a tejbe, majd a fahéjas porcukorba mártom.
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Expressz fahéjas pite
  2013-09-04 20:11:25, szerda
 
  Expressz fahéjas pite

Hozzávalók:

1 csomag kész tészta (lehet omlós, leveles, de akár natúr - nem sózott - pizzatészta is)
3 nagy tojás
1 zacskó vaníliás cukor
½ csésze barna cukor
2,5 dl tejszín
1 evőkanál fahéj
4-5 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál olvasztott vaj
egy tubus sűrített tej díszítésnek
20 dkg pekándió

A tésztát kibontjuk, majd megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukorral. Szorosan feltekerjük, majd fél centi vastagságú szeletek vágunk. Egy pitesütő tepsibe fektetjük a szeleteket, majd belenyomkodjuk úgy, hogy ne legyen szabad felület. A barna cukrot elkeverjük a tojásokkal, a tejszínnel és a vaníliás cukorral. Ráöntjük a tésztára, majd mehet rá a dió. (Akármilyen csonthéjasat használhatunk.) 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Majd meglocsoljuk a sűrített tejjel és tálaljuk.
Link
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Vörös rózsák
  2013-04-10 13:28:39, szerda
 
  Link



 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Krumplis-túrós pite
  2012-02-19 08:07:00, vasárnap
 
  Hozzávalók:


- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 evőkanál tejföl


Töltelék:

- 60 dkg túró
- 40 dkg főtt reszelt krumpli
- 20 dkg cukor
- 60 gramm vaj
- 2 evőkanál tejföl
- 4 tojás sárgája
- 4 tojás fehérje
- 4 dkg liszt
- reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk. Először a lisztbe belekeverjük a sütőport és a cukrot. Ezután belemorzsoljuk a vajat. A végén pedig hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.

A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadjuk a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverjük, majd belekeverjük a túróba. Ezután következik a krumpli.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.

Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.

170 fokon sütjük, légkeverés nélkül 50 percet.
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Angyalpirulák bonbon
  2011-11-19 08:47:35, szombat
 
  Hozzávalók kb 30 darabhoz:

15 dkg porcukor
15 dkg hántolt örölt mandula
10 dkg lereszelt fehér csoki + kb. 25 dkg fehér csoki a mártogatáshoz
1 tojásfehérje
2 lime reszelt héja (esetleg citrom)
1 lime leve
5 dkg apróra vágott kandírozott gyömbér (vagy más)

Elkészítés:
Egy edényben keverjük össze a porcukrot, mandulát, 15 dkg reszelt csokit, lime héját, a gyömbért. Ha citromot használunk, akkor csak egy citrom héját és felének a levét tegyük hozzá.

Verjük fel kis sóval a tojásfehérjét.
Adjuk a száraz keverékhez és jól keverjük el. Itt nem baj, ha a fehérje összetörik.

Nagyon kis lángon olvasszuk, kevergessük legalább 15 percig. Akkor jó, ha a porcukor már nem ropog a fogunk alatt, amikor megkóstoljuk.
Zárjuk le hagyjuk kicsit kihülni.

Vizes kézzel formázzunk belöle kis szaloncukor méretü tömböket vagy bonbont, mártsuk a felolvasztott maradék csokiba és rácson csepegtetve szárítsuk.

Tartalékben azért legyen otthon több fehér csoki, ha a bevonó nem lenne elég. Attól függ ki mennyire szereti rajta vastagabban a csokiréteget. :-)

Tipp:
Használhatunk hántolatlan örölt mandulát is, ebben az esetben a belseje nem lesz olyan szép világos.


 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Ördögpirulák, bonbon
  2011-11-19 08:44:10, szombat
 
  Hozzávalók 30-35 db-ra:

15 dkg porcukor
15 dkg örölt mandula
10 dkg lereszelt ét- vagy tejcsoki (ki mennyire szereti csokisan) + 20 dkg a bevonáshoz
1 tojásfehérje
1 narancs lereszelt héja
fél narancs leve vagy rum (érzéssel)
8 dkg rumba áztatott mazsola (kihagyható)

Elkészítés:
Áztassuk rumba a mazsolát fel órára.
A porcukrot, a csokit, a mandulát, a narancshéjat és levét a mazsolával együtt keverjük össze.

Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és adjuk a száraz keverékhez. Nem baj, ha a fehérje itt most összetörik.

Nagyon lassú tüzön olvasszuk össze, kb. 15 percig. Akkor jó, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt.
Kicsit hütsük ki, majd vizes kézzel formázzunk belöle szaloncukor formát vagy bonbont.

Mártsuk a csokiba - használhatjuk a kezünket vagy villát - és tegyük rácsra vagy sütöpapírra száradni.

Tipp:
Trüffelként is elkészíthetjük, ha a végén keserü kakaóporba forgatjuk bele.


 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Sós karamella
  2010-09-29 12:08:56, szerda
 
  Hozzávalók:
1 csésze zsíros, házi tejszín
5 ek. vaj
2 tk. tengeri só
1 csésze barnacukor
1/4 csésze méz
1/4 csésze víz

Elkészítése:
Olvasszuk össze a vajat, a tejszínt és a sót, közepes lángon egy serpenyőben. A cukrot, a mézet és a vizet is tegyük egy serpenyőbe, és addig kavargassuk, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Amikor már sötétarany színű, levesszük a tűzről. Gyorsan dolgozzuk össze a tejszínes-vajas főzettel, és hagyjuk még legalább 10 percig közepes lángon, hogy egybeolvadjanak az ízek! Közben folyamatosan kevergessük, hogy ne maradjon levegős, buborékos. Úgy érhetjük el a legideálisabb karamell-állagot, ha ügyesen leteszteljük azt. Egy hideg vízzel teli edénybe cseppentsünk egy teáskanálnyit a főzetből. Ha kis golyót formál a vízben, már nyert ügyünk van. Ha kész a massza, egy zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, ellapogatjuk, és egy éjszakára betesszük a hűtőbe. Mielőtt felszeleteljük, fél órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, és csak utána állunk neki egy éles késsel. Kis kockákat szeletelünk belőle, és bádogdobozkába tesszük. Ajándéknak celofánba vagy papírba is lehet csomagolni. Egyszerűen mennyei!



 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Meggyes mákos muffin
  2010-08-22 08:54:09, vasárnap
 
  Meggyes-mákos muffin
pic

Hozzávalók:

20 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
15 dkg liszt
5 dkg darált mák
2 db tojás
1 pohár natúr joghurt (125 gr)
20 dkg magozott meggy (mirelit vagy befőtt is lehet)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
2 mokkáskanál fahéj
1 teáskanál vanília aroma
2 cl Amaretto likőr (vagy néhány csepp mandula aroma)
csipet só
12 db/3298 kcal, 1 db/274 kcal

Elkészítés:
A sütőt 160 fokra előmelegítjük, a muffin formákat kivajazzuk, vagy muffin papírral kibéleljük. Először a száraz anyagokat keverjük össze, azaz a lisztet, mákot, fahéjat, sütőport, szódabikarbónát és sót. Ezután a puha margarint habosra keverjük a cukorral, majd az Amarettóval és a vanília aromával, végül pedig a tojásokkal. Apránként hozzákeverjük a száraz anyagokat, majd fellazítjuk a joghurttal, végül pedig belekeverjük a lecsepegtetett meggyet. A formákba adagoljuk - ne töltsük teljesen meg, mert sülés közben a tészta megnő -, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom meggyöntettel tálalva. (ld. Amarettós meggyöntet)
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Főzött alapkrém
  2010-07-11 11:13:47, vasárnap
 
  Hozzávalók:

1/2 l tej vagy víz
5 púpos ek liszt
20 dkg porcukor
20dkg margarin

Elkészítés:
A lisztet csomómentesre kikavarni a tejben vagy vízben, majd sűrű krémet főzni (akkor jó ha kicsit elválik az edény falától).
Hagyni teljesen kihűlni.A 20 dkg porcukrot habosra keverni a 20 dkg margarinnal majd a kihűlt krémbe tenni.
Ezután tetszésed szerint ízesíteni.
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Vörösboros feketeribizli zselé
  2010-07-11 11:04:29, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
350 g cukor, 700 g fekete ribizli, 30 ml vörösbor, 25 g zselatin, 150 ml tejszín.

Elkészítés:
Lassú tűzön forraljuk fel a fekete ribizlit a cukorral, amíg a gyümölcs össze nem esik, majd szitán törjük át. Adjuk hozzá a vörösbort, és annyi vizet, hogy 1,65 l folyadékot kapjunk. Tegyünk 9 ek vizet egy kis lábosba, és szórjuk bele a zselatint. Áztassuk 5 percig, majd melegítsük föl, de ne hagyjuk forrni. Öntsük a gyümölcsbe, és jól keverjük össze!

Öblítsünk ki 6 db 3 dl-es puding-formát vagy tálkát hideg vízzel. Tegyünk félre 6 ek kocsonyát, és a többit öntsük a tálkákba. Tegyük 6 órát a hűtőszekrénybe. Ha kész, áztassuk be a tálkákat forró vízbe, és borítsuk ki a kocsonyákat 6 desszertes tányérra.

Olvasszuk fel a félretett gyümölcskocsonyát. Öntsünk tejszínt a kocsonyák köré. Amikor a félretett kocsonya már langyos, de még folyékony, csöppentsünk a tejszínbe egy pár cseppet, és egy kis rudacskával formáljunk hullámos díszítő vonalakat a gyümölcskocsonyák köré. A zselé tetejét 50 g egész fekete ribizlivel és levélkékkel csinosíthatjuk.

Jó tanács:
Ha a desszertestányér kissé nedves, a ráborítrott kocsonya nem tapad rá rögtön, és könnyen el tudjuk igazítani, hogy a tányér közepére kerüljön.



 
 
0 komment , kategória:  sütik  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 239
  • e Hét: 239
  • e Hónap: 7101
  • e Év: 34412
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.