Belépés
eva0817.blog.xfree.hu
A szeretet művészet,semmi sem fontosabb a világon,mint megtanulni ezt a művészetet. Úgy éld a jelent,hogy egyszer az majd múltad lesz,mely tönkre teheti a jöv... Kárpáti Éva
1943.08.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
a VILÁG hét csodája!!!!!!!
  2011-07-25 15:08:25, hétfő
 
  A kínai nagy fal, a jordániai Petra, a brazíliai Megváltó Krisztus szobra, a perui Machu Picchu, a mexikói Chichen Itza piramis, a római Colosseum és az indiai Tádzs Mahal a modern világ hét csodája -


Néhány SZÓ EZEKRŐL!!! a LEGFONTOSABBAK!!!

A Kínai Nagy Fal (Csang cseng) az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek támadásaitól.
Az egyik forgalomban lévő hivatalos adat a fal hosszát 6 352 km-re teszi

Petra romváros Jordánia fővárosától, Ammántól mintegy 200 kilométerre délre található. Petra a nabateusok hagyatéka, egy dolgos, szorgalmas arab néptörzs életének emléke, akik több mint 2000 éve telepedtek meg Jordánia déli részén.
Egy rejtett támaszpontja volt a régi arab világ kereskedelmi útvonalán.

A Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe.
Megváltó Krisztus (portugálul: Cristo Redentor) 1145 tonnás szobra 1931-re készült el, október 12-én avatták föl.
A világ egyik legismertebb szobra több mint 75 éve áll már a Tijuca Erdei Nemzeti Parkban

Az UNESCO lassan negyedszázada, 1983 óta tartja számon a világörökség részeként az 1911-ben felfedezett, tengerszint felett 2430 méteren elterülő, több mint ötszáz éves inka várost, Machu Picchu-t.
A szakértők úgy tartják, hogy a Machu Picchu - Öreg Hegy, Machu Piqchu kecsua kifejezésből - néven emlegetett várost az 1440 körül alapította Pacsakutek (Pachacútec Yupanqui, "Ő Aki Visszatért A Földre"), az inka birodalom királya.
A város építésének részletei azonban jócskán a múlt ködébe vésznek. A kereket és a habarcsot nem ismerő, fémeszközöket nem használó inkák egészen különleges építési módszereket dolgozhattak ki a kétezer méteres magasságban felépítendő városhoz. Hogy mi volt a módszer, az máig titok.

mexikói Chichén Itzá maja-tolték romvárost Kr. után 500 körül építették a Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget csücskében, a dzsungel közepén elterülő síkságon. "Chich'en Itza" szabad fordításban annyit tesz, "az itzai kút kávájánál".
A név arra utal, hogy a félszigeten élő népek folyó híján a hatalmas természetes víznyelő aknákból (úgynevezett cenotesekből) nyerték a friss vizet, Chichén Itza pedig három ilyen képződménynek köszönhette tulajdonképpen létét, a hatalmas földalatti barlangokban tárolt víz bőségesen elég volt a maják mezőgazdasági céljaira.

Az ,,Örök Város" jelképének számító Colosseumot mintegy kétezer éve építették, a Kr. utáni első században.
Építését Vespasianus császár uralkodása alatt kezdték meg és Titus idején fejezték be. A mintegy 50 ezer néző befogadására alkalmas építmény Róma legnagyobb amfiteátruma volt.
Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.-írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író.

A Tádzs Mahalt az indiai Agrában Sáhdzsahán nagymogul építtette a XVII. században szeretett felesége, Mumtaz Mahal mauzóleumául, aki 14. gyermeke szülésekor vesztette életét.

 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
a FÖLDRENGÉSRŐL!
  2011-02-01 07:32:02, kedd
 
  Január 29-én (szombaton), 18 óra 41 perckor Magyarországon nagynak számító földrengés történt Oroszlány és Tatabánya között. Erőssége 4,7-es volt a Richter-skálán, ehhez fogható földrengés 1985-ben volt utoljára hazánkban.

A szombaton este a Dunántúl északi részét érintő földrengés csak nálunk volt szokatlan; világviszonylatban nem számít különösebben erősnek. Mielőtt az okairól beszélnénk, érdemes áttekinteni azt, hogyan lehet mérni a földrengések erejét, az általuk okozott károkat.

Az egyik ilyen mérőszám a földrengés magnitudója. A régebbi definíció szerint ez a felszín elmozdulásának maximális mértékét adta meg, ezt nevezzük Richter-magnitudónak. Minden földrengéshez egy ilyen érték tartozik. A skála logaritmikus: az 5-ös rengés során tízszer akkora elmozdulást tapasztalunk, mint a 4-es rengéskor. Manapság inkább a földrengés energia-magnitudóját adják meg, itt a 4-es és 5-ös rengés közti energiakülönbség körülbelül 31-szeres. A kétféle érték elég közel áll egymáshoz, de nem teljesen egyforma. Mindenesetre ez is magyarázza, hogy a szombati rengés magnitudójára 4,2 és 4,8-as érték közti becslésekről tudunk (a nagyobb értékek a valószínűbbek, az MTA Szeizmológiai Intézetének adata 4,7). A világon előforduló legnagyobb mért rengések magnitudója 9 körüli.
A január 29-ei magyarországi földrengés szeizmogramja. A rengésben felszabadult energia alapján helyezik el az eseményt a Richter-, azaz magnitudóskálán
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
Marókától hoztam!!!!!!!!
  2011-02-01 05:09:32, kedd
 
  Történelmi csoda

KLIKK a linkre

Link


majd a Nagymagyarország térképre, csodákat fogsz látni.
Az egér mozgatásával megjelenik, hogy hol jársz, alaprajzokat nézegethetsz, történelmet olvashatsz. Mindezt nagyon igényes kivitelben. A megjelenő kis térképre kattintva új ablakba letöltődik a választott térkép. A jobb felső sarokban megjelenik egy navigációs térkép és a nagyítási
lehetőség - kiváló segítséget nyújtva programok tervezéséhez ! A vár- és templomikonok aktívak. 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
ÁLLÍTÓLAG! erre számíthatunk
  2010-11-18 13:13:59, csütörtök
 
  Milyen 2010-es télre számíthatunk ?

2010-2011-es tél lesz a legkeményebb Európában az utóbbi ezer évben. Ennek oka nem más lesz, mint a Golf-áramlat sebességének csökkenése.Tudományosan:

A meleg, trópusi vizet északra szállító áramlat már nem képes ellensúlyozni az Északi-sarkvidékről délre mozgó, fagyos légtömegek által keltett hideget. A változások már észlelhetők Norvégiában és a többi északi országban.

,,Amennyiben a Golf-áramlat megszűnik. Európa egy újabb jégkorszakkal találja magát szemben, és Skandináviát egyetlen összefüggő jégmező fogja borítani."

A Golf-áramlat sebessége kérdésének a médiába emelése 2005-ben történt meg, amikor is Harry Bryden brit óceánkutató a jó nevű Nature című folyóiratban közzétett egy cikket arról, hogy a Golf-áramlatban keringő víztömeg sebessége 1957-hez képest 30%-kal csökkent. Azóta pedig számtalan tudós kardoskodik - némelyik csak kakaskodik - a lassulás/gyorsulás ellen és mellett. S amióta a globális felmelegedést is kapcsolatba hozták az áramlat sebességével, mindenki az áramlatot figyeli.

Az előrejelzések szerint ugyanis emberemlékezet óta nem volt olyan hideg tél, mint amilyen az idei lesz, Ráadásul sok hó fog hullani. Az előrejelzések szerint a jövő év januárjában mínusz 20 és 25 fok közötti lesz a hőmérséklet, és ez a csontig hatoló hideg tartós marad.

Az idei télen északnyugat felőli (ciklon) áramlások lesznek a jellemzőbbek amik nagyobb mennyiségű csapadékot hoznak a kárpát-medencébe.

Ezeknek az időszakoknak a változása 1 illetve 2 héti időközönként változik.

A front megérkezése előtt jellemzően egyre melegebb levegő áramlik fölénk, majd ahogy megérkezik a ciklon, jön a havazás, (de december első hetében még inkább eső, havas eső) aztán a ciklon elhagyja az országot, helyét anticiklon veszi át, ezzel szárazabb de északkeleti, Szibéria felöli hideg levegő ami erős északkeleti szelet hoz magával, ami még hidegebb hőérzettel árassza el a térséget.

Ezzel megkezdődik az erős téli lehűlés -5 és -10 de helyenként, főként a hegyekben -10 fok alá is hűlhet a levegő.

Ez a lehűlés lehet a legbefolyásosabb esemény a közelgő télen. Ugyanis olymértékben lehűl a Kárpát-medence térsége hogy az 1 ill. 2 hetente ismétlődő ciklonok érkezésekor változó mennyiségű csapadék hullhat, zömében hó.

De ugyanakkor, ha a nyugat, vagy délnyugat felöl érkező melegfront a magasban érkeznek térségünk fölé, akkor a hideg levegő a Kárpát-medencében megszorul.

Lesznek olyan térségek, mély pontok, ahol tartósan megmarad a hideg.

Ezeket hideg légpárnák okozzák, amik napokig, -6 és -11C° fok közötti

éjszakai hőmérsékletet okoznak, de nappal sem emelkedik, vagy alig, 0 fok fölé.
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
Csodás Székelyföld!!!!!!
  2010-11-08 07:02:13, hétfő
 
 
Földünk, ami már nem a MIÉNK!!!!

Link

Reggel kaptam emailben IDEHOZTAM!!!!!!!

 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
GYERE JÁRD BE A világot!!!!!
  2010-09-21 17:27:58, kedd
 
  Link

Ha rákattintasz bármely városba elmehetsz 5-10 percre
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
Nagyon szép, érdemes megnézni!
  2010-09-08 07:19:37, szerda
 
  Nézd meg a Föld 4 legbizarrabb tavát!

Link 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
FANTASZTIKUS link!!!!!
  2010-07-09 14:06:01, péntek
 
  Sarkady Katitól kaptam a Gmailon!!!!!!

Tényleg fantasztikus!!!!!!!

Link

A 103 csodán felül - mindegyiknél - rá tudsz kattintani további, témához tartozó kisfilmekre is.

Érdemes!
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
Április 22. – a Föld na
  2010-04-22 21:29:41, csütörtök
 
 Isten éltesse bolygónkat! Április 22. - a Föld napja

Huszadik alkalommal ünnepeljük "A Föld napját" Magyarországon. A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről-időre az érdeklődés középpontjába kerüljön.

Itthon 20., a világban 40. alkalommal tartják meg április 22-én a Föld napját. Az életre hívója Denis Hayes, aki 1970-ben egyetemista volt, ma viszont az alternatív energiaforrások nemzetközi hírű kutatója. 40 év alatt elérte, hogy világszerte ezernél több szervezet vesz rész a Föld napja programjainak lebonyolításában.

A mozgalom jelmondata: ,,Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?".

Ma már száznál is több ország kapcsolódott be a programba.

Link

Na, szóval gyönyörű hely ez a Föld! :-)
Csak kár, h. Mi emberek tönkretesszük. :-((
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
Orvosmeteorológia
  2010-03-21 09:40:30, vasárnap
 
  A magasban továbbra is enyhe, meleg levegő áramlik fölénk, így vasárnap is gyenge melegfronti hatásra számíthatunk. Az érzékenyeknél fejfájás, szédülés, ingadozó várnyomás, ingerültség léphet fel, csökkenhet a reakcióidő. A hétvégén használjuk ki a jó időt, és tegyünk egy kirándulást a közeli hegyekben, vagy legalább egy sétát a szomszédos parkban! A napsütés mindenképpen jó hatással lesz kedvünkre, szervezetünkre!

SAJNOS EZ VÁRHATÓ A JÖVŐHÉTRE!!!!!
 
 
0 komment , kategória:  FÖLDÜNK  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 153 db bejegyzés
Összes: 9140 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 127
  • e Hét: 916
  • e Hónap: 2106
  • e Év: 225746
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.