Belépés
korosigaborne.blog.xfree.hu
A szeretet az, mikor megosztod magad másokkal! Az Isten nem lehet ott mindenütt, ezért megteremtette a nagymamát. Kőrösi Gáborne Margó
1948.08.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Az ember, aki nem tud
  2009-03-25 07:08:45, szerda
 
  Az ember, aki nem tud Gyurcsányról

Két és fél évvel ezelőtt indult a szlovéniai Koper kikötőjéből és néhány hónap múlva ugyanide érkezik meg alig hatméteres hajójával egy földkerülő magyar hajós. Méder Áron nemrég hagyta el Omán partjait, jelenleg Jemennél tart és a Vörös-tenger felé hajózik Carina nevű vitorlásával. Se válság, se Gyurcsány, csak a szél.

OK.huLegutóbb 2007 októberében számoltunk be arról a nem mindennapi hajós kalandról, amire egy fiatal magyar vitorlázó vállalkozott: parányi, egyébként a Genfi-tóra készült Carina típusú 19 lábas vitorlásával egyedül kerüli meg a Földet. Miután hajóját saját maga újította fel és készítette fel az útra, 2006. szeptember 24-én indult útnak Szlovénia egyetlen kikötőjéből Koperből, hogy a Földközi-tenger és Gibraltár érintésével jusson ki az Atlanti-óceánra. Ezt átszelve Barbadosnál ért át az amerikai oldalra, majd a karibi szigetek érintésével következett a rekordszámba menő átkelés a Panama-csatornán. 
 
1 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Dunába merült!
  2009-03-19 07:34:09, csütörtök
 
  Dunába merült egy autó egy lánnyal együtt

Egy 15 éves lány ült abban az autóban, amely a Dunába merült szerda este Budapest XXIII. kerületében - közölte a tűzoltóság és a rendőrség. A lány holttestét éjszaka megtalálták a vízben. A hatóságok szerint feltehetően nem volt behúzva a kézifék a parton parkoló kocsiban.


A Dunába csúszott egy személyautó szerda este Budapesten, a XXIII. kerületben - tájékoztatott a rendőrség és a tűzoltóság. Az autó a Horgászpart utcánál parkolt, mielőtt a vízbe merült - mondta az [origo]-nak Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője.

Egy férfi és egy 15 éves lány ült a kocsiban, amely az után csúszott a folyóba, hogy a férfi kiszállt belőle - számolt be a történtekről a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A tűzoltóság szóvivője szerint feltehetően nem volt behúzva a kézifék az autóban. A rendőrségnek szintén ez a feltételezése.

A rendőrség szerint a lány valószínűleg kijutott az autóból, de a partot már nem érte el. A férfi bement a vízbe, és próbálta kimenteni, de nem járt sikerrel - mondta a Molnár. A férfit kihűléssel kezelik a mentők - tette hozzá a szóvivő. Az autót tizenegy óra körül kiemelték a Dunából, és nem sokkal később a tűzoltóság közölte, hogy a búvárok megtalálták a lány holttestét.

 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Az elszalasztott esély!
  2009-03-18 11:29:15, szerda
 
  Bokros Lajos, az elszalasztott esély
// 2009 // már // 17
:
"Mese nincs, válság van" - ezzel plakátozta tele az országot az MDF, s a pártvezetés - a tagság, a szimpatizánsok és a nagy öregek kifejezett akarata ellenére - európai képviselőnek, majd miniszterelnöknek jelölte Bokros Lajost. Utóbbi terv elbukott, még mielőtt bárki elgondolkodott volna: mire is mennénk a volt pénzügyminiszterrel most?


Illusztráció: Németh Gyula

AjánlatAttól az még lopás
Weyer Balázs a kampánypénzekről és a politikai barter szentesítéséről

Bárcsak úgy élhetnénk, ahogyan élünk!
Mong Attila a személyes felelősségről és a gazdasági válságról

Meghasonlott ház
Antal Dániel a kettészakadt Unióról és az egység esélyeiről

OK.huValami baja mindenkinek volt: az egyik szerint Bokros egy veszett komcsi diktátor, aki kivérezteti az istenadta népet, a másik szerint akkor lenne csak igazi bankpánik, ha jönne a bajszos rém, a harmadik szerint Bokros egy blöff, valójában nem is tud semmit, a következő szerint nem is konzervatív (jelentsen ez bármit), és így tovább.

Azért különleges a magyar helyzet, mert itt nem lehet meghozni a világ többi országában szinte kivétel nélkül bejelentett intézkedéseket, amelyektől a válság megoldását várják. Ezek lényege az állami beavatkozás és költekezés eszelős mértékű növelése minden józan belátás ellenére. Nekünk erre - szerencsére - nincs pénzünk. Később, ha okosak vagyunk, még jól is jöhet, hogy kimaradtunk belőle, hiszen az ilyen próbálkozások még soha nem jártak sikerrel.

Nekünk nincs más választásunk: valamilyen módon biztosítani kell, hogy Magyarország ne költsön egyre többet és többet, mint amennyit megengedhet magának. Az akció sikeréről ráadásul meg is kell győzni azokat, akik jelenleg hiteleznek nekünk. Ehhez olyan emberre lenne szükség, aki megfelel néhány követelménynek.

Először is: tudjon összeadni. Komoly feltétel, politikai elitünk tagjainak többsége elbukna rajta - Bokros Lajos nem. Ritkaság. Ezt leszámítva szó sincs arról, hogy népnyúzó nagytőkés volna. Soha nem is állította, hogy szigorú elvi, morális alapokon nyugvó kapitalista, soha nem ellenezte filozófiai alapon az állami újraelosztást, csupán a hatékony és célzott támogatást részesíti előnyben az általános ingyenességgel szemben. Vicces, hogy sokak szerint pusztán attól ő a Neoliberális Fenevad, hogy ki tudja számítani, mire jut pénz és mire nem, és nem mondja azt, hogy minden megoldódik magától, és különben sem lesz gázáremelés.

Másodszor: legyen tekintélye az országot finanszírozó befektetők előtt, legyen iránta bizalom. Bokros esetében ez teljesül. Nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező csődgondnok, több helyre is hívták súlyosan elkúrt költségvetések rendbetételére. Jött, szanált, ment, nem törődött azzal, hogy utána megválasztják-e vagy sem. Nem a hazai lapok nevezték ki szaktekintélynek, a magyar értelmiségtől teljesen független államok hívták be, egyszemélyes felmentő seregként.

Harmadszor: vállalja a feladatot. Bokros ezt is teljesíti. Előfordulhat, hogy van más olyan szakember is, aki az első két feltételnek megfelel, de eszébe sem jutna elfogadni egy miniszterelnöki vagy éppen pénzügyminiszteri felkérést, mert - érthető módon - inkább nem kapna gyomorfekélyt a munkaköri stressztől.

Negyedszer: legyen határozott, gyors, és menjen biztosra, vállalja egy "második Bokros-csomag" végrehajtását. Most erre van szükség. Lehet mondani, hogy Bokros brutális, persze. Csak ne felejtsük el, hogy körülbelül annyi időnk van legalább középtávon finanszírozható államháztartást kialakítani, amennyi ideig a jelenleg rendelkezésre álló hitelkeret biztosítja a magyar állam fizetőképességét. Ez nem sok. Itt nincs idő a lassú, természetes gyógyulást kivárni, azt a lehetőséget már elszalasztottuk. Most műteni kell, akár érzéstelenítés nélkül is, vállalva a kockázatokat és mellékhatásokat. Nem éveink vannak, mint 2002-ben vagy akár még 2006-ban is, hanem csak hónapjaink.

Ötödször: legyen komoly politikai erő a végrehajtó mögött, olyan politikai csoport, amelynek van esélye kellő támogatást adni a program megvalósításához. Nos, Bokros Lajost egyelőre csak a parlamentből kifelé tartó, kisgazdásodó, tisztázatlan belső viszonyokkal teli MDF támogatja, ami annyit jelent, hogy miniszterelnökjelöltségének ötlete gyakorlatilag halva született. Támogathatta volna az SZDSZ is, ők azonban nem tudják, mit tegyenek, mit mondjanak, Fodor Gábor az EP-jelölés után annyit bírt kinyögni, hogy szerinte Bokrosra inkább itthon van szükség, erre válaszul jött a konstruktív bizalmatlansági indítvány terve, amire néhány semmitmondó nyilatkozat volt a reakció. Pedig a két kispárt megengedhette volna magának azt a luxust, hogy nem száll be az ostobasági versenybe, és megállapodik néhány alapvető, programjuk alapján mindegyikük számára elfogadható gazdasági kérdésben, amit aztán következetesen képviselnek: költségvetési fegyelem, az újraelosztás csökkentése, az adórendszer átalakítása úgy, hogy egyenletesebb legyen a terhek elosztása stb. A rendszerváltáskor a két legjelentősebb párt, az akkori MDF és az akkori SZDSZ minden ellentétük dacára meg tudott állapodni azokban a közjogi alapkérdésekben, amelyek az ország működéséhez elengedhetetlenül szükségesek voltak.

A 2000 utáni SZDSZ és MDF erre nem volt képes a gazdasággal kapcsolatban, s így még szimbolikus jelentőségű koalíció sem állt fel Bokros mögött. A nagypártok pedig nem hajlandóak még meggondolni sem az ötletet. A horni, kézi vezérléshez szokott MSZP-n vészhelyzetben át lehetett nyomni a megszorító csomagot. Ma nem lehetne, akkor sem, ha a miniszterelnöknek minden látszat ellenére volna ilyen szándéka. Az őszödi beszéd a lehető legrosszabb következményekkel járt: az MSZP a vereségtől való félelemben egységesen kitart Gyurcsány mögött, aki a párttagságtól és a maradék szavazóktól való félelmében inkább nem piszkál meg semmit sem komolyan.

Bokros Lajos az öt feltételből négyet teljesítene, az ötödiken elbukik. Nagy kár, mert esetleges miniszterelnöksége - függetlenül attól, hogy az MDF milyen megfontolásból állt elő a pártot magát is megosztó elképzeléssel - esély lehetett volna az ország számára.

A Komment.hu cikkeihez regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Ha még nem regisztrált, tegye meg itt! Mivel a Komment.hu szerkesztősége a hozzászólásokat előzetesen szűri, azok azonnal nem jelennek meg az oldalon. Csak azokat a hozzászólásokat publikáljuk, amelyeket erre érdemesnek tartunk. Moderálási elveinkről részletesen itt olvashat.

Folytatás: Nincs politikai erő, amelyik kihúzhatná az országot a bajból? Néhányan azt mondhatják, hogy van a FIDESZ-nek! Átnéztem az elérhető cikkeket és sem kormánypárti, sem ellenzéki újságírók cikkeiben nem találtam semmi konkrét javaslatot. Az ellenzékieknél sok esetben a Gyurcsánnyal és Bokrossal való ijesztgetést találtam, mert azok konkrét, ijesztő elképzeléseit könnyű támadni! Milyen lehetőség marad? Biztos vagyok abban, hogy a FIDESZ a választásokig jegelni fogja az elképzeléseit, mert ha kiszivárogna, akkor többé nem szavazna rá senki! Miért? Mert Bokrosnak igaza van részben. Meg kell fizetni kb két évig azt a sarcot, ami után lassanként lehet a terheket enyhíteni. A baj ott van, hogy a megoldás nem a közteherviselés, ahol a gazdagok is részt vállalnak a terhek kifizetésében. A FIDESZ pont ezért nem mer megszólalni, mert tudják, hogy egy nagyon kemény megszorítást kell majd alkalmazni. Arra akarnak hivatkozni, hogy az elsöprő győzelmű választás őket legitimmé tette, tehát ők jogosan, míg Bokros Lajos jogtalanul hajtotta volna végre az intézkedéseket. A gondot az fogja jelenteni a választások után, hogy akkor is a csórók fognak mindenért fizetni!
TvNéző 2009. 03. 18. 11:02

Nem szeretem Bokros Lajost, de ez nem számít. Ma Magyarországon a legtöbb család azzal szembesül, hogy adóssága van, a bevételei alacsonyak, alig, vagy egyáltalán nem tudja fizetni a hitelek terheit. Ugyanitt tart az ország is! Bár itt nem az a baj, hogy elárverezik a hitelre vett cuccot és a fedezetül hagyott lakást, hanem csak úgy adnak további kölcsönöket, ha megszorításokat alkalmaznak. Voltak olyan merész emberek, akik összehasonlították az eddig írásban már megjelent válságkezelő programokat és az derült ki, hogy Bokros Lajos a legdurvább, a Reformszövetség kissé enyhébb, a Gyurcsány program jobban figyelembe veszi a politika pillanatnyi helyzetét és az IMF igénye nem konkrétan, de a legenyhébb intézkedéseket javasolja. Egyben mindegyik ugyanazt tartalmazza. Pénzügyi megszorításokkal csökkenteni kell az államháztartási hiányt. Ez azt jelenti, hogy a lakossággal kell kifizettetni a rossz gazdaságpolitika eredményét. Azokkal az emberekkel, akik amúgy is a fizetésképtelenség határán állnak. De tekintsük csak át a többi javaslatot is! Írásba foglalt program nincs sehol!
NEMTUDOM 2009. 03. 18. 10:48

Azt hiszem abban mindenki egyet ért, hogy Bokros és a jelenlegi parlamenti pártok között a legnagyobb különbség az, hogy neki legalább van egy valamire való programja! Ez talán magyarázza is azt, hogy miért nem áll mögé szinte senki sem, hiszen ez rávilágítana arra, hogy valóban nincsen szükség közel 400 politikusra a parlamentben, ha a feladatot jószerivel egyetlen ember is megtudná oldani. A másik, hogy a Bokros féle programot ugyan szükségesnek tartom, ellenben korántsem elégségesnek. Gondoljuk csak végig: A programját elfogadják, és végrehajtják. Na de mi lesz utánna? A világ változásait úgyhiszem mindenképpen követni kellene, és talán ezügyben is el kellene gondolkodni, meg hogy ki, vagy kik lesznek azok akik képesek lesznek felismerni és elfogadni az újat, a követendőt? Őszintén szólva a jelenlegi Bokros mizéria is rámutat arra, hogy a mostani, immáron 20 éve a parlamentben ülő politikaierők erre alkalmatlanok!
tekerek 2009. 03. 18. 10:45

Kedves Nusy!
Ez a szociális indok egy olyan szép maszlag, amivel a bal-liberálisok etetik a népet.
A baj az, hogy valóban van mit tenni ezen a téren, de őszintén 2002-től ebben volt annyi negatív változás, hogy eljutottunk az államcsődhöz?? Távolról sem ez okozta a csődhelyzetet!! Lehet egy összetevője, és mint mindent érdemes időnként felülvizsgálni, de nem ez a szomorú helyzetünk alapvető oka.
Sajnos az én szememben az Amerikát értelmetlenül majmoló liberálisok mindig is ellenszenvesek voltak!! Valamit látni kell!! Lehet hogy Amerika a szuperhatalom, de itt Európában nagyon nem vennénk jó néven, ha azok a szociális viszonyok valósulnának meg. Sőt a jelenlegi amerikai elnök is célul tűzte ki, hogy megengedhetetlen, hogy az országában 50 millió ember számára elérhetetlen a kórházi ellátás és a megfelelő orvosi ellátás!! Azért ezt mi ne vegyük példának!! Szó se róla! A szociális rendszeren mindig van mit javítani! Köztudott, hogy valóban a fokozottan hátrányos helyzetűeket jelenleg szinte büntetik, ha munkába akarnának állni. Igen, ezen változtatni kell! De nem ez okozta a gazdasági csődöt Magyarországon. És ha ki akarunk lábalni, akkor a valós okot kell megszüntetni.
Hangzatos bal-liberális szólam, hogy kevés a dolgozó a népességhez képest! Megint megtévesztő, hazug szólam, Ez az arány 2002-tól nem változott!!! Tehát nem lehet a rossz gazdasági helyzetünk okozója!! Másrész amióta világ a világ, és dokumentáltan az ókori görögöktől egy fő látta el a négy öt fős családját!! És ez volt még a múlt század elején is!!
Ellátta a társát, a gyerekeket és a megrokkant időseket is!! Természetesen annak a kornak megfelelő színvonalon. Most sem ez vezetett a csődhöz, de ez nem azt jelenti, hogy ne kellene a társadalombiztosítás potyautasait valóban kiszűrni, de tudatos félrevezetés csupán ezzel okolni a kialakult helyzetet. Hisz 2002 óta ez sem változott, tehát nem okozhatta a gazdasági romlást! De kiválóan alkalmas a lényegről való figyelem elterelésre.
Tutajos 2009. 03. 18. 10:24

Rémálomként emlékezem vissza "Lajosbácsi" csomagjára.Már tíz éve aktív dolgozó voltam abban az időben.Építgettem addig az életem,a házam szerényen,mert ugye az a sokat szenvedett egészségügy ad munkát a mai napig (no Dr. titulus nélkül),persze ez inkább hivatás mint megélhetés. Nos énvelem akkor is visszaszoríttata a túlköltekezésemet, mert azelőtt sem volt miből meg azóta sincs! Viszont akkor kellett eladnom a saját két kezemmel épített hiteles házamat,mert nem tudtuk kifizetni a havi részletet. A feleségem gyesen volt, Én másodállást is vállaltam. Akkor vágtam gajra az egészségemet, amivel valószínű jól járnak mert nemigen kell majd hosszú nyugdíjas évekkel számolnom főleg ha lassan 80 évre emelik. Szerintem a mi "Mátyás királyunknak" ismét álruhába kellene bújnia és bekopogtatnia egy-egy becsületes magyar kétkezi munkáshoz egy szerény vacsora mellett elmesélnék neki mi is az amikor a sok munka után fáradtan megtörve nemet kell mondani gyermekének,aki egy új sportcipőt vagy egy másik iskolatáskát kérne,mert a régi már kopott és elszakadt.
Andy7 2009. 03. 18. 10:20

A rendszerváltozás 20 éve alatt valahogy egyetlen kormánynak sem jutott eszébe az az apróság, hogy a hazai költségvetésbe csak magyar vállalkozások fognak adót fizetni - és csak abban az esetben, ha nem sújtjuk őket olyan szintű adókkal, amit inkább elmutyiznak, mert egyébként ellehetetlenülnek.
Viszont a gazdaság motorjában az üzemanyag a pénz, ezt pedig csak a multik tudták belepumpálni. Ezért nincs azzal baj, hogy behoztuk a multikat, csak elfelejtettük emellett a magyar vállalkozásokat is támogatni. Mára már persze szinte egy sincs, aki még életben maradt, az is csak az adóelkerülési technikák sorozatos alkalmazásával tette ezt.
Nem tudom, hogy Bokros úr egyedül képes lenne-e ezt a folyamatot visszafordítani egyedül - ehhez nem megszorító csomag kellene önmagában, hanem kiegyensúlyozott gazdaságpolitika. A megszorító csomagokkal egyébként is a gazdaság még úgy-ahogy adófizető rétegéről próbálunk még egy-két bőrt lenyúzni - ennek eredményeképpen pedig nyilván még kevesebb pénz fog befolyni az amúgy is szűkös költségvetésbe.
Az adókikerülő technikákat pedig nem retorzióval lehetne megállítani, hanem olyan adókkal, amelyek nem a padlóra küldik a tisztességes embereket.
Természetesen a kiadás oldal is átgondolandó - a jelenleg segélyezett rétegeket inkább arra kellene ösztönözni, hogy bekerüljenek az adófizetők köré (ehhez pedig munkahelyteremtésre lenne szükség, és így tovább...)
Ezért nem értek egyet a megszorításokkal, mint egyedüli üdvözítő megoldás ...
Daniel Jackson 2009. 03. 18. 10:10

Bokros Lajost miniszterelnöknek!

Igenis, hogy a fidesz a Bokros-csomagból élt, addigra értek be teljesen azok az intézkedések, amiket '95-ben meghoztak.
2001-től iszonyatos költekezésbe kezdett a fidesz. Sajnos az MSZP ezt folytatta 2002 után, mert ez kell a magyarnak, ingyen virsli, ingyen sör. Majdnem mindenki a saját nyomoráért másokat hibáztat, azt elfeledve, hogy a saját sorsáért maga a felelős.

Sajnos kénytelen :) leszek az MDF neve mellé tenni az X-et, de ezzel nem rájuk szavazok, hanem Bokros Lajosra.
zsigmond54 2009. 03. 18. 10:09

Még csak annyit szeretnék megtudni,hogy a sok sok millióért alkalmazott megbízott gazdasági és pénzügyi szakemberek és cégek, minek az alapján készítettek tanulmányt?Mi volt az alapja amiből nem látták a jövőt vagy legalább is optimista számításokat végeztek? Szerintem ők jól számoltak csak ezt nem kötötték az orrúnkra az adott kormányok, mert mit szól a választó polgár? 6 osztályos tanulónak sem lett volna megerőltető feladat, és még úgy sem,hogy nem is kitűnő tanuló.
zsigmond54 2009. 03. 18. 09:46

Nos nem vagyok egy pénzügyi zseni,de számomra világos volt amit BOKROS egy késő esti riportban elmondott.A képlet roppant egyszerű.1 Ft ból nem lehet 5 Ft ot költeni azért mert a jövőbeni előre kiszámított, még be nem fojt bevételek majd biztosítani fogják az állam háztartás költségeit.Ha nem jön össze a bevétel az az 1 forint is kevesebb lesz,és az adóság is egyre nő. Persze ez senkinek sem tetszett,mert mindegyik kormány a választóinak ígérgetett fűt fát ,kánaánt.Csak a választók nem látták annak a következményeit,hogy ennek a hátterében semmi fedezet nincs.Ezért nem akarta azt,hogy a privatizált összegek kézen közön eltűnjenek.Az adóság állomány törlesztésére,egyben a megszorító intézkedések bevezetésével kívánta az állami pénzügyi egyen sújt megteremteni.Persze ez nem tetszett senkinek,hisz az átlag embernek ,nyugdíjasoknak is kevesebb lett volna a pénzük,és az állambácsi sem költekezhetett volna felelőtlenül.De a pénz értéke legalább megmarad ,vagy legalább is ilyen mértékbe nem romlott volna . Nos számos példa mutatja,ha egy kormány nem tudta keresztül vinni akaratát ,rögtön segbe is rúgták az adott pénzügyminisztert, és rögtön jött egy bólogató János.Most gondolkodnak azon,hogy az állami költségvetést visszaszorítsák, de nem a saját kárukra hanem az emberek zsebében azt a szegletet is át túrva ahol 10 forint is megbújhat ,és rögtön 5 Ft le is nyúlnak vagy az egészet .Dübörgő gazdaságunk egy halvány liba finggal sem hasonlítható össze.Lehet,hogy rosszul látom a dolgokat elnézést is kérek érte mielőtt durva válaszokat kapnék,bár ez az oldal azért jó mert nem fröcsögnek a durva megjegyzések.

gabor 2009. 03. 18. 09:21

Ne pártoskodjatok, Magyar csak egy van! Pártokon kívűl, kormányon kívűl oldjuk meg a problémákat. Ők is ezt teszik!
1 2 3 4 5
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Napról-napra erősödő forint, .
  2009-03-17 08:06:50, kedd
 
  Napról napra - erősödő forint, visszaesett a bankok hitelezése

Pozitív hangulat volt az európai tőzsdéken, a BUX felülteljesített, a forint pedig hatodik napja erősödött - derül ki összefoglalónkból. Az unióban 3,5 millió munkahely szűnhet meg idén. Amerika jól kezdett, de a nap végére nem tudta tartani a Ben Bernanke Fed-elnök beszéde után kialakult optimizmust, és jelentős eséssel zártak az indexek. Kedden jelentkezik a KSH a januári ipari adatokkal, Japánban kamatdöntés lesz, Amerikában pedig a lakáspiac lesz a fókuszban. Hajnali válsághíradó.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden jelentkezik a januári ipari statisztikával. Semmi jóra nem lehet számítani ezen a téren, a válság miatt ugyanis decemberben az ágazat termelése éves szinten közel 20 százalékkal csökkent, és nincs olyan tényező, amely alapján a szektor fellendülésével lehetne számolni.A kiábrándító decemberi adatok főszerepet játszottak abban, hogy a múlt évben az ipari termelés éves összevetésben, tehát 2007-hez viszonyítva - 1,1 százalékkal - csökkent.

Kamatdöntés Japánban, német hangulatindex

A nemzetközi porondon elsőként a japán jegybankárokra irányul majd a piaci szereplők figyelme, a várakozások szerint a Bank of Japan változatlan szinten tartja az amúgy is padlón lévő, 0,1 százalékos kamatszintet.

Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnerének számító Németországban fontos adatot tesznek közzé. A hangulatindex képet fest a német gazdaság szereplőinek várakozásairól. Bár az utóbbi hónapokban világszerte közzétett hasonló indexek egyre rosszabb kilátásokat jeleztek, a ZEW februári kutatása mást mutatott. A mutató értéke mínusz 5,8 pont volt a második hónapban, ami jelentős emelkedés a januári mínusz 31 pontos eredményhez, illetve az elemzők mínusz 28 pontos várakozásához képest. A piac egyébként márciusra a mutató gyengülését várja, mínusz 8 pont körüli indexre számítanak.

Európában Svájcból érkezik még fontos makroadat, publikálják az ipar utolsó negyedévre vonatkozó adatait. Az előrejelzések szerint 4,5 százalékos lehetett az éves szintű csökkenés a múlt év utolsó három hónapjában.

Amerikában a lakáspiac lesz a fókuszban, az illetékes szervezet nyilvánosságra hozza a februárban kiadott építési engedélyek számát. Emellett tájékoztatni fog arról is, hogy hány lakás építése kezdődött el az év második hónapjában.

Szintén a keddi menetrend része, hogy az napvilágot látnak az Egyesült Államok iparának termelési árainak változásáról szóló számok is.

Romlott a magyar országkockázat, visszaesett a hitelezési hajlandóság

Visszaesett a bankok hitelezési hajlandósága tavaly a második félévben az első félévhez képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közzétett, legfrissebb hitelezési felméréséből.

Romlott valamelyest Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, de a magyar gazdaság továbbra is a 186 országot soroló lista legkevésbé kockázatos felső harmadában van.

Hatodik napja erősödik a forint. A kedvező nemzetközi piaci környezetben a bankközi devizapiacon hétfő délután négy órakor 296,29 forint volt az euró árfolyama.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 445,90 pontos, 4,53 százalékos emelkedéssel, 10 298,73 ponton zárt hétfőn. A 14,79 milliárdos forgalom nagy részét az OTP adta. Mindegyik vezető részvény pluszban fejezte be a napot.

A kormánynak van vészforgatókönyve arra az esetre, ha a magyar gazdaság visszaesése nagyobb lesz mint 3,5 százalék - mondta Veres János pénzügyminiszter egy hétfő reggeli televíziós műsorban.

Egyebek mellett a globális gazdasági válság következtében történelmi mélypontra zuhanó forint árfolyam miatt a Globus Zrt. átalakítja a cég szerkezetét, melynek keretében befejezi a húsalapú konzervtermékek gyártását és forgalmazását.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a CBS-nek adott interjújában azt mondta, hogy még az idén véget érhet a recesszió a világ vezető gazdaságában.

Az eurózóna országaiban 1,2 százalékra gyorsult februárban az infláció üteme.A munkanélküliség nagy mértékben növekedett a múlt év utolsó negyedében, tükrözve a gazdasági körülmények romlását.

Jól kezdtek és napközben 2 százalékos nyereségben is álltak a vezető amerikai tőzsdeindexek, végül azonban nap végére nem sikerült megőrizni az emelkedést.

A szerb kormány négyszeresére növelné az IMF által felajánlott hitelkeretet, amely ezzel 2 milliárd dollárra emelkedne. A Fitch szerint létfontosságú az országnak, hogy megegyezzen a Valutaalappal.

Több tízmilliárd fonttal zuhanhat a brit pénzügyi szolgáltató szektor és a szektor alkalmazottai által fizetett adók értéke az idei pénzügyi évben, a hatalmas banki veszteségek, az elbocsátások és a jutalmak csökkenése miatt.

A csökkenő bérleti díjak miatt 2009 várhatóan az egyik legjobb év lesz az irodákat bérlő cégeknek költözéshez és meglévő bérletük újratárgyalásához - közölte a Colliers International nemzetközi ingatlan-tanácsadó.

Rosszabb kockázati kategóriába sorolta át az ír bankrendszert hétfőn a Standard & Poor's, a problémás kinnlevőségek arányának általa valószínűsített jelentős emelkedésére hivatkozva.

A globális válságra és az ennek nyomán növekvő munkanélküliségre tekintettel Oroszország próbajelleggel engedélyezné polgárainak az aranybányászatot.

A 2007-es rekord nagyságról tavaly 10 százalékkal esett Németország külkereskedelmi többlete, elsősorban a visszaeső export miatt. Az idén további csökkenés várható.

Februárban a negyedik egymást követő hónapja esett az amerikai ipari termelés és ezzel közel hét éve a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Nincs költségvetése Budapestnek, miután Hunvald György szocialista képviselő letartóztatása után elolvadt a várost irányító MSZP-SZDSZ-koalíció többsége. Hétfőn este csak egy április végéig szóló átmeneti finanszírozási tervet fogadtak el.

 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Időjárás!
  2009-03-16 07:08:47, hétfő
 
  Kellemes tavaszi idő
Hétfőn kellemes tavaszi időnk lesz, több órára kisüt a nap. Legfeljebb keleten lehet kisebb eső, zápor. A hőmérsékletek délután sokfelé 10 fok felett alakulnak. Szerdán erőtelejes lehűlés veszi kezdetét, a gyakori felhődösből eleinte záporok, majd havas eső, hózáporok várhatóak.
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Legolvasittabb cikk.
  2009-03-16 07:05:06, hétfő
 
  Ki sem látszott a rendőrökből március 15.
Szigorú rendőri készültség volt vasárnap Budapesten a március 15-i megemlékezéseken. Kora este volt egy kis kergetőzés a Belvárosban, de komolyabb összetűzés nem volt a rendőrök és a felvonulók között. Orbán Viktor már a centiket vágná, Gyurcsány Ferenc viszont elengedte a füle mellett a kritikákat.

Kora reggel óta komoly rendőri készültség volt Budapesten, a Belváros jelentős részén. Több területet lezártak, az ünnepi rendezvényekre csak fémdetektoros kapukon vagy ruházat átvizsgálás után lehetett bejutni. A rendőrség élt a lehetőséggel, amit az igazságügyi minisztérium kezdeményezésére februárban elfogadott törvénymódosítások biztosítottak számára: kisebb rendzavarásokért is vitt el tiltakozókat a rendezvényekről.
A rendőrség gyakorlatilag teljesen elsáncolta Demszky Gábor főpolgármestert, aki így - az elmúlt két évtől eltérően - némi bekiabálással kísérve, de zavartalanul mondhatta el beszédét az Erzsébet hídnál. (Részleteket itt olvashat Demszky beszédéről.) Volt némi feszültség a rendőrök és a Demszky ellen tiltakozók között, több embert rabosítottak, bilincsben vitték el Budaházy Györgyöt, az elmúlt évek zavargásainak egyik kulcsfiguráját is.

Orbán Viktor kemény kritikával illette a kormányt a budai Várban mondott beszédében. Kijelentette: az elmúlt hét évben szocialista restauráció zajlott az országban, amelyet vissza kell szerezni. Orbán azt mondta, ez volt az utolsó március 15. a nagy változás előtt, azaz szerinte a kormány már nem húzza ki a ciklus végéig. (Részleteket itt olvashat Orbán beszédéről.) A Fidesz rendezvényére a szakadó eső ellenére is több ezren voltak kíváncsiak.

Nagyobb felfordulás kora este volt a Belvárosban. A Jobbik pár ezer ember által felkeresett Deák téri rendezvénye után sokan a Bazilikához vonultak, itt azonban a szigorú rendőri felügyelet miatt nem kezdődött el a fél 6-ra meghirdetett program. Rövid várakozás után néhány száz ember kezdett vonulni a Bajcsy-Zsilinszky úton, de a túlerőben lévő rendőrség hamar feloszlatta őket. A vonulók megfogyatkoztak, néhány tucat ember a Nyugati pályaudvarhoz ment, de itt is hamar elcsendesedtek.

Este az Alkotmány utcánál és a Bazilikánál gyűlt még össze egy-egy pár százfős csoport. Az Alkotmány utca fél 9-re kiürült, a Szent István téren a rendőrök mindenkit igazoltattak. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepi beszédében nem reagált az őt ért kritikákra, beszédének légyege az volt, hogy a sok baj ellenére a közös sikereknek kell örülni.

 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Az ünnepre beborul az ég!
  2009-03-15 10:25:34, vasárnap
 
  Az ünnepen beborul az ég


Ma eleinte keleten várható pár órás napsütés, majd a megnövekvő felhőzetből főként a Dunántúlon, később a középső megyékben is számíthatunk esőre, záporra. A délutáni legmagasabb hőmérséklet 8, 13 fok között valószínű. A jövő hét átlagos napokkal indul, szerdától azonban lehűlés várható. 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Óriási bukta at RTL.Széfben
  2009-03-15 10:18:04, vasárnap
 
  Óriási bukta az RTL-es Széfben
[origo]2009. 03. 14., 8:53Utolsó módosítás: 2009. 03. 14., 12:36
eszközök:
A Széf-ben március 13-án, pénteken a játék történetének legnagyobb nyereményét veszítették el, 18 millió forintot hagytak ott.

AjánlatItthon jól fut, máshol bukta A Széf
Kidobtak 5,5 milliót A Széfben
JÁTSSZ ONLINE!Válassz kategóriát! Szófoci Word Soccer Billiárd Makaó Amőba Sakk Strip Póker Póker Texas Hold'em Dáma Torpedó Passziánsz Sudoku Wild West IQ kártya Pexeso Puzzle Hoki
A pénteki vetélkedőben a játékosoknak (Réka és Noémi, idegenforgalom szakos hallgatók) a döntőre rekord összeget, 18 millió 110 ezer forintot sikerült összegyűjteni, ám azután, hogy a harmadik válaszuk mellett makacsul kitartottak, elvesztették ezt az összeget. "Ki tervezte a Széchenyi Lánchidat?" - hangzott a kérdés, és Adam Clark volt a rossz válasz, mert ő az építés vezetője volt. A játékosok ezt jelölték meg, és kitartottak mellette. A tervező William Tierney Clark volt.

Hogy pont pénteken, 13-án történt mindez, vélhetően nem a balszerencse műve, inkább arról van szó, hogy a hónapokkal korábban felvett adások közül épp ezt tette képernyőre az RTL Klub a babonások által rettegett napon.A Széf történetében 2008 januárjában bukott egy testvérpár 17 millió forintot, utána 2008 novemberében Horváth Éva műsorvezető és édesanyja vesztett el 14,8 milliót. Így az RTL Klub péntek esti játékában minden idők legnagyobb lehetséges nyereményét hagyták a játékosok a stúdióban.

[origo]

 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Március 15.
  2009-03-14 18:36:33, szombat
 
  Március 15.

Ezen a napon a szabadságharc kezdetét ünnepeljük.
Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság
utáni vágyát fejezi ki.

/Vajon tudunk-e békében ünnepelni?/ 
 
2 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
Napos szombat - hegyeinkben hó
  2009-03-14 13:20:50, szombat
 
  Napos szombat - hegyeinkben síelhetünk


Az Északi-középhegység csúcsain a tegnap délelőtti csapadékkal tovább vastagodott a hóréteg. Ma délután továbbra is kellemes tavaszi időnk lesz többórás napsütéssel. Vasárnap ismét kevesebb napsütés várható, az átmenetileg megnövekvő felhőzetből főként a Dunántúlon számíthatunk esőre.
Egy ciklon örvénylik Izland térségében, amelynek frontjai csapadékos időjárást okoznak a Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget térségében. A Fekete-tenger medencéjében egy gyengülő ciklon alakítja az időjárást. A kontinens nyugati és déli részén anticiklon hatására sok a napsütés, magas a hőmérséklet. Északkelet-Európában száraz, hűvös az idő.

Az Olvasóink által készített havas képeket galériánkban tekinthetik meg. Kérjük, hogy érdekes időjárási helyzetekkel kapcsolatos képeit, videóit küldjék el az idojaras@icicom.hu címre.

Hegycsúcsainkon a hónap végéig kitart a tél.
Ausztrália déli részén tornádót láttak.
Spanyolországban már a nyarat idézi az időjárás.
A hűvös idő állítja meg az áradást.

A hegyekben vastag hó

A Pilis és az Északi-középhegység magasabb csúcsain pénteken helyenként újabb 10 centi hó hullott, így a hóréteg vastagsága 600 méter felett sokfelé eléri a 30 centit, azaz síelésre is adottak a feltételek, a hétvégén több pálya is nyitva lesz.

Részletes időjárás

Ma délután kellemes tavaszi időben lesz részünk. Több órára kisüt a nap, amit elsősorban keleten zavarnak gomolyfelhők, később nyugaton kezdődik kisebb felhősödés. Élénk lesz az északnyugati szél. A hőmérséklet a délutáni órákban 7, 12 fok között alakul.

Nincs számottevő fronthatás. A kellemes időben mindenképpen érdemes kimenni a szabadba. Az Északi-középhegység csúcsain téli tájat láthatunk, az itteni pályákon síelni is lehet. A légszennyezettség minimális, a mogyoró pollenjének koncentrációja kissé növekszik. A korán kelőknek téliesen kell öltözniük, de napközben elegendő lesz a vékonyabb tavaszi kabát is. A közlekedők országszerte száraz utakra, kedvező feltételekre készülhetnek.

Vasárnap hajnalban nyugat felől átmenetileg beborul az ég, keleten még számíthatunk néhány órás napsütésre. A Dunántúlon és az ország középső területein elszórtan fordulhat elő eső, zápor. Délután a nyugati területeken megélénkül az északnyugati szél. A maximum hőmérséklet 8, 13 fok között tetőzik.

Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett elsősorban északkeleten és keleten fordulhat elő eső, zápor, a hegyekben hózápor. Megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 7, 12 fok között alakul.

Kedden a néhány órás napsütést átmeneti felhősödés szakítja meg. Mérsékelt lesz a nyugatias szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7, 12 fok között alakul.

Szerdán napos és felhősebb időszakok váltakoznak. Elszórtan fordul elő eső, zápor, főként a hegyekben hózápor. Megerősödik az északnyugati szél. 5, 10 fokra készülhetünk.

Európa és részletesebben Közép-Európa jelenlegi felhőzetét tekintheti meg felhőfilmjeinken. Hazánk legfrissebb időjárási méréseit itt találja meg.

Olvasóink által beküldött képekből és videókból álló, folyamatosan bővülő galériáinkban témakörönként válogathat. Az elmúlt évek extrém hazai időjárási eseményeit külön is kigyűjtöttük. Továbbra is várjuk kedves olvasóink meteorológiai témájú képeit és videóit az idojaras@icicom.hu címre!

 
 
0 komment , kategória:  Cikkek ujságokból!  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 29326 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 2964
  • e Hónap: 6067
  • e Év: 15269
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.