Belépés
skorpiolilike.blog.xfree.hu
"A szeretet és a bizalom elválaszthatatlanok! Egyik sem létezik a másik nélkül." P Marika
2016.01.12
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
Fokhagymás rántott karaj
  2018-08-24 07:00:17, péntek
 
 



Hozzávalók:

60 dkg sertéskaraj
2 dl tej
6 gerezd fokhagyma
4 evőkanál liszt
2 tojás
6 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
olaj

Elkészítése:
A húst vékony szeletekre vágjuk és kiklopfoljuk, fűszerezzük, majd egy edénybe tesszük.
A tejbe keverjük a zúzott fokhagymát, ráöntjük. Lefedjük és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.
Majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban kisütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Mustáros rántott hús
  2018-08-24 06:52:09, péntek
 
 



Hozzávalók:
2 nagy csirkemell
1 evőkanál magvas mustár
4 evőkanál liszt
2 tojás
0,2 dl tej
5 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
olaj

Elkészítése:
A húsokat nagyobb szeletekre osztjuk és ha szükséges, enyhén kiklopfoljuk.
A húsok egyik oldalát vékonyan átkenjük a mustárral, majd lisztbe forgatjuk.
A tojást felverjük, fűszerezzük és hozzáadjuk a tejet. Belemártjuk a húst,
majd zsemlemorzsába forgatjuk. Panírozáskor arra figyeljünk, hogy vastagabb
réteg zsemlemorzsa legyen a húsokon és kevesebb liszt, így ropogósabb lesz.
Forró olajban kisütjük.

 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Káposztás kenyér
  2018-07-31 14:22:44, kedd
 
  Káposztás kenyér

Hozzávalók:
800 g liszt,
20 dk főtt áttört burgonya,
20 dk margarin,
5 dk friss élesztő 1 kg fejes káposzta,
3 evőkanál olaj,
őrölt bors, só,
1 tojás a tetejét megkenni.

Elkészítés:

A káposzta kivételével, az összes hozzávalóval jól kidagasztjuk a kenyértésztát a krumpli
hideg főző vizével. Amikor kész a lesózott, kicsavart, borssal megdinsztelt hideg káposztát beledolgozzuk. Kisebb cipókat formálunk belőle, sütőlemezre vagy tepsikbe rakjuk, megkenjük
a felvert tojással, kb. 40 percig kelesztjük és közepes hőmérsékletű sütőben, készre sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Bihari töltött káposzta
  2018-07-31 14:21:00, kedd
 
 

Bihari töltött káposzta

Hozzávalók:
60 dkg darált sertéshús,
1 fej édes káposzta,
fél tasak gyorsrizs,
20 dkg füstölt kolbász,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors, pirospaprika.

Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit levesszük, a torzsáját kivágjuk. A káposztát egy
edénybe helyezve vízzel felöntjük és 6 percig 500 W-on pároljuk. A 10 külső levelet lefejtjük a
fejről és a többit félretesszük. A darált sertéshúst, a rizst, az apróra vágott vöröshagymával,
a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel összegyúrjuk. Az így kapott masszát a káposztalevelekbe tekerjük, és egy edénybe rakjuk. Vizet öntünk alá és a maradék káposztát, valamint a 20 dkg füstölt kolbászt belevagdaljuk. Az edényt letakarjuk és 25 percig 500 W-on főzzük. A készülékből kivéve egyenletesen ráöntjük a tejfölt és további 3 percig 500 W-on összefőzzük.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Káposztás lángos
  2018-07-31 14:19:30, kedd
 
 

Káposztás lángos másképpen recept

Hozzávalók 12-14 db-hoz:
40 dkg finomliszt,
2 db közepes nagyságú főtt burgonya,
30 dkg édes fejes káposzta,
3 dkg friss élesztő,
1 evőkanál cukor,
1-1 1/2 dl tej,
4 evőkanál olaj,
1 tojás sárgája,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál törött fekete bors; olaj a sütéshez.

Elkészítés:

A megtisztított káposztát lereszeljük, és forró olajon gyorsan megpirítjuk, majd kevés cukorral, borssal és sóval ízesítjük. Hagyjuk, hogy a massza langyosra hűljön. Közben félliteres bögrébe
1/2 dl langyos tejet öntünk, belekeverünk félkanálnyi cukrot és a szétmorzsolt élesztőt. Langyos helyen addig hagyjuk állni, amíg a bögre tetejére az élesztő felfut. Az áttört, főtt burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a pirított káposztával és a tojássárgával, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt is. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle.
Jól kidolgozzuk (ez a konyhai robotgéppel könnyen és gyorsan megtehető), majd cipót formálva belőle, lisztezett, nagy tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szakítunk ki belőle. Olajos kézzel széthúzogatjuk, ezután bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Konyhai kisokos
  2018-07-31 14:15:06, kedd
 
 




Konyhai kisokos

Tortasütésnél mindig csak a tortaforma alját szabad zsírozni vagy vajjal megkenni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta középen felpúposodik.
Ha a beigli megreped, nem lehet szépen szeletelni. Ezért célszerű a tölteléket hidegen kenni a tésztára. A töltelék kb. olyan vastag legyen, mint a kinyújtott tészta vastagsága, és ne legyen se túl sűrű, se túl híg.

Szép "márványos" lesz a beigli teteje, ha a rudakat tojással bekenjük. Fél óráig tartsuk meleg helyen, kenjük be ismét, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon. Mérsékelten meleg sütőben süssük.

A darált dió vagy mák nem avasodik meg, ha porcukorral összekeverve tesszük el a felhasználásig.

A mandulaszemeket könnyen megszabadíthatjuk a barna héjától, ha forrásban levő vízben tartjuk néhány percig. A héj felpuhul, s könnyen kinyomkodhatók a mandulák.

Ha a süteménybe vagy krémbe tojáshabot is kell keverni, azt mindig óvatosan, könnyedén adjuk hozzá. A habverőt nem szabad a keverőtál széléhez ütögetni, mert a habban levő levegő eltávozik.

A vékonyra nyújtott tésztát is könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára, majd óvatosan rágörgetjük a sütőlapra.

A ragadós tésztát (mint például a mézes-krémes tésztája) belisztezett fólialapok közé téve tudjuk könnyedén kinyújtani.

Hogyan lesz a fánk "szalagos"? Bő, forró zsiradékban süssük, egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy szabadon úszkálhasson minden darab. Először azt az oldalát süssük fedő alatt, amelyik nem a deszkán feküdt, a másik felét pedig fedő nélkül.

Fánk tésztája laza lesz, ha víz helyett sört vagy szénsavas ásványvizet használunk az összeállításhoz.

Ha megszáradt a mézes sütemény, csomagoljuk fehér papírba, néhány percre tegyük meleg sütőbe, ettől felfrissül és megpuhul.

A torták tésztáját csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk fel.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A száraz dió újra jóízű lesz, ha néhány órára tejbe áztatjuk, lecsepegtetjük, és megszárítjuk, mielőtt felhasználnánk.

Könnyen megakadályozhatjuk, hogy sütéskor összeessen a kuglóf. Sütés előtt állítsunk bele egy szál makarónit, ami kéményként működik.

Nagyszerű habcsókot készíthetünk, ha egy csipetnyi sütőport teszünk a tojásfehérjékbe, mielőtt felverjük. Minden tojásfehérjéhez 2,5 dkg cukrot számítsunk. Először csak a cukor felével verjük fel, a másik felét pedig óvatosan keverjük hozzá.

Ha vajjal bekent késsel vágjuk szét a habcsókot, nem fog széttöredezni.

A tortához készített krém nem fog összecsomósodni, és az állaga is könnyebb lesz, ha előmelegített tálban keverjük össze a szobahőmérsékletű zsiradékot és a tojásokat.

Torták díszítéséhez gyakran használunk csokiforgácsot. Megkönnyíthetjük a munkát, ha a tábla csokoládét alaposan lehűtjük és krumplihámozóval farigcsáljuk.

A petrezselymet csak akkor tegyük az ételbe, amikor már elkészült, mert főzés közben a vitamintartalma csökken.

A zöldségeket és főzelékféléket csak a főzés legvégén ecetezzük, mert a sav nem engedi megpuhulni.

Mindig csak annyi ételbe tegyünk tejfölt, amennyi egyszerre elfogy, mert a másnapra félretett ételben erjedést okozhat.

Nyáron nem savanyodik meg a tej, ha forralásnál cukrot keverünk hozzá. 1 liter tejhez 2 dkg cukrot tegyünk.

A fejes salátát sose vágjuk késsel, mert a vágás mentén a levelek hamar meglöttyednek, hanem tépkedjük apróra a leveleket, és nejlonzacskóban tároljuk a felhasználásig.

Főzéskor szép fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet teszünk, a karfiolszag pedig megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk.

A salátának szánt uborkát hámozzuk meg, öntsük le forró vízzel, majd hideg vízzel, és csak aztán szeleteljük fel. Így könnyebben emészthető az uborka.

A kígyóuborkát ne hámozzuk meg, elegendő csak megmosni és így felszeletelni. Csak közvetlenül a felhasználás előtt sózzuk meg, mert különben hamar összeesik.

A friss főzeléket mindig forrásban lévő vízben, a fagyasztott készítményeket és a burgonyát pedig hideg vízben kezdjük el főzni.

A csemegekukoricát forrásban lévő, enyhén sós vízben tegyük fel főni. Így 10 perc alatt megpuhul.

Ha sárgadinnyét vásárolunk, úgy tudjuk megállapítani, hogy érett-e, ha a szárát megszagoljuk, és tipikusan erős illatot érzünk.

Ha a görögdinnyét megkopogtatjuk, és mély hangot ad, akkor már érett. Ha azonban kongó hangja van, akkor még nem elég érett.

Az újhagyma zöld szárát ne dobjuk el, apróra vágva felhasználhatjuk még körözötthöz, szendvicsvajhoz, saláta dresszinghez.

Ha sárgabarackot vagy őszibarackot akarunk mélyhűteni, célszerű hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázni, lecsepegtetni, és csak azután nejlonzacskóba csomagolni.

A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.

A fonnyadt zöldség felfrissül, ha hideg vízbe tesszük, amelyhez 1 kanál ecetet is adtunk.

A megkezdett savanyúság hosszabb ideig eláll, ha olykor 1-1 kockacukrot teszünk az üvegbe.

Az apróra vágott hagymát szórjuk meg egy kevés liszttel, így nem ég oda, amikor pirítjuk.

A zöldborsó megtartja a színét, ha főzéskor a vízbe 1-2 szem kockacukrot teszünk. Egy másik lehetőség: ha a friss zöldséget főzés után rövid időre jeges vízbe tesszük.

Néhány napig frissen tarthatjuk a spárgát, ha nedves ruhába csavarva tesszük a hűtőbe. (Ha szükséges, a ruhát többször is benedvesíthetjük.)

A brokkolit nem tanácsos zsírban sütni vagy párolni, mert rágós lesz tőle.

Amikor csak néhány csepp citromlére van szükségünk, akkor felesleges egy citromot kettévágni. Fúrjunk egy kis lyukat a citromba, így ki lehet csepegtetni a levét. Könnyebb, ha előtte jól megnyomkodjuk.

Ha felbontottuk a pezsgőt, de nem fogyott el mind, egy ezüstkanalat lógassunk az üvegbe, nyelével lefelé, és így tegyük be a hűtőbe. Nem veszíti el az ízét, és nem megy ki belőle a buborék.

Ha néha előfordul, hogy megmarad egy kevés bor a palackban, öntsük bele a jégkockatartóba és fagyasszuk le. Ezeket a borkockákat használhatjuk ízesítésre, szószok pikánsabbá tételére, de borostea készítésére is.

Gyümölcsléből is készíthetünk jégkockákat. Koktélok ízesítésére pedig apró gyümölcsdarabokat (eper, szeder, meggy stb.) tegyünk a jégkockatartóba, öntsünk rá hideg vizet és fagyasszuk meg. Ezek a jégkockák különösen alkalmasak italok díszítésére.

Ha leveles tésztát készítünk, nem kell bezsírozni a sütőformát, hanem hideg vízzel kell leöblíteni. Így a gőzölgő víz megemeli, szinte könnyűvé teszi a tésztát. Amikor a leveles tésztát sütés előtt felvert tojássárgájával megkenjük, nem szabad, hogy lecsorogjon a tészta szélén, mert rátapad és nem hagyja felemelkedni.

A sütemények tésztáját mindig ugyanabban az irányban nyújtsuk, mert különben nem egyenletesen fog megkelni.

Ha a forró puding tetejére kevés porcukrot szórunk, nem fog megbőrösödni.

Úgy lehet meggyőződni róla, hogy az élesztő még elég friss, hogy egy kis darabkát forró vízbe kell tenni. Ha le
süllyed az edény aljára, már nem használható.

Ha nincs elég sütőporunk otthon, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

Amikor csokoládét olvasztunk, vagy süteményt, szószt készítünk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény ne érjen bele a nagyobb edényben forró vízbe, hanem csak a vízgőzbe, mert így a hő egyenletesen oszlik el.

A vadhúsokat ne forrázzuk. Hideg vízben alaposan áztassuk ki. Annyiszor váltsuk a vizet, míg végül már nem lesz véres.

Vadhúst célszerűbb fedő nélkül főzni. Igaz, hogy így tovább tart a főzés, de csak annyi vadíze marad az ételnek, ami még kellemes.

Ha tepsiben sütjük a vadhúst, színével lefelé kezdjük sütni, és mikor már félig megpuhult, fordítsuk át a másik oldalára. Akkor jó a hús, ha pirosas világosbarna színű, és ha a végét késsel megvágjuk, az szétesik.

Porhanyósabb lesz a vadhús, ha 2-3 napra olajos vagy ecetes-zöldséges páclébe tesszük.

A vadszárnyasok tollát hidegen kell kitépni, nem kell forrázni, mint a háziszárnyasokat. Utána kellemesen meleg vízbe téve a bennmaradt tokok fellazulnak és könnyen tisztítható lesz a bőr.

A vadnyúl húsa akkor lesz igazán ízletes és zamatos, ha hőmérséklettől függően érleljük:

- 2-6 fokon 3-6 nap;

- 16-18 fokon 2 nap.

Ha a vadszárnyas korát nem tudjuk megállapítani, előbb gyengén sós vízben főzzük félpuhára, s csak utána kezdjünk hozzá a sütéshez.

A friss halat a szeméről, a kopoltyú pirosságáról lehet megismerni, és arról, hogy a hal húsa rugalmas.

A szálkás halat felbontás után éles késsel sűrűn vagdaljuk be (irdaljuk), így a vékony szálkákat is átvágjuk, és jobban át is sül.

Az édesvízi halakat könnyebben tudjuk lepikkelyezni, ha egy pár pillanatra forró vízbe mártjuk.

A kellemetlen halszagot eloszlathatjuk, ha a főzővízbe egy kevés tejet öntünk.

A vadszárnyasok mellehúsát mindig spékeljük meg vékony szalonnacsíkokkal.

Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.

Edényeink aljáról könnyen eltűnik az odaégett ételmaradék, ha sós vizet öntünk bele és 1-2 óráig állni hagyjuk vagy a sós vizet felforraljuk benne. Végül pedig alaposan ki kell öblíteni.

Ha elpiszkolódik, foltos lesz a fonott kosarunk vagy a kerti bútor, tömény konyhasóoldattal alaposan keféljük át, bő vízzel öblítsük le, s a szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hogy ne száradjon ki a fonat, időnként citromos olajba mártott törlőruhával töröljük át a felületét.

Ha a konyhai mosogatónk elszíneződik a csöpögő melegvíztől, a foltra öntsünk ecetet, s néhány óráig hagyjuk rajta.

A kávéfőzőnkben lerakódott vízkőtől úgy szabadulhatunk meg, hogy erősen ecetes vizet főzünk át rajta, majd alaposan kiöblítjük.

Porcelánedényeket úgy tisztíthatunk, hogy először alaposan átdörzsöljük nedves sóval, s csak utána mosogatjuk el.

A sajtreszelőt könnyű tisztítani, ha használat után száraz kenyérdarabot reszelünk rajta.

Az elektromos tűzhely főzőlapjait ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. (Csak kikapcsolt készüléket!)

A csavaros tetejű befőttesüvegeket könnyen kinyithatjuk, ha egy pillanatra forró vízbe mártjuk.

Az egymásba szorult üvegpoharakat erőltetés nélkül tudjuk szétválasztani, ha a belső poharat feltöltjük hideg vízzel, a külsőt pedig meleg vízzel töltött tálba merítjük.

Akkor is kinyithatjuk a parafa dugós palackokat, ha nincs dugóhúzónk, az üveg nyakára forró vizet kell engednünk.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Sajtos papucs
  2018-07-27 09:48:06, péntek
 
 



Tészta:

45 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 tk só
1 tk cukor
Töltelék:

2,5 dl tej
2,5 ek liszt
10 dkg reszelt sajt
10 dkg vaj
1 tubus sajtkrém
reszelt sajt a forgatáshoz

Először a tésztát készítjük el. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 tk cukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A margarint elmorzsoljuk a liszttel és a sóval, majd az élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze, akkor egy kevés tejfölt, vagy tejet tehetünk hozzá.

15-20 percet pihentetjük, addig elkészítjük a krémet.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, és felforraljuk. Beleszórjuk a reszelt sajtot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig kevergetjük, amíg a sajt elolvad benne. Kihűtjük, majd a sajtkrémet is belekeverjük. A vajat habosra keverjük, és a sajtos masszával összekeverjük.

A pihentetett tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és 5-6 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk úgy, hogy lazán félbehajtjuk őket. Ne nyomjuk össze! Tetejét felvert tojással lekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

A megsült, kihűlt tésztákat megtöltjük a krémmel, óvatosan széthajtjuk, és a sajtkrémmel bőven megkenjük, majd reszelt sajtba forgatjuk. Hűtőben tároljuk.




 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Sajtroló recept
  2018-07-27 09:45:21, péntek
 
 



1 csomag leveles tészta
Krém:

0,5 l tej
5 ek liszt
25 dkg sajt (ementáli és füstölt sajt keverékét használtam)
10 dkg vaj
1 db tömlős sajt (10 dkg)
só, bors
+reszelt sajt a díszítéshez

lkészítése:

A lisztet csomómentesen elkeverjük a tejjel, majd felforraljuk. Vigyázzunk hamar leég, így folyamatosan kevergessük.

Amikor besűrűsödött a reszelt sajtot is beletesszük. Addig keverjük amíg a sajt elolvad benne. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük.

Ha kihűlt belekeverjük a sajtkrémet is. A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük, először csak magában aztán a sajtkrémet is hozzáadjuk.

Amíg a krém hűl, elkészítjük a rolókat. A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 2-3 mm vastagra. 1 cm széles csíkokra felvágjuk, és a formára rátekerjük.

A formákat nem szükséges beolajozni, mert a tésztában elegendő zsíradék van, így nem fog ráragadni.

Felvert tojással megkenjük a tetejüket és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt a krémmel megtöltjük, végeit reszelt sajtba nyomjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
Sertésszűz vadasan orsótésztával
  2018-07-27 09:40:02, péntek
 
 


Sertésszűz vadasan orsótésztával
Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

- 1 kg sertésszűz
- két evőkanál sertésszír
- őrölt fekete bors
- só

A vadas mártáshoz:

- 2 fej vöröshagyma
- 5 közepes sárgarépa
- 3 közepes fehér répa
- só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál 10%-os ételecet
- 3 babér levél
- fél bögre főzőtejszín (vagy egyéb tejszín)
- 1 bögre tejföl
- 1 evőkanál liszt
- fél citrom leve kifacsarva
- 1 evőkanál mustár

Elkészítése:

1. A zöldségeket meghámozzuk, a répát és a fehér répát, hagymát felkarikázzuk. A húst lehártyázzuk, majd felszeleteljük, és mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

2. A zsírt egy nagyobb, mélyebb serpenyőben vagy fazékban felforrósítjuk, majd rádobáljuk a hússzeleteket, melyek mindkét felét hirtelen megpirítjuk. Mindössze addig, míg szépen ki nem fehérednek!

3. Ekkor a húst kiszedjük, majd a helyére kerül a hagyma, a répa, és a fehér répa, egy csapott evőkanál kristálycukor kíséretében, amivel folytonos kevergetés mellett rövid ideig pirítjuk.

4. A hússzeleteket ezután szépen rátesszük a zöldség tetejére, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi (éppen hogy), dobunk bele három babérlevelet és az ecetet, lefedjük, majd puhára pároljuk, közepes tűzön.

5. A habaráshoz csomómentesre keverjük egy habverővel a lisztet a tejszínnel, majd a tejföllel és a mustárral is.

6. Ha a hús és a zöldség már puha, akkor a húsokat kiszedjük, és a babérlevelet is, amire már nem lesz szükség.

7. A zöldségeket ezután összeturmixoljuk, majd a habarással együtt összeforraljuk folytonos kevergetés mellett. Én most botmixerrel turmixoltam, de blenderrel még selymesebb végeredmény érhető el szerintem.
Kihagyhatjuk egyébként a turmixolást, ha az elején kockázzuk a hagymát és Julien-re vágjuk a répát, de én arra rest voltam 🙂

8. A húsokat visszatesszük a mártásba, összeforraljuk és máris készen vagyunk. Azért kóstoljuk, adjunk hozzá sót, borsot, mustárt, ha még hiányolunk belőle valamit. Forró orsótésztán tálaljuk!
 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
CSIRKÉS ZÖLDSÉGLEVES, avagy a gyors zsírégető diéta
  2018-05-01 20:02:34, kedd
 
  AKÁR 1,5 KILÓ MÍNUSZ 3 NAP ALATT: CSIRKÉS ZÖLDSÉGLEVES, AVAGY A GYORS ZSÍRÉGETŐ DIÉTA



A káposztaleves-kúra már lejárt lemez: helyette egy olyan csirkés zöldséglevest ajánlunk, ami az összes fontos tápanyagot tartalmazza, ezáltal pedig remek alapot jelent egy pár napos kúrához.
A csirkés zöldségleves számos előnnyel bír. A benne lévő hús értékes fehérjéket tartalmaz, míg a felhasznált zöldségek bővelkednek az anyagcserét serkentő összetevőkben, például csípős ízű kapszaicinben és gingerolban. Az egészséges zöldségek jóllakottságérzetet eredményeznek,
ezáltal megelőzik a farkaséhséget.

HOGY MŰKÖDIK?
- Ha éppen csak szorít a nadrág vagy a szoknya, elég egyetlen fogyókúrás napot beiktatnod. Ilyenkor ebédre és vacsorára egyél levest.

- Amennyiben 1-1,5 kg-ot szeretnél fogyni, akkor 3 egymást követő napon ez a leves legyen
az ebéd és a vacsora.

Fanny-tanács: Reggelire tökéletes választás a müzli. Emellett igyál sokat, vagyis legalább
1,5 l vizet fogyassz el naponta!

Figyelem: 3 napnál tovább nem szabad követni a leveskúrát!


A RECEPT
Hozzávalók (2 adaghoz):

2 db sárgarépa
5 dkg zeller
1 db burgonya
1 szál póréhagyma
25 dkg csirkemellfilé
1 diónyi friss gyömbér
1 db kisebb piros csilipaprika
1 db tyúkhúsleveskocka
1 tk currypor
5 dkg vörös lencse

bors
citromlé
1-2 szál újhagyma

ELKÉSZÍTÉS:
1. A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, előbbit felkarikázzuk, utóbbit felkockázzuk.
A húst megmossuk, a pórét felkarikázzuk. A meghámozott burgonyát kockákra vágjuk.
A gyömbért a héj eltávolítása után finomra reszeljük. A csili magjait kikaparjuk, a húsát
vékony karikákra szeljük.

2. A répát, a zellert, a pórét, a burgonyát, a gyömbért és a csilit lábosba tesszük,
és felöntjük 1-1,2 l vízzel. Hozzáadjuk a leveskockát és a curryt, majd a megmosott csirkemellet is,
és alacsony hőfokon, lefedve főzzük kb. 10 percig. Beleszórjuk a megmosott vörös lencsét is,
és addig főzzük, amíg a lencse és a hús puha nem lesz.

3. A csirkemellet kivesszük, falatnyi darabokra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe.
Sóval, borssal és citromlével ízesítjük, végül megszórjuk a felkarikázott újhagymával.


Kalóriatartalom: kb. 320 kcal/adag

A FŐSZEREPLŐK
Póréhagyma

Rostanyagai és illóolajai serkentik az emésztést. Emellett A-, B- és C-vitamint, valamint az ásványi anyagok közül többek között kalciumot és káliumot is tartalmaz.

Zeller

A kalóriatartalma csekély, ugyanakkor bővelkedik jóllakottságérzetet előidéző rostanyagokban.
Segíti továbbá a salaktalanítást, mivel kihajtja a szervezetből a felesleges vizet.

Curry

A nálunk ismert currypor különböző fűszerek keveréke. Ezek egyike a kurkuma,
amely serkenti az anyagcserét. És ami még nagyszerűbb: csökkentheti az édesség utáni vágyat is!

Csilipaprika



A csípős ízért felelős kapszaicin miatt is a hatékony zsírégetők közé sorolható.
Fokozza a hőtermelését, márpedig a szervezet ilyenkor több kalóriát használ fel. Emellett antioxidáns hatása is van.


Csirkemell

Bővelkedik fehérjében, ugyanakkor csak kevés zsírt tartalmaz. A fehérje alacsonyan tartja a vércukorszintet, ezáltal megakadályozza a farkaséhség jelentkezését.

Burgonya

Értékes növényi anyagokat és sok rostanyagot tartalmaz, amelyek rendkívül laktatóak. A kálium, azáltal, hogy kíméletes módon salaktalanít, kiűzi a felesleges vizet a szövetekből.

Gyömbér

Az anyagcsere szempontjából az illóolajai a legfontosabbak. A csípős anyagok, mint a gingerol
és a soagol, salaktalanító hatásúak, valamint növelik a termelődő emésztőnedv mennyiségét.

Fanny-tanács: A gyömbér akkor friss, ha a héja sima és feszes.

Vörös lencse

A hüvelyesek a leglaktatóbb táplálékok közé tartoznak: a növényi fehérjék és szénhidrátok
ideális kombinációja jellemzi őket, amihez alacsony zsírtartalom is társul. Elsősorban a héjuk tartalmaz laktató rostanyagokat.

Sárgarépa

Kálium-, magnézium- és B-vitamin-tartalma révén pozitív hatással van az anyagcserére.
Sok benne a növényi rost, ezért hosszú ideig tartó jóllakottságot biztosít.

forrás: mindmegette


 
 
0 komment , kategória:  Gasztronómia & Receptek  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 238 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 2185 db bejegyzés
Összes: 54935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 954
  • e Hét: 10753
  • e Hónap: 39536
  • e Év: 1075313
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.