Belépés
morzsimama.blog.xfree.hu
"Próbálj meg úgy élni, hogy ne vegyék észre, ott ahol vagy, de nagyon hiányozzál onnan, ahonnan elmentél." (Victor Hugo) Petrecz Jánosné
1954.03.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó tanulást, Magyarország!
  2010-08-29 12:49:34, vasárnap
 
 oktatás: Jó tanulást, Magyarország!

Hódmezővásárhely célja, hogy ebben a városban ne a család anyagi lehetősége szabja meg azt, hogy egy szülő milyen minőségű iskolába írathatja gyermekét - jelentette ki dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő szombat délután a vásárhelyi Kossuth téren. Az első alkalommal megrendezett Nemzeti Tanévnyitón a 2010/2011-es tanévet Réthelyi Miklós miniszter nyitotta meg.

Képgalériával, a beszédek teljes felvételével!

Link

A kirekesztő országok csak átutazói a történelemnek

Dr. Lázár János a zsúfolásig telt Kossuth téren a város szolidaritását emelte ki köszöntőjében: ebben a városban mindenki közösséget, otthont, sőt hazát kell, hogy találjon. Mivel minden ellopott állami forint valakinek a lehetőségeit szűkíti, csorbítja, ezért ez a közösség érzékenyebben reagál minden nem jó helyre költött pénzre.

A szegénység az egyik oka a bűnözésnek, és a szegénység az, amely kívülrekesztettséget szül - állapította meg a városvezető. Azonban minél többen rekednek kívül, annál megosztottabb a társadalom, az ország, annál könnyebben uralkodhatnak rajta mások. Ezért a kirekesztő országok csak átutazói a történelemnek.

Az iskolának ma a befogadásról kell szólnia. A szegénység ellenszere az oktatás, jobb ellenszere, mint bármely szociálpolitikai intézkedés - szögezte le dr. Lázár János, majd hozzátette: a jó iskola lehetőséget ad a diáknak arra, hogy jobb körülmények közé kerüljön, mint ahová született. Lehetőséget ad mindenki számára, hogy a közösség egyenrangú tagja, azaz szabad legyen. Egy esélyt az államnak minden polgárának kell adnia, egyenlő módon, és a szolidaritás, azaz a testvériség az a háttér, amelyre minden polgárnak, mint hátországra számítani tudni kell. A köztársaság, azaz a szabadság, egyenlőség és testvériség már a jó iskolában elkezdődik. Így lesz a közteherviselésből közjó, a jó iskolából erős ország - fogalmazott a polgármester, aki beszédét így fejezte be: ,,Jó tanulást, hódmezővásárhelyi diákok, jó tanulást, Magyarország!"

Nemzeti identitás, magyarul: hazaszeretet

Az új kormány kezdeményezte első törvények már igyekeztek kijelölni azt az utat, amely az oktatás területén is tükrözik a választók által is elvárt értékrend megvalósulását, rendet és biztonságot teremtenek, és megszüntetik az idegen minták kritika nélküli követését - mondta el beszédében Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár. A kormányzat célja, hogy a szorgalmas diák és a lelkiismeretesen oktató pedagógus közös haladásának helye legyen az iskola, ahol a jó akarat nyer jutalmat, a hamisság pedig elnyeri méltó büntetését, hogy ez ne lehessen következmények nélküli ország.

Ezért is fogadhatta el a parlament, hogy szakmai megfontolások alapján ne léphessen felső osztályba az, akinek tudása nem éri el a szükséges szintet, hogy a szülő osztályzatok alapján értesülhessen gyermeke teljesítményéről, hogy az állam ne büntesse az iskoláját az egyháznak átadó önkormányzatokat, és támogatást kaphassanak a külhoni, magyarlakta területekre kiránduló osztályok. Mindezekkel a nemzeti identitást, magyarul a hazaszeretetet kívánják erősíteni. Ezért billentették helyre az óvodai nevelés értékrendjét, ezért kötik iskolába járáshoz a családi pótlék kifizetését, és ezért esik szigorúbb elbírálás alá a három csapás által az, aki tanárra támad.

Folyik az új Oktatási Törvény előkészítése számos pedagógus bevonásával - mondta el az államtitkár, aki kifejtette: nagyobb szerepet szánnak az eddiginél a nevelésnek, és a jogok mellett a háttérbe szorult kötelességeknek is nagyobb szerepet szánnak. Nagyobb figyelem hárul az osztályfőnöki munkára, kidolgozzák a pedagógusok életpálya modelljét, és minőségellenőrzési kontrollt fognak bevezetni.

Átdolgozzák a nemzeti alaptantervet, amely tartalmazni fogja a nemzeti és az egyetemes művelődés értékeit, viszont a helyi tantervek egyszerűsödhetnek, nem kell az egyes iskoláknak több száz oldalas anyagokat készíteniük. Szakmai program készül a leszakadás ellen, a tehetséggondozásra, a művészeti oktatás támogatására. A központi költségvetés fogja viselni az intézményekben dolgozó tanárok és munkatársak teljes fizetését, megszüntetik az egyházi iskolák eddigi finanszírozási hátrányát és megújítják a pedagógus továbbképzés rendszerét.

Miért épp Hódmezővásárhely?

Erre a kérdésre térve az államtitkár felidézte a Magyar Tudományos Akadémián a Magyar Örökség Díj átadásán szerzett élményeit: dr. Lázár János a városnak ítélt díjat vette át, amikor Hoffmann Rózsa a magyar középiskolai rendszer díját vehette kézbe. Az államtitkár gratulált Tornyai és Németh László városának, és az oktatás területén tett számos erőfeszítéséhez.

Ne neveljék puhányra a gyermeket - hívta fel a figyelmet Hoffmann Rózsa szent István intelmei alapján. Most nyolc év puhaság után olyan iskola kell, amely mer követelni, és a gyermekben rejlő igazgyöngyöt a feladatok teljesítése által találja meg.

A tanévet megnyitom!

A színpadra ezután Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője lépett, aki a csoportokban rejlő erőkre hívta fel a figyelmet. A kormány feladata a családok, a szülők, nagyszülők segítése, és mindenkit a jövőt alakító munkában való közös részvételre hívott fel, hogy mint mondta, fiaink, lányaink, testileg-lelkileg egészséges és művelt fiatalok legyenek, majd a tanévet hivatalosan is megnyitotta.

Arnay

Meghallgatom dr. Lázár János beszédét! Link

Meghallgatom Hoffmann Rózsa beszédét! Link

Meghallgatom Rérhelyi Miklós beszédét! Link 
 
1 komment , kategória:  Városomról  
Nemzeti Tanévnyitó Hmvh.
  2010-08-26 16:10:43, csütörtök
 
 I. Nemzeti Tanévnyitó Hódmezővásárhelyen


Az I. Nemzeti Tanévnyitó eltér a hagyományos tanévnyitó ünnepségek kereteitől, nem egy kiválasztott iskola, hanem egy város, mi több, az egész ország, s határokon is túllépve az egész nemzet örömünnepévé teszi az iskolakezdés pillanatát. 2010. augusztus 28-án, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város főterén nemcsak új tanévet, de új korszakot nyitunk.

2010. május 29-én Magyarországon a Nemzeti Együttműködés Kormánya a nemzeti ügyek szolgálatára esküdött fel, melyek közül az egyik legfontosabb, az ország jövőjét meghatározó közös ügyünk: az oktatás.

Az idei tanévnyitó jelzője nem az országos, hanem a nemzeti lett, ezzel is jelezve: új, értékelvű korszak kezdődött a hazai oktatás történetében. A Nemzeti Tanévnyitó eltér a hagyományos tanévnyitó ünnepségek kereteitől, nem egy kiválasztott iskola, hanem egy város, mi több, az egész ország, s határokon is túllépve az egész nemzet örömünnepévé teszi az iskolakezdés pillanatát. Az I. Nemzeti Tanévnyitónak Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város ad otthont.

Hódmezővásárhely önkormányzata az elmúlt évek során alapjaitól építette újjá a város oktatási rendszerét, hogy minden gyermek számára elérhető, minőségi oktatást nyújtson az óvodától a középiskoláig. Az intézményrendszer átfogó szerkezeti és tartalmi újjászervezése során kiemelten fontos célként valósult meg a hátrányos és halmozottan hátrányos gyermekek integrációja, a szakmai megújulás, szemléletváltás és a hatékony, gazdaságos működés. Az Európai Unió által is elismert Hódmezővásárhelyi modell a város egyedi demográfiai, területi és történelmi sajátosságait is figyelembe veszi, azonban alapelvei minden település számára irányadóak lehetnek.

2010. augusztus 28-án Hódmezővásárhely főterén, az I. Nemzeti Tanévnyitón ünnepi köszöntőt mond: dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő, ünnepi beszédet tart: dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), a 2010/2011-es tanévet ünnepélyesen megnyitja: dr. Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium).

...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........... ........... ........... ...........

Részletes program:

KOSSUTH TÉR

09:00 ISKOL ABÖRZE

A börzét megnyitja: Tóthné Kecskeméti Katalin, Hódmezővásárhely MJV Oktatási Bizottságának elnöke

--Tanár-diák Ki Mit Tud?

--A tudás kertje - pontgyűjtő verseny a város iskolái, a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont, az Egészséges Vásárhely Program és a Zöld Kapocs Egyesület szervezésében

A versenyre nevezni Hódmezővásárhely valamennyi általános- és középiskolájában lehet.

/Eredményhirdetés: 13 óra 30 perckor/

--Egészségbirodalom az Egészséges Vásárhely Program jegyében

--A Karzat Színház ismeretterjesztő játéka a kárpát-medencei kultúrkör témájában

12.30 A Bethlen Jazz Band Zenekar koncertje

17:00 A Rackajam Zenekar műsora

A VÁROSHÁZA DÍSZTERME

/Hódmezővásárhely, Kossuth tér 1./

10:00 - 12.00 Az oktatásügy jelene és a Hódmezővásárhelyi modell - TÁMO P 3.3.2. szakmai konferencia

A konferencia elnöke: Almási István - Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város alpolgármestere

Köszöntőt mond: Dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő

Előadások:

--Dr. Gombocz János - a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára: Az oktatásügy jelenének helyzetértékelése

--Tóthné Kecskeméti Katalin - Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Oktatási Bizottságának elnöke: A Hódmezővásárhelyi modell

--Hegedűs Zoltán - a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Szakközépiskola szakmai igazgatóhelyettese: Szakképzés Hódmezővásárhelyen

--Patócs Anikó - a HTKT Klauzál Gábor Általános Iskola és Óvoda igazgatója: Oktatás- Átszervezés a gyakorlatban

KOSSUTH TÉR NAGYSZÍNPAD

15:00 I. Nemzeti Tanévnyitó

Ünnepi köszöntőt mond: Dr. Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő

Ünnepi beszédet tart: Dr. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár - Nemzeti Erőforrás Minisztérium

A 2010/2011-es tanévet ünnepélyesen megnyitja: Dr. Réthelyi Miklós miniszter - Nemzeti Erőforrás Minisztérium

EMLÉKPONT MÚZEUM

19:00 Amatőr Diákegyüttesek Fesztiválja

A fellépő zenekarok:

Zsuzsa & Zsolti Duett

Retro Brains

Punk Panthers 
 
1 komment , kategória:  Városomról  
2010 május 1
  2010-05-01 19:44:04, szombat
 
 A vásárhelyi Tájházban és környékén május elsején, délután valami elkezdődött. Aki csak arra járt, rögtön tudta: ez bizony majális. Sikerült a szervezőknek visszahozni a régi, nagy magyar majálisok hangulatát, volt májusfaállítás, annak a körbetáncolása, népszínház és még dorombmuzsika is Juhász István jóvoltából.

A rengeteg program közül nagyon nehéz kiemelni bármit, de az biztos, hogy rengeteg embert megmozgatott ez a nap, sok kisgyermekes család is kinn volt. Lehetett pónin lovagolni, és a Kankalin Néptáncegyüttes táncházzal tette még mozgalmassá a délutánt.

A Magyarok Szövetsége vásárhelyi csoportja pedig mindemellett megmutatta azt a Szent Korona nagyított másolatot, melyet majd május végén fognak elárverezni. Aki pedig megveszi, az ezzel az összeggel az Országzászló újraállítását támogatja - mondta el portálunknak Nagy László, szervező, a Magyarok Szövetsége vásárhelyi szervezetének vezetője.

Sonkoly Ágnes, a Petőfi Művelődési Központ munkatársa elmondta: nagyon nagy sikert aratott az I. Dörölye Fesztivál, és az elkészült étkeket szakmai zsűri is értékelte. Több olvasókör és egyesület is kiment főzni, ám választani kellett a remek ízek közül.

Végül a háromtagú zsűri a legjobbnak a sóshalmi csapat dörölyéjét kiáltotta ki, második lett a Belvárosi olvasókör csapata, harmadik helyen pedig megosztva az Aranypáva Népdalkör és a Csúcsi Olvasókör. Lett különdíjas is, mégpedig a Zöld Szikla Művészet és Természetvédő Alapítvány.

Varga Sándor népművész, a Magyarok Szövetsége vásárhelyi szervezetének tagja elmondta: próbálták a programokban a régi idők hagyományait feleleveníteni, ez pedig sikerült is, hiszen több százan megfordultak a rendezvényen.

A dörölye-főző verseny zsűrije:

Csáki Zsolt: zsűri elnöke, a Dél-Alföldi Hagyományőrző Kossuth Társaság elnöke

Farkas Miklós, HISZK Corvin Mátyás Tagintézmény szakoktatója

Suti Gabriella, a Tornyai János Múzeum munkatársa, szakács

Feltöltötte:
Fekete Evelin 
 
1 komment , kategória:  Városomról  
Táncosok
  2010-05-01 19:29:01, szombat
 
  Lányok


 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
Táncosok
  2010-05-01 19:27:30, szombat
 
  Fiúk


 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
Lovaglás
  2010-05-01 19:26:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
Lovas taxi
  2010-05-01 19:25:30, szombat
 
  Utasra várva


 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
Íjászat
  2010-05-01 19:24:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
Szent Korona
  2010-05-01 19:23:32, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
2010 május 1
  2010-05-01 19:22:37, szombat
 
  Tetszik a műsor 
 
0 komment , kategória:  Városomról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 36006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 1172
  • e Hónap: 2712
  • e Év: 12238
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.