Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/133 oldal   Bejegyzések száma: 1327 
LaPacho tea hatása, készítése
  2020-05-26 19:54:15, kedd
 
  A Mexikó és Argentína közötti esőerdők ősi fájában, a La pacho-ban található vegyületek, enzimek rengeteg komoly betegséggel képesek szembeszállni

A tudomány napjainkban próbálja megfejteni azt az ősi gyógynövényt, melyek egykor a mára letűnt kultúrák előszeretettel alkalmaztak.

Sokak szerint ugyanis ebben rejlik a kulcsa annak, hogy ezek a kultúrák mindvégig egészségesek és fittek maradtak.

Kutatások igazolják, hogy ezen elszigetelt népek körében az átlagéletkor nagyságrendekkel magasabb is volt, mint máshol a Földön.

Az inkák és a dél-amerikai indiánok évszázadokig fogyasztották a fa kérgének főzetét, gyakorlatilag mindenféle bajra hatékonynak tartották a növényt.

A tea készítéséhez az idősebb (40 éves) fák külső kérge alatti részt "szüretelik", ebben találhatók ugyanis az értékes hatóanyagok.

A tudósok az elmúlt években azon dolgoztak, hogy rájöjjenek, minek köszönheti a különleges "erejét" a lapacho.

A lapacho tea mire jó? ( A tudósok szerint )
Az indiánok leginkább hasi betegségekre, gyulladásokra, daganatokra alkalmazták jó eredménnyel a kéreg főzetét. Manapság szintén ezekre a panaszokra ajánlják, továbbá hasznos lehet az asztmások számára, megfázásra, influenzára.

Egy többhetes teakúra a lehangoltságon, depressziós tüneteken is enyhíteni tud, mert harmonizáló, kiegyensúlyozó hatással van az idegrendszerre.

A vérkép javulásában is szerepet játszik, mivel magas ásványianyag- és nyomelemtartalommal bír.

A salaktalanításban szinte nélkülözhetetlen.

Kúraszerűen alkalmazva, helyes táplálkozás mellett hatékonyan segít üríteni a nehézfémeket, segíti a máj méregtelenedését, javítja a vizelet kiválasztását.

A nyirokkeringés által történő salaktalanítást is támogatja. Az előbbi tulajdonságai miatt a fogyást is hatékonyan segíti. Vér- és bőrtisztító hatású, továbbá olyan krónikus betegségben is segíthet, mint a diabétesz.

A fa belső, vörösesbarna kérgét évente egyszer vagy kétszer szüretelik, majd ezeket a darabkákat apróra reszelik - ebből készül a főzet. A hántolás után a fa kérge regenerálódik, így nem szenved maradandó károsodást.

Itthon is lehet kapni a kérgét, tea formájában egyes helyeken.

A lapacho tea készítése:
Egy liter tea készítéséhez a vizet forraljuk fel. Tegyünk bele 2 evőkanál lapachokérget, majd főzzük lefedve 5 percig. A tűzről levéve hagyjuk állni még 20 percig, ezután fogyaszthatjuk. A tea kellemes ízű, önmagában is élvezetes, nem érdemes és nem is ajánlott ízesíteni.

Összetevői közt található kalcium, kálium és vas, de ezeken kívül is rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, mint például szelént, cinket, mangánt, jódot és foszfort.

Hatóanyagai közül fontos megemlíteni a kumarint és izokumarint, illetve a chinonokat (alkaloidák). Ezen összetevők szinergikusan hatnak, vagyis külön-külön nem sokat használnának, ám így együttesen erősítik egymás hatását.

Ebben rejlik a lapacho nagyfokú gyógyító ereje. A chinonok intenzív immunstimuláló hatásúak, már kis mennyiségben is segítik a fehérvérsejtek "tisztító" feladatát.

A szervezetünk baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók elleni küzdelmét könnyíthetjük meg a lapacho fogyasztásával.

Hol kapható?
Pár drogériában árulják, de sajnos nem találkozni vele túl sűrűn. Ha biztosan jó minőségűt szeretnénk belőle akkor ajánljuk a Manuteát.

Ha esetleg a kapszula formátummal próbálkoznánk meg akkor a pedig a Bioszigetnél találunk belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyömbér teáról
  2020-05-26 15:37:30, kedd
 
 



A gyömbér tea készítése igazi művészet, baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és élősködőket pusztító hatású ha jól csináljuk. Rengeteg hatóanyag, C-vitamin, magnézium, és számos nyomelem van benne.

Megedzi az immunitást, erősíti az emésztést, de jó szívbajra, fájdalomra, és az asztma ellen is. Segítségével megújíthatjuk a májat, és könnyen elmulaszthatjuk a különböző fertőzéseket is.

Ha megfázással, vagy más vírusfertőzéssel küzdünk, készítsünk sok gyömbérteát, hiszen régóta bizonyított, hogy hatásosabb, mint a patikai szerek.

A gyömbér tea hatásai:
májtisztító
kihajtja a vesekövet
csökkenti az agyvérzés kockázatát
megadja a test számára fontos oxigént, nyomelemeket, és vitaminokat
megakadályozza a tumorsejtek kialakulását
javítja a vérkeringést
A gyömbér tea készítése, így élvezheted ki minden előnyét:
Hozzávalók:

negyed tk gyömbér lereszelve
negyed tk kurkumapor
kókusztej
egy pohár víz
méz

Hogyan csináljuk?

Forraljuk fel a vizet, és tegyük bele a gyömbért, ezután forraljuk tovább tíz percig, és adagoljuk hozzáa kókusztejet. Majd, amikor kissé lehűlt, szűrjük, és adjunk hozzá egy kevés mézet.

Érdemes elmentened ezt a receptet későbbre, ha visszatérnének a fájdalmaid, betegségeid, esetleg elkapnál valamilyen fertőzést a későbbiekben.

A házi gyömbér tea recept további jótékony hatásai:
Fokozza a vérkeringést, így testileg és mentálisan is egyaránt frissít
Erős zsírégető hatása van
Csökkenti a hányingert és a szédülést, remek orvosság a gyomor zavarokra, így érdemes ilyen esetekben is fogyasztani. Azonban ebben az esetben érdemes több vizet hozzáadni ezzel enyhén higítva a keveréket
Igazi csodaszer a másnaposságra, ha frissen iszod, szinte azonnal érzed ahogy átjár az ereje
Csökkenti a reumás panaszokat, ízületi merevséget
Fogyasztása esetén több oxigén jut az agyba, szépen lassan újra indítva azt, így megoldás lehet a memória panaszokra is
Rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal tölti fel a testet, nagy mértékben tartalmaz kálciumot, káliumot, és C vitamint
Hogyan fejti ki a hatását?
A recept minden összetevője magában is remek gyógyszer számtalan betegségre, azonban egymással kombinálva sokkal többet lehet kihozni belőlük. Ez nem egy új felfedezés, ugyanis a hagyományos kínai és indiai ajurvédikus orvoslásban már több mint 3000 éve készítik ezekkel a hozzávalókkal a gyömbérteát, hatásának maximalizálása érdekében.

Az összetevőkről bővebben:
Mit tud a kurkuma?
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. Sajnos a felszívódása nem olyan jó, ezért is kombináljuk a gyömbérrel, amely segít megemészteni ezt a gyógynövényt.

Miért kell kókusztej a gyömbér tea receptbe?
A kókuszban az ásványi anyagok nagy része fellelhető; gazdag mangánban, káliumban, foszforban és magnéziumban, valamint meghatározó kalcium-, vas-, nátrium-, réz-, szelén- és cinktartalma is. Ezenkívül vitamintartalma is jelentős, olyan nélkülözhetetlen vitaminok találhatóak benne mint a B1-, B2-, E-, B6-, B3- és K-vitamin. Felszívódása a gyomorban szintén nem a legjobb, pont mint a kurkuma esetében, a keverék többi összetevője segíti az emésztést, ezáltal a felszívódást is.

Mikor nem ajánlott fogyasztani ezt a keveréket?
Elalvás előtt semmiképp sem, mivel fogyasztása után rengeteg energiát ad szervezetünknek, így a kései órákban nem érdemes inni.
Vérhígító hatással bír, hasonló tulajdonságú gyógyszer mellett hosszútávon semmiképp se alkalmazd!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tökmag 11 bizonyított jó hatása
  2020-05-25 23:02:13, hétfő
 
  Kicsi mérete ellenére a tökmag tele van értékes tápanyagokkal. Akár kis mennyiségben is jelentős forrása az egészséges zsíroknak, magnéziumnak és cinknek. Emiatt a tökmagnak számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak.

Ilyen például a szív- és a prosztata betegségek megelőzése, valamit egyes rákos megbetegedések elleni védelem. Ráadásul ezek a magok könnyen beilleszthetőek a legtöbb étrendbe.

Íme a tökmag 11 legfontosabb egészségre gyakorolt hatása, amelyet tudományosan is alátámasztottak:

1. Fontos tápanyagforrás
Megpucolva egy tökmag zöld, lapos és ovális. 28 gramm héjmentes tökmagban 151 kalória van, főleg zsírból és fehérjéből áll.

Egy uncia (28 gramm) héjmentes sütőtökmagban kb. 151 kalória van, főleg zsírból és fehérjéből. Továbbá ugyanekkora mennyiségű tökmag tartalmazza még az alábbi tápanyagokat:
rost: 1,7 gramm
szénhidrát: 5 gramm
fehérje: 7 gramm
zsír: 13 gramm (ebből 6 gramm omega-6)
K-vitamin: az ajánlott napi bevitel 18%-a
foszfor: az ajánlott napi bevitel 33%-a
mangán: az ajánlott napi bevitel 42%-a
magnézium: az ajánlott napi bevitel 37%-a
Vas: az ajánlott napi bevitel 23%-a
cink: az ajánlott napi bevitel 14%-a
réz: az ajánlott napi bevitel 19%-a

Emellett antioxidáns- és telítetlen zsírsav tartalma is igen jelentős, valamint kálium, B2-vitamin (riboflavin) és folsav is megtalálható benne.

2. Antioxidánsban gazdag
A tökmag olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint például a karotinoidok és az E-vitamint. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédhetik a sejteket a káros szabad gyököktől. Ezért segíti az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása számos betegség elleni védelmet.

Úgy gondolják, hogy a tökmag magas antioxidánstartalma részben felelős az egészségre gyakorolt pozitív hatásáért.

Egy vizsgálatban a tökmagolaj mellékhatások nélkül csökkentette arthritisben szenvedő patkányok gyulladását, míg a gyulladáscsökkentő gyógyszereknél káros mellékhatásokat mutatták ki.

3. Csökkenti egyes rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát
A tökmagban gazdag étrendeket a gyomor-, emlő-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrákos megbetegedések kockázatának csökkentésével társították.

Egy megfigyeléseken alapuló tanulmány szerint a fogyasztása csökkenti az emlőrák kockázatát menopauza utáni nőknél. Más tanulmányok pedig arra utalnak, hogy a tökmagokban levő lignánok kulcsszerepet játszhatnak az emlőrák megelőzésében és kezelésében. További vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a tökmagot tartalmazó étrendkiegészítők alkalmasak lehetnek a prosztataráksejtek növekedésének lelassítására.

4. Hozzájárul a prosztata és a húgyhólyag egészségéhez
A tökmag segíthet enyhíteni a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit, amely a prosztata mirigyének megnagyobbodását, vizelési problémákat jelent. Embereken végzett számos tanulmány azt bizonyítja, hogy a tökmag fogyasztása csökkenti a BPH-val kapcsolatos tüneteket, valamint javítja az életminőséget.

További kutatások pedig arra utalnak, hogy a tökmag vagy az abból készült termékek alkalmazása segíthet a túlműködő húgyhólyag tüneteinek kezelésében.

5. Jelentős a magnézium tartalma
A tökmag a magnézium egyik legjobb természetes forrása. A magnézium pedig olyan ásványi anyag, amely gyakran hiányzik számos nyugati populáció étrendjéből. Az Egyesült Államokban például a felnőttek mintegy 79%-ánál a magnéziumbevitel az ajánlott napi mennyiség alatt van.

Az emberi szervezetben több mint 600 kémiai reakciónak van szüksége magnéziumra. A megfelelő magnéziumszint fontos a vérnyomás, a szívműködés, a csontok és a vércukorszint szempontjából.

6. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez
A tökmag kiváló forrása az antioxidánsoknak, a magnéziumnak, a cinknek és a zsírsavaknak - mindez segít megőrizni a szív egészségét.

Az állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a tökmagolaj csökkentheti a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet - a szívbetegségek két fontos kockázati tényezőjét. Egy 12 hetes, 35 posztmenopauzális nőn végzett vizsgálat szerint a tökmagolaj 7%-kal csökkentette a vérnyomást. Más tanulmányok arra utalnak, hogy a tökmag képes növelni a nitrogén-oxid képződését a szervezetben, ami felelős lehet a szív egészségére gyakorolt pozitív hatásáért.

A nitrogén-oxid javítja a véráramlást és csökkenti az artériákban a plakk növekedésének kockázatát.

7. Csökkenti a vércukorszintet
Állatkísérletekkel kimutatták, hogy a sütőtök, a tökmag, a tökmagolaj és a sütőtöklé csökkentheti a vércukorszintet. Ez különösen fontos a cukorbetegek szempontjából, akik a vércukorszint szabályozásával küzdenek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a sütőtöklé vagy a tökmag étrendkiegészítő csökkenti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Ez főleg a magas magnéziumtartalma miatt van.

Egy több mint 127 000 ember megfigyelésén alapuló tanulmány szerint a magnéziumban gazdag étrend 33%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

8. Rostban gazdag
A sütőtök magjai nagyszerű rost forrást jelentenek. A magas rosttartalmú étrend elősegítheti a jó emésztést és ezáltal az egészséget is. Ezen kívül a magas rosttartalmú étrend csökkenti a szívbetegségek, a 2. típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

9. Javítja a sperma minőségét
Az alacsony cinkszint kapcsolatba hozható az alacsony spermiumminőséggel és a férfiaknál a meddőség fokozott kockázatával. Mivel a tökmag a cink gazdag forrása, javíthatja a sperma minőségét. Vizsgálatok szerint az emberi spermát a kemoterápia és az autoimmun betegségek által okozott károsodásoktól is védheti a tökmag. A benne található antioxidánsok és más tápanyagok hozzájárulnak az egészséges tesztoszteronszinthez és javítják az általános egészséget. Ezek a tényezők együtt hatnak a termékenységi szintre és a reprodukciós funkcióra, különösen férfiaknál.

10. Növeli az alvás minőségét
Ha gondod van az alvással, érdemes néhány tökmagot alvás előtt elfogyasztani. Természetes forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely segíti az alvást. Naponta körülbelül 1 gramm triptofán fogyasztása ajánlott a megfelelő alvás szempontjából. Azonban a szükséges mennyiségű triptofán beviteléhez 200 gramm tökmagot kell megenni.

Emellett a tökmag kiváló magnéziumforrás. A megfelelő magnéziumszintet is társítják a jobb alváshoz. Néhány kisebb tanulmány kimutatta, hogy a magnézium bevitele javítja az alvásminőséget és teljes alvási időt az alacsony magnéziumszintű embereknél.

11. Könnyen beépíthető bármilyen étrendbe
Ha szeretnéd megtapasztalni a tökmag előnyeit, könnyen beillesztheted az étrendedbe. Sok országban népszerű a tökmag, amelyet nyersen vagy pörkölve, sózva vagy só nélkül fogyaszthatnak el. Amellett, hogy magában eszed, hozzáadhatod turmixokhoz, joghurtokhoz és gyümölcsökhöz. Salátákba, levesekbe vagy péksüteményekre szórhatjuk.

Azonban, mint sok magféle esetében, fitinsavat tartalmaz, ami csökkentheti bizonyos tápanyagok biológiai hozzáférhetőségét. Rendszeres fogyasztás esetén érdemes lehet áztatni vagy csíráztatni, hogy csökkentsd a fitinsavtartalmát. Ebben a sütés is segíthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ganoderma gyógyhatásairól
  2020-05-25 22:48:21, hétfő
 
  Ganoderma, avagy egy ősi orvosság a modern kor emberének!

A Ganoderma lucidum gomba, magyarul pecsétviaszgomba vagy másik nevén reishi a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott gyógygomba.

A kínai orvoslás már több mint 2000 éve használja, így a legrégebb óta ismert gyógygomba is egyben. Az évezredek során sokat bizonyított titkait és hatóanyagait az utóbbi évtizedek modern technológiáját alkalmazó kutatások fedték csak fel. Így a ganoderma gombáról terjedő legendák - miszerint a fiatalság forrása és mindenre gyógyír - visszaigazolásra találtak a modern tudomány mikroszkópjain keresztül.

Évezredes hagyománya ellenére a nyugati világban még nem tőrt be eléggé a köztudatba, bár a legtöbben már hallottuk azt a kifejezést, hogy ganodermás kávé csak nem tudtuk hova tenni, hogy mi is az pontosan.

Japánban és Kínában mind a mai napig hatékonyan használják többek között autoimmun betegségeknél, rák, AIDS és Hepatitis kezelésben.

Orvosi köreikben jól ismert a ganoderma tumorellenes, rákellenes, antibakteriális és vírusölő hatása, illetve hogy fokozza az immunrendszer működését.

Az életerő erősítő gyógynövény
A kínai tradicionális orvoslásban az orvosságoknak van egy olyan kategóriája, amit ők erősítő gyógynövényeknek neveznek. A kínai orvoslásban ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

Az életerő erősítő gyógynövények közé azokat sorolják, amelyek hozzájárulnak az általános egészséghez, vitalitáshoz és minőségi élethez. Ezeknek a gyógynövényeknek a fogyasztását napi szinten javasolják, még akkor is, ha nem vagyunk betegek. 50 gyógynövény tartozik ebben a kategóriába. Az egyik legszentebb mind közül a ganoderma, ezért kapta a Halhatatlanság Gombája nevet. Mivel a szerzetesek is előszeretettel fogyasztották, a Spirituális Potenciál Gombája névvel is illették.

Az ősi Kínában, amikor először ráleltek erre a gombára a hegyekben, akkor öregedést lassító hatása miatt vált ismertté. Sok legenda született a ganoderma gombáról, de a mai kor kutatásai megalapozottnak találták az ősi kínai megfigyeléseket. Ma már tudjuk, hogy a ganodermának magas antioxidáns tartalma van, élethosszabbító tulajdonságai vannak és stimulálja az agy neuronjait is.

Milyen igazolt hatásai vannak még ganodermának?
- Legfontosabb tulajdonsága: az immunrendszerünk pozitív támogatása. Az immunrendszer támogatása révén a szervezetünk rákellenes védekezését erősítheti, így segíthet megvédeni bennünket a rákos sejtek elszaporodásától is. Emiatt tartják a daganatos betegek egyik legkiválóbb segítőjének.

- Segítheti a szív- és érrendszerünk normál működését is, csökkentheti a vérnyomásunkat, vérzsírértékeinket, vércukorszintünket is.

- Külső kórokozók (vírusok, baktériumok) elleni védekezésben is van szerepe, ezért gyulladásos problémák esetén is jótékony hatást fejt ki szervezetünkre.

- Segítheti az idegrendszerünk normális működését is, ezáltal támogatja pozitív hangulati életünket.

Nem kell Kínáig mennünk ganoderma gombáért !
Sokan nem tudják még, de a bioganoderma termesztés magyarországi fellegvára egy bács-kiskun megyei kis falu, Fülöpjakab. Itt él Gyöngyösi Sándor biogazdálkodó és családja, családi gazdaságuk híre már az országhatárokon is túljutott. Sok híres ember járt már nála megcsodálni birodalmát.

Nagyon fontos tudnunk, hogy a ganoderma előnyös tulajdonságainak megtartása csak megbízható, standardizált bio körülmények között, organikus termeléssel biztosítható.

Javaslatok a ganoderma fogyasztásához:
A ganoderma hatását erősíti a C-vitamin, ezért mindig javasoljuk mellé a fogyasztását. Naponta 1000 mg C-vitamin javasolt, melyet akár folyadék formájában is bevihetünk a szervezetünkbe.

A ganoderma gomba alapjában véve tehát egy nagyon hasznos élelmiszerünk, mely tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel aminosavakkal, éppen ezért rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk hosszú távú megőrzéséhez!

Napi 1-2 mokkáskanálnyi mennyiségű gomba beiktatása étkezésünkbe könnyűszerrel megvalósítható, de akár a reggeli kávénkba téve is kitűnő fríssítő ital válhat belőle.

A ganoderma használata nem helyettesíti az egészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozást, vagy az orvos által elrendelt terápiát, de fogyasztása hatékonyabbá teheti a betegségek rizikójának csökkentését, valamint a már kialakult betegségek esetében javíthatja a betegek életminőségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A datolyáról
  2020-05-25 22:08:28, hétfő
 
 


Fontos tudnivalók:

1. A datolya a vitaminok, ásványi anyagok és rostok egészséges forrása.

2. A datolya magában is ehető, vagy édes, zamatos ételekhez

3. A datolya nagy mértékben tartalmaz cukrot, kalóriát, ezért mértékkel kell fogyasztani.

A datolya eredete
A datolya a világon az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Több ezer évvel ezelőtt a Közel-Keleten terjedt el. Ismerve édesítő hatását, a datolyát ma már a Föld minden területén termesztik.

A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.

Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.

Sajnos emellett tele van cukorral és kalóriával is. Ha éppen diétázol, tanácsosabb nem fogyasztani. Azonban, ha édességet kívánsz, jó cukorhelyettesítő lehet.

A datolyában található tápanyagok - a datolya hatása
Vitaminok és ásványi anyagok
A datolya jó kálium forrás. A kálium egy igen fontos ásványi anyag, mert:
építi az izmokat
felelős a folyadék-egyensúlyért
szabályozza a szívdobogást és a vérnyomást
megelőzi az agyvérzést és a szívbetegségeket

Négy szem datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz, ami a napi szükséglet 14%-a. Emellett a niacin szükséglet 12%-át is fedezi, ami a táplálék lebontása és az idegrendszer helyes működőse szempontjából fontos vitamin.

A datolya jelentős B6-vitamin forrás, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel. Tartalmaz A-vitamint, ami pedig a szem, a bőr és a nyálkahártyák egészsége miatt fontos vitamin.

A datolya kiváló vas forrás is egyben, mivel a napi vas szükségletünk 11%-át tartalmazza. A vas elengedhetetlen a vörösvérsejtek létrejöttéhez, és segítő őket az oxigén szállításában a test sejtjeiben.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!
Rostok
Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést.

A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, kifejezetten a rossz koleszterint.

Cukor és kalória
Míg a legtöbb rostban gazdag étel segíti a súlycsökkenést, a datolya nem egy kalóriaszegény gyümölcs. Ez azért van, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma. Négy szemben 266 kalória van és közel 64 gramm cukor. A datolyát aszalva fogyasztják, és sűrűbb, mint a friss gyümölcs. Ha fogyni szeretnél, inkább friss gyümölcsöket fogyassz, mint például az alma vagy a málna.

Előnye viszont az, hogy tökéletes nassolni való, hogyha hirtelen energiára van szükséged és nem akarsz finomított cukrot bevinni a szervezetedbe.

A nagy mennyiségű cukor ellenére a datolyának alacsony a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy nem okoz hatalmas emelkedést a vércukorszintben elfogyasztás után. Ez kifejezetten fontos a 2-es típusú cukorbetegek számára. Ezt bizonyította be egy friss kutatás, melyben a cukorbetegek elfogyasztottak öt különböző fajta datolyát és nem emelkedett meg jobban a vércukorszintjük, mint az egészséges embereknek. Ezek szerint a datolya mérsékelt fogyasztása megfelelő választás a cukorbetegségben szenvedő emberek számára.

Antioxidánsok
A datolya csersavat tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns és polifenol néven ismert. A csersav megelőzi a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Akár még a rák megelőzésében is segíthet.

Tudományosan kimutatták, hogy Szaud-Arábiában - ahol a datolya igen elterjedt táplálékforrás - kevesebb a rákos megbetegedések száma, mint például az Egyesünk Államokban.

Hogyan fogyasszuk a datolyát ?
A száraz vagy puha datolya rögtön a fáról leszedve ehető. Ha kiveszed a magját, megtöltheted krémsajttal, mandulával, pekándióval vagy marcipánnal.

Felszeletelve vagy leturmixolva és fogyasztható édes előételekhez, pikáns húsételekhez, pudingokhoz, müzliben, turmixokban, süteményben, muffinban, kenyérhez és egyéb desszertekhez. Kitűnő előételt készíthetünk belőle, ha bacon-be csavarjuk.

Légmentes dobozban akár 6 hónapig is eláll a hűtőben.

A datolya hatásnak összefoglalása:
A datolya kiválóan alkalmazható cukorhelyettesítőként a receptekben. Kitűnő kálium, niacin, B6-vitamin, vas, rost és antioxidáns forrás.

A datolya hatásai:
segíti az emésztést
csökkenti a koleszterinszintet
megelőzi a rákot
izomépítő
erősíti a hajat és a körmöket
hosszantartó energiát biztosít

A datolya egészséges, de csak mérsékelten fogyasztva. Magas a cukor- és kalóriatartalma, így ha nem vigyázol, hízhatsz is tőle. Fogyókúra esetén érdemes kerülni, és friss gyümölcsöket és zöldségeket választani helyette.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Sárgarépa: a látás élességének javítója
  2020-05-25 10:33:18, hétfő
 
 



A sárgarépa egy nagyon hasznos zöldség, nem mellesleg egész évben hozzá lehet jutni és nagyon változatosan el lehet készíteni. Mutatjuk az előnyöket és egy recepttel is kedveskedünk a kedves olvasóknak.

A sárgarépa egészségügyi előnyei
Ennek a gyökérzöldségnek számtalan egészségügyi előnye létezik. A tápláló sárgarépa tele van béta-karotinnal, rosttal, antioxidánsokkal, de megtalálható még benne a K1-vitamin, a biotin, a kálium, a béta-karotin és a B6-vitamin.

A sárgarépában található béta-karotin A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitaminnak kiemelkedő szerepe van a jó látás biztosításában, de fontos szerepe van a növekedésben, a fejlődésben és az immunrendszer egészséges működését is biztosítani tudja.

A B-vitaminok csoportjába tartozó biotinnak kiemelkedő szerepe van zsír- és fehérje-anyagcserében.

A sárgarépa K1-vitaminban is bővelkedik. Ez a vitamin leginkább a váralvadásnál fontos, de a csontok egészségét is biztosítani tudja.

A kálium egy alapvető ásványi anyag, melynek a vérnyomás-szabályozás a feladata. A B6-vitaminból pedig energiát nyerhet a szervezetünk, de az idegrendszer működéséhez is szükséges.

A sárgarépa antioxidánsokban is gazdag

A sárgarépa sokféle antioxidáns vegyületet tartalmaz. Van benne tehát béta-karotin, alfa-karotin, lutein, likopin és antociánok. A béta-karotin felszívódása sokkal jobb, amennyiben a sárgarépát megfőzzük és nem nyers állapotában fogyasztjuk. Az alfa-karotin szintén egy antioxidáns, hasonlóan a béta-karotinhoz.

A lutein is egy kitűnő antioxidáns, amely segít fenntartani a szem egészséges működését. A likopin nemcsak a rákos megbetegedések, hanem a szívbetegség ellen is védelmet nyújthat. Az antociánok pedig szintén erős antioxidánsnak számítanak, amelyek feladata a sejtkárosodás megelőzése.

A sárgarépa és az egészség

A sárgarépa rendszeres fogyasztása elősegíti a rákos megbetegedések kockázatainak csökkenését, emellett a vér koleszterinszintjének csökkenésében is kiemelkedő szerepet játszik. Mivel csak kevés kalóriát tartalmaz, így fogyókúránál is segítségünkre lehet.

Zelleres-almás sárgarépa-saláta hozzávalói:
1 közepes fej zeller
2 savanyú alma
1-2 sárgarépa
1 frissen facsart citrom leve
tengeri só
őrölt fehér bors
1 kisebb lime
1-2 evőkanál narancsos balzsamecet

Elkészítése:
Mossuk meg és reszeljük le a zöldségeket és az almát, majd tegyünk mindent egy salátástálba. Keverjük össze a citromlevet a sóval, a borssal és a balzsamecettel. Olívaolajat is adhatunk hozzá. Ezután öntsük rá az olajos keveréket a salátára. Végezetül daraboljuk össze a lime-ot és ezt is tegyük a saláta tetejére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyító gyógyteák
  2020-05-24 23:08:57, vasárnap
 
 



A kamillatea jó hatással van az emésztőrendszerre és még a lelket is felvidítja. A gyógynövény olyan illóolajat tartalmaz, amely sikeresen lazítja el a gyomor simaizmait, így tudja oldani a görcsöket és megnyugtatni azt. Napi három csésze enyhíti az emésztési zavarokat, az irritábilisbél-problémákat és a vastagbélgyulladást. Ha krónikus betegségben szenved, kérdezze meg kezelőorvosát a kamillatea fogyasztásával kapcsolatban.

A citrombazsalikom csökkenti a szorongást és a nyugtalanságot. A citrombazsalikomból készült tea segít oldani a feszültséget és az idegességet. Lefekvés előtt igyon egy csésze teát, így sokkal hamarabb fog elaludni.

A golgotavirágból készült tea is elősegíti a nyugodt és zavartalan alvást, hiszen a gyógynövénynek minden része olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nyugtató hatással rendelkeznek.

A borsmentatea az emésztési zavarokon segít hatékonyan, hiszen a borsmenta az emésztést elősegítő mentolt tartalmaz. Hatására a puffadás megszűnik és az ezzel járó kellemetlen tüneteknek is nyoma vész. A borsmenta csillapítja az émelygést és a hányingert is.

A rozmaringot be lehet vetni fejfájás esetén, de nagyon hatékony a stresszoldásban is. Teakészítésnél tegyen egy teáskanálnyi friss vagy szárított rozmaringot egy csészébe, majd öntse le két deciliter forró vízzel.

A zsálya egyik legjobb tulajdonsága, hogy segít megszüntetni az éjszakai izzadást, így a változókorba lépő hölgyeknek nagy segítség lehet. Ha az éjszakai izzadás megszűnik, úgy az az éjszakai alvás is zavartalanná válik.

A kakukkfűtea csökkenti a köhögést. Segít ellazítani a hörgőket, ezért hörghurut és megfázás esetén is lehet alkalmazni. Naponta akár három csészével is el lehet fogyasztani ebből a kellemes ízű gyógyteából.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fertőzések elleni nagymester: csalán
  2020-05-24 23:03:28, vasárnap
 
 



A csalán mint gyulladáscsökkentő
A gyulladás kis mértékben nem jelent veszélyt a szervezet számára, hiszen a szervezet így reagál a különféle kórokozókra vagy az azok által kiváltott fertőzésekre. Azonban ha hosszú ideig és folyamatosan jelen van a gyulladás, úgy krónikus betegségek is kialakulhatnak. A csalán gyógyír lehet ezekre a gyulladásos állapotokra, mivel egy remek gyulladáscsökkentő gyógynövényről van szó.

A csalán nemcsak a gyulladást tudja lecsökkenteni, de hatékony lehet allergiás megbetegedés és ízületi gyulladás esetén is, illetve a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén is bátran be lehet vetni.

A hatóanyagai segítenek
Miért olyan hasznos a csalán? Miért lehet sok egészségügyi probléma esetén a segítségünkre?
A csalán tele van értékes poliszacharidokkal, de vannak benne növényi fehérjék, lignánok és növényi szterolok. Ez utóbbiaknak szívvédő hatásuk is van. Emellett a csalán nagyon gazdag antioxidáns flavonoidokban, amelyek szabadgyök-kötő tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyéb tápanyagok
A csalán nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, legkiemelkedőbb a rost-, a kalcium- és a vastartalma. A rost a jó emésztést biztosítja, a vas a megfelelő vérképzésben vesz részt, míg a kalcium a csontok jó barátja, hiszen erősíti azokat. A csalánban sokféle vitamin megtalálható, da benne lévő K-vitamin nemcsak a csontokat erősíti, hanem a véralvadásban is szerepet játszik.

A csalán és a vérnyomás
A csalán hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez. Hogyan? A csalán segít az erek pihentetésében. A magas vérnyomás nagyon veszélyes, hiszen szerepet játszik a stroke és a szívinfarktus kialakulásában. A csalán még oly módon is segíthet a magas vérnyomás kezelésében, hogy értágító hatásával ellazítja az ereket és az izmokat, így ,,szélesítve" azokat. Ha az érfalak rugalmasak, akkor a vér áramlása is zavartalan lesz azokban, így a komolyabb betegségek is elkerülhetnek bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zeller és gyógyhatásai
  2020-05-22 22:01:18, péntek
 
 



A zeller egy rendkívül egészséges zöldség, mégis legtöbbször csak főzve, levesben fogyasztjuk. Most meggyőzünk téged arról, hogy miért érdemes sok, friss zellert enni rendszeresen, és megmutatjuk, hogy hogyan hat ez az egészségedre.

A zeller negatív kalóriatartalmú étel, amely csökkenti a koleszterinszintet, segít a fogyásban, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit és a vérnyomást, valamint méregteleníti a szervezetet.

A világ minden táján termesztik. Gyógyászati tulajdonságait évszázadok óta ismerik, és sokszor említik az ókori mediterrán dokumentumokban.

A zeller vitaminok (A, B, C és K), magnézium, kálium, kalcium, valamint növényi tápanyagok gazdag forrása, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Egy bögrényi apróra vágott nyers zeller (kb. 101 gramm) tartalmaz:
16,2 kalória
3,5 gramm szénhidrát
0,7 g fehérje
0,2 gramm zsír
1,6 g rost
29,6 mikrogramm K-vitamin (37% DV)
36,5 mikrogramm folsav (9% DV)
263 mg kálium (8% DV)
3,1 mg C-vitamin (5% DV)
0,1 mg mangán (5% DV)
0,1 mg B6-vitamin (4% DV)
40,4 mg kalcium (4% DV)
0,1 milligramm riboflavin (3% DV)
11,1 mg magnézium (3% DV)

Továbbá némi cukrot, E-vitamint, niacint, pantoténsavat, vasat, foszfort, cinket és szelént.

A zeller erősíti az immunrendszert és fokozza az intracelluláris kommunikációt. A phytonutrients javítja a DNS toxikus károsodását és hatékonyan megakadályozza a rákot és a szívbetegségeket.

Ha naponta fogyasztasz zellert, akkor a következő előnyöket fogod tapasztalni:

Csökkenti a gyulladást: A zeller küzd a gyulladások ellen és csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és más, a krónikus gyulladáshoz kapcsolódó betegségek kockázatát.

Megakadályozza/megállítja a gyomorégést és a savas refluxot.

Javítja a koleszterint: A kutatók azt állapították meg, hogy a zeller csökkenti a koleszterint 7% -kal.

Csökkenti a vérnyomást 18%-kal.

Javítja az emésztést: a zeller magas rosttartalmú zöldség, így szabályozza a bélmozgást és megtartja a bél egészséges működését.

Súlycsökkenés: mivel rostokban gazdag és alacsony a kalóriatartalma, a zeller segít csökkenteni a felesleges kilókat.

Jobb hidratáció: A zeller 95%-ban vizet tartalmaz, így hidratálja a szervezetet.

Hozzájárul a szemek egészségéhez: A zeller gazdag A-vitaminban, amely jó hatással van a szemre.

Szúnyogriasztó: Dörzsöld a bőrödre, hogy megakadályozd a szúnyogcsípést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A C-vitamin drasztikusan csökkenti a COPD kockázatát
  2020-05-22 13:53:43, péntek
 
 


Egy új vizsgálat szerint az antioxidánsok rendkívül hasznosak az egészséges tüdőműködés támogatásában és a COPD, vagyis a krónikus obstruktív tüdőbetegség megelőzésében. A krónikus obstruktív tüdőbetegség a progresszív tüdőbetegségek egyik csoportja. A leggyakoribb a tüdőtágulat, és a krónikus hörghurut.

A COPD tüdőbetegség olyan progresszív tünetekhez vezethet, mint a tartós köhögés és a légszomj. Ez a betegség legfőképpen a dohányosokat érinti. 10 COPD-s beteg közül 8 dohányzik, vagy hosszú évekig dohányzott a betegség megjelenése előtt.

Az antioxidánsok, különösen a C-vitamin, támogatják és védik a tüdőt. A kutatók megállapították, hogy azok, akik elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, egészségesebb tüdővel rendelkeznek, mint azok, akik nem részesítik előnyben ezeket a táplálékokat. A zöldségek és a gyümölcsök magas antioxidáns-tartalmukról ismeretesek, így fogyasztásuk potenciális hatékony stratégiát jelent a tüdőben a COPD felbukkanásának kockázatának csökkentése érdekében.

A COPD nagyobb veszélyt jelent azokra a személyekre, akik rendszeresen dohányoznak. Kutatók szerint ez a betegség összefügg az alacsonyabb háztartási jövedelemmel, az alacsonyabb iskolázottsági szinttel és az alacsonyabb BMI-vel (testtömegindex) is.

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy azok a COPD-ben szenvedő betegek, akik antioxidánsban gazdag étrendet követtek, javulást mutattak a tüdő egészségében. A C- és E-vitamin különösen hasznosnak bizonyult a betegséggel szemben.

A COPD-re nincs speciális táplálkozás, de az egészséges táplálkozás fontos az általános egészség fenntartásához. Mindannyian tudjuk, hogy milyen előnyökkel jár a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása, különösen az antioxidáns-tartalmúak rendszeres fogyasztása. A zöld leveles zöldségek, a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, intelligens választás lehet.

A gyümölcsök - például az áfonya, az eper, az alma vagy az avokádó - egészséges antioxidánsokat és más, életmentő tápanyagokat kínálnak.

Az egészséges táplálkozás mellett fontos a hidratáció is, hiszen ez segítséget nyújt a nyálkahártyák megtisztításában. Ha szívproblémái vannak, akkor mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával, hogy naponta mennyi folyadékot fogyaszthat.

Bánjon csínján a sóval, ami vizet von el a szervezetből és ez megnehezíti a légzést. Tartson fenn egy ideális súlyt. Ha el van hízva, fogyjon le. A súlytöbblet többletmunkát ró a tüdőre és a szívre is. Az alultápláltság szintén nem jó, hiszen így még az alapvető szervek "karbantartása" is megnehezülhet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/133 oldal   Bejegyzések száma: 1327 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 306 db bejegyzés
e év: 839 db bejegyzés
Összes: 38193 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1484
  • e Hét: 9812
  • e Hónap: 78616
  • e Év: 353585
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.