Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
Advent utolsó napja 12.24
  2019-12-24 07:24:01, kedd
 
  Barsi Balázs atya mai gondolatai
Az ünnep csendje
Tarts fél óra szünetet, maradj csendben.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi konferenciabeszédek – Barsi Balázs OFM 12.22
  2019-12-22 19:42:15, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Roráte a Sziklatemplomból – P. Puskás R. Antal 12.20
  2019-12-22 19:35:58, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Szentmise a Sziklatemplomból 12.22- Advent 4. vasárnap
  2019-12-22 19:33:53, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi Gondolatok Dr.Fábry Kornél atyával
  2019-12-22 07:41:50, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Útravaló – 2019. december 22., advent 4. vasárnapja
  2019-12-22 07:39:43, vasárnap
 
  ...... ............


Négy gyertya ég a koszorúnkon, mintha már ott lennénk a végén, idén mégsem így van. Néhány nap még elválaszt bennünket az ünneptől. Eltelt a várakozás, a készülődés nagy része, lassan bele is fáradunk a készületbe, az ünnepi hangulatba.
Hogyan alakult eddig a készülődésünk? Advent elején legtöbben igyekszünk összeszedni magunkat, megígérünk, eldöntünk egy-két dolgot. Hajnali szentmiséket, figyelmesebb várakozást, türelmesebb beszélgetéseket, szervezettebb készületet. Aztán elérkeztünk advent végéhez, és általában tapasztalunk hiányosságokat, nem minden sikerült, nem minden úgy sikerült. Voltak szép terveink, álmaink és ezek szépen eltűntek a rideg valóságban.
Valahogy így járt Szent József is. Voltak szép tervei és álmai, aztán a rideg valóság körbeöleli. Álmodott és vágyott egy szép és boldog közös jövőt választottjával, Máriával, és aztán jött a rideg valóság: kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant. A helyzet nem lehetett olyan egyszerű, ahogy néhány szóval elrendezi a szentíró. Ám József igaz ember volt; ószövetségi kifejezéssel élve: cáddik. Ilyen igaz ember volt Noé is, és aztán az egész Ószövetség bővelkedik abban, hogy dicséri az az igaz embert, aki Istennel jár. A rabbik dicsérték a cáddik megigazultságát, és úgy tartották, hogy megsemmisítheti Isten végzéseit. Így aztán nem csoda, hogy József, bár törvénytisztelő ember, mégsem a törvény szerint jár el Máriával, hanem ,,úgy határozott, hogy titokban bocsátja el". És ekkor Isten megint közbelép, álmában üzen neki. A rideg valóságból megint csak visszaérünk az álmok világába. És József élete már nem a saját álmai megvalósítása felé veszi az irányt, hanem éppen Isten álma kezd megvalósulni az életében.
Mert Isten álma és nagy terve valósul meg akkor, amikor szent Fia testet ölt Mária méhében, és emberi családban akar megszületni, hogy még közelebb kerüljön szeretett teremtményeihez. A rabbinikus hagyomány szerint a cáddikoknak köszönhető, hogy fennáll a világ, és névtelenségbe burkolózva élnek. Valami ilyesmit fogalmaz meg Szent Józsefről Reményik Sándor: ,,én senki vagyok, / Az Evangéliumban hallgatok, / S hallgat rólam az Evangélium." (József, az ács, az Istennel beszél). József alázata és engedelmessége egészen lenyűgöző.
Isten rólunk is álmodott, terveiben a mi életünk is benne van. Keressük-e azt az álmot, azt az isteni akaratot az életünkben? Vagy elhessegetjük magunktól, mert ,,csak" álom? Anselm Grün, az ismert bencés lelki író ezt írja az álomról: ,,Álmunkban néha egy egészen más világ is megmutatkozik, egy élettel és tarkasággal teli világ. Éppen a nagyon beszűkült környezetben élő, mások által befolyásolt és szorongatott embereknél tárul fel olyan távlat, amelyben az álmodó szabadnak és fantáziadúsnak érzi magát. Az álom így mutatja meg nekünk a belső kincset, melyet tőlünk senki nem rabolhat el." Azt hiszem, József szorongatott helyzetben kapott olyan útmutatást, amiben szabadnak és fantáziadúsnak érezte magát. Micsoda örömhír egy igaz zsidó számára, hogy a várt Messiás közelében lehet! Micsoda változást hoz ez nemcsak az ő életébe, hanem egész népének és a világnak az életébe! Micsoda változást hozna az életünkbe az idei karácsony, ha csak Istenre és az ő szándékaira figyelnénk!

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Advent 4. vasárnapja 12.22 evangelium
  2019-12-22 07:37:19, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Íme, a szűz fogan.
Azokban a napokban:
Így szólt az Úr Acház királyhoz: ,,Kérj magadnak jelet az Úrtól, a te Istenedtől, akár az alvilág mélységeiből, akár felülről a magasból." De Acház így válaszolt: ,,Nem kérek jelet, és nem kísértem az Urat." Erre Izajás próféta azt mondta: ,,Halljátok hát, Dávid háza! Nem elég nektek, hogy próbára teszitek az emberek türelmét, még az én Istenem türelmét is próbára teszitek? Ezért az Úr maga ad nektek jelet: Íme, a szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi, ami annyit jelent: Velünk az Isten."
Ez az Isten igéje. Iz 7,10-14

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Jézus Krisztus, aki Dávid nemzetségéből származott. az Isten Fia.
Testvéreim!
Pál, Krisztus Jézus szolgája és meghívott apostola köszönt benneteket!
Isten kiválasztott az ő evangéliumának hirdetésére, amelyet prófétái által a szent iratokban előre megígért, Fiáról, Jézus Krisztusról, a mi Urunkról. Ő test szerint Dávid nemzetségéből származott, a szentség Lelke szerint azonban a halálból való feltámadásával az Isten hatalmas Fiának bizonyult. Általa nyertük el a kegyelmet és az apostoli küldetést, hogy neve dicsőségére munkálkodjunk a hitért minden nép között. Ezek közé tartoztok ti is, akiket Jézus Krisztus meghívott. Üdvözlöm (Rómában) mindazokat, akiket az Isten szeret és a szentségre hívott. Kegyelem nektek és békesség Atyánktól, az Istentől, és Urunktól, Jézus Krisztustól.
Ez az Isten igéje. Róm 1,1-7

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézus megszületik Máriától, aki jegyese Józsefnek, Dávid fiának.
Jézus Krisztus születése így történt:
Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: ,,József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől."
Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott:
Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül,
és az Emmánuel nevet adják neki,
ami azt jelenti: ,,Velünk az Isten".
Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.
Ezek az evangélium igéi. Mt 1,18-24

Imádság
Istenünk, irgalmas Atyánk! A karácsony közeledtével fokozódik bennünk a nyugtalanság, az izgalom. Szeretnénk néha lassítani az adventi napokat, máskor pedig siettetnénk az ünnep érkezését. Amikor majd végre elkezdünk ünnepelni, rögtön szeretnénk megállítani az időt, hogy az ünnep ne érjen véget, a karácsony tartson tovább és az a béke, nyugalom és öröm ne csak néhány napig, hanem egész éven keresztül tartson. Istenünk, köszönjük, hogy velünk vagy földi életünk éveiben, évtizedeiben, és köszönjük, hogy az örökkévalóságba hívsz minket. Irgalmad vezessen a te Fiadhoz, a betlehemi Gyermekhez!

Elmélkedés:
Szívem csendjében
Az adventi vasárnapok elmélkedéseiben abból a gondolatból indultunk ki, hogy velünk az Isten. Aztán megnéztük negatív tapasztalatainkat is, azt, hogy miért érezzük olykor, hogy nincs velünk az Isten vagy azt, hogy ellenünk van. Ma, az utolsó adventi vasárnapon visszakanyarodunk az eredeti gondolathoz, amellyel az evangéliumban találkozunk, s amely Izajás próféta jövendölésében nyer megfogalmazást: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: ,,Velünk az Isten." Már csak nagyon rövid idő választ el minket karácsonytól, Jézus születésének ünnepétől, ezért ilyenkorra már jogos szívünk örvendezése. Eljön közénk az Isten, hogy velünk legyen.
Az evangéliumban Szent Józsefről hallottunk, akinek a jegyese volt Mária. Amikor József észrevette, hogy Mária gyermeket vár, akkor sok mindent gondolhatott, de azt biztosan nem, hogy vele van az Isten. Tudta, hogy a gyermek nem tőle származik. Neki is volt egy terve: az eljegyzés már megtörtént, hamarosan feleségül veszi Máriát, aztán gyermekeik születnek és nyugodt lesz a családi életük. De valaki keresztülhúzta számítását. Kezdetben még nem tudja, hogy ki, de aztán a látomásból kiderül, hogy Isten volt.
Mária szintén nincs könnyű helyzetben. Gyermeket vár, de a gyermeknek nincs földi apja. Tudja, mert az angyali üdvözletből megtudta, hogy Isten kegyelméből, a Szentlélek erejéből fog gyermeke születni. Ki hinne neki, ha elmondaná ezt az embereknek? Hogyan magyarázza ezt el jegyesének, Józsefnek? Jó, ezt a dolgot Isten megoldotta, József megnyugtató választ kapott. S ha József elfogadja Isten rendelkezését, mintegy örökbe fogadja a születendő gyermeket, akkor Máriának nem kell magyarázkodnia a családtagok, a rokonok előtt sem. Isten okozott egy kis problémát mindkettőjük életében, de aztán gyorsan el is simította az ügyet. Mária és József megtapasztalták, hogy velük van az Isten.
Az adventi időszak Istennel való kapcsolatunk vizsgálatára és megújítására hív minket. Arra gondolunk, hogy neki, a teremtő Istennek köszönhetjük az életünket, és ezért kifejezzük hálánkat. Aztán megköszönjük neki, hogy gondoskodik rólunk. Azért is hálával tartozunk, hogy Isten kapcsolatba lép velünk, szól hozzánk, tanításával vezet bennünket. Mindez az ő szeretetének a jele, miként az is, hogy velünk van, azaz hétköznapjainkban is érezhetjük jelenlétét és szeretetét. Jézus ezt ígérte mennybemenetele előtt: ,,Íme, én veletek vagyok minden nap a világ végéig" (Mt 28,20). Adventben különösen is megtapasztalhatjuk ennek az ígéretnek a beteljesülését.
Az advent az elcsendesedés időszaka. Isten csendben vár ránk, s mi a csendben és önmagunk elcsendesedésében találunk rá. Nem könnyű megteremtenünk azt a belső csendet, amelyben Isten szólal meg. Pontosabban egyedül ő szólal meg, mert semmi más evilági zajt, hangot és zörejt nem engedünk lelkünk legmélyére. A csend nem csak szánk némaságát jelenti és nem csupán környezetünk zajának kizárását, hanem a szívünk csendjét. Az Istennel való egyesülés csendjében mi is megszólalunk, imádkozunk. Az ima megszólalások és elhallgatások sorozata. Amikor Isten szól hozzám, akkor én elhallgatok, csendben figyelek rá. Amikor pedig ő hallgat el, akkor én kezdek el szólni hozzá. Az ima légkörében értem meg, hogy akire várok, akinek születését várom, az szüntelenül velem van és szívem csendjében szól hozzám.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Adventi gondolatok - Hegedűs Gábor
  2019-12-22 07:27:21, vasárnap
 
  Hegedűs Gábor :ADVENTI GONDOLATOK
Szöveg a videón olvasható
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Gondolatok advent 4 vasárnapján - Szombathely
  2019-12-22 07:00:05, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Lélekkel élni - Advent negyedik vasárnapja
  2019-12-20 15:21:41, péntek
 
  Bakos Tamás mezőkövesdi káplán elmélkedése.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 13 db bejegyzés
e hónap: 152 db bejegyzés
e év: 3667 db bejegyzés
Összes: 44158 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3682
  • e Hét: 3682
  • e Hónap: 64045
  • e Év: 1120386
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.