Regisztráció  Belépés
sarkantyu.blog.xfree.hu
"Vendég vagy a világban,és ez a világ szép vendég fogadó.Van napsugara,vize,pillangója, madara.Van virágja rengeteg sok, Tanulj meg örvendeni nekik" Fekete Gyuláné
1954.07.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Mese a Mikulásról.)
  2009-12-04 13:12:59, péntek
 
 Mese a Mikulásról


Hókastélyban jéglakás:
Ott lakik a Mikulás.
Szél a szánja - mégse fázik,
Úgy röpül egy messzi házig.

Csengője a hópehely.
Szánkójának énekelj,
Mintha dallal idehúznád,
S tedd ki ablakba a csizmád.

Ne lesd meg a Mikulást,
Rajta varázs a palást:
Leshetsz reggelig magadban,
Mert ha eljön, láthatatlan.

Hogyha tudnád, hol lakik,
S odaérnél hajnalig,
Jutnál mesebeli tájra -
Elolvadna palotája.

Megriadna és tova -
Röpítené fagylova,
A helyén meg, idenézz csak,
Sírdogálna ezer jégcsap.

Ne lesd meg a Mikulást,
Hadd suhogjon a palást,
Jöjjön, jöjjön láthatatlan
Éjszakában és havakban.

Táncolj, örülj, énekelj,
Mint kerengő hópehely.
Csengőjüket fenyők rázzák,
Telis-teli cipőd, csizmád.
 
 
0 komment , kategória:  Mesék  
Őszi mese.)
  2009-11-22 14:56:06, vasárnap
 
 


Zelk Zoltán: Őszi mese...

Egy magas fa legszélső ágán élt a kis falevél. Mostanában nagyon szomorú volt. Hiába jött játszani hozzá a szellő, csak nem vidult fel.
-Miért nem hintázol velem? - kérdezte a szellőcske. -Láttam, most mindig egy kismadárral beszélgetsz. Ugyan, mennyivel mulatságosabb ő nálamnál? No, de találok én is más pajtást! A falevél erre sírva fakadt.
-Ne bánts, szellőcske, tudhatnád, mennyire szeretlek, és láthatod, milyen szomorú lett a sorsom. Azelőtt reggelenként arany napsugárban fürödtem, és fecskesereg köszöntött vidám jó reggelt. Most se napsugár, se fecskék. Hová lettek? Miért hagytak el? Nézd az arcom, a nagy bánattól egészen megöregedtem, már ráncos is, az esőcseppek naphosszat elülnek benne!
A szellő megsajnálta a falevelet. Megsimogatta, vigasztalta, de az zokogott, hogy leszakadt az ágról, és hullt a föld felé.
Nem baj ha meghalok - gondolta - úgysem ér már semmit az életem. De a szellő nem hagyta kis barátját: szárnyára vette, s azt mondta:
-Oda viszlek, ahová akarod! Merre repüljünk?
De a falevél bizony nem tudta.
Éppen akkor egy kismadár szállt a fára. Csodálkozott, hogy nem találja ott a falevelet; máskor már messziről integetett neki, alig várta, milyen híreket hoz.
-Ott van a kismadár - ujjongott a falevél - akivel beszélgetni láttál. Ő megígérte, hogy hírt hoz a fecskékről, talán már tudja is, merre kell utánuk menni!
Oda repültek hát hozzá. A kis madár elmondta, hogy egyik pajtása látta, mikor a fecskék összegyűltek s elhatározták, hogy itt hagyják ezt a vidéket, s elindulnak a tengeren túlra. Azt beszélték: ott mindig aranyos napsugár ragyog.
-Menjünk utánuk-könyörgött a falevél.
A szellő nem kérette magát. Szálltak hegyen - völgyön, erdőkön, mezőkön, míg csak a tengerhez nem értek. Azon is átszálltak, mikor egy fecskesuhant el mellettük. Rögtön észrevette a kis falevelet, aki több társával együtt olyan kedves házigazdája volt. Örömében gyorsan összehívta a fecskéket; de mire odaértek, a falevél már nagyon fáradt volt. Ott himbálózott a ragyogó napsütésben. A fecskék énekeltek, a napsugár mosolygott, a szellő duruzsolt.
-Most már boldog vagyok - sóhajtotta a falevél, aztán álomba ringatta a tenger.


 
 
0 komment , kategória:  Mesék  
A kis süni.)
  2009-11-14 18:10:56, szombat
 
  Sünimese


Egyszer volt, hol nem volt, valahol kint az erdő közepén egy csodálatos szépségű kis réten megszületett egy kis süni. Mikor először kidugta orrát az alom alól, még fázósan húzta vissza, de ahogy később egyre jobban nőtt és cseperedett, egyre nagyobbá vált benne a kíváncsiság is. Hajtotta megismerés vágya, a kalandok, az izgalmak és szeretett volna megismerni mindent ami a kis sünialmon kívül volt.
Végül megérett benne az elhatározás, és elindult. Félve lépett ki azért a tisztásra, de rögtön megcsapta az a sok-sok szín, illat és érzés ami bőségesen áradt.Mindent megnézett,mindent megszagolt, mindenre felmászott, mindent kipróbált.
Egyszer csak észrevett valamit. Megnézte jobban, közelebbről. Talán egy másik sün az?
Megszólította, de nem válaszolt, megböködte az orrával, de ekkor sem volt semmi reakció. Felmászott rá, de akkor sem történt semmi, pedig az a valami nagyon hasonlított ám egy másik sünre. Ugyanolyan tüskéi voltak, ugyanúgy szúrtak, ha nem figyelt és ugyanúgy adtak biztonságos érzést ha melléfészkelt. A kis süni ekkor jött rá, hogy ő bizony egyedül van!
Szegényt eddig hajtotta az ismeretlen utáni vágy az újabb és újabb megismerés izgalma és közben észre sem vette, hogy közben beesteledett és már úgy eltávolodott az eddig biztonságot nyújtó alomtól, hogy már sohasem találna vissza. Sokat sírt magányában, és közben sokszor gondolt arra milyen jó is volt neki az egykori kényelmes, biztonságos meleg alomban a társaival, ami most már örökre elveszett számára. Hosszú magányos hetek-hónapok következtek ezután. Kénytelen volt egyedül megoldani az élelemszerzést, meg minden egyebet, de becsülettel helytállt, éjszakánként pedig összebújt azzal a valamivel amiről maga sem tudta, hogy mi az, de az egykori otthonára emlékeztette.
Egyszer azonban valami érdekes dolog történt. Épp élelemgyűjtő körútra indult, amikor észrevett valamit. Maga is meglepődött, és először azt hitte, hogy ismét csak egy ugyanolyan valamit talált mint ami éjszakánként most is menedéket nyújt neki. De amikor megböködte azt, az a valami összehúzódott. Rámászott amire még jobban összehúzódott és tüskéi szétnyíltak. Megszólította és ekkor egy vékony hangocska válaszolt neki:
-Légy szíves szállj le a hátamról!Nagyon nehéz vagy ám!
A kis süni lemászott és akkor észrevette, hogy ez bizony nem egy hamis sün, hanem igazi élő eredeti kis sünilány.
Faggatózni kezdett:
-Te ki vagy? Hogy kerültél ide? Miért jársz erre? -csak úgy záporoztak a kérdései a sünilány felé. Erre az szégyenlősen lehajtotta a fejét és elmondta, hogy nagyon kíváncsi volt, kimászott az alomból, és szétnézett, mindent kipróbált, mindenre felmászott. Eleinte minden nagyon új és nagyon izgalmas volt, de később rájött, hogy eltévedt és már soha nem juthat vissza az egykori alomba. Viszont nagyon éhes most már és elindult valami élelem után. De nem talált sehol és már túl az éhségén, nagyon fázik, és rettenetesen hiányzik neki az egykori alomja
A kis süni megsimogatta a lánysünit és azt mondta neki:
-Ebben én tudok neked segíteni. Tudom merre lehet élelmet találni, sőt a múltkor találtam egy biztonságos helyet, ahova bármikor be lehet húzódni, és akár ott is ki lehet alakítani egy új almot.Éppen oda tartok most gyere nézd meg te is!
A mi kis sünink elindult a lánysünivel a tisztás túlsó vége felé, és már tudta, hogy már soha nem fog visszatérni a sünipótlónak képzelt keféhez, mert ezután már soha többé nem lesz egyedül.
Monoki Attila


 
 
0 komment , kategória:  Mesék  
A büszke tölgyfa.)
  2009-11-07 09:41:55, szombat
 
 Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy király. A királynak pedig volt egy fia. Deli ifjú volt a királyfi, aranyhaja fényesebben ragyogott, mint a nap, délceg termetén sok királylánynak akadt meg a szeme. A királyfi messzi földről hozott magának asszonyt, s nem telt bele egy év, a királylány aranyhajú fiúgyermekkel ajándékozta meg. Egy újabb év elteltével pedig gyönyörű kislánynak adott életet. Boldog volt a király, boldog volt a királyfi, boldog volt szépséges felesége. Naphosszat kint ültek a kertben, a kis királyfi arany hintalován harcolt rettentő sárkányok ellen, a kis királylány kacagva szaladt az ezerszínű pillangók után.

Aztán eljött a Fekete Halál. Hullottak az emberek, mint ősszel a legyek, s bizony a királyi palotát sem kerülte el a járvány: meghalt a királyfi apja, felesége és két gyönyörű gyermeke is. Király lett az ifjúból, de nem sok öröme telt benne. Nem volt, akivel trónszékét megossza, nem volt, akivel együtt nevessen, együtt sírjon. Üresen árválkodott az arany hintalovacska, nem verte fel apró léptek zaja a palotakert csöndjét. A király csak ült a trónterem homályában, és búslakodott.
Nem sokkal később a Fehér Király támadt az országra. Rettentő haddal jött, és bizony a járvány pusztította országot könnyen le is tudta győzni. Bujdosnia kellett a királynak. Bevetette magát a rengetegbe, és vadászatból tartotta fönn magát. Egy napon észrevett egy őzikét, akinek lába
A büszke tölgyfa


Volt egyszer a Köröskörül erdőben egy sudár, fiatal tölgyfa. Kék ég felé nyújtózkodott, lombjain át arany napfényt szitálgatott, és erős gyökerével a föld minden erejét magába szívta. Ő volt a legszebb az erdőn. A madarak vágyakozva nézték erős ágai hajlását, védelmező lombját. Szerettek volna rá fészket rakni, de a tölgyfa dölyfösen rázta magát.

- Hess innen, hangos népség! Nem leszek fészektartó! Szép koronám nem ilyenre termett. Hess, hess!

Még a pihenő madárkát sem tűrte meg az ága hegyén, és ha olykor egy-egy tudatlan kis jövevény mégis próbálkozott rajta a fészekrakással, a büszke tölgy lerázta magáról a félig elkészült madárfészket. Őszidőben a mókusok vidáman felkapaszkodtak a derekára, és szépen kérték:

- Olyan éhesek vagyunk! Adj egy kis makkot!

A tölgyfa akkorát reccsent mérgében, hogy a mókuskák ijedtükben majdnem lepotyogtak róla. Csak a hízelgő szél tudott befurakodni a lombjai közé. Annak a duruzsolását hallgatta reggeltől estig. Lassan mindenki elkerülte. Már az őz sem mert a kérgéhez törleszkedni. Igazán mondom, egyszer a saját szememmel láttam mellette kibújni egy gombát a földből, de amint észrevette, hogy hol van, gyorsan kalapot emelt, és elgyalogolt máshová. Képzeljétek!... már az árnyéka sem kellett senkinek! Egy darabig így is megvolt a tölgyfa. Hanem idővel az évgyűrűk vastagítani kezdték a derekát, és - tetszett vagy nem tetszett! - belebújt a kukac. Hosszú éjszakákon át kegyetlenül rágta. A tölgyfa hasogató fájdalmakra ébredt.

Tavasz volt akkoriban. Minden fa boldogan érezte magában az új nedvek keringését, csak a tölgyfa állt rosszkedvűen, magányosan, szárazon. A féreg egyre jobban gyötörte.

- Ó, jaj nekem - sóhajtotta -, elpusztulok!

Keserves nyögését meghallotta a közelben tanyázó mókusasszonyka. Tüstént abbahagyta fiacskái mosdatását.

- Miért nem szóltál, hogy beteg vagy? - kérdezte sajnálkozva. - Mindjárt idehívom Harkály doktort!
- Nem kell! Nem kell! - hadonászott a fa. - Biztosan bosszút állna rajtam, és összevagdalna a csőrével, amiért nem engedtem be az odúmba.
- Ugyan, mit képzelsz? - csóválta a fejét a mókus, és azért is elfutott a harkályért.

Harkály doktor tüstént ott termett. Még pici, piros sapkáját sem vette le a fejéről. Nem sokat törődött a tölgyfa nyögésével. Végigkúszott rajta, körbekopogtatta, azután egy helyen megállt, és erős csőrét mélyen a kérgébe ütötte.

- Megvagy, mihaszna férge!

Ügyesen kiemelte, és - volt nincs! - már el is tüntette éhes kis begyében. A tölgyfa felsóhajtott:

- Jobban vagyok!

Körös-körül őzek, mókusok leskelődtek, madarak figyelték, hogy mi lesz. Mindenki örült, amikor a doktor bekapta a kukacot. A tölgyfa pedig csodálkozva kérdezte:

- Miért segítettél rajtam? Hiszen énrám mindenki haragszik!

Erre a körülállók kacagni kezdtek, és a harangvirágok összekoccantották fejecskéjüket.

- Ó, te tölgyfa!... Senki sem haragszik rád, hanem te haragudtál az egész világra!

Harkály doktor hozzátette:

- Beteg voltál, de most már meggyógyulsz. Orvosságot is rendeltem: sok vidámságra, madárdalra van szükséged.
- Meglesz! Meglesz! - kiáltották az állatok, és mindjárt körültáncolták. A tölgyfa nagyon sokáig nem tudott szólni, csak állt közöttük, szégyenkezve. Aztán egyszer csak gondolt egyet, és kitárta ág-karjait a madarak felé:
- Gyertek ide, hozzám!

Azok nyomban odasereglettek, és örömükben olyan vidáman kezdtek csivitelni, füttyögetni, énekelni, mintha mi sem történt volna.

Fésűs Éva: Az ezüsthegedű c. mesekönyve

 
 
0 komment , kategória:  Mesék  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10
  • e Hét: 10
  • e Hónap: 4030
  • e Év: 19682
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.